Kringlopen en rawfood in ’t Oosten

Voor iedereen die het nog niet weet: ik kom uit Zutphen, randje Achterhoek dus. Nouja, oorspronkelijk kom ik uit Friesland, maar ik heb ruim tien jaar in ’t oosten gewoond. Dus daar kan ik best over meepraten. Nu kom ik daar niet zo heel vaak meer, maar als ik daar ben…dan haal ik mijn hart op. God, wat klinkt dit dramatisch, maar het is stiekem wel waar. Het is echt een prachtige omgeving, al wilde ik dat als puber natuurlijk absoluut niet toegeven. Ook vond ik natuurwinkels (in overvloed daar) maar aanstellerij. Om van de mensen die daar kwamen maar te zwijgen. Voordat ik mensen beledig: ik ben er zelf nu eentje, dus ik kan dit best hardop zeggen. 

Afgelopen week ging ik mijn oude schoolvriendinnetje Eva opzoeken. Eva woont in een oude basisschool in Deventer. Te gek natuurlijk! Vooral omdat ze een schoolplein met koprolrek en klimtoestel heeft. Haar lokaal kon wel wat aankleding gebruiken, dus we gingen de kringloopwinkels in de buurt onveilig maken. Twello en Apeldoorn, here we come!

Twello

De weg naar een kringloopwinkel is nog nooit zo mooi geweest. We passeerden boerderijtjes, maïsvelden en…kwamen uiteindelijk toch op een industrieterrein terecht. Dat was te verwachten natuurlijk. Ruim parkeren voor de deur, een flink gebouw met een etage erin. Kom maar op!

De winkel vonden wij wat aan de ongezellige kant, aan leuke hoekjes maken doen ze hier niet echt. Maar laten we niet klagen, het is pas de eerste winkel die we bezoeken. Het assortiment is vrij standaard, we hebben geen heel bijzondere dingen gezien. De prijzen waren normaal, niet duur, maar ook niet heel goedkoop. Deze winkel zou ik graag in de categorie ‘matig’ willen scharen. Niet echt een must-go. Toch scoorde ik er nog wat leuke dingetjes. Een retro tasje, een oude sieradendoos en een paar clip-oorbellen.

We waren beide een beetje teleurgesteld. Maar niet getreurd, want de dag moest nog beginnen! Inmiddels kregen we trek, dus we reden we richting het buitengebied van Twello. Daar zochten we, op aanraden van vriendinnetje Jori (die vaker goede ideeën heeft) naar Hof van Twello. We reden een boerenpad op, richting alweer zo’n ruime parkeerplaats. Dit is overigens iets wat ik als import-Amsterdammer niet meer gewend ben, vandaar dat ik het nu met opzet voor de tweede keer vermeld. We werden verwelkomd door een hartelijk bord waar veelbelovende teksten als “fruit plukken” “blote voetenpad” en “streekwinkel” op stonden. Mijn hart begon sneller te kloppen. Op mijn blote voeten fruit plukken, daar droomt een groen meisje van. Jori, je hebt geen woord teveel gezegd: Hof van Twello is te gek. We loved it! We lunchten op het zonnige terras, alwaar wij een raw taartje (je leest het goed!) aten en een heerlijk perensapje dronken. We kochten raw crackers, verse aardbeien van eigen terrein en een paar vers geplukte appels van eigen boom in de streekwinkel. De streekwinkel die, als hij in het westen van het land zou staan, zwaar ‘gepimpt’ zou moeten worden, maar hier hoeft het niet zo fancy allemaal. Het personeel deed lekker rustig aan, het was er ook écht rustig, de zon scheen, de gewassen groeiden welig, blije kinderen renden op blote voeten door het gras, ik voelde me er helemaal thuis. Dit klinkt natuurlijk over-romantisch allemaal, ik weet het. Laat me maar even ;) Kijk zelf maar naar de foto’s. Het is er fijn!

Apeldoorn

We hadden nog meer te doen. Twee kringloopwinkels van het keten Foenix wachtten op ons. We reden door naar Apeldoorn en daar bezochten we eerst het filiaal aan de Koningslijn. Deze winkel ligt dichtbij het station en is makkelijk te bereiken. Toen we naar binnen gingen wisten we eerst niet waar we moesten kijken. Wat staan hier veel spullen! Bij de ingang was ook een boekenmarktje, waar alle boeken lagen die voor 50 % met een nieuwe eigenaar mee mochten. Dat laten we ons geen twee keer zeggen. Op dit moment heb ik een zware obsessie voor oude tijdschriften en boekjes met mooie tekeningen, strips, gekke plaatjes en noem maar op. Ik haal ze uit elkaar en maak enveloppen van het oude papier. Te gek om te doen! Ik scoorde wat fijn materiaal voor de helft van het geld, daar houden we van. Verder vonden we dit een goed gesorteerde kringloopwinkel en de prijzen waren prima. Alleen de kleding vonden we tegenvallen. Foenix werkt trouwens met weeknummers. Als het weeknummer dat op de sticker op het artikel staat verlopen is, krijg je ook weer 50 procent korting. Zo vond Eva een beeldje dat oorspronkelijk 35 eurocent kostte en nu dus nog maar zeventien-en-een-halve eurocent. Daar doen we het voor!

We werden al een beetje moe. Het is op de een of andere manier toch ontzettend inspannend, dat kringlopen. Je wilt alles bekijken, oppakken, omdraaien, soms zelfs openmaken en besnuffelen. Het is in feite meer een sport dan een hobby. Toch reden we nog even door naar het tweede filiaal van Foenix, aan de Molenmakershoek. De winkels liggen zo’n tien minuten rijden uit elkaar, goed te doen dus. Volgens mij was deze winkel nog groter dan de andere. En wat een spullen! Bij Foenix hebben ze overigens wel (wat meer) kaas gegeten van decoreren en het aantrekkelijk maken van een winkel. We bekeken de spulletjes met plezier en vonden er beide ook behoorlijk wat van onze gading. Ook de kledingafdeling in deze tweede winkel vonden wij interessanter. Het viel me op dat de kwaliteit van de spullen hoogstaand is. Hier zetten ze niet zomaar alle troep neer!

We hebben een heerlijke dag gehad. Voldaan keerde ik ’s avonds weer terug naar Amsterdam. De Foenix-winkels in Apeldoorn vinden wij echt een aanrader. De kringloopwinkel in Twello kan je, als je het ons vraagt, wel laten zitten. Hof van Twello natuurlijk niet! Kortom: sapje met raw taart in Twello en dan door naar Apeldoorn!

Nog een klein overzicht van onze catches of the day. Ohboy, we zijn weer content! Je ziet eerst Eva’s schatten.

En dan de mijne. Vooral veel boekjes, een paar broches, een tasje, een sieradendoos en een mooie rieten mand. De laatste drie zie je op de eerste foto van dit artikel.

Hebben jullie nog tips voor goede kringloopwinkels, of fijne bio-adresjes in het oosten van het land? We lezen het graag bij de comments!

* De adressen en openingstijden van de kringloopwinkels en Hof van Twello vind je door op de groengekleurde linkjes in het artikel te klikken!

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

31 gedachten over “Kringlopen en rawfood in ’t Oosten

 1. Ja! Je was bij Foenix! Geweldige kringloop! Tip: kijk goed onder schappen en er bovenop enzo want sommige koopjesjagers verbergen pareltjes een tijdje zodat ze ‘over datum’ zijn en dus voor de helft mee mogen.

  1. Hier spreekt een kenner, duidelijk! Bedankt voor de tip! De volgende keer doen we kniebeschermers aan, zodat we over de grond kunnen kruipen, hihi ;) Mensen bedenken echt goede dingen trouwens, dit even terzijde! haha!

 2. Oh, dat ziet er echt heel goed uit! Vooral dat Hof van Twello. Ik zou er spontaan Brabant voor verlaten.

 3. Fantastisch!! Ik woon gewoon op fiets afstand van ’t Hof van Twello en had die nog niet eens ontdekt.

 4. Hé wat leuk zeg! Ik kom ook uit de Achterhoek en woon nu in Twente, dus ik heb wel een van ’t hof van Twello gehoord. Ik ben er alleen nog nooit geweest, ga ik eens doen. Bedankt voor de tip :) Leuke aankopen van de kringloop trouwens, dat blikje is tof!

 5. He leuk zeg, dat jullie ook in het oosten van het land komen! Nu wil ik naar Apeldoorn, wat een ruime winkels zeg! Ik ben hier alleen maar kleine kringloopwinkels gewend.

 6. Wauw wat een credits…! :) Ik ben blij dat jullie het zo leuk vonden! Leuk artikel en super mooie foto’s!! Liefs

 7. Wawollie in Goor is een favoriet in de familie (dagje uit bestaat uit kringlopen langsgaan).Goed zoeken en gij zult zeker vinden.

  1. Dit klinkt als nog een dagje Oosten van het land! Bedankt voor de tip!

 8. Wawollie is inderdaad een fijne! Ik las dat er binnenkort ook één in Almelo opent, en de foto’s daarvan zien er alvast veelbelovend uit. Daarnaast is Het Goed in Enschede wat mij betreft ook een aanrader :)

 9. Echt super leuk artikel :) Hier in Friesland hebben we Emmaus kringloopwinkels. Die zijn ook erg leuk en daar koop je voor bijna niets nog super leuke vintage spulletjes. Maar de kringloopwinkels in Apeldoorn en Het hof van Twello lijken me zeker ook een uitstapje waard.

 10. Is eerder midden van het land dan oosten denk ik, maar in Ermelo zit een hele leuke kringloop, Burg. van Oordtstraat 30. Je moet er wel een paar uur voor uittrekken want het staat bomvol! Niet duur, vond ik.

 11. Haha leuk dat witte beeldje waar evt een plantje in kan heb ik ook vorige week gekocht op een rommelmarkt op Texel. Ik ben er alleen nog niet uit of het een poes of hondje is :S.

  1. Ik heb die van mij tot poesje gedoopt, aangezien ik al een hondje had :)

 12. Lees dit artikel nu pas! Wat fijn om zo die dag weer te herleven. Krijg nu al weer kringloopkriebels!

 13. Over Zutphen gesproken, daar heb je De HAND. Een oude kringloopwinkel die er hier en daar muf en verstoft uit ziet. Niet aantrekkelijk op het eerste gezicht maar onderhand heb ik daar echt ontzettend mooie spullen vandaan gehaald. Vooral veel keus uit stoffen en beddengoed waar ik dan weer kleren van maak. Veel oude boekjes,oude tijdschriften, Breispullen, prulletjes en mooi servies(waar ik een zwak voor heb). Als klap op de vuurpijl is het echt ontzettend goedkoop, de moeite waard dus!

  1. Dankjewel voor de goede tip! De volgende keer dat ik in mijn mooie oude woonplaats ben ga ik zeker een kijkje nemen!

 14. Woehoe, hier nog een Achterhoekse! :-) Geweldig, dank voor de tips. Ik denk dat ik mijn volgende kringloop-uitstapje alweer mag plannen!

 15. Ik snap niet dat je de kringloop in Deventer niet mee hebt gepakt. Dat is pas echt een grote, mooie winkel. De spullen zijn wel wat meer aan de prijs, maar de keuze is reuze!

 16. Sinds een poosje ben ik verslaafd aan jullie site :) En lees ik gretig alle blogs. Ik kom uit het oosten van het land en dit zijn mijn hotspots:
  – Winkel van sinkel in Ede
  – Emmaus in Wageningen
  – Het Goed in Nijmegen
  – Stichting Overal in Nijmegen
  – Vlooienmarkten in de Rijnhal in Arnhem
  Liefs Marjolein

 17. Geweldige website, Groene Meisjes al tijden mijn favoriete blog.

  En morgen dagje Apenheul en natuurlijk even kringloopwinkelen en dus naar deze hotspots toe. bedankt voor de tip!
  Mijn favoriete kringloopwinkels bevinden zich in Brabant, dus wie deze kant een keer op komt:
  Oss: Maaskade 32
  Uden: Loopkantstraat

  groetjes, José

  1. Hallo jose,
   Ik ga maandag een kringlooptour doen in Brabant..heb je nog meer tips naast uden en Oss?
   dank!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *