Mijn favoriete films, series, podcasts en boeken van 2017

Illy 10

Oké, we zijn inmiddels al een paar dagen onderweg in het nieuwe jaar, maar ik vind dat ik dit lijstje toch nog kan delen met jullie. Ik krijg er namelijk veel vragen over, of ik een overzichtje kan maken van de dingen die ik vorig jaar het liefste las, luisterde of keek. Eigenlijk vind ik dat nog best wel een lastige vraag, want er was zóveel goeds. Maar ik ga mijn best doen.

Films

Laat ik beginnen met de beste films die ik in 2017 zag. Helaas was ik dit jaar niet zo trouw met het bijhouden van lijstjes met films en series. Dat deed ik eerdere jaren wel en dat is dus heel erg handig als je, zoals vandaag, een overzicht wil maken. Dus, reminder aan mezelf: beter bijhouden wat je hebt gezien! (ook de films die je niet zo goed vond, want ook dat is wel leuk om je nog te kunnen herinneren, zoveel maanden later). Goed, ik zal toch mijn best doen op een lijstje:

Baby Driver. Dat vond ik echt een heel verrassende film en omdat ik hem zó goed vond, heb ik hem twee keer gekeken. Dat doe ik niet vaak met films, maar Baby Driver vond ik echt zo’n film die ik nog een keer wilde zien. Ik vond alles eraan goed. Het spel, de muziek, het onderwerp – terwijl ik toch eigenlijk niks met scheurende auto’s heb.

Moonlight. Wat een prachtig verhaal is dit zeg. De film was eigenlijk alles wat ik er níet van had verwacht en juist daarom vond ik hem zo mooi en verrassend. Ik heb gezien dat Moonlight op verschillende filmfestivals nog een eervolle extra vertoning krijgt en ik weet zeker dat ik er daar nog eentje van wil bijwonen, want het is ook bij uitstek een film die je het beste op groot scherm bekijkt.

The Square is mogelijk de meest bizarre film die ik überhaupt in jaren heb gezien, maar daarmee wel ook één van mijn favoriete films. Ik vond hem gewoon heel erg tof, zonder dat ik precies kan uitleggen waarom.

Wonder. Niet omdat het per se de beste film van het jaar is – al zitten er wel goede acteurs in, maar het is wel echt een Hollywood film en dat heeft meestal niet mijn voorkeur, – maar het is gewoon een fijne verfilming van een heel goed boek (met ook als titel Wonder). Wonder (en dan met name het boek,) heeft echt indruk op me gemaakt, dit verhaal blijft me nog wel eventjes bij.

Atomic Blonde was ook niet echt een film waarvan ik had verwacht dat ik hem goed zou vinden, maar dat was wel zo. Ik vond het eerlijk gezegd ook vooral gewoon een heel sexy film. Ik bedoel, een Charlize Theron die gewoon eigenlijk alles overwint, dat is niet vervelend om naar te kijken. Ook vond ik de muziek heel erg goed.

Ik zag op Tweede Kerstdag de klassieker The Breakfast Club voor het eerst. Cool. Ik vond het echt een heel leuke film, eigenlijk in al z’n eenvoud. En die 80’ies vibe, die is soms stiekem best wel lekker natuurlijk.

De allergrappigste (en ook ontroerende) film die ik dit jaar heb gezien is, denk ik, The Big Sick. Ik zie niet vaak comedy’s die ik zó goed vind. En een leuk detail: ik keek hem op mijn verjaardag en dat deed me goed :)

Wat misschien leuk is om te weten, is dat Cineville op 14 januari in verschillende filmtheaters in het land een dag organiseert waarop de beste films van 2017 nog een keer worden vertoond. Dat is dus misschien wel dé kans om een paar heel goede films nog te zien. Kijk voor de agenda even op de facebookpagina van Cineville. 

Ik heb al een lijstje van films die ik de komende weken wil gaan zien. Dat zijn: Call me by your name, On body and soul, Bar Bahar, Jane en Molly’s Game. Ik ben echt heel benieuwd naar wat voor moois er allemaal komt in 2018 en ik kan niet wachten om mijn Cineville heel veel te gebruiken.

Series

_T8A3291

Ook keek ik een heel aantal goede series op Netflix. Er zijn eigenlijk maar – denk ik – twee programma’s die ik buiten Netflix om kijk en dat zijn Boer zoekt vrouw en Floortje naar het einde van de wereld. Het zijn ook eigenlijk de enige programma’s waarvoor ik mijn televisie aanzet, dus ja, Netflix wordt hier goed gebruikt. Dit waren mijn favoriete series:

Dear White People. Goed verhaal en ook goed uitgevoerd. Niet alleen vermakelijk, ook leerzaam.

Easy.  Vreselijk ongemakkelijke serie, maar daardoor vaak wel leuk.

Please Like Me. Ik hoú van alle personages uit deze serie. Het voelt alsof het mijn eigen vriendengroep is.

Atypical. Lief verhaal over een autistische jongen, fijne serie om op zondagmiddag te kijken als je met heel veel lekker eten op de bank zit.

Master of none. Voor altijd één van mijn favoriete series ever. Gotta love Aziz Ansari. De balans tussen humor en diepgang vind ik in deze serie echt ongelooflijk knap gevonden.

The Good Place. Hilarisch, maar dat kan ook niet anders, want het is van de makers van Parks and Recreation en dat is de grappigste serie ooit gemaakt.

She’s Gotta Have it. Goed verhaal, matig uitgevoerd. Geen aanrader.

Chef’s Table. Ik kan uren kijken naar mensen die zo gepassioneerd met eten bezig zijn.

Crazy Ex-girlfriend. Net aan begonnen, vind het tot nu toe wel grappig, dus ben benieuwd!

Black Mirror. Van deze serie heb ik slechts een paar afleveringen gezien, maar die hebben wel indruk gemaakt, dus ik ga zeker meer kijken.

– Naar de serie Eastsiders ben ik heel erg benieuwd, dus daar ga ik snel aan beginnen. Ook over Anne with an E hoor ik goede verhalen, dus ik ben benieuwd! Gotta love dat Netflix abonnement, hoor. Blijft toch wel heel erg fijn.

Podcasts

podcast2

Als je mijn blog al wat langer volgt, dan weet je dat ik enorm van podcasts luisteren hou. Aan sommige podcasts ben ik echt een beetje verslaafd. Ik heb zelfs meldingen ingeschakeld, zodat ik precies weet wanneer er een nieuwe aflevering van een bepaalde podcast online komt. En dat terwijl ik van níks meldingen wil op mijn telefoon – moet je nagaan. Dit zijn, als je het mij vraagt, de allerbeste podcasts van 2017:

Bob. Zonder er ook maar een moment over te twijfelen noem ik dit de podcast van 2017. Deze Nederlandstalige (Vlaams) podcast is eigenlijk meer iets dat het midden houdt tussen een reportage en een luisterverhaal. Het is zo prachtig uitgevoerd. Echt jaloersmakend mooi. Zeg maar dat als je radiomaker zou zijn, je zou wensen dat je zoiets moois zou maken. Er waren helaas maar zes afleveringen, en die heb ik allemaal ademloos gevolgd. Voor wie Bob niet kent: het gaat over een dementerende oudere dame, die op zoek is naar haar jeugdliefde. Het gaat over geheimen, over het ontrafelen van mysteries en over families. Het is ontroeren, grappig hier en daar en ook nog eens heel erg leerzaam. Ik wou echt dat ik Bob opnieuw voor het eerst kon luisteren. Of dat de makers heel snel met een ander mooi verhaal komen.

Pop Culture Happy Hour is de podcast die ik het meest recent heb ontdekt. Of niet zelf ontdekt, maar getipt heb gekregen. En sindsdien heb ik iedere dag afleveringen teruggeluisterd, omdat het zó leuk is. In iedere aflevering van Pop Culture Happy Hour – en dat zijn er twee per week, – worden er films, series, games en boeken besproken door een heel leuk panel. Het zijn prettige stemmen om naar te luisteren, de onderwerpen zijn tof en  je hebt het gevoel dat je altijd helemaal op de hoogte bent van al het nieuws uit de wereld van de popcultuur. Los daarvan heb ik echt een paar keer hardop gelachen in het openbaar vervoer, omdat het gewoon echt heel grappig is.

– Over lachen om podcasts gesproken: dat was ook het geval bij Bedvogels. Deze podcast van VPRO gaat over seksualiteit in de breedste zin van het woord. Het bespreekt eigenlijk alle onderwerpen die je misschien niet durft te bespreken met de mensen om je heen. Het is open en grappig en ook nog eens leerzaam. Ik vind het echt heel erg tof. Overigens, een Vlaamse variant op deze podcast is Vuile Lakens. Ook heel erg de moeite waard!

Ondercast heb ik al duizend keer getipt, maar ik ga het gewoon nog een keer doen, omdat het echt één van mijn lievelings dingen om naar te luisteren is. Deze podcast gaat over literatuur, maar dan niet op een saaie manier. (niet dat ik literatuur gauw saai vind, maar dit terzijde) Ik kan er echt heel erg blij van worden om Dennis en Lisa, de makers van deze podcast, te horen praten over boeken. Ook hebben ze vaak heel interessante gasten in de show, die dan komen voordragen uit eigen werk, of die een boek willen tippen. Mijn leeslijst blijft maar groeien door Ondercast!

Women of the hour, van Lena Dunham, blijft één van mijn favorieten en ik hoop dat er heel snel nieuwe afleveringen komen. Ik heb aan deze podcast heel goede herinneringen, omdat ik de afleveringen luisterde terwijl ik met mijn koptelefoon op door de straten van Berlijn liep. Grappig is het hoe dat soort dingen – net als dat je dat met muziek kunt hebben, – je zou bij kunnen blijven.

Boeken

Een heleboel boekentips, maar ook aanvullende kijktips, een aantal toffe literaire events én een winactie. Lees met ons mee met onze favoriete boeken van dit moment.

2017 kan wel de boeken in (see what I did there?) als het jaar waarin ik mijn leesverslaving weer oppakte. En dan ook echt goed. Ik las heel veel en ook heel veel goede boeken. Er is nooit een moment dat ik geen boek lees. Als in, ik heb een leeslijst waar ik me nog maanden zoet mee kan houden, dus ik zit nooit zonder leesvoer. Heel fijn vind ik dat. Dit zijn de boeken die heel veel indruk op me hebben gemaakt:

Probeer om te keren, Marijn Sikken
Verdriet is het ding met veren, Max Porter (moet ik nog reviewen)
Duizend Vaders, Nhung Dam
Het smelt, Lize Spit
Een klein leven, Hanya Yanagihara (moet ik ook nog reviewen)
De stenen die de huizen bouwen, Kate Tempest
Birk, Jaap Robben
Hunger, Roxane Gay
Het beste wat we hebben, Griet op de Beeck
Eleanor & Park, Rainbow Rowell

(dit zijn affiliatelinks)

Ben je benieuwd naar alle boeken die Naomi en ik je dit jaar hebben getipt? Check dan De Boekenclub deel 1, 2, 3 en 4. In 2018 willen we iedere maand een editie van de Boekenclub met jullie delen, dus we gaan voor 12 delen in het nieuwe jaar!

Dat ik dit jaar zoveel heb gelezen, gekeken en geluisterd, vind ik een heel goed teken. Het betekent namelijk dat ik de tijd en rust heb gevonden om eens niks anders te doen dan gewoon met een boek op de bank te hangen. Of om geregeld naar het filmhuis te gaan, of om urenlang series te bingewatchen op Netflix. Voorgaande jaren vond ik het veel lastiger om hier de rust voor te vinden, maar dit jaar ging het me vrij gemakkelijk af en daar ben ik blij mee. Ontspannen heb ik altijd vrij lastig gevonden, maar het lijkt erop dat ik het toch begin te leren. Ik wil deze ontwikkeling zeker voortzetten in 2018, want het bevalt me wel.

Voel je vrij om jouw favoriete films, series, podcasts en boeken te delen in de comments! 

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

16 gedachten over “Mijn favoriete films, series, podcasts en boeken van 2017

 1. Wat fijn, al die podcasts! Ik zocht er namelijk nog een aantal voor tijdens mijn wandelingen. Ik heb ontdekt dat ik het best fijn vind om af en toe een podcast te luisteren als ik lange wandelingen maak. Ik moet zeggen dat ik ook graag naar jouw podcasts luisterde, ik mis ze wel ;) Je hebt een fijne lijst in elkaar geknutseld!

 2. Wat een fijn artikel Merel. Echt een plus dat je niet het hele verhaal verteld, maar kort waardoor het juist mijn interesse wekt👍🏻
  Dit lijstje ga ik opslaan.

  En….. nog de beste wensen voor 2018!

 3. Wat een fijn artikel, hier ga ik nog vaak terugkomen denk ik. Ik ben door jou naar de Bob-podcast gaan luisteren! Ik ben nu op de helft en het is zo mooi! Echt zo goed gemaakt, wauw!

 4. Heb je Lovesick al gekeken op Netflix? Heerlijk ook! En The Mind Of A Chef, ook een aanrader als je van Chefs Table houdt…

 5. Dat ken ik dus helemaal niet, podcasts, ik ga me daar eens in verdiepen, thanks!
  Het Smelt ging wel door merg en been he, ik ben daar niet goed van geweest…

  X Lazy Bird

 6. Duizend schitterende zonnen en de vliegeraar van Khaled Hosseini waren mijn toppers dit leesjaar!

 7. Hoi Merel! Wat superleuk dat je zoveel mooie films hebt gezien met je Cinevillepas en je ons Beste-Films-event op 14 januari tipt, we voelen ons vereerd!
  Wat betreft bijhouden welke films je hebt gezien: als je een account maakt op cineville.nl en daar je CInevillepas koppelt, wordt je bezoekgeschiedenis automatisch bijgehouden en kun je elke film na je bezoek sterren geven, zodat je in december meteen je oudejaarslijstje bij de hand hebt.
  We wensen je heeeeel veel mooie films in 2018.
  Liefs van Cineville

 8. Dank voor je lijstje, lijkt een hoop moois tussen te zitten en ga denk ik dan toch ook eindelijk aan de podcasts beginnen..
  P.s de serie Fargo vond ik ook wel bizar en goed..

 9. Ik heb 2 weken geleden voor het eerst een netflixaccount gemaakt en ben nu al aan het overwegen om mijn tv-abonnement op te geven want wat een schatkamer is dat netflix zeg! Ik heb al een heel lijstje dat ik wil zien en er komen er alleen maar bij!

 10. Jaah Bob❤️❤️ Zon mooie podcast die ik door jouw tip ben gaan luisteren, daar ben ik je heel dankbaar voor :)

 11. Hier nog een fan van d’n Bob. Dankzij een tweet van jou, geloof ik. En ook ik vond het zó mooi, het verhaal, de montage, de muziek, alles.

 12. Bedankt voor je lijstje. Dear white people kende ik nog niet, die ga ik zeker kijken! Ik vond zelf Girl Boss een heel toffe serie. Over een vrouw die haar eigen vintagewinkel opricht. En Lovesick inderdaad, met heeerlijke personages.
  Ik ben nu net begonnen in Suzy en de kwallen van Ali Benjamin (jeugdliteratuur) en het is zoooo mooi geschreven. Alles zit ook heel mooi in elkaar verwikkeld, écht een aanrader. :)

 13. Leuk lijstje!

  Misschien ook leuk om te weten. Wonder schijnt juist geen Hollywoodfilm te zijn. Al voelde het voor mij toch wel een beetje als een Hollywoodfilm. Maar het is dus blijkbaar een PAC-film: https://www.pathe.nl/special/pac

  Groetjes

 14. Vwb podcast luister ik ook graag naar:
  – Man met de microfoon
  – Echt gebeurd

 15. Vandaag ‘Bob’ in een dag afgeluisterd, gewoon wauw. Adembenemend mooi, ontroerend, en ik snap echt volledig dat je het opnieuw voor het eerst zou willen luisteren. Ik ben er nog steeds niet goed van! Echt bedankt voor deze tip!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *