Let’s clean it up!

brabantia

Ik schreef er al eerder over: afvalvermindering kan best wel een struggle zijn. Afval is misschien ook gewoon niet het meest sexy onderwerp ever – ik geef het toe. Toch weten we allemaal dat we echt minder afval moeten gaan produceren, want het kan – letterlijk en figuurlijk  – geen kant meer op. Kijk maar eens kritisch naar wat je zelf weggooit op wekelijkse basis, maar kijk ook eens om je heen: op straat, in het water, langs de weg… overal zie je afval zwerven. Vandaag hoop ik afvalvermindering toch een beetje aantrekkelijk te maken, niet alleen met een prachtige pedaalemmer, maar ook door een mooie organisatie te steunen.

newIcon

brabantia

Heel eerlijk? Een pedaalemmer – of een prullenbak, zoals ik dat misschien vrij oneerbiedig noem – vind ik een lastig iets. Het is net als met een televisie: het is prettig om er eentje te hebben, maar boy, wat zijn die dingen vaak lelijk in je interieur.

Ik ben er inmiddels wel achter dat ik waarschijnlijk altijd naar de verkeerde pedaalemmers heb gekeken, want de nieuwe collectie newIcon pedaalemmers van Brabantia is ronduit prachtig. Dit is niet eens een kwestie van ‘vooruit dan maar, ik moet toch een pedaalemmer hebben.’ Nee, deze pedaalemmer wil je echt een mooie plek in je interieur geven. Als je dan bedenkt dat de newIcon pedaalemmer in 13 verschillende kleuren en in 5 formaten komt, dan krijg je toch bijna de neiging om er eentje in iedere ruimte in je huis neer te zetten? Ik bedoel, dit is niet alleen een mooi object voor in je keuken. Ook je kantoortje en badkamer kunnen er wel eentje gebruiken!

Ik weet het, ik draaf nu misschien een beetje door. Maar ik wil maar gewoon even duidelijk maken hoe blij ik ben met mijn newIcon! En niet alleen omdat hij zo mooi is, maar ook omdat hij voor 40% is gemaakt van gerecycled materiaal. Wanneer je – na jaren, want een pedaalemmer van deze kwaliteit gaat natuurlijk jaren mee – de pedaalemmer weg zou doen, kan 98% van de materialen opnieuw worden gebruikt.

The Ocean Cleanup

[iframe id=”https://www.youtube.com/embed/hn_vzZwVJNY” align=”center” maxwidth=”1000″]

En zelfs dat is nog niet alles. Want door de aanschaf van een newIcon pedaalemmer steun je ook The Ocean Cleanup. Brabantia schenkt namelijk een donatie aan de organisatie voor iedere newIcon pedaalemmer die wordt verkocht. The Ocean Cleanup is een prachtige organisatie die zich op grote schaal inzet om de oceanen vrij van afval te krijgen. Misschien heb je wel van de Nederlandse Boyan, van nog maar 17 jaar oud, gehoord? Hij bedacht een installatie die de zeeën schoon zou moeten gaan krijgen. Ik vind het heel tof dat een mooi Nederlands merk (Brabantia) een mooi en duurzaam Nederlands initiatief (The Ocean Cleanup) steunt. Waar een klein kikkerlandje groot in kan zijn!  Check de video die je hier boven ziet staan voor meer informatie over The Ocean Cleanup.

Stijlvol afval verminderen

brabantia

Natuurlijk moeten we niet alleen het afval in de oceanen verminderen. Dat zou te gemakkelijk gedacht zijn. Ook wij kunnen – dagelijks – een verschil maken door erop te letten dat we niet te veel afval produceren. Dat kan op allerlei manieren. Bijvoorbeeld door zoveel mogelijk verpakkingsvrij te shoppen of door met restjes te koken en geen eten weg te gooien. Check hier het artikel dat ik in november schreef over leven met minder afval.

Door deze stijlvolle newIcon pedaalemmer te gebruiken word ik er op een leuke manier dagelijks aan herinnerd dat ik bewust met afval wil omgaan. Ik heb niet voor niets een pedaalemmer gemaakt uit gerecycled materiaal, waarmee ik een goed doel steun… dan moet ik ook zelf iedere dag mijn best doen om mijn aandeel te leveren.

In welke ruimte van je huis zou jij zo’n mooie newIcon pedaalemmer willen neerzetten? En welke kleur zou jij kiezen? Ben jij actief bezig met het verminderen van afval? Zo ja, hoe doe je dat? Laat het weten in een comment onder deze post! 

– Deze blogpost is gemaakt in samenwerking met Brabantia. Foto’s: Aline Bouma

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

28 gedachten over “Let’s clean it up!

 1. Ik ga verpakkingsvrij winkelen en houd dit al 3 weken vol. Al drie weken niets van eten in verpakking gekocht! Het is best fijn eigenlijk en je staat plots stil bij hoeveel er allemaal in plastic komt! Ik probeer zelf alternatieven te maken. Echt leuk. Mijn Afvalpot is op dit moment al drie weken lang een kleine mason jar :) ook in de badkamer probeer ik alles zelf te maken. Het gaat met vallen en opstaan :p

 2. Ik verbaas me altijd hoe duur prullenbakken zijn. Heb er zelf nog een nodig voor mijn appartement maar twijfel nog over het model.
  Het idee van Brabantia is wel erg tof.

  1. Klopt, een goede (en let op: stijlvolle, want boy, heb veel lelijke exemplaren gezien) pedaalemmer kost wel iets. Maar is ook een investering voor jaaaaaren en een upgrade voor je interieur. En dan nu ook nog een middel om een goed doel te steunen. Nou, alles bij elkaar maakt wel dat ik het wel waard vind :)

 3. Ik heb zelf een grote pedaalemmer van Brabantia maar die ziet er na jaren gebruik niet zo mooi meer uit.
  Ik doe erg mijn best om minder afval te produceren maar toen ik ging verhuizen merkte ik dat ik erna toch een beetje op de automatische piloot ging werken en zo weer enorm veel verpakkingen het huis in bracht. Onder de noemer gemak…
  Dus de focus zit er weer enkele weken op! Wij kopen bij een verpakkingsvrije winkel onze droge zaken in. Ik heb zelf deodorant gemaakt en wil nu ook vlees en vis verpakkingsvrij halen. Even zien hoe handig dat is…!

  Ik wilde ook graag een grotere pedaalemmer dan het kleine bakje dat ik nu heb staan voor GFT (geen Brabantia) zodat we meer groenafval in 1x kwijt kunnen. Dan zou ik de clay pink kiezen want dat staat zo leuk naast mijn andere Brabantia. Ja, een beetje styling mag wel in de keuken vind ik :)

  1. Ja he, toch wel belangrijk dat een prullenbak mooi is ;) Ik moet zeggen dat de kwaliteit van deze pedaalemmer zo mooi is, dat ik niet verbaasd ben als deze er over een paar jaar nog steeds even goed uit ziet. Ik hoop het!

 4. ik ben dol op groen dus ik zou voor de mosgroene 30 liter gaan! voor in de keuken.

 5. Ik vind deze zo mooi! Ik zou gaan voor de vuurrode, mijn vriend en ik hebben al een aantal knalrode accenten in onze keuken – waaronder een broodtrommel en een koffieblik in datzelfde Brabantia-rood.
  Inderdaad, het is frappant hoe veel we ‘on a daily basis’ weggooien. Ik probeer erop te letten en zo veel mogelijk herbruikbare verpakkingen te kopen óf verpakkingsvrij te winkelen, maar dat is niet altijd haalbaar.

  1. Ben ik helemaal met je eens. Verpakkings vrij winkelen is niet voor iedereen. Ik zou het wel graag willen, maar het is echt wel lastiger dan je denkt en het is ook best wel pittig om vol te houden.

 6. Wat gaaf dat de prullenbak onder andere van gerecycled materiaal is gemaakt!! En eerlijk, het is wel een plaatje hoor. Ik heb lelijkere gezien. Haha! Prachtige foto’s weer. Man, wat is die Aline toch goed!

  1. Goed he? Waarom denk je dat ik al zo lang met haar samenwerk? ;)

 7. Wat een leuk artikel! Ik krijg helemaal zin om een nieuwe pedaalemmer te kopen! Haha! De pedaalemmer die ik nu heb ziet er oké uit, maar is niet zo mooi als die van Brabantia. Als ik een zou kiezen dan zou ik denk ik voor een zwarte of zilverkleurige gaan!

 8. Mooi mooi mooi, maar wij hebben geen plaats voor een losse pedaalemmer. Ik gebruik nu twee bakken onder de gootsteen – gekocht voor 0,75 in de kringloop.
  Vraag: waar komt de ‘Struggle’ poster vandaan? Die vind ik wel heeeel toepasselijk voor mij!

  1. Eerlijk gezegd geen idee. We hebben de foto’s gemaakt op het atelier van Aline, de fotograaf. En de poster hebben we geleend van haar ateliergenoot, die toen niet aanwezig was. Heb het dus niet kunnen vragen helaas, want ook ik vind de poster geweldig en zou hem zo willen hebben voor op mijn toekomstige home office!

 9. Helaas is hij niet rolstoelproof een voetpedaal jammer :( …Misschien daarom een keer betaalbaar.

  1. Ik denk niet dat de betaalbaarheid daar heel veel mee te maken heeft, eerlijk gezegd. Brabantia heeft ook heel mooie pedaalemmers met een touchbin aan de bovenkant, gelukkig :)

 10. Ik zou deze prullenbak ZO graag in mijn nieuwe appartementje willen! Na maanden zoeken eindelijk wat gevonden en ik ben er zo ongelooflijk blij mee – ik zou de gele variant als accentkleur supermooi in de keuken kunnen zetten :) En als doel: em zo lang mogelijk niet vol krijgen!

  En tegen verpakkingsvrij is mijn grote tip: veel naar de markt! Linnen tas mee – heb je al een hoop plastic en andere verpakkingen ontweken.

  1. Ja ik vind de (oker) gele ook heel erg mooi! Sowieso ben ik voor meer geel in interieurs :)

 11. Het is dat mijn prullenbakken verstopt zijn in een keukenkastje anders was ik absoluut voor deze gegaan! Wat een mooi ding! En heel fijn dat Brabantia ook op deze wijze meehelpt met een stukje duurzaamheid. Overigens heb ik een klein prullenbakje van Brabantia op zolder staan. Dat ding is al 12 jaar oud en niet stuk te krijgen. Hij is wellicht wat duurder maar voor kwaliteit betaal je ook wat meer.

  1. Dat denk ik ook. Is in zekere zin ook kiezen voor duurzaamheid :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *