Leuke Dingen #83

IMG_9893

Welkom in je weekend! Ik heb weer de laatste – naar mijn bescheiden mening – leuke en groene dingen voor je op een rijtje gezet, om je weekend geïnspireerd te beginnen. Nieuwe producten, events en toffe initiatieven om eens naar te kijken. Veel leesplezier!

House Of Good JuJu

IMG_9883

Binnenkort ga ik verhuizen. Heel spannend, want ik ben op dit moment druk bezig met het kijken naar huizen. Voor wie het heeft gemist: ik vertrek naar Rotterdam! Ja ja, ik laat Amsterdam achter voor de concurrent, zullen we maar zeggen. Rotterdam heeft denk ik een jaar geleden mijn hart gestolen en alles wijst erop dat ik het daar heel erg naar mijn zin ga hebben. Het is een toffe stad, er wonen leuke mensen en er gebeuren een héleboel dingen op het gebied van duurzaamheid. Dus, binnenkort hoop ik in mijn eigen Rotterdamse paleisje te trekken en daar weer iets moois van te maken.

Ik vond het dan ook een ontzettend lief gebaar dat ik van LightStyle Creations dit ‘house blessing’ kitje (van House Of Good JuJu) opgestuurd kreeg. Het is een blikje met daarin kruiden, bloemblaadjes en edelsteentjes en het is bedoeld om je huis te vullen met positieve energie (en eventuele negatieve energie te verdrijven.) Ook kreeg ik er een ontzettend lekker ruikend soywax kaarsje bij, met een affirmatie die ik kan opzeggen tijdens het branden. Wat een lief cadeautje! Check de webshop van LightStyle Creations voor alle producten (vergeet de boeken niet te bekijken,) en de prijzen.

Cropbox

IMG_9865 IMG_9871

 

Kant-en-klaar maaltijden to the next level hoor, dit. Wow. Hoe goed ziet deze vegan meal eruit? Ik was echt onder de indruk toen ik het doosje opende. Cropbox maakt gezonde lunchboxen die ze in Amsterdam bezorgen. (sorry voor mensen buiten Amsterdam) Het doel is om mensen die het druk hebben, en bijvoorbeeld op hun werk geen tijd hebben om ‘fatsoenlijk’ te lunchen, toch een gezonde, volwaardige maaltijd te bezorgen.

Een cropbox is altijd gevuld met groenten, zaden, peulvruchten en andere elementen die het een volwaardige vega(n) maaltijd maken. Los daarvan zien de cropboxes er altijd ontzettend kleurrijk en smaakvol uit – kijk naar die van mij. Voor een cropbox betaal je 9 euro en dat is minder dan een salade bij een gemiddelde saladebar. Ik moet echt zeggen: als ik in Amsterdam zou blijven wonen, zou ik zeker weten vaker een cropbox bestellen, want het was écht heel erg lekker.

Hey, moeten er niet in alle steden dit soort initiatieven komen? Check het achtergrondverhaal over Cropbox – door de inspirerende Dominique – hier.

Genuine Coconuts

IMG_9906 IMG_9915

In de categorie ‘de dingen die een blogger opgestuurd krijgt:’ een doosje kokosnoten. Je ziet het goed. Dit zijn kokosnoten met een lipje, zoals op een blikje drinken, erop, waarmee je de noot opent. Ook zit er een rietje bij, zodat je zo, on the go, nog kunt beginnen met drinken. Van de week zag ik deze kokosnoten liggen bij Albert Heijn To Go en toen had ik meteen een visioen van festivalmeisjes met kokosnoten in een trein. Heel goed mogelijk dat we dat beeld deze zomer voorbij gaan zien komen.

Anyway, ik hou echt heel erg van kokoswater en het liefst drink ik het vers uit een kokosnoot – natuurlijk, dat is altijd het lekkerst. En ik moet toegeven: dit kokoswater, dus uit deze kokosnoten, is echt heel lekker en het is biologisch, dus dat vind ik ook een pre. Máár… al dat plastic? Waarom moet er zoveel plastic om een natuurlijk product als een kokosnoot? Ik ben het daar niet mee eens. En ik snap het idee: het karntonnen houdertje houdt de kokosnoot rechtop, het lipje zorgt ervoor dat je de kokosnoot kunt openen en het rietje moet erbij om er meteen uit te kunnen drinken in de trein. Om dat allemaal bij elkaar te houden, moet er nog een laagje plastic omheen… hmm. Nee, ik ben daar geen fan van, sorry. Nogmaals: het kokoswater is echt erg lekker en ik vind het tof dat er meer aandacht komt voor natuurlijke producten, maar nee, de manier waarop dit wordt gebracht is gewoon niet handig, als je het mij vraagt. Helaas!

Verborgen impact

IMG_9895 IMG_9901

 

Nou, als je het dan over plastic en nodig of niet nodig hebt: ik lees momenteel het boek ‘De verborgen impact’ van Babette Porcelijn, en geloof me maar als ik zeg dat je flink kunt schrikken tijdens het lezen van dit boek. Natuurlijk weet ik het een en ander van hoeveel impact bepaalde keuzes die we maken hebben op de wereld om ons heen, maar verbórgen impact is een heel ander verhaal.

Dingen als de kraan niet te lang open laten staan om niet te veel water te verspillen – easy. Logisch, weten we allemaal en houden we hopelijk allemaal rekening mee. Maar heb je er wel eens over nagedacht dat één van de allergrootste bronnen van waterverspilling de kleding die wij dragen is? Bij het maken van kleding komt ongelooflijk veel waterverspilling kijken, in so many ways.

Ook weten we dat je je telefoonoplader niet in het stopcontact moet laten zitten, om geen stroom te verspillen. Maar wat weten we eigenlijk van het maakproces van die lader van je telefoon? En wat weten we van de onderdelen die in je telefoon zitten? Welke grondstoffen waren daarvoor nodig? En hoeveel energie wordt er gebruikt om zo’n telefoon of lader te maken? En wáár worden ze gemaakt? En hoé komen ze in Nederland? Kortom: er is veel om over na te denken en het begint allemaal met de alledaagse zaken.

Ik denk dat er er nog een uitgebreide review van dit boek komt, want het is écht heel erg interessant. Maar mocht je niet kunnen wachten: De verborgen Impact kost 22,50 en is onder andere hier te bestellen. (dit is een affiliaitelink. Dat betekent dat wanneer jij het boek bestelt, ik een klein percentage van het bedrag betaald krijg – dat is hoe ik van mijn blog mijn werk maak :))

Tomorrow

[iframe id=”https://www.youtube.com/embed/ILOvPDlApyY” align=”center” maxwidth=”1000″]

Zie je de video niet? Klik dan hier.

Ik ben, zoals wel vaker, een beetje laat op het feestje als het om deze film gaat, want hij draait al niet meer in de bioscopen. Maar ik weet zeker dat ik deze film moét zien. Ik kreeg hem getipt van Eline – dankjewel! – en op Twitter kreeg ik als reactie dat de film te koop is via http://www.demain-lefilm.com/en/where-can-we-see-film, maar dat wordt mij niet helemaal duidelijk. Wel zie ik dat je een screening kunt organiseren, om met meerdere mensen te bekijken, en daar word ik dan meteen weer heel enthousiast van. Hoe leuk zou het zijn om zoiets een keer te organiseren? Wie is er voor?

Youth Food Movement

[vimeo id=”169768329″ align=”center” maxwidth=”1000″]

Ik ben altijd fan geweest van Youth Food Movement, want ze hebben gewoon heel goede en toffe projecten. Maar dit keer loopt er een campagne waar ik het zó mee eens ben, dat ik het echt even met jullie wil delen. De campagne heet ‘Voedselonderwijs verplicht voor ieder kind,’ en waar het om gaat is dat er gezorgd moet worden voor passend onderwijs over voeding op alle scholen in Nederland. Als voormalig docent kan ik alleen maar zeggen: JA, dat is nodig. Heel erg hard nodig zelfs. En niet alleen omdat er steeds meer kinderen met overgewicht zijn. En ook niet alleen omdat er kinderen zijn die nooit iets anders dan suiker met suiker eten, of nog nooit een ‘kale’ appel hebben gegeten in hun leven. Maar ook omdat kinderen vaak geen idee hebben waar eten vandaan komt. Of wat je allemaal voor lekkers kunt maken met groenten. Wat zeg ik? Veel kinderen weten van de meeste groenten niet eens wat voor groenten het zíjn.

Ik vind het zorgelijk, want het betekent dat er bij veel kinderen thuis heel weinig aandacht is voor voeding. En aangezien kinderen de toekomst in handen hebben, lijkt het me een uitstekend idee om dit grootschalig op scholen aan te pakken. Ik heb de video dus bekeken en de petitie getekend. En ik zeg hierbij ook, en ik hoop dat Youth Food Movement meeleest (en anders stuur ik ze wel een mailtje,) dat ik graag mijn bijdrage zou leveren. Ik kom met liefde wat vertellen over aubergines en kikkererwten, hoor ;)

Verborgen Tuinen

12321413_1000380696702173_1971507199139158152_n

Het is dit weekend, 11 en 12 juni, het weekend van de Verborgen Tuinen. In Rotterdam kun je de mooiste tuinen ontdekken – gewoon bij mensen thuis. Hoe leuk is dat nou weer? Jullie weten dat ik van bij mensen binnen in huis kijken hou, maar tuinen zijn ook heel erg interessant, als je het mij vraagt. Op Facebook kun je precies lezen hoe het werkt. In het kort: voor 3 euro kun je zo’n 80 tuinen bewonderen – dus je bent er wel even zoet mee. Wie van jullie gaat er op pad?

Heb je deze blogposts al gelezen?

Vorige week kwam er geen Leuke Dingen online en de afgelopen periode heb ik mezelf een beetje ademruimte gegeven door niet íedere dag te schrijven. Dat bevalt me eigenlijk heel goed, omdat ik nu weet dat ik alleen de artikelen schrijf die ik echt wíl schrijven. Immers: inspiratie kun je niet afdwingen en ik heb ook tijd nodig, naast alles in mijn privéleven, om nieuwe inspiratie op te doen. Om die reden heb ik nu geen overzichtje van de blogposts die je afgelopen week misschien hebt gemist, maar artikelen van de afgelopen twee weken, waarvan ik denk: leuk als je die nog even leest, mocht je dat nog niet hebben gedaan. Veel leesplezier!

hamburg21

Ik ging naar Hamburg en vond een heleboel leuke groene hotspots. En los daarvan: wat een mooie, fijne stad is dit toch! Goede vibes, leuke tentjes, mooi zo aan het water, echt heel erg relaxed.

DW8A9994

Ik dacht na over mijn groene idealen en hoe het daar eigenlijk mee gesteld is. Na het schrijven van dit artikel heb ik bewust de tijd genomen om hier weer meer mee bezig te zijn en dat bevalt me erg goed. In het artikel deel ik ook een podcast aflevering waarin ik word geïnterviewd over het hoe en waarom achter mijn vegen-zijn. Cool!

Tweeluik-hangplanten

Toch wel nog altijd één van mijn lievelingsrubrieken: Tweedehandsliefde in huis! We kijken binnen bij Margareth en Thomas, die een prachtig huis in de binnenstad van Zwolle hebben – volledig tweedehands ingericht. Heel inspirerend!

unnamed

En natuurlijk verschenen er weer lekkere recepten online, de afgelopen twee weken. Wat dacht je van deze 3 smoothiebowls? Deze nootjes met balsamico en rozemarijn? Of deze rabarberflappen? (weer eens wat anders dan appelflappen ;)) Genoeg kookinspiratie voor het weekend, denk ik zo!

Dankjewel  voor het lezen. Ik wens jullie allemaal een heel fijn, gezellig, relaxed én groen weekend. Geniet ervan en ik zie jullie graag morgen weer terug op De Groene Meisjes! 

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

38 gedachten over “Leuke Dingen #83

 1. Gefeliciteerd met je verhuisplannen! Rotterdam is super gaaf, zeg ik als Amsterdams meisje. En hoe leuk om zo je huis in te wijden

 2. Super leuk allemaal weer, ik ben heel erg benieuwd hoe Rotterdam je gaat bevallen en hoe je huisje daar gaat worden!

  1. Ja zeker! Ik ben van plan mijn fotograaf Aline te vragen om een mooie fotoserie te maken, als alles helemaal af is :)

 3. Dat boek lijkt me echt heel interessant! Ik kijk uit naar de review. Tuinen van mensen bekijken lijkt me ook heel leuk, in m’n eigen woonplaats zou ideaal zijn.

 4. Wat leuk dat je naar Rotjeknor gaat! Hopelijk vind je snel een leuke plek (: Tevens, ik heb gelijk de petitie van de Youth Food Movement getekend. Sta er ook 100% achter.

 5. Leuk om te lezen! Die kokosnoten zien er heel hip uit haha, al lust ik zelf echt geen kokoswater. Ik ben het trouwens ook eens met de campagne. Ik heb me de laatste tijd een beetje verdiept in het eten van suiker en dit heeft mijn ogen wel geopend!

 6. Wat leuk dat je naar Rotterdam gaat verhuizen! Misschien kom ik je dan wat vaker tegen ;-). Rotterdam is net wat dichter bij. En het boek lijkt mij super interessant! Ik ga daar eens naar kijken!

 7. Lijkt me een heel interessant boek..maar heb een ereader dus hoop dat er nog een eboek versie komt. Rotterdam is een heerlijke stad. Goede keuze!

  1. Hoi Masja,

   Op de website van het boek (www.deverborgenimpact.nl) kun je de pdf downloaden! Ik weet niet of dat op je ereader kan maar het is in ieder geval digitaal.

 8. Oeh ik vind het heel cool dat je naar Rotterdam komt! Ben benieuwd welke plekken je allemaal gaat aanraden :) (Ken je heavenly cupcakes al? Vast wel, maar anders moet je erheen gaan.)

 9. Jaaa ik ben zeker voor een screening van Tommorow! Ziet er echt super interessant uit!

 10. Leuk artikeltje weer! Ik kijk toch altijd wel een beetje uit naar Leuke Dingen :) Ik heb Demain laatst bij Jongeren Milieu Actief gezien, waar een screening georaniseerd werd en waar ik teamlid FoodForward ben. Ik was onwijs onder de indruk en ging ook echt met het idee weg van: ik ga er alles aan doen nóg bewustere keuzes te maken. Zeker kijken dus!

  1. Oe nu wil ik hem zéker zien! (en: daar had ik bij moeten zijn!)

 11. Dat boek klinkt echt mega interessant! Ik kan ook altijd enorm genieten van programma’s als De Keuringsdienst van Waarde (en vroeger als kind van Willem Wever en Het Klokhuis).

 12. Heerlijk om dit te lezen! Dat kitje voor in je nieuwe huis lijkt me echt super, ga er eens naar kijken!

  En dat boek: echt verbazingwekkend hoeveel alles ‘kost’ hè.

 13. Leuk, zeker die van Verborgen Tuinen! Iets dergelijks bestaat ook in mijn stad, alleen daar wordt het gecombineerd met optredens in tuinen van die mensen, waar je een hele dag lang gratis naar kunt kijken – ook heel tof! Leuk artikel!

 14. O man wat een goede actie van Food Youth Movement. Ontzettend nodig op basisscholen. Ik kom uit het oosten en heb een paar jaar geleden stage gelopen in groep 3. De stage was in een nog kleiner dorpje dan waar ik vandaan kom en de meeste kinderen uit ‘mijn’ klas kwamen van boerderijen. Toen ik een les over voeding gaf, kwam ik erachter dat driekwart van de kinderen geen idee had wat couscous of zelfs rijst was! Zij kenden alleen wat van hun eigen land kwam, aardappelen, bieten etc. Dan hebben we het niet perse over teveel suiker, maar meer over een ‘beperkte’ voedselkennis. En dat is in eerste instantie misschien minder erg dan teveel suiker en alles, maar hoe langer ik er over na ging denken hoe meer ik dacht ‘dat is ook niet goed’. Want ik denk dat het heel belangrijk is dat je veel verschillende soorten voedsel eet. Niet alleen maar aardappels, groente en vlees (best lekker af en toe) maar dat je dat afwisselt met rijst, pasta, couscous, noten en ga zo maar door.
  Sorry, het is een lang verhaal geworden. Maar dit soort initiatieven zoals van TFM vind ik gewoon zo goed!

 15. Tof dat je naar Rotterdam gaat verhuizen! Ben heel benieuwd hoe het zal zijn om in een andere stad te gaan wonen. Spannend! Enne.. fijn weekend :)

  1. Ben ook benieuwd :) Ben in mijn leven al wel een paar keer verhuisd over grotere afstand, dus ben wel wat gewend, maar spannend blijft het altijd een beetje :)

 16. Groot gelijk over die kokosnoot! Het boek dat je voorstelt komt meteen op mijn lijstje (sorry, lijstje van de bib, ik probeer wat te consuminderen) en driewerf hoera voor die Food Youth Movement! Dat zou in België ook niet misstaan.

 17. Bedankt weer voor een extra portie groene inspiratie :) het boek lijkt me heel erg interessant, die komt op mijn to-read lijstje :)

 18. YFM Utrecht leest mee :) Wij zijn ook heel enthousiast over de campagne! En wie weet vind je t leuk om eens in Utrecht alles t komen vertellen over peulen en veggies? :)

 19. Wat een leuke dingen allemaal weer! En dat boek lijkt me enorm interessant. Trouwens wat tof dat je naar Rotterdam gaat verhuizen, gefeliciteerd! Ik ben nu al benieuwd hoe het eruit ziet. Ik ben altijd nieuwsgierig, hihi. In ieder geval veel geluk daar, maar dat komt vast goed :)

 20. Het boek van Babette Porcelijn lijkt me heel interessant, iets waar ik ook steeds meer mee bezig probeer te zijn. Ik heb ‘m aangevraagd bij mijn bibliotheek dus ik hoop ‘m snel te kunnen lezen!

 21. Blijf jezelf die ademruimte geven Merel. Beter minder artikelen maar met liefde geschreven dan dat jij jezelf helemaal uitput en niet meer schrijft. Ik hou trouwens ook enorm van je audio blogs!

 22. Jaaa-haaaa, een screening! Helemaal voorstander!
  Gefeliciteerd met je nieuwe stek trouwens, lieve Merel! Knuffel!

  X
  Catharina

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *