Lauwwarme maaltijdsalade van gnocchi, bonen en groenten uit de oven

Vegan recept lauwwarme maaltijdsalade van gnocchi, bonen en groenten uit de oven. Makkelijk, snel en gezond met o.a. courgette, paprika, tomaat, munt, amandelen, citroen #maaltijdsalade #vegan #veganistisch
Vegan recept lauwwarme maaltijdsalade van gnocchi, bonen en groenten uit de oven. Makkelijk, snel en gezond met o.a. courgette, paprika, tomaat, munt, amandelen, citroen #maaltijdsalade #vegan #veganistisch
Recept lauwwarme maaltijdsalade van gnocchi, bonen en groenten uit de oven. Makkelijk, snel en gezond met o.a. courgette, paprika, tomaat, munt, amandelen, citroen #maaltijdsalade

gnocchi

Deze blogpost schreef ik in samenwerking met Bonduelle / Foto’s: Sam van Rij 

Ik wil een kleine shoutout doen naar de tuinboon. Ik vind de tuinboon een ondergewaardeerde boon. Misschien is dat alleen in mijn omgeving hoor, en eten jullie iedere week wel een keer tuinbonen, maar ik eet ze nooit en ik ken ook eigenlijk geen mensen die ooit tuinbonen eten. Eerlijk gezegd roept het woord bij mij ook herinneringen op naar van die verschrompelde boontjes, die misschien ook gewoon wel te lang gekookt waren, en ik vond ook dat ze een aardse smaak hadden. Maar wat blijkt? Die dingen doen het echt hartstikke prima in zo’n ovenschotel als deze! En dus heb ik mijn mening over de tuinboon moeten bijstellen.

Bonduelle_02_25042018

Ik gebruikte een zak verse tuinboontjes van Bonduelle uit de vriezer. Hartstikke ideaal, want ik gebruikte de helft van de zak en de rest ligt nu in mijn vriezer te wachten tot ik dit lekkere recept nog een keer maak. (of tot ik iets heb bedacht waar tuinbonen óók heel lekker in gaan zijn) Bonduelle heeft een heel mooi assortiment met verse vriezerproducten. Direct van het land, gestoomd en ingevroren. Gaat geen vitamine aan verloren.

Andere vriezerproducten van Bonduelle die ik de komende tijd wil proberen: sugarsnaps (perfect voor wokgerechten), Mexico melange (perfect voor als ik een luie bui heb en een snelle chili sin carne in elkaar wil knutselen) en snijbonen (want de eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat ik over snijbonen ook een mening heb, zoals ik die ook over tuinbonen had).

En omdat ik toch lekker bezig was op bonengebied, besloot ik ook nog voor een potje ‘reuzenbonen’ in de ovenschotel te verwerken. Die naam vond ik zo leuk, het deed me denken aan de kinderboeken van Roald Dahl, maar dit terzijde. Ik weet te weinig van bonen en eigenlijk eet ik er ook nog steeds te weinig. Maar die reuzenbonen blijken dus echt heel erg lekker te zijn. Ze smaken een beetje naar boter en ze zijn heel romig en groot. En ook deze bonen bleken het fantastisch te doen in de oven.

Gnotsie

Bonduelle_03_25042018

In de categorie ‘pasta’ is gnocchi mijn favoriet. En dat is grappig, want eigenlijk vind ik gnocchi helemaal niet zo pasta-achtig aanvoelen omdat het van aardappel is gemaakt. Het is gewoon wél heel erg lekker. Nu heb ik tijdens een vakantie in Italië een keer van een echte nonna geleerd zelf gnocchi te maken, maar doe me een lol zeg, daar heb ik thuis echt geen tijd voor. Zulke dingen zijn altijd romantischer op het Italiaanse platteland. Dus tegenwoordig koop ik gnocchi gewoon kant-en-klaar in de Nederlandse supermarkt. Minder lekker, zeker, maar goed, je moet er ook zelf iets van maken natuurlijk.

En dat deed ik met dit recept wel, denk ik. Het was voor het eerst dat ik gnocchi in de oven maakte, in plaats van in een pan (je kunt ze namelijk ook koken of bakken) en ik ga gewoon nooit meer op een andere manier gnocchi eten joh. (die joh moest er echt achter, voor extra nadruk) Overigens, ik leerde van die Italiaanse nonna ook hoe je het woord gnocchi uitspreekt. Dat is inderdaad ‘gnotsie’ zoals veel Nederlanders denken. (grapje natuurlijk, het is ‘njog-kie’)

Het fantastische van gnocchi is dat het zich heel makkelijk laat combineren. Immers, de pasta zelf smaakt redelijk neutraal, dus je kunt helemaal losgaan met wat je er allemaal lekker bij vindt. Vaak maak ik er een tomatensaus met groenten bij, maar dit keer koos ik ervoor om er een lauwwarme salade met heel veel groenten en bonen van te maken. Met een sojayoghurtsausje, omdat me dat heel fris en lekker leek. Dat bleek ook zo te zijn. Het resultaat? Een gróte salade, voor een persoon of vier, die ook perfect is om mee te nemen naar bijvoorbeeld het park, of naar die familiebarbecue bij ome Theo in de achtertuin.

Dus, ik had: gnocchi, bonen en groenten. Vrij vertaald is dat aardappel-vleesvervanger-groenten. Lekker Hollands, lekker normaal. Zie je wel, dat vegan eten niet altijd heel exotisch en apart hoeft? Goed, laten we dan nu echt beginnen met het recept, anders komt er nooit iets van.

Recept

gnocchi

Wat heb je nodig voor 4 porties? 

1 pak gnocchi (500 gram)
1 courgette
1 gele paprika
tomaatjes aan de tak
200 gram tuinboontjes van Bonduelle, uit de vriezer
1 blikje reuzenbonen (130 gram) van Bonduelle
een handje blanke (gepelde) amandelen*
een paar takjes munt
een paar takjes peterselie
de rasp van een halve citroen
het sap van een halve citroen
romainesla of little gem sla
olijfolie, peper en zout

* allergisch voor noten? Geen probleem, je kunt ze gemakkelijk weglaten. De amandelen geven een beetje extra bite aan het gerecht, maar het is absoluut niet per se nodig om het lekker te laten zijn.

voor de saus

een schaaltje sojayoghurt neutraal, zonder toegevoegde suiker
citroenrasp van een halve citroen
citroensap van een halve citroen
een paar blaadjes munt
olijfolie
peper en zout

Wat ga je doen?

– verwarm je oven voor op 220 graden –

1. Snijd de paprika en courgette in plakjes. Verdeel de gnocchi, courgette, paprika, reuzenbonen en tuinbonen over een grote ovenschaal. Leg de takjes met de tomaatjes er bovenop. Besprenkel met olijfolie, peper en zout. Zet 15 minuten in de oven.

2. Rooster de amandelen in een droge pan op een laag vuurtje. Kijk uit dat de nootjes niet aanbranden! Maak  in een schaaltje een mix van: olijfolie, citroenrasp, citroensap, gehakte geroosterde amandelen en fijn gesneden munt en peterselie. Roer goed door.

3. Haal de ovenschaal na 15 minuten uit de oven en verdeel het mengsel van de nootjes, olie, citroen en kruiden over de schaal. Zet de grillfunctie van je oven aan en zet de ovenschaal voor 5 minuten terug in de oven.

4. Maak ondertussen een snel yoghurtsausje door de sojayoghurt, versnipperde muntblaadjes, citroenrasp, citroensap, olijfolie en peper en zout door elkaar te roeren. Was ook de sla, zodat die lekker fris en knapperig is.

5. Serveer de gnocchi op de sla en wees royaal met de yoghurtsaus. Eet smakelijk!

Bonduelle_Instagram2_25042018

Ik ben heel benieuwd wie van jullie dit recept ook gaat maken! Laat het me vooral weten door een foto met me te delen op Instagram. Je kunt me vinden onder @merelwildschut. Alvast dankjewel en eet smakelijk! 

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

17 gedachten over “Lauwwarme maaltijdsalade van gnocchi, bonen en groenten uit de oven

 1. Ik weet niet wat het precies is in deze blogpost, maar ik lig in een deuk :) je klinkt opstandig en flink tegelijk en haha, dat werkt gewoon, zeker in zo’n samenwerkingspost!
  Mijn liefde voor gnocchi is diep zo diep (haha, oorwurm cadeau voor de komende maand, als je zo gek bent om die zin te googlen!) maar ik ben hier de enige thuis. Ook mijn liefde voor bonen wordt almaar groter eigenlijk. Dit wordt dis wellicht zo’n “ik ben alleen thuis en ik doe eens wat voor mij” gerecht in de zomervakantie!

 2. Oh, dit wil ik zeker proberen! En je uitsprak grap vond ik ook erg goed! 😂

 3. Ik heb dit net gemaakt en gegeten en het was MEGA LEKKER! Thanks voor het recept Merel :)
  Oh en tip: doe alles op een bakplaat, niet in een ovenschaal. Dan wordt het sneller en gelijkmatiger gaar.

 4. Haha, was je melig toen je dit schreef? Ik vind het grappig ;)
  Liggen die gnocchi ook in de vriezer of ergens anders? Ik heb die echt nog nooit gezien in de supermarkt…

  1. Hoi! Is het goed als ik je vraag beantwoord? Bij ‘mijn’ supermarkt ligt het gewoon bij de pasta. Naast de spaghetti, pastaschelpjes etc. Maar het kan ook bij de verse lasagne in de koeling liggen. Hoop dat je het kan vinden!

 5. Ik heb dit recept gemaakt met echte yoghurt en de tuinbonen heb ik extra gedopt want ik heb een tuinbonenvliesjeseettrauma. Ik vind het verder wel lekker maar dat komt vooral door de citroen denk ik, wat het echter qua smaak ook een wat eenzijdig gerecht maakt omdat de citroen nogal overheerst boven de overige smaken. Ik vroeg me af of een half doorgesneden knoflookje meebakken in de oven me nog iets meer zou overtuigen voor dit gerecht. Verder vond ik door de kleverige gnotsie de amandelen voor de bite en smaak juist wél noodzakelijk.

 6. Zo lekker! Ik wil het gewoon elke dag eten :D Ik had wel andere boontjes gebruikt, maar dat werkte prima!

 7. Ik ben niet echt een chefkok en kwam al zoekende naar nieuwe gerechten op dit blog terecht. Ziet er lekker uit en goed te maken.

 8. Net gemaakt, echt heel lekker! Ook manlief zat er van te smullen, terwijl normaliter dit type maaltijdsalades niet echt zijn ding is. Een blijvertje dus!

 9. deze ga ik zeker en vast een keer proberen.
  jarenlang heb ik bonen uit mijn keuken verbannen. jeugdtrauma van toen mijn moeder me na school uren liet bonen uit de peul halrn om ze dan overkookt aan ons voor te schotelen.
  nu vind ik bonen in allerlei vormen net lekker. ook de gnocchi erin is lekkrr, al weet ik nooit goed wat ervan te maken. fijn weer een nieuw ideetje dus!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *