Linzensalade met zoete aardappel uit de oven

linzensalade

Deze blogpost is geschreven in samenwerking met Bonduelle / Foto’s: Sam van Rij 

Voordat ik vegan ging eten had ik nog nooit iets met linzen gemaakt en ik had ook echt helemaal geen idee wat je er zoal mee kon doen. Grappig, want nu (een jaar of zeven later) heb ik standaard een blik linzen in huis en maak ik er heel geregeld iets mee. Linzen zijn te gek. Ze zijn voedzaam, goedkoop en enorm veelzijdig. Dit keer maakte ik er een frisse maaltijdsalade van, met zoete aardappel uit de oven. Extra zomers dankzij de jonge velderwtjes, de granaatappelpitjes, munt en tahin-citroendressing.


linzensalade

Ik heb dus standaard een blik linzen in huis. Maar niet alleen linzen hoor.  Als ik nu even een snelle blik werp (pun intended) op mijn voorraadkastje, dan zie ik rode kidneybonen, edamame, kikkererwten, maïs, gepelde tomaten, kokosmelk en een Mexicaanse mix. Daarnaast heb ik altijd een basis in huis van allerlei kruidenpotjes, pasta, granen en aardappel. Ik heb dan eigenlijk alleen nog maar verse groenten nodig en dan heb ik zo een maaltijd bij elkaar bedacht. Groenten en bonen in blik blijven ontzettend lang houdbaar. Het blik linzen dat ik voor dit recept gebruik is bijvoorbeeld houdbaar tot februari 2020. Je hoeft dus niet bang te zijn dat als je eens een voorraadje koopt in de aanbieding, dat je snel voedsel zult moeten gaan verspillen.

Bonduelle verpakt zijn groenten en bonen binnen vier uur nadat de producten van het land komen. Na de oogst worden de groenten gewassen en kort geblancheerd of ingemaakt met stoom in vacuüm. Door deze laatste methode, die uniek is in de wereld van groenteconserven, behouden de producten hun frisse kleur en smaak. Vitamines en voedingswaarden blijven ook gewoon in stand, daar hoef je je geen zorgen om te maken. Ik zou je wel willen aanraden om de conserven te kiezen waar zo min mogelijk aan toegevoegd is. Soms zie je op de verpakking nog wel eens een lijstje van toegevoegde ingrediënten staan en dat is gewoon niet nodig, dus een beetje zonde.

Wat verder goed is om te weten, is dat Bonduelle verpakkingen gebruikt die BPA-vrij zijn. Sinds 2014 heeft Bonduelle deze nieuwe verpakkingen, met een polyester coating, die dus helemaal veilig is. En wist je dat blik produceren niet eens zo heel milieuonvriendelijk is? Je kunt blik oneindig recyclen – veel makkelijker dan andere materialen – en er wordt bijvoorbeeld minder CO2 uitgestoten bij het produceren van blik, dan bij het produceren van plastic.

Het blijft uiteraard aan jou of je wel of niet uit blik wil eten. Ik stond er vroeger nog wel eens wat negatief tegenover, maar inmiddels zijn we een paar jaar verder en zit het gewoon in mijn patroon om wel conserven te gebruiken. Het zorgt ervoor dat ik lekker snel ben in de keuken (als je bijvoorbeeld eerst bonen moet gaan weken en koken en dan pas kan gebruiken om een chili sin carne te maken, dan ben ik uren verder,) het maakt dat ik seizoensproducten uit andere seizoenen kan gebruiken (zoals bijvoorbeeld de jonge velderwtjes die ik voor dit gerecht heb gebruikt) en ik heb altijd iets in huis.

linzensalade

Wat heb je nodig voor een grote maaltijdsalade voor twee personen?

een groot blik linzen van Bonduelle (uitlekgewicht: 265 gram)
een klein blikje jonge velderwtjes van Bonduelle (uitlekgewicht 130 gram)
3 zoete aardappels (of 2 grote)
een granaatappel
een paar takjes verse munt
sla naar keuze
het sap van een halve citroen
3 eetlepels tahin
1/2 eetlepel agavesiroop
za’atar kruiden* (zoveel als je wil)
olijfolie

* dit is een kruidenmengsel uit Midden-Oosten, met wilde oregano, sumak en sesamzaad. 

linzensalade

Wat ga je doen?

Verwarm je oven voor op 200 graden 

1. Maak de zoete aardappels schoon, houd de schil eraan, snijd in dunne plakjes. Leg ze op een bakpapier op je bakplaat, besprenkel met een beetje olijfolie en za’atar kruiden. Zet voor 35 minuten in de oven. Check tussendoor, misschien heeft je oven 5 minuten meer of minder nodig.
2. Spoel de linzen en de velderwtjes even af in een vergiet. Misschien is dit niet per se nodig, maar ik doe het toch altijd even met warm water. Je kunt er ook voor kiezen om de linzen en de erwtjes kort te blancheren.
3. Klop de pitjes uit de granaatappel. Dat doe je door de vrucht te halveren en met de bolle kant van een lepel op de schil te kloppen. Let op, er kan nogal wat granaatappelsap vrijkomen, en dat is behoorlijk roze/rood, dus dat is wel een risico met je kleding.
4. Snijd de munt in heel fijne reepjes.
5. Maak nu het sausje door de tahin te mengen met water, citroensap en de agave. Goed roeren! Als het een dikke saus blijft, voeg dan vooral een beetje extra water toe, zodat het een goed schenkbare dressing wordt.
6. Was de sla en leg dit in een mooie schaal. Verdeel hierover de linzen, velderwtjes en de gebakken zoete aardappel. Top af met de fijngesneden munt, de granaatappelpitjes en natuurlijk met de dressing.
7. Serveer met een lekker glas drinken en een broodje. Ik kies voor Turkse simit (‘ringbroodjes’) omdat de sesam erop lekker samengaat met de za’atar kruiden op de zoete aardappel.

Bonduelle3_4

Als je het mij vraagt, dan is deze maaltijdsalade het perfecte gerecht om op je balkon, in je tuin of in het park te eten. Vork erin, broodje erbij, niks meer aan doen. En wat je overhoudt – maar die kans acht ik best wel klein, – is morgen nog heel lekker als lunch. Wees vooral niet zuinig met de tahinidressing, want die maakt het gerecht helemaal af. Mocht je nou nog een paar zoete aardappels over hebben, gooi die dan gewoon nog lekker in de oven en dip ze in de tahinidressing of ketchup. Er gaat niks boven zoete aardappelfrietjes.

Laat het me vooral weten als je dit recept gaat maken! Ik ben heel benieuwd naar jullie eindresultaten, dus vergeet niet een foto met me te delen op Instagram. (vergeet me dan niet te taggen, anders vind ik het niet terug: @merelwildschut) Alvast dankjewel en eet smakelijk! 

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

23 gedachten over “Linzensalade met zoete aardappel uit de oven

 1. Het lijkt me heerlijk maar ik mis de agavesiroop in het ingrediëntenlijstje.

 2. Ik ga dit vanavond maken! Het enige ingrediënt dat ik niet in huis had en ze bij de winkel ook niet hadden, is de granaatappel… :/ Nu ga ik die vervangen door blauwe druiven, ben benieuwd hoe dat gaat!

  1. Kijk jullie allemaal eens creatief zijn met het fruit! Aardbeien, blauwe bessen.. waarom ook niet! lekker!

   1. Het was heerlijk! Jouw site is echt wel mijn vaste stekkie voor recepten :)

 3. Aangezien ik zo ongeduldig was met het wachten op dit recept, stel ik het ook geen dag langer uit ;)

  De zoete aardappel staat in de oven, granaatappelpitjes en dressing staan er klaar voor, evenals de erwtjes en linzen. Nu de sla nog maken en ready to rumble!

  1. Wat leuk dat je zo snel aan de slag bent gegaan! Is het lekker geworden?

 4. Vanavond gemaakt en was heerlijk! M’n granaatappelpitjes bleken niet meer goed :( maar had ook heel veel aardbeien en die deden het ook heel goed in dit gerecht. Supertip, deze ga ik vaker maken <3

 5. Ziet er geweldig uit! Leuk dat ‘ie al zo vaak is gemaakt! Hij komt hier ook op het weekmenu :)

 6. O ziet er lekker uit!
  Ik gebruik tegenwoordig ook wel vaker eens peulvruchten uit blik. Dat weken en zo, dat komt er gewoon niet altijd van… Eerlijk gezegd vind ik uit blik soms ook wel lekkerder ;)

 7. Ziet er lekker uit!
  Maar toch een beetje greenwashing, om je ene plastic coating te vervangen door een andere plastic coating (plastic is ongezond en slecht voor het milieu, of het nu met of zonder bpa is)

 8. Wat een heerlijk kleurrijk recept! Ik heb het vandaag gemaakt. De zoete aardappel heb ik in de airfryer gedaan zodat het nog sneller klaar was. Ook heb ik nog een halve avocado in blokjes erover verdeeld, deed het er erg goed bij :)

  1. wat een goed idee om de zoete aardappel in de airfryer te doen! die heb ik zelf niet meer, maar inderdaad, dat is ideaal !

 9. Vanavond gemaakt en vonden het erg lekker!
  Een frisse salade door de granaatappelpitjes, perfect met dit warme weer :)
  Ik had er ook nog mais en komkommer aan toegevoegd, smaakte er goed bij!

 10. Jammieee dit was heerlijk! Wij moest de hele stad afzoeken voor granaatappelpitjes (overal uitverkocht) maar uiteindelijk konden ze toch echt niet ontbreken want ze maakten het wel af, samen met de rode ui die we nog toevoegden :-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *