Mijn favoriete podcasts van dit moment (deel 2)

podcast

Foto’s: Bette de Wit 

Twee weken geleden publiceerde ik de blogpost ‘Mijn favoriete podcasts van dit moment, deel 1’ en daar kreeg ik heel veel leuke reacties op. Waarvoor dank! Zoals ik in de post al zei, heb ik (altijd) te veel tips en wilde ik jullie niet in één keer overladen met allemaal dingen die je moét luisteren – dus nu doe ik dat alsnog, maar dan verspreid over twee blogposts. Ja sorry, als het over boeken of podcasts gaat word ik nou eenmaal enthousiast en dan wil ik alles met jullie delen. Ik word regelmatig ‘leesmoeder’ en ‘wandelend reclamebord voor podcasts’ genoemd. Ben best trots op die reputatie. Heb er hard voor gewerkt.

Where should we begin

Ja, dat is dus de titel van de podcast hè? Where should we begin, with Esther Perel. Wie Zomergasten heeft gekeken (of geluisterd, want ook daar is een podcast van!) heeft ongetwijfeld van Esther Perel gehoord. Ik had het idee dat heel Nederland verliefd in één klap verliefd op haar was. En terecht. Ik luisterde haar podcast al een tijdje, op aanraden van een collega-blogger met wie ik op persreis was en met wie ik ein-de-lijk eens podcasttips kon uitwisselen. Gelukkig kom ik steeds vaker mede-podcastjunkies tegen, maar naar mijn smaak zijn toch nog te weinig mensen fan van het medium.

Terug naar Esther Perel: zij is een heel beroemde (zeg maar gerust: wereldberoemd) psychotherapeut, en wanneer je naar haar luistert heb je het idee dat zij echt álles van de liefde en seksualiteit weet. Dat is natuurlijk niet zo, want niemand kan ooit alles weten, maar ik denk dat Perel echt heel erg in de richting komt. In de podcast gaat ze iedere aflevering met een koppel (alle denkbare samenstellingen mogelijk) in gesprek, over hun relatie en seksleven. Dat is natuurlijk mega intiem allemaal, maar daar gaat Perel echt heel erg goed mee om. Ik heb al meerdere keren met tranen in mijn ogen op de fiets gezeten (omdat het zo aandoenlijk was, of omdat de liefde zo ingewikkeld kan zijn) maar ik heb ook hardop gelachen (again: omdat het zo aandoenlijk was, of omdat de liefde zo ingewikkeld kan zijn.) Wat ik leer van deze podcast is dat er geen probleem of issue is dat niet besproken kan worden, dat we allemaal mensen met eigen behoeften en schaamte zijn en dat de liefde op allerlei manieren kan bestaan tussen mensen. Ik word van iedere aflevering heel gelukkig.

Deze podcast is Engelstalig. 

DAMN, HONEY!

podcast

Behoefte om je kennis van het feminisme een upgrade te geven? Luister dan naar Damn, Honey! Deze super toegankelijke podcast van Marie Lotte en Nydia gaat over ‘alle shit waar je als vrouw van deze tijd mee moet dealen.’ Dat vat het wel mooi samen, ja. Iedere aflevering is er een gast met wie over feministische zaken wordt gesproken en dat is vaak erg interessant en leerzaam.

Ik vind de podcast vooral vermakelijk en eerlijk. Marie Lotte en Nydia zullen het meteen toegeven als er bepaalde onderwerpen zijn waarover zij zelf nog meer moeten leren. Dat vind ik een enorme kracht, om zo transparant te durven zijn. Ook vind ik het lekker als de meiden zich opwinden over iets en echt boos worden. Ik zit dan met een grote glimlach in de trein te luisteren: YES, ze worden ergens boos om. FEISTY! Tegelijkertijd wordt er veel gelachen in iedere aflevering en dat maakt dat het heel toegankelijk is en blijft. Love dat. Er zijn nog maar weinig Nederlandse feministische podcasts en ik ben daarom erg blij met dit initiatief. Als het goed is ben ik ergens in 2019 ook te gast in de Damn, Honey podcast, dus daar kijk ik alvast naar uit!

Deze podcast is Nederlandstalig. 

Heavyweight

podcast

Toen ik Heavyweight getipt kreeg – dankjewel nogmaals daarvoor Eline, – had ik zo’n periode van ‘ik kan en wil alleen maar Heavyweight luistern, dus sorry, ik ben emotioneel onbereikbaar.’ Ik moest namelijk álles terugluisteren wat ik had gemist. Nou, dat was nogal wat, want deze podcast bestaat al wel een hele tijd. Inmiddels zijn er 23 afleveringen van ieder ongeveer een uur. Dat is een flink taakje, maar het is het helemaal waard en inmiddels ben ik helemaal bij.

Heavyweight is een Gimlet Media podcast en ik kan niet anders dan zeggen dat Gimlet producties stuk voor stuk geweldig zijn. Maar, Heavyweight vind ik vooral zo briljant vanwege het concept en vanwege de maker en host: Jonathan Goldstein. Ik zal proberen uit te leggen waar Heavyweight over gaat:

Iedereen heeft dingen gedaan of niet gedaan waar hij spijt van heeft. Er zijn mensen die je uit het oog bent verloren, er zijn onuitgevoerde plannen en verbroken beloften. Er is sluimerend liefdesverdriet, er zijn onontdekte geheimen en onopgeloste ruzies. Over dit soort onderwerpen gaat de podcast. Iedere aflevering gaat Jonathan op zoek naar zo’n verhaal. Een persoonlijk verhaal van iemand die iets heeft op te lossen of uit te zoeken. Jonathan helpt die mensen daarbij. Dat is soms grappig, soms verdrietig of ontroerend, soms zelfs spannend. Soms worden dingen daadwerkelijk opgelost, soms ook niet.

Iedere aflevering heeft als titel de naam van de persoon over wie het verhaal gaat. De afleveringen zijn allemaal ontzettend persoonlijk en intiem, en je hebt als luisteraar echt het gevoel dat je iemand een beetje hebt leren kennen. En dat vind ik misschien ook wel het mooiste aan deze podcast. Het gaat over onbekende, échte mensen met echte verhalen. Die mensen en die verhalen zou ik zonder Heavyweight misschien wel nooit hebben leren kennen.

Je merkt misschien al wel aan hoe lang van stof ik ben dat dit één van mijn meest favoriete podcasts ooit is? Mocht je uit 23 afleveringen Heavyweight niet weten waar te beginnen, dan heb ik hier drie aanraders: #5 Galit (zoveel herkenning, huilen!) , #11 Christina (nog meer huilen) en #21 Rachael (minder huilen, wel heel herkenbaar).

Deze podcast is Engelstalig.

De Groene Podcast

podcast

Stiekem is dit natuurlijk gewoon een goede gelegenheid om reclame te maken voor mijn eigen podcast. Of wacht even, dat hoeft niet stiekem eigenlijk, want ik ben er heel trots op. Hey, ik heb dus een eigen podcast en hij is heel tof en ik zou het heel erg leuk vinden als je hem zouden luisteren als je dat nog niet hebt gedaan! Het eerste seizoen van de Groene Podcast gaat over voedselverspilling. Over hoe dat probleem ontstaat en groeit, maar ook over wat wij er (op alledaags niveau) aan kunnen doen om dat tegen te gaan. Ik ben benieuwd wat jullie ervan vinden!

Deze podcast is Nederlandstalig. 

Inmiddels luister ik alweer twee nieuwe podcasts én een luisterverhaal, dus ik kan binnenkort alweer aan een derde blogpost met tips beginnen. Ik hoop dat jullie het leuk vinden om te lezen en iets aan de tips hebben :) Trouwens, een vraagje voor jullie: is het gewenst als ik een jaaroverzicht maak met mijn favoriete boeken, podcasts, films, series en muziek van 2018? Een soort groot jaaroverzicht van mijn grootste aanraders? Laat het me maar weten in de comments! Voor nu: veel luisterplezier de komende tijd en tot snel!

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

34 gedachten over “Mijn favoriete podcasts van dit moment (deel 2)

 1. Eindelijk iemand die Podcasts ook leuk vindt!
  Ik vraag me alleen af hoe je iedere keer nieuwe ontdekt? Want dat vind ik dus lastig..
  Je posts zijn een ware aanvulling, dankje! :)

  1. Overal en nergens, eerlijk gezegd. Ik lees erover in tijdschriften of op internet, ik hoor in podcasts weer andere podcasts getipt worden, vrienden hebben soms goede tips en ik verdiep me – sinds ik zelf een podcast maak – een beetje in het podcastwereldje, dus daar kom je vanzelf van alles tegen. Leuk om te horen dat je iets aan mijn tips hebt!

 2. Door jou ben ik nu ook helemaal verslaafd aan podcasts, zo heerlijk om onderweg te luisteren! Dank voor de nieuwe tips, ik kende alleen je eigen podcast dus nu kan ik in de vakantie weer lekker verder luisteren :)

 3. Zo een jaaroverzicht zou ik heel leuk vinden om te lezen! Ik vind dat je goede boeken en podcasts aanraad.

 4. Ik heb nog maar pas een smartphone en ben net begonnen de wereld van de podcast te ontdekken. Voorlopig wil ik enkel in het nederlands luisteren en heb ik al erg genoten van afleveringen van de vogelverhalen van fwiet fwiet en van de universiteit van vlaanderen.

  1. Wat leuk :) Vogelverhalen klinkt ook als muziek in mijn oren, dus daar ga ik ook eens naar kijken. Thanks!

 5. Ah fijn, nooit genoeg tips! Ik ben zelf net begonnen met ‘Laura H.’ en ik vind het echt onwijs goed én spannend.

  1. Ja, dat is dus precies 1 van de podcasts die ik volgende keer wil tippen! Zo interessant en goed!

 6. Jaaaa een jaaroverzicht! Ik ben voor! Ik ben daarnaast een enorme podcast fan, dus hierbij een paar van mijn (Engelstalige) favorieten, voor wie nog op zoek is:

  – Happier with Gretchen Rubin (self help, 2 zussen die van alles bespreken)
  – Happier in Hollywood (podcast van Liz, de zus van Gretchen Rubin, over haar leven als Hollywood-TV-writer)
  – This American Life (moeder aller podcasts; hele mooie verhalen van gewone, maar niet alledaagse, Amerikanen)
  – Serial (spin off van This American Life; waar onderzoeksjournalistiek, true crime en podcasts samenkomen)
  – By The Book (hilarische podcast van 2 vriendinnen, wonend in New York, die allerlei self help boeken lezen en dan proberen volgens dat boek te leven gedurende 2 weken, met onverwachte gevolgen)
  – 10% Happier (podcast over meditatie voor dummies)
  – Dear Sugars (podcast van Cheryl Strayed, die Wild heeft geschreven, een soort probleemcolumn maar dan in podcastvorm- heel wijs en ontroerend, en Esther Perel is er ook te gast geweest)
  – HBR Idea cast (nuttige podcast op het gebied van business, werk, organisatiepsychologie etc.)
  – What Should I Read Next? (podcast met Anne Bogel, die persoonlijk leesadvies geeft aan de mensen die ze interviewt)
  – The Guilty Feminist (comedy + feminisme = winning!)
  – The Librarian Is In (geestige podcast waarin 2 bibliothecarissen van de New York Public Library praten over boeken)

  En er zijn nog zoveel meer! Serieus, podcasts zijn echt een geweldige ontdekking. Vooral fijn om te luisteren terwijl je huishoudelijke klusjes doet…

  Vind jouw groene podcast ook super trouwens. :)

 7. Zooo leuk al die artikelen over boeken/podcast!
  Misschien nog een leuke tip; de VPRO Tijdgeest van 9 december, over feminisme en de Nederlandse vrouwenbeweging. Ik vond ‘m heel interessant!

  Liefs, Lieke

 8. Jaaaaa, ik wil heel graag een jaaroverzicht! Je hebt altijd zulke goeie tips, ik krijg er nooit genoeg van!

 9. Oh ik krijg meteen zin om te luisteren! Ik heb dankzij jou al wat podcasts op iPhone gedownload (die zijn toch gratis hé?) maar het stomme is dat ik er nooit aan denk om te luisteren. Ik heb namelijk nog nooit naar een podcast geluisterd *oops* Ik kan me soms moeilijk concentreren en vrees dat ik nogal snel afgeleid ga zijn.

 10. Bedankt voor weer al deze tips, superhandig. Ik vind het ook wel lastig om zelf goeie podcasts te ontdekken. Een jaaroverzicht zou er heeeeel leuk zijn, van boeken ook trouwens! Ga er zeker mee door!

 11. Als je in de mood bent voor nog meer feministische podcasts, Secret Feminist Agenda is een enorme aanrader. Het is een van mijn favoriete podcasts, ik leer elke aflevering weer nieuwe dingen en het heeft mij erg geholpen om kritischer naar de wereld (en mijzelf / mijn eigen gedrag) te kijken. Het gaat over van alles en nog, zoals hoe de kunst van sourdough brood bakken feministisch kan zijn of hoe de Jurassic Park films gaan over de kracht van vrouwen. Aanrader om naar te luisteren!

  1. Oeh, dat klinkt als een podcast die ik zeker zal waarderen! Thanks :)

 12. Zo’n jaaroverzicht lijkt me zeker leuk!

  Ik ben momenteel de Self Help Hipster Podcast aan het luisteren en die vind ik zó gezellig! Jammer dat ik dat bijna door de afleveringen heen ben.

 13. Leuk al je tips Merel! Ik ben ook door jou (en je groene podcast trouwens!) begonnen met het luisteren van podcasts.
  Maar ik heb een vraag waarvan ik hoop dat ik bij jou als podcastjuf terecht kan, want ik begrijp niet helemaal hoe het nou werkt met het downloaden – volgen – online/offline luisteren? Ik volg een aantal podcasts, ik kan ze dan downloaden (klopt het dat ze dan na het luisteren ook verdwenen zijn?) en als ik ze niet download, luister ik ze dan uit m’n internetbundel? Net als met bijvoorbeeld spotify? Ik vind in de trein of op de fiets luisteren ook erg prettig, maar die uren luisteren – de tijd vliegt immers met een podcastje op – zouden zo mijn internetvoorraad op kunnen maken. Of gaat het überhaupt helemaal niet via internet? Ik heb echt geen idee, haha! Alvast bedankt <3

 14. Wat een fijne tips, ook in de comments. Dank jullie wel! Ik luister de Selfhelphipster en de Minimalists. Super, een jaaroverzicht!

 15. Wat leuk al die tips! Ik ben momenteel ook helemaal postcastfan. En vind het ook lastig weer iets nieuws te vinden.
  Mijn favorieten zijn:
  * Brand in het landhuis (waargebeurd en men gaat op zoek naar het echte verhaal erachter)
  * Bob (over een oude dame die ineens hele verhalen heeft over haar tienertijd en ene Bob. Men gaat op zoek naar Bob en het ware verhaal)
  * Opgejaagd! (Ouderkoppel, waarvan moeder in Zweden opgegroeid is, gaat zoektocht aan naar het basisonderwijs wat aansluit op de wensen en behoeften van hun kinderen en hun eigen idealen)

  Ben benieuwd naar wat jullie allemaal zo luisteren. En blij met dit blogbericht!

 16. Ik reageer gewoon even op een ouder bericht.

  De Krokante Leesmap. Het is gewoon vermakelijk.

 17. Ik ben zo ongeloofelijk verslaafd geworden ! Ik wandel soms 12 tot 17 km om verder te kunnen luisteren .
  Zeker aanrader is ook El Tarangu !! Zo spannend !
  Waarom ? Is heel pakkend verhaal als ook 3 dagen ..
  tikitie heel mooi kort verhaal .
  Tips zijn nog altijd welkom !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *