Je koffer inpakken à la Marie Kondo

koffer11

Zoals je misschien wel weet, hebben wij ons de afgelopen maanden (sinds december eigenlijk al, dat is alweer een hele tijd!) verdiept in de opruimmethode van Marie Kondo. We hebben er meerdere stukken over geschreven, interviews over gegeven op de radio (!) en zelfs iemand mogen helpen bij het opruimen van haar huis, voor een NPO Spirit programma. (dit zal binnenkort worden uitgezonden en we zullen je uiteraard op de hoogte houden) Zo leuk, want inmiddels voelt de methode helemaal vertrouwd voor ons. We zijn heel blij dat we Marie Kondo’s boek hebben leren kennen, want het heeft ons veel gebracht! Inmiddels krijgen we regelmatig mailtjes van jullie binnen, met vragen over de methode. Zo kwam ook de vraag: kun je de Marie Kondo methode ook toepassen als je op vakantie gaat? Dat vonden we zelf eigenlijk ook wel een heel goede vraag. Je koffer inpakken a la Marie Kondo, kan dat? Wij denken dat dit zeker kan!

Allereerst moet ik iets opbiechten. Ik ben altijd heel slecht geweest in het hele ’traveling light’ principe. Het lijkt me geweldig: één bescheiden tas meenemen, waar werkelijk alles wat je nodig hebt in zit.. echt, ik heb bewondering voor mensen die dit kunnen. Ik vind het lastig om keuzes te maken en ik neem het liefste álles mee – je weet immers maar nooit. (waar je naartoe gaat/ wie je tegenkomt/ wat voor weer het wordt/ wat je gaat doen/ enz.)

Nu gaan wij komend weekend op persreis met srprs.me en we hebben 1) geen idee waar we naartoe gaan en 2) we mogen alleen een handbagage koffertje meenemen. Nou, daar heb je me hoor. Het enige dat ik weet, is dat het mooi weer wordt: tussen de 23 en de 27 graden. Dat is gunstig, want mooi-weer-kleding is minder zwaar en dik dan slecht-weer-kleding. Er passen meer zomerjurkjes dan wintertruien in een koffertje. Maar goed, dan nog zit ik met vragen als: wat gaan we daar doen? Wat voor schoenen moet ik mee? Neem ik mijn sportkleding mee? Stel dat we ergens bij een strand in de buurt zitten; dan moet ik ook nog zwemkleding meenemen! Een kleine paniekaanval was nabij. Serieus, ik zou een armbandje met ‘WWMKD’ (What Would Marie Kondo Do) moeten hebben. Na eventjes rustig nagedacht te hebben en wat spullen op een berg gegooid te hebben, kwam ik er toch redelijk uit. Overigens, ik moet me gewoon niet zo aanstellen: we gaan maar drie dagen weg.

Als ik denk aan de Marie Kondo methode dan denk ik aan 3 dingen:
– dingen moet joy sparken (‘does it spark joy’ is vraag nummer 1 die je jezelf moet stellen)
– dingen moeten praktisch zijn/ praktisch worden opgeborgen
– less is more

Deze drie basisprincipes ga ik proberen toe te passen op de inhoud van mijn handbagage koffertje. Daar gaan we.

koffer2

Bij het opruimen van je huis moet je van Marie bij je kleding beginnen. Dat doe ik dus bij het inpakken van mijn koffer ook. Ik kijk eerst naar mijn schoenen. Het liefste wil ik mijn hardloopschoenen meenemen, maar die zijn vrij lomp. Misschien trek ik die dus het beste aan op reis en neem ik in mijn koffer mijn sandalen en mijn dunne Native sneakers mee. Deze wegen bijna niks en ze kunnen wel een beetje worden platgedrukt.

koffer10

Dan mijn kleding. Het wordt dus mooi weer, dus ik kan er vanuit gaan dat ik wel een zomers jurkje en een broek of short met een t-shirtje aan kan. Als we vrijdagochtend vertrekken kan het hier in Nederland nog wel fris zijn, dus op reis trek ik wat warmere dingen aan. Ik zorg ook dat ik een vest aantrek, zodat ik voor op de bestemming voor ’s avonds, als het frisser wordt, iets warmers bij me heb. Verder neem ik ook altijd mijn dunne sjaal mee, die is zo lekker multifunctioneel en houdt me ook nog wel een beetje warm. Nog los van de praktische aspecten, wil ik toch ook kijken naar kleding die me vrolijk maakt en die ik graag draag. Waarom zou je op vakantie er niet gewoon leuk uit willen zien? Ik neem geen tien outfits mee en ook ga ik niet iets meenemen ‘voor als we ’s avonds op een feestje belanden,’ of iets dergelijks. (mocht dat gebeuren, dan hoop ik dat mijn zomerjurkje leuk genoeg is ;)) Dat doe ik wel weer een keer als ik een grotere koffer mee mag nemen. Maar voor nu denk ik: ik wil wel ’s ochtends wakker worden en zin hebben om iets leuks aan te trekken. Dus daar houd ik wel rekening mee.

Ik kies voor dunne kleding die gemakkelijk tot kleine pakketjes op te vouwen is. Wat ik vervolgens doe is al mijn kleding bij elkaar in een linnen tasje doen. Dit zal ik vervolgens met de andere artikelen ook gaan doen, zodat ik soort bij soort houd – daar zou Marie Kondo heel blij van worden, dat weet ik wel zeker.

koffer6

Naast dit stapeltje kleding neem ik natuurlijk ook nog ondergoed, een panty, sokken en iets om in te slapen mee. Voor de zekerheid leg ik ook mijn zwemkleding klaar. Ik verpak deze items in een zipbag (waarin ik de zwemkleding gekocht heb) en een waszakje. Ideaal om alles zo makkelijk uit je koffertje te kunnen vissen straks.

koffer7

Tsja, mijn sportkleding. Ik wil ontzettend graag een hardlooptraining van Evy op de plek van de bestemming volgen, omdat dit juist 1 van de redenen is waarom ik met hardlopen ben begonnen: het lijkt me zo tof om op andere plaatsen te gaan rennen. Maar ja, als je alleen een handbagage koffertje mee mag.. dan wordt het wel wat lastiger. Ik leg het toch klaar en ga gewoon proberen het in mijn koffertje te krijgen. Ook voor mijn sportkleding maak ik een apart zakje waarin ik de dingen verpak.

Mijn kleding en schoenen leg ik op de bodem van het koffertje. Immers: je hebt het pas nodig als je op de plek van bestemming bent. Er zijn andere dingen die ik tijdens de reis nodig heb – daar komen we zo op – dus die moeten bovenaan komen te liggen. Volgens Marie Kondo moet je kleding kunnen ademen en ruimte krijgen, maar dit wordt in een handbage koffertje toch wat lastiger. Sorry Marie! Ik beloof je mijn kleding in de hotelkamer netjes in de kast te leggen/hangen.

koffer4

Dan gaan we door naar de cosmetica. Als je met alleen maar handbagage vliegt, moet je natuurlijk rekening houden met vloeistoffen. Je mag alleen zo’n kleine zipbag vullen met vloeistoffen en de verpakkingen mogen niet boven de 100ml uitkomen. Lush is sinds ik vaker op reis ga echt mijn held geworden. Ze hebben zoveel handige producten in vaste vorm. Zoals een blok zonnebrandcreme, tandpasta tabletjes, een shampoobar, droogshampoo, stukken zeep in plaats van douchegel… ideaal! Dit scheelt enorm in je koffer, want ze tellen niet mee als liquids en toch heb je alles mee wat je nodig hebt. Natuurlijk zou je ook kunnen afwachten wat voor shampoo en douchegel er in de badkamer voor je klaar staan, maar als ik dan aan Marie’s vraag ‘does it spark joy’ denk, dan denk ik: nee, ik word vaak niet heel vrolijk van de producten in de gemiddelde hotelbadkamers. Ik neem dan toch graag wat dingetjes van mezelf mee. Verder zie je op de foto blarenpleisters, een tandenborstel, een haarborsteltje (roze ronde ding) en een klein scheermesje.

Niet op de foto, maar gaan ook nog in toilettas: een paar wattenstaafjes, wattenschijfjes en een haarelastiekje.

koffer5

Deze artikelen verpak ik in mijn doorzichtige toilettas, zodat ik precies zie wat erin zit. Deze toilettas houd ik zo plat mogelijk, zodat ik hem goed plat bovenop mijn kleding kan leggen. 

Dan komen we aan de bij de artikelen die je of onderweg nodig hebt, of uit je koffertje zult moeten halen bij de security check. Dit zijn: je zakje met vloeistoffen, je laptop en tablet en natuurlijk je portemonnee met paspoort en boardingpass/ticket.

koffer inpakken 13

 

kofferinpakken12

Dit zit er in mijn ‘liquid bag.’ Aangezien we naar een warmere bestemming gaan, neem ik lekker weinig make-up mee. Mascara en eyeliner en that’s about it. Ik ga niet teveel lopen smeren met foundations en concealers. Ik neem twee proefmonsters met dagcrème mee. Dit zijn getinte dagcremes, wat eigenlijk niet nodig is, maar dit is wat ik nog in huis heb. Verder neem ik mijn gezichtsspray van Lush mee – daar kan ik, zeker op warme dagen, echt niet zonder. En natuurlijk een natuurlijk parfum van mijn lievelingsmerk Pacifica. Dit is een lekker klein flesje, dus dat neemt makkelijk mee.

koffer1

Dan heb ik een tas met blogger-items. Mijn laptop met oplader, cardreader en een oplader voor de camera. Bij nader inzien neem ik deze toch niet mee, omdat de batterij van de camera erg lang mee gaat en ik heb ook nog ergens een reserve batterij liggen. Die is kleiner, dus die kan ik beter meenemen. Maar mijn laptop, oplader, telefoonlader en cardreader zijn redelijk essentieel op deze trip. Ik heb geen tijd gehad om artikelen vooruit te schrijven en ik vind het leuk om jullie vanaf de plek van bestemming een fotoverslagje te laten zien. Dan zal ie dus toch mee moeten!

koffer9

En tot slot de laatste losse spullen die ik tijdens de reis nodig heb. Mijn iPad met koptelefoon, de vlogcamera, mijn portemonnee met paspoort, mijn krnwtr-fles en een leesboek. Over dit boek twijfel ik nog een beetje, omdat het toch wel weer veel ruimte inneemt. Het liefste lees ik boeken op mijn iPad, maar dit boek  ga ik reviewen en heb ik daarom hardcover gekregen. Als het in mijn koffertje past, neem ik het mee en anders is het jammer. Dan moet het boek tot volgende week wachten. Mijn waterfles MOET mee, daar kan ik echt niet zonder. En natuurlijk kunnen we de vlogcamera ook niet thuis laten – maar die is zo klein, die past nog in mijn jaszak. De artikelen probeer ik in de zijvakken van de koffer in te pakken, zodat ik er makkelijk bij kan.

koffer3

En that’s about it. Helaas kan de kat niet mee. Door die zielige blik zou ik bijna thuis blijven, maar gelukkig weet ik dat er dit weekend heel goed voor haar gezorgd gaat worden.

Ik heb ontzettend veel zin in de trip, al heb ik geen flauw idee waar we dit weekend zullen zijn. We zullen het jullie vrijdagochtend, als we de bestemming te horen krijgen op Schiphol, uiteraard meteen laten weten via Facebook, Instagram en Twitter.

Nog even op een rijtje welke principes ik probeer toe te passen bij het inpakken van mijn koffer: 

1. Does it spark joy? Word ik er blij van – ook op reis?
2. Praktisch inpakken. Categoriseren en bij elkaar in een gesloten tasje inpakken. Ook houd ik alles zo plat mogelijk, zodat ik makkelijk kan stapelen.
3. Less is more. Alleen dingen meenemen die écht nodig zijn. Pas als er ruimte over is in het koffertje, kan er een extra item (zoals het boek) mee.

Hoe pak jij je handbagage koffer in? Of denk je er niet echt over na en gooi je alles op een berg en hoop je dat de ritsen van het koffertje het houden? Hebben jullie gouden tips voor ‘licht reizen?’ We horen het graag van je bij de comments!
Oh! Je kunt ons ‘volgen’ via onze pagina op de website van srprs.me. Hier kun je ons weerbericht zien. Waar denk jij dat we naartoe gaan? 

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

21 gedachten over “Je koffer inpakken à la Marie Kondo

 1. Oh dit is wel handig ja, ik neem vaak te veel mee. Een mooi overzichtje van wat je nu echt nodig hebt, dankjewel! En veel plezier op jullie onbekende reisje :)

 2. Fijn artikel! Laatst naar Lissabon had ik ook heel minimaal ingepakt maar ik had toch spijt dat ik niet een extra topje meehad.. Ik heb letterlijk alles aangehad maar iets extra’s had geen kwaad gekund! En ik dacht altijd dat ‘vaste’ liquids (zoals lippenbalsem en dus ook zeep etc) bij de liquids hoorden… maar nu zijn ze daar waarschijnlijk minder streng op.

  Oh en een vraagje: vanwaar komt dat leuke flamingo dekbed? :)

  groetjes!

 3. Ik heb boek, n.a.v. jullie enthousiasme, besteld en gelezen! Ik ben om en het kriebelt helemaal om heel mijn huis op te ruimen. Gelukkig heb ik vakantie, dus jullie kunnen wel raden wat ik aan het doen ben… Wat is dit ook een handig artikel voor als je niet zoveel mee kan nemen. Ik vind het ook altijd lastig om niet teveel mee te nemen.

 4. Fijne tips! Ik ga van de zomer ook op vakantie met alleen handbagage. Dat vind ik heen nooit zo erg, maar ik moet mezelf constant bedenken dat ik niet te veel moet kopen omdat het ook nog mee terug moet ;)

 5. Ik ben echt all about the lijsjtjes. Voor mijn vakantie (of zelfs een nachtje weg) maak ik een heel lijstje, opgedeeld in categorieën: ‘kleding’, ’toilettas’ en ‘handtas’. Daar schrijf ik dan in wat en hoeveel ik van wat moet meenemen. Voor licht reizen zal ik toch eens aan de mini’s/navul flacons moeten geloven haha, ik sleep altijd grote flessen mee. Overigens ook nog nooit voor een weekendje met het vliegtuig geweest, dat scheelt misschien ook. Ik doe overigens kleding wel in plastic zakken in mijn koffer en pers zoveel mogelijk lucht eruit :) xo Daisy

 6. Ik vond dat ik mijn koffer eigenlijk wel al goed inpakte, maar er zijn nog wel wat punten te behalen! Want ik gooi hem altijd op het laatste moment nog vol met dingen die ik toch nog nodig heb.. en het past eigenlijk daardoor net niet meer. Wellicht toch ook alles in zinlocks/tasjes gaan opbergen, scheelt wel in ruimte.. ideaal!

 7. Handig alles in aparte tasjes doen en als je minder mee neemt, weet je ook eerder wat je ook al weer mee hebt. Ik maak altijd een paklijst maar neem sowieso teveel mee. Wel een uitdaging als je niet weet wat je gaat doen maar wel superleuk! Veel plezier alvast, ik ben benieuwd.

 8. Leuk artikel! Ga ik bij de hand houden als ik deze zomer op vakantie ga. :)
  Het enige wat ik mij afvroeg, mag een minischeermesje als handbagage mee in het vliegtuig?

  1. Daar deden ze niet moeilijk over gelukkig! :) Ik twijfelde ook. Of ze hebben het niet gezien…?

 9. Leuk om te lezen. Ik vind het altijd ook echt super lastig om te beslissen wat ik mee moet nemen. Dat lijkt me nog eens extra lastig als je ook nog eens niet weet waar je heen gaat!

 10. Handig artikel! Ik ga straks mijn koffer inpakken voor een weekendje Zeeland en dit is een prima reminder om daar eens iets beter over na te denken in plaats van lukraak wat dingen in een koffer te gooien en er in het hotel achter te komen dat ik geen tandenborstel mee he. Nu kun je tandenborstels gelukkig overal kopen, maar misschien is het tijd om hier iets volwassener in te worden ^^

  1. hahaaha, zo kun je het ook zien inderdaad ;) Koffer inpakken hoort bij volwassen worden.

 11. Wat een super interessant en handig artikel. Ik heb echt een hekel aan koffer inpakken en probeer eigenlijk altijd een ruimbagage koffer mee te nemen. Gewoon, omdat ik nooit weet wat ik aan wil op de plek van bestemming. Bovendien gebruik ik krullenmousse voor mijn haren en die wordt niet verkocht in een kleine variant. Met alleen handbagage zou ik die nooit mee kunnen nemen.

 12. Ik ben vorige week drie dagen/drie nachten in Londen geweest en had alleen maar een Eastpak rugzakje bij me die niet eens helemaal vol zat. Haha wauw ik was zo trots op mezelf! Met in mijn hoofd het idee: ”ik moet er de hele tijd mee rondlopen!” (ik sliep iedere nacht ergens anders) was het inpakken ineens heel makkelijk haha. Echt het minste van het minste meenemen =]

  1. O wow, dat is zeker heel knap! haha, dat zou ik echt niet kunnen volgens mij… (al neem ik vaak ook weer dingen ongedragen of ongebruikt weer mee naar huis … )

 13. Als ik alleen al ‘Marie Kondo’ in jullie titels lees word ik al blij en voel ik me opgeruimd. Ik moet me echt eens in haar gaan verdiepen. En dan alle overbodige spullen verkopen via Marktplaats en van het geld dat ik daaraan verdien weg met srprs.me, want daar las ik laatst ook iets over en dat lijkt me ook zo leuk!

  Nog genoeg te doen ;-)

 14. Haha, mijn kat zit ook altijd als eerste in een tas of koffer als ik iets moet gaan inpakken. Hij ‘sparkt’ wel behoorlijk veel ‘joy’, maar helaas geen tripjes voor hem! Leuke tips, ik ga ze zeker toepassen!

 15. Leuk artikel! Heel herkenbaar ook, bij thuiskomst gaat er altijd weer een stapel ongedragen kleding terug de kast in. Miniflacons haarproducten zou je eens bij de kapper kunnen vragen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *