Leuke boeken van de laatste tijd

boeken_04

Het is echt honderd jaar geleden dat ik voor het laatst een boekenblogje hebt getikt. En dat terwijl ik wel degelijk heel leuke boeken heb gelezen. Het kwam er niet van, dus ik heb iets in te halen. Daarom vandaag een extra lange boekenblog, om het goed te maken. Het is een bonte mix: van kookboeken tot zelfhulpboeken en titels die daar een beetje tussenin zweven. Maar dat leek me juist wel leuk, dus ik heb alles maar gewoon op een stapel gegooid!

Lisa Goes Vegan

boeken_03 boeken_02

Ook als Lisa niet één van mijn blogvriendinnetjes zou zijn geweest, zou ik je dit boek van harte aanbevelen. Het komt niet heel vaak voor dat er een vegan kookboek wordt gepubliceerd waarin ik meteen ook een paar recepten vind die ik wil gaan maken. Het komt denk ik doordat er in Lisa’s kookboek geen al te ingewikkelde recepten – waarvoor je allerlei exotische ingrediënten die ik niet ken moet kopen – staan. Allemaal erg goed te doen. En kijk dan hoe lekker en goed het eruit ziet! Die tempeh bacon sandwich, die wil je toch gewoon eten?!

Het hele boek ziet er prachtig gestyled uit en Lisa’s persoonlijke verhalen zijn motiverend en aanstekelijk. Ik denk ook dat dit kookboek een goed basisboek is voor iedereen die overweegt om (meer) plantaardig te gaan eten. Kortom: dit is het vegan kookboek dat ik iedereen de laatste tijd aanraad!

Groentje

boeken_12

Wil je je lifestyle vergroenen, maar weet je niet zo goed hoe of weet je niet waar je moet beginnen? Ik zou zeggen: check mijn blog ;) En ook: pak Groentje van Margo Togni eens op. Dit is een super kleurrijk boek, met heel mooie foto’s, vol met makkelijke trucs en tips om je leven een beetje groener te maken. En dat bedoel ik in een vrij letterlijke zin van het woord.

Plants are friends. Als je net als ik heel veel van planten en bloemen houdt, dan is dit je boek. Groentje leert je namelijk alles over het onderhouden van je tuin of balkon, welke kruiden je het beste met wat kunt eten en hoe je je eigen siroop of thee maakt. Echt een boek voor de komende mooi-weer-periode, als je het mij vraagt! Ik vind Groentje ook bij uitstek een boek om cadeau te geven aan een mede-plantenliefhebber.

Empty the fridge

boeken_14 boeken_13

Wat een origineel concept voor een kookboek! Met dit ontzettend leuk geïllustreerde boek word je niet alleen aangemoedigd om lekker zelf te koken – from scratch – je wordt ook gemotiveerd om eerst je koelkast leeg te eten voordat je weer boodschappen gaat doen.

Ik denk dat dit een ontzettend belangrijk thema is – zero waste, – en dat het een erg goede zaak is dat dit onderwerp op zo’n aantrekkelijke, laagdrempelige manier wordt gepresenteerd. Hopelijk zal het veel mensen laten nadenken over voedselverspilling – op een positieve manier. Geen veroordelende ‘weet je wel hoeveel we weggooien?!’ maar een ‘weet je wat voor lekkers je kunt maken met wat je nog in huis hebt?’ I like that.

Dit is een goede gids

boeken_10 boeken_11

Marieke Eyskoot ken je misschien van het succesvolle boek ‘Talking Dress.’ Dit boek gaat volledig over fair fashion en was een grote hit. En nu? Nu doet Marieke het gewoon weer opnieuw. Ze maakte een groot en dik nieuw boek over eerlijke producten – niet meer alleen over eerlijke mode, maar natuurlijk is dat nog steeds één van de belangrijke onderwerpen.

‘Dit is een goede gids’ staat helemaal bomvol met interviews, onderzoeken, tips, adressen, eerlijke merken en andere mooie gedachten, die je gaan helpen om je lifestyle te verduurzamen. Zoek je iets over eerlijke schoenen? Waarom zou je vega(n) moeten eten? Welke koffie is fairtrade en welke niet? Je hoeft maar een vraag te bedenken en het antwoord staat in dit boek. Ik vind het één van de allerbeste boeken over duurzaamheid die ooit zijn gemaakt. Marieke strikes again!

Simple Matters

boeken_09 boeken_08

Weet je nog, toen heel Nederland aan het Marie-Kondo-en was geslagen? Kijk, dat is dan weer zo’n voorbeeld van een hype die mensen oppakken, maar die niet iedereen vasthoudt. Waar het in de kern om draaide? Minimalisme. En gaat dat dan om geen bezittingen meer hebben, of zo min mogelijk aan materie vasthouden? Misschien ook, maar het gaat vooral om eenvoudig leven en je leven ‘versimpelen.’

Dat is waar Simple Matters om draait. Dit prachtig vormgegeven boek – en kijk naar de jaloersmakend mooie fotografie – geeft je alle inspiratie om vandaag nog te beginnen met het vereenvoudigen van je levenswijze. Genoegen nemen met minder, meer dingen zelf maken, gezond leven en blij zijn met kleine dingen. Heus geen rocket science, en misschien staat er in het hele boek niks wat je nog niet wist. Maar het lezen en bekijken van het boek alleen al maakte mij zen, en ik zal het nog vaak oppakken om een beetje inspiratie op te doen. Ik ben heel erg blij met dit boek!

Powervrouwen

boeken_07

The future is female! Een interessant boek – dat lekker wegleest – voor alle bossy ladies out there. Natuurlijk, het is een ietwat Amerikaans boek – ‘8 stappen naar Groot Succes’ – maar dat vind ik niet storend. Het is zeker een motiverend en verhelderend boek. Eigenlijk begint het boek meteen met een uiteenzetting over hoe ongelijk het nog verdeeld is in de wereld. Er zijn nog altijd meer mannen aan de top dan vrouwen. Dat evenwicht mag de komende jaren best een beetje gelijker gaan liggen, vind ik! Vind jij dat ook? Dan is dit boek zeker een aanrader.

Mastering your mean girl

boeken_01 boeken_06

Aan dit boek heb ik zelf heel veel gehad. Het kwam voor mij op precies het goede moment.
De laatste tijd struggle ik heel erg met dingen als zelfliefde (of zelfacceptatie,) en verwachtingen loslaten. De stem van de ‘mean girl’ (je weet wel, dat vervelende meisje van vroeger op de middelbare school, die altijd alles beter wist, altijd overal commentaar op had en die sowieso altijd alles beter kon dan dan jij,) in je hoofd kan ontzettend sterk zijn, waardoor je heel negatief over jezelf kan gaan denken. Dit boek leert je om ‘vrienden te worden met je mean girl,’ zodat je die stem wel kan handelen, wanneer ze weer opspeelt.

En dat is volgens mij precies wat je moet doen: vrienden worden met je mean girl. Je hoeft niet van jezelf te verwachten dat je nooit meer een negatieve gedachte over jezelf zult hebben. Maar je kunt wel leren om er beter mee om te gaan, zodat het je niet meer zo zal beïnvloeden in je dagelijks leven. Makkelijk is het niet, maar dit boek helpt je een beetje op weg.

Zo! Dat was een hele stapel hè? Ik hoop dat er iets leuks voor je tussen zit! Ben je benieuwd naar een boek in het bijzonder? Veel leesplezier gewenst!

Dit artikel bevalt affiliaitelinks naar het partnerprogramma van bol.com. Dat betekent dat wanneer jij via mijn linkjes een boek bestelt, ik daar een klein percentage voor krijg. Dat is één van de manieren om mijn blog te onderhouden. Het is goed om te weten dat jij niks extra betaalt :)

Foto’s: Sam van Rij

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

19 gedachten over “Leuke boeken van de laatste tijd

 1. Ik ben vooral benieuwd naar de laatste 2. Ik ben erg geïnteresseerd in ontwikkeling en zoek daar dan ook altijd nieuwe boeken voor. Nu maar hopen dat ze deze boeken ook bij de bieb hebben!

 2. Is mastering your mean girl alleen in het engels? Daar kom ik via de link en kan hem op bol.com ook niet in het nederlands vinden.

 3. Ik ben echt heel erg benieuwd naar dat laatste boek! Het lijkt me erg interessant om te lezen. Wellicht schaf ik deze binnenkort aan!

 4. Mastering your mean girl is heel erg goed. Heb ‘m nog niet uit (andere prioriteiten) maar telkens wanneer ik begin denk ik ‘dit MOET ik uitlezen!’.

 5. Wat een leuke boeken allemaal, zo op het eerst oog dan! Ik heb er namelijk nog geen een, maar wil ze wel graag lezen :)

 6. Haha ok thanks, nu wil ik ze allemaal hebben (behalve Dit Is Een Goede Gids, die heb ik al, haha).

 7. Mastering your mean girl staat al een tijdje op mijn verlanglijstje, ik ga hem nu maar meteen kopen :) En Simple Matters gaat dan in plaats daarvan op mijn ‘dit jaar kopen’ lijstje :) Dank voor de tips!

 8. Wat een leuke boeken! Vooral die laatste lijkt me interessant. Fijn om zo even een lijstje bij elkaar te hebben, ik ga toevallig zo nog even richting de boekhandel ;-)

 9. Wat een toffe boeken allemaal, ik heb zeker weer nieuwe inspiratie voor nieuwe boeken! Ik vind de boeken simple matters en mastering your meangirl wel heel interessant. Binnenkort maar weer eens wat bestellen, hihi.

 10. Leuk lijstje! Empty the fridge en Mastering your meangirl lijken me beide erg interessant.

 11. ‘Groentje’ en ‘Dit is een goede gids’ lijken me allebei topboeken! ‘Groentje’ ziet er prachtig uit, zeg! Bedankt voor de tips.

 12. Een fijn lijstje met boeken! Ik heb vooral erg benieuwd naar “Dit is een goede gids”, gaat zeker op mijn leeslijstje.

 13. Over die Marie Kondo hype, ik denk dat zoiets juist niet erg groen uitpakt. Iedereen flikkert ineens van alles weg om er vervolgens weer op los te shoppen. Ik heb haar boek ook gelezen en begrijp de gedachte erachter maar gooi zelf bijna nooit iets weg. Want als ik het dan nodig heb, moet ik het opnieuw kopen. En ja, het kost niet zoveel en het is makkelijk verkrijgbaar… maar iets opnieuw kopen omdat je het 3 maanden eerder hebt weggegooid in een vlaag van opruimwoede, is nou niet bepaald goed voor het milieu. (Dit wilde ik ff delen)

  Verder heb ik de twee boeken van Marieke op m’n verlanglijstje gezet. Jammer dat het laatste boek in het Engels is.
  Is dat jouw hondje op de foto of van Sam? Erg schattig =)

  1. Najah, weggooien… ik heb alles naar de kringloop gebracht, dus dat is al iets anders ;) En ik heb niet alles weer opnieuw gekocht. Dat is toch ook niet de bedoeling? Denk je echt dat veel mensen dat doen?
   Hondje is Ted van Sam! Zo lief beestje!

 14. LEUK! Ik kom altijd veel te laat achter jouw super handige en inspirerende artikelen, haha. Of naja niet te laat. Ze gaan bijna allemaal op mijn verlanglijstje. Maar ik ben net terug van vakantie en wat was een mooier excuus geweest om er meteen een paar van dit lijstje aan te schaffen. :P

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *