Is bloggen altijd leuk?

bloggenleuk2

Als we terugkijken op de afgelopen drie en een half jaar, dan realiseren we ons heel erg goed hoeveel te gekke dingen het bloggen ons gebracht heeft. We hebben ontzettend veel leuke, inspirerende en lieve mensen ontmoet, er zijn deuren voor ons opengegaan, we zijn op reis geweest, we mochten naar allerlei toffe events, we hebben in magazines en kranten gestaan en we mogen al drie en een half jaar iedere dag schrijven (en inmiddels ook filmen,) over alles wat wij interessant en leuk vinden. Dat is fantastisch en we zijn gigantisch dankbaar. Al jaren doen we dit met heel erg veel plezier.

Toen we een paar weken geleden startten met de serie ‘bloggen over bloggen,’ kregen we allerlei heel interessante vragen, die we middels nieuwe artikelen hopen te beantwoorden. Zo kwam ook de vraag: “is bloggen altijd leuk?” (en ook: wat zijn de nadelen van bloggen?) We hebben er eens even over nagedacht en geven jullie vandaag een eerlijk antwoord.

We zouden deze vraag eigenlijk heel kort en bondig kunnen beantwoorden: voor 95% is bloggen altijd leuk. Het is wat we allerliefste doen en we worden er iedere dag blij van. We hopen het dan ook nog jaren te mogen doen. Maar natuurlijk, als we wat langer nadenken; er zijn ook nadelen. Zoals je dat bij iedere baan, hobby of sport zult tegenkomen, zijn er ook bij het bloggen dingen te bedenken die wat minder leuk zijn. It’s not all rainbows and unicorns. We zullen die zaken uiteen zetten met voorbeelden.

Ten eerste: het lastigste van bloggen vinden wij dat je het iedereen graag naar de zin wilt maken. De meeste bloggers beginnen met hun blog omdat ze gewoon een leuke plek op het internet willen creëren, waar ze helemaal hun eigen ding kunnen doen. Zo begonnen wij ook en dat was awesome. Op een gegeven moment merk je dat naar mate je meer lezers krijgt, de eisen ook hoger komen te liggen. Opeens realiseer je je: oh shit, de kwaliteit van mijn foto’s is niet zo goed en oh, dit onderwerp slaat totaal niet aan (terwijl je het zelf misschien enorm interessant vond) en waarom is deze video zo weinig bekeken?! Hoe meer lezers, hoe meer wensen.

Dat is iets waar je in het begin heel erg je balans in moet zien te vinden. Immers: eerst deed je het allemaal voor jezelf en nu zijn er een paar duizend ogen die iedere dag meelezen. Je wilt graag dat deze mensen jouw artikelen blijven lezen en dat ze je blog iedere dag weer de moeite waard vinden. Aan de andere kant wil je graag spontaan blijven en niet alleen maar naar je publiek toe schrijven, maar het zo persoonlijk mogelijk houden. Dat kan lastig zijn.

Wij hebben gemerkt dat het een kwestie is van je doelgroep leren kennen. Toch vinden wij het ook belangrijk om mee te geven: blijf jezelf, ook al blijven de bezoekersaantallen zich vermenigvuldigen. Blijf schrijven over de onderwerpen waarin jij geïnteresseerd bent en ga geen fratsen uithalen omdat je denkt daarmee iedereen tevreden te houden. Weet je? Duizenden mensen tevreden houden, ieder dag weer, dat is gewoon onmogelijk. Bespaar jezelf dus de moeite om dit toch te proberen. Uiteindelijk zijn mensen je gaan volgen, omdat ze jou en je blog leuk vonden – probeer daar niet teveel aan te veranderen.

Dat je niet iedereen tevreden kunt houden, dat uit zich soms in negatieve reacties. Dit is iets waar ook wij soms mee te maken krijgen en dat geldt, denken we, voor iedere blogger. We hebben het nu dan even niet over opbouwende feedback, zoals tips en suggesties – daar kun je immers heel veel van leren. Feedback krijgen is juist erg fijn, daar kun je dan ook echt iets mee.

Het internet is nu eenmaal ook een plek waar mensen heel veilig en anoniem hun mening kunnen achterlaten en van die mogelijkheid zullen veel mensen dan ook een dankbaar gebruik maken. Wij hebben een paar methodes geleerd om hier beter mee om te kunnen gaan. Want hey, kritiek krijgen is nooit leuk. Zeker niet als mensen heel persoonlijk worden, dat doet gewoon pijn.

– “Wat je aandacht geeft, groeit.” Deze uitspraak is van toepassing op honderden dingen, maar zeker ook op negativiteit op je blog.
– je kunt het niet iedereen naar de zin maken – don’t even try.
– sommige mensen willen nu eenmaal heel graag hun ei kwijt en ze weten geen aardiger manier om dit te doen (wanneer mensen echt onheus worden of je beschuldigen van dingen die gewoon niet kloppen)

Onze toffe blogcollega Iris schreef gisteren nog een blogpost over omgaan met negativiteit op je blog. Ze heeft het heel mooi verwoord. Een punt dat we er speciaal uit willen toelichten is dat Iris voor zichzelf relativeert: soms komt negatieve feedback van mensen met wie jij helemaal niet kunt levelen. Dat wil zeggen: mensen met wie je in ‘real life’ misschien nooit een leuk gesprek zult voeren, omdat jullie niks gemeen hebben. Je hoeft niet met iedereen vrienden te zijn. Je hoeft het ook niet altijd met elkaar eens te zijn. Soms krijgen wij commentaar over het feit dat wij niet groen genoeg zijn. Of dat we eens wat ‘strenger’ zouden moeten zijn, voor onszelf en voor onze lezers. In de ogen van veel strenge vegans zijn wij maar een stelletje amateurs – terwijl we toch echt 100% vegan eten, maar oké.

Inmiddels hebben we geleerd; het past gewoon niet bij ons om ons aan te passen naar de maatstaven van deze mensen, want we willen gewoon onszelf blijven. En om eerlijk te zijn, zijn wij wel eens verbaasd over het feit dat als je je zo irriteert aan een blog, dat je hem dan toch blijft lezen. Maar wij hebben voor onszelf bepaald: dit is wie wij zijn en dit is hoe wij bloggen. Wij gaan dit niet veranderen omdat andere mensen dat graag zouden willen zien of omdat mensen met wie wij eigenlijk niet kunnen levelen, het niet met ons eens zijn. Dat is nu eenmaal het leven.

Tot slot: hoewel wij de afgelopen jaren voornamelijk heel leuke bloggers hebben leren kennen (en dan hebben we het over tientallen, want de ‘bloggercommunity’ IS gewoon heel erg leuk,) kom je natuurlijk ook wel eens mensen tegen die andere bloggers het licht in de ogen niet gunnen. Dat is heel jammer. Maar ook dat hoort bij het leven. Ook zijn er bloggers die je content zullen kopiëren, zonder erbij te vermelden dat het van jou komt, of op zijn minst dat ze zich door jou hebben laten inspireren. Er zullen mensen zijn die er met jouw ideeën vandoor gaan en ga zo maar door – maar then again: het hoort er allemaal bij. Het is eigenlijk net de echte wereld, maar dan online. Er zullen altijd mensen zijn die zich niet aan (fatsoens-)regels houden, toch?

Hoe wij daar mee omgaan? Nogmaals: wat je aandacht geeft, groeit. Gewoon negeren dus. Sta erboven. Geroddel, elkaar dingen misgunnen, noem het maar, het gebeurt toch wel. Of jij er nou op in gaat of of niet. Wij kiezen ervoor om het gewoon te laten voor wat het is en dat geeft een heleboel rust, kunnen we je zeggen.

Even een recap: is bloggen alleen maar leuk? Eigenlijk willen we nog steeds zeggen: JA. Want als je kijkt naar de negatieve kanten van het bloggen, dan wegen die absoluut niet op tegen de positieve. Het zijn gelukkig dingen waar je niet iedere dag mee te maken krijgt, dat scheelt ook een heleboel. Maar het zou niet helemaal eerlijk te zijn om te doen alsof die negatieve kanten er niet zijn. Straks besluit jij ook een blog te beginnen en denk je: hey, maar DIT hebben de Groene Meisjes mij niet verteld! Dus hierbij; ja, er zijn negatieve kanten, maar er is prima mee te dealen. En als je dat eenmaal onder de knie hebt, dan is bloggen gewoon te gek en kun je er zelfs je droombaan van maken, als je dat zou willen. Dus laten deze dingen je alsjeblieft niet tegenhouden als je gewoon heel graag een blog wilt beginnen, want je gaat er sowieso geen spijt van krijgen!

Hoe sta jij hierin? Heb jij een blog of denk je erover om er eentje te starten? Wat zijn jouwe ervaringen? We zijn enorm benieuwd!  

De andere artikelen in de reeks ‘bloggen over bloggen’ die online verschenen zijn:

Hoe begin je met bloggen?
Bloggen met z’n tweeen
Geld verdienen met je blog
Hoe begin je een niche blog?
– Hoe trek je meer lezers naar je blog?

Dankjewel voor het lezen! Als je nog nieuwe vragen over bloggen voor ons hebt, dan horen we het ook heel graag!

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

23 gedachten over “Is bloggen altijd leuk?

 1. Ik heb een blog, lang nog niet zo groot als die van jullie en vooral voor de leuk. Ik heb dus geen eisen/hardnekkige wensen van lezers of opdrachten van pr-bureaus, maar ik vind het zelf vooral vervelend als er een tijdje niks online komt, dan voel ik me schuldig. Maar voor mij is vooral bloggen een grote hobby!

 2. Wat een goed artikel! Mijn blog is nog niet zo groot, ik probeer natuurlijk wel rekening te houden met de lezers die ik nu al heb, maar ik doe het vooral voor mezelf en deel wat ik wil delen!

 3. Het minder leuke aan het bloggen vind ik de verwachtingen van anderen. Niet zozeer je lezers, maar meer de pr bureaus, webshops en andere bedrijven die iets van je willen. Die het niet kunnen begrijpen dat je ervoor kiest om een product niet te reviewen (“wij hebben echt nog nooit gehoord dat ons product niet goed werkt”). Of dat je een advertorial afslaat, omdat het niet bij je blog past terwijl zij zogenaamd met alle grote bloggers samenwerken (alsof dat een reden is voor mij om met ze samen te werken). Daar kan ik dus weleens nerveus door worden, de communicatie met dat soort mensen tegen wie ik ‘nee’ moet zeggen.

  Maar idd, voor de rest is het te leuk om te stoppen. Het opent ook deuren, die anders niet zouden openen en het contact met andere bloggers (voornamelijk jullie en andere ‘bewuste’ bloggers) zou ik ook niet willen missen! En ik denk dat het voor mij persoonlijk ook heel goed is om te leren om vaker nee te zeggen en voor mezelf op te komen. :)

  1. Daar heb ik eigenlijk nog niet eens aan gedacht, maar je hebt gelijk. Er kan soms best wel aan je getrokken worden, vanuit merken of bureaus!

 4. Dankjewel voor je eerlijke artikel! Het lijkt inderdaad soms alsof het leven van een blogger alleen maar rozengeur en maneschijn is, maar het is eigenlijk ook wel te verwachten dat niet alles altijd geweldig is. Ik begin nog maar net met mijn blog (interieur) en heb dus nog niet zoveel last van deze dingen, maar ik ben blij dat ik nu in elk geval een beetje weet wat er kan gebeuren.

  Lieefs!

  1. Ik heb je blog bekeken, ziet er cool uit! Lekker je eigen stijl enzo, tof.

 5. Ik heb ook een blog die ik begon toen ik een tijdje thuis zat. Nu werk ik fulltime en heb ik soms het gevoel dat ik ‘moet’ schrijven, terwijl het daarvoor minder onder druk was omdat ik ook gewoon veel tijd had. Toch wil ik mijn regelmaat niet laten vallen omdat ik mijn blog heel erg leuk vind en er wel erg van geniet wanneer ik voldoende tijd heb!

  1. Regelmaat is prettig, maar wel alleen omdat je dat zelf wilt. Sowieso geloof ik dat je alleen moet schrijven als je daar zin in hebt. Lezers hebben het anders al gauw door, denk ik!

 6. Het blog over die negatieve reacties van Iris vond ik ook heel verhelderend. Gelukkig heb ik nog geen echt negatieve reacties gehad, behalve dat iemand het niet helemaal eens was met mijn mening, maar die persoon leest nog steeds mijn blog en laat nu regelmatig lieve reacties achter ook. Dat moet dus kunnen, vind ik.

  Zelf heb ik ook al kritiek over jullie gelezen die ik onterecht vond. Vooral omdat jullie lezers aanmoedigen die maar een klein beetje moeite doen (vb. flexitariërs) en van the vegan police zouden jullie iedereen maar moeten bekeren. Maar hé, dat is net de reden waarom ik graag bij jullie kom lezen. Die positieve vibe die er hangt. Het aanmoedigen van iedereen die een beetje moeite doet.

  Ik vind deze reeks van jullie wel leuk om te lezen, eens een ander verhaal over alles achter de schermen van bloggen!

  1. :) Moet je nagaan, er wordt al gauw over je gepraat. Ook als je niet zoveel voorstelt, zoals wij. Want wie zijn wij nou helemaal? Waar maak je je druk om, denk ik dan. Maar ergens is het ook een compliment. En jij maakt al helemaal een compliment, want juist dat gevoel (mensen aanmoedigen die kleine stappen zetten en positief blijven,) dat is wat wij willen doen en dat is waarom we hiermee zijn begonnen. Dus dankjewel :)

 7. Wat een leuke serie over bloggen! Ik schrijf alleen blogs als ik er zin in heb. Geen zin komt de kwaliteit niet ten goede en het duurt dan ook langer voor ik een stuk op het scherm heb. Gelukkig werken we in teamverband en met gastbloggers, dus er ligt vaak wel iets klaar voor onze wekelijkse blogpost op dinsdag.

  Hoe plannen jullie de blogs? Maken jullie een planning vooruit of schrijven jullie waar je die dag zin in hebt? En hoe ver werken jullie vooruit? We kunnen vast nog een hoop van jullie leren. De andere artikelen uit deze serie ga ik ook nog even lezen. Bedankt!

 8. “Wat je aandacht geeft, groeit” vind ik ontzettend mooi gezegd. Ik ben nog niet zo lang met mijn persoonlijke blog begonnen, dus van negatieve reacties heb ik gelukkig tot nu toe weinig last. Maar knap dat jullie die vervelende reactie naast jullie neer kunnen leggen, respect daarvoor. En dat is juist ook zo leuk aan jullie blog, het is een en al enthousiasme en positiviteit! :)

 9. Weet dat al die duizende lezers hier komen lezen, juist omwille van wat jullie schrijven. Dus bén je al goed bezig, je moét je niet aanpassen aan lezers ;)

 10. Ik wil even kwijt dat ik jullie blog zo chill vind. Een fijn plekje om bijna elke dag even te kijken. Ik ben geen veganist, zelfs geen vegetariër maar ik eet dankzij jullie heerlijke recepten vaker veganistisch dan ooit. Ik denk dat ik niet tot jullie lezersdoelgroep behoor, maar toch voel ik me welkom! Dat is fijn. Thnx lieve groene meisjes!

  1. Dan behoor je juist WEL tot onze doelgroep! Natuurlijk zijn veganisten ook meer dan welkom hier, maar deze mensen leren hier waarschijnlijk niet heel veel nieuws ;) Dankjewel voor je grote compliment!

 11. Ik ben gek op deze serie, ik leer er zoveel van:) Ik heb sinds kort een blog waar ik schrijf over plantbased voeding, vooral gericht op ‘newbies’. Ontstaan uit de gedachte die ik zelf had toen ik begon met gezonder eten, waar the hell begin je? Maar goed.
  Ik sta gelukkig vrij sterk in mijn schoen, maar ik vraag me af hoe ik zou reageren op negatieve comments. Mezelf kennende zou ik misschien wel eerst fel reageren en daarna pas nadenken. Maar ik ken deze eigenschap van mezelf dus ik kan het herkennen.
  Wat ik heel graag zou willen weten is hoe jullie omgeving reageerde toen jullie begonnen met bloggen over vegan eten/groen leven. Van mijn familie weet ik al dat ze mijn blog heel leuk vinden maar stiekem ben ik wel een beetje bang voor collega’s/kennissen. Ze vinden me nu al een aparte eend in de bijt:p Ze vinden dat ik moeilijk doe over eten, de ‘healthy lifestylé’ over het algemeen vinden ze maar een beetje gek.
  Ik ben inmiddels zover dat ik mijn blog langzaam aan het delen ben op social media (wat ik best een stap vond) en vooralsnog krijg ik leuke reacties. (Jeeej) Maar ben ook wel bang voor de eerste die zegt: ‘Jeez, Lot, doe toch gewoon normaal’. Terwijl ik dit typ krijg ik al allerlei zelf inzichten (hoera voor schrijven). Ik sta achter wat ik doe en daar moet ik trots op zijn:)
  Als ik een suggestie mag geven over een volgend artikel, zou ik graag iets meer willen weten van de technische kant van het bloggen. Het kan niet zo zijn dat iedereen die blogt mega wordpress/html skills heeft haha. Ik ben gezegend met een kennis die websites maakt als beroep die me af en toe kan helpen, maar ik wil zelf alles kunnen.
  Hoe doen jullie dat? Welke plugins/widget hebben jullie? Kunnen jullie html? (Volgens mij Jamie?) Dat soort vragen zou ik graag antwoord op willen:)
  Ga vooral door met deze leuke serie. Van jullie geloof ik elk woord wat ik lees over bloggen hihi:)

 12. Vanaf het moment dat ik begonnen ben, ben ik niet meer opgehouden. En als het me iets teveel werd, dan laste ik een pauze in voor twee dagen en dan had ik alweer zoveel ideeën dat ik weer verder kon. Het is gewoon te leuk, kan er niks aan doen, haha. Voor mij is het 95% leuk en 5% niet leuk. En ik hoop dat het zo blijft. ;)

 13. Hoe klik ikdie irritante reclame weg? Ik kan het artikel amper lezen

  1. Als het goed is, zie je rechts bovenin een kruisje waar je op kunt klikken, waarmee de advertentie verdwijnt. Excuses voor het ongemak!

 14. Leuk jullie serie over bloggen! Misschien zouden jullie ook een keer wat kunnen schrijven over fotografie voor een blog?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *