Koude rijstepap met sinaasappel-kardemom siroop

rijstepap1

Dag twee van de Kookchallenge! Deze werkweek maak ik (M) iedere dag een recept uit het boek The Green Kitchen Travels. Gisteren plaatste ik een recept voor een salade met grapefruit en kokos online en vandaag is het tijd voor een koude rijstepap met sinaasappelsaus.

Tijdens deze kookchallenge probeer ik niet alleen recepten te maken die me gewoon heel lekker lijken, maar ik kies ook voor verschillende soorten gerechten. Dus: een lunch, een avondmaaltijd, een ontbijt en vandaag een dessert. Al kun je dit ook prima als ontbijt eten, dus doe gewoon lekker waar je zin in hebt! Laten we beginnen.

Oh, goed om erbij te zeggen: het originele recept is voor 6 personen. Ik halveerde alle hoeveelheden en maakte 3 porties. Het recept dat je hieronder leest komt rechtstreeks uit het boek en is dus voor 6 personen.

Wat heb je nodig? 

Rijstepap: 

150 gram ronde rijst (ik koos voor witte rijst, het boek gaat voor zilvervliesrijst)
250 ml water
800 ml amandelmelk of een andere plantaardige melk naar keuze (maar amandelmelk maakt het geheel wel heel lekker romig)
snufje zeezout
125 gram gehakte blanke amandelen (dit had ik niet in huis, dus ik ging voor amandelschaafsel)

Sinaasappelsiroop:

250 ml sap en geraspte schil van sinaasappels (kies voor biologisch, je gaat de schil gebruiken)
1/2 theelepel kardemomzaadjes (ik gebruikte kardemom peulen)
1 eetlepel rijststroop of maple syrup

Wat ga je doen?

1. Kook de rijst 2 minuten al roerend in het water in een pan met een zware bodem.
2. Voeg na 2 minuten de melk toe en breng aan de kook. Draai het vuur laag en laat koken met een deksel op de pan. Laat 25 minuutjes zachtjes koken. Roer regelmatig om aanbranden te voorkomen en voeg eventueel extra melk toe. Het geheel moet goed romig worden en de rijst lekker zacht.
3. Voeg een klein snufje zeezout toe en als de pap is afgekoeld voeg je ook de gehakte amandelen of het amandelschaafsel toe.
4. Maak nu de sinaasappelsiroop. Doe alle ingrediënten in een klein pannetje en breng zachtjes aan de kook. Draai het vuur laag en laat koken tot nog de helft van de saus over is. (nu is het lekker ingedikt) Dit duurt ongeveer 20 minuten, dus je kunt het ook doen terwijl de rijstepap afkoelt.
5. Giet de sinaasappelsiroop door een fijne zeef om de kardemomzaadjes er weer uit te zeven. (deze eet je dus niet op)
6. Giet een klein scheutje sinaasappelsiroop in een glaasje en schep hierop de afgekoelde rijstepap. Giet hier tenslotte nog wat sinaasappelsiroop overheen. Top af met nog wat amandelen.

Tip: in de winter eten de Denen dit gerecht met warme kersen erop. Het schijnt een geliefd kerstrecept te zijn. Maar in de zomer kun je deze koude rijstepap natuurlijk prima met allerlei exotische fruitsoorten maken. Wat denk je van warme mango (ook lekker met kardemom!) of ananas? Of perziken? Het kan allemaal!

Tip: je kunt de rijstepap 3-5 dagen in de koelkast bewaren en de siroop blijft een week goed (ook in de koelkast.)

Hoewel je wel even wat tijd in de keuken te vinden bent, omdat zowel de pap als de saus moeten koken en je deze goed in de gaten moet houden,  is het echt een ontzettend makkelijk recept.

rijstepap3

En hoe smaakte het? Heel erg lekker! Al zou ik een volgende keer misschien stiekem toch wel iets van een zoetmiddel door de rijstepap doen. De saus is lekker zoet, maar de rijstepap is echt wel heel neutraal van smaak. Dat komt misschien ook doordat ik ongezoete amandeldrink gebruikte. Een volgende keer doe ik er dus een scheutje rijststroop of maple syrup doorheen. (beter rijststroop, want van maple syrup zou de pap wel eens bruin kunnen worden)

Kortom: weer een geslaagd recept uit het Green Kitchen Travels kookboek! Morgen zal er weer een recept online verschijnen. En donderdag en vrijdag ook. Kortom: 5 dagen lang een recept uit dit boek. Ik vind het echt zo leuk om dit te doen! Ik weet nog niet welk recept het zal zijn, dus ik ga even lekker bladeren door het boek om er eentje uit te kiezen. See you!

Eet jij wel eens rijstepap? En welk fruit lijkt jou lekker voor erop? Laat je het me weten als je dit recept ook gaat proberen? 

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

10 gedachten over “Koude rijstepap met sinaasappel-kardemom siroop

  1. Ooh klinkt lekker! Als het om desserts gaat ben ik altijd nogal een beetje inspiratieloos, maar dit klinkt super makkelijk. The Green Kitchen Travels gaat nu zeker op mn wishlist.

  2. Ziet er lekker uit. Ik vind dit echt een leuke challenge. Ik ga dit een keer doen met recepten uit het Oh she glows cookbook van Angela Liddon. Hebben jullie die ook? Geweldig kookboek.

  3. Zo leuk, die kookchallenge. Misschien moet ik ook maar een keer zoiets gaan doen. Ik heb ook allerlei kookboeken waar ik nauwelijks uit kook….
    Dit ontbijtje ziet er echt lekker uit. Wel een prep maaltijd, want ik heb vaak niet zoveel tijd dat ik dit ’s ochtends kan maken.

  4. Misschien een snufje zout in de rijst? Combinatie zoet zout is ook erg lekker en maakt het minder laf. Goed idee van jullie deze kookchallenche. Ik heb het boek al een tijd en het is echt een heerlijke aanrader.

    1. klopt, volgens mij stond dat ook in het originele recept. Ik voeg alleen het liefst zo min mogelijk zout toe aan mijn eten, dus vandaar dat ik het geskipt heb :)

  5. Ik vind de eerste twee recepten al zo lekker klinken, dat ik het boek bij de bieb heb gereserveerd. Eens kijken of ik het zo interessant vind dat ik het zelf wil hebben ;-)

  6. Dit is de tweede keer dat ik dit recept heb gemaakt, en ik vind het heerlijk! <3 Nooit verwacht overigens, want het idee om rijstepap te moeten eten maakte tot voor kort al dat ik bijna over m'n nek ging ;) Maar man, wat is dit lekker zeg!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *