Make Fur History / LUSH Charity Pot

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

We hoeven je waarschijnlijk niet te vertellen dat de Groene Meisjes anti-bont zijn? Mocht je daar nog aan getwijfeld hebben, bij dezen: de Groene Meisjes hebben een hekel aan bont. Nouja, niet aan bont, maar aan bont aan het lichaam van een menspersoon. Om meteen maar even niet al te gezellig te beginnen: jaarlijks worden er 100 miljoen dieren gefokt, mishandeld en gedood in de bontindustrie. Wilde dieren worden onder erbarmelijke omstandigheden in veel te kleine hokjes opgesloten, gek gemaakt, mishandeld, vernederd en gedood, omdat wij zo nodig een make-up kwast van echte dierenharen willen dragen of een bontkraag of bontgevoerde laarzen willen dragen.

Jullie zijn het misschien niet zo van ons gewend, maar als het op bont aan komt, dan kunnen wij vrij moeilijk genuanceerd blijven. Laten we het er maar op houden dat we het enorm egoïstisch vinden, dat hele ‘ik wil per se echt bont dragen-‘ gebeuren. Daarbij komt dat wij ons het gewoon niet voor kunnen stellen hoe je meteen rustig geweten over straat kan, met dat (echte) bontje in je nek. Daar hangt gewoon letterlijk een dier. Afschuwelijk.

Op dit moment draait er een fantastische campagne: #MakeFurHistory. Deze campagne is gestart door The Association for the Protection of Fur-Bearing Animals (APFA) en The Montreal Society for the Prevention of Cruelty to Animals (SPCA.) Maar de campagne zou niet zoveel kunnen betekenen zonder de steun van LUSH. Het bekende cosmeticamerk strijdt keihard mee tegen de gruwelijke praktijken in de bontindustrie. De komende maand zullen de opbrengsten van de Charity Pot naar de #MakeFurHistory campagne gaan.

Wat kan ik doen?

Voordat we het over de Charity Pot gaan hebben, zouden we je willen vragen om dit korte filmpje eventjes te bekijken. Ja, er komen beelden uit de bontindustrie voorbij en nee, die zijn niet vrolijk. Het is overigens geen bloederig filmpje, mocht je je daar zorgen over maken. Het filmpje is maar weer eens een eye-opener, althans, dat vonden wij.

Kan je het filmpje niet zien? klik hier om het alsnog te bekijken.

Wat kan jij doen om te laten zien dat ook jij anti-bont bent? Retweet het filmpje of plaats het op je eigen Facebook. Of schrijf een berichtje met daarin #makefurhistory en deel het met zoveel mogelijk mensen. Of: koop een Charity Pot bij Lush! Check ook makefurhistory.com

Over de Charity Pot 

In deze hand- en bodylotion vind je onder andere Fairtrade olijfolie, biologische cacaoboter uit Colombia, Fairtrade sheaboter, Fairtrade vanille en rozenhoutolie uit Peru. Het is een vrij neutraal geurende (althans, voor Lush-begrippen) maar toch wat fruitige bodylotion die lekker snel intrekt en niet vettig aanvoelt.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Iedere maand steunt Lush een ander goed doel met haar Charity Pot, dus in theorie zou je twaalf goede doelen per jaar kunnen steunen. Hoe vaak zit jij met de handen in je haar als je een cadeautje voor een vriend of vriendin moet verzinnen? Waarom zou je niet een Charity Pot cadeau geven? Je vriendin een lekkere bodycream, een goed doel een mooie donatie!

De Charity Pot wordt in twee formaten verkocht: 100 gram voor €12,65 en 240 gram voor €20,30. (ook online te bestellen.) De volledige opbrengst (exclusief de btw, die moet Lush afdragen) gaat naar het goede doel van die maand. Doelen waarmee Lush onder andere samenwerkt zijn: Wilde Dieren De Tent Uit, Bont voor Dieren, The Genderbread Kit en Stoere Vrouwen.

Nu denk je misschien: De Groene Meisjes worden vast gesponsord door Lush. Zeker niet. Een tijdje kregen we ieder seizoen de complete nieuwe collectie opgestuurd. Dat was natuurlijk heel tof, maar we voelden ons een beetje schuldig, omdat we niet heel vaak over cosmetica schrijven. We zijn immers geen beautyblog. Daarom hebben we met Lush afgesproken dat de pakketten niet meer naar ons opgestuurd worden. Ergens heel jammer natuurlijk, maar wel zo eerlijk. Als we nu dus over Lush schrijven, dan is dat wanneer we zelf een product hebben gekocht.

We hopen van harte dat veel mensen de komende feestdagen een Charity Pot cadeau gaan geven! Verder hopen we dat je bereid zult zijn om na te denken over de consequenties van het dragen van bont. Nu weten wij dat onze lezers mensen zijn die heel goed na kunnen denken en het beste met de dieren voor hebben, maar misschien ken je anderen die nog wel bont dragen. Deze campagne zou misschien een mooi moment zijn om het eens over deze ‘kwestie’ te hebben. Let’s make fur history!

Koop jij de Charity Pot ook? Voor jezelf voor iemand anders? We vinden het leuk als je een fotootje met ons deelt via Twitter (@degroenemeisjes) of Instagram (@merelgroenemeisjes en @jamiegroenemeisjes / #degroenemeisjes)  Alvast heel erg bedankt voor je bijdrage!

 

Deel deze post op:

Geschreven door: Merel

14 gedachten over “Make Fur History / LUSH Charity Pot

 1. Ik wist hier nog niet van, ondanks dat ik regelmatig bij Lush kom. Mijn jarige oma krijgt vrijdag een Charity Pot van mij cadeau :) weg met de bont industrie!

 2. Een heel goed initiatief van Lush! Dat mogen meer bedrijven wel doen :) Ik koop regelmatig producten van Lush en heb deze ook wel eens gekocht.
  Wat goed van jullie trouwens om aan te geven dat jullie de collectie liever niet ontvangen. Eerlijkheid rules!

 3. Hebben jullie wel eens gezien hoeveel kleur- en geurstoffen er in de producten van Lush zitten? Ik begrijp nooit waarom mensen zo weg zijn van deze producten.
  Janny

 4. De mensen van Lush sturen jullie geen producten omdat ze vinden dat jullie erover MOETEN schrijven, ze sturen die producten omdat ze het leuk zouden vinden als jullie erover zouden schrijven. Als zij jullie iets cadeau willen doen, dan moeten ze dat lekker doen en jullie bepalen zelf wat jullie ermee doen. Als er niks tussen zou zitten om over te schrijven, zou ik persoonlijk gewoon lekker hebben genoten van die producten. Jullie zijn wel heeeel eerlijk. Van één gratis pakket voor bloggers meer of minder gaat Lush echt niet failliet.

  1. We snappen hoe het werkt Stella ;) Maar als je iedere keer een pakket ontvangt en je ‘doet’ er niks mee (als in: je schrijft er niet over) dan is het toch gewoon logischer en eerlijker dat je dat pakket niet meer ontvangt? Daarbij komt, we ontvangen dagelijks pakketjes, dus we komen niks tekort.

   1. Je kan er natuurlijk ook leuke winacties mee organiseren voor al die supertoffe lezers van jullie :D

 5. Meisjes, wat een goede post! Ik kende de charity pot nog niet en ik ben heel blij dat ik het nu wel ken.
  Ondanks dat het geen bloederige film is, is het wel heel pijnlijk om te zien. Mijn goudhamster had volgens mij nog meer ruimte dan de vossen in het filmpje. Schrijnend.

 6. Wat een geweldig initiatief van hun! Je komt niet veel tegen dat men de volledige winst afdraagt aan een goed doel. Het is iets om over na te denken :)

 7. I love the Charity Pot. Kocht het eerst omdat ik een goed doel wilde steunen en er zelf ook wat leuks aan over wilde houden (ja… sorry…). Maar sindsdien ben ik verliefd geworden op de Charity Pot. Wat een fantastisch product!

 8. Wow ik wou net een charity pot bestellen maar de verzend kosten zijn 16 euro! Dat vind ik wel een beetje jammer :-(

 9. Wow, wat supergoed dat jullie hier aandacht aan besteden! (Ruth, mocht je ‘m willen bestellen, de verzendkosten zijn €6,60.)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *