Kunst kijken in Brussel

Brussel is de perfecte bestemming voor een korte trip of een weekendje weg vol kunst en cultuur. We bezochten de musea KANAL en Mima en deden een street-art tour. Lees onze ervaringen. #Brussel #kunst #straatart #weekendjewegG
Brussel is de perfecte bestemming voor een korte trip of een weekendje weg vol kunst en cultuur. We bezochten de musea KANAL en Mima en deden een street-art tour. Lees onze ervaringen. #Brussel #kunst #straatart #weekendjeweg
brussel

(foto: Lise Jasmijn)

Afgelopen maandag en dinsdag was ik op uitnodiging van Thalys en Visit Brussels in Brussel. De perfecte bestemming voor een korte trip, aangezien je vanaf Rotterdam in een uur en 10 minuten (ja, echt, zo kort!) middenin Brussel staat. Ik was er al in geen jaren meer geweest. Ik denk dat het een jaar of zes/zeven geleden was. En van de keer dat ik er geweest ben, herinner me dat ik vooral in het centrum heb rondgewandeld en ben uitgeweest in een club, waar ik een heel leuke avond had en waar ik ook te veel dronk. Dus misschien dat ik daarom niet meer zo’n heldere herinnering aan Brussel had. Gelukkig kreeg ik nu de kans om het nog eens te proberen.

Ik was mee op een persreis met Instagrammers uit Duitsland, Frankrijk en Nederland. Dat is altijd leuk, want zo leer je nog eens iemand kennen. Het betekent ook dat het programma voor iedereen interessant moet zijn en dat kan soms wel een uitdaging zijn voor de organisatie. Zo is het bijvoorbeeld voor deze trip niet zo goed gelukt om leuke vegan eetplekken te selecteren. Ik heb, uiteindelijk, wel vegan kunnen eten, maar dat was op de plekken waar voor ons was gereserveerd wel echt een beetje lastig. Bij één restaurant stond zelfs een bord buiten met ‘recovering course for vegans,’ wat zoveel betekende als dat ze een hekel aan veganisten bleken te hebben. Dat heb ik geweten, want daar heb ik ronduit slecht gegeten en ik werd ook echt ontzettend lullig behandeld. Zeg maar in de categorie ‘zo erg heb ik het nog nooit meegemaakt’. Bij de twee andere restaurants waar we hebben gegeten wisten ze met wat seizoensgroenten wel wat lekkers voor me te maken, maar het zijn geen plekken waar ik jullie naartoe zou sturen voor een goede, volwaardige veganistische maaltijd.

Waarom ik dit vertel? Niet om te klagen of negatief te doen over het reisje, maar omdat ik weet dat jullie gewend zijn dat ik altijd met allerlei leuke vegan restaurantjes en hotspots kom en ik even wil uitleggen waarom dat nu niet het geval is. Verder lag de focus tijdens deze trip vooral op kunst. We hebben twee ontzettend toffe musea bezocht en een street-art tour gevolgd, dus ik heb mijn kunst-en cultuurhart lekker kunnen ophalen deze dagen.

KANAL

Brussel

Nog maar net geopend: KANAL. Een samenwerking met Centre Pompidou in Parijs, in een 42.000 vierkante meter tellende oude Citroën garage aan het kanaal. Alleen het gebouw al is absoluut de moeite waard. Industrieel en in zijn oude staat gehouden, met een prachtige lichtinval en het gevoel dat je uren en uren zou kunnen rondlopen. De slogan van KANAL is ‘verlies jezelf’ en dat zou je eigenlijk best wel letterlijk en figuurlijk kunnen nemen. Ik zou KANAL omschrijven als een ‘museum in wording,’ omdat het eigenlijk nog niet zo ver gevuld is, maar al wel een fantastische plek is om inspiratie op te doen en lekker om je heen te kijken. De ceo van KANAL omschrijft de plek als een ‘culturele stad’ waar iedereen kan komen doen wat hij wil. Zo kun je er niet alleen kunst komen kijken, maar ook kunst komen maken. Tevens is KANAL bedoeld als een buurtproject. In de omgeving van het museum wonen heel veel jonge mensen die geen werk hebben. KANAL wil een plek zijn waar deze mensen een kans krijgen om iets bij te dragen. Het toffe is dat KANAL zeer ruime openingstijden heeft. Zo is het bijvoorbeeld in het weekend tot ’s avonds laat geopend, zodat je er ook lekker kunt komen eten, muziek kunt komen maken of een event kunt bezoeken. Het wordt daarmee veel meer dan het traditionele museum dat we misschien gewend zijn en dat maakt het echt enorm tof.

KANAL 
Akenkaai
1000 – Brussel
Website
Entreeprijs: €14 voor volwassen, €6 voor jongeren en studenten 

Mima

Brussel

Een ander ontzettend leuk museum dat we bezochten, is het Mima in Molenbeek. Over deze buurt ga ik je straks iets meer vertellen, omdat we er ook een rondleiding met street-art tour hebben gehad. Maar eerst over het museum: het is een museum voor hedendaagse kunst, met wisselende expo’s. Op dit moment is er de expositie ‘Get Up, Stand Up’ te zien en deze draait volledig om activisme door de jaren heen. Het is een expo met honderden affiches, verzameld door een Franse verzamelaar die al 21 jaar bezig is met het verzamelen van dit werk. Volgens de verzamelaar zijn posters de beste manier om onze geschiedenis in kaart te brengen. Immers, ze laten precies zien wat er door de jaren heen zoal gebeurd is. Ik heb daar nooit zo naar gekeken, omdat ik nog nog nooit zoveel posters bij elkaar heb gezien. En ik heb ook nog nooit iemand het achterliggende verhaal horen vertellen, over hoe mensen in de jaren ’70/’80 bij elkaar kwamen om in het geheim posters te drukken en deze te verspreiden over de stad. De expo geeft je niet alleen een goed beeld van waar er door de jaren heen zoal actie tegen is gevoerd (van de Vietnam war tot het redden van walvissen) maar het geeft je ook de zin om zelf ergens voor op te komen. En het mooie is, dat doen we vandaag de dag natuurlijk ook nog steeds, en op grote schaal, maar dan op een andere manier: via social media. We verspreiden minstens net zoveel activistische boodschappen, maar we komen misschien niet meer bij elkaar om ’s nachts posters te drukken. Ik vind dat persoonlijk best wel jammer. Ik heb stiekem best wel veel zin om zoiets een keer te doen.

Mima 
39-41, Quai du Hainaut
1080 Brussels
Website Mima 
Entreeprijs: €9 voor volwassenen, €7,50 voor jongeren en studenten 

Molenbeek

Brussel

In Molenbeek was ik nog nooit geweest. Wel had ik er – zoals velen van jullie waarschijnlijk – allerlei verhalen over gehoord. Wat we vooral weten over Molenbeek, is dat één of meerdere terroristen die de aanslagen in Parijs pleegden in november 2015, er vandaan kwamen. Het moet een idiote situatie zijn geweest dat de Brusselse wijk een week lang ‘op slot’ heeft gezeten, omdat er een grootschalig onderzoek gaande was. Wat overigens ook een bizar toevallig voorval is, is dat de opening van het Mima museum (dat dus middenin Molenbeek staat) en de terroristische aanslagen in Parijs op dezelfde dag plaatsvonden. Die opening kon, uiteraard, niet doorgaan en moest later worden gepland. Dat er terroristen in Molenbeek woonden of wonen, dat zegt natuurlijk verder weinig over wat voor buurt het is. Ik denk dat terroristen overal kunnen wonen.

Het zou heel erg jammer zijn als Molenbeek, een buurt die enorm in opkomst is en leeft aan alle kanten, hierdoor een negatieve reputatie zou krijgen. Ik ben in elk geval heel blij dat ik met een heel leuk gids een wandeling door de buurt heb gemaakt, langs allemaal prachtige street-art en toffe buurtcollectieven. Je wandelt trouwens ook zo van Molenbeek weer terug naar het centrum en onderweg kom je dan naast de meest kleurrijke street-art ook nog allemaal leuke horeca tegen. Misschien is het een idee om een toffe airbnb te zoeken in Molenbeek en vanuit daar je tripje Brussel vorm te geven. Of op zijn minst moedig ik je aan om het Mima museum (dat middenin Molenbeek staat) te bezoeken en een wandeling door de buurt rondom het museum te maken. Ik ben benieuwd naar welke mooie kunstwerken je zoal tegen gaat komen op de muren. Kijk vooral goed om je heen!

Zelf sliep ik overigens in the Hotel. Een prachtig 4-sterren hotel aan de sjiek Louizalaan met een mooi uitzicht over de stad en een goed ontbijtbuffet. Ook een aanrader!

Toch nog een beetje over eten en drinken

Brussel

En als je dan in het centrum bent, verwonder je dan over de gouden gebouwen waar de zon zo fel op kan schijnen dat het bijna verblindend is. Drink een koffie met havermelk bij het gezellige Café Capitale (je schijnt hier ook heel goed vegan te kunnen ontbijten) en een lokaal biertje bij Moeder Lambic. Probeer dan zeker eens een natuurlijk gefermenteerd biertje met fruit – erg lekker! Op zoek naar een gezond sapje en/of een vegan lunch? Probeer Tich eens. Dit schijnt dé hippe healthy hotspot van Brussel van dit moment te zijn. Ik dronk er een ijskoffie en at een vegan croissant. Helemaal prima!

Laat het me vooral weten als je in Brussel bent en één van bovenstaande adressen bezoekt! Tag me bijvoorbeeld in je instagram stories, mocht je die maken, met @merelwildschut. Vind ik leuk om te zien! Veel plezier :) 

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

12 gedachten over “Kunst kijken in Brussel

 1. Zo jammer dat ze zo rot tegen je deden in dat ene restaurant. En leuk, je museumtips. Je kan in België nu ook een museumpas kopen sinds kort, dus kan nog handig zijn voor in de toekomst.

 2. oh! Ik heb dat ook nog gedaan in de jaren 80! En dan stiekem overal gaan plakken in de stad! En pamfletten gestencild zelfs ( later wel gekopieerd hoor)!

  Merci voor de tips, ik moet nog eens naar Brussel precies!

 3. Wat leuk om te lezen. Zelf ben ik enorm vaak in Brussel omdat ik er studeer en vind het echt een geweldige stad, vol met kunst en musea. Het MIMA is inderdaad een heel leuk museum, na het lezen van dit artikel krijg ik al meteen zin om de tentoonstelling te gaan bezoeken, ziet er echt interessant uit. KANAL heb ik nog nooit bezocht, misschien wordt het wel eens tijd om dat te doen.

  Bedankt voor de tips en het inspirerende artikeltje :)

  xx

 4. Ik woon zo’n drie kwartier treinen van Brussel, maar ik kom er quasi nooit. De drukte van een grote stad zegt me niet veel. Maar het Mima klinkt wel interessant, en die street-art tour lijkt me ook wel leuk om eens te doen. Misschien moet ik het dus toch nog eens een kans geven. :)

 5. Aaahhh wat hou ik toch van mijn culturele hoofdstad, er valt zo ontzettend veel te ontdekken!

 6. Wat leuk dat je in Brussel was! Ik woon in Molenbeek, in de Maritiemwijk. Ook hier is er veel aan het veranderen, zoals Parckfarm en de hele site aan Tour&Taxis. Tegelijk blijft er een gigantische jeugdwerkloosheid en slechte huisvesting.

  Kanal is geweldig. Ik was er op het openingsweekend, ik kan wel niet terugvinden wanneer deze tijdelijke expo sluit en de renovatie van het gebouw begint.

  Bij je stukje over Molenbeek staan wel wat dingen die niet kloppen. De foto linksboven en rechtsonder bij het titeltje Molenbeek zijn in Brussel centrum genomen (in de Kaaienwijk in de vijfhoek).
  Mima ligt helemaal niet middenin Molenbeek, maar aan een van de randen. Het kanaal waaraan Mima ligt is een van de grenzen met Brussel-centrum. (als je Molenbeek opzoekt op Google Maps zie je de grenzen)
  Brussel is een ingewikkeld kluwen, de stad bestaat uit 19 verschillende gemeenten, elk met hun eigen burgemeester.
  Als je er rondloopt merk je niet dat je van de ene gemeente in de andere stapt. Je merkt wel gigantische verschillen, maar dat is zelfs al straat per straat zo.
  Molenbeek heeft ongeveer 95.000 inwoners, en bestaat uit meerdere, totaal verschillende, wijken of buurten. We hebben zelfs een gebied waarin het lijkt alsof je op het platteland rondloopt! (helemaal aan het andere uiteinde dan Mima)
  https://www.natuurpunt.be/natuurgebied/scheutbos

  Spijtig dat je zo slecht behandeld werd in een restaurant. Ik vind zelf ook dat er nog te veel onvriendelijk personeel rondloopt in de Brusselse horeca. Een aanrader niet ver van Mima: http://lepharedukanaal.com/nl/
  En een veganistisch restaurant in de buurt van het Centraal Station: Moonfood Café in de Koloniënstaaat 58.

  Ik hoop dat jullie aan The Hotel ook het kleine Egmontparkje bezochten, daar waan je je ook even in een andere wereld.
  Altijd welkom om nog meer te ontdekken!
  Marjolein

 7. Ik ben nét gisteravond teruggekomen van drie dagen Brussel, dus nu sla ik mezelf voor m’n kop dat ik je blog woensdag niet gechekt heb. Maar ach… Ik heb evengoed gewoon lekker rondgestruind door de stad, Belgische biertjes gedronken… Café Capitale liep ik steeds net langs als ik al had gegeten, zo stom. Wel liep ik op goed geluk de Pain Quotidien in de Galeries Royales Saint-Hubert binnen, daar hadden ze verschillende vegan gebakjes en sojamelk voor je koffie. En bij Coffee Fellows (op zowel Station Zuid als Centraal) hebben ze een vegan bagel & plantaardige melk! Maar thuis kon ik zo weinig vegan-opties vinden dat ik het veganistisch eten heb losgelaten, zeker omdat ik met mijn vriend was die gewoon ‘alles’ eet…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *