Mijn favoriete podcasts van dit moment (deel 1)

DeGroteVriendelijkePodcast

Foto’s: Bette de Wit 

Het is geen geheim dat ik al jaren een ontzettende podcastjunk ben. Er is van alles dat ik interessant vind – ik denk dat ik een behoorlijk brede interesse heb, – en dat zorgt ervoor dat ik alles wat maar los en vast zit luister. Als ik nadenk over wat ik allemaal al heb geleerd van al die honderden podcastafleveringen die ik door de jaren heen geluisterd heb, dan denk ik dat daar geen cursus of enorme stapel boeken tegenop kan. Los van het feit dat ik het leuk vind om dingen te leren, vind ik veel podcasts gewoon heel vermakelijk of gezellig. Het voelt wel knus, een beetje rondfietsen met op je koptelefoon bijvoorbeeld twee mensen die een gesprek met elkaar voeren of met elkaar lachen. Ja, ik ben groot fan. En er zijn heel veel podcasts die ik met jullie wil delen, maar omdat ik jullie niet wil afschrikken (‘ga toch eens weg met je tips, Merel!’) ga ik mijn favoriete podcasts van dit moment verdelen over twee blogposts. Dan wordt het – hopelijk – niet zo’n podcastoverkill. Want dat zou zonde zijn.

Luisterruit

Luisterruit

Dit is de podcast die ik het meest recent heb ontdekt. Luisterruit is een productie van de Nederlandse Spoorwegen. De NS heeft een team jonge makers dit platform geboden en zij hebben daar iets heel tofs mee gedaan. Iedere aflevering heeft een treingerelateerd thema, denk aan wissels, vertraging en verbindingen. Maar dat treingerelateerde moet je niet té letterlijk nemen, want de makers zijn hier heel slim en creatief mee omgegaan. Iedere aflevering heeft iets grappigs, interessants, iets liefs, soms iets verdrietigs, iets moois en eigenlijk vind ik het geheel behoorlijk poëtisch hier en daar. Er worden allerlei soorten mensen geïnterviewd en de makers gaan naar allerlei interessante plekken om onderzoek te doen naar allerlei onderwerpen. Het blijft interessant. De kwaliteit van de podcast is echt fantastisch. Zelden heb ik een Nederlandse podcast gehoord die audiotechnisch zo goed in elkaar zit.

Er zijn op dit moment 13 reguliere en 2 extra afleveringen, en ik vond ze allemaal even goed. Ik vind het echt heel lastig om een favoriete aflevering aan te wijzen, maar als dat dan écht moet, dan zeg ik aflevering 4 (‘Zwaar weer’). Die was zo ontroerende dat ik heb gehuild op de fiets. Ook aflevering 7 (‘Bagage’) is fantastisch, omdat er een stukje over dik zijn in zit. Maar aflevering aflevering 12 (‘Stationssafari’) over dieren vond ik ook heel vermakelijk. Nou ja, je hoort het. Je moet gewoon alles maar gaan luisteren. De afleveringen zijn kort (25 minuten per stuk,) dus perfect voor een pauze of een korte treinrit. In de trein luisteren is extra leuk, natuurlijk.

De Grote Vriendelijke Podcast

Als je net als ik van jeugdliteratuur houdt, dan moet je De Grote Vriendelijke Podcast van Jaap Friso en Bas Maliepaard (beide recensenten) luisteren. Deze relatief nieuwe podcast (er zijn pas 3 of 4 afleveringen verschenen op dit moment) is echt enorm interessant en aandoenlijk. Ik bedoel, je hoort een paar volwassenen heel gepassioneerd over kinderboeken praten – wat is daar níet leuk aan? Wat ik daar overigens ook heel fijn aan vind, is dat jeugdliteratuur door Jaap en Bas als iets heel serieus wordt gezien. Jeugdliteratuur is ook gewoon literatuur – het is geen slap aftreksel.

Iedere aflevering worden er een paar kinderboeken besproken en er wordt altijd een schrijver geïnterviewd. Dat zijn heel mooie en interessante interviews en ik leer op die manier auteurs kennen die ik anders misschien niet zo snel ontdekt had. Het gesprek met Bibi Dumon Tak in aflevering 2 vond ik bijvoorbeeld enorm inspirerend en ik kende haar helemaal niet, dus ik ben heel blij met die ontdekking.

Deze podcast zorgt ervoor dat je leeslijst groeit. De hosts geven zulke goede leestips, je blijft maar meeschrijven, en oké, boeken kopen.

Ongehoord

ongehoord

Een podcast van een heel ander genre. Ongehoord gaat namelijk over seksualiteit in de breedste zin van het woord. Marije Janssen gaat iedere aflevering met een andere gast in gesprek en op die manier worden er allerlei uiteenlopende onderwerpen besproken. Zonder schaamte. En dat is voor mij met name zo interessant aan deze podcast. Ik denk niet dat ik de enige ben die toch nog wel de nodige schaamte kan voelen wanneer het over seks gaat. Ongehoord is zo lekker laagdrempelig en open, er wordt in gelachen en alles wordt gewoon benoemd zoals het is – dat werkt enorm goed voor mij. Tijdens het luisteren corrigeer ik mijn eigen gedachten en gevoelens van schaamte, merk ik.

Aflevering 6 is tot nu toe mijn favoriete aflevering. Marije voert in die aflevering een ontzettend openhartig gesprek met Lu Lodi, over trans en seksualiteit, over activisme, maar ook over allerlei manieren om seks te hebben wanneer je je seksualiteit (en identiteit misschien ook wel,) als iets bekijkt dat fluïde kan zijn. Ik luisterde deze aflevering terwijl ik een wandeling door Den Haag maakte en mogelijk hebben mensen me breeduit zien glimlachen op straat. Het gesprek raakte me op zoveel verschillende manieren – als je één aflevering van Ongehoord een kans wil geven, laat het dan alsjeblieft deze zijn.

Na iedere aflevering van Ongehoord denk ik: er is nog zoveel te leren. Er is nog zoveel dat ik niet ken of weet, of wat ik niet heb geprobeerd. Ik merk dat ik er nog een nieuwsgieriger meisje van word dan ik al was.

Luisterruit, De Grote Vriendelijke Podcast en Ongehoord zijn alle drie te beluisteren via verschillende kanalen. Download een podcast app, zoek de titels op, abonneer je en begin met luisteren! Zo simpel is het.

Ik ben heel benieuwd welke van deze drie podcasts jullie gaan luisteren. Laat je het me weten in de comments? Veel luisterplezier gewenst! 

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

26 gedachten over “Mijn favoriete podcasts van dit moment (deel 1)

 1. Wauw, je vertelt er zo enthousiast over! Ik ben niet de grootste podcast-mens, maar je hebt me helemaal warm gemaakt om toch eens een aflevering van Luisterruit en Ongehoord te gaan beluisteren :D

 2. Mijn (nederlanstalige) favorieten zijn; Bob, Kasteelmoord, Iemand, Uitgesproken, Parelradio en morgen begint de podcast over Laura H. Lijkt mij ook heel interessant. Verder heb ik ook nog een hele Engelstalige lijst😁

 3. Bedankt voor het delen! Ik heb net de eerste afleveringen van Luisterruit en Ongehoord geluisterd en vond ze allebei erg leuk en interessant.

 4. Wat een leuke post! Ik luister ook graag naar podcasts, dus ik ben heel benieuwd naar je tips. Mijn favorieten op dit moment zijn: The Bright Sessions, Stuff You Missed in History Class en Boeken FM.

 5. Oh wat tof, ik wist helemaal niet dat Marije een podcast heeft! Die gaat snel op de lijst.

  Heb je Bob al geluisterd? Van de VPRO? Prachtig mooi.

 6. Luisterruit is TOP! De stem van Thijs is zo nice ook. Ik fiets ’s ochtends en ’s avonds 8 km van en naar m’n werk door Amsterdam en luister standaard podcasts. Ik vond de podcast van de 100-jarige man die uit het raam klom en verdween ook fantastisch. Oh en ken je The High Low al? Van Pandora Sykes en Dolly Alderton, twee Britse journalistes. This American Life is ook een favoriet van me!

  1. Ja! The High Low is erg leuk! Althans, ik vind het inhoudelijk erg goed. Maar ik vind de presentatie niet altijd even prettig. Ik vind dat er soms te hard, te veel en te snel wordt gepraat, haha :) Ik ben een beetje picky hoor, met interviews.
   Maar inhoudelijk zeker de moeite waard!

 7. Bedankt voor de tips! Ik ben erg benieuwd naar Luisterruit. De laatste tijd luister ik veel naar podcasts, eerder snapte ik het niet zo. Vooral tijdens het treinreizen of hardlopen. Maar in het laatste geval moet de tijd een beetje kloppen met hoe ver ik ren ^^
  Ik luister nu naar the Polybius Conspiracy (urban legend over een arcadespel) en Uncovered (over de Salem heksenjacht, maar heel diepgaand over de geschiedenis en context). En als je van (slechte) gothic horror boeken houdt is Nightlibrary een aanrader. (Deze zijn allemaal in het Engels, maar omdat ik niet in Nederland woon krijg ik minder mee wat er in Nederlands podcast land speelt…alleen via de Groene meisjes :D )

  1. Wat ontzettend leuk om te horen! en wat grappig, je lijkt vrij specifieke luister-interesses te hebben. Vind ik cool :)

   dank voor je tips!

 8. Ongehoord heb ik gelijk opgeslagen in mijn podcast app, klinkt echt heel interessant! Op dit moment luister ik graag naar de Amerikaanse podcast Nancy, over allerlei queer related issues in Amerika. Het gaat soms over politiek, maar ook over omgaan met familie en queer media, echt een aanrader! :)

  1. Oh die kreeg ik van de week ook van iemand anders getipt! Interessant!

 9. Ken je Beautiful Stories From Anonymous People? Amerikaanse podcast waarbij de presentator een uur lang wordt gebeld door een anonieme luisteraar die haar/zijn verhaal doet – kan overal over gaan, heel mooie vaak kwetsbare en/of grappige verhalen.

  (En mag ik ook heel onbescheiden mijn eigen podcast tippen? Wat Deze Week Gebeuren Ging, sinds 3 weken elke maandag online. We bespreken bizarre/grappige/opvallende gebeurtenissen uit de wereldgeschiedenis die deze week plaatsvonden.) Ik las hierboven dat iemand Stuff You Missed in History Class tipte, die ga ik meteen op mijn lijstje zetten!

 10. Klinkt leuk, vooral Luisterruit. Ik luister nu eigenlijk alleen Engelstalige podcasts, op dit moment ben ik alles van Oh No Ross and Carrie aan t ‘bingen’. Een aanrader als je een wetenschappelijke blik op de wereld hebt maar tegelijkertijd nieuwsgierig bent naar wat er allemaal beweerd en gedaan wordt in cults & fringe science communities en dergelijke.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *