Mijn reisjes van 2018

reisjes2018Sms ‘REISMEISJE AAN’ naar 0909belmijniet 

Het is inmiddels een beetje een traditie geworden om aan het einde van het jaar op een rijtje te zetten welke reisjes ik zoal gemaakt heb dat jaar. Het ene jaar zijn dat er heel veel, of heel veel in het buitenland, en het andere jaar zijn het er minder en bleef ik dichterbij huis. Dit jaar was reistechnisch gezien best wel een rustig jaar voor mij en dat was helemaal prima. Veel reizen kan voor iemand die het liefste thuis is (lees: snel last van heimwee krijgt) veel stress geven en je kunt je afvragen waarom je jezelf dat per se aan zou willen doen als het niet hoeft. Dit jaar hoefde ik voor werk niet heel vaak naar het buitenland en daar was ik helemaal oké mee. Toch maakte ik een paar heel toffe trips en ik ga ze voor je op een rijtje zetten met de leukste foto’s erbij.

Januari

berlijnblog1

Ik begon het jaar in Berlijn, waar het ontiegelijk koud was, maar wát een fijne trip was dit. Zo eentje met heel veel koffie om warm te blijven, knuffels en fijne gesprekken met Scott en Eva en vegan donuts tot ik misselijk werd. Ook dit begint trouwens een kleine traditie te worden; Berlijn in januari. Ik heb voor dit jaar nog niet geboekt, maar wat niet is kan natuurlijk nog komen.

Februari

portoblog

In februari zocht ik de zon op in Portugal. Daar was ik drie keer eerder geweest, maar dan in Lissabon en in de Algarve. Dit jaar reisde ik af naar Porto, waar alles roze was en waar de zon inderdaad scheen. Dat was precies wat ik nodig had op dat moment, dus daar kijk ik met plezier op terug.

Maart

hijskraan

De hele maand maart bleef ik in Nederland. Misschien niet écht een reisje, maar wel heel tof: ik sliep in Amsterdam in een hijskraan. Ik was gelukkig in fijn gezelschap, want toen de stroom uitviel (!) was ik wel heel eventjes een klein beetje bang. Avonturen in de avonduren – de hijskraaneditie,  zullen we maar zeggen. Het was fijn om weer even toerist te zijn in Amsterdam .

April

newyorkblog

In april ging ik met Dirk Jan naar New York, waar we echt de tijd van ons leven hadden. Wat een geweldige week was dit <3 Thuisgekomen sliep ik twee nachten in mijn eigen bed, om vervolgens met Hannah naar Gent te rijden. Ik hou van Gent, het is er zo knus en je kunt er zo lekker eten. Ook dat waren twee heel fijne dagen met Hannah.

Mei

parijsblog

In mei ging ik twee keer op reis voor mijn werk. Eén keer naar Brussel, met een groep bloggers, en één keer naar Parijs, met Hannah en Dirk Jan. Dat laatste was ook weer zo’n avontuur voor in de boeken. Wanneer mag je nou je nicht en je beste vriend meenemen op een reisje voor je werk? Zo leuk!

Juni

milaan1

Ook in juni ging ik weer twee keer naar het buitenland voor mijn werk. Eén keer naar Milaan, voor Lush, wat echt te gek was, want er was net een verpakkingsvrije winkel geopend in het kader van World Oceans Week. Daarbij komt dat ik gek ben op Milaan en er alleen maar heel fijne herinneringen aan heb (aan mijn vakanties met Jamie daar, bij haar familie) dus ik was blij om daar weer eens te zijn. Later die maand reisde ik weer af naar Berlijn, voor een samenwerking met de NS. Net als in Parijs ging ik op zoek naar toffe musea in de stad, om er vervolgens een blogpost over te schrijven. Was erg leuk om te doen.

Juli en augustus

zomerdagboek5col3

Hier had ik twee redenen om niet op reis te gaan: het festivalseizoen brak aan, dus ik had het te druk met feesten, en: ik brak mijn enkel. Dus ja, dan zit reizen er gewoon even niet in. Het was heerlijk om de zomer op festivals en in Rotterdam door te brengen. Ik had ook eigenlijk nergens anders willen zijn.

September

Schierblog

In september mocht ik weer twee keer op een tripje voor mijn werk, maar dan wel lekker dichtbij huis. Ik ging namelijk uitwaaien op Schiermonnikoog (wat ik echt fantastisch vond) en ik mocht een duurzame shopgids ontwikkelen voor/in Antwerpen. Ook dat was erg leuk om te doen en daarbij komt: Antwerpen is altijd een goed idee.

Oktober

oktoberthuis

De hele maand oktober was ik thuis. Ik weet niet precies waarom, misschien was er niet eens echt een reden voor, maar het was prima. Ik was veel thuis en veel met Bette aan het werk en op stap :)

November

nijmegen1

In november mocht ik voor werk twee dagen naar Nijmegen, wat ik altijd leuk vind want ik ben gek op die stad en op de mensen die er wonen, en ik zou voor werk naar Brighton, voor Ben&Jerry’s, maar dat kon door persoonlijke omstandigheden niet doorgaan. November was een beetje het startpunt van een weer wat moeilijker periode, waarvoor ik nu weer wat intensievere therapie volg, dus het is ook gewoon helemaal prima om het even rustig aan te doen.

December

Brugge

Maar onder ‘rustig aan doen’ versta ik wel ook: kerstlichtjes kijken in Brugge. Want dat was wel even heel fijn afgelopen weekend. Glühwein, kerstmarkten, kerstlichtjes en een hotelkamer met een bad – wat wil een mens nog meer?

Als ik het goed geteld heb, zijn het toch weer twaalf reisjes in een jaar tijd. Het zijn er wel eens veel meer geweest, maar dit is precies mooi zo. Voor 2019 heb ik wel een paar wensen. Ik zou dolgraag een weekend op Terschelling zitten, ik wil graag naar Marokko of Israël, naar Oslo (waar Nijmegen dit jaar Green Capital was, is Olso dat in 2019, dus dat lijkt me tof) en ik zou graag naar Keulen willen om mijn vriendin Suus te bezoeken, die van Berlijn naar daar verhuisd is. En eigenlijk is mijn jaar niet compleet als ik niet minstens één keer in Berlijn ben geweest, dus daar moet ik maar eens even naar kijken.

Zo vult het jaar zich vanzelf weer. Leuk. Ik heb er altijd weer zin in, want naast dat ik reizen best wel ingewikkeld vind, vind ik het vooral ook heel leuk en leer ik er altijd weer van alles van (al dan niet over mezelf). Ik vind het ook leuk om na te denken over de plekken waar ik nog níet ben geweest en welke er dan voorrang krijgen om die te gaan bezoeken. En als ik dan achteraf terugkijk op zo’n jaar, dan ben ik eigenlijk op allerlei andere plekken geweest dan ik gedacht had. Grappig is dat. Dus dat lijstje hierboven moet je ook niet zien als een strak plan, want we zien wel waar ik dit komende jaar allemaal weer zal belanden :)

Wat is het mooiste reisje dat jij in 2018 maakte? En heb je plannen voor 2019? 

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

23 gedachten over “Mijn reisjes van 2018

 1. Wat een leuke lijst zeg! Ik ben dit jaar 2 dagen naar Enschede geweest, 2 dagen naar Noordwijk aan Zee en 2 weken rondgereisd in Frankrijk. Dat zijn geen 12 tripjes, maar heb er erg van genoten! :)

  1. Twaalf zou ook absoluut geen streven moeten zijn hoor. Dat van jou klinkt ook meer dan fijn!

 2. Hihihi! Noem jij dit een reistechnisch rustig jaar? Ik ben dit jaar begonnen in Parijs, ben vervolgens naar Boedapest gegaan in de lente, in de zomer 3 weken naar Parijs , in het najaar 3 dagen Gent en nu zit ik weer in Parijs. Voor mij is dat een hééééél druk reisjaar :D ! Fijn om zo terug te blikken hé! (ik heb zelf ook zo’n hoop terugblikposts geschreven) Dat is nagenieten!Ik kijk uit naar je komende tripjes!

  1. Haha ja, het is wel eens veel drukker geweest. moet je nagaan!
   Boedapest! Zo leuk!

 3. wat een leuk jaar vol grote en kleine lijstjes! nav jouw blog over Berlijn (waarin je met de trein ging, samenwerking) dacht ik ooooooh moet ik echt naar toe, maar puntje bij paaltje ga ik in januari met mijn zusje naar Kopenhagen. Niet met de trein overigens, die was onbetaalbaar voor ons. En verder staat er nog Friesland en Zweden op de planning.

  1. Oh maar Kopenhagen is ook te gek! En Friesland en Zweden ook natuurlijk. Wat een fijne vooruitzichten!

 4. Wat een fijn lijstje! Ik was dit jaar in Noord-Italië, New York en we reisden een maand rond in Indonesië. Korte trips doen we minder nu we twee kinderen hebben. Voor komend jaar staan Zanzibar (eerste vakantie alleen!), Berlijn en Cuba op de planning. Reizen is zo fijn!

 5. Wat een leuke reizen heb je dit jaar gemaakt! Zelf ben ik afgelopen jaar 2,5 week naar Japan geweest (mega toffe ervaring) en ben ik een lang weekend in Duitsland verbleven. Voor in 2019 staat er nog niets definitiefs op mijn planning, maar er zijn al wel ideeën :)

 6. Wow, veel reisjes en jij zegt dat het rustig was :D Ik ging op roadtrip naar Italië in januari en ben onderweg helemaal verliefd geworden op innsbruck! En ook ging ik surfen. ik ben blij dat ik het gedaan heb, maar man wat een vreselijk zware sport :p In 2019 plan ik een reis naar nieuw-zeeland van 3 maanden! Ik kijk er zo naar uit en ben volop aan het sparen. Daarna ga ik een aantal jaar niet meer vliegen. Het doet mijn hele groene levensstijl teniet en ik wil de wereld graag wat trager en dichterbij huis ontdekken. Daar kijk ik eigenlijk ook naar uit, al is dat voor 2020 :)

 7. Mooi overzicht! Een nacht slapen in een hijskraan lijkt mij geweldig! Mijn mooiste reis in 2018 was naar Isle of Skye. Ik ben dit jaar gék op Schotland geworden en hoop in 2019 meer van dit land te zien. Noorwegen staat ook heel hoog op mijn reislijstje :)

 8. Sorry maar wat is hier groen aan om zo ongeveer elke maand naar het buitenland te reizen. Ik snap het niet helemaal.

  1. want als je een duurzame blog hebt mag je nooit meer ergens naar toe reizen en moet je je verantwoorden aan je lezers hoe je op reis gaat? Nonsens.

   1. Het is ok, ik ben gewend om alles te moeten verantwoorden :) maar dankjewel Stella, ik waardeer je support.

    1. Hoi Merel!

     Ik probeer al veel groener te leven door vlees vaak te skippen, een groenere bank gekozen, minder plastic etc.
     Maar ik ben nou eenmaal echt gek op reizen.

     En ik zie dat jij ook vaak reist, heb je hier ook een groenere manier voor? Of tips om het dan zo groen mogelijk te doen?

     Liefsss!

     1. Zoveel mogelijk met de trein :)

 9. Hallo Merel,
  Ben je al eens in Lille/Rijnsel geweest? Wij gaan daar binnenkort naar toe en ik vroeg me af of jij tips hebt waar je lekker vegetarisch eten.
  Ik weet zelf nooit zo goed hoe ik leuke tentjes kan vinden. Ik ben het type wat thuis komt van een reisje en met anderen praat die dan zeggen: ben je daar en daar geweest?
  Uh nee, helaas. Zou leuk zijn geweest, maar ik heb een blinde vlek voor leuke winkeltjes en restaurantjes.

  Groentjes :)

 10. Dacht op jouw site te kunnen lezen over groen reizen, maar krijg plaatsvervangende vliegschaamte bij het lezen van al jouw reisverslagjes. En het zo etaleren, dat kan echt niet hoor, je geeft geen goed voorbeeld. Het zijn meer ego tripjes en beslist geen eco tripjes.

 11. Kei chill om zo te lezen ! Ziet er super tof uit, zelf reis ik ook erg veel. Misschien nog een extra tipje want ik zie dat jullie allerlei fancy dingen bij hebben. Ik kijk altijd via https://www.folderbode.nl/conrad/ welke reisproducten er in de aanbieding zijn. Vooral rond deze tijd van het jaar staat er veel in!

 12. Ik kan het niet anders dan helemaal eens zijn met Max. Het kan best zijn dat je een onbedwingbare lust tot reizen hebt, maar vliegreizen naar Portugal en New York kun je onmogelijk het label ‘groen reizen’ opplakken. Wat is het verschil met iemand die een onbedwingbare lust heeft tot vlees eten, kan dat ook nog een ‘groene eter’ zijn?

 13. Hi Merel, ik moet ook eerlijk bekennen dat ik tips had verwacht om het vliegtuig te mijden. Zijn er plannen om hier aandacht aan te besteden? Je blog wordt veel gelezen, dus je zou ook hier verschil kunnen maken. Lieve groet, Kiki.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *