Is Beyoncé vegan?!

plantbasedvegan1

Onlangs publiceerden we het artikel ‘Hollywood vegan vs. Wereldverbeteraar’ en toen kregen we de vraag of we misschien beter konden uitleggen wat nou het verschil is tussen plantbased eten en vegan eten/leven. Natuurlijk kunnen we dat! Er zijn zoveel verschillende termen die om je hoofd vliegen wanneer je je verder verdiept in de vegan lifestyle. High carb low fat vegan, Raw Till 4 vegan, Fully raw vegan, plantbased diet, straight edge, fastfood vegan… we kunnen ons voorstellen dat je op een gegeven moment geen idee meer hebt van waar het nog over gaat! Dus vandaag leggen we uit: wat is het verschil tussen vegan eten en plantbased eten?

Plantbased eten betekent vertaald: plantaardig eten. Je eet alleen producten die niet-dierlijk zijn en die afkomstig zijn van planten. Je kunt dan denken aan groenten, peulvruchten, noten, fruit en kruiden. Het is een zoveel mogelijk natuurlijk dieet en de meeste mensen die zich zelf een ‘plantbased eater’ noemen, doen dit uit gezondheidsredenen. Dit is dan ook meteen de reden waarom het vaak een ‘plantaardig dieet’ wordt genoemd: het is soms iets wat mensen tijdelijk doen, bijvoorbeeld omdat het moet van de dokter of om af te vallen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Wanneer je jezelf een veganist noemt (en dus vegan eet,) dan is dit vaak omdat je ethische overtuigingen hebt om geen dierlijk producten te willen eten. Je doet het bijvoorbeeld omdat je het milieu wilt sparen en/of omdat je de dieren niet wilt lastigvallen en gebruiken. Je eet, net als een plantbased eater, geen dierlijke producten. Dit doe je misschien ook omdat het goed is voor je gezondheid, maar dat is vaak niet de voornaamste reden. Dat betekent dan ook dat een vegan eerder aan de vegan cupcakes (met suiker en vet) zal zitten dan een plantbased eater.

Een veganist ziet zijn eetpatroon echter als een onderdeel van zijn lifestyle. Naast het niet willen eten van dierlijke producten, wil een veganist op geen enkele andere manier de dieren tot last zijn. Dat betekent dan ook dat hij bijvoorbeeld geen leren schoenen zal dragen en geen cosmetica gebruikt die dierlijke ingrediënten bevat of op dieren is getest. Voor iemand die plantbased eet hoeft dit niet per se een probleem te zijn. Immers: het gaat om het dieet en niet om de hele lifestyle eromheen.

Een goed voorbeeld is, wederom, zangeres Beyoncé. Een paar dagen geleden maakte zij op Amerikaanse nationale televisie bekend dat ze sinds een maand een plantaardig eet. Het feit dat Beyoncé wel gewoon bont draagt, maakt dat je haar geen vegan kunt noemen. Snap je het verschil? Aan de reacties op het nieuwsbericht van Beyoncé was te zien dat overtuigde vegans zich helemaal kapot kunnen ergeren aan het feit dat iemand ‘doet alsof ze vegan is,’ terwijl ze dat absoluut niet is. We snappen de frustratie en ja, ook wij zouden liever zien dat ze geen bont meer zou dragen, maar zo lang duidelijk is dat Beyoncé plantbased eet en niet vegan is, zien wij geen probleem. Wij zouden al heel blij zijn als veel mensen zich nu gaan verdiepen in een plantbased dieet en later misschien ook meer interesse voor het veganisme gaan krijgen.

Veel mensen die beginnen met plantaardig eten bijvoorbeeld uit gezondheidsoverwegingen, komen er gaande weg achter dat het dieet erg goed bij hen past. Ook gaan veel mensen zich verder verdiepen in de theorieën achter de vegan lifestyle. Vroeg of laat zal de vegan lifestyle toch op je pad komen, dat kan bijna niet missen. Stel bijvoorbeeld dat je plantaardig eet en je zoekt een recept op internet; de kans is groot dat je op een vegan blog terechtkomt. Veel mensen die begonnen met plantaardig eten in eerste instantie, worden later veganist. Wie weet geldt dat ook wel voor Beyoncé. We hopen het stiekem!

Dat zijn de verschillen en overeenkomsten tussen iemand die plantbased eet en iemand die veganistisch leeft in een notendop. Dit is natuurlijk onze visie, misschien kijkt iemand anders hier anders tegenaan. Eigenlijk zit het verschil al in die twee woorden: eten en leven. We hopen dat het zo een beetje duidelijker is geworden! Mocht je andere vragen hebben over veganistisch of plantbased eten; voel je vrij om vragen te stellen! 

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

32 gedachten over “Is Beyoncé vegan?!

  1. Duidelijk stukje! Alleen nu heb ik nog een vraag.. wat de f. is een fastfood vegan?! hahaha misschien moet er een serie artikelen komen met alle verschillende soorten vegans.

    1. Een fast food vegan, is een vegan die plantaardig fastfood eet ipv gezonde dingen. Denk aan chips, patat, vegan cakes etc… De ongezonde plantaardige eter…

  2. Ik vind dit leuke artikelen (samen met bv de wel of geen vis) informatief en het zet mij positief aan het denken!

  3. Ik las vandaag ook nog dat Miley Cyrus ‘uit de kast kwam’ als vegan. Toch wel leuk om te zien dat zoveel grote sterren met veganisme bezig zijn!

      1. Enneh, wat dacht je van Ariana Grande? Dé favoriet van heel veel kinderen? Die zegt ook dat ze vegan is :-)

  4. Het kan soms inderdaad een beetje verwarrend worden wat nou wel en niet vegan is, ook omdat ik een beetje het idee heb dat gezond eten een trend is, en zodra iets een trend is er direct veel spin-offs verschijnen die proberen mee te liften, al is dat bij een gezonde levensstijl natuurlijk helemaal niet erg! Fijn artikel weer, dankjewel!

    Lieefs

  5. Leuk stuk is dit geworden! Ik vind het fijn dat veganisme/plantbased steeds meer in t nieuws komt en dat ook celebrities het imago van plantaardig eten verbeteren. Alleen jammer dat er zo veel gefocust wordt op het eten dan op het leven gedeelte. Mijn moeder vroeg zich laatst af waarom op mijn blog de categorie veganisme bij lifestyle staat. Voor mij is dat logisch: veganisme gaat over zo veel meer dan eten. Ik vind mijn gezondheid belangrijk, maar het is niet de reden waarom ik veganist ben. Ik ben veganist vanwege mijn idealen en mijn principes en niet omdat het ‘hip’ of ‘gezond’ is (al is dat natuurlijk wel mooi meegenomen! )

    1. Klopt! Het zou nog mooier zijn als er ook meer bekend wordt over de lifestyle erachter. Anton Corbijn kwam onlangs wel met een goed verhaal over zijn pas ‘geadopteerde’ vegan lifestyle.

  6. Duidelijke uitleg, ik wist het verschil nog niet! Doen jullie ook aan afvalvermindering zoals Emily-Jane Lowe-Townley (nouja in die richting in elk geval;) ).. ik kwam laatst op haar blog en vind het erg interessant!

  7. Jawel ik ken ze allemaal van Freelee the Bananagirl tot Fully Raw Kristina of plant based zoals Forks over Knives, of de Rawfood goeroe Doug Graham van 80-10-10 allemaal vegans, maar allemaal een eigen visie. Maar wat me bij de meeste Vegans opvalt is toch dat de meeste gezond willen leven en dierenwelzijn heel belangrijk vinden, maar je hebt er natuurlijk ook een hoop bij die het alleen maar doen om flink af te vallen en ik denk dat Beyonce ook in die categorie valt. Maar goed plantaardig eten is altijd beter ,om welke reden ze dat dan doen maakt eigenlijk weinig uit.

  8. Catchy titel ;) thanks voor de uitleg, ik heb dus altijd gedacht dat plantbased en vegan hetzelfde is, maar das eigenlijk helemaal niet logisch, want vegan cupcakes groeien inderdaad niet aan bomen ;)

    Ik vind Beyonce een goede zangeres, maar ze is niet overtuigend voor wat betreft haar overtuigingen ;) ik vind het alleen jammer dat sommige wél overtuigende vegans (bijna) agressief kunnen reageren op zoiets, heb ik ook wel eens voorbij zien komen op jullie site (door bezoekers dus, niet door jullie). Mensen die niet bekend zijn met de vegan lifestyle kunnen daardoor echt een verkeerde indruk krijgen.

  9. Duidelijke uitleg ja, had nooit zo het besef gehad dat daar ook nog onderscheid in zat.. Maar inderdaad als je wel bont draagt en niet op je cosmetica let, kun je jezelf zonder goed fatsoen geen vegan noemen inderdaad.

    Maar goede post, voor mij nu veel duidelijker en voor anderen vast ook :)

  10. Ik dacht altijd dat plantbased betekende dat je voornamelijk plantaardig eet, maar af en toe iets anders. Soort 80/20 of 90/10. Dus een voedingspatroon wat op planten gebaseerd is. Niet dus:p Had geen idee dat het met een dieet te maken had.
    Dit soort artikelen vind ik erg fijn. Schept behoorlijk wat duidelijkheid over veganisme. Ik leer nog steeds nieuwe dingen, terwijl ik echt geen onbekende ben in het ‘vegan wereldje’. Kan je nagaan hoe weinig sommige mensen weten die zich hier totaal niet mee bezighouden.

      1. haha, daar ben ik dan een goed voorbeeld van: geen vegan of zelfs vegetariër, maar vind het heel erg interessant om via dit soort blogs er meer te weten over te komen! Mijn kookavond is dan ook 9/10 x nu wél vegan! (ook omdat de recepten elke keer zo lekker klinken dat ik ze wel moet proberen haha)

    1. haha ja he? En er zijn nog veel meer termen te vinden!

  11. Goed artikel! Ik merk zelf dat als ik vertel dat ik plantaardig eet men veel toegankelijker is en wil weten hoe en wat.. Terwijl als ik vertel dat ik vegan eet mensen gelijk denken dat ik een ‘dieren activist’ ben en het ook uit die overtuiging doe. Terwijl dat niet het geval is.. Soms moet je doen wat goed voelt en richting hebben en dat is het plantaardig/vegan eten voor mij. Al ziet men dat als extreem of strikt. (Dat terwijl ik ook soms smokkel) geen welk label dat past..?

  12. Fijn, die verhelderende artikelen :) wat betreft vegetarisch eten, is P!nk echt een voorbeeld voor mij geweest (al eet zij wel vis). Ook hoe zij zich inzet voor dieren, top! Toen ze op tour ging; had ze zelfs een kok die vegan maaltijden voor haar 3-jarige dochtertje maakte :) Zo jammer dat Beyoncé wel bont draagt! Het is niet eens mooi :(

  13. Om maar eens voorzichtig te reageren op het gezondheidsverhaal rond de verschillen tussen een planteneter en veganist. Na een galblaasverwijdering ben ik gestopt met alle zuivel- en dierlijke producten. Ook suiker gebruik ik niet meer en nog enkele (minder zwaarwegende-)voedingsmiddelen.Puur om gezondheidsredenen dus.Dit betekent een duidelijke verbetering van de gezondheid en daarnaast een constant natuurlijk gewicht. Ik zeg dat ik veganistisch eet (niet dat ik het ben)maar dat klopt dan ook weer niet omdat ik meer dingen weglaat die een veganist wel gebruikt.Een planteneter noem ik mezelf (nog) niet wat misschien wel passender is om te (gaan)doen.

  14. Veel zwarte mensen en (witte mensen die zich bezighouden met racisme en dergelijke) noemen hun dieet plantbased ipv vegan. Omdat de term ‘vegan’ geassocieerd wordt met de levensstijl van een witte elite en ze niet de behoefte voelen zich daar naar te voegen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *