Mijn eerste zomer in Utrecht

Foto’s: Aline Bouma

Terwijl ik dit zit te schrijven slaat de regen en de wind om het huis – op een zolderverdieping klinkt alles wat heftiger dan het daadwerkelijk is – dus het voelt een beetje gek om iets te schrijven over de zomer. Toch doe ik het, want dat had ik jullie beloofd. Een blogpost over mijn eerste zomer in Utrecht. Op Instagram vroeg ik wat jullie hierover zouden willen lezen en er kwamen allemaal leuke vragen binnen. Uit die vragen heb ik er een paar gekozen om te beantwoorden.

Hoe bevalt het samenwonen?

Zo lief dat jullie hiernaar vroegen! Ik kan er eigenlijk heel kort over zijn (‘heel goed!’) maar dat ga ik niet doen, want ik ga jullie lastigvallen met wat zoetsappig geklets. Samenwonen met Mare is echt het allergezelligste ooit. Het leukste vind ik het om samen te koken in onze super fijne keuken, of om samen onze moestuinbak (gekregen voor mijn verjaardag!) te bewonderen in de tuin. We hebben de ruimte, dus we kunnen elkaar met rust laten als dat door één van de twee (meestal ben ik het) op prijs gesteld wordt. We ervaren enorm veel rust nu we niet meer heen en weer hoeven te reizen. Het huishouden hebben we heel eerlijk verdeeld. Dat is natuurlijk altijd even wennen als je beide van een eigen huishouden komt, maar we hebben er goede afspraken over gemaakt en nu werkt het allemaal top. Wat kan ik nog meer zeggen? Het is gewoon elke dag gezellig! Samen, maar ook met vrienden die geregeld komen eten of in onze tuin komen hangen. Ik kan me bijna niet meer voorstellen hoe het was toen we níet samenwoonden. <3

Hoe is Utrecht anders dan Rotterdam?

Hoe níet?! Ik vind het echt twee totáál verschillende steden. Rotterdam is ruim en breed opgezet, industrieel, wat rauwer en de bewoners zijn wat directer. ‘Niet lullen maar poetsen’ is écht het motto van de meerderheid van de Rotterdammerts. Utrecht – met name de binnenstad en de buurtjes eromheen – vind ik lieflijk en verfijnd en oud. Met die prachtige geveltjes overal. De mensen zijn hier vrolijk en houden van een praatje. Alles is op elf minuten fietsafstand.

Ik voel me in beide steden echt ontzettend thuis. Net als dat ik me in Amsterdam trouwens ook vele jaren heel erg thuis heb gevoeld. Maar het grootste pluspunt aan Utrecht vind ik toch wel de omgeving. In nog geen twintig minuten fietsen sta je middenin de natuur en dat vind ik echt fantastisch. Ik moet zeggen dat ik daar ook heel erg aan toe was en dat ik dat in Rotterdam een beetje miste. Daarnaast is Utrecht natuurlijk mega centraal. Dat is handig voor ons, omdat we voor werk, vrienden en familie geregeld richting Amsterdam moeten. Dat is maar 25 minuten met de trein. Laatst moesten we in Den Bosch zijn: ook dat bleek maar een half uurtje treinen te zijn. Ideaal!

Waarom ben je in de binnenstad gaan wonen als je zo van de natuur houdt?

Om deze vraag moest ik gniffelen. Hij is volledig terecht namelijk. Jullie kennen me als de ANWB-meid die ik graag wil zijn en jullie weten hoeveel ik ervan hou om in de natuur te zijn. Maar… de stad trekt ook. Plus, dit huis werd ons letterlijk in de schoot geworpen. Dit prachtige monumentale pandje aan de gracht – het is echt ongelooflijk hoeveel geluk we daarmee hebben gehad. We konden er gewoon geen nee tegen zeggen…zéker niet toen we de enorme gemeenschappelijke tuin die er bij het huis hoorde zagen. We waren direct verkocht.

Het is waar: op zaterdagen is het héél druk in het centrum. En ja, er zit een studentenhuis heel dichtbij ons. Dat zijn de wat mindere dingen van het wonen in de binnenstad. Maar eerlijk gezegd is dat het dan ook wel. Natuurlijk, er komt een tijd dat ik graag een elektrische auto voor de deur wil kunnen parkeren. En ook wil ik graag zonnepanelen op mijn dak. Maar dat is sowieso meer iets voor wanneer we een huisje gaan kopen, ooit. Dat zal niet zo gauw in de binnenstad zijn denk ik. Voor nu is dit een topplek om te wonen en juist omdat we weten dat het niet voor altijd is, genieten we er des te meer van!

Hoe bouw je een nieuw sociaal leven op in Utrecht?

Ik denk dat ik vrij gemakkelijk spreken heb. Niet in de laatste plaats omdat ik hier al een paar heel leuke mensen kende en die mensen kan ik nu wat gemakkelijker zien dan voorheen. Maar los daarvan heb ik er gelukkig nooit veel moeite mee gehad om nieuwe mensen te leren kennen. Ik ben in mijn leven al best wel een paar keer verhuisd (van Friesland naar de Achterhoek, van de Achterhoek naar het Westen, enz) en het is me iedere keer weer gelukt om een sociaal leven op te bouwen. Ik leg gemakkelijk contact en ben niet verlegen. Ik zeg ja op bijna iedere uitnodiging, ik ga mee met groepjes waarin ik maar één of twee personen ken. Ik heb een brede interesse, dus ik zou me bij allerlei clubjes kunnen aansluiten. Ik ben me ervan bewust dat dit echt een handige ‘gave’ (of privilege) is om te hebben. Zeker wanneer je verhuist.

Als jij binnenkort gaat verhuizen en je je druk maakt om het leren kennen van nieuwe mensen, bedenk je dan dat de wereld echt vól is met leuke mensen die er op wachten om jou te leren kennen. Je moet die mensen alleen wel bewust en actief opzoeken. Dat zou je bijvoorbeeld kunnen doen door op een toffe plek vrijwilligerswerk te gaan doen. Of door je aan te sluiten bij een leesclub. Of wat denk je van het oprichten van een eetclubje? Doe een oproep op Instagram of Facebook, naar mensen die ook op zoek zijn naar meer sociale contacten. Meld je aan op een forum (zoals Natuurdromers) of bij een plaatselijke Facebookpagina. Een sociaal leven opbouwen kost moeite en je kunt het gevoel hebben dat je helemaal opnieuw moet beginnen. Maar… je zou er ook een leuke uitdaging van kunnen maken! Wie weet wat het je oplevert. Het zou je wel eens heel erg kunnen verrassen.

Wat zijn je leukste ontdekkingen in Utrecht en omgeving?

Ik heb deze zomer al twee keer gezwommen in de Maarsseveense Plas en dat was heerlijk. Echt een heel goede zwemspot. Ook vond ik ontbijten bij de Veldkeuken, in Amelisweerd echt fantastisch. Ik bedoel: ontbijten met uitzicht op de koeien?! Dat wil ik iedere dag wel. Verder heb ik bloemen geplukt in een pluktuin in Oud Zuilen. We hebben laatst fantastisch geluncht bij De Zusters in Maarssen op Buitenplaats Doornburgh. Oh en laat ik de Vlinderhof in De Meern niet vergeten!

Er is vast nog iets dat ik vergeet te noemen, maar dit waren de dingen die meteen bij me opkwamen. Ik kijk er naar uit om Utrecht en omgeving in de herfst te gaan zien. Volgens mij wordt dat prachtig. Zin in!

Wat is je favoriete (vegan) tentje tot nu toe?

Oeh… moeilijk! Ik heb een paar favoriete adresjes. Life’s a Peach bijvoorbeeld. Dit is een volledig vegan tentje met heerlijke gebakjes en focacia’s. De koffie bij Møs en The Village vind ik héél goed. Broei heeft geweldige vegan snacks voor bij de borrel. Loaf – een pas geopende bakkerij – heeft erg lekker zuurdesembrood en vegan kaneelbroodjes. Dat is een beetje uit het centrum, maar heel erg de moeite waard om op je OV-fiets naartoe te gaan.

En tot slot: mis je Rotterdam?

Ja en nee. Er zijn een paar dingen die ik mis. Zoals samen met onze laptops bij de bibliotheek werken met één van mijn liefste vriendinnen. Of de taart van Lof der Zoetheid. De koffie van Coppi. Het uitzicht vanaf Zuid naar de overkant en andersom. Ik heb een geweldige tijd (vier jaar) in Rotterdam gehad en ik hoop er nog vaak te komen, maar ik mis de stad niet actief. Ik sta er niet heel veel bij stil, eerlijk gezegd. Waarschijnlijk komt het doordat ik het nu ook weer heel erg naar mijn zin heb in Utrecht. Gelukkig maar :)

Wat zijn jullie ervaringen met verhuizen naar een andere stad? Ik ben heel benieuwd! 

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

26 gedachten over “Mijn eerste zomer in Utrecht

 1. Met het oog op de toekomst vind ik het heel fijn om te lezen dat je je zo thuis kunt voelen in een nieuwe stad als je je geliefde oude verlaat <3 alle goeds gegund aan jullie!

  1. Dat komt met jou ook helemaal goed Marloes, dat weet ik zeker <3

 2. Erg leuk om te lezen, Merel! Zo fijn dat jullie samen jullie plekje hebben weten te vinden.
  Wat betreft je vraag: Ik verhuisde jaren geleden van Amsterdam naar Haarlem en het eerste wat me daarna opviel was dat anderen hier zo langzaam fietsen. Hallo-hooo! Of ehh… bij nader inzien bleek ik als een idioot door het verkeer te gaan, met bijbehorende hartslag. Wat ik hiermee wil zeggen: een andere plek kan je ook weer zoveel (over jezelf) leren! Het fietsen stond in mijn geval voor het leven waar ik doorheen raasde (langzamer of stilstaan vond ik eng). Neem je tijd en geniet van je nieuwe ontdekkingen! <3

  1. Ha, zooo herkenbaar dit! Ik had precies hetzelfde toen ik van Amsterdam naar Rotterdam verhuisde. Van 6 jaar lang met mijn hand aan mijn bel door de stad fietsen naar zoef-zoef over de lekkere fietspaden in Rotterdam… en ik voelde me zoveel relaxter. Nou is het ook een groot verschil in drukte door toerisme, maar het is ook mijn eigen houding. Sowieso denk ik dat een nieuwe stad je weer van alles kan leren over jezelf. Over je interesses bijvoorbeeld, over je vriendschappen, over of je wel of niet een buitenmens bent, enz.

 3. Ik ben zo’n 2 jaar terug van een grote stad naar een (relatief groot) dorp verhuisd en dat heeft me veel rust gegeven, omdat de omgeving een stuk rustiger is haha! Voordeel is dat ik hier ook sneller in een stukje natuur of tussen de weilanden loop, dan toen ik nog bij mijn ouders in de stad woonde. Het lastige vond ik wel dat ik een stuk verder van mijn beste vriendinnen af ging wonen, maar gelukkig houdt de afstand ons niet tegen alsnog regelmatig af te spreken (of in deze tijd; te videobellen). Heeft wel even geduurd voordat ik m’n draai in een compleet nieuwe omgeving had gevonden, maar ik ben blij dat ik de stap naar een rustigere woonplaats heb gezet :)

  Goed om te horen dat jij het al zo goed naar je zin hebt in Utrecht!

  1. Wat ontzettend fijn om te horen! Ik kan me helemaal voorstellen dat een verhuizing van een stad naar een dorp wel iets voor je sociale leven kan betekenen. Ik stel me ook altijd voor dat in dorpen (groot of klein) vooral mensen wonen die daar hun hele leven al wonen en dus al hun familie en vrienden daar hebben. In steden komen mensen in hun eentje wonen, wonen er tijdelijk enz. Dat maakt het misschien iets gemakkelijker om contacten te leggen. Maar zoals je zegt: als je echt wilt, dan zijn er natuurlijk genoeg manieren om je vriendschappen in stand te houden – ook op afstand. Ik moet nu bijvoorbeeld met de trein naar Amsterdam, Rotterdam, Hilversum en Arnhem voor mijn vrienden. Maar dat moeten zij ook, om mij te zien. Dat is iets minder laagdrempelig dan toen we allemaal nog in Amsterdam woonden en we op de fiets naar elkaar toe konden… maar ja, iedere fase komt weer met nieuwe dingen en het is gewoon een kwestie van wennen en aanpassen!

 4. Wat fijn dat je het zo naar je zin hebt! Kan me de verschillen wel voorstellen ja, tussen Utrecht en Rotterdam, wat jij beschrijft zijn precies mijn vooroordelen over beide steden ook.

  Ik ben zelf vorig jaar na 12 jaar Arnhem naar Breda verhuisd. Geen moment spijt van gehad, ik voel me helemaal thuis!

 5. Zo leuk om te lezen! Ik ben zelf een jaar geleden vanuit Zuid-Holland (Leiden) naar Utrecht verhuisd en vond dat zelf echt een verademing. Utrecht heeft inderdaad iets liefs en zachts. En ik ben echt verliefd geworden op Amelisweerd. Het is zo lekker dat je gewoon binnen 15 min. fietsen in zó’n prachtig en idyllisch bos bent. En ik ga ook vaak met de bus naar De Bilt (wandelen in Beerschoten e.o.), maar dat fijne bos heb je waarschijnlijk ook al wel ontdekt. De Vlindertuin in de Meern kende ik nog niet, maar dat klinkt heerlijk, dus daar ga ik zeker een keer naartoe!

 6. Zo fijn om te lezen! Ik ben zelf geen stadsmens – na 3 dagen ben ik wel klaar, haha – maar Utrecht heb ik altijd al heel fijn gevonden.

 7. Wat fijn, Merel. Ook dat het samenwonen zo goed bevalt (en jullie huis klinkt zo idyllisch, met die wind en regen die om het huis slaan (!)). Ik snap helemaal dat je ervoor kiest om te wonen in de binnenstad – dat heb ik ook twee jaar gedaan – en in mijn geval was het zo dat ik uiteindelijk echt verlangde naar wat meer ruimte en rust om me heen en dat ook één van de redenen was om te verhuizen. Neemt niet weg dat ik alsnog graag in Arnhem te vinden ben, maar ik vind het fijn dat ik nu de drukte uit kan als ik dat wil. Nu ben ik verhuisd naar een nieuw dorp waar ik welgeteld één iemand ken, ik heb me nu aangesloten bij een hardloopgroepje in de hoop dat ik op die manier ook wat nieuwe mensen leer kennen Ik ben benieuwd. :)

  1. Wat spannend Anne! Maar jou kennende gaat het helemaal goed komen en maak je er een heerlijk thuis van <3

  1. Ja zeker! Sterker nog, op de dag dat we de sleutel kregen hebben we daar eten gehaald, wat we op de vloer van ons nieuwe huis hebben opgegeten :) Dat was heel leuk, en heel lekker!

 8. Het klinkt echt als een fantastische nieuwe stap, wat fijn Merel! Ik ben zelf van het platteland in Noord Holland (maar met werk/ studie/ vrienden vooral in Amsterdam) naar Auckland verhuisd. Hier ben ik ook nog meerdere keren verhuisd. Dat heeft me zeker geleerd dat opnieuw beginnen helemaal niet zo moeilijk is zoals velen denken, het is juist leuk en je leert er zoveel van.

 9. Ik ben ooit zeer lang geleden met mijn ouders verhuisd van een klein provinciestadje naar Antwerpen. Ik zat toen midden in mijn pubertijd en ik vond dat vreselijk! Ik begon stilletjesaan uit te gaan (op stap gaan heet dat geloof ik in Nederland) en ging elke vrijdag- en zaterdagavond terug naar mijn vorige woonplaats. Ik had wel wat vrienden op mijn nieuwe school maar die wonden allemaal ver van mij. Ik heb dat toch een paar jaar volgehouden en had mezelf voorgenomen om als ik ooit op eigen benen zo staan terug naar mijn oude woonplaats te gaan wonen. Maar toen ik daar oud genoeg voor was had ik toch mijn draai gevonden in Antwerpen en wist ik dat ik er nooit meer weg zou gaan. Ik zou nu niet meer kunnen aarden in dat kleine stadje, al loop ik er graag af en toe nog eens een middagje rond.

 10. Heel herkenbaar je stukje over de zolder. Toen het van de week zo stormde leek het echt alsof mijn huisje heen en weer ging haha. Volgens mij hebben jullie echt een prachtig plekje daar aan de gracht, heerlijk! Moet ook fantastisch zijn om vlakbij zoveel natuur te hebben, dat mis ik wel hier in Leiden. Er is wel groen, maar het is wel allemaal een beetje nep.

  1. Haha ja, dat van die ‘nep’ natuur herken ik. Dat gevoel heb ik ook lang gehad, dat het zo aangelegd voelde allemaal.
   Dat is hier in de regio écht totaal anders. Heel fijn!

 11. Fijn om te lezen dag je het zo positief ervaart en het is een mooie kwaliteit dat je je op verschillende plekken goed kunt aarden.

 12. Utrecht is heerlijk inderdaad :) mocht je nog een yoga school zoeken, ik mag je er graag eentje aanraden! En de koffie bij Lucas met vegan lekkers is ook goed en leuk!

  1. Toevallig ben ik gisteren langs Lucas gelopen en dat zag er echt mega leuk uit zeg! Ik denk dat ik daar morgen eens even koffie ga drinken :)

 13. Mooi! Ik heb in Utrecht gestudeerd en ik vond het inderdaad altijd iets lieflijks en dorps hebben, het voelt niet echt als een stad zoals Amsterdam of Rotterdam. Leuke tips voor die tentjes ook, die ga ik checken als het weer wat veiliger is. :)

 14. Oh Utrecht <3 Ik heb me er ook altijd zo thuis gevoeld. Inmiddels voelt het meer als op bezoek gaan bij m'n ouders: een soort thuis van vroeger, maar ik koester de herinneringen. Leuk om de stad door jouw ogen te zien!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *