Lena the fashion library

lena11

Misschien denk je na het lezen van de titel: een kleding bibliotheek? Bestaat er zoiets?! Ja, sinds een tijdje wel! Een paar maanden geleden werd Lena geopend in de Westerstraat in Amsterdam. Een plek waar je mooie vintage en duurzame mode kunt lenen volgens een bibliotheeksysteem. Hoe het werkt en hoe Lena the fashion library eruit ziet laten we je in dit artikel zien.

Misschien is het eerst leuk om te vertellen dat Lena is opgericht door de meiden achter Doortje Vintage. Doortje is een succesvolle vintage webhop en fysieke winkel, in Eindhoven. Hoewel Doortje nog altijd erg goed loopt, werd het tijd voor iets nieuws. Het werd een heel nieuw initiatief – een kledingbibliotheek is echt iets wat nog miste in Amsterdam. Hoewel het kopen van vintage of tweedehands kleding natuurlijk al heel duurzaam is, is het lenen van kleding misschien nog wel een stapje groener. Immers: delen en ruilen is het nieuwe kopen. Waarom zou je alles zelf willen houden? Waarom niet een maand of twee genieten van een mooie trui en hem daarna weer teruggeven, zodat een ander er weer plezier van kan hebben? Bij Lena kan het.

lena4

Hoe werkt het? Je sluit een abonnement af – net als bij een bibliotheek met boeken. Er zijn verschillende soorten abonnementen, voor verschillende tarieven. De tarieven lopen op van €19,95 per maand tot €49,95 per maand. Per tarief krijg je een bepaald puntenaantal toegewezen en ieder kledingstuk heeft een bepaalde puntenwaarde. We zullen er een voorbeeld bij pakken.

Je hebt een abonnement van €19,95 per maand en je krijgt hiermee een tegoed van 100 punten. Je mag dan per maand kledingstukken uit komen zoeken, die bij elkaar de waarde van 100 punten hebben. Vervolgens mag je de kleding lenen zo lang als je wilt – dus ook langer dan een maand. Jamie leende vandaag bijvoorbeeld een t-shirt en dit shirt had een waarde van 25 punten. Wanneer Jamie het shirt na een maand lenen terugbrengt en het besluit te willen kopen, dan krijgt zij 10% korting op het shirt. Brengt ze het na twee maanden lenen terug, dan krijgt ze 20% korting op het shirt. Try before you buy.

lena6

Maar wat nou als je een vlekje maakt in een shirt? Of wat als ik een knoopje van een blouse verlies? Lena wil graag dat je de kleding met plezier draagt. Het is net als met een huis – er moet wel in geleefd kunnen worden. Je krijgt daarom 3 ‘ongelukjes’ cadeau. Je kunt de kleding dus met een gerust hart dragen. (vanaf het vierde ongelukje worden er kosten in rekening gebracht)

lena7

 

lena1

Wanneer je de kleding mee naar huis neemt, krijg je van Lena een ‘care kaart’ mee. Hierin staat hoe je de kleding het beste kunt wassen. Kleding die je op 30 graden kunt wassen, was je thuis. Zijn het kledingstukken die een andere behandeling nodig hebben, dan was Lena de stukken voor je. Wassen doen ze bij Lena met Seepje – het meest natuurlijke wasmiddel van Nederland. (wij zijn groot Seepje fans en supporten de Seepje-boys vanaf het eerste uur)

lena12

 

lena10

Hoewel wij de Doortje/Lena meiden al jaren volgen en kennen, waren we nog nooit bij Lena geweest. Wat een schande! Vandaag gingen we op pad, omdat we op zoek zijn naar kleding voor de fotoshoot voor ons boek. Die is volgende week, dus we mogen wel opschieten! Een te gekke gelegenheid om meteen onze camera mee te nemen naar Lena, zodat we er een stuk over kunnen schrijven. Wij zijn mega enthousiast, want wat is Lena tof! Het ziet er ten eerste allemaal geweldig uit en de kleding is erg goed geselecteerd. Van mooie en bijzondere vintage stukken tot meer alledaagse en erg draagbare kleding. Van duurzame merken (Charlie+Mary hebben bijvoorbeeld een eigen rek) tot kleding van jonge Amsterdamse designers (met kleding die in Nederland wordt geproduceerd,) het hangt er allemaal.

lena3 lena2 lena5

Ook fantastisch: iedere drie maanden geeft Lena een andere kunstenaar de ruimte om zijn of haar werk te exposeren. Wij zouden dit zo aan de muur willen hangen op het Groene Meisjes hoofdkantoor. Die kleuren, zo mooi!

lena13

Naast het feit dat we Lena er te gek uit vinden zien, het personeel enorm vriendelijk is en de kleding mooi, denken we oprecht dat dit soort initiatieven echt werken. Wanneer je op zoek bent naar een manier om je lifestyle te verduurzamen, is dit een vrij gemakkelijke en leuke manier!

Voor meer informatie verwijzen we je graag naar lena-library.com. Wanneer je besluit Lena een bezoekje te brengen; doe de meiden de groeten van ons!

Lena the fashion library
Westerstraat 174H, Amsterdam
Facebookpagina Lena

Openingstijden
ma 10 – 19
di gesloten
woe 11 – 19
do 11 – 20
vrij 11 – 19
za 11 – 17
zo gesloten

 
Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

20 gedachten over “Lena the fashion library

 1. Wow wat een supergaaf idee dit! Daar zou ik wel eens een kijkje willen nemen.

 2. Toen het een paar maanden geleden open ging ben ik even wezen kijken aangezien het net om de hoek is bij mijn huis. Na heel lang wikken en wegen heb ik besloten het niet te doen, puur omdat de kleding toch voor iets oudere mensen is dan ik (want ik ben 16, haha en niet alles paste me even goed), maar ik vind het wel een ontzettend gaaf concept! Ik weet zeker dat als ik een paar jaar ouder ben dit ooit eens uit ga proberen :)

  1. Dat kan ik me inderdaad wel voorstellen! Maar leuk dat je toch zo enthousiast bent :) Ken je Doortje Vintage al? dat past dan misschien iets beter bij je :)

 3. Hier heb ik een tijdje geleden ook van gehoord. Het kwam volgens mij zelfs ergens op het nieuws. Een geweldig initiatief vind ik het! Heel origineel.

  Liefs,
  Pauline

  1. Klopt ja! Lena heeft heel veel aandacht van de media gekregen, echt helemaal terecht! :)

 4. Ik dacht meteen ‘dit lijkt me niets, want het lijkt me zo balen als je iets leuks hebt en je het na een tijdje weer terug moet brengen’. Maar toen las ik verder en las ik dat je het ook kunt aanschaffen, en toen vond ik het eigenlijk wel een heel goed idee! ‘Try before you buy’ inderdaad! Eerst uitproberen en kijken of het wel echt je ding is.

 5. Wat een tof idee! Ik zou er eerder gebruik van maken voor gelegenheidsjurken dan voor doordeweekse tshirtjes bv. Als je bv in twee maanden veel trouwfeesten hebt kan je elke keer wat anders aan :)

 6. Ik werk in Eindhoven en kom daar zeker wel elke week even langs Doortje Vintage. Zo’n super fijne winkel vind ik dat. Ik zal zo’n kledingruilbibliotheek ook graag in mijn eigen stad willen zien. Want het concept is gewoon ontzettend goed!

  1. Leuk he! Wie weet zit er straks in iedere stad een kledingbieb! Op dit moment zit er dus een in Amsterdam en een in Utrecht.. maar that’s it, zover ik weet.

  1. Nee, geloof het niet. Maar natuurlijk gaat het dan wel iedere maand van je puntenaantal af. Dus als je een shirt hebt van 25 punten, is dat wel 25 punten per maand. Maar dat had je vast al wel begrepen ;)

 7. Waar haalt de winkel alle kleding vandaag? Is dit 2ehands/ingebracht door andere mensen, of wordt dit nieuw opgekocht? Want als het telkens nieuw wordt ingeslagen lijkt het alsnog wel een beetje een verkapt winkelsysteem waarin uiteindelijk kleren worden verkocht (als veel mensen de spullen helemaal willen houden). Dit is natuurlijk ook wel belangrijk om te weten als je vanuit duurzaamheidsperspectief denkt.

  1. Gedeeltelijk wordt het ingebracht door particulieren – bijvoorbeeld mensen die zelf een abonnement hebben, of mensen die in de buurt van Lena wonen. Gedeeltelijk is het vintage, van bijvoorbeeld Doortje Vintage. En gedeeltelijk wordt het ingebracht door jonge designers die op deze manier hun (kleine) collectie kunnen ‘showen’ en uitproberen.

 8. Interessant! Maar voor hoelang sluit je zn abonnement af? Zit je er meteen een half jaar aan vast? Aangezien ik zelf niet maandelijks kleding koop of iets nieuws nodig heb en rond de 20 elke maand betalen lijkt me dan juist weer duur worden als je niet maandelijks er gebruik van gaat maken.

 9. Goed idee, een fashion-library. Kom ik weer: in Friesland kun je bij Escape The System ook kleding lenen!
  (Meestal zijn alle leuke dingen alleen in ‘het Westen’ dus supertof dat het ook in Friesland is)

 10. Heb laatst een presentatie van Suzanne Smulders, één van de oprichtsters van LENA the fashion library, bijgewoond. Vond het heel inspirerend. Ze zijn nu bezig met een crowdfunding campagne om hun collectie ook online beschikbaar te stellen en om meerdere afhaalpunten te realiseren. Artikel over de presentatie staat op Fairfashionstyle.nl: http://www.fairfashionstyle.nl/lena-the-fashion-library/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *