Manieren om je (lees-) concentratie te trainen

concentratie trainen

Op dit moment krijg ik over twee onderwerpen heel veel vragen binnen op Instagram en dat zijn: waar komt je gespikkelde servies vandaan en hoe krijg je het voor elkaar om zoveel te lezen? Het antwoord op de eerste vraag is kort en bondig: Blokker. En het klopt dat je het online niet kan vinden, want het is alleen in de fysieke winkels te koop. Het is (inderdaad) een te gek servies en ook nog eens heel erg betaalbaar. De tweede vraagt vergt een wat uitgebreider antwoord.

Het is waar; ik lees heel erg veel. Drie boeken per week is geen uitzondering. Ik heb altijd veel gelezen, als kleine Merel had ik altijd al leeshonger (ik had sowieso altijd wel honger, maar dat is een verhaal voor een andere blogpost,) en dat is nooit over gegaan. Wel is het bij vlagen wat ‘erger’ dan normaal. Momenteel is het vrij serieus. Ik lees echt alles wat los en vast zit en ik vind het het niet gek dat mensen niet meer kunnen bijhouden welke titels er allemaal voorbij komen. Ik vind het ook niet raar dat mensen vragen hoe ik dat toch doe, dat vele lezen, omdat ik weet dat niet iedereen zo’n boekenwurm is als is en dat is ook helemaal oké.

De meest gehoorde opmerking is dat mensen het lastig vinden om de concentratie voor het lezen te vinden. Ook daar kan ik me iets bij voorstellen, al heb ik er zelf (gelukkig) nooit last van gehad. Maar ik ben wel juf en ik weet alles van pubers aan het lezen krijgen en wat voor een puber werkt, kan voor een volwassen lezer ook zeker werken. Dus laten we het gewoon proberen. Ik heb een paar praktische tips voor je.

1. Kies het juiste boek (bij je mood)

Hier staat of valt het volgens mij allemaal mee. Sowieso is het natuurlijk belangrijk om een boek te kiezen dat je boeit of leuk lijkt, anders hoef je er niet eens aan te beginnen. Neem de tijd om uit te zoeken welke boeken je écht leuk vindt. Misschien heb je wel een heel specifiek genre dat je fantastisch vindt, nou, prima toch? Dan lees je gewoon (voorlopig) alleen maar boeken uit dat genre. Ik weet van iemand die in haar kinderjaren een Tweede-Wereldoorlog-fase heeft gehad en zelf ben ik iemand die het liefst ‘probleemboeken’ (hoe treuriger het probleem hoe beter) leest. Zo ken ik ook mensen die alleen fantasy lezen, mensen met een voorkeur voor het lezen van boeken in de originele taal of mensen die het liefst alleen maar dikke pillen kiezen. (of juist niet, natuurlijk)

Los van een genre of een type boek, wisselt je mood natuurlijk ook voortdurend. Ik kan dan misschien heel erg van probleemboeken houden, maar ik ben er niet altijd voor in de mood. Soms ben ik juist in de mood voor een luchtige young adult roman, of voor een spannende thriller. En soms lees ik vier zelfhulpboeken na elkaar en soms kan ik dat genre wel uitkotsen, omdat mijn hoofd er niet naar staat. Het is dus fijn als er iets te kiezen valt. Dat brengt me bij tip 2.

2. Zorg dat je altijd een stapeltje leesvoer voor handen hebt

concentratie trainen

Ik heb nooit maar één boek ‘op voorraad.’ Ik heb altijd een stapeltje boeken die op me wachten. Ik vind het namelijk heel fijn om tussentijds te kunnen wisselen of om even een uitstapje naar een ander boek te maken als ik dat wat ik aan het lezen ben even zat ben. Op dit moment heb ik liggen: non-fictie, een jeugdboek, het boek voor mijn leesclub, een roman die ik half uit heb en een roman waar ik nog aan moet beginnen. Stel ik had alleen het non-fictie boek liggen en verder niks anders, dan zouden er dagen voorbij gaan voordat ik weer zou gaan lezen, want in non-fictie heb ik op dit moment helemaal geen zin.

3. Neem je boek overal mee naartoe

Zegt genoeg, toch? Er zijn zoveel verloren momenten in de week dat je een stuk uit een boek kunt lezen. Let maar eens op hoe vaak je tijd op je telefoon doorbrengt. Al die tijd had je ook kunnen lezen. Ja, ook als je op de bus staat te wachten of als je haar geverfd wordt bij de kapper. Door een boek overal mee naartoe te slepen groeit het ook een beetje aan je vast. Ik vind dat een fijn gevoel, om zo’n band met een boek op te bouwen. Ik herinner me boeken die ik weken lang óveral mee naartoe nam. Zoals Een klein leven. Samen met dat boek heb ik half Nederland gezien. Fijn idee.

4. Kies je favoriete plek om te lezen

In principe lees ik overal. Onderweg in het openbaar vervoer, in de wachtruimte van de tandarts of in een koffietent. Maar het allerliefste lees ik thuis, op mijn bank. Helaas is mijn huis niet groot genoeg om een speciale leeshoek te maken, maar ik droom van een huis met zo’n erkertje. Met een vensterbank waar je in kunt zitten. Of een gezellige hoek in een kamer waar ik een gemakkelijke stoel kan neerzetten, met daarnaast een goede lamp. Dat lijkt me echt fantastisch. Maar voor nu werkt mijn bank ook prima.

5. Kies je favoriete moment om te lezen

Ben je meer een ochtend- of een avondlezer? Dat is wel iets interessants om uit te zoeken. Ik heb heel duidelijk een voorkeur voor de ochtend. Ik zet mijn wekker ’s ochtends extra vroeg om voordat ik aan mijn werkdag begin nog een uurtje te kunnen lezen. Ook de middag werkt goed voor mij. De avond dan weer helemaal niet – dan ben ik te moe. Ik kan bijvoorbeeld absoluut niet in bed lezen. Ik val gewoon in slaap, al is het nog zo’n spannend boek.

Ga dus vooral op zoek naar het moment op de dag dat voor jou het beste werkt. Is dat ’s ochtends in de trein naar je werk? Is het ’s avonds voor het slapen gaan? Of misschien lees je wel heel graag in de pauze tussen twee colleges door?

6. Maak lezen tot een comfortabel ritueel

concentratie trainen

Maak het jezelf gemakkelijk op je favoriete plek om te lezen. Voor mij is dat bijvoorbeeld thuis in de rechterhoek van mijn bank. Ik pak een extra kussen (en als het koud is een dekentje) en kruip dan lekker weg in mijn hoekje. Ik drink thee, eet mandarijntjes en kruidnoten, en luister Agnes Obel. Oh en ik heb bijna altijd een kaarsje aan. Gotta love die omaleef. Lezen mag gerust me-time zijn, dus sluit jezelf maar lekker op met alles wat je fijn vindt en maak het jezelf gemakkelijk.

Ik vind het heel fijn om muziek te luisteren tijdens het lezen, maar alleen instrumentale muziek, of muziek die ik zo goed ken dat ik niet meer naar de teksten luister. Als ik buitenshuis lees (bijvoorbeeld in de trein of in een koffietent) luister ik ook altijd muziek, maar dat is dan omdat ik anders afgeleid word door omgevingsgeluiden. Thuis vind ik het soms juist te stil, vandaar dat ik dan ook een rustig muziekje luister. Zoek je fijne muziek om te luisteren tijdens het lezen? Op Spotify kan je hele lijsten met instrumentale muziek vinden. Zoek bijvoorbeeld op ‘piano music for reading’.

7. Leg je telefoon weg

Misschien vind je het stom dat ik het zeg en gaat je innerlijke nu puber protesteren, maar het is voor diepe concentratie toch echt wel aan te raden. Ben je bang dat je de verleiding om toch op je telefoon te kijken niet kunt weerstaan? Er zijn apps waarmee je bepaalde functies van je telefoon tijdelijk kunt uitschakelen. Op de iPhone, onder het kopje ‘schermtijd’ kun je nu bijvoorbeeld je social media gebruik aan banden leggen door apps voor een bepaalde tijd gewoon uit te schakelen. Ideaal voor de social junkies onder ons ;)

8. Zet een timer

Je kunt je leesconcentratie oefenen door een wekker of timer te zetten. Neem je bijvoorbeeld voor: ‘ik ga nu een half uur onafgebroken lezen en het maakt niet uit hoe snel of hoe langzaam ik ga.’ Zet een timer voor 30 minuten en stop met lezen als de wekker gaat. Je zult merken dat de tijd veel sneller is gegaan dan je gedacht had. Misschien wil je zelfs nog wel verder lezen. Soms hebben we gewoon een externe factor nodig die ons dwingt om iets een bepaalde tijd vol te houden. Na een tijdje gaat het vanzelf en kijk je niet meer om naar een timer.

9. Geef jezelf een opdracht

Voor veel mensen werkt het goed om lezen zo concreet mogelijk te maken. Spreek bijvoorbeeld met jezelf af: vandaag ga ik vijfentwintig bladzijdes lezen. Of één hoofdstuk. Of bedenk: aan het einde van de week wil ik op de helft van dit boek zijn. Of: ik wil deze maand drie boeken gelezen hebben. Wat de opdracht is maakt niet uit. Het gaat erom dat je het tastbaar en ‘checkbaar’ maakt.

10. Vergroot je zelfvertrouwen door een boek uit te lezen

concentratie trainen

Ja, echt. Een boek uitlezen geeft je zelfvertrouwen. Het is toch een soort taak die je hebt weten te volbrengen, een afgerond projectje. Wanneer ik met zo’n ‘draak van een boek’ (een heel dik of heel moeilijk boek,) bezig ben en ik zie het niet meer zitten, dan heb ik twee opties; of ik stop ermee, of ik stop er tijdelijk mee en lees iets luchtigs of makkelijks tussendoor. Zoals bijvoorbeeld een young adult roman waar je even lekker doorheen kunt vliegen. Ik noem dat ’tussenboeken.’ Tussenboeken maken dat je even niet zo hoeft te worstelen en toch iets ‘volbrengt.’ Zodra ik zo’n boek uit heb, heb ik daarna meteen weer meer zelfvertrouwen om het lastiger boek op te pakken.

Ik hoor het heel graag van je als je vragen hebt over dit onderwerp en natuurlijk hoop ik dat je iets hebt aan mijn tips. Lezen kan echt enorm fijn zijn, dus gun het jezelf om het in ieder geval te proberen. Er zijn zóveel soorten boeken en zóveel manieren om te lezen – ik weet zeker dat je iets moet kunnen vinden dat bij jou past en wat voor jou werkt!

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

64 gedachten over “Manieren om je (lees-) concentratie te trainen

 1. Wat mij echt motiveert om meer te lezen: bookstagram. Ik vind het heerlijk om door feeds vol boeken te scrollen, mijn eigen boekgerelateerde nieuws te delen met echt geinteresseerden (introverts united) en het motiveert ontzettend om te blijven lezen. En de mensen zijn er ZO lief. <3
  Ik ga dit jaar de 30 boeken wel halen. Voor sommigen is dat niet veel, maar naast fulltime (en een half jaar 6 dagen) werken ben ik daar heel blij mee.

  1. God ja, ik volg ook een paar instagrammers die steeds laten zien wat ze lezen en man, mijn leeslijst blijft daardoor maar groeien!

    1. Ik heb zelf bookstagram (@mustmagazinenl) en heb wel een paar tips voor je. Zoals: @booksanddreamsnl, @howaboutabook, @bealeest en @leeseenboek.

 2. Misschien vloeken in de kerk, maar sinds ik een e-reader heb, lees ik nog meer dan ik al deed. Tuurlijk, ik mis de geur van een vers boek en het geritsel van de bladzijden. Daar staat tegenover dat ik heel gemakkelijk kan switchen tussen verschillende titels en door het handige formaat al mijn boeken steeds bij me heb. En niet te vergeten dat ik lekker in bed kan lezen, zonder dat mijn man er last van heeft. E-books zijn ook nog eens goedkoper. Kortom, nu ik eenmaal die toch wel hoge drempel over ben, kan ik het iedereen aanraden.

  1. Oh nee hoor, e-readers zijn een te gekke uitvinding! Voor de een werkt het, voor de ander minder, maar dat is ook helemaal ok :)

 3. Lezen is één van de fijnere dingen in het leven ^^ Deze tips gaan vast veel mensen helpen, Merel! Sowieso is iets te eten (tip 5) bij een boek altijd goed, trouwens.
  Als Vergevorderde Boekverslinder vraag ik me nu wel af: Hoe komt het dat veel mensen wel willen lezen, maar daar dan niet de concentratie voor vinden? Leidt hun telefoon af? Voelen ze zich schuldig omdat ze in hun leestijd ook hadden kunnen stofzuigen/hun moeder bellen/werkmail beantwoorden? Hebben ze misschien een hondje dat meteen op schoot springt zodra ze gaan zitten en komen ze daarom niet aan lezen toe?
  Daar ben ik oprecht benieuwd naar.

  1. Hihi, welkom bij de Club van Vergevorderde Boekverslinders <3

   Maar, ja, ik denk inderdaad dat dat het is. Dat we gauw het gevoel hebben: 'maar ik had zoveel andere (nuttiger?) dingen kunnen doen in deze tijd.'
   Kijk, voor mij heeft lezen urgentie om meerdere redenen. Ik word er gelukkig en rustig van, ik leer er dingen van en ik lees ook nog boeken voor mijn werk. Dus ik heb wel redenen om een boek belangrijker te vinden dan bijvoorbeeld stofzuigen. Al doe ik dat ook iedere dag. Maar goed, ik heb bijvoorbeeld geen hond die uitgelaten moet en ook geen kinderen die verzorgd moeten worden, dus ik kan me ook gewoon echt voorstellen dat niet iedereen de rust en tijd kan vinden om een boek per week te lezen, of zo. Logisch en ook niet erg.
   Het gaat niet om kwantiteit, maar om kwaliteit. Ik denk dat je er altijd naar moet streven om lezen tot een zo prettig mogelijke ervaring te maken.

  2. Ik was vroeger altijd een grote lezer, nu bijna nooit meer omdat mijn aandacht zo snel verslapt. Ik lees sowieso weinig, geen krant, geen blogs, wat dan ook. Ik kijk youtube of luister naar podcasts. En ik merk dat mijn hersenen tegenwoordig gewoon moeite hebben om gelezen woorden om te zetten in beelden, een aaneengesloten verhaal. Tijdens het lezen gaan mijn gedachten alle kanten op omdat ik zo gewend ben te multitasken. Na vijf zinnen weet ik al niet meer wat ik gelezen heb. Echt heel erg eigenlijk. Gelukkig heb ik de kerstman om boeken gevraagt zodat ik daar aan kan werken!

 4. Wat een fijne tips, Merel! Ik vind het trouwens heel erg leuk dat je zo open staat voor alle genres en leeftijdscategorieën, niets is te min :)

  Zelf koop ik geen boeken, maar ik heb thuis een ‘lege’ boekenplank, die eigenlijk nooit leeg is, maar vol staat met een verzameling boeken van de bib. Op die manier volg ik je tweede tip helemaal, want er is altijd een verzameling leesvoer in huis voor elke mood!

 5. Ik heb af en toe enorme reading slumps. Als een boek tegenvalt bijvoorbeeld of wanneer ik het druk heb. Dan lees ik weken niets om vervolgens in een weekend drie boeken te lezen. Heerlijk!

  1. Kijk, zo gaat dat ook :) Ik denk dat iedereen dat wel herkent. En dat is ook helemaal prima!

 6. Heerlijke blogpost dit! Ik probeer ook zo veel mogelijk te lezen tussendoor en mag eigenlijk wel weer wat minder op mijn telefoon zitten en meer lezen. In bed vind ik het ook heerlijk om te lezen <3

 7. Leuk om te lezen. De meeste tips pas ik al toe. Maar die telefoon blijft een dingetje… ik blijf er zo aan verslaafd en bij iedere melding wil ik kijken. Ik gebruik de app forest om dan een tijd niet te kijken maar als ik een geluidje hoor, ben ik toch weer afgeleid én de app werkt niet als ik het geluid afzet. Dan maakt de app geen geluidje en weet ik niet of mijn half uurtje er op zit.

  Heb je ook tips voor een trage lezer? Ik heb het idee dat ik bovendien nog eens heel traag lees.

  1. Tip voor de trage lezer is: waarom zou je snel moeten lezen? Lekker zo traag als je wil blijven lezen.
   Kies misschien een wat dunner boek, als je weer eens het zelfvertrouwen wil voelen dat je een boek uitgelezen krijgt.
   Maar ik zie niet in waarom het verkeerd is om traag te lezen, dus doe het lekker op jouw manier!

   1. Ik lees wel graag dikke boeken eigenlijk, maar ik vergelijk me inderdaad teveel met anderen. Daarom ga ik de lat wat lager leggen volgend jaar en vooral plezier halen uit het lezen :)

  2. Wat ik doe: mijn meldingen uitzetten. Mails, whatsappberichten, facebookberichten etc. bekijk ik wel als ik daar de tijd voor heb en niet tussen andere dingen door. En je mist niks urgents, want als het echt belangrijk is belt men wel. Wat ook helpt: je telefoon gewoon echt wegleggen, dus bijv. in een andere kamer.

 8. Yes, love dit :) Ik ga een aantal van je tips proberen. Ik had al wel besloten dat ik heus niet hoef te beginnen in een aantal oude boeken die nog ergens liggen en waarvan ik denk ‘die lees ik nog wel een keer..’, maar dat ik een nieuw boek mag kiezen om er weer goed in te komen. Die stap heb ik al gezet ;).

 9. Als kind al deed ik niks liever dan lezen. Ik deed het dan ook heel veel, ik verslond boeken emet

 10. Oei, het was nog niet af … Hier de rest van mijn reactie:

  … met als hoogtepunt mijn puberjaren waarin ik ooit eens op vraag van de juf nederlands alle boeken noteerde die ik dat jaar had gelezen en zo aan een lijst van een 300 boeken kwam.
  Maar tegenwoordig lees ik niet veel meer: 1 boek per maand of zo. Niet dat ik dat niet graag meer doe, maar er zijn ook zoveel andere dingen die ik graag doe die ik vroeger niet deed en ik heb nu ook nog mijn huishouden te bestieren. Vooral internet en alles dat te maken heeft met mijn blog neemt een flinke hap uit mijn vroegere leestijd.
  Ik heb echter ook altijd een boek bij (ik lees om die reden graag dwarsliggers, die nemen niet veel plaats in) en ik ga elke dag in bad en da’s altijd met een boek of den humo!

  1. Maar dat is ook helemaal prima toch? Een boek per maand is nog steeds 12 boeken per jaar. Dat is nog steeds een flinke stapel, als je het mij vraagt! Los daarvan: ik denk dat het meer om je leesbeleving/ervaring gaat, dan om het aantal boeken dat je zou moeten lezen. Kwaliteit over kwantiteit! Je ritueel van lezen in bad klinkt overigens heerlijk!

 11. Herkenbaar! Ik heb overal in huis stapeltjes boeken liggen. Regelmatig kan ik het niet laten om toch weer een nieuw boek te kopen, die vervolgens op een stapeltje vorige nieuwe boeken beland 😊
  Trouwens, als de boekenverkoopster vraagt of het een kado is… altijd Ja zeggen en lekker laten inpakken! Tis tenslotte een kado voor jezelf! (Ik weet, papier, maar ik hergebruik het vaak en het is zo’n verwennerij voor jezelf).

  1. haha ja en soms zit er heel mooi papier omheen, dat je er dan heel voorzichtig af kan halen en opnieuw kan gebruiken. Wel grappig trouwens dat je verkoopster zegt ;) ik tref vaker een boekverkoper ;)

 12. Wat een fijne en leuke tips! En wat fijn ook om te lezen dat het helemaal niet gek is om met meerdere boeken tegelijk bezig te zijn. Ik heb een grote boekenkast met nog ongelezen boeken erin, maar ook een ereader met 1000enden boeken en lees ebooks van de bieb. Voorlopig nog genoeg te lezen dus. Heerlijk!

 13. Heee Merel,
  Heel leuk artikel dit, love de omaleef van het op de bank hangen met een boek en kaarsjes aan. Toch grijp ik ook vaak naar mn playstation of zet ik de tv aan en kom ik er niet meer vanaf. Ik heb dus echt fases waarin ik heel snel en veel lees.
  Vraagje; waar haal jij je boeken? (Bieb, boekenwinkel, online?) & Wat doe je met je boeken als je ze uit hebt?

  1. Ik haal mijn boeken overal en nergens vandaag: ik krijg soms boeken opgestuurd voor mijn blog, ik koop soms boeken (fysiek of op e-reader,) ik leen boeken van vrienden, ik leen boeken uit de bieb.
   Wat ik ermee doe als ik ze uit heb: die boeken die ik heel graag wil houden, die heb ik mijn vintage boekenkastje staan. Maar dat is een bescheiden kastje, dus veel kan ik niet houden. Die leen ik uit aan vrienden met de boodschap ‘geef maar weer door als je het uit hebt, ik hoef hem niet terug’ of ik breng ze naar de kringloop.

 14. Wat een toffe blogpost! Ik hou ook echt van lezen (anders zou ik geen blog over boeken hebben haha) en lees vooral Young Adult, maar het is maar net waar ik zin in heb. Ik vind het heel leuk om te zien dat je veel verschillende genres leest. :) Nog een tip voor niet-lezers: probeer eens een luisterboek. Dat kan ook werken.

 15. Ik ben ook lid van de Club van Vergevorderde Boekverslinders, al sinds kleins af aan. Ik lees nu in mijn 100e boek van dit jaar.

  Maar ook ik heb, zeker sinds ik volwassen ben, echt periodes heeeel weinig gelezen. Wegens geen tijd/puf/geld. Wat dat laatste betreft is mijn Kobo met Kobo plus abo écht een uitkomst. Zoveel lezen als ik wil, voor een tientje per maand! Ik lees heel snel, dus soms voelt 25 euro uitgeven voor een boek echt een beetje als geld weggooien, hoeveel ik er ook van geniet. Nu kies ik er alsnog voor om soms een boek te kopen dat ik écht graag wil lezen en in de tussentijd verslindt ik gewoon alles van Kobo Plus. Wat mij ook hielp om weer meer te lezen is los te laten dat het “Verantwoord en Literair” moet zijn. Soms lees ik wéken alleen maar chicklits. BOEIEN!

  En sinds ik vorig jaar met ernstige bloedarmoede op de bank hing en daarna 6 weken van enkel tot heup in het gips terecht kwam is ’s avonds lezen mijn vaste leesmoment geworden. Ik ga vroeg naar bed (die gewoonte is blijven hangen wegens eerst gebrek aan energie en daarna gek van op de bank zitten met een gipsen pootje) en lees dan nog een uurtje. Lampje van m’n e-reader zachtjes, al het andere licht al uit en daarna slaap ik heerlijk! Tenzij mijn boek te spannend is en/of bijna uit, dan wordt het soms ineens nachtwerk :D

   1. Haha thnx! Ik schaamde me eigenlijk een beetje voor mijn lange epistel. Zo snel als ik woorden inhaleer met lezen, zo snel komen ze er soms ook weer uitgeschreven hihi

 16. Leuk artikel, ik heb meteen zin om ook weer te gaan lezen. Ik ben zelf zo iemand met een vreselijke concentratie als het om lezen gaat. Te veel onrust, altijd dat schuldgevoel dat ik ook een studieboek zou kunnen lezen ipv een roman. Hopelijk verandert dat als ik binnenkort afgestudeerd ben. Tot die tijd ben ik super blij met luisterboeken storytel!

 17. Heel leuk artikel! Ik houd zelf ook enorm van lezen maar merk dat ik er soms te weinig aan toe kom, het is soms zoveel makkelijker om ’s avonds gewoon Netflix aan te zetten haha. Wat mij heel erg motiveert om te lezen is de Goodreads reading challenge!

   1. Ja ik vind het ook een geweldige website! Ook een hele goeie om boekentips te vinden!

 18. Wat een fijn artikel! Dat motiveert om weer meer te gaan lezen. Begin dit jaar las ik een aantal boeken waar ik maar moeizaam doorheen kwam. Maar omdat ik mijzelf had toegezegd het boek uit te lezen, werd het een ware worsteling. Dat doe ik dus niet meer. Als een boek mij niet aanspreekt, dan leg ik het weg en dat is prima.
  En wat helpt als ik ga lezen: telefoon op vliegtuigstand!

 19. Sinterklaas heeft me twee heel dikke boeken cadeau gedaan, dus ik heb ook weer wat te doen komende tijd!
  Bij mij is de reden dat ik niet zo veel lees vooral dat ik niet goed kan kiezen wat ik zal gaan lezen. Ik houd van echt gebeurde historische boeken, zoals die van Geert Mak, maar ik heb al zijn boeken al uit en weet niet goed wat voor boeken erop lijken. Gelukkig heeft Sinterklaas dus nu een biografie en een autobiografie voor me gekocht – hopelijk zijn ze leuk.
  Ik lees gruwelijk snel, en eigenlijk zou ik langzamer moeten lezen, want dan krijg ik meer mee van het verhaal en alle details erin. Als ik eenmaal bezig ben is het eerder een kwestie van op tijd stoppen dan van proberen het een halfuur vol te houden… Zo heb ik de Ontdekking van de Hemel in één middag plus avond uitgelezen, en dat doet het boek eigenlijk geen recht.
  Ik denk dat ik de afgelopen tijd meer geschreven heb dan gelezen. Mijn notitieboek sleep ik tegenwoordig overal mee naartoe. Ik zou het misschien om de dag kunnen doen – de ene dag mijn notitieboek mee, de andere dag een leesboek.

  1. Heb je wel eens iets van Arthur Japin gelezen, Janne? Zijn boeken zijn vaak ook op historische gebeurtenissen gebaseerd, of hebben een (ooit) echt bestaande persoon als hoofdpersonage. Voorbeelden zijn De zwarte met het witte hart (over een prinsje uit Goudkust) , Een schitterend gebrek (over de minnares van Casanova) en De gevleugelde (over de eerste mens die door de lucht navigeerde). Misschien is dat iets voor jou?

  2. Oh dat is wel een idee ja, als je jezelf een beetje wil ‘afremmen’ :)

 20. Dit artikel komt als geroepen nu ik en mijn feministische boekenclubje voor het eerst bijeenkomen vanavond. Vraag: klopt het dat punt 9 mist?

 21. Wat een leuke tips Merel.
  Dankjewel 🙂.

  Ik ‘lees’ ook veel meer sinds ik Storytel heb. Heerlijk tijdens slapeloze nachten 😅.

  Waar haal jij je boeken tips vandaan?

  Groetjes 🤗

 22. Ik had deze post NODIG!!! Mijn inner OCD’er is alleen wel teleurgesteld in het feit dat je van 8 naar 10 bent gehupt. Maar die tips ga ik zo zekerweten toepassen! Ik voel me soms ook wel een beetje oma worden.. ik wil mijn concentratie ook gaan proberen op te krikken met breien en borduren. Wellicht dat het me helpt de concentratie te houden voor een boek. Thanks voor de tip merel :)

 23. Heerlijk stuk heb je geschreven. De televisie de deur uit doet ook wonderen voor je leesgedrag!:)

 24. Jaaa, dankjewel Merel! Lezen was als kind m’n allergrootste hobby (ik, als vaste klant bij de balie in de bieb: “Hallo, hebben jullie nieuwe boeken binnengekregen, die ik nog niet gelezen heb?”), maar sinds ik voor school boekverslagen moest gaan schrijven (WAT IS HET IDEE HIERACHTER?!?) was alle lol eraf voor mij, en sindsdien lukt het me hooguit nog om een paar James Worthy-columnpjes te lezen. Maar krijg hierdoor weer helemaal zin. DANKJEWEL!

  1. Ja, wat is dat jammer he, dat lezen in het onderwijs soms een beetje verpestend werkt. Gelukkig weet ik als juf dat het ook anders kan ;)

 25. Ik mis lezen zoals jij het beschrijft. Ik ben op het moment thuis met een burn/bore out en kan me nergens goed toe zetten. Ook niet tot lezen. En als ik terug kijk, zie ik dat dit proces tien jaar geleden is ingestart en dat ik vanaf dat moment ook minder ging lezen. Tot ik helemaal niet meer las. En uiteindelijk ook op (alle) andere fronten vast liep. Gelukkig heb ik hulp en ook al gaat het te langzaam naar mijn zin, en moet ik af en toe een stap terug doen, het gaat wel de goede kant op. En zijn er weer dagen waarop het wél lukt te lezen. En te schrijven.

  1. Wat fijn om te lezen dat het sommige dagen wat beter gaat. Ik denk dat als je zegt dat je het lezen mist, je ervan houdt, en dan heb ik er eigenlijk wel vertrouwen in dat het weer terugkomt. Heb geduld!

 26. Hele goede tips Merel!
  Nu ik dichter bij huis ga werken, ga ik een paar van je tips voor thuis uitproberen. Ik heb bijna een jaar lang ook altijd standaard een boek ik mijn tas gehad voor ik de trein. Als ik merkte dat ik daar te moe voor was, ging ik boeken luisteren. Dat werkt ook vrij ontspannend en je kan zelf het tempo bepalen. Als de energie weer een beetje terugkwam, kon ik weer zelf gaan lezen.

  1. Ja, boeken luisteren is ook zo fijn! En in een week tijd heen en weer treinen naar je werk kan je toch een aardig eind komen in een luisterboek!

 27. Precies wat ik nodig had! Bedankt voor je fijne tips! Ik gebruik de app GoodReads voor het bijhouden van mijn gelezen boeken. Je kunt hier ook de “To-Read” boeken en je ”Currently Reading” boeken in bijhouden. Ontzettend leuk.

 28. Dag Merel,

  Bedankt voor dit artikel, de tips kan ik goed gebruiken, vooral een wekkertje zetten en kijken hoeveel je kunt lezen in een moment. Ik lees graag zelfhulpboeken, maar mijn eerste boek krijg ik niet uitgelezen ondanks het een heel interessant boek is (de kracht van het nu – Eckhart Tolle) Soms is het langdradig en dan gaat het boek aan de kant. Ik kijk telkens hoeveel bladzijden ik nog moet tot het volgende hoofdstuk. Zie het als ongeduldigheid. ik ben geen lezer maar wil het wel worden. Het artikel motiveert me hier in.

 29. Dag Merel, ik heb veel boeken en ik wil heel graag lezen. Maar als ik lees dwalen mijn gedachten altijd af en plots ben ik een paar bladzijden verder zonder dat ik besef wat ik gelezen heb, en moet dan weer telkens opnieuw starten. Dit gaat automatisch ik weet niet hoe het komt.
  Grtjs B

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *