Jonge Groentjes

groentjescoll

Voor dit artikel interviewde ik zes jonge ‘groentjes.’ Jonge meiden (14 tot en met 19 jaar) die hun best doen om groen in het leven te staan. Ieder op haar eigen manier. Dat is in deze tijd best wel bijzonder (laten we eerlijk zijn) en ik vind dan ook dat we er trots op mogen zijn dat wij zulke toffe lezeressen hebben! Toen wij zelf deze leeftijd hadden, en kuch, dat is voor ons alweer (bijna) tien jaar geleden, waren wij zelf helemaal niet zo bewust met groene dingen bezig. We aten niet vegetarisch, niet biologisch en dachten eigenlijk weinig tot niet na over wat voor effecten onze levenswijze op het milieu zouden kunnen hebben. Wel hielden we veel van dieren, maar gek genoeg vertolkten we dit niet in acties. Dat kwam pas op latere leeftijd. Wat tof om te lezen dat deze jonge meiden zich wél al op deze leeftijd inzetten voor een groenere wereld! Omdat wij denken dat iedereen (wij dus ook) van deze meiden nog heel veel kan leren, laat ik deze dames nu aan het woord.

eline

ELINE – 14 jaar, woont in Leiden en zit in 3 gymnasium. 

Wij eten thuis ongeveer 3 keer in de week vegetarisch, we hebben zonnepanelen en eten bijna altijd biologisch. Ook proberen we zo min mogelijk energie en water te verbruiken en nemen we zelf ons eten mee naar school, net als drinkflesjes (die we vaker gebruiken; ik heb bijvoorbeeld een ‘Bobble.’) Ik ben vegetarisch en biologisch opgevoed. Tegenwoordig eet ik wel vlees, maar ik ben ongeveer 7 jaar van mijn leven vegetariër geweest. Ik heb ook altijd geleerd om zuinig met energie om te gaan en afval te recyclen (we hebben een gewone prullenbak, een voor groenafval en een voor plastic.) Het voelt goed om groen in het leven te staan, omdat ik het fijn vind om te weten dat ik gezond leef, voor mezelf en voor anderen. 

Ik vind groen leven erg belangrijk omdat we (heel cliché, haha) maar 1 aarde hebben, en we daar zuinig mee om moeten gaan. En als ik bijvoorbeeld in reclames en campagnes en zo zie hoe het er af en toe aan toe gaat, word ik daar ook niet echt gelukkig van. Wat betreft biologisch eten; dat vind ik dat ten eerste lekkerder, ten tweede voel ik me er beter bij als ik het eet en ten derde vind ik het fijn om te weten dat de dieren die ik eet, een goed leven hebben gehad.

Wat zou jij willen zeggen tegen onze lezers?

Alle kleine beetjes helpen! Denk niet “ik koop de Euroknaller kip en niet de biologische, want dat is goedkoper” (dat scheelt bij veel dingen zelfs maar een paar cent !) Of: “het maakt toch niets uit als alleen ik het doe.” Dat lijkt misschien op dat ene moment zo, maar als je dat het hele jaar doet, en je eet elke week kip, dan scheelt dat enorm!

linde

Linde – 15 jaar, woont in Middenbeemster en gaat na de zomer naar de Vavo (volwassenonderwijs) in Amsterdam. 

Ik probeer om op zoveel mogelijk manieren groen in het leven te staan. Zelf ben ik veganist en draag ik geen bont,dons en leer. Ik koop zoveel mogelijk proefdiervrije spullen en ik doe verder alles om zo groen mogelijk te leven. Zodra ik iets hoor wat ik kan veranderen en daardoor groen(er) kan leven, dan doe ik dat meteen.

Mijn ouders wisten weinig van wat er allemaal voor ‘slechts’ gebeurt in de wereld. Ik ben dan ook absoluut niet groen opgevoed. Wel heb ik bijvoorbeeld altijd al van dieren gehouden. Ik ben overal zelf achter gekomen. 

Ik probeer(de) mijn vriendinnen van alles wat dierenleed bevat weg te houden. Ik had een vriendin die vlees at, ze wilde ook niet luisteren naar wat er met de dieren in de vlees industrie gebeurde. Door die en nog een paar andere redenen heb ik ook besloten dat ze toch niet mijn type vriendin was. Mijn beste vriendin nu probeerde vegan te zijn, maar nu eet ze gewoon weer alles inclusief vlees. We sturen veel foto’s naar elkaar en als ze dan een foto stuurt dat ze vlees aan het eten is bombardeer ik haar ook met foto’s van hoe de dieren behandeld worden. Maar ik besef me wel dat je niet groen kan blijven leven als je er niet 100% achter staat. Jammer vind ik het wel. 

Wat zou je tegen onze lezers willen zeggen?

Mijn tip aan alle lezers is, alle kleine beetjes helpen! Bio vlees, bio kleren, proefdiervrije producten, minder lang douchen enzovoorts! 

lonneke

Lonneke – 15 jaar oud (bijna 16!), woont in Ede en zit in 4 vwo. 

Ik eet nu vier en half jaar van mijn leven (met een tussenpauze van 2 jaar) geen of nauwelijks vlees. Verder doe ik onbewust nog ‘groene’ dingetjes, zoals weinig auto rijden en veel fruit eten. Geen vlees eten is iets waar ik zelf mee ben gekomen thuis, maar dat wil niet zeggen dat ik niet groen ben opgevoed. Als ik een lamp in mijn kamer aan laat staan wordt er bijvoorbeeld wel geroepen: “Doe je lamp eens uit, denk aan het milieu!’

De jongeren in mijn omgeving zijn (nog) niet zo met dit soort dingen bezig. Ik denk dat de meeste mensen gewoon eten wat ze thuis krijgen. Sommigen vinden het dan ook een beetje gek dat ik geen vlees eet en snappen niet goed waarom ik zoiets ‘lekkers’ laat staan. Dat ik wel vis eet vinden ze ook gek. Dan zeggen ze: “Doe het goed of doe het niet.” Maar ik vind het belangrijk om te doen waar ik me goed bij voel. Daarbij komt dat ik denk dat wél vis eten mij helpt om géén vlees te eten.

Wat zou je willen zeggen tegen onze lezers? 

Ik vind niet dat iedereen zou moeten stoppen met vlees eten, of dat mijn levensstijl de juiste is. Het is wél de juiste levensstijl voor mij. Ik vind dat iedereen moet doen waar hij zich goed bij voelt en elkaars levensstijl moet respecteren. Als je bewust kiest voor wat je eet en hoe je leeft dan denk ik niet dat er een ‘foute levensstijl’ bestaat.

heleen

Heleen – 19 jaar, woont in Soesterberg en is op dit moment bezig met audities voor de Toneelschool. 

Ik probeer op verschillende manieren groen te leven: ik struin graag rommelmarkten af en koop veel dingen tweedehands. Behalve kleding koop ik ook tweedehands meubels. Ik snap niet waarom mensen liever goedkoop en nieuw kopen; goedkoop en oud is juist vaak van goede kwaliteit! Behalve tweedehands kopen, probeer ik ook zo groen mogelijk te eten. Ik eet niet vega, maar ik eet zo min mogelijk vlees. Verder werk ik in een bio-lunchcafé/pattiserie waar alles zelfgemaakt is, met zorg. Dat zie ik ook als groen! Ik probeer ook allerlei raw-superfoods uit en verder eet ik veel groente en fruit. Als ik boodschappen ga doen, heb ik mijn eigen tas bij me (ik heb een totebag verzameling!) en ik maak/bak veel dingen zelf. Homemade is gewoon veel toffer. En als laatste: groen smeren. Ik zou er niet meer aan kunnen denken om goedkope dingen te gebruiken als verzorgingsproducten. Ik shop nu het liefst zoveel mogelijk verzorging bij Lush of andere natuurlijke shops, of ik maak ze zelf, zoals scrubs en maskers. Uiteraard bewaar ik daarvoor plastic potten en Lush potten breng ik terug!

Ik zat op de Vrije School, en Vrije Scholieren zijn vaak nog al groen opgevoed. Nu ik geslaagd ben kom ik toch geregeld mensen tegen die nog steeds met 20 plastic tasjes lopen en hun frietbakje op straat gooien (huh?!). Wel word ik meer aangetrokken tot de ‘groene’ kant, zoals de mensen op mijn werk en bij de bio snackbar bij ons in de buurt. 

Als je een beetje een groene denker bent, sta je anders in het leven. Wat voor mij het fijnste is, is dat groen nu hip is. Plastic tasjes vervangen door canvas tassen is ‘no problem’, want mooi vormgegeven tote-bags zijn de coolste dingen die er zijn! Ook betekent 2e hands vaak exclusief; is homemade/biologisch vaak gewoon veel lekkerder en gezonder. Ook zie je veel ‘groene’ mensen en blogs om je heen, en die zijn vaak ook de coolste, dus door hun word je zéker ook geïnspireerd!

Wat wil je aan onze lezers meegeven?

Groen is hip, dus volg de trends! Alle kleine beetjes en stapjes helpen, het belangrijkste is om groen te ‘denken’.

samantha

Samantha – 17 jaar oud, woont in Sprang-Capelle en zit in 4Havo.

Ik ben inmiddels twee jaar veganist en daarvoor ben ik vegetariër geweest. Ik probeer het milieu zo min mogelijk te belasten. Daarom koop ik veel tweedehands en maak ik veel van mijn eigen kleding. Eigenlijk probeer ik bij iedere keuze die ik maak groen na te denken. Mijn ouders hebben me niet echt groen opgevoed, maar wel verantwoordelijk. Zij hebben mij erop gewezen dat je bij ieder keuze die je maakt moet nadenken over de gevolgen die je keuze heeft op jezelf en je omgeving. Ook kom ik al vanaf kleins af aan bij kringloopwinkels en heeft m’n moeder me creatief leren nadenken over hergebruik, en veel DIYen uiteraard.

Ik probeer andere mensen te inspireren. Zo deel ik wel eens flyers uit (bijvoorbeeld anti-bontflyers), informeer ik leeftijdsgenoten en klasgenoten. Wanneer ik de kans krijg door bijvoorbeeld een presentatie te doen over bijvoorbeeld de bio industrie, proefdieren, bont, wol en leer, schaliegas, GMO’s en milieugevolgen van de bio industrie. Ook laat ik ze zelf gemaakte veganistische hapjes proeven als daar de gelegenheid voor is! Ik heb twee klasgenoten die door mijn presentaties vegetariër geworden zijn en ik heb zelfs een docent die vegetariër is en zij overweegt het om veganist te worden!

Veel mensen in mijn omgeving vinden mijn levenswijze onzin. Ze willen er niets van weten en maken me uit voor achterlijk. Dit zijn vooral leeftijdsgenoten, maar ook wel mensen die van oudsher meekregen dat je vlees moet eten om gezond te zijn. Andere mensen hebben er wel respect voor, ‘begrijpen’ het soms ook maar zetten het dan toch nergens in om, blijven zich aan hun oude gewoontes houden. Toch blijf ik gewoon bij mijn principes, ik heb er nooit aan mijn keuze om veganist te worden getwijfeld.

Wat zou jij willen zeggen tegen onze lezers?

Een veganistische levensstijl is helemaal niet moeilijk. Je kunt het opbouwen, in plaats van meteen naar veganisme te stappen eerst als vegetariër beginnen.

annemijn4

Annemijn – 18 jaar oud, woont in Rotterdam en zit in 6 gymnasium. 

Vooral op het gebied van voeding probeer ik groen in het leven te staan. Ik eet dan wel niet veganistisch, maar wel vegetarisch. Wel eet ik de dierlijke producten als eieren, melk en yoghurt biologisch. Hoewel het tegenwoordig ook niet helemaal zeker meer is of iets biologisch is als er op staat dat het biologisch is. Qua kleding ben ik nog bezig met het ‘vergroenen’ van mijn garderobe. Inmiddels is een groot deel van de inhoud van mijn kledingkast vintage. Dat is ook niet zo moeilijk met alle leuke dingen die er te vinden zijn bij winkels als T2 en Episode!

Ik ben behoorlijk ‘groen’ opgevoed. Mijn ouders zijn beide vegetariër en ik heb dan ook nog nooit vlees of vis gegeten. Als ik zou willen zou ik het uiteraard wel mogen, maar ik voel niet echt een sterke drang naar vlees of vis. Verder hebben mijn ouders me denk ik ook in zekere zin zo opgevoed dat ik redelijk milieubewust ben.

De meeste van mijn vriendinnen vinden het knap dat ik het volhoud om vegetariër te zijn, maar dat is voor mij natuurlijk meer een gewoonte. Dus dat vind ik niet echt meer een prestatie. Ook heb je natuurlijk altijd mensen die stomme dingen zeggen, zoals dat het zinloos is of dat één persoon toch niks kan veranderen, maar ik vind het belangrijk dat je je bewust bent van alles wat je eet, doet of koopt, dat je controle hebt en dat je weet wat je doet en waarom. Verder denk ik ook dat het gezonder is om vegetarisch te eten en dat het sowieso beter is voor het klimaat & het milieu.

Mijn inspiratie haal ik van blogs en sites als Tumblr en Pinterest. Ik probeer vaak recepten na te maken. Soms zien recepten er geweldig uit, maar smaken ze vreselijk. En soms is het andersom, dat is natuurlijk wel minder erg, haha!

Wat zou je aan onze lezers mee willen geven?

‘Don’t do nothing because you can’t do everything.’ Ik ken heel veel mensen die bijvoorbeeld zoiets hebben van ‘als er één extra vegetariër is, gaat niet gelijk heel die bio-industrie weg, hoor’. Dat klopt, maar als je heel veel van die ene personen hebt, zijn het er ineens heel veel. Ook al ga je maar één millimeter vooruit, je gaat toch vooruit.

Lieve groene meisjes, heel erg bedankt voor jullie fantastische input en wijze woorden! Wij vinden jullie stuk voor stuk erg inspirerende meiden. 

Lezers, wat zouden jullie tegen deze lieve groentjes willen zeggen? Ben jij een leeftijdsgenoot van één van deze meisjes? Wat denk jij van wat je zojuist gelezen hebt? We lezen het heel graag bij de comments hieronder! Respecteer hierbij alsjeblieft wel dat alle zes deze meiden vanuit hun eigen ervaringen en overtuigingen geschreven hebben. 

Deel deze post op:

Geschreven door: Merel

55 gedachten over “Jonge Groentjes

 1. Jullie zijn inspirerend en een voorbeeld voor iedereen! Jezelf zijn en bewust je eigen keuzes maken voelt goed, maar vergt ook lef. Ik vind het knap dat jullie dat al zo vroeg ontdekt hebben. Jullie zijn hele wijze meisjes! Dank jullie wel!!

 2. Leuk artikel! Dat er maar steeds meer mensen hun goede voorbeeld volgen!

 3. Ik ben fan! Ik was zelf vegetariër op die leeftijd, maar niet zo’n heel bewuste. Leuk om te zien hoe bewust deze meiden zijn (waren er geen jongens?) en als vegan vind ik zulke jonge veganisten natuurlijk extra tof! ;)

  1. Helaas geen aanmeldingen van jongens! Jammer he? Misschien een volgende keer!

   1. Ik ken ook meer volwassen mannelijke vegetariërs dan jeugdige mannelijke vegetariërs, terwijl het bij vrouwen/meisjes in mijn idee gelijk is. Misschien komt het bij mannen wat later? Of misschien ken ik maar heel beperkt jongens die vega(n) eten, kan ook (dan ligt het aan mij;-)).

   2. Hihi, ik wilde ook al naar jongens gaan vragen, maar dacht al dat de naam misschien afschrikwekkend was ;-)

    @ Groenemeisjes (Merel?): wat een leuk artikel, hulde!

    @ de geinterviewde meisjes: tof dat jullie allemaal zo actief, positief en groen in het leven staan! Gives me hope.

 4. Ik heb echt bewondering voor jullie jonge meiden die te maken krijgen met negatieve reacties en dan toch stug doorzetten. Met liefde, jullie groene idealen volhouden, is zo inspirerend.. Respect for that, ladies!!

 5. Respect voor deze meiden, en natuurlijke voor alle groene mensen! Knap dat jullie al zo vroeg in het leven zo bewust met deze dingen bezig zijn. Inspirerende verhalen voor eenieder! Ga zo door! Ik doe met jullie mee!

 6. Ontzettend leuk!
  Groene meisjes, hebben jullie al gezien dat er een stukje over jullie blog in de Happi.food staat? Dat is een special van Happinez over voeding en sowieso een aanrader :-)

  1. Ja supertof he! We krijgen een exemplaar opgestuurd, kunnen niet wachten! (als het goed is ligt het vandaag in de bus)

 7. Superleuk artikel! Ik ben zelf vanaf mijn achtste vegetariër en ik was in mijn middelbareschoolperiode dus ook vegetariër. Veel mensen begrepen dat niet, maar andere mensen begrepen het juist extra goed. Ik had bijvoorbeeld een vriendinnetje die zelf wel biologisch vlees at, maar bij andere thuis altijd zei dat ze geen vlees at, omdat ze perse plofvlees wilde vermijden. Ik vond dat altijd heel knap van haar. Kleine stapjes maken samen een grote verandering!

 8. Wat knap om op zo’n jonge leeftijd al zo bewust bezig te zijn! Ik merk nu ik op mijzelf woon ook wat ‘groenere’ keuzes maak, aangezien ik nu zelf boodschappen moet doen. Heel leuk artikel!

 9. Leuk om al die verschillende beweegredenen van jonge groentjes :) te lezen! En ik vind Samantha best wel stoer!

  Zelf ben ik vanaf mijn twaalfde (nu dus al 14 jaar..brrr haha!) vegetariër, terwijl ik met vlees ben opgevoed. Maar mijn moeder vond het geen enkel probleem om vega voor mij te koken. Gelukkig! Verder ben ik wel ‘groen’ opgevoed; neem geen plastic tasjes, doe het licht uit in ruimtes waar je niet bent, laat de kraan niet lopen tijdens het tandenpoetsen, etc. Als ik kinderen krijg, zou ik ze graag ook zo groen mogelijk en vegetarisch opvoeden!

 10. Ik ben sinds mijn 9e ongeveer vegetarier. Dit is dus al 11 jaar. Ik heb nooit getwijfeld aan mijn keuze, ik wou gewoon geen vlees meer eten. Ik moest van mijn moeder nog wel vis eten, dus dit heb ik gedaan tot aan mijn 17e. Daarna ben ik dus een echte vegetarier geworden. Ik shop veel bij de kringloop, vooral opzoek naar LP’s, sieraden en spullen voor in huis. Vind het heerlijk om daar tussen te snuffelen. Ook doe ik boodschappen met een kratje of totebag, zodat er zo min mogelijk plastic en karton mee naar huis gaat. Gaat dat wel, dan wordt netjes gescheiden in een van onze vier afvalbakken. (Gft, plastic, papier en overig) Ik breng ook altijd netjes mijn oud glas weg, of recycle het en doe er een DIY mee! (Mooie wijnflessen zijn ideaal voor de zomerbloemen!) Ik eet sinds kort ook weinig ei en zuivel meer. Dit vervang ik door andere producten zoals hazelnootmelk, jum! Ik weet van mezelf dat ik nooit 100% vegan kan worden, maar me bewust zijn van wat ik eet is wel belangrijk.

  Mijn vriend is door mij parttime vegetarier geworden. Thuis eet hij wat de pot schaft en er zal thuis dus nauwelijks vlees te zien zijn. Buiten de deur eet hij wel vlees, maar dat is niet erg. Hij is zich bewust van zijn keuze en dat hij sinds we samenwonen als zo veranderd is vind ik knap! Maar als hij vlees haalt: wel bio! Dit geld tevens voor mijn vriendinnen. Als ze met mij eten, proeven ze mijn vega snitzel altijd wel even! Maar vinden ze het niet lekker, dan krijgen ze bio vlees haha! Of we eten gewoon iets zonder vlees(vervanger)!

 11. Zoals de dames zeggen: alle beetjes helpen. Ik eet zoveel mogelijk biologisch (serieus, je proeft echt het verschil) en zo min mogelijk vlees. En als ik al vlees eet, wil ik antuurlijk wel weten waar dat vandaan komt. Plofkip is echt not done. Iedereen kan een beetje doen. Zo vind ik het initiatief meatless monday echt super. Eigenlijk zou iedereen dat moeten doen. Meiden, jullie zijn super bezig en een inspiratie voor mensen om jullie heen!
  Hebben deze meiden ook een blog?

 12. Inspirerende meisjes! :) Ik ben zelf -tegen de wil van mijn ouders in- op mijn 8e vegetariër geworden. Ondertussen ben ik 20 en probeer ik veganistischer te leven, alleen lukt dat nog niet zo goed.

 13. Ik hoorde laatst van een vriend dat zijn nichtje van ik geloof 4 jaar oud, had gevraagd aan haar ouders waar vlees van gemaakt wordt. Toen ze vertelden dat vlees van dieren is, zei ze dat ze geen dieren meer wil eten.
  Toen ik dat hoorde dacht ik ook alleen maar : niet te geloven dat een kind zo jong hier al mee bezig is! Ik weet niet hoe die ouders er mee omgaan, maar ik zou heel trots zijn dat ze al zo’n keuze maakt.

  1. Ik denk dat veel jonge kinderen geen dieren (waar je als jong kind veel in aanraking mee komt bij de kinderboederij enzo) willen eten als ze weten dat vlees daarvan gemaakt wordt. Meestal is het zo dat de ouders dan zeggen dat het niet waar is of dat ze het toch moeten eten, omdat ze niet willen dat het kind al zo jong geen vlees meer gaat eten. En jonge kinderen luisteren toch (bijna) altijd naar hun ouders..

 14. Wat een leuke meiden allemaal. Heel tof om te lezen hoe ze ‘bewust’ proberen te leven.

 15. Ik vind het knap dat deze jonge meisjes nu al zo goed weten hoe ze in het leven staan en dat ze bewuste keuzes kunnen maken :)!
  Jullie zijn allemaal een inspiratiebron voor alle andere mensen om ons heen!

 16. Ik ben zelf 19 en ben heel erg bezig met hoe het op een groene, eerlijke manier kan. Wat me vooral opviel in bijna alle verhalen was dat de omgeving er vervelend op reageert. Ik ervaar dit zelf ook, veel mensen doen mijn manier van leven af als onzin. Het was fijn om te lezen dat ik niet de enige ben van mijn leeftijd die het fijn vind om groen te leven. Ik ben voor mezelf heel erg aan zoeken hoe het voor mij goed voelt. Soms doet het me pijn dat andere mensen dat proberen onderuit te halen. Ik heb daarom soms ook het gevoel dat ik helemaal alleen ben in dit proces (ondanks dat mijn ouders er hetzelfde instaan als ik). Ik vind het dan ook fijn dat
  jullie, Jamie en Merel, deze blog zijn gestart en dat ik jullie heb ondekt. Jullie geven zo’n positieve, vrolijke draai aan jullie blog en dus ook aan een groen, eerlijk leven!

  1. Geweldig om te horen Lise! En trek je niks aan van wat andere mensen ervan vinden. Gewoon lekker jouw eigen ding doen!!

 17. Ik denk als we kinderen op jonge
  leeftijd kennis maken met de
  natuur en biologisch eten, dat
  ze eerder bewust voor kiezen (ik
  ben juf/pedagoge :P)

  xx

  1. Dat ben ik helemaal met je eens! (ik ben ook juf, hihi)

 18. Super! Wat gaaf om te lezen hoe bewust deze meiden leven. Ik zou zeggen: ga vooral zo door! Top, mijn complimenten!

 19. Wat een inspirerende verhalen !
  Ik probeer zelf ook heel vaal biologisch te eten, maar ik denk dat het dragen van geen bont, leer en dons mij toch te ver gaat.
  Ik vind de kwaliteit er van te geweldig om het weg te doen.. wel jammer dat ik zo denk, maar ik kan het niet in een keer veranderen.

  1. ik heb nog een paar leren schoenen liggen hoor, die draag ik wel gewoon tot ze op zijn. anders is het idd zonde. maar dat bont kraagje die ik had wil ik niet meer mee gezien worden. xx

   1. De mijne gaf ik aan spullenhulp – zo hielp ik iemand anders & had ik ’n perfect excuus om nieuwe Vegetarian Shoes te kopen. ;)

     1. Ah dat zijn zo van die containers die langs de straat staan waar je tweedehands kledij in kan stoppen. Die worden dan weggegeven of heel goedkoop verkocht.

 20. Wat ontzettend leuk om te lezen! Zelf ben ik ook 17 en is het leuk om dit te zien :) Sinds begin dit jaar probeer ik ook bewuster te leven.. Ik probeer het milieu minder te belasten door zo min mogelijk vlees te eten (ik eet het nu ongeveer 3 keer per week nog).
  Ook probeer ik zuinig om te gaan met de electiciteit, door de lampen eerder uit te doen en telefoonopladers van mijn vader eruit te trekken haha. Ik ken eigenlijk weinig mensen die ook proberen echt bewust leven.. Jammer! Wel merk ik dat sinds ongeveer twee jaar het een soort ’trend’ is geworden. Dieet boeken houden zich nu ineens bezig met afvallen via ‘eat clean’ en overal in de media wordt er bewuster om gegaan met eten en het milieu. Heel leuk om te zien! En natuurlijk is deze site een voorbeeld van bewust in het leven staan :) Ik hou ervan!!

 21. Wat geweldig om te lezen dat er nog meer bewuste jonge meiden zijn zoals mij! ;) Ik ben zelf 13 jaar en eet sinds kort veganistisch. Hoewel ik het helemaal niet moeilijk vind, is het toch jammer dat ik niet echt iemand heb om alles mee te delen.
  Leuk stukje!

 22. leuk om te lezen ! ik ben zelf ook 17 en al drie jaar vegatariër alhoewel veel vrienden comentaar hierop hebben ben ik echt blij met mijn keuze!

 23. Lonneke, heldin, ik weet precies wat je bedoelt! Ik ben grotendeels vegetariër om de simpele reden dat ik vlees niet lust. Maar mensen hebben echt altijd hun oordeel klaar als ik zeg dat ik wel vis eet en sporadisch kip, omdat ik dat wel lust. ‘Doe het dan goed’, verschrikkelijk vind ik dat soort opmerkingen. Live and let live, people!

  1. Leuk om te horen! Stom he, dat mensen vaak oordelen zonder de reden te weten..

 24. Mooie interviews! :) Vooral die quote uit het laatste interview, ‘Don’t do nothing because you can’t do everything.’, is zo herkenbaar. Ik ben echt een alles-of-niets persoon als het gaat om de dingen die ik doe, maar doordat ik daar achter ben gekomen weet ik dat kleine veranderingen ook veranderingen zijn. Ik ben overigens geen veganist of vegetariër, maar ik wil dolgraag groener leven. Ik ga minder vlees eten en ik wil me ook storten op duurzame & tweedehands kleding. Ik wil vooral beginnen met die dingen die het meest vervuilend zijn voor het milieu.

  1. Wat goed van je Sanne! en onthoud dat je altijd moet doen waar JIJ je goed bij voelt, niet omdat een ander je iets oplegt ofzo!

 25. Wauw mooi om te lezen dat deze meiden op zo’n jonge leeftijd al zo bewust en groen leven! Mijn complimenten en echt respect!

 26. Wat een leuke meiden met goede instelling! Wederom super leuk artikel om te lezen. Bedankt!

 27. Erg leuk artikel om te lezen!

  Zelf ben ik vanaf mijn 9de vegetariër (ondertussen dus alweer dik 13 jaar…) en het is fijn om te lezen dat andere ook al zo vroeg tot deze keuze zijn gekomen. Ik merk zelf dat ik het erg vervelend vind om te merken dat studiegenoten voornamelijk kiezen voor goedkoop & makkelijk. Van mij hoeft absoluut niet iedereen vegetariër te worden, zeker niet, ik hoef de moraalridder niet uit te hangen. Maar plofkip kopen ‘omdat het zo lekker makkelijk is’, doet eigenlijk gewoon een beetje pijn.

  Ik vind het dan wel weer goed om te merken dat het biologische assortiment van de doorsnee supermarkt steeds meer groeit. Hopelijk zien ook studenten snel in dat je beter wat meer kan investeren in goed voedsel, dan weinig in slecht (en veel in bier…)

 28. Tof om te lezen dat er nog veel groene meisjes zijn van mijn leeftijd. ikzelf ben 16 en probeer zo groen mogelijk te leven (en mijn gezin te overtuigen). Tot een paar dagen geleden deden we met zijn allen mee met de dagen zonder vlees, en ik eet sowieso vegetarisch. We douchen thuis maar 5 minuten per dag, en ik probeer zoveel mogelijk dingen zelf te maken. We gebruiken ook geen flessenwater maar zuiveren ons kraanwater en als we bruis willen gebruiken we een soda stream apparaat.
  Ik vind het nog steeds jammer als mensen denken dat deze kleine beetjes niet helpen en krijg op school heel vaak het label ’treehugger’ opgeplakt. Maar liever dat dan iemand die geen aandacht heeft voor het milieu!

  1. Precies Laure! (wat een mooie naam!!!) Je hebt groot gelijk :)

 29. Heel leuk stuk met supermeiden! Ik was zelf ook zo’n groen (vega)meisje op die leeftijd dus ik kan me helemaal inleven. Meiden: lekker doen wat voor jou goed voelt en je niks aantrekken van al die rare mensen die het niet begrijpen!

 30. Ik vind het altijd opvallend om te zien dat de mensen welke deze verhalen willen vertellen opvallend goed geschoold zijn. Niet dat dit slecht is!
  Maar ik denk dat deze toch inderdaad iets verder kijken dan de spreekwoordelijke neus lang is. Leuke verhalen!

 31. Wat een mooie en inspirerende verhalen! Ik ben 21 en sinds de brugklas vegetariër. Daarvoor at ik al zo weinig mogelijk vlees. Ik leer nu voor de gehandicaptenzorg. Mijn eerste stage was bij een biologische zorgkwekerij. Bio groenten en fruit, met de cliënten gekweekt en geoogst! Geweldig! Nu loop ik stage op een biologische zorgbakkerij. Wij maken ook geen gebruik van gist, maar van desem. In het brood zit geen melk verwerkt. Wij leveren aan verschillende locaties van de instelling, maar ook aan restaurants en bijv. EkoPlaza in Delft. Daarnaast probeer ik zo veel mogelijk groene cosmetica te gebruiken en geen lampen aan wanneer niet nodig enz. enz. ik vind de kringloop geweldig en heb ook 2 tassen kleding klaarliggen voor H&M conscious :) a little bit of green makes the world better!

 32. Leuk artikel! Ook grappig dat veel van deze meisjes op het gymnasium zitten. Ik ben een jongen en ik zou ook wel een stukje willen schrijven als je nog een keer zo’n artikel maak ;-)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *