Less is more

Zoals je laatst hebt kunnen lezen in mijn artikel ‘Simplify your life’ gaat er per 1 januari voor mij iets drastisch veranderen. Ik ga, door omstandigheden, minder werken en zal het moeten gaan stellen met de helft van mijn huidige salaris. Een enorme uitdaging, maar omdat ik al heel lang eens wilde kijken hoe ik mijn leven wat kon vereenvoudigen, zie ik het als een experiment en heb ik er zin in!

afbeelding: pinterest.com

1 Januari komt behoorlijk dichtbij en daarom probeer ik alvast wat voorbereidende maatregelen te treffen. Ik doe al wat zuiniger aan met mijn geld, zet wat extraatjes op mijn spaarrekening en houd de aanbiedingen in de supermarkt in de gaten. Ook denk ik na over de dingen die ik straks kan gaan doen of aanpassen. Door hier over na te denken kom ik opeens ook op allerlei andere ideeën. Ik neem jullie even mee in mijn gedachtengang.

Budgetteren heeft natuurlijk voor een groot deel te maken met organiseren en orde scheppen. Je hebt een goed overzicht nodig om te weten wat je hebt en waar je aan toe bent. Een tijdje geleden vertelde iemand me over een experiment. Er was een vrouw, ik meen in Spanje, die had bedacht dat ze veel te veel spullen had. Ze telde al haar bezittingen in haar huis. Dus van een doosje punaises tot een flatscreentv, alles werd geteld. Ik denk dat we allemaal op duizenden bezittingen komen, deze mevrouw dus ook. Ze besloot de helft hiervan weg te doen. In één klap de helft van je spullen weg. Dat is niet niks. Toch kwam deze mevrouw erachter dat ze nog steeds veel te veel had. Ze deed het nog een keer. Net zo lang totdat ze tevreden was. Uiteindelijk hield ze nog geen kwart over van wat ze had. Puur de dingen die ze echt nodig heeft. Wow. Zoiets vind ik inspirerend. Zou ik in staat zijn om driekwart van mijn bezittingen weg te doen en alleen over te houden wat ik écht nodig heb? Ik weet het niet. Maar wat een bevrijding moet het zijn. Want: hoe meer spullen, hoe meer zorgen. Zo heb ik ook diep respect voor mensen die uit een koffer leven. Of uit een verhuisdoos. Eén doos vol met spullen, en dat is het. Ik heb al één doos vol met spullen als ik één van mijn keukenkastjes uitruim. En daar kom ik echt niet ver mee. Een opgeruimd huis, is een opgeruimd hoofd.

Suzette tipte de deze documentaire. “Overal spullen.” Wow, wat een eye-opener. Al je spullen tellen, uitstallen en kritisch bekijken. Tot de conclusie komen dat je 15-duizend-zoveel spullen hebt en je dan afvragen: “wat heeft dit nog met vrijheid te maken?” We worden slaaf van onze eigen spullen. Of zoals hieronder bij de comments wordt opgemerkt: we bezwijken onder het ‘gewicht’ van al onze bezittingen. Echt iets om over na te denken!

Het volgende dat ik me bedacht was: als ik écht wil budgetteren, dan zal ik zuiniger op mijn bezittingen moeten zijn. Als straks iets kapot gaat, kan ik niet zomaar iets nieuws kopen. Dat betekent dat ik vooral moet proberen om dingen niet kapot te laten gaan. Als ik denk aan kleding, dan moet ik voorzichtig zijn met wassen en strijken. Niet zomaar alles bij elkaar in de machine gooien. Als ik denk aan schoenen, dan zal ik ze moeten onderhouden. Schoenen poetsen, ze netjes in een kastje zetten en niet ergens laten verstoffen. Mocht er dan onverhoopt toch iets stuk gaan, dan moet ik het laten repareren. Misschien moet ik zelfs wel eens naar een Repair Café gaan. Kennen jullie dat? Dit is een plek waar je met je kapotte spullen naartoe kan gaan om het te laten maken, of om het zelf te repareren. Het café biedt dan de materialen waarmee je mag werken. Een ontzettend tof initiatief waar ik zeker een keer iets over zal gaan schrijven. Ik zie mezelf daar al zitten met mijn strijkijzer en een schroevendraaier in de hand. Nieuwe avonturen!

Mijn kledingkast zal ik netjes gaan indelen, mijn schoenen keurig weg zetten en regelmatig poetsen. Kettingen hang ik op zodat ze niet in de knoop raken, en de rest van mijn sieraden sorteer ik netjes in een sieradendoos. Ik zet de kleding die ik niet meer draag op Marktplaats (leuke manier om nog wat bij te verdienen!) en zorg dat ik de kleding die ik wél draag overzichtelijk sorteer. Keukenapparatuur houd ik netjes schoon. De waterkoker zal ik regelmatig ontkalken, tot de dood ons scheidt.
Het wordt nog wel eens iets met mij.

Als laatste: ik zal met bepaalde gewoonten moeten breken. Jullie mogen het gerust weten; ik heb nogal een issue met nagellak en pennen. Als ik in een winkel (lees: een Hema, een Kruidvat) ben waar deze voorwerpen verkocht worden, krijg ik het moeilijk. Hoe vaak ik al met een flesje blauwe nagellak in de hand heb gestaan, mezelf afvragend: “had ik deze tint blauw nou al wel of niet?” Het moet maar eens klaar zijn. Ik denk dat ik zo’n dertig flesjes nagellak heb. Hoeveel nagellak kan een mens dragen? Hetzelfde geldt voor pennen. Mijn pennentic is iets waar ik erfelijk mee ben belast. Mijn opa, mijn oma, mijn moeder, mijn tante, ik… allemaal hebben we er last van. Etuis, blikken, trommels vol met pennen. Geen luxe pennen, oh nee, maak je daarover geen zorgen. Soms zijn het zelfs gratis pennen. Of van die goedkope setjes, je kent het wel, bij Albert Heijn bijvoorbeeld. Toen mijn opa overleed en we het huis gingen leeghalen kwamen we een enorme lading pennen tegen. Dat verbaasde niemand iets. Wel zeiden we tegen elkaar: “tsja, hoeveel pennen wil een mens hebben he?” Het heeft mijn ogen wel geopend. Verzamelingen kunnen hartstikke leuk zijn. Maar wat doe je er uiteindelijk mee? Zijn het gebruiksvoorwerpen, of staat/ligt je verzameling alleen maar weg te stoffen in een vitrine kast, of in een doos op zolder? Ik wil hiermee helemaal niemand het plezier van een (pak-em-beet) biggetjesverzameling ontzeggen, maar voor mezelf zeg ik: doe toch maar niet.

Kortom: opruimen en orde houden, weten wat ik heb, zuinig zijn op je spullen en niet te makkelijk denken: ik neem wel een nieuwe. Geen uit de voegen barstende verzamelingen aanleggen. Van wat dan ook maar. Dat is voor mij wel een beetje de essentie. Less is more.

Wie van jullie komt iets van wat ik hierboven beschrijf bekend voor? En hoe ga jij er mee om? Ik lees het graag bij de comments!

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

31 gedachten over “Less is more

 1. Ooooh, dit lijkt me zo heerlijk he. Ik zou het zelf nooit durven, wat als ik al die spullen ooit nog nodig heb? Dan moet ik straks weer nieuwe gaan kopen! Daar zou ik heel bang voor zijn.

  Maar ik ben wel heel benieuwd hoe jij het gaat doen. Vind het super inspirerend! Ik moest hierbij ook denken aan deze blog: http://minimalswitch.nl/
  Geen idee of het iets voor je is, maar misschien heb je er iets aan :)

 2. Minder geld is zeker goed voor de creativiteit! Verder heb ik het boek van Peter Walsh…gaat over declutteren weliswaar, maar beschrijft hier op simpele manier het psychologische aspect erachter. Dus als je bezittingen wilt verminderen is dat een aanrader (zit ook plan van aanpak bij)

 3. Herkenbaar stuk. Ben zelf bezig verhuisdozen te vullen voor IJhallen rommelmarkt, heb een kraam gehuurd! Het ‘gewicht’ van al die spullen werd mij gewoon te zwaar. Nu zie ik bijvoorbeeld in dat ik veel dingen heb voor de heb niet eens meer voor hun nut. Dat heb ik veranderd, het mooie servies wat ik spaar gebruik ik nu ook echt. Mijn andere verzamelingen gaan mee naar de rommelmarkt.
  Op het gebied van het zorgen voor mijn kleding en schoenen moet ik nog een slag slaan maar ook daar ben ik al flink aan het uitruimen.
  Ik vind het erg bevrijdend om minder te hebben en zo meer te kunnen genieten van wat ik heb.
  Ben benieuwd naar jouw ervaringen!

 4. Ik vind dat je helemaal gelijk hebt. Zeker met een opgeruimd huis voor een opgeruimd hoofd. Orde en overzicht. Zelf heb ik daar veel moeite mee en na een goede opruimen en ritje naar de kringloopwinkel voor oude kleding, heb ik zeker meer orde!

  Less is more

  1. Suzette, wow! dankjewel! ik heb hem gekeken en ga de link nog even in het artikel plaatsen. Dit is zo’n eye-opener! thanks xxx

 5. Oeeehhh, ik vind het zo lastig. Ik hou namelijk enorm van mooie spulletjes om me heen (kussentjes, kaarsjes, noem maar op). Verder heb ik een boekenkast vol boeken (mijn grote trots)… Ja, ik ben best wel gehecht aan materiële zaken rondom mij.
  Wel breng ik regelmatig spullen naar de Weggeefwinkel of laat wat ophalen door het kringloopbedrijf. Want wat ik niet meer ‘nodig’ heb beschouw ik als rommel, dat moet weg.

  1. Ik vind het ook enorm moeilijk! Ik hou ook zo van kleine dingetjes, kaarsen, boeken… zucht. Maar de vraag is natuurlijk wel: maakt meer van deze spullen je gelukkig? Of kan je ook toe met minder, maar dan extra mooie dingen, en er dan volop van genieten?

 6. De pennen is helaas erfelijk bepaald! Je weet dat ik nu nog met pennen van opa zit om van mijn eigen nieuw gekochte maar te zwijgen :)
  En ik ben weer geïnspireerd om toch maar weer eens de voorraad verzorgingsprodukten op te maken voor ik nieuw koop!

 7. Met 3 opgroeiende kinderen verzamel ik enorm veel. Ik heb dozen vol met nog te grote kleding op zolder staan (gratis gekregen van vrienden of alvast goedkoop ingekocht bij de Kringloop), ook staat er veel speelgoed op zolder met het idee dat dit gewisseld wordt met speelgoed wat beneden staat, maar ik moet ook eerlijk bekennen dat er van wisselen weinig terecht komt. De spullen waar mijn jongste uit is, staan of te koop op Marktplaats of gaan naar de tweedehandswinkel, dus gelukkig gaan er ook weleens spullen uit! Maar met vrijgevige opa, oma’s en tantes is de instroom nog steeds groter dan eruit! Mijn man heeft moeite met weggooien, dozen die mee zijn verhuisd naar dit huis staan nog onaangeroerd op zolder, dozen vol met ongelezen boeken, een doos vol met kleren die hij niet meer draagt en niet weg kan gooien. De rest van het huis is redelijk opgeruimd, want zoals je zelf zegt; een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd.

 8. Ja ook hier ga ik regelmatig eens door de spullen, want met 4 opgroeiende kinderen, slibt het huis snel dicht hoor, en dan spelen ze ook met niks, want zoveeel aanbod dat trekt dus niet, dus wissel ik speelgoed af, wat beneden staat en wat boven staat( opgeborgen) en bij het wiisselen gaat er ook regelmatig wat weg (of naar kringloop).
  Opruimen is niet mijn sterkste punt, ben echt altijd bang dat ik het net weggedane item wat ik 3 jaar niet gebruikt heb, nu opeens onmisbaar nodig blijk te hebben :-).
  Ben ik daar de enige in?

 9. Ik zou echt nooooit mijn spullen weg kunnen doen. Oef!!! Ik ben echt niet blij in een strak leeg huis, ik heb al mijn troepjes en dingetjes nodig! Word ik oprecht super blij van, en ik denk ook dat het heel gezond is om je omgeving leuk en gezellig te maken! Maar! Je hoeft inderdaad geen 500 nagellakjes te hebben of 15 keukenapparaten. Dat soort dingen zijn ook de dingen waar ik op probeer te bezuinigen, en dingen buiten de deur enzo. Maar zie mijn kattenbeeldjes maar eens af te pakken hoor! Poe! Ha!

 10. Heel herkenbaar. Ik ben daar ook steeds meer mee bezig, omdat ik merk dat ik onrustig word van alle spulletjes die ik heb. Zit zelfs te denken om m’n elektrische gitaar en versterker weg te doen omdat ze staan te verstoffen in m’n berg ruimte. Ik heb ook een stapel boeken gezocht die ik toch nooit lees en nooit zal gaan lezen. Het is fijn om gewoon wat rust in je hoofd te creëren door spullen op te ruimen.

 11. Wat een goed initiatief!
  Zelf heb ik dit ook een aantal jaar geleden gedaan.
  Alles door mijn handen en dan in drieen delen.
  Weg, houden en een kleine twijfel.
  Gaf heel veel rust in mezelf want het maakt je
  leven veel overzichtelijker.
  Helaas is mijn huis (hoofd) in de loop der tijd
  behoorlijk dichtgeslibt met allerlei dingen die
  ik dacht nodig te hebben.
  Ik had zelf veel aan het boek “weg met de warboel”.
  En nee, die heb ik niet gekocht maar geleend uit de bieb!

 12. Minderen, iets wat mij ook erg bezighoud. Al die spullen in mijn huis! Ze zorgen voor nog meer chaos in mijn hoofd. Ik ga me er ook steeds meer aan ergeren! Maar toch.. kan ik wel zonder?

 13. Oh, die documentaire klinkt erg interessant, die ga ik zeker eens kijken! Ik ben ook steeds bezig met mijn spullen minderen, zover me dat lukt (want met verjaardagen, maar ook zonder gelegenheid bouwt je huis/appartement/kamer zich zo weer vol ^^). Zuinig zijn op je spulletjes is alleen maar leuk, vind ik. Dat je na 5 jaar kunt denken: hee, ik heb de hele tijd al deze tas, en er is niets stuk aan. Dat vereist dan wel weer dat je let op kwaliteit bij het kopen…

  De verzamelwoede herken ik wel, daarom ben ik er zo mee bezig. Het gaat al heel goed, moet ik zeggen :) Succes en blijf schrijven!

 14. Wat een heerlijk artikel! Ik vind het echt zo goed dat je dit gaat doen! Goed bezig!

  Ik ben helemaal fan van de site so chicken en daar kwam ik dit artikel tegen: http://www.sochicken.nl/leven/waarom-minder-spullen-gelukkig-maakt-6-redenen.html

  Het is echt inspirerend. Ik ben iemand die vaak in huis kijkt welke spulletjes er weg kunnen, deze geef ik weg aan tweedehandswinkels of verkoop ze via Marktplaats. Een opgeruimd huis geeft mij rust. Ik heb een paar dingen waar ik veel van heb: oorbellen, make-up, kettingen, sjalen en jassen. Voorlopig geen nieuwe spullen hiervan meer kopen. Het is goed zo. En ik koop pas nieuwe verzorgingsproducten als mijn eigen producten op zijn (tenzij het een hele goede aanbieding is).

  Ik denk dat ik heel veel spullen weg kan doen of weg kan geven zonder dat ik hier echt moeite mee zou hebben. Ik hecht weinig waarden aan merken of spullen.

 15. Ohw ja en je artikel deed me echt denken aan een stuk uit de Bijbel. Het staat in Mattheus 19 vers 16 t/m 22. De titel van dit bijbelgedeelte is: Binnengaan in het koninkrijk van de hemel

  16 Nu kwam er iemand naar Jezus toe met de vraag: ‘Meester, wat voor goeds moet ik doen om het eeuwige leven te verwerven?’ 17 Hij antwoordde: ‘Waarom vraag je me naar het goede? Er is er maar één die goed is. Als je het leven wilt binnengaan, houd je dan aan zijn geboden.’ 18 ‘Welke?’ vroeg hij. ‘Deze,’ antwoordde Jezus, ‘pleeg geen moord, pleeg geen overspel, steel niet, leg geen vals getuigenis af, 19 toon eerbied voor uw vader en moeder, en ook: heb uw naaste lief als uzelf.’ 20 De jongeman zei: ‘Daar houd ik me aan. Wat kan ik nog meer doen?’ 21 Jezus antwoordde hem: ‘Als je volmaakt wilt zijn, ga dan naar huis, verkoop alles wat je bezit en geef de opbrengst aan de armen; dan zul je een schat in de hemel bezitten. Kom daarna terug en volg mij.’ 22 Na dit antwoord ging de jongeman terneergeslagen weg; hij had namelijk veel bezittingen.

  1. Dat vind ik ook een heel mooi stuk. Zelfs 2000 jaar geleden was de liefde voor spullen dus al verslavend.

 16. Heel herkenbaar :) Ik vind het op vakantie altijd zo’n heerlijk gevoel om maar 1 tas te hebben met al m’n spullen. En de ervaring dat je aan die ene tas met spullen ook genoeg hebt.
  Ik wil ook bewuster gaan kopen en kijken wat ik nou echt nodig heb. Ik merk dat ik soms ook alleen maar onrustig word van al die spullen om me heen. Bedankt voor de tip van de docu erg boeiend.

 17. Ik heb de documentaire ook gekeken en ik vind het erg boeiend. Ik dacht wel steeds, wooow, wat een werk! Ze telt zelfs al haar pionnetjes in spelletjes en al het speelgoed van haar zoontje apart. Ze heeft dus meer dan 15000 spullen, echt bizar. Ik denk niet dat ik daaraan kom. Toen ik vanochtend onder de douche stond moest ik eraan denken en besloot alles te tellen wat ik kon zien. En dat waren al 61 dingen, terwijl ik mijn badkamerkastje nog niet open had gedaan. Ik loop er steeds mee in mijn hoofd. Zal ik ook mijn spullen gaan tellen? Maar wat doe ik met die wetenschap? Wat ik van de docu erg jammer vond is dat ze geen spullen weg deed en manager bleef van ALLE 15000 spullen. Het voelde daardoor onaf en ook onbevredigend. Heb er wel van genoten! En misschien sla ik aan het tellen. Gaan jullie er iets mee doen? Willen jullie alsjeblieft niet téveel frutsels en tierelantijntjes uit jullie oma huis weg doen?

  1. ahhh haha wees maar niet bang Sofie, we zullen absoluut onze poezenbeeldjes en schilderijtjes en kussentjes laten staan/liggen. Maar ik denk dat we er voorlopig geen nieuwe bij zullen kopen. Althans, proberen. hihi :) Ik had hetzelfde gevoel als jij: dan weet je dat je 15 duizend spullen in je huis hebt, en dan? Ik zou de neiging hebben om minstens de helft weg te willen gooien. Ik kon ook niet begrijpen dat zij sommige dingen gewoond hield. Kapotte dingen, dubbele dingen, lelijke dingen..

 18. Poe. Ik moest even heel diep slikken toen ik dit las. Ik ben namelijk zo’n geval die wel eens op tv zou kunnen komen omdat ze zichzelf verstikt door spullen. Stapels tijdschriften, ontelbaar veel boeken en belachelijk veel nagellak. En ik blijf maar kopen. Onder het mom van: daar word ik blij van. En uiteraard maakt dat moment van kopen mij ook blij. Voor even. Maar uiteindelijk verdwijnt het. Inmiddels voel ik mij niet meer prettig thuis omdat er geen ruimte is om te ademen. Ik voel mezelf soms letterlijk verstikken. Hoog tijd dus om ermee aan de slag te gaan en dus ook spullen weg te gaan gooien. Mooi project voor 2013!

 19. Sinds 1 november 2011 heb ik mijn huis opgeruimd. Ik voelde me niet meer prettig met de continue troep om me heen. Er was zelfs een kamer waar ik bijna niet meer kwam, omdat hij zo vol stond met allemaal spullen. Volgens het principe van de Amerikaanse Fly Lady heb ik iedere dag 15 minuten gedeclutterd. Er is zo veel weggegaan, geen idee hoeveel precies, maar veel! Onder andere heel veel boeken waarvan ik wist dat ik ze nooit meer zou lezen. Een groot deel heb ik via Bol.com verkocht (heeft me honderden euro’s opgeleverd!), een deel heb ik weggedaan. Een deel naar een boekenruilkast en een deel naar een vriendin die regelmatig op een rommelmarkt staat. Dat doet me goed, dat ik met mijn ‘afdankertjes’ anderen kan helpen. Hierdoor voel me ik veel prettiger. Niet alleen omdat mijn huis veel prettiger aanvoelt, maar ook omdat ik niet meer zoveel moet. Ik moet niet perse iets kopen, ik moet niet aan een trend meedoen… Prettige bijwerking: ik houd geld over aan het einde van de maand! En dat was voorheen echt niet zo, ik stond soms al rood een week ofzo nadat m’n salaris gestort was. Kortom: gewoon doen!

  1. wow Mirjam! dat klinkt super! wat ben je goed bezig zeg. Ik zou je wel eens wat vragen willen stellen over je ‘project’ , als dat mag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *