Mijn Berlijn

mijnberlijn2

Als je wel eens op stedentrip naar Berlijn bent geweest en tijdens je voorbereiding op je reis op internet op zoek was naar tips, dan is de kans heel groot dat je destijds op Berlijn-blog bent beland. Marjolein’s blog is het grootste blog over Berlijn en is internationaal mega populair. Logisch ook, want Marjolein verzamelt op haar blog de beste tips, adresjes, mooie verhalen en geweldige foto’s. Wij volgen Marjolein al een hele tijd en we vinden het heel tof dat zij ons blog ook volgt. Zo hebben we regelmatig contact met elkaar, op Twitter bijvoorbeeld, maar we hadden elkaar nog nooit ontmoet. Dat komt mede doordat we nogal een eindje uit elkaar wonen (Berlijn-Amsterdam) en dan is elkaar spontaan tegenkomen niet iets wat heel snel gebeurt. Nu Marjolein een boek heeft geschreven – Mijn Berlijn, – en dit boek in Nederland werd gelanceerd, konden we haar eindelijk ontmoeten. We keken heel erg uit naar het prachtige boek, maar Marjolein leren kennen was toch eigenlijk wel net zo leuk! Vandaag laten we je Mijn Berlijn zien. Wij zijn megablij met deze enorme bron van inspiratie en kunnen niet wachten om het boek in juli, als we eindelijk weer naar Berlijn gaan, te gaan raadplegen.

Als je ons blog al wat langer volgt, dan weet je dat wij enorme Berlijnfans zijn. We komen er nu een jaar of acht heel regelmatig en we raken gewoon niet op deze stad uitgekeken. Er komt een keer een moment dat we naar Berlijn gaan verhuizen, dat kan bijna niet anders. Marjolein deed dat, een jaar of negen geleden. Ze ging voor haar studie een tijdje naar Berlijn en kwam eigenlijk nooit meer ècht terug. Ze verloor haar hart aan de stad en later ook aan haar Duitse vriend en zodoende is ze nu een echte Berlijnse geworden. Ze kent de stad op haar duimpje, weet de allerbeste plekken te vinden en weet je op haar blog iedere keer weer te verrassen met de verhalen die ze over de stad vertelt. Niet alleen de verhalen over hoe de stad nu is, maar ook over hoe het vroeger was. Marjolein heeft duidelijk een grote interesse voor geschiedenis, want ze weet echt álles over de historie van de Duitse hoofdstad. Wij hebben veel bewondering voor hoe zij haar blog – en nu dus ook haar boek – zo goed onderhoudt met nuttige informatie, mooie verhalen en up to date adressen en hotspots. Mijn Berlijn is een prachtige aanvulling op het blog. Het is een super persoonlijke reisgids. Een boek van 240 pagina’s bomvol informatie. Wij kregen het boek op vrijdagavond. Er werd geborreld bij De Ceuvel, waar de lancering plaatsvond, en ’s avonds laat begon ik thuis meteen aan het boek. Zaterdagochtend las ik het boek uit. Ik had letterlijk alle 240 pagina’s gelezen. Het boek leest als een trein, het is ontzettend goed geschreven. Wat Marjolein zo waardeert aan de stad (de rust, ruimte, de kleuren, de eindeloze mogelijkheden en de enorme creativiteit) is precies wat ook wij zo geweldig aan de stad vinden. Dat maakt het boek voor ons heel herkenbaar en dat leest natuurlijk extra lekker. Daarbij komt dat de vele prachtige foto’s maken dat je iedere bladzijde weer iets hebt om naar uit te kijken. We zullen je een aantal voorbeelden laten zien:

mijnberlijn3 mijnberlijn4 mijnberlijn8 mijnberlijn6 mijnberlijn7 mijnberlijn5 mijnberlijn9

Het boek belicht allerlei verschillende aspecten van de stad. Zo rol je van een verhaal over de duizenden bloeiende bloesembomen (geschonken door Japan, na de val van de muur) in de lente, in een hoofdstuk over bewuste Berlijners – er wonen sinds oudsher een hoop idealisten in de stad. Oh, daar hebben we een hoofdstuk over vegetarische restaurantjes – en tot onze grote vreugde worden onze lievelings adressen (Chay Village, Momo’s, Goodies, Mos Eisley) ook genoemd. Daarna lees ik een verhaal over verlaten plekken, zoals zwembaden en pretparken in de stad, de saaie buitenwijken die allemaal toch iets moois blijken te hebben, de graffiti-artists die allemaal hun eigen herkenbare stijl hebben, de wachttorens die nog in de stad staan en de sporen die de oorlog heeft achtergelaten. Zo weet ik nu bijvoorbeeld dat er in meer dan 1000 plaatsen in Europa 50.000 gedenkstenen met namen van oorlog-slachtoffers erop liggen. 6000 daarvan liggen in Berlijn. Zo struikel je dus bijna letterlijk over de geschiedenis van de stad.

mijnberlijn1

Echt, als Berlijn niet al mijn lievelingsstad (ter wereld. En nee, ik ben nog nooit in New York geweest, maar ik denk eerlijk gezegd niet dat NYC het voor mij haalt bij Berlijn, ik ben echt een diehard fan,) was, dan was ik door dit boek vast en zeker overtuigd.
Je ziet hoeveel plakkertjes ik in het boek heb geplakt. Dit zijn allemaal punten, adressen en plekken waar ik bij stil wil staan, de volgende keren dat ik in Berlijn ben. Ook al ben ik er al heel vaak geweest, er is nog zóveel te ontdekken.

Als je net als wij een Berlijnfan bent, of als je gewoon heel erg benieuwd bent naar de stad, dan is Mijn Berlijn echt een aanrader. Gebruik het boek als reisgids, als naslagwerk of als bron van inspiratie – we weten zeker dat je niet teleurgesteld zult raken.

Mijn Berlijn is hier te koop en kost €17,95. Vanaf dinsdag zal het ook in de boekhandels liggen.

Meer Berlijnfans in the house? En wie van jullie volgt Marjolein’s blog? We zijn heel benieuwd wie het boek gaat lezen en wat jullie ervan gaan vinden! Laat je het ons weten?

Deze blogpost bevat een affiliatelink. Dat betekent dat wanneer jij een online aankoop doet, wij een klein percentage van het aankoopbedrag ontvangen. Wees gerust; jij betaalt absoluut niks meer dan normaal en wij werken alleen met partners waar we achter staan en die we vertrouwen. 

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

34 gedachten over “Mijn Berlijn

 1. Leuk dat jullie zo enthousiast zijn! Ik ben 1 keer in Berlijn geweest en dat is behoorlijk tegengevallen… Maar met jullie tips moet het zeker goedkomen en heb ik in ieder geval zin om de stad weer eens te ontdekken, op een goeie manier deze keer!

  1. We zijn natuurlijk totaal niet ‘neutraal’ in deze kwestie ;) Maar ja, we denken dat je de stad inderdaad nog een kans zou moeten geven, hihi!

 2. Het boek ziet er prachtig uit. Ik heb nooit zo nagedacht over Berlijn. Mijn favo stad is Barcelona. Daar ben ik verliefd op geworden. Toch zie ik op Facebook dat Berlijn erg geliefd is en hoor ik zelfs van vreemden waarmee ik toevallig een praatje maak in de trein, dat Berlijn geweldig is. Ik denk dat ik het maar eens een kans moet geven. Beginnende bij de Berlijn blog natuurlijk :).

  1. Barcelona is ook GEWELDIG. Daar ben ik nu 2 keer geweest en ik zou er zo nog 10 keer naartoe kunnen. Heerlijke stad! Ook voor veggies, trouwens.

 3. Ik heb net even een paar stukjes op de Berlijnblog gelezen en ik vind het echt vet. Marjolijn ziet er ook uit als een leuke, frisse en spontane meid. Ik word er helemaal enthousiast vond. On a side note; is het ook interessant om te lezen hoe bepaalde delen van het schrijf- en uitgeefproces van haar boek verliep. Iets waar ik bij jullie inmiddels ook zeeer benieuwd naar ben!

  1. Tof is haar blog he? En Marjolein is heel lief en leuk. Jaaa, een update over ons boek volgt over een tijdje. Als er iets meer te vertellen is zeg maar ;)

 4. Inmiddels 3x in Berlijn geweest en ook ik ben verliefd, en dat terwjjl ik helemaal geen stadsmens ben. Ik vind het een heerlijke stad, zelfs mijn moeder die eigenlijk niets met Duitsland had is sinds ons eerste bezoek helemaal om. Zo fijn dat er zoveel leuke (bio)winkels te vinden zijn. Ik ga het boek zeker kopen, want er is nog zoveel te ontdekken.

  1. Wat leuk om te horen dat er nog zoveel meer Berlijnfans zijn!

 5. Heb het boek besteld, we gaan volgende week een weekje naar Berlijn. Ben heel erg benieuwd naar het boek!
  Haar website is geweldig, super informatief en een must voor de Berlijn bezoeker. Wij hebben zin in volgende week!

 6. joehoeeee een dikke Berlijnfan hier. Want wat een prachtige stad, heel veel liefde. Daarnaast ook veel te weten gekomen door Marjolein, volg haar blog en op twitter. Heel erg tof! Ook nu ze vlogs maakt, heb ik het gevoel even terug te zijn in Berlijn te zijn.
  Bij mij is het nu zo ver dat wanneer ik mijn opleiding klaar heb, naar Berlijn wil gaan. Zal begin 2016 worden, enorm veel zin in, alleen hoe en wat komt allemaal nog.
  Eerst even genieten van dit mooie boek. Al besteld, dus hoop heb morgen te ontvangen.

  Liefs.

  1. Oh wow, wat een mooi plan! Ik zou je zo achterna gaan….

 7. wauw wat cool, besluit gisteren spontaan om mee te gaan met 2 vriendinnen die naar Berlijn gaan. En dat is vrijdag al! En hoe vet zie ik jullie blog met de link voorbij komen. Wat een toeval en leuke blog! Met eeuwige dank aan mijn man ook zijn plannen omgooit en die het weekend alleen met de kiddos door gaat brengen. Berlijn is zo heerlijk!

 8. Hoi lieve groene meisjes! Ik vond het zo tof om jullie op mijn boekpresentatie te ontmoeten. Toen ik net op Twitter een mention van jullie met ‘Mijn Berlijn’ voorbij zag komen, schoot mijn hartslag omhoog. Wat ontzettend leuk dat jullie een heel artikel aan mijn boek hebben gewijd! En dan ook nog zo positief, wow. Dank jullie <3. Die ontdekkingsdrang herken ik trouwens heel erg. Zelfs als je hier woont blijf je zoveel leuke dingen ontdekken… De stad verveelt gewoon nooit! Als jullie in juli zin hebben om samen een Tresor bij Ohlala soldaat te maken dan hoor ik het graag, haha! Liefs!

  1. Heel graag gedaan! <3 En jaaaa die Tresor gaan we zeker samen eten, als jij dan in Berlijn bent tenminste ;) En ook die geweldige ijskoffie van Oh La La waar je het over had. Can't wait!

 9. Sinds 1990 kom ik jaarlijks 1 of meerdere keren in Berlijn en ik ben nog lang niet uitgekeken. Dank zij Marjolein’s blog vind ik telkens weer nieuwe dingen om te zien.
  Ik ga het boek gauw eens bekijken.

 10. Volg het Berlijn blog al heel lang. De beste reisgids voor Berlijn!

 11. Ook wij zijn fanatieke Berlijnfans, bezoeken soms 2 x per jaar de stad en met de tips van Marjolein zien we heel veel van de stad. Dit jaar willen in oktober gaan met het Licht festival.

  1. Oh ja ik vergeet te melden dat wij Mijn Berlijn ook gaan kopen.

 12. Leuk artikel, ik ben erg benieuwd naar het boek! Ik ben maar een keer in Berlijn geweest en ik heb daar niet echt spectaculaire herinneringen aan over gehouden.. dat betekent dat ik absoluut nog een keer terug moet dus!

 13. Jaaa, ik ben ook echt verliefd op Berlijn. Heb laatst bedacht dat ik er echt wel graag een paar maanden zou willen wonen. Is alleen momenteel niet echt haalbaar qua geld, en mijn Duits is (nog) niet goed genoeg, maar net als jullie denk ik dat het ooit nog wel gaat gebeuren. Marjoleins blog volg ik niet echt, maar ben er natuurlijk wel eens op terechtgekomen.

  1. Dan zou je haar blog zeker moeten gaan volgen! Daardoor krijg je alleen maar bevestigingen dat je het echt moet gaan proberen ;)

 14. Ik ben heeeel benieuwd naar Marjoleins’ boek en aan de plakkertjes te zien is er nog genoeg om naar toe te gaan. Ik heb er zelf zeven (vette) jaren gewoond en ben benieuwd wat Marjolein me kan laten zien en lezen wat ik nog niet ken ;-)

  1. Haha, misschien niet meer zóveel als ze ons kon laten zien. Maar aangezien ze zelf aangeeft dat ze na 9 jaar in de stad te wonen nog steeds nieuwe dingen ontdekt… vast wel iets! ;)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *