Kookworkshop Fair Trade Original (inclusief recept)

Recept Vegan Tom Kha Kai soep met Fair Trade kokosmelk en pandanrijst
08

Als blogger kom ik op bijzondere plekken en krijg ik regelmatig heel fantastische kansen. Soms ga ik naar de andere kant van de wereld, maar voor het event waar ik vorige week bij mocht zijn, kwam de andere kant van de wereld naar ons toe. Fair Trade Original organiseerde namelijk een écht Thaise kookworkshop en nodigde daarvoor Khun Orapin en Khun Orachan, twee boerinnen uit Thailand, uit. Het werd een ontzettend inspirerende en leerzame avond en ik deel dit alles – inclusief een lekker vegan recept – graag met jullie!

Van Thailand naar Amsterdam

FVBF060417-0054

Het moet voor Orapin (peperboerin) en Orachan (kruidenboerin) toch ook wel een heel bijzondere aangelegenheid zijn geweest. Dan kom je aan in Nederland, waar je eerst duizenden tulpen gaat bewonderen in de Keukenhof, en vervolgens beland je in de prachtige keuken van Keizer Culinair, om met een stel Nederlanders jouw favoriete gerechten te koken. Ik denk dat ik zelf behoorlijk overweldigd zou zijn, maar de pittige (en super lieve) dames sloegen zich er heel dapper doorheen. Wat een doorpakkers, wow!

FVBF060417-0167

Als je mijn blog al langer volgt, dan heb je misschien wel eens eerder opgemerkt dat ik met Fair Trade Original samenwerk. Ik ben heel trots op deze samenwerking, omdat het zo’n mooie match is. Ik vind het zelf heel belangrijk om eerlijke producten te kopen en al jaren heb ik bepaalde producten van het merk standaard in mijn keukenkastjes staan. Dit zijn onder andere de Pandan rijst (die is ZO lekker) en kokosmelk, die behoren tot het lijn met Aziatische producten, die inmiddels alweer vijf jaar een trots onderdeel uitmaken van het assortiment van Fair Trade Original.

Zelf kies ik voor fair trade (en biologisch) waar mogelijk en ik probeer anderen ook te inspireren dit te doen. Ik vind het zelf erg prettig om precies te weten waar de producten die ik gebruik vandaan komen en wie ze hebben gemaakt. Hoe fantastisch is het bijvoorbeeld dat ik nu de twee Thaise boerinnen die verantwoordelijk zijn voor de pepers en andere kruiden voor de kruidenpasta’s van Fair Trade Original persoonlijk heb ontmoet? Orapin en Orachan zijn ontzettend trots op hun producten en vinden het natuurlijk op hun beurt te gek om te zien wie nou die mensen zijn die die hun producten gebruiken.

Ook kregen we vorige week wat meer te horen en te zien over hoe het werken voor Fair Trade Original het leven van de boerinnen en hun gezinnen aanzienlijk heeft verbeterd. De fairtrade boerinnen zijn aangesloten bij een cooperatie van kruidenboeren. Fairtrade is een goed alternatief voor de kruidenboeren. Ze kunnen gezamenlijk plannen en vermijden dat ze hetzelfde verbouwen als hun collega-boeren. De arbeidsomstandigheden zijn beter, er wordt milieuvriendelijk gewerkt en er zijn heldere prijsafspraken. Als boerin in Thailand kan je het, denk ik, niet beter treffen dan wanneer je samenwerkt met Fair Trade Original. Ik ben er trots op om hier als consument en blogger een klein aandeel aan te mogen leveren, door zelf te genieten van heel goede en lekkere producten. Dat is nou echt een win-win-situatie, als je het mij vraagt.

Ik snap dat je nu waarschijnlijk wel benieuwd bent naar wat we tijdens de kookworkshop hebben geleerd te maken. Niet alle gerechten waren vegan – wat logisch is, want fair trade betekent uiteraard niet per se vegan, al heeft Fair Trade Original de nodige veganistische producten in het assortiment – dus ik kan niet alle gerechten met jullie delen. Zo werd er bijvoorbeeld gefrituurde vis gemaakt en papajasalade met vissaus erin – niet zo geschikt voor op de Groene Meisjes ;) Maar, gelukkig was de soep die we maakten wél vegan en ook nog eens heel erg lekker. Heb je wel eens van Thaise Tom Kha Kai soep gehoord? Dit is een super lekkere, frisse en lichte soep op basis van kokosmelk, geserveerd met rijst. Nou die maakten we dus, maar dan vegan!

Vegan Tom Kha Kai soep

Wat heb je nodig voor 4 kommen soep?

03

1 blik Fair Trade Original kokosmelk (400 ml)
2 sjalotten
3 Thaise rode chilipepertjes
stukje gember (ongeveer 3 cm)
3 stengels citroengras
50 gram laos
600 ml groentebouillon
1 eetlepel suiker
3 eetlepels lichte sojasaus (kies voor een sojasaus met een lager zoutgehalte)
1 dessertlepel tamarindepasta
de takjes van een bosje koriander
10 blaadjes citroengras
6 cherrytomaatjes, gehalveerd
150 gram oesterzwammen, in reepjes
100 gram witte kool, in reepjes
1 limoen
Pandanrijst – een schepje per persoon, om de soep mee te serveren

Wat ga je doen?

05

1. Breng de kokosmelk aan de kook.
2. Snijd de sjalotten in kwarten. Snijd de gember en het citroengras in plakjes, en de laos in grove stukken.
3. Voeg alle ingrediënten toe aan de hete kokosmelk, sluit de pan af met een deksel en laat even doorkoken.
4. Schenk de groentebouillon erbij, samen met de sojasaus, suiker, tamarindepasta, koriandersteeltjes en 5 citroenblaadjes. Laat rustig pruttelen.
5. Voeg nu de gesneden oesterzwammen, kool en cherrytomaatjes toe en laat nog enkele minuten koken.
6. Pers de limoen uit en giet het sap bij de soep. Maak de soep af met de resterende citroenblaadjes en serveer dampend warm, met Pandanrijst, in een grote kom.

Leuk om te weten: Orapin en Orachan vertelden ons dat zij deze soep in Thailand als ontbijt eten! Vandaar dat de soep een beetje zoet is, maar daar kan je zelf natuurlijk mee variëren als je dat niet lekker vindt. Wij hebben er zelf bijvoorbeeld wat minder suiker in gedaan en wat meer sojasaus en wat extra limoensap. Zo vonden wij hem iets geschikter als diner.

Samen kom je verder

fair trade

Ik denk dat Fair Trade Original als geen ander laat zien dat je samen verder komt dan alleen. Immers, zonder de plaatselijke boeren en producenten geen lekkere producten, en zonder consumenten geen middelen om de fair trade coöperaties sterker te maken. Het is een wisselwerking en je hebt elkaar nodig. Net als dat ik ook veel verder kom en veel meer bereik met mijn blog wanneer ik samenwerk, zoals vorige week met Sam, Precilla en Tessa. En dan met de bezielende begeleiding van de Thaise boerinnen en het enthousiasme van het team van Fair Trade Original erbij… meer heb je niet nodig. Nou ja, misschien een lekker koud Thais biertje ;)

FVBF060417-0863 FVBF060417-1116

Het was een geweldige avond en ik denk dat we allemaal helemaal geïnspireerd naar huis gingen. En niet alleen omdat we een lekker vegan gerecht hadden gekookt – dat we nu met jullie kunnen delen – maar (vooral) ook omdat we zo blij waren geworden van het verhaal achter de producten die we mochten gebruiken. Als we allemaal kleine stapjes blijven zetten – samen – dan kunnen we heel erg ver komen. Een mooie gedachte waar wij heel blij van werden!

Ben je benieuwd naar de producten van Fair Trade Original? Bekijk het (Aziatische) assortiment dan eens via de website. Of… ga naar je plaatselijke supermarkt! Het mooie van de fair trade producten van dit merk is dat ze in de ‘gewone’ supermarkt liggen, zodat je helemaal niet naar een andere winkel hoeft dan je gewend bent te doen. En wil je meer weten van de verhalen achter de producten? Check dan de website ‘Ontmoet onze boeren!’ 

Deze blogpost is geschreven in samenwerking met Fair Trade Original / Foto’s: Sam van Rij en Frans van den Beek.

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

6 gedachten over “Kookworkshop Fair Trade Original (inclusief recept)

  1. Wat een geweldig leuke dag Merel! Ik zou ook héél overweldigd zijn als ik één van de boerinnen was. Leuk recept ook voor Tom Kha Kai, ik bestel het wel eens in een Thais restaurant, zo lekker! Je kunt (soortgelijke) soep ook gebruiken om in te fonduen met een Thais fonduestel. Soort gezonde variant van de ons bekende fondue en zó lekker!

  2. Ik neem zelf ook geregeld producten van Fair Trade Original mee naar huis. Niet alleen zijn ze erg lekker, maar ook voel ik me er beter bij. Wat een schattige dametjes, trouwens! Wat moet het voor hen indrukwekkend geweest zijn om in zo’n hypermoderne keuken te koken!

    1. ja dat geloof ik ook :) Toch lieten ze zich niet uit het veld slaan en namen ze lekker pittig de leiding!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *