Midden-Oosterse ovenschotel

Ovenschotels eet ik zowel graag in de winter als in de zomer. Deze midden-oosterse vegan variant met kikkererwten en aubergine eet ik graag op een warmere dag met een frisse salade en pita brood. Ik weet zeker dat jij hem ook super lekker gaat vinden!
ovenschotel1

Ovenschotels eet ik zowel graag in de winter als in de zomer. Deze midden-oosterse variant met kikkererwten en aubergine eet ik graag op een warmere dag met een frisse salade en pita brood. Ik weet zeker dat jij hem ook super lekker gaat vinden!

ovenschotel3

Voor dit recept gebruikte ik wat ‘authentiek’ midden-oosterse ingrediënten zoals granaatappelstroop. De stroop is een veel gebruikt zoetmiddel in deze keuken. Je vindt het bij de Turkse supermarkt. Koop vooral een flesje want het is ook super lekker in een salade dressing.

ovenschotel4

Wat heb je nodig voor 2 personen?

1 aubergine
1 ui
2 teentjes knoflook
2 theelepels komijnpoeder
1 blik/pot kikkererwten
1 blik tomatenblokjes
2 eetlepels tomatenpuree
1 theelepel gedroogde basilicum
1 theelepel granaatappelstroop (of ander zoetmiddel)
250 ml groenten bouillon
1/2 eetlepel harissa (midden-oosterse sambal), optioneel
zout & peper
verse peterselie
Wat ga je doen?
– Verwarm de oven voor op 200 graden-

1. Snijd de aubergine in plakken en smeer de plakken beide kanten in met wat olijfolie. Leg ze op een bakplaat en zet 20 minuten in de oven. Draai ze na 10 minuten een keer om.
2. Verhit een scheutje olie in een diepe koekenpan en bak de ui voor 5 minuten. Voeg de knoflook en komijn toe en bak een minuut mee.
3. Doe de kikkererwten in de pan en roer goed door. Bak nog 1 minuut. Doe deze ui-kikkererwt mix vervolgels in een ovenschaal.
4. Leg de gebakken aubergine plakken hierop.
5. Doe de tomatenblokjes, tomatenpuree, basilicum, granaatappelsiroop, bouillon, harissa, zout en peper bij elkaar in een pan (bijv. dezelfde koekenpan ;)) Breng dit langzaam aan de kook.
6. Verdeel de tomatensaus over de aubergineplakken.
7. Zet de ovenschaal 35-40 minuten in de oven.
8. Garneer met verse peterselie en met brood of een graan.

ovenschotel2

Ga je aan de slag met dit recept? Leuk! Ik ben natuurlijk benieuwd wat je ervan vindt. Ik zie graag je creatie via #degroenemeisjes op instagram.

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

43 gedachten over “Midden-Oosterse ovenschotel

 1. Dat ziet er super lekker uit! Als ik aan ovenschotels denk, denk ik altijd aan de horror-ovenschotel die mijn vader vaak maakte met worst en aardappelpuree. Dit is totaal anders (gelukkig!).

 2. Oh, wat ziet dat er lekker uit! Ik was van plan lasagne te maken, met ongeveer dezelfde ingrediënten. Wie weet maak ik deze ovenschotel wel!

 3. Oeh dit vind ik heel lekker klinken! Ben de oosterse keuken wat meer aan het uitproberen en dit gerechtje past daar perfect bij. Misschien vanavond maken!

 4. Hier ook nog nooit van granaatappelstroop gehoord, maar die ovenschotel lijkt me ontzettend lekker!

 5. Dit recept klinkt lekker. Ik heb granaatappelstroop al een tijdje op mijn boodschappenlijstjes staan, maar ik ben nog niet in een Turks winkeltje oid geweest.

 6. Oh wat een lekker en makkelijk recept weer! Eens kijken of ik dat van de week voor mijn ouders kan maken! (:

 7. De granaatappelstroop heet in het Turks “Nar Sos”.
  Nar = granaatappel
  Sos = saus
  Het heeft een bruine kleur.
  Erg lekker door de salade, het is een beetje zurig, maar niet zo zuur als citroen of azijn.

 8. Ja ik vind granaatappelmelasse ook heerlijk in dressings, vaak bij salades met kikkererwten en aubergines, zelfde foodpairing dus! maar wel goed oppassen als je het koopt, in veel winkeltjes verkopen ze iets was 90% suikerstroop is (glucose) met een beetje granaatappel, de echte is 100% granaatappel. ik heb mijn flesje bij Pit & pit besteld . in Turkijke verkopen ze trouwens ook een boterhamspread die bestaat uit tahini gemengd met granaatappelmelasse (was niet mijn ding maar wel een leuk idee :D)

 9. Ik ben gek op aubergine, maar heb eigenlijk te weinig receptjes waar deze groente tot zijn recht komt. Bedankt dus!

 10. Oh dat klinkt lekker zeg! En wat een interessante kleur heeft de ovenschotel (: Ga ik een keer proberen!

 11. ik vind ‘midden-oosterse sambal’ trouwens een hilarische (en überhollandse) benaming voor harrissa :D

 12. Ik ben het eens met Hanne dat de midden-oosterse sambal ‘hilarisch’ is. Sowieso, Midden-oosters? Bestaat er een keuken uit het midden-oosten? En hoort Turkije daar dan bij? En als je granaatappelstroop en harissa in een gerecht stopt, mag je het dan midden-oosters noemen? Wel eens van eurocentrisme gehoord? Ik snap dat je graag nieuwe recepten bedenkt, maar ik wordt hier een beetje moe van…

 13. Ik heb deze ovenschotel net gemaakt en ben fan: heerlijk en lekker pittig! Bij gebrek aan granaatappelmelasse heb ik dadelstroop gebruikt; dat werkte ook prima :-)

 14. […] op zaterdag, verscheen er een lekker recept van Jamie’s hand op de blog. Dit keer was het een Midden-Oosterse ovenschotel met granaatappelsaus. Ik vond het heel bijzonder gevonden en het ziet er ook nog eens heel lekker […]

 15. Denk dat ik dit morgen eens ga maken. Aubergine aanwezig, kikkererwten over omdat ik het vocht voor de chocolademoussetaart ga gebruiken en alle andere ingrediënten (op granaatappelstroop na) al aanwezig. Die stroop kan ik mooi bij mij in de Kanaalstraat in Utrecht wel kopen. Daar struikel je over de Turkse winkeltjes ;-) Alleen benieuwd of manlief het wil eten…

 16. Heb het net gemaakt was erg lekker! In plaats van de granaatappelstroop agavestroop gebruikt, ging ook prima. Ook had ik net exact harissa maar wel andere sambal, was ook goed.
  Echt een aanrader!

 17. Wat een geweldige maaltijd is dit zeg! Echt heerlijk! Ik kon geen granaatappelstroop vinden in ons alles-behalve-exotische dorp, dus ik heb dadelstroop gebruikt.

 18. Vanavond voor mijn gezin dit recept gemaakt en….het was heerlijk!!! Wat een heerlijke smaken. Voor ieder een aanrader. Bedankt Groene meisjes. Veel liefs

 19. Vandaag gemaakt en wat een comfortfood! Lekker met een hard broodje erbij en soppen maar ?

 20. Kan je dit van te voren maken en dan ’s avonds in de oven stoppen? En is het de volgende dag lekker om koud als lunch te eten?

 21. Was erg lekker in pitabroodjes, ook voor onze kinderen!
  Ik voel me helemaal een groen meisje want de restjes heb ik gemixt en dient morgen als broodbeleg!! Bedankt voor het recept, zeker voor herhaling vatbaar.

 22. Ik heb dit recept al vaak gemaakt en staat op mijn favoriete lijstje! Top recept dus!

 23. Ik ga deze vanavond maken! In het recept staat granaatappelsTroop, maar ik ben bij meerdere toko’s geweest en ze kennen alleen siroop. Dus dat heb ik uiteindelijk maar meegenomen. Ben benieuwd!

 24. […] uiteindelijk meer een pastasoepje, maar tot nu toe is nog niets aangebrand. Verder maakte ik ook deze ovenschotel van De groene meisjes en die is ook zeker een aanrader om een keer te […]

 25. Mmmmm, ja gemaakt. Héérlijk! De gasten waren ook tevreden. Ik had een beetje van de kikkererwten bovenop gedaan, die worden dan zo hard/knapperig geroosterd in de oven.

 26. Hi,
  Heerlijk om dit recept te ontdekken en proberen. Ik zal zelf een volgende keer ook op de bodem aubergine leggen, dan de kikkererwten en dan weer aubergine (dus 2 stuks aubergine). Verder wil ik dit ook eens proberen met wat kaneel en koriander. Ik denk wel dat ik de extra tomatenpuree weg zal laten.
  Super dat je dit recept gedeeld hebt. Ik heb hem overgeschreven in mijn receptenboek om te laten blijven;-)

 27. Ik heb dit deze avond gemaakt voor 4 personen (dubbele hoeveelheden dus) en we vonden het allemaal heerlijk!
  Het was niet echt veel, dus als grote eters dit gaan maken, wees niet bang om iets meer te doen

 28. Samen met mijn vriendin dit recept echt al honderd keer gemaakt! Heerlijk!
  Mijn vader had dit ooit voor mij gemaakt vanwege al mijn intoleranties. Toen bleek het echt perfect. Had er zelf nooit op kunnen komen!

  Wij gebruiken altijd agavesiroop in plaats van granaatappelsiroop, werkt ook prima!

 29. Als veganist is het wel zaak om op te letten welke essentiele amino zuren je mist in een maaltijd. Bonen, legominosen hebben eigenlijk altijd een volkoren graan nodig om het volledige eiwit te krijgen wat er natuurlijk in vlees gerechten zit.
  In dit recept zitten eigenlijk alleen maar kikkerwten die het dierlijk eiwit vervangen. Dus ik zou er volkoren pasta of mais korrels bij doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *