Jamie Foodbloggers Event

blogdagjamie.jpg

Er zijn een paar dingen waar foodbloggers heel erg gek op zijn. Bijvoorbeeld op food en op bloggen. Ja, dan heb ik het denk ik wel zo’n beetje samengevat. Voor “buitenstaanders” kan dit soms onbegrijpelijk lijken. Wat vind je eraan om zoveel over eten te praten? Waarom zou je van elk gerecht op je bord een foto willen maken? Dit is iets wat waarschijnlijk alleen bloggers en Instagramfanaten snappen. Jamie Magazine speelt hier mooi op in door een hele groep foodbloggers (inclusief De Groene Meisjes, die natuurlijk niet echte food-foodbloggers, maar eerder lifestyle bloggers zijn) uit te nodigen en deze mensen een hele dag onder te dompelen in alles wat met eten en bloggen over eten te maken heeft. We geven jullie graag een kijkje in deze te gekke dag!

We begonnen bij restaurant Fifteen, in Amsterdam. Fifteen is het restaurant van Jamie Oliver, je hebt er misschien wel eens van gehoord. Dat we hier bij elkaar komen is natuurlijk geen toeval, aangezien de hele dag is georganiseerd door het team van Jamie (hee! daar hebben we hem weer) Magazine. Kennen jullie Jamie Magazine eigenlijk al? Het is een prachtig foodmagazine, vol met recepten en verhalen over eten. Echt een aanrader voor de foodliefhebbers onder ons. Dit terzijde. Fifteen dus. Een prachtig restaurant waar wij nog nooit waren geweest, dus het was alleen al leuk om hier eens een kijkje achter de schermen te mogen nemen. We ontmoetten elkaar op het terras, waar ruimte was voor kennismaken en in het zonnetje zitten met een drankje. Na het welkomstwoord van Marieke Verdenius, een van de gezichten achter deze foodbloggersdag, verdelen we ons in twee groepen. De eerste groep gaat pasta maken met het team van Fifteen en de andere groep (waar wij bij hoorden) gaat leren koffie zetten.

Ja, dit klinkt stom, ik snap je. Maar wat we dus eigenlijk gingen doen is 1) alles leren over koffie, 2) leren koffie zetten op allerlei verschillende manieren. Slowcoffee, ooit van gehoord? Niks geen Nespresso cupjes, weg met die Senseo… langzame koffie is het helemaal. Joost Leopold, van de Leopold Koffieschool, leerde ons alle tricks en liet ons kennismaken met heerlijk zachte, lichte koffies. Om eerlijk te zijn hebben wij zelf niet heel veel met koffie, we drinken het praktisch nooit. Heel soms bestel ik wel eens een sojalatte (schande natuurlijk, om mooie koffie te verpesten met sojamelk) bij de Espressofabriek en ik was enigzins opgelucht toen Joost, de koffiekenner, vertelde dat de Espressofabriek toch wel een van de betere espressobars van de stad is. Nou, doe ik toch nog iets goed op koffiegebied!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Je Groene Meisjes in actie:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

En hier zie je de deelnemers van de pastaworkshop druk in de weer:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Na de workshop was het tijd voor de lunch. We namen gezellig plaats aan lange tafels op het terras van Fifteen, alwaar alle foodbloggers hun best deden om niet al te ongeduldig te wachten op de maaltijd. Je snapt, met zoveel foodliefhebbers bij elkaar is dat niet gemakkelijk. Gelukkig hoefden we niet lang te wachten en werden we enorm verwend met een heerlijke Italiaanse maaltijd. Omdat de Groene Meisjes hadden aangegeven graag vegan te willen eten, kregen wij een aangepaste maaltijd. En wat voor een! Wow. Erg lekker, zoals je hieronder wel op de foto’s zal zien.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Na de lunch, die echt heerlijk was, vertrokken we naar Amsterdam Oost, om bij ZTRDG de fotostudio in te duiken. We kregen een workshop foodstyling&fotografie. Hier heb ik enorm naar uitgekeken en wat was het tof! We kregen alle fijne kneepjes van het vak uitgelegd: hoe leg je eten mooi op een bord, waar moet je aan denken als je een foto gaat maken, wat doe je met licht, met compositie, welke materialen gebruik je en hoeveel tijd trek je uit om een foto te maken? Het antwoord op die laatste vraag is: hoe meer tijd, hoe mooier de foto. Meestal dan, want je kan natuurlijk ook een lucky shot (oh gruwel voor een professionele fotograaf om dit te zeggen) hebben. Van de fotograaf (een enorme prof) van ZTRDG leerden we dat het maken van een perfect beeld, voor een opdrachtgever, soms wel een hele dag duurt. En het bewerken van de foto kan dan nog evenveel tijd kosten. Kan je het je voorstellen? Twee hele dagen met 1 foto bezig zijn? Wow. Ik krijg al geirriteerde blikken als ik iemand een bord onder de neus vandaan gris om even snel een foto te maken, voordat het opgegeten wordt. Laat staan dat ik daar dan eens rustig mijn tijd voor zou gaan nemen. Goed, wij snappen ook wel: een foodblogger doet die dingen anders. Maar toch hebben we een heleboel tips gekregen die we zeker gaan toepassen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Alle foodbloggers luisteren aandachtig naar een presentatie van ZTRDG

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vervolgens kregen we een heldere uitleg en goede adviezen van de foodstyliste van onder andere Jamie Magazine

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Het bord wordt mooi opgemaakt

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Het is belangrijk dat er een bepaalde richting (compositie) in je gerecht, en dus ook in je foto, zit. Je wilt altijd een bepaalde richting opkijken.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dit is de eerste opzet voor de foto

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

En zo ziet dat er op het scherm (en dus op de foto) uit

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vervolgens worden er wat dingetjes verschoven, weggehaald of toegevoegd

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ook met licht en schaduw kan je veel doen

Na een zeer leerzame en uitgebreide uitleg mochten we zelf aan de slag. We stelden een vegan pastagerecht samen en zochten een mooie setting om het gerecht te fotograferen. We kozen voor kitscherige bordjes en een veel te neppe ‘gouden’ vork, helemaal onze stijl. Het was grappig om te zien hoe iedereen zijn eigen ding deed. We zagen prachtige rustieke tafereeltjes voorbij komen en je snapt dat onze foto’s dan ietwat uit de toon vielen. Maar hee, dat zijn de Groene Meisjes over het algemeen wel gewend. Daarbij komt dat we erg tevreden waren met het resultaat, dat we overigens geprint mee naar huis kregen. Tof!

photo

De Groene Meisjes in actie. Dankjewel Danique voor de foto!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Wat vinden jullie ervan?

Nadat we elkaars foto’s uitgebreid hebben bekeken was het tijd voor een afsluitend drankje. We kletsten nog wat na en kregen voordat we weg gingen een enorme goodiebox mee. De box zat bomvol leuke goodies of foodies, het is maar net hoe je het wilt noemen. Denk aan mooie olie, Tony’s chocolade, een kookboek, lekker fruitsap en mooie servetten. En echt nog veel meer, want het was een mega zware doos die propvol zat!

Lief Jamieteam, dankjulliewel voor deze ontzettend leuke en geslaagde dag! We hebben het te gek gehad en ook nog eens veel geleerd. Bedankt en tot een volgende keer!

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

25 gedachten over “Jamie Foodbloggers Event

 1. Tof! Had al foto’s voorbij zien komen op Instagram. food photography is ook gaaf zeg! Leuk event zo :D

 2. Hele toffe foto’s! Klinkt ook als een superinteressante dag!

  1. Echt geeeeen idee. De foodstyliste had een hele berg servies en bestek meegenomen. Geen flauw idee waar het precies vandaan komt, sorry! Maar voor dit soort dingen kan je vaak goed slagen bij een Turkse Bazar of kringloop.

 3. Vooral die eerste foto is erg mooi :)
  Leuk! Ik kan ook wel zoiets gebruiken, food photography vind ik nog wel lastig. Ook ik was voor het hysterische servies compleet met gouden vork gegaan :D

 4. Wauw die foto met die tomaatjes aan dat trosje is echt supermooi! Je ziet inderdaad een lijn, een richting waarin je kijkt. Dat ga ik onthouden als ik foto’s ga maken!

  1. Was zeker heel leuk! en ook heel leuk om je te ontmoeten! Groetjes Merel en Jamie.

  1. Vonden wij ook! dankjewel. Benieuwd ook naar jouw verslag met vast de allermooiste foto’s!

 5. Dat ziet er nog is uit als een heerlijke dag :D
  En om een of andere reden blijf ik gefascineerd door de gouden vork op de laatste foto.

 6. Goede foto hoor, ik krijg er gewoon trek van…. Ik vind het lastig om eten goed op de foto te krijgen, ik zet dan ook niet vaak voedselfoto’s op mijn blog. Ik ben meer van de bloemen en wolletjes, is al lastig genoeg om mooi vast te leggen.

  Wat leuk dat jullie zo’n dag mochten meemaken. Zie ik het goed dat er koffiefilterhouders van glas worden gebruikt. Ik wist niet eens dat het bestond. Maar ja, ik ben dan ook geen koffiedrinker.

  Ik heb het Jamie Magazine weleens ingekeken maar volgens mij is het dat niet zo heel interessant voor een vegetariër/veganist?! Of heb ik niet goed gekeken?

 7. Leuke foto’s! Als ik zelf een foto van mijn eten maakt is het meestal gewoon snel *klik* om vervolgens aan te vallen: niet minuten lang de perfecte compositie zoeken want dan is het eten al koud :P

 8. Wow, dat eten! Ik begin meteen te watertanden haha, wat een mooie foto’s en het lijkt een hele leuke dag geweest te zijn :)

 9. Wauw meiden wat een verwennerij allemaal!! Hebben jullie al gebruik gemaakt van jullie FOODIE-BAG.. Iets lekkers gekookt?! Liefs Filiz

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *