Minder afval – drankenkartons recyclen

002

Het is wel weer eens tijd voor een ‘minder afval update.’ Sorry, het heeft even geduurd voordat ik hier weer iets over schreef, want ik liet het allemaal weer een beetje verslappen. Stom van me, want het is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk om actief bezig te zijn met het verminderen van afval. Vandaag ga ik dieper in op het recyclen van drankenkartons – zoals verpakkingen van sap of plantaardige drinks. (of zuivel, maar die gebruik ik zelf natuurlijk niet ;))

Er zijn een paar voordelen bij het gebruiken van drankenkartons. Ze zijn relatief duurzaam in de productie en karton is prima recyclebaar. In bijna alle gemeenten zijn regelingen getroffen om deze  verpakkingen gescheiden in te leveren, om het recycleproces nog makkelijker te maken. Per gemeente verschillen deze regelingen, dus ik raad je aan om voor je eigen gemeente te checken wat de bedoeling is. Voor de gemeente Amsterdam (waar ik woon) geldt bijvoorbeeld dat de verpakkingen in de plastic containers mogen – zoals ik heb gelezen op de website van de gemeente Amsterdam. In jouw gemeente kan hier weer een andere, misschien zelfs speciale, afvalbak voor zijn.

Nu ik wist dat de verpakkingen in de plastic afvalbakken kunnen hier, vroeg ik me een aantal dingen af. Wat doe ik met de plastic dop? Kan ik het pak zo in de bak gooien, of moet ik er iets mee doen? Op de website van Stichting HEDRA, de brancheorganisatie van producenten van kartonnen verpakkingen, zocht ik wat informatie op en kwam ik tot de conclusie dat het 1) de bedoeling is om het pak te vouwen (‘pletten’) en 2) dat de plastic dop op de verpakking teruggedraaid mag worden en erop mag blijven zitten. De doppen worden namelijk ook gerecycled! Hoe dat vouwen van het pak werkt, heb ik hieronder voor je in beeld gebracht in een GIFje. Fancy, right? ;)

gif700

Oké, dat is dus behoorlijk simpel. Kind kan de spreekwoordelijke was doen. (sterker nog: misschien vind je kind het wel leuk om dit pletklusje voor je te doen!) Maar waarom zou je de moeite nemen om de drankenkartons te vouwen, de doppen er weer op te draaien en de verpakkingen in de juiste afvalcontainer te doen?

Natuurlijk is de belangrijkste reden: het milieu. Drankenkartons bestaan voor het grootste gedeelte  (75%-80%) uit karton, een dun kunststoflaagje aan de binnen- en buitenzijde en soms, voor lang houdbare producten, ook een dun laagje aluminium. Dit zijn allemaal materialen die weer kunnen dienen als grondstoffen voor nieuwe producten. Op deze manier zijn er minder nieuwe grondstoffen nodig om bijvoorbeeld papier of plastic te maken. Door je pakken te vouwen en in te zamelen op de manier waarop dat de bedoeling is, maak je het makkelijker om de materialen te recyclen.

Toch zie ik persoonlijk ook nog een ander voordeel, en dat is dat je, door je drankenkartons te vouwen, een heleboel ruimte overhoudt en je veel minder snel een volle afvalzak hebt. Het maakt je ook weer een beetje bewuster van de verpakkingen die je in huis hebt, heb ik gemerkt.  Je gooit ze niet zomaar weg, zonder erbij na te denken. Ik denk dat dat een belangrijke eerste stap is in het verminderen van afval.

006Zelf heb ik een kratje staan waarin ik glasafval en drankenkartons verzamel en op deze manier houd ik een goed overzicht van hoeveel afval ik in een week eigenlijk produceer.  Ik neem het mandje mee naar het eiland met afvalbakken en gooi dan alles in de juiste bak. Het is even wat werk, maar dat heb ik er graag voor over. Laten we niet meer achteloos vuilniszakken vól weggooien, maar kritisch kijken naar welke materialen we gebruiken en weggooien. We hoeven niet allemaal zero waste te gaan (ik vind dat zelf in ieder geval echt nog een brug te ver, zeg ik heel eerlijk,) maar ook kleine veranderingen kunnen heel erg helpen.

En jij? Ben jij al actief bezig met het inzamelen van je drankenkartons? Heb je al uitgezocht welke regelingen er in jouw gemeente worden getroffen? En plet jij al trouw je pakken? ;) 
Zijn er andere onderwerpen op het gebied van afvalvermindering, waarover je graag meer zou willen lezen? Laat het ons weten! 

– Deze blogpost is geschreven in samenwerking met Stichting Hedra – Foto’s: Aline Bouma.

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

35 gedachten over “Minder afval – drankenkartons recyclen

 1. M’n moeder spaart de plastic doppen trouwens voor onderzoek naar kinderkanker (KiKa). Een kunststof recycle bedrijf maakt per kilo ingeleverde doppen nl. 20 cent rechtstreeks over naar KiKa. Hoef je de dop ook niet meer op het pak te draaien ;)
  http://www.doppenvoorkika.nl

 2. Leuk artikel ! Begin van een mini serie met praktische tips voor recyclen….?

 3. Ik gebruik mijn pakken eerst voor de stekjes. prima bakjes om plantjes in te laten groeien.

  1. Je kunt ook de lege toilet-of keukenpapier rollen in stukken knippen en gebruiken voor stekjes. Het plantje kan later incl. rolletje de grond in, omdat het papier verteert.

 4. Drankkartons kan je in België gewoon in de pmd-zak gooien en die wordt tweewekelijks opgehaald :-) lekker handig!

 5. Dit doe ik zo automatisch dat ik het altijd gek vind als ik bij anderen niet-geplette pakken in de vuilnisbak zie zitten, haha! Van mijn ouders overgenomen, jong geleerd is oud gedaan ;) En er is ook een doppenactie voor KNGF Blindegeleidenhonden, van de ingezamelde doppen krijgt het KNGF geld en dat gebruiken ze dan weer voor de organisatie.

 6. Leuk artikel! Inderdaad belangrijk om stil te staan bij wat je weggooit. Laatst besefte ik me hoeveel wattenschijfjes en staafjes ik wel niet in een week gebruik. In een middag heb ik vervolgens een stapeltje stoffen ‘watten’ schijfjes gemaakt, die gewoon in de was kunnen! Scheelt weer in kosten en afval :) Voor wattenstaafjes nog geen duurzamer alternatief gevonden, ben benieuwd of jullie daar nog ideeen over hebben!

  1. Oh jaaa! dat zijn ook van die boosdoeners inderdaad!

 7. Hier in België smijten we die gewoon allemaal (geplet) in de ‘PMD’ zak en die wordt dan opgehaald. Ben hem trouwens deze week vergeten buiten zetten terwijl hij goed vol zit. :-) Glas wordt hier in mijn stad ook opgehaald trouwens, maar ik denk niet dat dat in elke stad zo is.

 8. Hier mogen drankenkartons ook bij het plastic afval en we zetten de bak pas aan de weg als hij vol is. Wij drinken hier trouwens weinig uit een pak, maar meer water, thee en oké, ook koffie… dus weinig pakken bij het afval, dat is misschien wel nog beter voor het milieu. :)

 9. Handige tip. Ik gebruik ze meestal eerst nog even voor een knutsel project met mijn dochter ( wel goed schoon gemaakt natuurlijk) voor het de prullenbak ingaat. Eigenlijk gaat het met de meeste dingen wel zo eerst hergebruiken en als t dan echt helemaal op of kapot is de bak in.

 10. Ik gebruik niet zoveel van dit soort pakken.. Maar die ik gebruik zal ik vanaf NU deze bij het plastic gooien want heb net gelezen dat dat mag :-). Het enige afval wat ik niet kan scheiden is gft. Hebben jullie nog suggesties wat ik daarmee kan doen? Ik gooi het nu bij het normale afval maar er moet toch iets zijn wat ik er wel mee kan doen?

 11. Hier in zuidwest Drenthe mogen deze pakken ook bij het plastic afval in de container die we daarvoor hebben gekregen . Overigens hebben we er nu drie; een voor plastic-tetrapakken en blik, een voor papier en een voor groente, fruit en tuinafval. De rest brengen we naar de ondergrondse container. Je snapt dat we een heel recycling centrum in de tuin hebben inmiddels want ook glas gaat apart in een ondergrondse container…
  Overigens heb ik hier thuis vier kinderen en vooral de puberboys drinken veel icetea uit pakken ( en ik maar thee serveren in de hoop dat ze dat ook ooit eens lekker gaan vinden..).
  Grote sport hier; springen op een opgeblazen leeg pak met de dop er op. De knal is hard, de dop schiet weg en wat een lol hebben de mannen weer…(en T pak is lekker plat). Nu moeten sommigen nog leren om ook de dop in de plastic container te gooien, dan zijn we allemaal happy!

 12. Wij scheiden ons afval goed waardoor we steeds minder restafval hebben. Helaas kunnen we drankkartons in onze gemeente niet gescheiden aanbieden. Ik heb wel gezien dat er in onze buurgemeente inzamelpunten zijn. Het is de moeite waard om eens te onderzoeken of ik er op weg naar mijn werk eentje tegenkom!

 13. Drankenkartons is echt een beetje Engels hoor, ze heten tetrapakken of gewoon pakken :-)

 14. Zo’n kratje is een heel goed idee. Echt zo simpel, dat ik daar zelf niet aan gedacht had haha! Hier slingert het te veel rond tot ik het moet verzamelen/ bij elkaar zoeken om weg te doen.
  Ik ben ook steeds meer bezig met afval verminderen en zoek nog naar manieren waarop ik dat nog beter kan doen. Zo’n artikel als dit is ook voor mij heel fijn :)

 15. In elke stad werkt het weer anders, heel jammer want waar ik nu woon halen ze een keer per week de kliko met gemend afval op en ik woon idioot ver van een afvalscheidingsstation (ik vind afvalschijtstation leuker) vandaan. Glas verzamel ik wel, dat kan gewoon bij de supermarkt, maar plastic kan ik nergens in de buurt kwijt…

 16. De juf van mijn zoon verzameld ze voor de training van blindegeleidehonden. Het levert maar €0,22 per kg op maar alle beetjes helpen.
  Bij ons in Adorp kun je helaas (baal,baal) plastic en pakken niet scheiden. Ze doen hier aan nascheiding.

 17. Hier mogen melk- en sap pakken, maar ook blikken bij het plastic in de zak.
  Melk- en sap pakken vouw ik al heel erg lang in elkaar.
  Knip een melkpak in 2en, en vouw de andere pakken in 3en,
  en dan in het doorgeknipte pak.
  Zo heb je maar een klein pakje van ongeveer 5 pakken.
  Heel ruimtebesparend. Dopjes ook voor de blindengeleidehonden.

 18. Die enkele keer dat ik een pak heb gekocht, vouw ik het plat als ik het weggooi. Dat doe ik al jaren, ook toen sap- of melkpakken nog gewoon in de kliko gingen. Scheelt veel ruimte. Zo plet ik de (weinige) blikjes die ik gebruik ook. Eerst schoonspoelen, dan pletten, dan in de zak met plastic, drankkartons en blik.
  Maar al bij al gebruik ik heel weinig pakken en blikken. Ik werk liever met statiegeldflessen en verse spullen.

 19. Yay! Wat leuk dat jullie weer iets schrijven over afval verminderen. Daar mag zeker nog meer aandacht aan besteed worden :)

 20. Net als de auteur vroeg ik me altijd af wat ik met plastic doppen kan doen als ik drankenkarton wil recyclen. Ik probeer meer milieubewust te leven, en nu doe ik mijn best om mijn afval effectief te sorteren. Ik zorg ervoor dat ik plastic doppen apart zet zodat ze met andere plastic ook worden gerecycleerd!

 21. Erg praktisch, je tip over het recyclen van drankenkartons, alhoewel erg veel werk. Toegegeven: ze nemen veel plaats in in de afvalcontainer. Wel vraag ik me af of die verschillende componenten van een drankenkarton effectief gerecycleerd kunnen worden. Kunnen ze dat aluminium laagje wel van het karton afhalen om te hergebruiken?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *