Koffietentjes zonder wifi

wifiloze koffietentjes

De afgelopen twee weken was ik zo ongeveer non-stop bij mijn nieuwe favoriete koffiehotspot ‘De Jonge Admiraal,’ in de Amsterdamse Javastraat, te vinden. Een super fijne plek om te zitten, met mijn laptop en een sojalatte, werkend aan ons boek. Af en toe keek ik eens om mij heen en wat zag ik? Alleen op het terras zie ik mensen zónder laptops. Verder zie ik eigenlijk weinig gezichten en vooral veel beeldschermen. Een beeld dat niet echt vreemd is, voor de gemiddelde Amsterdamse koffietent.

Ik las wat oudere artikelen over koffietentjes zonder wifi. Ofwel: horeca gelegenheden die geen wifi meer aanbieden en actief ontmoedigen er te gaan zitten werken. Sterker nog, ze bieden niet alleen geen wifi meer aan, maar er zijn ook geen stopcontacten meer waar iedereen maar kan inpluggen met zijn of haar telefoon of ander elektronisch apparaat. Dit alles is niet om de gasten te pesten of om ze weg te jagen, maar juist om de gezelligheid terug te brengen. Ik dacht eens over dit gegeven na.

En het eerste wat ik toen dacht, was: het is toch eigenlijk best wel treurig dat het blijkbaar nodig is voor koffietentjes om zo’n beleid in te voeren. Dat betekent dus dat er eigenaren van horecagelegenheden zijn geweest die hebben gedacht: we zien alleen nog maar beeldschermen. Where’s all the fun? En het is waar. Ik zie nog wel eens iemand met een boek of een krantje zitten, en natuurlijk zie ik ook nog wel eens twee mensen met elkaar kletsen terwijl er koffie wordt gedronken, maar in praktisch alle tentjes waar ik wel eens kom, is het laptop gallore. Ook vind het ik het jammer om te zien dat er bij veel horecagelegenheden alleen nog maar wordt geadverteerd met ‘gratis wifi!’ of ‘super snel wifi!,’ in plaats van met ‘lekkere koffie!’

Begrijp me goed, ik ben erg blij met plekken waar ik lekker met mijn laptop kan zitten werken. Ik vind bijna niks fijner dan een goede werkplek, snelle wifi en een lekkere sojalatte. Het liefste ga ik naar tentjes waar rustige, leuke muziek wordt gedraaid en waar het publiek dat er komt vrij stil is. Ofwel: plekken waar iedereen met z’n laptop zit. Voor mij is dit een uitkomst, omdat ik thuis weinig ruimte heb en ook geen koffiezetapparaat. Daarbij komt dat ik buiten de deur vaak een stuk gedisciplineerder kan werken dan thuis. Kortom: ik hoop dat dit soort plekken er voor altijd blijven en ik denk dat veel mensen die ook geen vast kantoor hebben, er net zo over denken.

Máár…ik vind het ook een erg positieve ontwikkeling dat er steeds meer wifiloze koffietentjes bij komen. Als ik eens zonder mijn laptop op pad ben, valt het me op hoeveel mensen er op hun telefoon bezig zijn. En dan niet even, om een foto te plaatsen bijvoorbeeld, maar gewoon de hele tijd. Ook als ze samen met anderen zijn. Sommige mensen sprinten bij binnenkomst al naar de bar om te vragen wat het wifi password is. Waar kom je nou precies voor? Wifi heb je thuis toch ook? Lekkere koffie en taart waarschijnlijk niet. Ik snap heel goed dat als je een koffietentje hebt, je liever zou zien dat mensen gezellig met elkaar kletsen, dan dat ze naar een beeldscherm staren.

Ook las ik twee argumenten die ik ook erg goed kan begrijpen en dat waren: 1) mensen met laptops nemen veel ruimte in (met z’n tweetjes aan een zes-persoons tafel zitten, bijvoorbeeld) en 2) sommige mensen zitten de hele dag ergens te werken, op 1 kopje koffie. Ik snap heel goed dat je daar op een gegeven moment wel een beetje genoeg van hebt. Ik zou het erg fijn als je als klant de keuze zou hebben: ga ik vandaag ergens in een werkcafé zitten, tussen andere mensen met laptops, of ga ik vandaag voor het sociale, laat ik mijn laptop thuis en kies ik voor een wifiloos café? Op die manier hoef je je nooit te ergeren als je ergens niet op wifi kunt, want dan had je gewoon voor het andere tentje moeten kiezen.

Vorig jaar schreef ik al eens over een social media detox. Dit heb ik gedaan en ik geef eerlijk toe, ik vond het heel erg lastig om vol te houden. En toen ik een paar weken geleden de helweek deed, vond ik het loslaten van social media onder werktijd één van de lastiger dingen – moeilijker dan om 5 uur ’s ochtends opstaan. Soms vraag ik me echt af hoe het zover heeft kunnen komen dat we altijd maar online willen zijn. Ik weet nog goed dat toen de mobiele telefoons werden geïntroduceerd, mensen zich bezorgd afvroegen: “maar waarom zou ik altijd bereikbaar moeten zijn?!” Die mensen hadden eens moeten weten hoe dit hele gebeuren zich zou gaan ontwikkelen.

In Berlijn begon The Barn, in Prenzlauerberg, met het zetten van een nieuwe trend. Ze werden een wifiloos café en maakten duidelijk dat laptops niet welkom zouden zijn. Hoewel het in het begin wat weerstand opriep bij de bezoekers, is het nu juist the place to be om koffie te drinken als je wat gezelligheid of rust zoekt. Overigens heeft The Barn zijn beleid nog verder aangescherpt, door nu ook kinderwagens te weren. Dat is natuurlijk wel een beetje the next level. En hoewel ik de argumenten wel kan begrijpen (kinderwagens nemen veel ruimte in en een koffietentje moet geen speeltuin worden,) denk ik dat het erg gevoelig kan liggen bij moeders. Het getuigt wel van lef van The Barn, want Prenzlauerberg (de wijk waar het tentje is gevestigd,) is de meest kinderrijke buurt van Berlijn… en naar het schijnt zelfs van Europa.

Inmiddels zien we overal in Europa wifiloze cafés opduiken. Zo heeft De Koffiesalon (met meerdere filialen in Amsterdam) er bijvoorbeeld voor gekozen om geen wifi aan te leggen en eigenaresse van Heavenly Cupcakes in Rotterdam zegt: “Wij hebben geen wifi. We willen geen flexplek of studeerkamer zijn maar een plek om elkaar te ontmoeten en te genieten.”

In juli 2014 publiceerde Nu.nl het artikel ‘Koffie zonder wifi.’ Het artikel is een jaar oud, maar de meeste informatie is zeker nog actueel.

Wat vind jij van de komst van wifiloze koffietentjes? Wat zijn jouw ideeën over dit onderwerp? 

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

32 gedachten over “Koffietentjes zonder wifi

 1. Heel fijn, een plek zonder Wifi! Hoewel ook ik een werkplek met muntthee en iets lekkers buiten huis ook heel prettig vind :-). Goed dat je nu meer en meer een keuze kunt maken of je werkt of ‘mindful’ een kop thee/koffie drinkt en een oprecht gesprek voert met je vrienden en/of geliefden. Dat is toch geluk :-).

  1. Zeker weten! Laatst zag ik op avond in een cafe twee meiden binnen komen. Ze bestelden een drankje, wisselden een paar woorden en doken daarna beide in hun eigen telefoon. Was dan thuis gebleven, denk ik dan…

 2. Ik heb het artikel gelezen dat jullie gisteren deelde op facebook over Berlijn inderdaad. Ik weet nog niet zo goed wat ik er van vind. Als ondernemer lijkt het me heel naar als je zaak de hele dag vol zit met gasten die alleen maar naar hun scherm staren, als zzper of freelancer lijkt het me heerlijk om buitenshuis te werken. Dat er nu een keuze is, vind ik een goede vooruitgang. Ik merk het zelf ook op mijn werk, steeds vaker heb ik gasten die even komen werken. Zelf vind ik het wel stoer om te zien dat het café ‘hip’ genoeg is om te komen werken, maar heel gezellig is het inderdaad niet,

  1. Ik snap je! Ik denk dus echt dat er verschillende plekken zouden moeten zijn, die ook als zodanig bekend staan. Ga ik vandaag naar een werkcafé of naar een sociaal café? Dat lijkt mij althans een handige oplossing :)

 3. Ik zou het prima vinden. Niet eens zozeer vanwege de mensen die er hun werk doen en er lang zitten en weinig bestellen en hierdoor dus langdurig plekken innemen, maar ook vanwege mensen die continue op hun mobiel zitten te kijken tijdens een gesprek. Vaak zie ik mensen die samen een cafe in komen, twee woorden tegen elkaar zeggen en vervolgens alleen maar op hun mobiel bezig zijn. Misschien ben ik oud aan het worden, maar ik vind dat het toppunt van eenzaamheid. Alles maar via social media. Direct menselijk contact is zoveel mooier

  1. heeft niks met oud worden te maken hoor! Het is gewoon mega ongezellig!

 4. Ik heb geen baan waarbij ik met een laptop in een koffietentje kan gaan zitten werken (kleuterjuf), dus als ik ergens koffie ga drinken doe ik dat met iemand voor de gezelligheid.
  Het enige waar ik echt van schrok in je artikel is dat je geen koffiezetapparaat hebt ;)
  Ga je elke ochtend ergens koffie halen dan? Hoe doe je dat?
  Liefs van een bezorgde groene-meisjes-lezer

  1. hahhahaha :’) Nee, ik ben niet zo’n groot koffiedrinker. Ik drink het alleen buiten de deur en dat is hooguit 1 keer per week. Oke, de afgelopen 2 weken wat vaker, omdat ik veel voor het boek aan het werken was buiten de deur. Maar verder drink ik hooguit 1 keer in de week, soms maar 1 keer in de 2 weken, een koffietje. Ik vond mijn koffie thuis nooit lekker en toen mijn apparaat kapot ging, besloot ik geen nieuwe te kopen :)

 5. Ik snap ook heel goed dat ondernemers er niet blij van worden om iemand een hele dag een werkplek te verschaffen op 1 kopje koffie. Misschien moeten ze een minimaal aantal consumpties instellen of zzpers gewoon laten betalen voor de “kantoorruimte” Ik zou dat iig heel normaal vinden. De huur van het pand is ook niet gratis.

 6. Ik heb geen baan waarbij ik in een koffietent ga zitten werken, heb het ongeveer 1 keer gedaan, maar meestal kan het niet. Maar irriteer me idd wel aan de hoeveelheid technologie tijdens gesprekken, en merk dat ik vervolgens zelf ook mee ga doen. Had me voorgenomen augustus een social media loze maand te laten zijn.. tot nu toe nog geen succes.. Maar ben ook getrouwd met iemand die eigenlijk ALTIJD een telefoon, tablet of laptop in z’n hand of op schoot heeft. Dat is soms moeilijk tegenaan boxen. Maar leuk idee, ik ga nu zelf ook toch eens echt proberen om die telefoon vaker echt weg (niet voor je op tafel waardoor je nog steeds kan zien of je iets binnen krijgt) te leggen.

 7. Ik vind deze ontwikkeling heel positief.
  Ik woon in Vught (naast Den Bosch) en hier in de omgeving kom ik het nog niet echt tegen, dat mensen in de koffietentjes met hun laptop voor zich aan het werk zijn.
  Maar ik kan mijn goed voorstellen dat je daar als ondernemer op een bepaald moment genoeg van krijgt.
  Dan is geen Wifi aanbieden een goede oplossing.
  Ik kan mij nog herinneren dat de mobiele telefoon niet bestond en dat je nog brieven schreef aan je vriendinnen die verder weg woonden.
  Ik ben dan ook erg laat aan een mobiele telefoon begonnen en heb pas sinds dit jaar een smartphone. En ik doe er alleen mee bellen en appen. En dat is genoeg voor mij.
  Daarom begrijp ik het ook niet wanneer ik 2 mensen aan een tafeltje zie zitten met ieder hun schermpje voor hun neus….. lekker gezellig hoor!
  Dus een tegenbeweging zie ik als iets positiefs.
  Jouw voorstel is ideaal, als je wilt werken ga naar een “werkcafe” en anders naar een “sociaalcafe”……

 8. Leuk artikel en iets waar wij ook erg mee bezig zijn. Nou ja zeg maar gerust worstelen.
  We zijn net 2 weken op vakantie geweest naar een bungalowpark in Nederland. Als je wifi wilde moesten we daarvoor best een behoorlijk bedrag voor betalen. Wij hebben ervoor gekozen om dit gewoon niet te doen en 2 weken wifi-loos te zijn. Eerlijk gezegd vond ik dit dus een verademing. Voor mijn gevoel had ik mega veel tijd over om leuke dingen te doen. Heerlijk heel veel kunnen lezen en creatief bezig geweest. Iets waar ik normaal gesproken de tijd niet voor neem, Terwijl we wel HEEL veel tijd besteden aan onze smartphone en computer. Toen ik thuis kwam merkte ik pas hoe rustig ik was geworden in mijn hoofd en dat ik weer heel snel onrustig werd van het online bezig zijn. Nu de taak om hier een middenweg in te gaan vinden.

  1. Dat is toch best wel een bizarre gewaarwording he? Mooi om te lezen!

   1. Dat kun je wel stellen. Ik ben er zelf eigenlijk wel van geschrokken.
    Maar het voor mij nu wel heel duidelijk waarom ik vaak zo onrustig ben en iedere keer de neiging heb om online te gaan.

 9. Zelf zou ik me niet echt op mijn gemak voelen in een horecazaak om te werken, omdat je inderdaad toch steeds moet blijven bestellen. Ik snap wel dat het voor veel mensen fijn werkt, maar zelf heb ik daar geen behoefte aan. Met vriendinnen hebben wij de regel telefoons op een stapel tijdens het eten en als je hem wilt pakken moet je alles betalen.. alleen is dat laatste een grapje maar geeft het wel aan dat het not done is. Ik vind het zelf erg vervelend als je met iemand hebt afgesproken en dat die persoon steeds op zijn telefoon zit, dit zeg ik ook altijd maar helaas zijn sommige zo verslaafd. Een afkickkliniek hiervoor zal geen overbodige luxe zijn voor sommige haha. En dat café in Berlijn is daarin wel weer onderscheidend.. want niet alle kinderen hoeven natuurlijk in een kinderwagen dus dat scheelt wel weer een boel gejank haha .

  1. Dat telefoonstapelen zie je steeds vaker he? Ook in kroegen. Ik vind het grappig en een leuke manier om jezelf en elkaar bewust te maken van hoe snel je die telefoon er toch weer bijpakt!

 10. Ja, wel een goed idee eigenlijk. Ik vind het ook wat lastig werken in een café alleen wel handig als je niet zelf in de stad woont en je afspraak ook niet. Maar daar zijn tegenwoordig dan weer initiatieven als Seats2Meet voor… leuk!

 11. Wat een bijzonder artikel. Woon zelf in het noorden en zijn in mijn woonplaats aantal koffie tentjes maar hier zal je eerder gek aangekeken worden als je met je laptop gaat zitten. Haha in Amsterdam is dit dus bijna andersom, grappig!

 12. Wat leuk dat je hier een artikel over schrijft! Waar ik woon (een niet zo heel hippe stad in België) zijn de koffietentjes gelukkig nog net zoals vroeger: zelden of nooit een laptop te zien. Ik denk dat het vooral in de grotere steden ‘normaal’ is geworden om met je laptop te zitten werken in een horecazaak. In kleinere steden/dorpen doet bijna niemand dat en ik zou me er eerlijk gezegd ook ongemakkelijk bij voelen om dan plots mijn laptop boven te halen, als enige. En zoals je zegt zijn er heel wat mensen die bijvoorbeeld een hele namiddag in een koffietentje werken en slechts twee koffies drinken, maar dus wel de hele tijd een plek bezet houden. Zo kunnen die koffietentjes natuurlijk niet overleven. Superleuk dus dat er steeds meer wifi-loze tentjes komen (al is de ‘ik ga vandaag eens met mijn laptop werken in een koffietentje’-trend hier eigenlijk nog niet eens doorgebroken, haha!).

 13. Wat een goed artikel weer! Het scheiden van ‘werkcafés’ en ‘sociale cafés’ vind ik echt een goed idee. Een van mijn favoriete ontbijttentjes doet trouwens aan laptopvrije weekenden. Vind ik ook wel een goeie! Doordeweeks is er denk ik toch wat meer ruimte voor zelfstandigen dus dan is het niet zo’n probleem ;-).

 14. Eigenlijk zouden zulke koffietentjes een apart gedeelte moeten indelen voor de werkers. Net als je vroeger het rook en niet rook gedeelte had. Zelf vind ik het wel vet asociaal als iedereen maar op zn telefoon of laptop zit. Bestel dan een to go drankje en kies lekker een chill plekje uit in het park. Want vaak nemen ze zoals je zegt veel plek in beslag, en ze houden ook de plek bezet voor mensen die gezellig even een bakie willen doen. Ik snap heel goed dat het heerlijk is om zo te werken, je drinken en eten wordt gebracht en je kan lekker door werken, andere omgeving nieuwe inspiratie enzo. Sowieso merk ik dat iedereen zo erg met de mobiel bezig is. Bij mij op werk zijn er maar een paar die niet de hele pauze op dat ding zitten. Zelf heb ik alleen thuis internet en kan ik ook alleen gebeld worden verder niks en ik vind het heerlijk. Meer leven in de realiteit en zien wat er om je heen gebeurt en interesse tonen in andere mensen.

 15. Het is zo dubbel! Aan de ene kant kan ik me storen aan 2 mensen aan 1 tafel die compleet conversatieloos de avond doorkomen of constant foto’s maken van elke gang.

  Aan de andere kant ben ik daar zelf net zo schuldig aan, vooral op vakantie. In de Alpen hadden we 1 cafe met wifi, dus om de funders van onze crowdfunding campagne op de hoogte te houden, stond ik daar soms heel kansloos naast het cafe voor een dosis wifi..

 16. Ik heb zelf een kleine horecazaak in een bunker, dat betekent muren van 1.40 m dik en een dak van bijna 4 m dik. Hierdoor hebben wij geen WiFi, en zelfs een 3G of 4G verbinding ontbreekt! Wil je mailen, appen of iets anders dan moet je naar buiten. Zelfs pinnen moet hier buiten…

 17. Vorig jaar ben ik bij The Barn geweest (super lekkere koffie trouwens, aanrader!) maar ik zou ook niet weten waar die kinderwagens en laptops zouden moeten staan, want het is erg klein :). Ze doen nog meer eigenzinnige dingen, bijvoorbeeld filterkoffie alleen zwart serveren (met melk vinden ze zonde van de smaak) en volgens mij gebruiken ze ook geen siropen.

  Wel/geen wifi, ik denk dat het bij je concept moet passen? The Barn is bijvoorbeeld te klein, dus dan is er ook gewoon geen wifi nodig. Ik kan me voorstellen dat het voor de eigenaar van sommige koffietentjes vervelend is dat iemand met een laptop zoveel plek inneemt en weinig bestelt. Ze zouden er ook voor kunnen kiezen om een tafel speciaal voor de laptoppers te maken en daar om de zoveel tijd te vragen of ze nog wat willen drinken ofzo natuurlijk. Ik vergeet zelf nog wel eens te drinken als ik aan het werk ben namelijk :).

 18. Tja, eigenlijk vind ik het best fijn om in een café even wifi te hebben, vooral als je in het buitenland op vakantie bent. En in Nederland vind ik het ook wel handig om af en toe iets op te zoeken of te laten zien. Aan de andere kant: ik kom alleen maar in een café als ik heb afgesproken met iemand en 9 van de 10 keer is dat in een kleinere stad of in het weekend waardoor ik de laptops niet zo vaak zie. Maar na het lezen van deze post begrijp ik best wel waarom de wifiloze tentjes opeens zo’n ding zijn!

 19. Ik wil nog steeds niet 24/7 bereikbaar zijn dus geen smartphone en de simpele telefoon die ik heb staat bijna altijd uit en ik vergeet hem nog vaak ook mee te nemen, werkt prima hoor. ;)

 20. Vind het inderdaad erg jammer. De tentjes waar je eerst gewoon lekker kon zitten en een theetje kon bestellen en lekker beppen of een boekje lezen, zijn nu zo overspoeld met laptops dat er vaak geen plek meer is om te zitten. Kan me nauwelijks voorstellen hoe de horeca ondernemers dat moeten vinden. Lijkt me ook saai, terwijl de horeca juist zo’n sociale sector is.
  Er zijn ook zo veel leuke flexwerk plekken mét goede koffie, dat lijkt me toch een betere plek om te werken?

  Vind het trouwens wel lef om geen kinderwagens te accepteren. Kinderloze-ik denkt ‘chapeau’, maar toekomstige-ik denkt ‘nou lekker dan, zit al hele dagen thuis met die koters en nu kan ik ook al niet even koffie drinken’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *