Later is nu

later is nu

“Als ik later een lekker salaris heb, dan ga ik op reis én wil ik een nieuwe keuken.”

“Als ik tien kilo ben afgevallen, dan koop ik een bikini en boek ik een vakantie naar Thailand.”

“Als ik later een hond heb, dan ga ik lange boswandelingen maken.”  

“Als ik later een relatie heb, dan wordt het leven pas écht leuk.”

Betrap jij jezelf wel eens op dit soort gedachten over ‘later?’ Doodzonde vinden wij het, dat wachten op het moment waarop je gelukkig gaat worden. Wat zou het mooi zijn als we allemaal eens wat meer in het hier en nu zouden leven, in plaats van alles uit te stellen naar een toekomst waarvan we nog niet eens weten hoe die eruit komt te zien.

Is het je wel eens opgevallen hoe de meeste mensen van weekend naar weekend en van vakantie naar vakantie leven? Alsof de tussenliggende tijd er niet toe doet. Misschien komt het doordat deze mensen in de dagen tussen die momenten waar ze naartoe leven iets doen waar ze niet gelukkig van worden. Of ze romantiseren het idee van vrije dagen (“alleen op zaterdag ben ik blij, op zondag al niet meer, want dan moet ik alweer aan mijn werk denken”) en zien de positieve kanten van de dagen ervoor niet meer in. Veel mensen hebben de neiging om altijd maar vooruit te willen kijken. Naar wat er komen gaat. Hoewel het natuurlijk heel positief is om na te denken over doelen en plannen voor de toekomst, zou het zonde zijn om in de tussentijd niet datgene te doen waar je echt blij van wordt.

Niet om al te grote doemdenkers uit te willen hangen, maar zouden deze mensen wel eens nadenken over het feit dat die toekomst misschien helemaal niet komt? Of dat die toekomst anders komt dan dat je het je had voorgesteld? Je weet nooit wat er allemaal gaat gebeuren. Het leven zit vol met risico’s en we hebben niet overal invloed op. Hoe ongelooflijk zonde zou het dan zijn als je gaat zitten afwachten en straks, doordat er terwijl je zat te wachten, iets gebeurt waardoor je al die toekomstplannen helemaal niet kunt uitvoeren? Misschien zijn er manieren te verzinnen om die toekomstdromen al eerder te kunnen verwezenlijken.

Kijk, soms halen we onszelf gewoon onzin gedachten in ons hoofd. Zoals bijvoorbeeld wanneer we tegen onszelf zeggen: “Als ik zoveel kilo lichter ben, dan vind ik wel iemand die mij leuk vindt. En als ik dan een leuke relatie heb gevonden, dan wordt het leven echt een feestje.” Het eerste slaat natuurlijk helemaal nergens over. Als iemand je leuk vindt, dan vindt hij of zij je ook wel leuk als je die zoveel kilo zwaarder bent. Het tweede is nog maar afwachten. Misschien was je veel gelukkiger toen je nog alleen was. Of misschien krijg je wel een leuke relatie, maar gebeuren er weer andere dingen waardoor het leven helemaal geen feestje is. Nogmaals: niets is zeker. De enige zekerheid die je hebt is dat wat je nú hebt. Ben je nu single en een paar kilo te zwaar, maar heb je wel een ontzettend gezellig en actief leven? Geniet daarvan. Wat zou het zonde zijn om niet meer te kunnen genieten, omdat je alleen kunt focussen op dat wat er misschien gaat komen! Dit is natuurlijk maar één voorbeeld en misschien niet herkenbaar voor iedereen. Dan een ander voorbeeld:

Je zegt tegen jezelf; “Als ik later een dik salaris heb, dan kan ik én regelmatig op reis én in een mooi huis wonen én ook nog af en toe iets leuks voor mezelf kopen.” Tsja, daar zou je op kunnen gaan zitten wachten. Misschien komt die baan met dat dikke salaris op je pad. Wie zal het zeggen? Maar wie zegt dat je dan nog de energie hebt om een nieuwe keuken aan te laten leggen én op reis te gaan? Wie weet heb je daar helemaal geen energie meer voor of geen tijd. Heb je daar wel eens over nagedacht? Voor veel mensen komt die droombaan met dat dikke salaris nooit. Dat is nu eenmaal de werkelijkheid. Wat zou het doodzonde zijn om dan maar genoegen te nemen met middelmatig geluk. Waarom zou je niet nu alvast kijken naar mogelijkheden om, misschien op kleinere schaal, bepaalde dromen uit te laten komen? Oké, dan is het geen designerkeuken maar eentje van IKEA. En misschien ga je niet een half jaar op wereldreis, maar wel regelmatig op kortere stedentripjes. Of je droomt ervan om ooit business class te vliegen, maar voorlopig is een eersteklas ticket voor de Thalys naar Parijs het hoogst haalbare. Het gaat toch om de beleving? Als je thuis gaat zitten afwachten tot je genoeg geld hebt, dan gebeurt er helemaal niks.

Misschien lees je dit en denk je: die Groene Meisjes zijn volgens mij nogal impulsief aangelegd. Hmm, misschien. Als wij zin hebben in een tripje naar Berlijn, maar eigenlijk geen geld hebben, dan gaan we toch. Dan logeren we bij een vriendin of we boeken een goedkope AirBnB en we zoeken net zo lang naar het goedkoopste treinticket tot we kunnen gaan. Als we daar dan zijn, kunnen we alleen bij een klein en goedkoop dumplingrestaurantje eten voor vijf euro per persoon, maar who cares? Berlijn is zo ongeveer onze lievelingsplek op aarde. Sowieso maakt het ons enorm blij om steden te ontdekken en daar rond te wandelen. Wij verwachten geen dure diners en luxe hotels. Gewoon ergens zíjn, ja, daar hebben we onze laatste euro’s graag voor over. Maar of we in alles zo impulsief zijn? Nee hoor, dat niet. We denken altijd heel lang na voordat we samenwerkingen aangaan, hebben al drie verschillende boekdeals afgewezen voordat we er eentje tekenden, beginnen niet zomaar aan een nieuw project zonder er goed over na te denken. Maar er zijn nou eenmaal bepaalde dingen die je gewoon moet doen wanneer jij dat wilt – vinden wij. En als jij nu, terwijl je nog die tien kilo te zwaar bent, op het strand wilt gaan liggen shinen in je badpak? GIRL, doe het. Misschien val je die tien kilo nooit af. Lekker interessant. Het zou toch erg zonde zijn als dat betekent dat je de rest van je leven nooit meer op het strand zou kunnen liggen!

Zo zijn er zoveel dingen die je jezelf zou kunnen voorhouden. Ideaalbeelden over de toekomst, ideeën voor later die je misschien nooit zult kunnen uitvoeren. Wij zouden je willen meegeven dat later nú is. Grijp dus nu die kansen die voorbij komen. Kijk nu naar de mogelijkheden die je hebt en geniet van elk moment. Je kunt veel beter later terugkijken op heel veel kleine, leuke dingen die je hebt meegemaakt, dan dat je straks als je oud bent, één mooie herinnering hebt waar je je hele leven op hebt gewacht.

Dankjewel voor het lezen. We lezen heel graag jullie gedachten over dit onderwerp bij de reacties onder dit artikel.

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

87 gedachten over “Later is nu

 1. Wat een interessant stuk. Ik heb zelf bijvoorbeeld geen bucketlist of iets dergelijks. Als ik iets wil dan doe ik het ook. Maar toch herken ik wel dingen in jullie stuk.. Echt iets om over na te denken!

 2. Dit is zo waar! Ik betrap me zelf er ook wel eens op. Ik vind de quote ”how you spend your days, is how you spend your life” erg mooi, omdat het eigenlijk precies verwoord dat je leven op dit moment al bezig is. Je moet niet wachten op ‘later’, want dan doe je het nooit meer.

 3. Hier maak ik me zo schuldig aan! :( Ik zit altijd te wachten op de ‘perfecte omstandigheden’. Eigenlijk is het leven best rommelig en het perfecte moment bestaat niet.

  1. Absoluut! Gelukkig zie je dat zelf ook in :) Dan kun je er iets aan doen!

 4. Mee eens! Ik probeer om in iedere dag iets moois te zien, ook al is het maar één klein dingetje in een voor de rest strontvervelende dag. Wat ‘later is nu’ betreft: ik ben best impulsief met dingen in en om het huis knutselen en opknappen. Heb ik een nieuw idee in mijn hoofd, dan krijg ik dat er maar moeilijk weer uit. Maar omdat veel dingen veel geld kosten dwingt mijn impulsiviteit me ook om te kijken naar wat we al hebben en wat we daarmee kunnen bereiken. Zo wilde ik persee boomschors op de paden van mijn moestuin, maar daar zouden we nogal wat van nodig hebben en dat zou behoorlijk in de kosten lopen. Dat ging gewoon niet. In plaats daarvan hebben we grindtegels die we nog hadden liggen (en waarvoor we toch geen bestemming hadden omdat we ze niet mooi vonden) stukgeslagen en van de brokken nieuwe paden gemozaïekt. Gratis, heel therapeutisch, en veel duurzamer. Vaak pakken dit soort dingen dus nog positief uit ook, én ik zit niet de hele tijd terwijl we wachten tot we genoeg geld hebben ontevreden te zijn.

  Mijn mening is dat als je in het moment leeft en je tevreden kan zijn met wat je hebt en daar creatief mee om kan gaan, dat dan dat hele verheerlijkte beeld van het grote ‘later’ met groener gras en uitgekomen dromen niet meer het doel an sich wordt, maar meer een mooi extraatje als het ooit zo zou lopen.

 5. Prachtig, helemaal mee eens. Ik heb altijd het gevoel dat ik me moet verantwoorden tegenover wie dan ook in mijn omgeving, als ik zeg dat ik na m’n studie eerst een half jaar ga reizen. Of misschien wel de eerste paar jaar in het buitenland doorbreng, omdat ik het daar fijner heb (Spanje, red.). En eigenlijk heb ik dat gevoel niet alleen, het ís ook zo. Men gaat er vanuit dat ik meteen op zoek ga naar de startersbaan waarbij ik €3000 per maand verdien en dan ‘lekker kan gaan sparen voor later’. In plaats daarvan vertel ik ze dat ik weer na Spanje ga voor een half jaar, een stage doen voor maximaal €600 per maand, maar dan wel heel gelukkig ben. Men kijkt me dan aan alsof ik gek ben. Maar gelukkig heb ik mezelf inmiddels overtuigd :-) Nog 4 maandjes buffelen voor de master en dan ga ik terug. En ik vind het fijn te lezen dat ik door jullie wél wordt aangemoedigd. Bedankt en ga zo door met alles wat jullie doen!

  1. Wat tof dat je dat gewoon doet, ook al hebben mensen er commentaar op, of snappen ze je niet. Je eigen pad bewandelen is zó waardevol!

 6. De laatste jaren wordt ik me hier steeds bewuster van. Ik ben nogal een type van doelen najagen en dan ondertussen te vergeten om te genieten van de reis ernaar toe brengt. Als een doel dan niet gehaald wordt is de teleurstelling alleen maar groter. Nu probeer ik me steeds meer bewust te zijn van wat ik in het hier en nu al kan doen, waar ik van kan genieten. Maar het blijft goed om daar soms nog wat meer bij stil te staan. Leuk stuk daarom om te lezen en inspirerend om nog meer uit het nu te gaan halen (vooral op het gebied van reizen / weekendjes weg etc..)

 7. Wat mooi geschreven! Heel soms betrap ik mij er zelf ook wel op. Dan is het maandag en denk ik ‘nog 3 dagen werken dan is het weekend’ dit terwijl ik erg leuk werk heb dus daar ligt het niet aan. Maar zeker, lekker doen waar je gelukkig van wordt!

 8. Prachtig geschreven en ik ben het er helemaal mee eens! Ik moet eerlijk zeggen dat ik regelmatig dit soort gedachten heb, vooral als het gaat om mijn overgewicht of weinig geld hebben. Dan denk ik al snel dat ik bepaalde dingen anders zou doen als ik tevreden ben met mijn lijf of meer te besteden zou hebben.

  1. En misschien ís dat ook wel zo, maar wie kan het weten? Niemand kan in de toekomst kijken. Wat zou het zonde zijn als je jezelf dan nu ontzegt te mogen genieten van dingen! Toch?

 9. Goed stuk meiden! So true! Ik herken sommige dingen zeker, dat je het toch gaat uitstellen omdat er zoveel redenen zijn om het niet te doen. Al probeer ik elke dag te genieten van alle goede dingen in mijn leven en om mij heen en de kansen te pakken als dat mogelijk is. Soms moet je niet te veel nadenken en gewoon in het diepe springen. Misschien is het niet het juiste moment, maar als je daar op gaat zitten wachten…

  1. Precies.. dat perfecte moment, komt dat ooit? Echt geen idee.

 10. Mooi geschreven zeg. En zo waar! Ik vind het leuk om te zien hoe jullie steeds meer de diepte in durven te gaan met jullie blog.

  1. Wat lief dat je dit zegt Miny, dankjewel. Doet ons goed. ♡

 11. Haha ik herkende de eerste 3 zinnen direct, en ook echt letterlijk. Ik probeer heel vaak ook stil te staan bij wat ik nu heb, en mezelf momentjes gunnen, zoals een lekker kopje thee in de zon, dat is echt zo’n klein gelukmomentje. Maar soms vind ik het ook heel moeilijk om dit tegen mezelf te blijven zeggen. Ik doe nu een studie waar ik zo’n 50 uur per week aan kwijt ben, en dan komt daar nog een bijbaantje bij, en wat er over blijft aan tijd stop ik direct in mijn relatie (met een schat van een vriend, waar ik heel dankbaar voor ben). Maar als ik weer eens tot sluitingstijd in de bieb zit, vind ik het toch moeilijk om tegen mezelf te zeggen dat ik in het nu moet leven. Tevreden zijn is moeilijk !

  1. Dat zeg je mooi. Tevreden zijn kan inderdaad moeilijk zijn. En aan de andere kant, de meest tevreden mensen zijn vaak de mensen die het ‘simpelst’ in het leven staan.

   1. Jeetje Merel, ik lees net dit artikel opnieuw en zie opeens dat deze reactie van mij is. Wat kan er veel veranderen in een jaar tijd ! Twee weken na deze post heb ik hartproblemen van de stress gekregen. Daardoor ben ik meer gaan nadenken hoe ik mijn leven wil invullen, en vandaag denk ik er heel anders over dan een jaar geleden. En inderdaad op de manier die jij hier opschreef ! Namelijk op een simpelere manier. De lat minder hoog leggen. Gewoon doen wat je leuk vind, en als ik het ooit niet meer leuk vind, nou dan ga ik wel gewoon iets anders doen.
    Anyway, sorry, misschien een #tmi gevalletje, maar het voelt zo onwerkelijk om zo’n reactie na een jaar terug te lezen.

 12. Volgens mij richten jullie jezelf de laatste tijd meer op blogs over het inrichten van je leven, dan over groene dingen. Niet dat daar iets mis mee is. :-) Goed stuk! Ik geloof dat ik momenteel op het juiste pad ben, en jullie met degroenemeisjes.nl zeker ook. Ga zo door!

  1. Dankjewel :) Maar… toch richten we ons nog steeds op groen leven hoor. We denken alleen dat ‘groen denken’ en goed voor jezelf zorgen, net zo belangrijk is. Wat altijd groen zal blijven zijn onze recepten en de producten die we gebruiken. Maar dit soort onderwerpen (en besparen, opruimen…) zien wij echt als ‘groen denken’ Bewust in het leven staan en zo :)

 13. Oeps, guilty. Herken mezelf heel goed in het leven van weekend naar weekend haha, al zou ik echt eens positiever naar de week moeten kijken en genieten van elke dag :) Super toffe post!

 14. Ik ben het met jullie eens dat uitstellen geen zin heeft en dat je vooral moet genieten van het nu, hoe die er ook uitziet.
  Maar van zinnen zoals: ”Misschien komt die baan met dat dikke salaris op je pad. Wie zal het zeggen?” en “Misschien val je die tien kilo nooit af. Lekker interessant.” krijg ik een beetje de kriebels. Klinkt alsof je er totaal geen invloed op hebt. Als je denkt gelukkiger (bijvoorbeeld zelfverzekerder) te zijn als je 10 kilo lichter bent, dan ga je sporten en gezonder eten om op een bepaald moment dat extra beetje geluk wel te voelen. Terwijl je dat doet kun je natuurlijk genieten van het nu en hoef je jezelf het strand zeker niet te ontzeggen. Maar het brengt ook een vorm van geluk om jezelf uit te dagen en te ontwikkelen en niet zomaar genoegen te nemen met hoe het is. Dingen gaan niet vanzelf (wat ik jullie natuurlijk niet hoef te vertellen want boekendeals komen ook niet zomaar aanwaaien ;)).
  Wat ik bedoel te zeggen: het kan natuurlijk allebei, genieten in het nu maar ook denken en werken aan de toekomst. Juist de combinatie maakt mij heel gelukkig!
  Groetjes, Anne

  1. Wij weten inderdaad als geen ander dat dingen je niet komen aanwaaien – wij werken bijvoorbeeld al bijna 4 jaar lang keihard aan dit blog, naast onze fulltime banen, dag in dag uit. Maar we doen wél wat we tof vinden en genieten er iedere dag van. En natuurlijk, als je die 10 kilo echt heel graag kwijt wilt, dan werk je daar aan. Maar het is niet gezegd dat dat bij iedereen zo gemakkelijk gaat. (en ja, na 30 kilo afgevallen te zijn spreek ik ook op dat gebied uit ervaring) Het zou zo ongelooflijk zonde zijn als je, terwijl je hard werkt aan het verwezenlijken van toekomstdromen, vergeet nú te genieten!

 15. Wat hebben jullie dit weer goed verwoord. Ik ben het helemaal met jullie eens en probeer altijd zoveel mogelijk te genieten van de dingen die ik doe. Nu heb ik het ook wel erg goed: een super fijne relatie, leuk huis, fijne baan, vrienden en familie. Niks te klagen en dat probeer ik dus ook zo min mogelijk te doen (al vloek en tier ik wel regelmatig over het ov ;))! Dromen blijven hebben en een doel voor ogen hebben vind ik ook wel belangrijk. Ergens naar toe werken kan namelijk ook veel voldoening geven, maar je doelen moeten in dat geval wel realistisch zijn.

  1. Zeker weten! Wij hebben ook onze dromen en plannen voor de toekomst, maar ondertussen genieten we iedere dag. Er zijn mensen die dat helemaal vergeten, omdat ze alleen maar aan later-later-later kunnen denken. Doodzonde!

 16. Door omstandigheden (van heel dichtbij) ga je nog meer beseffen hoe waardevol het leven is. En dat je nu moet genieten en niet later. Je weet namelijk helemaal niet of later ook op jouw pad komt.
  Met mijn oudste ga ik over twee weken naar Warschau. Zomaar een spontane actie want goedkope vliegtickets. Low budget (en minder groen ben ik bang) voert de hoofdtoon maar we gaan wel een nieuwe stad in een – voor ons – nieuw land ontdekken. Kwaliteit van wat je doet telt ook ;-)

 17. Helemaal mee eens! Ik probeer een goede balans te vinden tussen leven in het moment en vooruitdenken. De ene keer lukt het beter dan de andere, maar ach.. van mij hoeft het ook allemaal niet perfect hoor.

  1. Maar wat is ook perfectie? Dat vind ik zo’n relatief begrip ;)

 18. Heel mooi omschreven en ik ben het er helemaal mee eens. Al droom ik wel graag over ‘later’, maar ben me er wel bewust van dat ik nu ook al gelukkig ben/kan zijn.

 19. Misschien heel cru, maar wat als er geen later komt? Uren sparen voor mijn pensioen bijvoorbeeld… nou die pensioengerechtigde leeftijd moet ik eerst nog maar halen! Ik vind het belangrijker om nu te kunnen genieten van extra vakantiedagen dan ze te bewaren om eerder met pensioen te gaan. Nu genieten en je balans vinden, betekent ook dat je het werk langer kunt volhouden.

  1. absoluut waar. Helaas is het niemand bij voorbaat al gegeven en daarom is het zo belangrijk om NU te genieten van wat je krijgt!

  1. Dat artikel herinner ik me nog :) Precies onze gedachte. <3

 20. Hi groene meisjes,

  Wat een super fijn artikeltje weer! Ik schreef toevallig laatst ook over het uitstellen van geluk. Hoewel ik me er zelf ook bewust van ben blijft het een uitdaging om de goede balans te vinden dus het zijn in het nu en denken aan de toekomst.. Spontaan leuke dingen doen blijft daarom inderdaad heel belangrijk. Ik plan morgen gelijk een dagje strand in met een vriendin! Dank!

  Liefs!

  1. Absoluut heel belangrijk! Veel plezier op het strand :)

 21. Wat een ontzettend goed geschreven artikel. Door dingen die het afgelopen jaar zijn gebeurd heb ik steeds meer leren realiseren dat je moet genieten van iedere dag, omdat bepaalde momenten voorbij zullen gaan of wellicht nooit komen. Toch betrap ik mezelf er regelmatig op dat ik de dagen aftel naar mijn weekend, wat ik enorm zonde vind. Daar probeer ik dus hard aan te werken om dat anders te gaan zien/doen. Bedankt voor dit fijne artikel. Fijn weekend!

 22. Prachtig geschreven artikel! En met zoveel waarheid, ik betrap me ook vaak op ALSEN en moet echt leren om mijn aandacht meer naar het nu te brengen.

 23. Ik heb heel lang gedacht, toen ik jonger was, dat ik een grote carrière zou maken en dat ik weet ik veel wat zou bereiken. En dat heb ik losgelaten! Dat is zo fijn! Ik heb een enorm leuke vent, heb een fijn leven in mijn huurhuisje en geniet overall wel van mijn leven. Want wat jullie zeggen: Het komt niet altijd zo uit als je van tevoren droomde. En dat is OK. Het is alleen best moeilijk om dat eerst los te laten. En natuurlijk heb ik er nu nog wel eens last van, dat je allerlei dingen zou willen… Maar dat is maar menselijk ;)

  1. Absoluut, het kan zeker moeilijk zijn! Maar als het je dan lukt, dan zul je zien dat je geluk kunt vinden in dingen waarvan je het vroeger nooit had gedacht. Het maakt het leven ook spannend :)

 24. Dit is PRECIES hoe ik erover denk! Ik word de laatste tijd regelmatig geconfronteerd met voorbeelden van ‘later’ helemaal niet halen (gisteren hebben we bijvoorbeeld de vader van een vriendin begraven, 62 jaar oud) dat ik helemaal niet wil wachten tot later. Ik wil ‘later’ kunnen terugkijken op alle leuke dingen die ik in mijn leven heb gedaan, zelfs als dat ‘later’ al over 5 jaar is. Je weet gewoon niet wanneer het voor jou ophoudt en je wilt toch niet doodgaan met het gevoel dat je nooit iets tofs hebt gedaan?! Daarnaast, leuke dingen hoeven niet persé duur te zijn. Ja, geld is makkelijk, maar ook met minder geld kun je ontzettend gave dingen doen! Gelukkig denkt mijn vriend hier net zó over en gaan wij dus mooi niet zitten wachten tot ‘later’ voordat we iets van ons leven maken!

  1. Heftig!! gecondoleerd. De ‘upside’ van je verhaal is inderdaad dat je vaak weer vernieuwende inzichten krijgt door dit soort droevige gebeurtenissen.

 25. Deze blog komt zo op een perfect moment! Dankjewel, mooie meisjes!

 26. Goed geschreven. Inmiddels heb ik mezelf zo’n mindset aangeleerd dat ik niet meer heel veel naar later kijk. Ik doe waar ik nu zin in heb en bedenk me ook vaak: Als dit mijn allerlaatste dag op aarde is, ben ik dan tevreden met hoe de dag verloopt? En dan ga ik toch nog even een wijntje drinken met vriendinnen. Of lees ik tot diep in de nacht mijn boek uit. Pluk de dag!

 27. Helemaal waar. Ja, het is goed om een beetje rekening met de toekomst te houden, maar soms komt die toekomst er niet. En dat is kei- en keihard, zo weet ik uit ervaring.
  Persoonlijk vind ik ‘Do it now, sometimes ‘later’ becomes ‘never”een quote die hier heel goed bij past en dat een beetje mijn lijfspreuk is geworden de afgelopen jaren.

   1. Grappig om een reactie van mezelf tegen te komen (ik dacht dat het een nieuw artikel was) en om te zien hoe mijn kijk op dit onderwerp toch wel een beetje veranderd is.
    Nog altijd vind ik het belangrijk om ‘nu’ te genieten, maar het lijkt erop alsof onze generatie alleen nog maar in het nu leeft en niet echt met het later bezig is. Ga nu reizen, zeg je baan op en ga freelancen, dit soort dingen lijken een trend te zijn.
    Goed natuurlijk, maar als ik dan hoor dat veel mensen van salaris naar salaris leven, geen buffer hebben én nog niet hebben gedacht aan ‘wat als later wél komt’ en niets hebben opgezet voor hun pension… Dan vind ik dat best wel zorgelijk.

    1. Het is natuurlijk maar net waar je voor kiest. Misschien ben jij iemand die veel waarde hecht aan (financiële) zekerheid, maar dit hoeft niet voor iedereen te gelden. Zelf heb ik bijvoorbeeld 9 jaar lang een fulltime baan gehad, alles safe en goed geregeld, en nu ben ik toe aan een wat avontuurlijker fase in mijn leven :) En ja, dat is spannend, maar soms is een beetje spannend ook wel eens goed. Voor mij is de gedachte om op mijn 30e al helemaal te weten wat de rest van mijn carriere/leven gaat brengen echt helemaal niet wat ik wil ;) En voor anderen is dat juist hun streven en ook dat is helemaal prima!

 28. Ik begrijp wat jullie bedoelen maar toch denk ik dat je van sommige toekomstige dingen écht gelukkiger wordt. Natuurlijk moet je ook in het nu leven maar ik denk toch echt dat als ik X en Y bereikt heb, ik me beter voel. Want waarom zou ik X en Y anders nastreven? Hopelijk snappen jullie me.

  1. Oh absoluut, wij streven ook naar dingen. We hebben hele plannen en doelen die we ooit hopen te bereiken door hard te werken. Maar met in de tussentijd genieten en niet gaan zitten afwachten is niks mis, lijkt ons.

 29. Wat een fijn artikel! Dat van afvallen enten relatie heb ik heel vaak in mn hoofd gehad, maar heb dit een paar weken geleden los gelaten. Ik heb gemerkt dat ik hierdoor juist veel makkelijker contact leg en meer durf :)

 30. Mooi artikel! Ben het er helemaal mee eens ook. Vorig jaar is een buurmeisje van me overleden aan kanker, op 25-jarige leeftijd. Het is erg snel gegaan allemaal. Dan besef je je wel even dat het leven zomaar heel anders kan lopen en dat ‘later’ helemaal niet zo vanzelfsprekend is. Het laatste wat zij tegen mij heeft gezegd is dat ik vooral van alle kleine dingen zoveel mogelijk moet genieten en elke dag moet koesteren. Iets wat ik zeker probeer!

  1. Wat heftig van je buurmeisje! Zulke verdrietige gebeurtenissen drukken je wel weer eens met de neus op de feiten… :(

 31. Helemaal eens met jullie stelling. Ik ben, door op latere leeftijd ontstane spierziekte, nogal beperkt in m’n mobiliteit, daar bovenop kwam een ernstige ziekte. Dat laatste gaat nu weer goed, maar je wordt je wel bewust van hoeveel “later” heb ik nog en komt “ooit” überhaupt nog wel, misschien wel nooit. Dus ik geniet van wat ik nu nog (en weer) kan, heb wel een kleine “bucketlist”, maar er zit geen bloedspoed op. Een voettocht naar Rome of Santiago zit er niet meer in, maar misschien wel op de fiets: het onderzoeken van mogelijkheden stel ik niet meer uit, maar ben daar serieus mee bezig. Goed dat jullie met je site daar lezers bewust van maken

 32. Weer heel mooi geschreven, ik geniet alleen al van jullie mooie artikelen. Ikzelf probeer ook in het nu te leven en vooral dingen te doen waar ik van hou. Zo ga ik over een paar weken ineens een lang weekend mee met een vriendin naar Hamburg, om daar lekker te gaan volleyballen, maar ook de stad te bekijken! Ik heb er zooo zin, want waarom zou ik eigenlijk niet gaan dacht ik!

 33. Wat een fijn artikel weer. Ik ben het hier zo mee eens. Ik doe mijn best om zo te leven en het gaat mij steeds beter af. Ik leef inderdaad nu. Ik heb ook de volgende tekst in een lijstje staan zodat ik er dagelijks aan herinnerd word:

  Welke dag is het?, vroeg Poeh
  Het is vandaag, piepte knorretje
  Mijn lievelingsdag, zei Poeh

  Ik heb ook zo’n ontzettend hekel aan bucket listen. Het is mooi om doelen en dromen te hebben.
  Maar wat als ik morgen doodga en niet alles van mijn bucket list heb kunnen afvinken is mijn leven dan mislukt?

  Dus meiden ga vooral door met dit soort artikelen posten!

 34. Dag lieve groene meisjes!

  Wat een prachtig artikel! Echt heel leuk om te zien dat jullie meer de diepte ingaan! Gelukkig zijn is immers (denk ik) net zo belangrijk als groen leven.

  Ik heb vorig jaar veel gereisd, ik ben samen met mijn vriend de wereld over gegaan, op zoek naar gezondheid. (Mijn gewrichten gaan om de haverklap uit de kom, ribben, vingers, schouder, enkelbanden, heup enz.)
  We hebben een prachtige reis gemaakt, iedereen was “jaloers” en had dat ook willen doen. Maar er waren maar weinig mensen die de aanleiding er werkelijk voor begrepen en dat ik die reis meteen in zou ruilen voor gezondheid een baan enz.

  Maar oh wat ben ik dankbaar dat we die reis gemaakt hebben. Wat een mooie herinneringen aan de avonturen!
  Want toen wist ik nog niet dat later (nu) nog slechter kon zijn dan het toen was. Ik ben bij een behandelaar geweest die alles verpest heeft, waardoor ik nu in een rolstoel zit en reizen een heel stuk minder makkelijk gaat.

  Maar hé geniet van wat er wel is. We laten ons er nog steeds niet van weerhouden om lekker de warmte op te zoeken. Lachen als er twee spaken van de rolstoel breken en we opzoek moeten naar een fietsenmaker in het buitenland. Een groot avontuur toch?
  We maken nog steeds grappen en grollen, proberen minstens een keer per dag iemand een compliment te geven. Wensen elkaar aan het begin van de dag een leuke dag en zijn aan het eind van de dag dankbaar voor alle mooie dingen.
  We maken er altijd het beste van, zeg nou eerlijk hoe vaak mag je langs een hele rij, die voor de douane staat te wachten? Ieder nadeel hep ze voordeel ;-).

  Zo fiets ik tegenwoordig op een tandem, hebben we een tandem gekocht op marktplaats. Oeps, die staat in Hoorn (Noord-Holland) en wij wonen vlakbij Arnhem. We maken er altijd het beste van, haalden hem op met de trein en grepen de kans voor een mini vakantie in maart in eigen land! Het was een paar dagen prachtig weer en we zijn van B&B naar B&B gefietst, met als eindbestemming thuis!

  Geniet!

  1. Wat een heerlijk positieve instelling heb jij Manuka! Echt aanstekelijk :)

  2. Wat mooi geschreven! Mijn zoontje is geboren met een ernstige afwijking, waardoor we ook niet teveel nadenken over ‘later’ en er ook beperkingen zullen zijn qua rolstoel e.d. Maar wat mooi om dan jou bericht te lezen :)
   Heel positief geschreven! Ik doe ook m’n best, maar soms is dat best moeilijk.

 35. Het is inderdaad iets om over na te denken! Ik probeer vooral blij te zijn met alles wat ik heb. En al is mijn baan dan niet mijn droomjob, het is wel een fijne baan met mogelijkheden die weer toegang geeft tot andere leuke dingen. Ik moet verder echt zoeken om iets negatief te vinden in mijn leven. Uitgenomen het feit dat dingen toch vaak niet gaan zoals ik zou willen, maar is dat geen eigenschap van het leven? Als je iets echt wilt, kan je twee dingen doen: nu realiseren of er naartoe werken (omdat sommige dingen dat nu eenmaal vereisen, zoals een diploma ;-)) maar dromen opbrengen voor ooit, ik geloof niet dat ik dat als een optie zie :-)

 36. Ik ben het met jullie eens, maar vind het heel erg moeilijk om mezelf aan dit gedachtegoed vast te houden. Het is voer voor gedachten. Ik denk er nog over na.

 37. Prachtig geschreven. Ik merk dat nu het wat minder gaat ik mijzelf compleet kan verliezen in denken aan later en dan vooral wat als het dan nog erger is dan nu?! Gelukkig heb ik een vriend die mij dan helpt om realistisch te blijven en hij zegt ook heel vaak; maar dat zien we dan wel weer.
  Dit artikel sluit daar zeker op aan en ik moet er iets mee gaan doen, dankjewel.

 38. Heel mooi! Doordat mijn zoontje is geboren met een ernstige afwijking, ben ik me hier ook meer dan ooit van bewust. We denken niet teveel over ‘later’, want we weten niet hoe de toekomst gaat lopen. Zelfs niet hoe het volgende maand zal zijn. Soms is het heel heftig en heel moeilijk. Maar wat ik hier zeker van heb geleerd: Genieten van het NU! En dat doen we nu dus ook :) In plaats van gedachteloos dingen doen, geniet ik heel bewust van mijn zoontje. Ook van de simpele dingen als hem in bad doen, wandelen in het park, etc. En we maken er regelmatig ook gewoon een hele gezellige dag van met dierentuin of kinderboerderij.

 39. Hele fijne post dit! Ook gewoon goed om weer even een eye opener te hebben, al denk ik dat onze cultuur gewoon geconditioneerd is in denken aan later. Later als ik de basisschool af heb, als ik mijn HAVO diploma heb, als ik afstudeer aan de uni, als ik getrouwd ben, als ik kinderen heb…. En dan? Het is goed om elke dag even stil te staan bij wat je nu hebt, dank je! :)

 40. Goed geschreven en zo waar! Carpe diem! Ik werd me er heel erg van bewust dat ik ook altijd maar uit keek naar later toen ik kinderen kreeg. Ik ‘keek ze groot’. Dacht steeds, oh als hij nu maar kan kruipen dan wordt alles makkelijker, of als die eerste tandjes door zijn dan gaat het wel beter. Maar daardoor miste ik alle mooie momenten juist.
  Ik leer nu heel van mijn kinderen (7mnd en 3 jaar) want zij kijken nog niet vooruit en leven ontzettend in het NU. Ze denken niet na over wat geweest is of wat nog komen gaat, voor hen geldt alleen dit moment. Mijn leven is een stuk makkelijker geworden sinds ik dat ook probeer te doen. (maar het blijft oefenen hoor want al te snel denk je weer vooruit ;-)

 41. Bijzonder! En jullie hebben gelijk. Ik maak me er ook schuldig aan, ik fantaseer altijd over de toekomst. Ik denk ook altijd ‘als…dan…’ en eigenlijk is dat niet goed. We leven nu!

 42. Vanwege m’n lichamelijke beperkingen ben ik zo gaan denken, en ik vind dat een cadeautje!
  Vorig jaar was ik rond deze tijd met mijn moeder ah genieten van het feit dat we snel bij elkaar in de buurt zouden wonen. We belden en mailden wat af. Zo’n zin in. Een paar honderd meter verderop ging ik wonen. Samen shoppen(want dat kan ik niet zelfstandig), lekker lunchen enz. De dag dat het zover was en ik de sleutel van mijn oude apartement in moest leveren, belde mijn vader…mijn moeder was overleden aan een hartaanval. Zoiets kan je niet bedenken, maar gebeurd dus helaas wel. Geniet dus idd van prachtig Berlijn enz!! Super dat jullie hier bij stilstaan.

  1. Jeetje Caroline, wat heftig! Ik kan me goed voorstellen dat je nu echt een houding hebt van ‘ik moet nu genieten, nu het kan!’ Sterkte…

 43. Dit is echt het goede motto denk ik.. Mensen vragen me vaak waarom ik alles nu wil, nu ver op reis, nu alles. Net als dat ik vrij weinig om spullen kan geven en liever mijn geld uitgeef aan een lekker etentje, of een mooie vakantie. Mijn vader is heel ziek geweest, en juist daardoor van mijn vader geleerd om van elk moment te genieten en niet te denken over vijf jaar ga ik… Want je weet nooit wat er morgen weer gebeurt. ‘Life is what happens to you while you’re busy making other plans’ – John Lennon

 44. Ik vind het ook een goed en inspirerend artikel, en ik probeer er ook mijn leven naar in te richten.
  Alleen … soms krijg ik er vreselijk veel stress van dat ik “niet genoeg uit de dag gehaald heb”, dat ik “alleen maar gewerkt heb”, dat ik (zoals nu) “kostbare tijd zit te op te soepen of fb/instagram/…, terwijl ik misschien beter/liever iets anders zou doen”.
  Ik merk dat dit ik zo bij mezelf toch soms druk zet: ik moet zoveel mogelijk uit mijn dag halen (en gelijk genieten), of er is (zoals zo vaak) alweer een ‘niet zo memorabele/normale/nutteloze’ dag gepasseerd..

 45. Ik ga later leuke dingen doen en dan ga ik op reis naar waar ik dan naar toe wil.. Als ik geld heb dan wil ik die keuken en blablabla.. Jullie hebben enigszins gelijk, maar vaak komen die woorden van mensen die in een situatie zitten dat veel tijd op slot zit.. Weekendje naar Berlijn en geen geld?? Hoe met 4 kinderen , ehh die moeten ook weer op maandag naar school.. Ik krijg niet uitbetaald als ik niet werk.. Zo kan ik wel even doorgaan.. Ik ben gelukkig!!! Met de “beperking waar ik in de deze fase van mijn leven in leef”.. Maar hou wel oog voor de tijd dat er meer kan dan nu!!!
  Daarom leven veel mensen in later…

  1. Maar jij hebt nú die 4 kinderen, die je ongetwijfeld heel erg graag wilde. Toch? ;) Die hebben wij dan weer niet. Dus ja, zo maakt iedereen zijn eigen keuzes.

 46. Wat een fijn artikel! En zo waar! Ik probeer steeds vaker impulsief leuke dingen te doen. Dat kan van alles zijn: kop thee drinken in de stad met een vriendin, wat overloopt in wijntjes en diner! Genieten! Deze dingen doe ik dan juist ook doordeweeks, want ze geven mij energie. Verder probeer ik de dingen waar ik tegen aan loop niet als struggle te zien, maar als uitdagingen. Even stil staan bij alles, brengt het me geluk of stress? Bij geluk: door gaan en volle teugen genieten. Stress: loslaten en de uitdaging aan gaan er alsnog een geluks factor van maken! Thanks voor dit fijne artikel!!

 47. Soms lees ik een artikel van jullie als dat op mijn digitale pad komt, maar zelden laat ik een bericht achter op een blog. Alleen dit keer wel, want met dit artikel slaan jullie de spijker op zijn kop! Zelf heb ik die gedachten ook, “later” als ik geld heb dan koop ik ook zo’n mooie keuken of “later” als ik een volwassen baan heb, dan kan ik dingen doen/kopen die ik nu als student niet kan. Maar wanneer leef ik nou in ’t nu? Gelukkig gaat het met de adolescent versie van mij al meer de goede kant op dan de tiener-ik, maar toch zijn er nog momenten waarvan ik denk “later”. Wie zegt dat ik oneindig veel later nog ga hebben? Chapeau dames!

  1. Toch vaker doen hoor Melene, die reacties achterlaten. Vinden wij hartstikke leuk ;) Dankjewel!

 48. Zo’n positieve draai aan m’n dromen geven kijkt mij heerlijk.
  Ik droom van een eigen kindje, moeder zijn. Helaas is het ons niet door de natuur gegund en hebben ziekenhuisbehandelingen niets opgeleverd (behalve stress, tranen en lichamelijke bijwerkingen). Adoptie is financieel niet haalbaar. Ik ben nu niet zo optimistisch dat ik zie hoe ik deze droom toch uit kan laten komen, tips?

  1. Beste Maaike, sorry, ik heb geen nuttige tip voor je. Maar wel begrip voor je situatie en je pijn, daarom wilde ik dat toch even uiten. Ook verdriet en gemis hebben tijd en ruimte nodig. Dus misschien dan toch stiekem een tip: een beetje afstand (emotioneel en ook in de tijd) helpt om situaties helderder te bekijken en eventueel op te lossen. Ik hoop dat er voor jou ook een oplossing komt. Of anders toch acceptatie en minder verdriet. ?Fleur

 49. Oh Merel je slaat echt de spijker op de kop. Alles wat je in dit verhaal beschrijft is wat ik mensen vaak probeer uit te leggen als ik mijn keuzes in het leven moet ‘verantwoorden’. Waarom neem je een tattoo, dat ziet er toch niet meer uit als je 80 bent? Nja waarschijnlijk word ik dan sowieso niet Miss Universe, dus daar maak ik me niet echt druk om. En wie zegt dat ik überhaupt 80 word? Waarom vertrek je continu naar andere landen om daar te wonen, terwijl je hier in Nederland een huis voor later kunt opbouwen? Omdat ik me nu eenmaal op heel veel plekken thuis voel en ik nog helemaal niet wéét waar ik uiteindelijk wil gaan wonen. Ik ben op dit moment gelukkig met mijn werk en mijn levensstijl, maar ik heb me voorgenomen dat zodra ik het niet meer leuk vindt ik iets anders ga zoeken wat me drijft en gelukkig maakt. En zo zijn er talloze voorbeelden die eigenlijk allemaal met dit artikel/onderwerp te maken hebben: mensen mogen zeker dromen en doelen hebben, maar leef in het heden! Je weet nooit wat de toekomst gaat brengen. Als je altijd maar dat geluk in de toekomst blijft najagen kijk je op een dag terug op een heel ongelukkig leven..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *