Low-budget superfoods

De Groene Meisjes hebben een leuk nieuwtje voor jullie. TADAAAAAAAAAA: wij gaan superfoods verkopen! We beginnen met een partij chiazaad. We konden dit heel goedkoop opkopen, zodat we de kosten ook voor jullie laag kunnen houden. €0,99 per 100 gram. Koopje toch? De zaadjes worden verpakt in BPA-free bakjes, met een handgemaakt label erop. Kijk, zo gaat het eruit zien:

dgmchiazaad2

De ‘De Groene Meisjes chiazaadjes’ zijn glutenvrij, lactosevrij, 100% bio, suikervrij, slaafvrij, catfriendly, notenvrij en raw. Door de lage prijs is het Groene Meisjes chiazaad voor iedere portemonnee bereikbaar. En dat is precies wat wij willen: chiazaad voor iedereen! De Groene Meisjes chiazaad tilt je zonder moeite naar ’the next healthlevel.’ 

Nee, natuurlijk niet. Natuurlijk gaan wij geen superfoods verkopen. En al helemaal niet uit een goedkope partij en zeker niet zonder wat voor officieel keurmerk dan ook maar. Waarom we dit artikel zo beginnen? Omdat er gisteren nogal wat discussie is geweest op de facebookpagina van de Groene Meisjes. Discussie in a good way, zeggen we er meteen bij hoor. Immers, het is hartstikke goed om kritisch te zijn op wat we kopen en eten. Hoe kwam deze discussie op gang? We plaatsten een foto van de superfoods die sinds deze week bij Action (ik denk dat je kan zeggen 1 van de goedkoopste winkels van Nederland?) te koop zijn. Het zijn superfoods als gojibessen, chiazaad en hennepzaad, maar ook quinoa. Op de bakjes staat alleen: “100%bio” en “noGMO’s.” Dit zijn geen erkende keurmerken, het zijn geen beschermde ‘kreten.’ Iedereen kan het op zijn verpakking van wat dan ook maar zetten.

Sommige lezers zeiden: “het is goed dat gezonde voeding bereikbaar wordt voor iedereen.” Natuurlijk, wij vinden het fantastisch als gezonde voeding bereikbaar is voor iedereen. Echter, gezonde voeding IS bereikbaar voor iedereen. Wij zijn van mening dat superfoods luxemiddelen zijn. Je hebt ze absoluut niet nodig (althans, dat is nooit bewezen) om gezond te worden of te blijven. Wat je wel nodig hebt? Een eetpatroon dat in evenwicht is en basisproducten zoals groente en fruit. Superfoods kunnen een mooie aanvulling zijn op je dieet, maar het hoéft niet. Ik kan me niet voorstellen dat ik mijn laatste euro’s aan een bakje gojibessen zou uitgeven, als ik van dat geld ook een tas vol groente of fruit kan kopen. Wij zijn van mening dat gezond eten, hoe klein je budget ook is, mogelijk is.

Mijn ouders hadden vroeger heel lieve buren. Het was een gezin met vier kinderen en ze waren gevlucht uit Iran. Deze familie had heel weinig geld, maar was enorm creatief in het bereiden van gezonde maaltijden. Ze hadden een moestuintje, kookten grote porties (wij werden regelmatig uitgenodigd om aan te schuiven,) met veel groenten en hun kinderen zijn groot en sterk geworden. Zonder chiazaad ja. Natuurlijk weten we dat ongezonde voeding erg goedkoop is. Bij wijze van spreken: een doos met 20 frikadellen is goedkoper dan een blok tofu. Maarja, die frikadellen, moet je die dan willen eten? We weten allemaal wat voor troep daar in zit. Kan dan wel voedzaam zijn (nouja, dat valt ook wel mee…) maar je stopt iets in je lichaam wat je er echt liever niet in wilt hebben. Dan knaag ik liever op een wortel. Snoep, chips en koekjes zijn ontzettend goedkoop in verhouding tot groente en fruit. Ook waar. Maar als een zak snoep 80 cent kost, koop ik toch nog steeds liever voor dat geld 2 appels. Het gaat niet altijd om meer, meer, meer. Als het om voeding gaat, zou het om kwaliteit moeten gaan. Niet om kwantiteit.

“Maar vinden jullie dan niet dat Action altijd nog beter superfoods kan verkopen dan bijvoorbeeld snoep of chips?” Weet je wat het is? Action zal er geen zak snoep mínder om verkopen. Letterlijk om de hoek van het schap met de superfoods begint het meterslange schap met bergen Hello Kitty en Actionman snoep. Stapels, kilo’s, suiker. En dan hebben we het nog niet over het schap met alle zoutjes, chips, nootjes en toastjes. Allemaal even goedkoop en verleidelijk. Wij zouden liever zien dat Action 1 schap minder snoep zou hebben, dan 1 schap met superfoods erbij. Waarom we dit zeggen? Omdat superfoods – naar onze mening – een doorgeslagen hype is. Mensen zijn gaan geloven dat superfoods je superhealthy kunnen maken. Wat het gevolg is? Dat ik vanmorgen iemand bij de Action zag met een mandje vol met Hello Kitty snoep en energydrink… én een bakje chiazaad. Lieve mensen, met dat bakje chiazaad maak je niet goed wat je daarvoor aan suikers naar binnen hebt gewerkt. Er zijn mensen die geloven dat als je een Big Mac hebt gegeten (vet, zout, vlees) je dit wel even weg kan spoelen met een smoothie met spirulina erdoor. Zo werkt het gewoon niet. Superfoods zullen hooguit iets voor je doen als je het als een toevoeging is op een gezond en uitgebalanceerd dieet.

“Gebruiken jullie zelf dan geen superfoods?” Jawel hoor, we hebben er een aantal in huis. Dat komt ook omdat we ze wel eens opgestuurd krijgen om te testen, maar bepaalde superfoods kopen we wel eens opnieuw. Zoals chiazaad (om pudding van te maken,) kokossuiker (om mee te bakken) en gojibessen (die we verwerken in homemade granola, samen met rozijnen en cranberry’s.) Wij kopen onze superfoods altijd biologisch, zoals bij Ekoplaza. Er staan altijd erkende keurmerken op de verpakking en ja, daar betaal je voor. Maar aangezien wij superfoods als een luxeproduct zien, vinden we dat niet erg. Als we het geld niet hebben, of als we geen zin hebben om daar geld aan uit te geven, dan doen we het niet. Het is voor ons absoluut geen must.

Sommige lezers merkten op dat “superfoods sowieso onzin zijn.” Tsja, daar zijn de meningen natuurlijk over verdeeld. Waarschijnlijk kan je uit ons verhaal inmiddels wel concluderen dat wij superfoods een leuke aanvulling vinden, maar dat wij niet geloven dat ze essentieel zijn. Althans, wij hebben nog niet echt een keihard bewijs van het wel of niet ‘werken’ van superfoods. Wat wij gewoon jammer vinden, is dat superfoods zo’n overdreven hype is geworden. Toen wij een paar jaar geleden begonnen met vegan eten, zochten we op internet naar manieren om op plantaardige wijze ijzer binnen te krijgen. Zo kwamen we bij spirulina terecht en dat was onze eerste kennismaking met een ‘superfood.’ Dat was een term die je toen nog helemaal niet hoorde en we kregen ook wel wat scheve gezichten als we hier mensen over vertelden. Tegenwoordig krijg je bijna scheve gezichten als je géén superfoods gebruikt. Dat is natuurlijk de omgekeerde wereld en dat klopt niet helemaal. Trouwens, superfoods is ook zomaar een term die erin is geslopen de laatste tijd.  Want groente, fruit, zaden, noten, peulvruchten en kruiden… het zijn net zo goed superfoods. Al die uitheemse zaadjes en besjes, ze geven ons een goed gevoel. Maar eigenlijk zouden we over boerenkool moeten spreken als ’the next best superfood,’ in plaats van per se incabessen te willen importeren. Of allebei, ook prima. Maar staar je er niet op blind.

En dan als laatste opmerking: “Ik ga voortaan mijn superfoods bij de Action kopen, want ik vind het belachelijk hoeveel geld ik de afgelopen tijd heb uitgegeven aan dure zakjes superfoods, wat dus veel goedkoper blijkt te kunnen.” Hieruit concluderen wij dat sommige mensen het blijkbaar écht als een eerste levensbehoefte zien om superfoods te kopen. Wij zien dat anders, dus wij zijn er ook niet boos over dat chiazaad bij de shop waar wij het kopen ongeveer vijf keer zo duur is als bij Action. Echter, als het voor jou een noodzaak is om altijd superfoods in huis te hebben, dan kunnen we het ons voorstellen dat je er klaar mee bent om er altijd zoveel geld aan uit te geven. Superfoods zíjn ook echt heel erg prijzig. Als het voor jou niet veel uitmaakt of er wel of geen keurmerk op staat, dan zullen de superfoods van Action een prima oplossing zijn. Immers,  we geloven niet dat de smaak of kwaliteit heel anders zal zijn dan die van de duurdere versie.

Het is natuurlijk aan een ieder om zelf te bepalen of je wel of geen superfoods wilt gebruiken. En of je die superfoods dan duurder mét erkende keurmerken, of goedkoper – zoals bij Action – wilt kopen.  Het gaat er uiteindelijk allemaal om dat je je goed voelt bij wat je eet! Hoe staan jullie hier tegenover? 

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

52 gedachten over “Low-budget superfoods

 1. Goed artikel.
  Ik eet dagelijks superfoods maar puur als aanvulling op mijn voeding. Ik doe bijvoorbeeld gojibessen en chiazaad door mijn havermoutpap maar ik koop mijn producten liever wel van kwaliteit.
  Kan ik een week zonder? Jazeker want een sinaasappel smaakt ook lekker of een kiwi.
  Ik vind het leuk om superfoods te proberen en te gebruiken maar of het voor mijn lichaam, meer doet dan verse groente, dat heb ik nog niet gemerkt.

 2. Heel goed artikel meiden! Ik heb er geen aanvulling op! Ook ik gebruik wel eens superfoods, maar ik haal deze bij de Tuinen. Ik zie het als een leuk experiment om te gebruiken. Ik ga inderdaad ook liever voor kwantiteit!

 3. Wat een super goed onderbouwd artikel meiden! Ik schrok even toen ik degroenemeisjes chia zaad zag maar ik had als snel door dat dit jullie eyeopenee was! En eigenlijk zou ik jullie eerder vertrouwen mochten jullie dit soort producten verkopen dan de action. Goed hoe jullie benadrukken dat normale gezonde voeding uit groente en fruit essentieel blijven. :)

 4. Goed artikel! Ik ben het er helemaal mee eens dat je superfoods niet moet overschatten. Ze zijn goed voor je en erg gezond, maar je kan niet door elke dag bijvoorbeeld 2 eetlepels chiazaad te eten en voor de rest heel erg ongezond, claimen dat je nu heel gezond leeft en bent… Ik gebruik zelf ook wel een aantal superfoods, maar ze zijn zeker niet onmisbaar. Ik vind het eerder gewoon lekker door mijn havermout, en als het dan zo gezond is, is dat alleen maar een mooie bijkomstigheid.

 5. Je had het niet beter kunnen omschrijven,ben het volledig met jullie eens. De term superfoods,doet zijn werk goed en dat is veel veel geld voor de belanghebbende verdienen.Mensen moeten beseffen dat elke groente en fruit een superfood is ! Dus neem lekker dat appeltje, dat vol viamine en mineralen zit of een lekkere salade van donkergroene bladgroente zoals spinazie dat boordevol chlorofyl zit echt de beste superfood ever!!!
  Wederom goed gedaan meiden!!!

 6. Jullie begin is ijzersterk! Mensen laten zich vaak verleiden door termen die ze graag horen. Ik vind niet dat ik kan oordelen over de kwaliteit van de superfoods bij de Action of Ekoplaza. Eigenlijk is het jammer dat hier geen informatie over te vinden is. Bij de Toko hier in Enschede kocht ik ze (bijv. chiazaad, gojibessen) al stukken goedkoper en wissel dit af omdat ik twijfel. Eerlijk gezegd weet ik ook niet of het “keurmerk” Ekoplaza betekent dat ze daar beter zijn. Hierdoor weet ik niet of ik me er wel beter bij moet voelen. De essentie van jullie stuk is prachtig! Ook wat betreft superfoods laten mensen zich maar al te graag misleiden. Ik trap er zelf ook graag in hoor ;-) Jullie zien het goed en jullie zeggen het goed: Je eetpatroon moet goed en uitgebalanceerd zijn en daar horen lekker veel fruit en groenten bij als SUPERFOOD!

 7. Ik ben het volledig eens met jullie artikel. Superfood is momenteel een grote trend aan het worden, dit merk ik zelf ook in mijn omgeving. (Aan trends is geld te verdienen) Maar hiernaast merk ik ook dat het ook een trend begint te worden om je ochtend te beginnen met een goede kom yoghurt, een lekkere smoothie of een kom havermout. Mensen in mijn omgeving worden zich steeds bewuster van voedsel en dit is voor een groot deel te danken aan internet en haar hypes. Dit ervaar ik niet als negatief. Het is jammer dat er altijd ergens mensen van willen profiteren en dan krijg je dit soort dingen. Maar hiernaast denk ik toch wel dat het ook goed is dat dit soort producten voor meerdere mensen toegankelijk worden, alleen is het jammer dat het op deze manier moet. Goed en duidelijk artikel!

 8. Interessant om te lezen! Ik heb er niet echt een hele sterke mening over denk ik. Ik heb me ook wel eventjes licht geërgerd toen ik ze ineens overal tegenkwam: kruidvat, etos, action, wat nog meer?
  En verder kom je superfoods tegenwoordig ook in heel veel recepten tegen. Misschien kocht die mevrouw van het hello kitty snoep de chia zaadjes wel niet per se voor haar gezondheid, maar voor een bepaald recept dat ze wilde maken. Heel toevallig stond ik gisteren ook bij de Action, met een doosje goji bessen en een pot speculoos pasta, haha. Ik had een bepaald recept waarin ik de goji bessen nodig had (een lauwwarme spruitjessalade met gojibessen uit de snelle vegetariër). En de hoofdreden om ze te kopen was niet hoe gezond ze zijn, maar ze hebben natuurlijk ook een bepaalde smaak.
  Ik was wel blij dat ik ze lekker goedkoop kon kopen bij de Action. Ik kocht eerder ook bijna alles bij Eko Plaza, maar dat laat mijn budget niet meer toe. En keurmerk of niet maakt mij niet zo veel uit.
  En ik ben het er mee eens dat ze inderdaad niet noodzakelijk zijn. Ik begrijp ook niet waar dat vandaan komt. Maar ik gebruik ze wel graag, en dan het liefst zo voordelig mogelijk.

 9. Prima om superfoods goedkoper te kunnen kopen maar voor mij weegt wel de herkomst mee, gojibessen uit China zijn HEEL ERG BESPOTEN met pesticiden daarom zal ik die nooit kopen

 10. Ik heb ook een voorraadje superfoods in de kast staan maar ik gebruik ze nooit! Ik vind een simpele smoothie met banaan, mango en spinazie het allerlekkerste. Kan geen superfood tegenop…

  1. Nee, dat hebben we nog nooit gebruikt! Heb jij ervaring mee?

 11. Ik vind dat dat je overal, of het nou bij APpie of bij een Ecoplaza is, teveel betaald voor een logo met “super” er op. Dingen die aan de andere kant van de wereld volksvoedsel zijn (zoals quinoa) is hier opeens exclusief. Het moet dezelfde reis afleggen qua distributie als rijst. En zo is er meer (tropisch) fruit wat dan relatief goedkoper is, omdat het nog niet gehypt is. Druiven komen in de winter ook van de andere kant van de aardbol net als goji bes. Maar de prijzen kun je niet met elkaar vergelijken. Ik ben voor een action die dat verkoopt als daar “behoefte” aan is. Ik koop t wel eens en net waar ik ben. Meestal bij De Tuinen omdat ik voor de Action verder weg moet. En als ik bij Action ben koop ik voornamelijk schoolspullen en loop ik t snoep hard voorbij.

 12. Haha toen ik de kop zag dacht ik al, ja hooor! (Maxime Hartman style)
  Ik vind het hele superfoods gebeuren ook een beetje uit de klauwen lopen. Voor mij is het ook puur als toevoeging, af en toe wat spirulina door een al groene smoothie, wat gojibessen en lijnzaad door de havermout.. maar het belangrijkste is gewoon aan je benodigde voedingsstoffen komen, wat eigenlijk al heel goed lukt met gewoon je groenten en fruit eten. Keurmerk superfoods zullen ‘beter’ zijn dan die zonder, en hoewel je vast ook meer betaald voor het keurmerk, zijn de prijzen ook gewoon erg omhoog gegaan door de hype.. dat is dan wel weer jammer.
  Goed artikel in ieder geval :-)

  1. Jaaa fijn dat er iemand aan jahoor refereert! Ik gebruik het sinds ik erover las in het boek van Paulien Cornelissen erg vaak in mijn dagelijkse vocabulaire. Het liefst op momenten waarop er helemaal niks in twijfel te trekken vált.
   Maar goed, ik gebruik zelf geen superfoods, ik eet gewoon veel groente en fruit, ik vind het te duur en geloof er gewoon niet echt in. Doe mij maar lekker evidence-based!

   1. Hahah. Ik was eigenlijk iets heel anders aan het doen, ik las het artikel ‘de groene meisjes houden van eten’ toen ik hier belandde via een link. En nu zit ik al bijna een uur afleveringen van ‘Ja hoor’ te kijken op youtube. My god! Jaaaa hoor!

 13. Ik vind het wel lekker, af en toe gojibessen door de havermout, moerbeien uit het vuistje en chia door de yoghurt of als pudding, maar zie superfoods inderdaad zeker niet als noodzaak, meer als extraatje. Maar toch let ik wel op de prijs – ik koop nooit de duurste, ook al is het een ‘luxeproduct’.

 14. Amen! Mooi en helder geschreven en mooi om te zien hoe jullie iedereen in z’n waarde laten.

 15. Het probleem blijft dat je nooit 100% zeker weet waar het vandaan komt, en dat een keurmerk helaas ook niet altijd betekent dat het goed of beter is. Wat te denken van het Beter Leven keurmerk op vlees, het blije weide ei, of het V-tje van het Voedingscentrum? Max Havelaar idem dito. Afrikaanse boeren die cacaobonen verbouwen weten nieteens wat de westerse wereld met die bonen doet. Keer op keer wordt bewezen dat er commercialiteit achter een keurmerk schuilt, en dat er geld wordt neergelegd om een keurmerk ergens op te krijgen.

  Ik denk gewoon dat je in de huidige tijd bij alles wat je koopt kritisch moet zijn. Waarom kost iets zoveel, en waar komt het vandaan? Een aanbieding is nooit een aanbieding, en 9 van de 10 keer komt iets niet voort uit een ideaal, maar vanuit pure commercie. Dit is een hele pessimistische manier van redeneren, en je kunt er soms een beetje depri van worden. De beste manier om zo zeker mogelijk te zijn van “goed” eten is om het zelf te verbouwen of om het lokaal te halen (hoewel Nederlandse boeren Polen en Bulgaren net zo goed uitbuiten). Superfoods uit exotische oorden zijn gewoon moeilijk te controleren, maar een mango of een blik kokosmelk is dat ook. Je weet het gewoon niet! Zo lastig.

  Dit is een grote frustratie van mij, loop er steeds weer tegenaan dat je niemand meer kan vertrouwen, maar vooral de voedselindustrie niet!

  Ik vind jullie artikel heel interessant overigens (dus dit is geen kritiek), en het is goed om de discussie te voeren, om meer mensen te triggeren kritisch te kijken naar wat ze eten, en waar ze het kopen. Er valt zoveel over te zeggen, ik vind het voedseldebat een hele interessante! :-)

  1. Vinden wij ook! Het is en blijft ongelooflijk lastig om te bepalen: wat is nou oké en wat kan ik beter niet of beter wel eten? Toch denk ik dat het vaak een kwestie is van op je boerenverstand afgaan en een beetje balans zoeken. Wil je het 100% goed doen, dan moet je echt alleen nog maar groente en fruit uit je eigen tuin eten. Ik ken weinig mensen die dat doen, maar het ís mogelijk. Daarbij komt dat ik geloof dat we er in de toekomst ook wel aan zullen moeten geloven. Immers, het houdt een keer op natuurlijk.

 16. Ik moet bekennen dat ik nu in de kast moerbeien en chiazaadjes van de action en hennepzaad van de etos heb staan. Die eerste twee kwam manlief mee aan zetten en eerlijk gezegd hoefde dat van mij neit. Ik koop liever sowieso niet bij de action omdat alles daar zo spotgoedkoop is, en ik niet geloof dat iemand daar dus een eerlijke prijs voor krijgt.

  Ik ben het met jullie eens met die hype, ik ben zelf ook ooit met spirulina begonnen omdat dat door een dietiste werd aangeraden. lijnzaad gebruik ik ook al jaren. Dat waren mijn enige toevoegingen want verder is het zo belangrijk om gewoon gevarieerd en gezond te eten. Dat vergeet men nog wel eens.

  Het punt is gewoon dat hypes werken.. hier komen natuurlijk een boel mensen die wat bewuster over eten nadenken, maar als je dat niet doet ga je gewoon lekker mee met de stroom en spek je dus de kas van de action e.d. Maar ja het veranderen van de kudd gaat met één persoon per keer denk ik. Ik vraag me af of wij het ooit nog mee zullen maken dat we heel anders met eten/dieren/mensen om zullen gaan.

  1. escuses voor alle typfoutjes.. zucht.. soms type ik sneller dan ik denk.. ;-)

 17. Goed artikel! Ik had gisteren de discussie op Facebook al een beetje gevolgd. Ik ben het helemaal met jullie eens, superfoods zijn een prima aanvulling op een gezond voedingspatroon en absoluut geen vervanger. Een ongezond voedingspatroon kun je niet compenseren met superfoods. Superfoods zijn een grote hype geworden en als ergens veel geld mee te verdienen is zal je het ook in goedkope winkels vinden die verder totaal niet bezig zijn met gezondheid (laat staan met eerlijke producten!).
  Naast dat de superfoods van Action geen keurmerk hebben (wat veel geld kost!) zijn de porties klein en is de verpakking goedkoop. Ook koopt de Action onwijs groot in wat er voor zorgt dat ze de prijs lager kunnen houden (de inkoopprijs hoeft immers minder vaak over de kop te gaan om winst te maken).
  Maar dan nog vertrouw ik het niet als een product geen keurmerk heeft (ook al zijn producten uit verre landen moeilijk te controleren). Ik blijf superfoods dan ook gewoon alleen met keurmerk kopen. Het is inderdaad een luxe product, ik heb het niet echt nodig en koop het daarom alleen als ik het geld heb om er een eerlijke (en dus vaak hogere) prijs voor te betalen.
  In de Facebook discussie las ik gisteren iets over de Keuringsdienst van Waarde benaderen over dit onderwerp. Hebben jullie nog een brief opgesteld o.i.d.? Lijkt me tof als ze hier een item over maken!

 18. Goed artikel. Ik ben het hier mee eens. Superfoods zeggen me eigenlijk niet zoveel, de dure gehypte soorten tenminste niet. Ik ben wel helemeel pro kokosolie, pure chocolade en havermout ed. Ik eet liever verse prei, eieren, uien, champignons, dadels enz. Ik kan me gewoon niet voorstellen dat een moerbei gezonder is en al is het gezonder, bovenstaande voedingsmiddelen zijn gezond genoeg. Je kan niet de hele dag op moerbeien en chiazaden leven. Als extra is het inderdaad leuk, daar ben ik het helemaal mee eens. Wat de Action betreft, vind ik het onzin dat ze beter minder snoep kunnen gaan verkopen ipv superfoods. Don’t get me wrong, van mij hoeft dat snoep niet. Maar dat is niet waar de action voor staat. Action staat voor goedkoop en als zij OOK superfoods goedkoop ergens op kunnen kopen dan vind ik dat een goed ding. Energiedrank, Hello Kitty snoep en chiazaad past niet echt samen maar altijd nog beter dan energiedrank Hello Kitty EN Action man snoep;) Wel jammer trouwens dat jullie geen chiazaad gaan verkopen, leek me een tof project:)

 19. Ik zie de superfoods ook als aanvulling. Chiazaad om pudding te maken, rauwe cacaopoeder om lekkere smoothies voor mijn kinderen te maken. Maar echt nodig? Neuh. Ik zweer wel bij kokosolie en havermout.

  1. Ja, havermout is nou echt zo’n product waarvan ik denk: mijn hemel, moet dit nu ook al een superfood worden genoemd? Kom op zeg, havermout wordt al eeuwenlang gegeten. Normaalste en gezondste zaak van de wereld. Moeten we er dan nu zo nodig een label op plakken? Zucht ;)

 20. Ik vind het toch een beetje dubbel allemaal. Je kan gewoon niet weten waar de superfoods van de Action vandaan komen en hoe deze geproduceerd worden, net zoals je dat niet zeker weet bij de Ekoplaza. Natuurlijk is het dubieus dat de verpakking van de Action met allerlei leuzen gooit en geen keurmerken heeft, terwijl die van de Ekoplaza dat wel heeft, maar ik vind niet dat je daar meteen zulke conclusies uit kunt trekken. Keurmerken zijn ook niet heilig en kosten tijd en geld om te verkrijgen als merk.
  Al met al denk ik dat superfoods uberhaupt niet supergoed of duurzaam zijn, aangezien ze toch van de andere kant van de wereld komen. Dus ik zeg, niet van de Action én niet van de Ekoplaza.
  Maar discussie is altijd goed. ;)

  1. Keurmerken zijn misschien niet heilig, maar het feit dat het heel veel tijd en geld kost voordat een merk een keurmerk mag dragen, wil al zeggen dat het merk het belangrijk genoeg vindt om aan zijn klanten te laten zien: ik probeer het goede te doen. Neem een voorbeeld als koffie of thee, of bananen of chocolade. Zonder een Max Havelaar (of ander erkend fairtrade) keurmerk kan je er gewoon vanuit gaan dat deze producten voor het goedkoopste van het goedkoopste tarief (waar boeren dus enorm onder lijden) worden verbouwd. Ik wil niet zeggen dat koffie met een Max Havelaar keurmerk erop heilig is, maar voor mij is het toch heel erg belangrijk dat ik weet dat ik niet meewerk aan uitbuiting van boeren in landen waar de mensen al zo verschrikkelijk hard moeten werken. In zo’n geval is een keurmerk voor mij heel waardevol en doorslaggevend om een product wel of niet te kopen.

 21. Ik bezoek voor het eerst in mijn heeeellleeee leven jullie site en ik ben nu al helemaal enthousiast! Is er al een artikel over hoe je kan beginnen met gezond en groen leven? Want ik wil het wel graag maar het is ook een beetje moeilijk als de rest van je familie niet meedoet. Van mijn moeder mag ik er wel mee beginnen met gezonder eten en leven, maar ik moet dan zelf uitzoeken hoe en wat. En dat vind ik dus een beetje moeilijk.
  Hebben jullie tips?

 22. Wilde ik net een bestelling gaan plaatsen ;-) Maar jullie hebben gelijk hoor het wordt TE met de superfoods.
  Ik kan ze hier op het Winkelcentrum nu krijgen bij de DA drogist en de Notenbar! Mensen nemen dus naast hun doosje gezouten cashewnoten, het stukje brie en de paté ook nog even wat chiazaad mee want dat is zo hip!
  En de meneer op het marktje had ze ook maar van zijn brownies, die lactose vrij waren, kon hij niet vertellen of ze vegan waren omdat hij domweg niet wist wat dat was! Maar superfoods had hij wel jazeker.
  Uitgebalanceerd eten blijft het beste met of zonder superfoods.

 23. Erg goed artikel! Ik gebruik zelf ook superfoods zoals chiazaden, lijnzaad gojibessen, incabessen en moerbeien. Dit is wederom een aanvulling op mijn dieet en ik eet het omdat ik er veel energie van krijg en het een positief effect heeft op mijn lichaam. Ik ben van mening dat er altijd moet worden nagekeken waar de producten vandaan komen. Als mensen superfoods willen kopen bij de action, mag dat natuurlijk maar weet wel dat superfoods niet altijd even goedkoop zijn.

 24. Goed artikel! Mijn vriend en ik zien superfoods ook als luxeproducten. Het is voor ons een aanvulling boven op de verse groenten, fruit, noten en zaden. Wij slaan af en toe in bij De Tuinen, meestal wanneer er een leuke actie is. Ik zag inderdaad bij de action maar ook in de etos bakjes superfoods staan. Het is een hype waar veel mensen voorlopig nog wel aan mee zullen doen. Zelf zal ik bepaalde superfoods blijven gebruiken ter aanvulling en variatie. Door mijn ziekte kan ik veel dingen niet verdragen en blijft het experimenteren. Maar ook bij ons gaat de voorkeur uit naar verse groenten en fruit boven superfoods!

 25. Goed stuk! Toch vind ik het opvallend dat we met z’n allen roepen dat superfoods zoo duur is, want ik koop een bakje noten voor evenveel als een bakje gojibessen. De nootjes zijn in een week op, terwijl ik 3 of 4 weken over de bessen doe. Je moet vooral niet teveel tegelijk willen kopen, dan lijkt het meteen veel duurder.

  1. Dat is ook waar. Een grote zak chiazaad kan wel tegen de 20 euro kosten. Dat is een hoop geld, maar je doet er ook lang mee. (ik maak er bijvoorbeeld pudding mee en met een kilozak kan ik aardig wat pudding maken, kan ik je vertellen ;)) Dat lijkt dan heel erg duur, maar als ik het vergelijk met bijvoorbeeld mensen die iedere dag yoghurt eten bij het ontbijt en dus misschien wel 2 pakken yoghurt per week moeten kopen… omgerekend ben ik niet heel veel meer geld kwijt. Daarbij komt: ik heb graag geld over voor voeding. Het meeste van mijn geld gaat naar de huur van mijn woning en boodschappen bij de biowinkel. Dat is een heel bewuste keuze :)

 26. You got me! Ik dacht even, euhh.. Wat is hier nou weer aan de hand? Haha! Ben het helemaal met jullie eens, ik denk er ook hetzelfde over, ‘superfoods’ zijn gewoon leuk als extraatje. Mooi verwoord!

  1. Sorry Iris ;) maar als je heel graag een bakje Groene Meisjes chiazaad wilt, kunnen we wel wat naar je opsturen hoor ;)

 27. Goed artikel en heel toevallig vandaag mijn zakje chiazaden bij de Deen gekocht. Had het laatst eens vergeleken: 200 gram bij Deen 3 euro, 250 gram bij Ekoplaza 6 euro..!! Het geeft je te denken. Ik koop alleen Chiazaden, omdat ik het zo lekker vind in mijn havermout qua bite..
  Dat het hele health-gebeuren zo doorslaat, vind ik ook wel zorgelijk ja. Heel duidelijk ook een social media ding geworden. Soms vraag je je af: voor wie eet je eigenlijk gezond? Dat klinkt raar, maar omdat velen eigenlijk met zulke ‘ gedeelde aandacht ‘ met iets bezig zijn… Alles waar ’te’ voor staat is niet goed, behalve ’tevreden’ zei mijn hele lieve buurvrouw altijd…
  Over het doorgeslagen health-hype is nu ook een boek geschreven waar het als nieuwe eetstoornis van deze tijd wordt gezien:

  http://www.amazon.com/Health-Food-Junkies-Orthorexia-Overcoming/dp/0767906306

  1. Goed dat je dit punt aanhaalt! Orthorexia is idd echt een aandoening van deze tijd. Ook niet zo gek, want je wordt dood gegooid met de ‘healthadviezen,’ soms van zogenaamde voedingsdeskundigen. Heel Instagram staat er vol mee en je kan geen tijdschrift openslaan of het gaat over superfoods, detoxen, clean eating, afvallen enzovoorts. Ik vind het niet zo gek dat mensen hier last van krijgen!

 28. Goed onderbouwd artikel hoor! Ik zag het toevallig van de week bij de Action liggen en heb inderdaad even getwijfeld om het wel/niet te kopen, uiteindelijk niet gekocht omdat ik er op de een of andere manier geen vertrouwen in heb. Zowel niet als zijnde het voedsel wat je gezond maakt en ook dat het inderdaad wel een erkend product moet zijn en dat is het bij de Action natuurlijk niet. Liever besteed ik mijn geld aan verse fruit en groente, gewoon bij de groenteboer of op de markt, toch verser dan in de supermarkt…

 29. Wat zo jammer is van superfoods, ik hoor namelijk dat meisjes die een eetstoornis hebben hierop overgaan. Omdat het zo super is……. Misschien wordt het inderdaad tijd dat de media hier toch eens meer aandacht aan moet schenken. Wel op de goede positieve manier natuurlijk. Wat doet het, wat zit er in, wat liever wel of niet, waar je niet te veel van moet nemen, etc. Maar het zal nog wel lang een discussiepunt blijven…….

 30. Wat vinden jullie van hennepzaad? Ik heb het idee dat dat een superfood is wat niet door iets anders vervangbaar is voor een vegetariër toch? Er zit Omega 3, 6 en 9 in.

 31. De chiazaden zijn bij mij in de buurt uit de schappen van de action gehaald, vanwege oncontroleerbaarheid van de herkomst en mogelijk gebruik van chemicaliën. Heeft iemand hier ook iets over gehoord of dit misschien kan bevestigen?

 32. Ik voeg dagelijks een eetlepel chiazaad toe aan mijn soya alpro no suger. Voor mij heeft het een enorm positief effect op mijn bloeddruk. Deze is van nature namelijk bizar hoog (lees bovendruk tegen de 200 als ik geen medicatie slik en 150 met medicatie). Medisch alles onderzocht, geen oorzaak. Voedingspatroon omgegooid, geen verbetering, flink afgevallen en nope geen verbetering. Totdat ik iets las over chiazaad. Wie weet dacht ik. 4 weken aan het ontbijt toegevoegd & een bloeddruk van 125/85 (prima waarden dus!)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *