Love your body

love your body

Het is voor veel mensen makkelijker gezegd dan gedaan: van je lichaam houden. We mopperen wat af op onszelf. Ons haar zit niet goed genoeg, we hebben lelijke bovenarmen of onze neuzen staan wat scheef. We zijn te zwaar of juist te dun, veel te klein of juist zo slungelig lang en een ander ziet er sowieso altijd nét wat beter uit dan wij. Wanneer we dit soort zaken hardop uitspreken is er altijd een goedbedoelende vriendin die tegen ons zegt: “ah joh, houd toch gewoon van je lichaam zoals het is!” En wij denken dan: “jij hebt makkelijk praten, met je perfecte figuurtje.”

Vorige week luisterde ik naar het boek ‘Love Your Body’ van Louise L. Hay. Het boek heeft mijn ogen behoorlijk geopend. Het heeft me geleerd om op een heel andere manier naar mijn lichaam te kijken.

Kijk, perfect is niemand. Dat weten we zo langzamerhand wel eens. Ook al denken we dat van sommige mensen wel, we weten dat de natuur vaak een handje wordt geholpen met corrigerend ondergoed en valse wimpers. Het kan toch wel eens lastig zijn om hier zo nuchter naar te kijken. We hebben al gauw de neiging om onszelf te beschuldigen van allerlei dingen. Je sport te weinig, je eet teveel, je kunt maar niet uit de buurt van die vegetarische bitterballen blijven en dan ben je ook nog eens zo’n type dat niet iedere zes weken bij de kapper zit om je uitgroei bij te laten werken. Kortom: we zijn snel best wel een beetje ontevreden en geven onszelf hiervan dan graag de schuld.

Toen ik aan het luisterboek Love Your Body begon, dacht ik: oké, misschien krijg ik nu een peptalk en gaat Louise me vertellen dat iedereen mooi is op zijn eigen manier. Je weet wel, zoals je moeder je vroeger troostte als je weer eens huilend thuis kwam en jij je beklag bij haar deed over het feit dat Clearasil helemaal niet hielp tegen je jeugdpuistjes. Maar nee hoor, dit luisterboek ging een heel andere kant op.

Anders dan je misschien zou denken, is Love Your Body een heel lange, geleide meditatie. Het is dus geen spannend verhaal of voorgelezen fictie, maar eerder een zelfhulpboek in de vorm van een meditatie. Dit was voor mij helemaal nieuw en eventjes dacht ik, nuchter als ik ben, dat het helemaal niks voor mij zou zijn. Maar ik had het mis, want ik vond het enorm inspirerend. Louise loopt alle lichaamsdelen voor je langs en vertelt er iets over. Nu zou je denken: ze gaat je vertellen hoe mooi alles eruit ziet, maar nee, ze vertelt je iets over de krachtige eigenschappen van het lichaamsdeel.

Zo vertelt ze je over hoe sterk en hoe buigzaam je huid is, hoe krachtig je spieren en hoe weelderig je haren. Hoe je armen in staat zijn om anderen te kunnen omhelzen, hoe je ogen je de wereld laten zien, hoe je je mond kunt gebruiken om mooie worden te spreken en hoe je schedel je hersenen beschermt. Zo heeft Louise voor ieder lichaamsdeel een aantal mooie eigenschappen en ik kon niks anders dan 56 minuten lang in stilte luisteren.

Love Your Body heeft mijn ogen geopend. Waarom hebben we allemaal zo de neiging om alleen maar naar de buitenkant te kijken? Zelfs als je denkt er niet gevoelig voor te zijn, trap je er soms toch nog in. Waar gaat het nou allemaal om? De meesten van ons zijn gezegend met een prima functionerend lichaam dat in staat is om allerlei dingen te doorstaan. We kunnen bergen verzetten, reizen, herstellen van ziek zijn, anderen helpen, voor onze kinderen zorgen en genieten van het leven. What the f maakt het dan uit dat je haar niet iedere dag geweldig zit, of dat je drie kilo te veel weegt? Hou van je lichaam om wat het ís en om wat het kan – niet om hoe het eruit ziet.

Love Your Body is tegen betaling te downloaden via iTunes. Ook kun je het luisterboek op cd bestellen.

Dit artikel bevat een affiliate link. Dat betekent dat wanneer jij een online aankoop doet, wij een klein percentage van het aankoopbedrag krijgen.  

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

26 gedachten over “Love your body

 1. Ik vind de quotes die je online vindt van Louise Hay ook altijd zo geweldig. Dit luisterboek is dan ook iets wat me eigenlijk wel aanspreekt. Ik ga eens kijken voor die cd. Lijkt me wel wat!

 2. Ah wauw dat klinkt zo mooi! Ik hou heel erg van zulke positieve verhalen, zeker voor als ik even een baaldag heb. Lijkt me heel leuk om naar te luisteren (:

 3. Dit klinkt heel erg mooi! Ik vond Louises boek ‘Je kunt je leven helen’ ook zo prachtig, dat heeft mijn leven echt enorm positief beinvloed.

   1. Ja echt doen! Ik ben het door dit artikel weer opnieuw aan het lezen en het blijft enorm inspirerend.

 4. Dat luisterboek klinkt goed! Hoewel ik toch liever een boek echt “lees” dat heeft op mij toch echt meer impact!

  1. Ja he, dat dacht ik ook. Maar dit is dan ook niet echt een boek-boek, maar dus een lange meditatie. Dus het is toch anders. En het helpt je echt om in gedachten langs alle lichaamsdelen te gaan die ze noemt. Ik vond het voor een keer echt tof! (maar verder ben ik ook meer van het lezen)

 5. Ik ben groot fan van Louise Hay, haar boek ‘You can heal your life’ heb ik meerdere keren gelezen en is echt een aanrader. Love your body kende ik alleen van naam maar daar gaat nu zeker verandering in komen als ik dit zo lees. Fijn dat je zo enthousiast bent over Love your body en dat het je ogen heeft geopend. Het is prachtig om stil te staan bij hoe mooi je lichaam in elkaar zit en om daar met bewondering naar te kijken!

 6. Dit klinkt inderdaad goed. Ik krijg regelmatig te horen dat ik niet mag zeuren over mijn slanke lichaam en mijn figuur. Met mijn figuur is opzicht ook niet mis. Maar er schuilt op dit moment wel ondergewicht onder en dat weten mensen niet. Mensen weten vaak niet dat het super lastig is om aan te komen of om kleding te kopen als alles te groot is. :)

 7. Wel herkenbaar hoor, altijd maar zeuren over je lichaam… Het is nooit goed. Zoiets lijkt me best wel een goed voor mij om te luisteren/lezen.

 8. Het doet me ook een beetje denken aan een youtube filmpje waar ze mensen vragen wat ze zouden willen veranderen aan lichaam als ze één ding konden veranderen. De volwassenen geven allemaal antwoorden die op hun uiterlijk betrekking hebben: Kleinere oren, een gavere huid, grotere ogen.
  Terwijl de kinderen allemaal dingen opnoemen waardoor ze meer dingen kunnen: Benen van een cheetah zodat ik sneller kan rennen, een haaienmond, want dan kan ik meer eten.

  Het zit er in onze maatschappij zo ingesleten om commentaar te geven op je uiterlijk.En ik doe het zelf ook nog steeds, hoewel ik me er de afgelopen jaren steeds bewuster van ben geworden en het minder doe. Maar soms betrap ik mezelf er nog wel op. Ik word er soms een beetje moe van.

  1. Ik word er soms ook heel moe van ;) Dat YouTube filmpje klinkt geweldig. Heb je toevallig een linkje voor me?

 9. wauw, ik heb meer problemen met de binnen kant van mijn lichaam dan de buitenkant en daar ben ik echt 10 seconden een soort van blog over begonnen.
  Zie ik dit.
  Misschien helpt dit luisterboek daar ook wel bij.. Al vind ik dit soort dingen altijd wel confronterend.

 10. Ik kende de schrijfster (benoem ik ze zo goed?) niet, ik ben wel heel benieuwd naar het luisterboek! Ik had het lichaam nog nooit zo bekeken…

 11. Jullie hebben helemaal gelijk, waarom zijn mensen niet wat meer tevreden met zichzelf. Ik moet toegeven dat ik het af en toe ook lastig vind en ik denk dat iedereen dat wel heeft, maar dit opent toch weer even je ogen. Ik probeer ook al een tijdje gewoon dingen te doen waar ik mij goed bij voelt en dat helpt ook enorm om jezelf leuk te vinden.

  Goed stuk en ik ben heel benieuwd naar het boek!

 12. Dit lijkt me een geweldig luisterboek! En het is ZO waar. Wij moderne mensen hechten (indien we gezond zijn) weinig waarde aan de functies van het lichaam en kijken alleen naar de buitenlaag. Nu ik ouder word veranderd ‘mooi willen zijn’ al wel naar ‘er gezond uit willen zien’.

 13. Hoi groene meisjes, dit boek zou ik heel graag aan een vriendin cadeau willen geven. Klopt het dat het alleen in het Engels te krijgen is? Groeten van Annemarie

  1. Hi Annemarie,

   Wat een lief idee! Gaat ze vast heel blij mee zijn. Het is er alleen in het Engels ja. (maar het is niet moeilijk te begrijpen ofzo hoor!!)

 14. Haha, heerlijk die anekdote over hoe je moeder je vroeger troostte! Wat interessant dat alle lichaamsdelen afgegaan worden! Zo leer je vast ook nog eens nieuwe dingen, waar je eerder misschien niet echt bij stilstond. Een boek luisteren heb ik trouwens nog nooit gedaan, is het een aanrader?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *