Mijn favoriete musea

musea1

Eén van de beste beslissingen die ik afgelopen week nam, was om jullie op instagram te vragen waarover jullie deze zomer zouden willen lezen. Ik kreeg als suggestie om een blogpost over mijn favoriete musea te schrijven. Vind ik een leuk idee voor de zomer! Regenachtige of grauwige dagen (die vast nog zullen komen) lenen zich extra goed voor een museumbezoek, omdat je niet hoeft in te zitten over de zonuren die je misloopt. Anderzijds kun je ook zeggen: op een bloedhete dag is het goed vertoeven in een museum, want vaak is er wel airco. Kortom, ik vind niet dat er per se een beter of een slechter moment is om naar een museum te gaan, het kan gewoon altijd. Ik hoop dat je iets aan mijn tips hebt!

Hoe, wanneer en met wie ga je het liefste naar een museum?

Als je me vraagt naar mijn favoriete zondagsbesteding, dan zit daar in ieder geval een museumbezoek bij. Nou, zal ik dan eventjes losgaan op mijn ultieme zondag? Ok, nou dan beginnen we met een heel goede koffie buiten de deur. Daarna gaan we naar een museum, waar we een uurtje of anderhalf rondwandelen (veel langer ga ik niet, want dan krijg ik een kunstoverload en dan neem ik het allemaal niet meer in me op,) daarna gaan we nog een koffie drinken en/of lunchen, misschien draait er ergens in de buurt een goede film, of is er een leuk marktje waar we overheen kunnen wandelen, of we gaan gewoon in een park zitten lezen, en daarna gaan we biertjes of wijntjes drinken en een beetje mijmeren over wat de nieuwe werkweek allemaal gaat brengen.

Sorry, maar dat klinkt toch gewoon heel fijn? Dat moeten meer mensen vinden. (het lijkt nu een beetje alsof ik hier een verkapte contactadvertentie probeer te plaatsen, hè?)

Nu lijkt het een beetje alsof ik altijd alleen maar op ontzettend romantische dates naar musea ga, maar ik ga ook vaak genoeg in mijn eentje, of met een vriend of vriendin. Ik heb namelijk een Museumkaart (deze heette vroeger ‘museumjaarkaart) en dat maakt het bezoeken van musea echt aanzienlijk makkelijker. Je hebt namelijk niet die drempel van iedere keer een kaartje kopen en dus ga je ook sneller ‘eventjes naar die expo’, omdat je niet het gevoel hebt dat je je entreekaartje er helemaal uit moet halen en dus vier uur lang door het museum moet sjouwen. (tja, je bent een Hollander of je bent het niet) De museumkaart kost 60 euro per jaar (dit is het tarief voor volwassen en inclusief administratiekosten) en ik haal hem er dubbel en dwars uit. De kaart is geldig bij de meeste Nederlandse musea. Alleen bij museum Voorlinden heb ik dit jaar een kaartje moeten kopen en het komt heel soms voor dat je bij een museum voor een speciale expositie een toeslagkaartje van een paar euro moet aanschaffen, maar dat is vaker niet dan wel zo.

Die museumkaart maakt dat ik heel geregeld in een museum te vinden ben. Ik vind het dan ook een heel leuke tijdbesteding en ik hou van kunst, dus ja, voor mij is het echt een uitje. Vroeger, als puber, vond ik musea wel interessant, maar zag ik het toch wel echt een beetje als een moetje. Dan moest je vanuit school iets bezoeken, of je ouders vonden dat je maar eens wat cultuur moest gaan snuiven, maar tegenwoordig vind ik het gewoon écht heel erg leuk. Ik vind het dan ook tof om te zien dat als ik enthousiast loop te insta-story-en (“hier is je favoriete museummeisje Merel weer!”) er zóveel positieve reacties komen van jullie, die dan lieve dingen zeggen als: door jou ga ik nu ook eens naar het museum, want jij weet het wel leuk te maken! Maar kunst is ook te gek, dus dat zou je ook gewoon echt moeten doen.

Van wat voor kunst hou je? En is het erg als je níet van kunst houdt?

musea5

Ik vind niet alle kunst interessant. Ik weet dat dit geen populaire mening is, maar een museum als het Rijks in Amsterdam maakt me niet warm of koud. Natuurlijk zie ik dat het een prachtig gebouw is, en ik zie ook dat er heel imposante werken hangen, maar verder…? Mwah. Ik hou van heel moderne kunst. Hedendaagse, experimentele, bijzondere kunst. En van fotografie. En van design. En van typografie. Dat is het wel een beetje, waar mijn interesse ligt, dus daar zoek ik mijn museabezoekjes op uit.

En of het erg is als je kunst niet interessant vindt? Nee hoor. Jij bepaalt namelijk zelf wat kunst is. Misschien vind je het rondwandelen in een museum met schilderijen helemaal niks, maar vind je het wel tof om te leren over andere culturen en landen, door naar video’s, foto’s en gebruiksvoorwerpen van over heel de wereld te kijken. Of misschien vind je van die heel echte, rauwe fotografie cool. Of misschien ga je liever niet naar een museum, maar doe je wel eens een street-art wandeling in steden in het buitenland. Is allemaal kunst. Ik geloof niet dat je kan zeggen: ik hou niet van kunst. Dat is een beetje als zeggen: ik hou niet van eten. Er is te veel keuze om dat te kunnen zeggen.

Hoe bepaal je naar welk museum je wil gaan?

musea3

Dat is een leuke vraag! Ik weet dus ongeveer een beetje van wat voor soort kunst ik wel en niet hou, en op basis daarvan kies ik welke musea ik zou willen bezoeken. Maar dat is nog niet alles, want via de nieuwsbrief van de Museumkaart houd ik een beetje in de gaten welke musea ik nog niet ken en welke musea er toffe tijdelijke expo’s hebben. Verder volg ik een aantal van mijn favoriete musea op Facebook en/of Instagram, zodat ik het altijd wel vrij snel doorheb als er weer iets moois of nieuws te zien is. En soms hoor ik van vrienden naar welk museum ik zou moeten gaan. Die komen dan helemaal enthousiast thuis van iets en dan kan dat voor mij ook een reden om te gaan.

Ik heb het afgelopen jaar een hoop musea bezocht, omdat ik weer voor het eerst in een paar jaar een museumkaart had én de tijd had om dit te doen. Dus niet alleen op die idyllische zondagen, maar ook op doordeweekse middagen als ik niet zoveel te doen had. Sommige musea heb ik dubbel bezocht, sommige vond ik fantastisch, andere wat minder. Maar ik ga nu in ieder geval voor jullie een lijstje maken van musea waarvan ik denk dat je er echt eens naartoe moet gaan. Misschien deze zomer al.

Deze musea bezocht ik dit jaar in Nederland en waren favoriet:

Het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam. Hier heb ik vorige zomer vrijwilligerswerk gedaan en dat was echt heel erg leuk. Het is een prachtig museum in een mooi industrieel pand op Zuid, dus aan de overkant van het water, en als je het echt goed wil doen, dan combineer je een bezoek aan het Fotomuseum met een lekker biertje en borrelplankje bij de Fenix loods aan de overkant.

Foam in Amsterdam. Dit is al van oudsher mijn favoriete fotomuseum in Nederland. Het is zo’n mooi oud grachtenpand en de collectie is zo fantastisch, altijd gewoon. Echt een aanrader.

Museum Voorlinden. Dit is een particulier museum (en de museumkaart is hier niet geldig, goed om te weten) op een prachtige plek aan een duinenrand (waar je heel leuk kunt wandelen) en ik vond de collectie heel bijzonder. Echt mijn soort museum dit.

Gemeentemuseum Den Haag. De prijs voor het museum in het mooiste pand gaat dit jaar naar het Gemeentemuseum in Den Haag, als je het mij vraagt. De kunstcollectie is niet per se 100% mijn ding, maar dat hoeft ook niet altijd. Ik vond het een heel interessant bezoek, herinner ik me nog.

Museum de Pont Tilburg. Van dit museum had ik eerlijk gezegd nog nooit gehoord, maar ik vond het heel verrassend. Ook dit museum zit in een tof gebouw en de collectie is heel divers. Ik vond vooral de foto-exposities mooi.

Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam. Hier moet je toch eigenlijk wel geweest zijn als je hier woont, dacht ik op een dag, dus ik ging. Ik ben er dit jaar drie keer geweest. Echt heel erg de moeite waard. Zeker doen als je binnenkort een weekendje naar de leukste stad van Nederland komt.

– En tot slot: het Van Abbemuseum in Eindhoven. Hier had ik helemaal geen verwachtingen van, maar op aanraden van vrienden ging ik en het heeft me positief verrast. Op het moment dat ik ging was er een activistische islamitische expo, die enorm kleurrijk was, en dat was echt heel cool. Geen spijt van dat tripje naar Eindhoven gekregen dus.

Bijzondere musea die ik in het buitenland heb bezocht:

musea2

Ik ben dit jaar op nogal wat plaatsen in het buitenland geweest, en bijna overal heb ik ook een museum bezocht. Toffe plekken die ik je aanraad:

– Kanal in Brussel. Een MEGA groot museum in een MEGA grote oude Citroën garage.

– Fotografiska in Stockholm. Een prachtig fotografiemuseum dat in het weekend tot in de nacht open is. Hoe fantastisch is dat? Het ligt ook nog heel mooi aan het water, dus ik kan me bijna geen romantischer date voorstellen ;) (ik was alleen, helaas)

– The Met in New York. Alleen al omdat het HUGE is. En zo ongelooflijk divers. Van moderne fotografie tot mummies uit Egypte en alles er tussenin. Echt ongelooflijk.

– Museum Serralves in Porto. Een heel mooi museum met moderne kunst, dat staat in een prachtig park. Ik had heel veel geluk, want heel de tuin stond in bloei met allerlei soorten rozen. Als je hier naartoe gaat, geef dan niet te snel op, wandel door het hele park en zoek naar de roze villa. Die roze villa is je hele bezoekje sowieso waard.

Mac Val, net buiten Parijs. Ook weer zo’n museum waar je niet heel hoge verwachtingen van hebt, maar wat dan heel tof blijkt te zijn. Wel een onderneming om er te komen, maar als je genoeg tijd hebt, dan is dat niet erg.

– C/O Berlin. Een heel cool fotografiemuseum waar ik al heel lang naartoe wilde en het kwam er maar niet van, maar nu ben ik er geweest en kan ik erover meepraten :)

Museumwishlist

Mijn museumkaart is weer voor een jaar verlengd. Wat staat er op mijn wishlist (in Nederland) voor de komende tijd?

– Groninger museum (Groningen stad)
– Museum Belvédère (Heerenveen)
– Planetarium (Franeker)
— whooop, Merel goes North! —- 
Wereldmuseum Rotterdam (oh nee grapje, ik blijf ook gewoon in Rotje) 

Mijn ultieme museumdroom is om naar het Frida Kahlo museum in Mexico te gaan op een dag. Maar dat is misschien een beetje honeymoonmaterial, waarbij je er dan meteen zo’n strandvakantie met heel veel tequila en taco’s eraan vastplakt. Klinkt allemaal nog wat verweg, maar je moet iets hebben om over te dromen, niet waar?

Maar er zijn veel musea waar ik graag (nog) eens naartoe zou gaan. Zoals naar het street-art museum in Berlijn, het Designmuseum in Londen of naar Centre de Pompidou in Parijs. Alle drie goed te bereiken met de trein, dus nog een groen idee ook ;)

Verder ben ik heel erg gek op botanische tuinen. Vooral in de lente en in de zomer natuurlijk, als alles in bloei staat. De laatste die ik bezocht was in Parijs (Jardin de Plantes), maar ook die in Kopenhagen en Amsterdam vind ik fantastisch. Ik heb gehoord dat er een kleinere botanische tuin in Utrecht is die ik nog eens moet zien en dat ook België prachtige tuinen heeft. Er is dus nog een hoop te ontdekken!

En jij? Wat is jouw favoriete museum? Ga je deze zomer nog op kunstpad denk je? Laat het ons weten bij de comments en deel vooral ook je tips! 

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

34 gedachten over “Mijn favoriete musea

 1. Misschien ken je deze al, maar mocht je meer Kahlo, maar dichterbij willen: er is momenteel een tentoonstelling over haar leven met een collectie van haar persoonlijke bezittingen en kleding in het V&A in Londen tot November! Die wil ik in ieder geval nog zien :) en in de komende weken naar Rijksmuseum Twenthe (nog nooit geweest) en het Kröller- Müller (voor de Odilon Redon tentoonstelling)!

  1. Oeh is dat nog tot november? Dat biedt perspectieven, want het is mega uitverkocht heb ik begrepen… maar misschien dat ik in het najaar nog eens kan gaan dan!

   1. Ja, maar nog maar t/m 4 november! Zie dat het de komende weken inderdaad onwijs uitverkocht is haha! Maar voor erna en in de herfst zijn er nog gewoon kaartjes, al zie ik dat er zelfs al in november dagen zijn waar er nog maar minder dan 5 of 15 kaartjes zijn, dus lijkt wel snel te gaan. :’)

 2. Ken je Huis Marseille ook in Amsterdam? Vind ik net zo fijn als FOAM eigenlijk! Oh en ik ben laatst bij Beelden aan Zee geweest, dat was ook een onverwachte ontdekking (moet je wel ook van beelden houden) en er is nu prachtige fotografie bij Gem/Fotomuseum naast het Gemeentemuseum in Den Haag! Van jouw lijstje ben ik vooral benieuwd naar het Van Abbe museum, daar hoor ik zo veel goeds over maar ben ik toch nog nooit geweest.

  1. Nee daar ben ik geloof ik nooit geweest, maar ik krijg die tip vaker, dus ik zal er iets mee doen! :) thanks!

 3. Ik heb geen favo museum, ik ga gewoon graag naar musea en heb veel favorieten. Het mag echt over vanalles gaan: kunst zeker en vast (ook oude kunst in mijn geval), maar ook andere dingen. De laatste jaren ben ik regelmatig in Parijs en daar bezocht ik bijvoorbeeld het circusmuseum en in jardin des plantes het natuurhistorisch museum.
  Vorige week bezocht ik in het MUkHA in Antwerpen een tentoonstelling die samengesteld werd door Luc Tuymans en dat was erg de moeite. En volgende week zit ik terug in Parijs en dan zitten er wel een stuk of 5 museabezoekjes in de planning.
  Tip: In Parijs vond ik Fondation Louis Vuitton heerlijk ( en ik denk dat dat jou ook wel zal liggen als ik zie waar je van houdt) . Ik schrijf daar trouwens ook altijd uitgebreid een verslagje van op mijn blog ;) .

  1. Klinkt goed, voor een volgende keer Parijs met de trein! :) Thanks!

 4. Ben je toch in Friesland bezoek dan eens Museum Belvédère.

  Het Hannemahuis in Harlingen tijdens de div. Manifestaties is ook leuk……
  “Reis om de Noord – in Taal en Teken” is de moeite waard

 5. Mijn favoriete museum (en waarschijnlijk sowieso mijn favoriete plek in dit land :P) is Natuurmuseum Fryslân in Leeuwarden. Daar ben ik ook een poosjes vrijwilliger geweest en er worden zoveel leuke exposities en activiteiten georganiseerd daar! En straks in september gaat de nieuwe OnderwaterSafari open, jaaa! =D

  Het Groninger Museum is trouwens ook best een beleving; vol met gangetjes en trappetjes en enorme zalen. Ik ben er eens geweest voor de expositie over Rodin, maar uiteindelijk vond ik de (kleinere) expositie over Andy Warhol veel leuker xD Ik weet alleen niet of dat een vaste expositie is.

  Leuk lijstje dit, Merel! Het FOAM lijkt mij ook tof ^^

 6. Leuk artikel, ik wil deze zomer wat meer naar musea toe, dus genoeg inspiratie zo :)

  Ik woon zelf in Den Haag en kwam dit net tegen tijdens rondje lopen in de buurt, misschien ook wat voor jou: http://nestruimte.nl/nl/info. Het zit in / bij een oude energiecentrale, dus ziet er van buiten al gelijk tof uit!

  1. Tof! Klinkt al alsof het in een bijzonder pand zit, dat vind ik altijd leuk :)

 7. Het huis van Frida in Mexico Stad is zo ontzettend de moeite waard! Kwam er super geïnspireerd vandaag. Al is eigenlijk heel Mexico fantastisch 😍
  Stedelijk in Amsterdam ga ik ook graag naar toe, net als Eye!

 8. De Kunsthal in Rotterdam is mijn nr1 museum!
  Op 10 min loopafstand van mijn huis, niet te groot, geweldige expos (de Victor & Rolf kleding expo is super!!!!) En na afloop even buiten zitten met een Kriek.

 9. Beste Merel,

  Dankzij je leuke post over de Parade ben ik er nu eindelijk een naartoe keer geweest. Het stond al heel lang op mijn wensenlijstje, maar het kwam er steeds maar niet van. Het leek me altijd een beetje ingewikkeld.
  Door jouw positieve recensie over de voorstelling van Hadewych Minis heb ik 3 voorstellingen geboekt en ze waren alledrie de moeite waard: Hadewyck en The Sound of Mucus waren het leukste!
  Dus dank dat je me over de drempel hebt geholpen!

 10. Nog een museumtip: Studio Drift in het Stedelijk tot 26 augustus. Niet uit te leggen, gewoon gaan!

  1. Jaaaaa!!! echt heel bijzonder, heb er uren rondgedraald en gezeten

 11. Rijksmuseum Boerhaave in Leiden – net helemaal vernieuwd en echt heel mooi gedaan! Ook Kröller-Müller, en good-old Rijksmuseum.

 12. Het Groninger Museum bezoek ik met regelmaat. Bijzonder gebouw en ik vind de schilderijen van De Ploeg die in de vaste collectie zitten ook erg mooi. Verder hangt het een beetje van de tijdelijke expositie af hoe enthousiast ik ben. Ook het Drents Museum in Assen heeft overigens af en toe geweldige exposities (en ook dat is een mooi gebouw; interessante combinatie van oud en nieuw). Laatst ben ik voor het eerst in het Planetarium in Franeker geweest. Dat overtrof mijn verwachtingen. Niet eens zo zeer de expositie, maar vooral het planetarium zelf. Zeker de moeite waard. Leuk om daarna nog even rondje door Franeker te lopen.

 13. De expo van Melanie Bonajo in het Bonnefanten. Nog niet eerder heb ik een expo gezien die mij zo heeft geinspireerd mijn gevoel te volgen en eigen keuzes te maken. Haar beeldtaal is heel mooi, maar de thema’s die ze bevraagd zijn mooier: of f the grid/alternatief leven, de invloed van technologie op het dagelijkse leven, bio-industrie, seksualiteit en gender. En dat alles omrand door bloemenkransen.

 14. Hier ook zulke museumfans! Jij weet het misschien niet, maar musea zijn ook ontzettend leuk voor kinderen (en ze leren er ook nog wat van). Die jij noemt heb ik nog niet bezocht (andere reikwijdte), maar het planetarium weer wel! :-) Nationaal Militair Museum in Soest is ook een aanrader.

  Mijn meest bijzondere museumervaring was dat ik Guernica van Picasso heb gezien in Madrid. Ik had hier veel over gelezen en geschreven (voor mijn geschiedeniswebsite historiek.net), dus ik wist het verhaal erachter en ik heb echt een tijdje ademloos zitten kijken. Net zoiets als wanneer je een concert bezoekt van je favoriete artiest.

 15. Hi Merel,

  Leuke blog en dank voor de tips!
  Het Ludwig museum in Keulen is echt een aanrader voor je (als ik zo lees wat je voorkeur heeft, vermoed ik dat je het Ludwig ook kan waarderen ;)). Mijn kunstsmaak is heel breed, ik kan het Rijks bijvoorbeeld heel erg waarderen, maar het Van Abbe ook. Heb in het museumcafé zelfs m’n bruiloft gevierd. In Rotterdam (waar ik nu woon) vind ik dat we ook niet mogen klagen. Boijmans bezoek ik meerdere keren per jast, net als de Kunsthal en het Fotomuseum. Deze zomer wil ik Voorlinden en het Escher Huis in ieder geval bezoeken.

  Groetjes, Irene

  1. Oeh, leuk, een museum in Keulen! Een goede vriendin van me is onlangs van Berlijn naar Keulen verhuisd en ik ga haar natuurlijk binnenkort bezoeken, dus nice! thanks :)

 16. Het Stedelijk museum in het altijd prachtige en meest gezellige Amsterdam <3 <3

 17. Oeeee én sowieso moet iedereen naar Figueres! Dalí ❤️❤️❤️

 18. Gezien je voorkeur zou ik zeker naar museum more in de buurt van Zutphen gaan. Gorssel zelf is ook een leuk plaatsje, met heerlijke terrassen voor de fijne koffie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *