KOKEN MET STERREN: VEGAN NO-BAKE CHOCO HAVERMOUT KOEK

Het is ietwat tegenstrijdig, dat geven we meteen toe. Vorige week nog hebben wij de zondag uitgeroepen tot Bakdag en vandaag komen wij met een no-bake recept. Wel erg leuk en lekker om je keuken voor in te duiken, maar dit keer komt er geen oven aan te pas. Deze supermakkelijke, veganistische chocolade-havermoutkoek maak je met een pan, een cakevorm en een koelkast. Het recept komt oorspronkelijk van de website Squirrel Bakes, maar wij hebben er een vegan versie van gemaakt.

115 gram plantaardige boter
125 ml soyamelk
200 gram rietsuiker
(eventueel: je kan (een deel van) de suiker ook vervangen door bijvoorbeeld rijststroop te gebruiken)
60 gram cacaopoeder
1 dopje vanille extract
100 gram pindakaas
200 gram havermout
(eventueel) 2 scheplepels ongezoete ricepops (gekocht in de biowinkel)

1.Bekleed je cakevorm met vetvrij-of bakpapier.
2.Snijd de plantaardige boter in kleine stukjes en voeg deze samen met de rietsuiker, soyamelk en cacao in een pan. Zet de pan op het vuur.
3. Je zult zien dat het mengsel erg snel gaat mengen/smelten, dus zorg dat je goed blijft roeren. Laat de boel niet aanbranden!
4. Als de chocoladesoep eenmaal kookt, laat je het geheel nog heel even doorborrelen en dan haal je de pan van het vuur.
5. Roer nu de pindakaas en het vanille extract door de chocolade’soep.’ Blijf doorroeren tot het een mooi glad mengsel is geworden.
6. Voeg nu de havermout en de ricepops toe aan het mengsel en schep alles nu heel goed door.
7. Stort het mengsel in de cakevorm en strijk glad.
8. Smeer nog een laagje pindakaas over de ‘cake,’ bij wijze van topping.
9. Laat de cakevorm nu een paar uur in de koelkast staan, totdat de koek volledig afgekoeld is en stevig is geworden.
10. Snijd de koek in blokjes en serveer op een bloemetjesbord.

Huishoudelijke tip van De Groene Meisjes: zorg dat je 1 of 2 houten lepels (van die grote, voor nog geen euro per stuk) apart houdt voor het bakken. Hoewel we er natuurlijk vanuit gaan dat jullie de afwas netjes doen, kan je er niet omheen dat er altijd wel wat ‘luchtjes’ aan de lepels blijven hangen. Je wilt echt geen chocoladecake met een uiensmaakje.Dus wees verstandig, koop een lepel extra en houd deze apart bij je bakspullen.

Have a happy sunday!

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

6 gedachten over “KOKEN MET STERREN: VEGAN NO-BAKE CHOCO HAVERMOUT KOEK

  1. Ohm nom, dat ziet er goed uit! Kan dit ook met biologische pindakaas? Want die is wel anders van smaak dan supermarkt pindakaas, en ik vind het zo zonde om dan speciaal een pot te kopen.

    1. Lijkt ons wel! misschien is het dan wel wat minder zoet… wellicht wat extra rijst/agavestroop toevoegen?

  2. Tja hmmmm, heb t recept op de letter gevolgd, maar t is alles behalve een koek te noemen. Het blijft een machtige plakkerige gesmolten-chocolade-substantie….. Misschien beter geschikt als taartbodem?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *