Leven met minder afval

weckpotten-merel

Aan het einde van 2015 stelde ik mijn groene voornemens voor 2016 op. Eén daarvan was om te gaan leven met minder afval. Ik schreef dat ik me wilde verdiepen in methodes om minder afval te produceren, door bijvoorbeeld vaker verpakkingsvrij te winkelen. Dat bleek  allemaal nog best wel lastiger dan ik me voorgesteld had – eerlijk gezegd. Ik doe uiteraard nog steeds mijn best, maar helemaal afvalvrij leven is echt een brug te ver voor mij, op dit moment.

Wat ik cool vind, is dat afvalvrij leven momenteel een onderwerp is dat heel veel aandacht krijgt. En terecht ook, want het is ook gewoon een heel belangrijk onderwerp. Zo was ik laatst zelfs op televisie met een item over verpakkingsvrij winkelen! Een hele eer, want zo’n expert ben ik nou weer niet ;) Het was voor het programma Groen Licht en ik mocht laten zien hoe dat werkte; milieuvriendelijker boodschappen doen.

Let op: ik leef dus zelf niet helemaal zero waste. Ik zou wel willen, uiteraard, maar op dit moment vind ik dat toch te ingewikkeld en te tijdrovend. Ik heb nog zoveel andere dingen waarop ik me moet concentreren. Toch is er al een hoop veranderd, als ik kijk naar een jaar geleden.

Afval scheiden

0061

Sinds ik in Rotterdam woon gaat het scheiden van afval wat gemakkelijker, merk ik. Dat komt misschien doordat ik hier in de buurt meer mogelijkheden heb aan verschillende afvalbakken en ik hoef er niet heel ver voor te lopen. Bepaalde dingen moeten ook een gewoonte worden, merk ik. Sinds een tijdje ben ik bijvoorbeeld heel trouw pakken aan het vouwen, met de dop erop, en dan breng ik de pakken naar de oranje plastic bakken. Dat mag namelijk hier in Rotterdam, maar ik moet wel meteen bij zeggen dat dat in iedere gemeente anders is. Check deze website voor alle tips en instructies rondom het recyclen van drankkartons.

Ook houd ik meer rekening met dingen als geen blikken maar glazen potten kopen, zodat ik die potten opnieuw kan gebruiken, papier kiezen in plaats van plastic en het dan ook echt bij het oud papier doen en niet stiekem in de afvalzak, biologisch afbreekbare afvalzakken gebruiken, enzovoorts. Het zijn allemaal maar kleine dingetjes, ik weet het, maar ik denk toch dat al die kleine dingetjes bij elkaar een verschil maken. En natuurlijk, afval is afval, maar door het beter te scheiden en er bewuster mee bezig te zijn, word ik geconfronteerd met het feit dat ik toch ook kan proberen iets mínder afval te produceren. Ik geloof wel dat dat is hoe het werkt.

Leuk artikel om terug te lezen over dit onderwerp:

Minder afval – drankenkartons recyclen 

Cosmetica

lush-merel

Vooral op het gebied van cosmetica ben ik me veel bewuster geworden van de hoeveelheid plastic die we erdoor jagen. Letterlijk óveral zit een plastic verpakking omheen – is het je wel eens opgevallen? Daarom gebruik ik steeds liever de producten van Lush, die of verpakkingsvrij kunnen (zoals shampoobars, zeep, scrub, serums en tandpasta tabletjes) of die verpakt zitten in recyclebare zwarte potjes. Breng je vijf lege potjes terug naar de winkel, dan krijg je een lekker gezichtsmasker mee naar huis. Slim! Toen ik in Londen was voor het event van Lush heb ik van alles gehoord over hoe serieus het recyclen van de verpakkingen wordt genomen. Het is één van de belangrijkste pijlers van het merk, naast dierenwelzijn. Ik steun het merk graag. Los daarvan vind ik de producten goed, dus ik gebruik ze met plezier en het scheelt toch weer in de verpakkingen!

Een volgende stap is om zelf bepaalde cosmetica te gaan maken. Of zelf schoonmaakmiddelen maken? Ik zou daar wel eens workshopje oid over willen volgen, om de basics over dit onderwerp te leren.

Verpakkingsvrij winkelen

teabar3

Verpakkingsvrij winkelen is denk ik wel de grootste manier om minder afval te produceren. Maar ik vind het tegelijkertijd ook de lastigste manier, omdat het wel veel tijd kost. Ik heb het geluk dat ik hier in Rotterdam twee keer per week een goede markt heb, en Gimsel (een grote biologische supermarkt,) met heel veel tapbakken, waar je met je eigen glazen potten en plastic bakjes naartoe kunt. Ideaal! Maar ik weet dat je die winkels niet overal hebt. En helaas zijn sommige verpakkingsvrije winkels in Nederland ook weer gesloten, omdat het toch niet zo’n succes was. Erg zonde, maar ik denk wel dat het een afspiegeling van de realiteit is: mensen vinden het nog te arbeidsintensief en te tijdrovend. Niet iedereen heeft tijd en zin om met eigen verpakkingen naar een winkel te gaan. Daarbij komt dat het geen goedkope winkels zijn, omdat het zo kleinschalig is.

verpakkingsvrij

Al met al is hier nog geen pasklare oplossing voor, maar dat komt misschien in de toekomst wel. Je kunt nu al een heleboel doen, door bijvoorbeeld altijd je eigen boodschappentasjes mee te nemen en door losse groenten en fruit op de markt te kopen, in plaats van alles in plastic op kartonnetjes. Ik denk daar veel over na tegenwoordig. Koop ik 4 biologische tomaten bij Albert Heijn, in (oke, biologisch afbreekbaar) plastic? Of ga ik naar de markt en koop ik (voor hetzelfde geld) anderhalve kilo losse tomaten en neem ik ze mee in mijn eigen tasje? Misschien zijn het ook nog tomaten die er wat minder uitzien en dus minder goed verkopen, maar die in een tomatensoep net zo goed smaken. Tomaten redden van de afgrond, dat idee. Dubbele winst!

Leuke artikelen om terug te lezen over dit onderwerp:

Verpakkingsvrij koken
Verpakkingsvrije winkels
Hoe werkt verpakkingsvrij winkelen? 
Verpakkingsvrij winkelen bij TeaBar 

Voedselverspilling

paarspompoenspruit

Om het nog maar even over die tomaten te hebben: afval producten door eten weg te gooien is misschien toch wel het allerergste dat je kunt doen, als je het mij vraagt. Ik hoor nog dagelijks verhalen over restaurants en winkels die kilo’s en kilo’s aan eten weggooien. Daar word ik echt verdrietig van. Maar ik moet ook heel eerlijk naar mijn eigen gedrag kijken. Ook ik laat wel eens een halve bos wortels doodgaan in mijn koelkast. En ook ik gooi wel eens restjes weg, die ik net zo goed had kunnen opgebruiken. Het is beschamend en ik denk dat het echt heel belangrijk is om hier meer bij stil te staan.

Daarom ben ik ook zo’n fan van als initiatieven als Kromkommer (die nu een pop-up shop hebben op Amsterdam Centraal, in de WAAR winkel, waar je pompoentjes kunt redden!) en de Buitenbeentjes van Albert Heijn. Wat is het toch een onzin dat groenten die een gekke vorm hebben, of er wat minder goed uitzien, niet meer verkocht kunnen worden. Hallo, we hebben zelf ook wel eens een gekke vorm en zien er zelf ook wel eens wat minder goed uit ;)

Laten we er allemaal naar streven om zo min mogelijk voedsel te verspillen. Of gewoon helemaal geen, als het even kan. Dat begint volgens mij bij het niet te veel kopen, maar afgepaste boodschappen te doen. En wanneer je koelkast en voorraadkast dan vol liggen, plan dan wat je met die producten gaat maken. Houd je vervolgens restjes over? Maak ze dan op, door groenten door soepjes te gooien, door dingen in te  vriezen of door restjes mee te nemen als lunch, de volgende dag. Er is altijd een manier om eten níet weg te gooien. Ook voor mij!

Leuke artikelen om terug te lezen over dit onderwerp: 

Doe iets! – Voedselverspilling
Minder afval update 5
Instock Amsterdam (restaurant, tip!)

Ik begon dit artikel met de insteek ‘even wat dingen voor mezelf op een rijtje zetten,’ en eigenlijk is het nu een soort round up geworden van hoe ik ervoor sta met betrekking tot minder afval produceren, inclusief oudere posts die ik eerder schreef. Ik vind het belangrijk  om zo nu en dan even te reflecteren en kritisch te kijken naar mijn eigen lifestyle. Herkennen jullie dat? En doen jullie dat ook wel eens? Zijn er dingen op het gebied van afval verminderen die jullie anders zouden willen aanpakken in het vervolg? En zo ja, wat dan? Ik lees het graag bij de comments! 

 

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

35 gedachten over “Leven met minder afval

 1. Oh ik houd van kliekjes-koken haha. Ik vind het zo zonde om eten weg te gooien, vaak kun je er nog gewoon lekkere dingen mee maken. De laatste tijd ben ik ook steeds meer bezig met het vervangen van wegwerpartikelen. Mijn wattenschijfjes zijn doekjes geworden die ik gewoon in de was kan doen. En een broodtrommel in plaats van plastic zakjes. Zijn kleine dingen, maar die tellen ook!

  1. Oja, dingen als wettenschijfjes enzo idd.. ook een goede! (ik gebruik ze zelf niet, maar er zijn natuurlijk mensen die er meerdere per dag weggooien)

 2. Ik scheid mijn afval al maar toch merk ik dat ik na een week een behoorlijke zak met plastic heb. Dat mag wel wat minder vind ik zelf. Bij al deze veranderingen is het vaak een kwestie van planning en goed nadenken welke boodschappen ik in huis haal. Maar ik vind dat elke stap er een is en een stuk bewustwording is al een hele stap.

 3. Goed artikel! Afval scheiden doe ik al, maar ik zou ook nog wel eens meer van Lush moeten gaan gebruiken, ook geen straf natuurlijk hihi :) Zero waste lijkt me ook ontzettend moeilijk, ik ken hier in de buurt ook eigenlijk geen mogelijkheden om verpakkingsvrij te shoppen!

 4. Super goed bezig! Ik ben er zelf ook steeds bewuster mee bezig. Ik neem overal zelf katoenen tasjes mee naar toe en maak elke week al van te voren een boodschappenlijst. Vaak hou ik dat nog over en daar bedenk ik dan nog een gerecht mee of een lunch etc. We gooien zo heel weinig weg aan eten en dat voelt een stuk beter. Met plastic zou het nog wel beter kunnen, maar ook dat gaat steeds beter merk ik :)

 5. Bij ons in Amersfoort zit De Nieuwe Graanschuur: een verpakkingsarme winkel waar vrijwel alles biologisch is en ook nog goedkoper dan bij ketens als Natuurwinkel en Ekoplaza. Als ik erheen ga neem ik een tas vol plastic bakjes en bussen mee om rijst, havermout en bonen te tappen :) Verder is groente en fruit natuurlijk onverpakt, maar ook brood en thee en kruiden kan je er los kopen. Heel fijn dus!
  Wat ik alleen erg jammer vind is dat we ons gft-afval nog niet apart kwijt kunnen :( Er schijnt volgend jaar wel een proef te komen met inzamelen van gft voor hoogbouw. Men wel wil graag minder restafval, maar in de praktijk moet er nog heel wat gebeuren. Gelukkig is er aandacht voor, dat is al een begin.

 6. Nice! Vergeet trouwens niet dat composteren ook hoort bij afvalvrij leven: je gebruikt de restjes van je gebruikte fruit, groenten, eieren, koffie en tuinafval om daar compost van te maken voor je jonge plantjes. Een mooie cirkel :)

  1. True! Ik heb ook een oesterzwammen kweekset gekregen van Rotterzwam, om mijn koffiedik te recyclen. Moet ik ook maar eens aan beginnen dan….

 7. Ik eet alles wat ik klaarmaak op!! :D gisteren dacht ik: ‘Die sla (waren nog maar 3 blaadjes uit de moestuin) zal ik morgen opeten.’ Ze waren sowieso nog heldergroen.. Maar vandaag waren ze geelbruin :'( Zoiets gebeurt me echt maar 1x per maand! En sinds kort neem ik nooit meer nieuwe zakjes in de supermarkt! :D

 8. Hee merel, ik heb pas een workshop cosmetica maken gevolgd in Rotterdam. Heel leuk als je wilt kan ikje het doormailen. En er zijn ook best veel boeken over te vinden!

 9. Bij Natuurtalent in Rotterdam kun je workshops volgen in het maken van zeep, afwasmiddel, lipbalsem. Ik geloof dat je wel met een groep moet zijn. http://www.100dingen.nl/index-4.html
  Natuurtalent is sowieso fijn plekje om te zijn, in het Schiebroekse park met fijn theehuis.

 10. Tja, het is zo moeilijk om te doen. Ik ben iedere keer weer verbaasd dat onze tas met glas en karton wéér vol zit! Ons groente, fruit en vlees haal ik bij de Turkse supermarkt om de hoek, lekker goedkoop en in je eigen tasjes. Dingen als shampoo en bodylotion enzo probeer ik altijd zoveel mogelijk in grootverpakkingen te kopen, ik heb dan mijn eigen kleine flesje met pompje om het in te doen. Waar komt al dat afval dan toch vandaan?!

  1. Jep, precies dat. Ik verbaas me er ook iedere keer weer over…

 11. Ik vind biologisch afbreekbare afvalzakjes stiekem een beetje eng om te gebruiken. Ik ben altijd bang dat ze scheuren terwijl ik ze van de keuken, door het appartement naar de grote afvalzak op het balkon draag. :’)

 12. Hoi Merel, ongeveer een jaar nu proberen wij ook zoveel mogelijk afvalvrij te leven, ik denk zelfs naar aanleiding van jouw blogberichtje toen. Het blijft wel moeilijk, in veel supermarkten vind je nauwelijks onverpakte groenten en fruit, de lokale markten zijn enkel tijdens mijn werkuren en de dichtstbijzijnde verpakkingsvrije winkel is meer dan 25km van onze deur. Maar we nemen ijverig onze stoffen zakjes mee naar de winkel, we proberen groot in te kopen van de zaken die we veel gebruiken, we bakken 1x per week een massa brood, bakken tegelijk koekjes of cake voor de kinderen om mee naar school te nemen, we kopen broodbeleg in grote stukken en snijden het zelf, of proberen het zelf te maken, gebruiken losse thee …. Handzeep en wasmiddel zelf maken, vond ik best leuk, o.a. op pinterest is veel inspiratie te vinden! Het kost allemaal veel meer energie dan dat je het kant en klaar koopt, maar we merken wel een groot verschil in de hoeveelheid afval. Als we dan toch blik of plastic hebben, wordt er eerst gekeken of we het niet kunnen hergebruiken. Je moet heel wat creatiever nadenken, maar dat is op zich wel een leuke uitdaging! We trekken het niet door tot in het extreme, maar we gaan er in elk geval al veel bewuster mee om. Alle beetjes helpen, denken we dan maar!

 13. Als je graag wil leren om zelf cosmetica te maken kan je een workshop volgen van lekkerineenpotje. Super leuke workshop en de oprichtster, Dewi, is ook heel inspirerend! Echt een aanrader

 14. Bedankt dat je dit artikel geschreven hebt, zo maak je me weer bewust van.
  Ik ben ook al jaren bezig om te minderen met afval , alleen gaat het soms goed en ander moment laat je het weer onbewust vagen.
  Afval scheiden doe ik al, alleen jammer dat ik nog niet achter gekomen ben in Rotterdam hoe je gft scheid, als je in een flatje woont. misschien heb jij daar tips voor?

  mijn grootste vuilkuil is toch boodschappen doen, omdat toch veel producten verpakt zijn.
  maar ik ga weer aan de slag als producten op zijn om met bakjes,potjes en zakjes te gaan winkelen, zodat ik nog bewuster ga worden om minder spullen in verpakking te kopen.

  Ik vond ook goede tip van je om op de markt niet goed uitziende groentes te kopen die niet verpakt zijn, dan denk je aan afval vrij winkelen en je bent goedkoper uit.

  groetjes

  1. Helaas kan ik hier in Rotterdam idd ook geen gft afval scheiden. Wel verder alles: pakken, karton, plastic, enz, maar geen gft. Op de een of andere manier is dat blijkbaar nog heel lastig te regelen? (tenzij je zelf een composthoop in je tuin hebt, maar ik heb geen tuin…)

 15. Goed artikel en zo leuk om te lezen hoe jij hiermee bezig bent. Ik vind het nog best een ding. Ik doe heel hard mn best maar toch zit de plastic zak weer heel vol (gezin met 4). En dan maak ik al dik een jaar mijn eigen deo en zeep (olijfoliezeep en kokosoliezeep). Ik gebruik alleen nog maar zeep voor, gezicht, lijf en haar. Ik gebruik een menstruatiecup. Dus daar haal ik al best veel winst. Echter kan ik nog niet zonder wattenschijfjes (voor mascara, wordt zo lekker zwart), maar ook voor azijn-water lotion. Ik ben nog geen geschikt alternatief tegengekomen qua zachtheid en hoeveelheid (je moet ze dan best vaak wassen en misschien heb ik dan net geen machine vol).

  Ik woon in het zuiden waar geen verpakkingsvrije winkel is en eerlijk gezegd ben ik het met je eens, dat het voor mij teveel gedoe is.
  Wij gebruiken vooral veel plastic on vleesvervangers en pakken soja en havermelk. Maar nu heb ik dan vandaag jouw havermelk gemaakt. Ik ben benieuwd!

  1. Wat leuk om te lezen wat je allemaal al doet! Ik hoop dat je beseft dat dat al heel veel is :) Goed bezig!

 16. Wat je schrijft herken ik wel, het is hier ook een constant zoeken naar de balans tussen gemak en verantwoordelijkheid. Wij zijn zeker niet puur gemakzuchtig bezig. Afval wordt zoveel mogelijk gescheiden. Maar aan de andere kant: 15 minuten fietsen om iets verpakkingsvrij aan te kunnen schaffen terwijl er op 1 minuut afstand dezelfde producten te halen zijn…, dat lukt lang niet altijd!

  1. Ja, lastig wel he? En ik denk dat dat voor iedereen geldt. Je wilt wel graag veranderen, maar je wilt ook comfort. Ik denk dat een beetje van beide soms prima is :)

 17. Ik vind dit een goed artikel, moet eerlijk bekennen dat het mij niet altijd even goed afgaat om al mijn afval te scheiden.
  Fijn dat jullie hier aandacht aan geven!

 18. In Den Haag loopt nu een project 100-100-100, 100 gezinnen die 100 dagen proberen 100%(rest) afval vrij te leven. Heel leuk, je krijgt elke week een opdracht en kunt elkaar tips geven en vragen stellen op het forum. https://denhaag.100-100-100.nl. Ik merk dat, nu ik eenmaal alles op orde heb gemaakt om het ook te kunnen scheiden (plasticbak, gftbak, papier en glas), het totaal geen moeite kost om te scheiden en dat je steeds beter gaat nadenken of je niet alternatieven hebt voor alle verpakkingen. Erg leuk project!

 19. Over zelf schoonmaakmiddelen maken is veel te vinden op internet!
  De basis voor bijna alles is schoonmaakazijn, (baking) soda en groene zeep. Azijn in combinatie met soda gaat lekker schuimen en dat werkt bijv. erg goed in de wcpot!
  Maar heel eerlijk, voor de goede schoonmaak van de pot gebruik ik toch echt chloor.

 20. […] Natuurlijk moeten we niet alleen het afval in de oceanen verminderen. Dat zou te gemakkelijk gedacht zijn. Ook wij kunnen – dagelijks – een verschil maken door erop te letten dat we niet te veel afval produceren. Dat kan op allerlei manieren. Bijvoorbeeld door zoveel mogelijk verpakkingsvrij te shoppen of door met restjes te koken en geen eten weg te gooien. Check hier het artikel dat ik in november schreef over leven met minder afval. […]

 21. Super leuk artikel! Ik heb vandaag een 30 day challenge voor mezelf bedacht tijdens een workshop. De challenge wordt 30 dagen zonder afval proberen te leven. Ik wilde er graag meer over weten en nu kwam ik bij je artikel terecht! Omdat het artikel 1,5 jaar geleden is geschreven vroeg ik me af hoe het je nu afgaat? Je schreef dat het onderwerp toen veel aandacht kreeg. Nu ben ik benieuwd hoe je erop terug kijkt? Heb je het gevoel dat er in de afgelopen 1,5 jaar meer is verbeterd op dit gebied?

  Mijn challenge begint morgen en ik ben heel erg beniewd, ik denk dat ik in ieder geval veel aan dit artikel ga hebben!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *