Minder afval poging 378

gent16

In maart 2014 schreef ik in een blogpost:

“Naar aanleiding van de documentaire No Impact Man, hebben wij besloten dat we wel eens wat minder afval mogen gaan produceren. Je zou denken: maar jullie zijn toch de Groene Meisjes? Jullie deden toch altijd al alles groen? Het klopt dat we best wel veel dingen groen doen, maar het kan natuurlijk altijd beter. Om eerlijk te zijn is afval een onderwerp waar we nooit heel veel aandacht aan hebben besteed. Dat klopt natuurlijk niet, dus daar gaan we mee aan de slag! Hoe we dat doen, dan gaan we jullie nu uitleggen.”

Vervolgens hebben we ons een maand of twee actief beziggehouden met het verminderen van (plastic) afval (en niet zonder positief resultaat,) maar het hele onderwerp is weer wat naar de achtergrond verdwenen. Op de één of andere manier vind ik het een vrij lastig onderwerp om actief mee bezig te blijven. Maar toen ik afgelopen zondag de keuken en de rest van het huis grondig had opgeruimd en vier vuilniszakken vol afval weg moest gooien, moest ik toch vol schaamte concluderen dat het weer tijd is om de ‘minder afval doelstelling’ weer op te pakken.

Ik weet niet precies wat het probleem is met dit onderwerp. Misschien vond ik het nooit uitdagend genoeg? Afval is natuurlijk ook niet per se een heel sexy onderwerp om over te schrijven. Ik weet het niet precies, maar wat ik wel weet, is dat ik me een beetje schaam. Ik bedoel, kom op, we zijn groene meisjes en het verminderen van afval is gewoon een heel belangrijk topic. We voelen ook wel degelijk een bepaalde verantwoordelijkheid om het goede voorbeeld te geven en dat doe je niet echt als je vier vuilniszakken met afval moet wegwerken. Goed, laten we er geen al te groot drama van maken…laten we er gewoon iets aan doen.

Op Twitter vroeg ik of er nog nieuwe boeken of docu’s zijn op dit gebied. Er kwam helaas niet zoveel respons, dus ik hoop dat iemand van jullie misschien nog met een leuke filmtip komt? Wel kreeg ik een reminder van onze leuke lezer Paulien, die me vertelde dat het boek Leven zonder Afval echt een aanrader was. Ik had al wel over het boek gehoord, maar omdat ik het nog niet heb gelezen, heb ik het meteen besteld. Ik kan niet wachten om het te lezen. Ik verwacht niet eens heel veel nieuws te leren, maar dat hoeft ook niet, want ik wil gewoon weer even een steuntje in de rug. Een soort ‘oja, dit is waarom het belangrijk is-push.’

Vorig jaar was de documentaire No Impact Man (klik voor review) ook zeker zo’n steun in de rug en ik denk nog regelmatig terug aan de film. Maar om eerlijk te zijn vond ik zijn voorbeeld best wel extreem. Deze man leeft echt een jaar lang helemaal zonder afval. Met zijn wormenbak in de kamer. Ook las ik het boek Zero Waste Home (klik voor review), maar de aanpak van de schrijfster van het boek vond ik ook bést wel heftig. Van veel afval naar helemaal geen afval, dat lijkt me nogal wat. Ik ga meteen maar eerlijk zijn: dat ben ik niet van plan. Ik ben al heel blij als het allemaal wat minder kan. Meer recyclen, minder boodschappen verpakt in plastic kopen, minder verspillen… of liever nog, helemaal niks verspillen. Dat idee.

gent31

Goed, hoe gaan we dat de komende tijd aanpakken? Ten eerste ga ik het boek Leven zonder Afval lezen. En ik hoop dus dat er nog iemand met een goede kijktip (serie/film/docu) over dit onderwerp komt. Boeken en films inspireren me vaak heel erg. Verder hebben we bedacht dat we volgende week een bezoekje gaan brengen aan de verpakkingsvrije winkel in Utrecht. We zijn onlangs ook in de verpakkingsvrije winkel in Groningen geweest, overigens. Maar dit keer willen we er wat meer tijd voor nemen, om eens goed te kijken wat je daar nou allemaal kunt krijgen en hoe het nou precies werkt. We willen ons eens verdiepen in koken met producten die niet uit plastic komen en tips verzamelen (om vervolgens met jullie te delen,) om voedselverspilling te voorkomen.

Het is dus een onderwerp dat we voor onszelf weer eens even wat bewuster oppakken. Ken je dat, dat dingen zo gewoon worden dat je er niet meer over nadenkt? Voor ons is dat bijvoorbeeld zo met vegan eten. Vegan boodschappen doen is voor ons zó gewoon, dat we er niet altijd bij stilstaan dat het voor beginnende veggies best ingewikkeld kan zijn en dat je soms gewoon heel simpele basisonderwerpen moet bespreken, wil je voor iedereen een voorbeeld kunnen zijn. Zo is het voor ons met het verminderen van afval. Hoewel we ons al wel eerder in dit onderwerp hebben verdiept, zal het goed zijn om het weer eens even vanaf de basis te gaan bekijken.

We zijn heel benieuwd hoe jullie tegenover dit onderwerp staan. Ben jij ermee bezig, of nog helemaal niet? Denk je er wel eens over na, of is het echt een ver-van-je-bed-show? En hoe komt dat? Aan welke handvatten zou je behoefte hebben en waarover zou je graag willen lezen? (of willen kijken, want video’s maken is natuurlijk ook een idee!) Heb je zin om met ons mee te zoeken naar mogelijkheden om minder afval te produceren? We horen het graag van je!

En verder vragen we jullie om tips. Ken je een goede film of een goed boek? Tip het ons. Heb je leuke adresjes die wij eens zouden moeten bezoeken? Laat het ons weten. Heb je andere goede ideeën rondom dit onderwerp, waarvan je denkt dat het wel iets is voor De Groene Meisjes, laat het ons dan vooral weten bij de comments! We zijn heel erg benieuwd.

Dankjewel voor het lezen en voor het meedenken, jullie zijn te gek! 

Ps mocht je onze oude blogposts over dit onderwerp willen terug lezen, gebruik dan de zoekfunctie op ‘minder afval.‘  (of klik op deze link om meteen naar de rubriek te gaan)

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

148 gedachten over “Minder afval poging 378

 1. Ik heb een leuke website voor jullie over dit onderwerp: helgazonderafval.nl
  In haar blog probeert Helga zo min mogelijk (plastic)afval te produceren. Ze heeft originele en handige tips.

 2. Leuk! Ik ben daar zelf ook mee bezig, oa door:
  – ecowasbal
  – herbruikbare stofzuigerzak
  – mooncup ipv tampons of maandverband
  – ‘wilt u een tasje?’ , nee ik heb toffe linnen tasjes (ook champignons kunnen best los)
  – twee keer per week nd markt
  – grootverpakkingen bij de toko
  – zeepklopper met zeepblok als afwas/schoonmaakmiddel
  – beautyproducten zelf maken
  – losse thee- geen zakjes
  – nooit flesjes kopen maar dopper mee :)
  – nooit eten weggooien
  – recyclen! Zowel oud papier als kleding nd kringloop

  Waar ik achterkwam en wat me best verbaasde is dat minder afval gebruiken vaak ook beter is voor je portomonnee. Vaak is het even een investering (bijv. Ecowasbal) maar uiteindelijk spaar je veel meer uit :)

  1. wow knap,weet je ik had zelfs nog nooit van de ecowasbal gehoord,merci voor de tip,volgende week ben ik in Rotterdam en ga er meteen 1 kopen :)

   1. Ik heb de ecowasbal gewoon online besteld.. rotterdam is niet zo dichtbij voor mij (lees 2,5 uur met de trein) ;)

   2. Tip: er zit op dit moment een Blokker outlet in Rotterdam (vlakbij de Markthal), daar verkopen ze de ecowasbal voor 5 euro omdat de doosjes een beetje kapot zijn. Wie weet hebben ze er nog een paar liggen! Toen ik er vorige week was lagen er nog 10 (op de 2e verdieping).

  2. goed om te lezen dat ik veel van de tips al wel toepas. Ben dus al wel op de goede weg ;) thanks!

  3. Ik zou net naar onder scrollen om precies zoiets te typen. Zo doe ik het ook en het werkt echt super.

 3. Ik ben nog steeds verbaasd als mensen geen plastic inzamelen, het is zó simpel. Vooral als de gemeente het plastic een x in de 2 wkn ophaalt. Anyways, laten we eens simpel beginnen door je fruit/groente eens niet in dat plastic zakje te doen maar gewoon los in je mandje. Stap 1 is gezet. Bewustwording moet ergens beginnen : )

  1. Ik gebruik hiervoor herbruikbare zakjes, die je ook kunt wassen als ze vies zijn! Ze zijn echt super handig en ik wordt altijd heel verwonderlijk aangekeken als ik met de zakjes aan kom zetten in de winkel/markt. Jammer genoeg zie ik eigenlijk maar heel weinig mensen met herbruikbare zakjes (lees: niemand…)
   Ze zijn onder andere te koop bij greenjump.nl

   1. Het produceren en recyclen van die plastic zakjes van de supermarkt kost alleen wel minder energie en water dan het maken (en wassen!) van zo’n herbruikbaar zakje.

    Vaak gaan mensen direct stuiteren als ze plastic zien. Maar als je zo’n zakje als je in de supermarkt vaak ziet, samen zou persen, blijkt het echt maar een heel klein stukje plastic te zijn.

  2. Precies! Ik zie wel eens mensen die iedere losse appel nog in een plastic tasje doen. WHY?!!

  3. Die zakjes zijn handig! Goede tip, die ga ik aanschaffen. Ik doe losse appels en citroenen niet in een zakje, maar sperziebonen zijn wel onhandig los ;)

   1. Ah dat wil ik ook! Ik weiger alles in zakjes te doen, maar de caissières weigeren ook nog wel eens af te rekenen als ik met een hoop losse appels en één sticker aan kom. Want nee, dan weten ze niet zeker of het wel klopt.

    1. Zelfscan is dan ideaal! Geen caissière die er een probleem van maakt als ik alles los in mijn boodschappentas doe :-)

 4. Hi Meisjes!

  Ik wil heel graag zo min mogelijk verpakkingen gebruiken, maar supermarkten maken het je sowieso lastig: waarom plastic zakken bij de groenten- en fruitafdeling en geen papieren zakken? Waarom een komkommer in plastic ipv zonder?
  Maar ik doe wat ik kan:
  – Composthoop achter in onze tuin voor GFT afval.
  – Plastic, pakken, blik, papier en restafval worden in verschillende bakken gescheiden.
  – Ik neem in geen enkele winkel een plastic tasje aan, heb altijd een stoffen tasje in mijn handtas zitten.
  – Gebruik losse thee ipv zakjes.
  – Gebruik Dopper ipv flesjes water kopen.
  – Kringloopkoper!
  Maar het kan idd nog véél beter.
  Ik doe met jullie mee!!

  1. wat betreft als die groente die in plastic verpakt in de supermarkt ligt..
   dat heeft te maken met, het gebrek aan, hygiëne van de supermarkt-bezoeker.
   Er wordt in alle peren geknepen, gezocht naar de mooiste appel en natuurlijk die ene komkommer.
   Met handen waarin net geniest is, op gehoest wordt klein-geld mee gepakt wordt en andere openbare artikelen worden vast gepakt..
   ** een vriend werkt op de groenteafdeling van een supermarkt en ziet soms de meest gore dingen..

   1. Maar je wast je groente en fruit toch gewoon goed als je het gaat gebruiken?
    Na je verhaal zie ik het probleem nog steeds niet hoor

   2. Ik heb geleerd in de jaren dat ik bij o.a. Marqt gewerkt heb, dat er bij komkommer bijvoorbeeld soms plastic om zit om beschadiging tegen te gaan en zodat ze langer goed blijven. Scheelt voor een winkel behoorlijk in weggooien, want als er een kleine beschadiging op zit nemen klanten ze gewoon niet mee.

  2. Wow, je doet al hartstikke veel! En ook veel herkenbare dingen, dus we zijn op de goede weg :)

  3. Ik heb een keer gelezen dat dat plastic om groente zoals komkommer en bijv. paprika ervoor zorgt dat ze langer goed blijven. Dus dan heb je helaas wel meer plastic, maar weer minder voedsel verspilling!
   Ik heb trouwens bij mijn supermarkt een briefje opgehangen of er papieren zakjes kunnen komen en die zijn er gekomen! Dus mijn tip is om altijd te vragen bij je supermarkt, als ze merken dat er vraag is naar papieren zakjes dan zullen ze daar vaak ook voor zorgen! :)

   1. Hahah, ik haal het er altijd gelijk af omdat ik het idee heb dat het juist sneller gaat rotten :P

 5. Mooi onderwerp… ik vind het lastig. Ik vergeet mijn tasjes waardoor ik toch weer zo’n plastic geval moet hebben. Die recycle ik dan weer tot afvalzak, maar toch…
  De jumbo heeft minitomaatjes die je zelf in een bakje kunt stoppen. Dat deed ik heel enthousiast, om daarna dat bakje te vergeten en ik nu dus 10 van die bakjes heb. Tja…
  Ik ben benieuwd naar wat jullie gaan doen en hoe je zo gedisciplineerd kunt zijn.

  1. Zodra ik begin het het schrijven van mijn boodschappenlijstje, schrijf ik ook meteen op dat ik nog een paar statiegeldflessen heb staan, glazen voor de glasbak en brieven die op de post moeten. Voordat ik naar de winkel ga lees ik altijd het briefje nog eens door om te kijken of ik niks vergeten ben. Zo vergeet ik nooit mijn boodschappentas, flessen en in jouw geval het tomatenbakje ;)

 6. Even een korte/kleine reactie op Zero Waste Home Bea Johnson, ik las dat zij de stickers op het fruit wat zij wil kopen eraf haalt en ergens anders opplakt. Toen werd ik wel een beetje flauw, komop zeg, zo kan ik ook een weckfles per jaar aan afval scoren. Ze geeft een prima voorbeeld, ze was een van de eersten die ik volgde, nu denk ik weleens jaja, het zal. Misschien vinden jullie dit een flauw commentaar, het zij zo! Komop meisjes, we gaan gewoon door met wat bewuster omgaan met wat we in huis halen. Daar is al heel wat winst te behalen.

  1. Ja, dat ben ik met je eens. Ik heb bij sommige dingen ook wel twijfels. Maar goed, zoals je zegt, het idee is goed en ze is een voorbeeld. Ze heeft denk ik wel heel veel mensen aan het denken gezet.

 7. Nog een kleine aanvulling: op kledinggebied Project 333 en met Lijstjes.info heb je ook hele aardige info. Allebei ook op Feestboek.

 8. Naar aanleiding van dat heerlijke saladefilmpje: gebruik ovenschalen in plaats van bakpapier :)
  Er zijn overigens ook in Amsterdam winkels waar je etenswaren zonder verpakking kunt kopen, zoals bij Delicious food op de Westerstraat.
  En op de markt kun je al je groenten en fruit en zaden/noten zonder verpakking kopen. Je kunt van oude kleding tasjes/zakjes maken om het groente en fruit in te doen. En met glazen potjes ed kun je noten/zaden etc halen.
  Ik krijg ook zin om er weer meer aandacht aan te besteden.
  Succes!

  1. Klopt ja, die supermarkt bezoeken we geregeld. Wat betreft het bakpapier: dat recyclen we wel zoveel mogelijk. Dat is een begin ;)

   1. In plaats van bakpapier heb je ook bakmatten :) Werken precies hetzelfde en kunnen na gebruik gewoon afgewassen worden. Ik vind ze superhandig, misschien jullie ook! X

    1. Ooo, dat is een goede tip! Ik zit ook altijd te hanessen met bakpapier, dit is aan alle kanten veel handiger/groener :) Ik heb’m gelijk op mijn verlanglijstje gezet.

 9. Eerlijk gezegd ben ik hier niet heel bewust mee bezig.. let meer op een paar kleine dingen
  Wat ik wel fijn vind is dat op het studentencomplex waar ik woon het grootste gedeelte van het afval word gescheiden :) Dus netjes plastic bij plastic, er staan grote papiercontainers en glasbakken :)
  Verder heb ik een tas van de Dille en Kamille waarmee ik altijd boodschappen haal, dus geen plastic tasjes, en als ik in de stad ben heb ik ook vaak een linnen tasje mee of ik doe zo veel mogelijk in één plastic tas, bij sommige winkels lijkt het haast onmogelijk om je eigen tas te gebruiken =/ zal wel anders worden vanaf 1 januari, dan zijn gratis plastic tasjes verboden :D
  Oh en toevallig postte iemand laatst op een DIY die ik online had gezet dat dat eigenlijk ook recyclen was!

 10. Ik heb hier echt totaal geen verstand van, maar ik wil wel even een succesberichtje achterlaten, want motivatie helpt ook altijd :D dus succes! En nog dankjewel voor jullie artikel over Boekarest. Ik was daar afgelopen weekend voor m’n SRPRS.ME-reisje en dankzij jullie artikel kreeg ik ook meer zin in de stad. Ben (helaas) nergens geweest waar jullie aanraadden, haha maar door jullie positieve kijk op de stad motiveerde het me wel meer te gaan zien :D. Thanks!

  1. Wat super leuk om te horen! Zowel het succesberichtje als je Boekarest ervaring. Wij vonden het echt een toffe stad!

 11. Wat goed dat jullie hoor ook aandacht aanbesteden! Zelf doe ik vooral aan het afval scheiden: papier, plastic en groenafval. Ook gooi ik eigenlijk nooit eten weg, zo zonde!

 12. Wat een goede timing! Het is vandaag namelijk Plastic-Free Tuesday! Doe mee zou ik zeggen. Dat wil zeggen dat je op dinsdagen geen plastic koopt en ook geen plastic weggooit. Zo kun je langzaam wennen aan leven met minder afval.

  We delen regelmatig tips en ervaringen op onze website. Je kunt je daar ook aanmelden om nieuwe blogs direct in je mailbox te krijgen. Zo wordt je elke week weer even herinnert aan het thema plastic. Voor tips voor Nederland kun je ook nog even kijken naar plasticminimalism.blogspot.nl, daar heb ik een tijd lang mijn ervaringen gedeeld. En oja, je vindt ons ook op Instagram.

  Qua boeken kan ik Plastic-Free: How I Kicked the Plastic Habit and How You Can Too van Beth Terry van harte aanraden. Is ook te koop als ebook, scheelt weer afval.

  In Amsterdam kan ik Delicious Foods op Westerstraat 24 aanraden. Daar worden heel veel producten los in bakken verkocht, inclusief producten zoals verschillende soorten pasta, rijst, noten, kruiden enzovoorts. Let op: Neem je eigen potjes of zakjes mee, want de winkel heeft ironisch genoeg alleen plastic zakjes. Ik gebruik de zakjes van Re-Sack. Die kun je online bestellen. WAAR heeft ze ook een tijdje verkocht. Bij Delicious Foods weeg je de potjes voor het vullen bij de kassa (even vragen).

  Nog wat filmtips: Bag It!, Tapped, The Story of Bottled Water, TedEx filmpje van Beth Terry, Plastic Planet. Verder zijn er ook nog Addicted to Plastic, The Human Experiment en Plasticized. Deze drie heb ik zelf nog niet gezien. Die laatste is volgens mij echt een aanrader. Mocht je vragen hebben, laat het weten, we hebben vast tips voor je!

 13. Bij Ekoplaza bij het Waterlooplein zijn trouwens ook bakken met noten, gedroogd fruit en nog wat dingen. Daar gebruik ik zelf altijd mijn Re-Sacks zakjes voor. Weet niet hoe het werkt met potjes. En in Haarlem is een kruidenwinkel op de Gierstraat (Van der Pigge) waar je losse kruiden kunt kopen. Ben er zelf nooit geweest, maar is vast een bezoekje waard.

  1. Ja die volg ik ook! En het is leuk om te lezen hoe ze stapje per stapje het afval bannen (extremen kunnen inspirerend werken, maar soms word ik er gewoon moedeloos van :) )
   Ik gebruik ook stoffen zakjes voor de groente en fruit.
   Ook geef ik zoveel mogelijk aan de geefwinkel. Spullen om te knutselen zijn er altijd populair, dus bubbelplastic van online bestellingen, lege rolletjes WC-papier, fleskurken, lintjes van verpakkingen,… alles gaat naar daar en ze zijn er altijd heel blij mee.
   Ik wacht nog steeds op de eerste verpakkingloze winkel in de buurt, zodat ik met mijn bokalen en stoffen zakjes ’total loss’ kan gaan! Voorlopig is het vooral letten op “zo weinig mogelijk verpakt” of bv eerder karton dan plastic etc.

 14. Ik heb in juli meegedaan met plastic free july en toen heb ik daar veel over geschreven op mn blog. Inmiddels let ik iets minder op de hoeveelheid afval die ik produceer, maar ik heb wel altijd mijn eigen stoffen tasjes bij me om groente en fruit in mee te nemen. Dat scheelt al heel veel. Ik maak mjjn eigen schoonmaakmiddelen en ook dingen zoals tortillas, pizzabodems etc zodat je plastic geen verpakking hebt. Ik neem onderweg altijd mijn eigen bestek mee, zodat ik geen plastic bestek hoef te gebruiken.
  Het zijn allemaal kleine stapjes die uiteindelijk best wel optellen. Qua documentaires vond ik Bag it heel interessant (die werd hierboven ook al getipt). Dit gaat over plastic. Ook de afleveringen van Kassa groen over plastic vond ik heel boeiend.
  Ohja, iets wat ik ook doe is af en toe zwerfafval oprapen. Als iedereen een stukje per dag op zou rapen, zou dat zoveel schelen. Maar dat is eigenlijk weer een heel ander onderwerp.

 15. Ja goed onderwerp! ik ben er niet heel erg mee bezig, ik probeer wel zo veel mogelijk te scheiden. Bij ons wordt ook plastic apart opgehaald dus ik probeer echt alles wat plastic is apart weg te gooien. Ik heb ook zakjes voor losse groenten e.d. in de supermarkt, maar eerlijk gezegd vergeet ik die ook wel eens… Als ik dan een zakje meeneem probeer ik dat weer her te gebruiken als vuilniszakje iid.
  Met een baby vind ik het ook lastig.. de hoeveelheid luiers.. ja je kan ook wasbare luiers gebruiken… maar eerlijk gezegd lijkt me dat zo onhandig! maar misschien zie ik gewoon te veel beren op de weg.

  1. Je ziet te veel beren, dat is best wel te doen! Onze oudste heeft nooit een wegwerpluier aangehad (want we hadden gewed met vrienden, dus dat motiveerde ons). Ons zoontje maakt het ons wel wat lastiger (en er loopt geen weddenschap meer), dus voor hem hebben we een pak wegwerpers in huis voor die momenten dat we niet kunnen volgen met de was. Gewoon doen!

 16. Ik heb via de website van bespaarbazar netjes gekocht waarin ik mijn groente en fruit koop. Ook heb ik daar een boc& roll lunchverpakking gekocht wat weer scheelt in de plastic boterhamzakjes. En die eco wasballen heb ik ook, werkt fantastische! Alleen een klein beetje wasverzachter voor een lekker geurtje en dat is het. Voor meer handige items zie https://www.bespaarbazaar.nl/milieuvriendelijk-hip-hergebruik-c-342_264.html .
  Verder ga ik wekelijks naar de biomarkt op vrijdag in Utrecht waar je van alles in zelf meegenomen verpakkingen kan kopen. En kom ik echt niet onder plastic uit, dan wordt het gerecycled tot afvalzak voor hetzij ander plastic hetzij in de prullenbak.
  Oh, en Bag&Buy ga ik volgende week voor het eerst naar toe, eens kijken wat dat is ;-)

 17. Wat een goed onderwerp om dit eens te bespreken! Dit is zeker iets wat mij bezighoud, als onderdeel van natuurvoeding. Zo gebruik ik bijvoorbeeld afwasbare “wattenschijfjes” en een stoffen broodzakje voor de kids (te koop bij Green Jump). Maar zo zijn er nog veel meer manieren om afval te beperken. Ik ben heel benieuwd naar de tips van iedereen!
  Liefs,
  Eva

 18. Ik doe ook mijn best, want ik beschouw mezelf als een eco-bewust iemand, maar het komt met vlagen, het enthousiasme om afval te vermijden. Ik heb wel moeite om van mijn gewoontekes af te stappen: dat pak koekjes gaat in de winkelkar want ze zijn lekker, ookal zit er plastic verpakking rond. Winkels maken het je aardig moeilijk en alternatieven durven al eens duur uitvallen. Er slorpt ook aardig wat tijd in, vind ik. Maar soms draai ik weer helemaal in de freaky richting uit en dan wil ik niks plastic, ook niet als dat herbruikbaar is: de plastic bordjes van mijn kindjes heb ik zo bijvoorbeeld vervangen door bamboe en de brooddozen en drinkbussen in huis zijn van RVS.

  1. Die vlagen van enthousiasme (en het ook weer verdwijnen daarvan,) dat herken ik maar al te goed!

 19. Leuk onderweg! Ik vind afval juist wel ‘sexy’ omdat het een hot item is en iedereen het gemakkelijk kan aanpakken.

  Als kijktip kan ik ook Kassa groen aanraden. Gewoon even terugkijken op uitzending gemist. Ze hebben een serie van 4(?) afleveringen gemaakt over plastic, en dus ook veel over afval. Ook de blog van greenevelien of leven zonder afval is soms leuk om erbij te pakken.

  Ik scheid ook mijn afval, maar plastic verwerken tot nieuw plastic kost ook erg veel energie, dus je kunt het gewoon beter niet kopen in de eerste plaatst.

  Ik heb een grote, mooie linnen tas als handtas. Daarin zitten twee kleinere linnen tassen, ik neem nooit geen plastic tassen aan bij winkels. Groenten en fruit vind ik vaak nog wat lastig: de lekkerste tomaatjes zitten in plastic, net als paprika en champignons.

  Ik gebruik ook wasbare reinigingspads trouwens, scheelt een berg wattenstaafjes. Ik bedacht me van de week dat iedereen wattenschijfjes als een heel normaal (wegwerp)product ziet, maar eigenlijk is het toch raar: je gooit je washandjes en vaatdoeken toch ook niet weg na 1x gebruik?

  1. Kassa groen is sowieso een tof programma! ik ga die afleveringen eens terug kijken. Heb ze wel gezien inderdaad!

   1. Ja inderdaad! Ik wacht eigenlijk op een nieuwe serie :-)
    En ik heb geloof ik bepaalde aflevering al wel 3 keer gezien, haha!

 20. Geen boeken of films maar wel twee blogs die voor mij een inspiratie zijn geweest:
  http://www.trashisfortossers.com/ (een jong iemand uit New York, vooral inspiratie omdat ze er nog wel hip uitziet ;) )
  http://levenzonderafval.blogspot.nl/ (hier heb ik meer tips vanaf gehaald, zoals zelf wasmiddel maken)

  Ik kan me heel goed voorstellen dat die mensen die jullie beschrijven heel erg extreem overkomen en daardoor de motivatie weg ebt. Ik stel mijzelf echter niet het doel om helemaal afval vrij te zijn, maar ik pik er dingen uit die voor mij een makkelijke aanpassing zijn. En als die gewoontes erin zitten, kies ik weer wat anders uit om uit te proberen. (Kleine stapjes hebben jullie het zelf ook altijd over volgens mij;) )

  Om een idee te geven wat ik doe:
  – GFT, papier en glas scheiden. (GFT mag ik in Rotterdam naar een milieupark brengen)
  – Het plastic wat ik heb, gooi ik ook apart weg in speciale plastic containers
  – Ik heb een aantal zakjes gekocht: take4bread, take5nets en ReSack. Deze neem ik mee voor het boodschappen halen. Mijn brood koop ik altijd bij de bakker op de hoek, die mijn zakjes wil gebruiken. In de supermarkt ook nooit problemen gehad met eigen zakjes. Zo voorkom ik al veel eenmalige plastic en papieren zakjes. Maar dingen als yoghurt en vlees koop ik nog in verpakking (sorry geen vegan ;) )
  – Een dopper
  – Een klean kanteen thermosflesje (355 ml), waar ik thee en koffie in kan kopen of meenemen natuurlijk ;)
  – Zelf afwasmiddel maken
  – Ik gebruik gewone zeep (blokzeep) en shampoo van Lush (ook zonder verpakking, thanks voor jullie tip)
  – Zelfgemaakte zakdoekjes ipv papieren zakdoekjes.
  – bamboe tandenborstel (Humble brush)
  – Losse thee (die haal ik bij Simon & levelt met mijn eigen blikjes) en een rvs theefilter.
  – Schoonmaakzeep van werfzeep en ik gebruik een afwasborstel en sponsjes van Ecoforce.

  Oeh dat is nog best een lijst ;) Maar zoals gezegd, ik doe er steeds ergens een stapje bij. Hoop dat deze tips helpen!

 21. Ik dacht er nog even pver na waarom afvalvermindering wat minder spannend is om mee bezig te zijn, en ik denk dat dit komt doordat je niet snel resultaat ziet van de moeite die je erin steekt ( in tegenstelling tot bv vegan koken of zelf beautyproducten maken, daar krijg je direct iets leuks voor terug). Wat mij helpt is steeds die plastic berg voor me te zien tijdens het boodschappen doen. Die doe ik vaak bij de Marokkaanse winkel, en daar fiets ik graag voor om.Verder scheid ik alle afval, koop ik veel kringloop ( dat is dan wel weer korte termijn bevredigend :-)), probeer ik kapotte dingen te repareren, maak ik zelf schoonmaakmiddel. Oh, en ik gebruik nooit pakjes en zakjes bij het koken maar dat is vooral omdat ik dat niet lekker vind :-)

 22. Goed onderwerp! Ik ben er ook meer en meer mee bezig, dus kan alle tips gebruiken. Kennen jullie Rob Greenfield al? Een inspirerende man en hij weet ook heel goed dat het allemaal wel wat minder kan: http://robgreenfield.tv/
  Succes met het ont-afvallen! :D

  Groetjes,

  Marjolein

 23. Ook het groente/fruitafval kun je beperken, bijvoorbeeld: wortelloof kun je transformeren tot pesto, groenteresten kun je gebruiken om bouillon van te trekken, allerlei groente/fruit resten kun je verwerken in cakes of smoothies. Ik vries ook al mijn restjes in. Hoe klein ook. Een paar keer iets te veel rijst levert uiteindelijk weer een hele portie op :)

  1. Zeker weten! Alle kleine beetjes (letterlijk) helpen!

 24. Oh wat fijn om te lezen dat je als bewust en groen persoon best wel kan strugglen met het onderwerp afval. Ik ga wel meer mijn best doen want dat hoort er ook gewoon bij! Minder plastic verpakkingen, geen tasjes meer kopen want die heb ik genoeg en afval in elk geval beter gaan scheiden. Ik verdiep me al wel meer in hoe je eten tot in z’n volledigheid kan gebruiken. Zoals de schillen van een banaan en de pit van een avocado. Best wel interessant. Nu de rest nog :)

  1. Oh absoluut. Ook als groen meisje is er nog heeeeeel veel te leren. We noemen onszelf dan ook mintgroen, ipv donkergroen ;)

 25. https://www.youtube.com/watch?v=2BMWQZkBgsM

  Dit is Lauren Singer, ik vind haar wel een inspiratie wat betreft afval verminderen. Echt kijken groene meisjes ;)!

  Stoppen met het kopen van bijvoorbeeld apart verpakte meusli repen ed maakt al een groot verschil. Ik doe tegenwoordig het gros van mijn boodschappen op de markt waar ik het in mijn eigen stoffen tasjes stop. Door de supermarkt voor de “echte” markt te verwisselen heb je in een klap je afvalproductie ontzettend omlaag!

  1. Cool, ik ga kijken! is dit Lauren uit NYC? Iemand zei: “ze heet Lauren en ze komt uit NYc, maar meer weet ik niet..” ze moet het bijna wel zijn, zou ik denken!

 26. Ik weet uit ervaring dat heel veel mensen gruwelen van het idee van een wormenbak. En als je het doet zoals No Impact Man, dan is het ook wel erg prominent aanwezig. Maar dat hoeft echt niet.. Wij wonen in een appartement en er wordt bij ons geen GFT ingezameld. Na jaren proberen daar een oplossing voor te vinden ben ik, bij wijze van experiment, gegaan voor de wormenbak. Zoals alle (duurzame) veranderingen is het even een investering om er achter te komen hoe het werkt en wat je het beste kunt doen. Maar geloof me..het is echt goed te doen en je merkt er echt niets van. En met het resultaat zijn je planten echt heeel erg blij. Mocht je nog een keer aan deze kant van het land komen (Enschede, uithoek ;-)) kom gerust langs om een keer te kijken.

  1. Brrr ik zeg eerlijk, ik gruwel er inderdaad een beetje van. Maar misschien is het gewoon een kwestie van wennen aan het idee?

   1. Dit is een beetje off-topic, maar moest ineens denken aan jullie blog van laatst over hoe jullie als vegans over insecten denken. Hoe zit dat dan met een wormenbak?

    1. Ja, dat weet ik eerlijk gezegd ook niet zo goed. Maar goed, nu moet ik gewoon eerlijk zeggen dat ik het idee van een wormenbak zo vreselijk vies vind (ik heb best wel een insecten fobie, om eerlijk te zijn) dat ik er niet te lang over nadenk ;)

     1. Haha, dat kan ik me wel voorstellen ja!

 27. Ik woon sinds kort in Amsterdam noord en kwam er tot mijn verbazing achter dat gft en restafval hier samen ingezameld worden. Hier baal ik wel van. Ik zou een composthoop kunnen maken in mijn mini-tuintje…? Daar zou ik wel wat meer over willen weten, iemand tips?

  1. Jep, in heel A’dam is dat zo. Sterker nog, in het centrum moet je gewoon nog je vuilniszak aan de kant van de weg zetten. Vreselijk!

  2. Ook hier in Amsterdam-zuid worden de zakken nog aan de weg gezet! Over een paar weken komen er wel bakken maar geen GFT- inzameling :(.
   Nou kreeg ik gisteren de nieuwsbrief van greenjump en daar stond een compostbak voor kleinbehuisden in! Vrij compact en makkelijk in gebruik. Ik heb er zelf nog geen ervaring mee, maar volgens mij is het een topding! Er is geen stankoverlast omdat er geen rotting ontstaat maar fermentatie. Je moet wel even wat investeren (lees: +/- 65 euro…dat is dan de bak + starterskit) De bak heet Bokashi, is in Japan ontwerpen en gemaakt in Slovenie. Ik hoop dat je hier iets aan hebt.

   Succes in ieder geval!

 28. Dit is een onderwerp naar mijn hart! Ik ben vorig jaar begonnen met het verminderen van afval en dat gaat met vallen en opstaan, maar het zo leuk om de resultaten te zien! Zeker als hier het afval wordt opgehaald (bij ons voor de deur worden alle vuilniszakken verzameld….) Mensen komen 2x per week met 2 grote vuilniszakken aanzetten…. Wij hebben elke keer een klein zakje en we brengen 1x per week een zak plastic naar de verzamelbak.
  Wat ik verder doe:
  – zelf verzorgingsproducten maken
  – wasmiddel maken
  – schoonmaakmiddel maken
  – wasbare wattenschijfjes
  – wasbare inlegkruisjes
  – afval scheiden
  – ik gebruik geen keukenrol, daarvoor heb ik allerlei soorten dweiltjes
  – herbruikbare groenten- en fruittasjes
  – ik heb altijd een opvouwbaar tasje bij me
  – waterfles
  – herbruikbare boterhamzakjes
  – ik koop zoveel mogelijk in bulk (scheelt ook weer in de kosten :))
  – stofzuiger zonder zak -> uiteraard houdt je stofafval…. Ik vraag me toch af hoe die mensen dat doen die zero waste leven….? Zij moeten toch ook stofzuigen?
  – losse thee
  – ik gooi nooit eten weg
  – spullen en kleding die ik niet meer gebruik breng ik naar de kringloop- of weggeefwinkel
  – als ik “on-the-go” ben probeer ik altijd een koffiebeker en een herbruikbaar sandwichzakje of “boc’n’roll” mee te nemen
  – composteerbare tandenborstel
  – zoveel mogelijk glas verpakkingen, want potjes en flesjes e.d. kan ik altijd weer hergebruiken

  En elke keer probeer ik weer een stapje verder te gaan :-)

  Hoop dat jullie hier iets aan hebben!
  Ik vind het iig leuk om de reacties van anderen te lezen! Want jammer genoeg hoor je er in Nederland nog niet zoveel over vind ik… :-)

  Succes!

  Groetjes Monique

  1. Wow, inspirerend! Ik vind de reacties ook erg tof. De vorige keer dat we hierover schreven, een jaar geleden, kwam er nog veel minder los dan nu. Zo zie je maar dat sommige onderwerpen wat later pas op gang komen!

 29. Super fijn artikel om zelf ook weer inspiratie uit te halen uit de reacties! Ik heb zelf pas het boek : niets verspillen doe je zo, gekocht. Niet alles valt nu nog toe te passen (denk aan huur huis waar je niet van alles aan kan aanpassen etc) maar ik vind het een fijn boek omdat je alles overzichtelijk in 1 boek hebt en het is leuk vormgegeven. Daarnaast vind ik green evelien heel inspirerend. Zij gaat heel erg ver maar ik vind het mooi om daar je eigen draai aan te geven. Succes!

 30. Wat een goed initiatief. Ben meteen begonnen om er zelf een artikel met tips over te schrijven. Uiteraard zal ik jullie als mijn grote inspiratiebron noemen. You girls rock!

  1. Cool! Lijkt me leuk om te lezen. Stuur je een linkje?

 31. Leuk dat jullie je hiermee bezig gaan houden! Via een vriendin was ik terecht gekomen op de website van leven zonder afval. En ik moet zeggen, ik heb er erg veel aan gehad en dan met name aan de recepten. Die recepten bleken echt een uitkomst voor ons te zijn. Omdat ik erg gevoelig ben voor van alles en nog wat, waren vrijwel alle producten die we kochten duur. De producten die ik nu zelf maak, zijn a) vele malen goedkoper, b) produceren veel minder afval (we maken bijna alles met een paar basisproducten, de verpakkingen van de basisproducten hergebruiken we veelal) en c) het is nog leuk ook! Want: hoe tof is het als je weet hoe je zeep maakt? Of deo (die by the way vele malen beter werkt dan commerciële deo)?

  Ik maak ook speelgoed, decoratie en kleding met de hand. Het werkt erg ontspannend, bespaart afval, transport (veel dingen zijn bijv. made in China, maar denk ook aan het transport van en naar de detailhandel) en niet te vergeten aanschafkosten. Ik doe het thuis als ontspanning, of bij vriendinnen terwijl we lekker aan het kwebbelen zijn.

  Vanwege gezondheidsredenen, maken we bijna al ons eten zelf. Een bijkomend voordeel is dat dit ook weer verpakkingsmateriaal bespaart. Door gebruik te maken van bulkverpakking, bespaar je trouwens ook al veel afval.

  We hergebruiken veel. Ons eten bewaren we in oude groentepotten, koffiepotten e.d. Oude wc rollen en dozen fungeren als speelgoed voor onze konijnen en dochter. En ook bij de verbouwing van ons huis hergebruiken we oude spullen (bijv. van een oud kinderbedje een traphek maken) of halen we tweedehands ergens op.

  Deze manier van leven kost uiteraard wel wat moeite en tijd en ik denk ook een stukje acceptatie dat veel dingen nou eenmaal tijd kosten. En ja, we hebben er allebei ook een serieuze carrière en de zorg voor kinderen en dieren naast, dus dat is prima te combineren. Het enige is dat wij over veel zaken wat langer doen dan anderen (denk aan de verbouwing). Maar ik zou het niet meer anders willen. We leren er elke dag zoveel bij dat ik me er letterlijk en figuurlijk een rijker mens door voel.

  1. Wow, het klinkt alsof jullie echt al heel veel doen!

 32. Ah wat interessant! Ik ben er eigenlijk veel minder mee bezig dan ik zou willen, al ben ik wel goed op weg met afval scheiden en zo min mogelijk plastic tasjes meekrijgen bij winkels (en andere plastic tasjes hergebruiken). Die documentaire die jullie noemden lijkt me wel wat!

 33. Wat goed! Ik irriteer me ook mateloos aan al het afval maar we proberen wel echt alles (tot aan het papier van het theezakje) te scheiden en in te leveren. Mijn lief werkt voor Afval Loont en daar krijg je een kleine vergoeding voor het inleveren van je gescheiden afval en dat geld kan je ook weer laten doneren aan bijv een goed doel. (oh dit klinkt heel erg als zelf-reclame hihi maar zo was het niet bedoeld). Kus!

 34. Leuke blogpost! Het is iets waar ik wel veel over nadenk, en ook zeker wel mee bezig ben, maar ik blijf het één van de lastigste dingen vinden omdat het toch veel voorbereiding vraagt, en dan blijf ik het vaak maar vooruitschuiven.

  1. Ja, dat is het ook inderdaad. Het kost wel voorbereiding en daar moet je tijd voor uitkopen!

 35. Mja ik herken het wel, hoewel ik net als jullie waarschijnlijk veel meer doe dan gemiddeld weet ik dat ik het het altijd beter kan/ moet/ wil, wat soms in vlagen van enthousiasme lukt en dan weer even mindert en ik toch verstrooid mijn zakje of flesje vergeet en iets moet kopen…. Op het vlak van eten ben ik altijd superstrikt en gooi zelden tot nooit iets weg, radijsjesgroen gaat in de soep, loof in pesto’s, pulp uit de centrifuge worden falafels of koekjes. maar afval actief vermijden lukt niet altijd, vaak kook ik bonen, linzen, kikkererwten zelf, soms zwicht ik toch voor een pot. of een komkommer in plastiekje (de bio wel, de gewone niet, dilemma!!). ik heb ook een stuk shampoo (zoals een stuk zeep)n dat scheelt ook. Maar soms is het ook kwestie van attitude denk ik, bv dat boek Merel, (dit is geen commentaar he!!! is gewoon herkenbare reflex) dat heb je besteld, terwijl je toch ook naar de bib had kunnen gaan, of lenen van iemand? zo zijn er tegenwoordig ook initiatieven om meer keukentoestellen te delen (oh ja, de wafelpost :) . verder denk ik dat het voor jullie soms de blog zelf is die het moeilijk maakt, want producten testen die je opgestuurd krijgt is niet altijd heel afvalbewust (bv tivoli prodcuten zijn verpakt, in tegenstelling tot linzen die je zelf in bulk kan kopen) … als ik nog een filmje of boek tegenkom deel ik het! hier alvast nog een site met een beetje info maar nog niet veel http://yannickschoensette.wix.com/ecofoliekes

  1. Je hebt helemaal gelijk hoor, maar sommige dingen doe je ook met een reden. Zoals het boek kopen. Dat doe ik ook omdat ik het leuk vind om haar te steunen in deze groene missie. Immers, ik vind het ook tof als mensen ons boek kopen. En het gebruiken van producten die we opgestuurd krijgen, daar ontkomen we gewoon niet aan. We krijgen dagelijks pakketten opgestuurd. Soms meerdere tegelijk… Als blogger zijnde is het echt een stukje lastiger, omdat er ongevraagd dingen je kant op komen. Al hebben we bij enkele merken en bureaus al aangegeven: stuur het maar niet zonder het te vragen. Laatst kregen we bijvoorbeeld een boek, in een grote kartonnen doos, gevuld met plastic. 1 boek! had gewoon door de brievenbus gepast! Dat zijn van die dingen… je vraagt er niet om, maar je zit er wel mee. Dank voor de tip van de website!

   1. ja helemaal wat ik dacht, dat het zelfs met een ‘groene meisjes’ website juist wat moeilijker was, en het is ook afwegen he, jullie willen plantaardig en ecologisch leven toegankelijk maken, en daar moet je dan af en toe de meest drastische groene maatregelen zelf voor laten… en helemaal gelijk heb je met dat kopen van dat boek, dat heb ik ook met groene merken voor gerecycleerde tasjes of spullen, dat wil ik dan graag kopen om te steunen en te zorgen dat er meer zulke dingen op de markt komen, wat dan weer ingaat tegen mijn pogingen om te consuminderen … wordt alleszins een boeiende discussie en brainstorming, met alle reacties hier!

    1. Ja echt he! Ik ben helemaal enthousiast over alle reacties!

   2. Vergeet niet dat auteurs ook geld krijgen wanneer hun boeken uit een bibliotheek geleend worden! (openbare bibliotheken)
    Slechts een paar cent per uitlening, en vaak pas een jaar of twee later, maar toch. Ze krijgen er wel geld voor.

 36. afval is absoluut een belangrijk aspect van groen leven! Ik kijk graag naar afval als een mogelijk materiaal om iets nieuws van de te maken. natuurlijk zorg ik ervoor dat papier, plastic enz. bij ons thuis gerecled wordt, maar er zelf wat mee maken, maakt het nog leuker! Daarom maak ik sinds kort leuke haarclips van shampoo flessen en oude pasjes, want die hebben van die vrolijke kleurtjes die gezien mogen worden!

  1. je kunt ze vinden in mijn etsy winkeltje (waar je ook andere ‘groene’ sieraden kunt vinden, zoals een ketting gemaakt met een oude binnenband)
   withlovefromliz.etsy.com

 37. Wat ik wel heel lastig vind enwat ik ook vaak op groene sites en blogs zie. Is dat mensen geen plastic meer willen gebruiken ivm het milieu en de plastic soep. Dat is echt helemaal geweldig. Maar vervolgens kopen ze allemaal duurzame groene opties en gooien ze hun oude prima spullen weg. Ze kopen bijvoorbeeld een nieuwe rvs broodtrommel en doen hun plastic teommeltje die nog goed is weg. Ik snap het wel: zelf heb ik het ook bijna weleens gedaan uit enthousiasme. Maar je produceert zo alleen maar meer afval.

  Dus gebruik je plastic gieter alsjeblieft tot hij kapot is en koop daarna een mooie metalen variant ;)

 38. Hoi Merel

  Wat leuk dat jullie hier aandacht aan gaan besteden! Ik heb net met heel veel plezier jullie boek gelezen. Daarvoor allereerst een groot compliment! Zelf ben ik vanaf begin van dit jaar heel erg bezig met het verminderen van afval. Er komt steeds iets bij, maar inmiddels heb ik een hoop dingen veranderd, zodat ik geen of minder afval heb. Hier zijn wat voorbeelden.
  -Brood halen in zakken gemaakt van hydrofiele doeken
  -Groente, fruit en noten haal ik in wasnetjes
  -Lunches ed neem ik mee in bakjes ipv aluminiumfolie en drinken in een dopper
  -Koop zoveel mogelijk los ipv in verpakking. Komkommers heb je met of zonder plasticje bijvoorbeeld.
  -nee/nee sticker op de brievenbus
  Dit zijn zomaar een paar voorbeelden. Hoop dat je er wat aan hebt. Ben benieuwd naar wat jullie erover gaan schrijven, heel leuk!

 39. Oh trouwens, naast een leven zonder afval heb je in Amerika Bea Johnson met zero waste home. Groetjes!

  1. Ja die is leuk, de haakpatronen staan op haar website hoor.

    1. Leuk dat jullie op mijn blog hebben gekeken. Door mijn (gratis) patronen, ervaringen en tips te delen, hoop ik zoveel mogelijk anderen ook te inspireren en motiveren om minder plastic afval te genereren. Mochten jullie geïnteresseerd zijn, dan haak ik met alle liefde (en in jullie gewenste kleur; ik denk groen ;-)) een setje netjes. Als jullie mij een mailtje sturen, dan kan ik ze deze week voor jullie haken en hebben jullie volgende week al een aantal handige plastic bespaarders in huis. Misschien ook leuk om te weten; morgen zet ik een nieuw (wederom gratis) patroon online. Een handige, zelf te maken herbruikbare tas gemaakt van restafval van de Chinees ;-). Heel veel succes! Supertof dat jullie je best gaan doen en hier aandacht aan besteden!

     1. Wat superlief!!! Onze lievelingskleuren zijn mintgroen en roze, hihi :)

    2. Ik ga voor jullie haken! Als jullie aan mij kunnen doorgeven naar welk adres ik de netjes kan opsturen, komen ze zsm jullie kant op. Fijne dag!

 40. Ik was een paar weken geleden nog op ‘zomervakantie ‘ in Zuid Frankrijk. Vind het altijd leuk om in van die hypermarché ’s rond te lopen. Wat me daar opviel is dat je je groente en fruit door personeel af moest laten wegen en dat er persé een plastic zakje om heen moest. Zelfs om bijvoorbeeld een tros bananen. Als je het niet deed dan deden hun het wel voor je….? en wat denk je van al die plastic waterflessen daar omdat je niet uit de kraan kunt drinken?wij waren maar met zn drietjes maar hadden in mum van tijd heel wat flessen! Afval scheiden was trouwens wel goed geregeld op de camping waar we waren

 41. Ik zie al een paar keer Green Evelien staan (http://www.greenevelien.com) en zij is inderdaad de koningin van het donkergroene leven! Ze zoekt voortdurend naar oplossingen om én ecologisch én budgetvriendelijk én én én… te leven. Voor mij persoonlijk een beetje te extreem om het ook te doen. Haar blogposts zijn wel erg inspirerend!

  Ik moet toegeven dat onze inspanningen om afval te beperken best miniem zijn. Niet omdat we het niet willen of niet proberen, maar omdat Zero Waste een héél andere levensstijl/houding/bewustzijn/… vereist. Veel meer dan bijvoorbeeld vegetarisch eten, denk ik.

  We proberen vanalles, maar zoals ik al zei is dit beperkt. Zelf vloeibare handzeep maken, shampoo in vaste vorm gebruiken, altijd stoffen zakken meenemen, stoffen zakdoeken (vond ik eerst vies, hihi), zo goed als nooit afhaaldrankjes zoals Starbucks kopen, vodjes en dweiltjes i.p.v. keukenrol, naar de kringloopwinkel gaan, goed sorteren in het containerpark, kiezen voor grootverpakking of papier/glas enzovoort.

  Soms geraken we ontmoedigd en zijn we verdrietig omdat alles nog véél beter kan en het maar niet lukt. Zou dat niet het probleem kunnen zijn? Dat de weg naar Zero Waste te lang en te hobbelig is/lijkt? Ik verwijs nu naar een eerdere comment over die mevrouw die de stickertjes op het fruit gewoon ergens anders plakt. Dat is het probleem verschuiven en een sneaky shortcut nemen op die beruchte hobbelige weg.
  Op die manier wordt ecologisch leven een competitie.

  Veel plezier met het doornemen van de vele aanraders in de comments hierboven, ik ben erg benieuwd naar jullie top 10 afvalbesparende tips, haha! ;) Ik sla ook lekker aan het lezen.

  X
  B & C

  1. Ja, dat is het. Ik vind niet dat het een soort wedstrijd moet worden. Voor wie of wat doe je het dan nog? Sommige mensen slaan er ook wel een beetje in door. Ik wil wel graag dat het leven een beetje comfortabel en gezellig blijft ;)

 42. Wow, zo veel interessante reacties op dit artikel! Dankzij jullie blog (én boek) ben ik milieubewuster beginnen leven. Ook dankzij een vriendin die onderzoek gedaan heeft naar wat wel en niet ecologisch is. Wij hebben nu twee emmers gemaakt met gaatjes in voor groenten- en fruitafval en hebben altijd herbruikbare zakken als we op boodschap gaan! Het kan altijd beter, maar dat zal ik pas doen als ik alleen ga wonen (mijn ouders zijn een beetje groen, maar niet zoals ik ;)). Verder hergebruiken we ook veel flesjes en potjes. Ik denk dat het vooral in de kleine dingen zit, ik ga in februari op stage in Gent, maar ga niet met de auto. Wel met de trein, het is gemakkelijker voor iedereen en je hoeft geen parkeergeld te betalen. Als we dan op reis gaan met het vliegtuig, nemen we de trein om op de luchthaven te geraken. Toch een leuk artikel dat veel mensen aan het denken zal zetten!

 43. Jaa heel fijn dat jullie hier aandacht aan besteden! Ik woon in Israël en man wat een plastic cultuur! Gelukkig scheiden wij hier wel alles maar toch mega veel plastic! Ik neem mn eigen boodschappen tas mee en word zo raar aangekeken soms! Als ik zeg dat ik geen tasje hoef, stoppen ze het alsnog in een plastic tasje. Als ik het vervolgens terug leg kijken ze me raar aan. Als ik noten haal (scheppen) pakt iedereen elke keer nieuwe plastic zakjes. Ik bewaar de mijne en neem ze de volgende keer weer mee :) maar er is hoop ;) toen ik pas een plastic tas uit zee haalde zag ik even later 2 andere mensen verderop hetzelfde doen! Heb genoeg ideeen in de comments gelezen die ik nog niet wist!

 44. Ik vind het lastig. Ik zou er zo graag iets aan doen, maar ik hoor bij de categorie die er meteen te erg voor gaat.
  Nu ik dit lees denken mijn hersenen meteen:”Vanaf nu ga jij helemaal geen afval meer produceren.” Terwijl dit het tegenovergestelde is van wat ik nu doe. Dus deze gedachte moet ik wat afremmen voordat er teleurstellingen ontstaan.

  Toch ga ik zeker proberen er wat aan te doen. Alle beetjes helpen. En die winkel in Utrecht waar ze geen verpakkingen gebruiken staat ook nog hoog op mijn lijstje om eens langs te gaan!

  1. Ik ken dat wel. Om ergens helemaal voor te gaan en vervolgens na een week of 2 te moeten concluderen dat de heftige aanpak toch niet helemaal vol te houden is. Ik heb inmiddels wel geleerd om het een beetje te doseren en het leuk te houden voor mezelf.

 45. Hey groene meisjes!
  Het voelt altijd een beetje gek om onder zo’n enorme lijst reactie nog wat te schrijven?, maar ik doe het toch deze keer. Iemand die ik ken schrijft een erg leuke blog over leven zonder afval. Misschien nog een leuke tip. http://www.helgazonderafval.nl/

  En nu ik toch een keertje reageer, wil ik jullie ook van harte feliciteren met jullie boek!!! Ik lees al een tijdje mee met jullie blog en sla geen post over, jullie boek kan dan ook niet anders als fantastisch zijn?. Waarschijnlijk ga ik em binnenkort wel een keer aanschaffen, of voor sinterklaas, of voor kerst…

  De hartelijke groetjes en een digitale free hug van een stille lezer☺️
  Lidia

  1. Wat ontzettend lief van je, dankjewel! En inderdaad, wat een lijst met reacties he? ongelooflijk, zo leuk!

 46. Dag lieve groene meisjes, ik heb al een hele tijd niet meer gereageerd op jullie blog, maar nu het vooral om het verminderen van afval gaat werd ik getriggerd.
  Toevallig heb ik het boek Leven Zonder Afval een paar maanden terug gekocht en gelezen en ik denk dat er inderdaad niet veel nieuws in verteld werd – hoewel het verder een goed boek was vond ik dat er veel aandacht lag op het maken van voedsel zoals crackers, brood en bijvoorbeeld jam. (Mochten jullie mijn review willen lezen, deze staat op mijn blog) Aan de andere kant zorgt het boek wel weer voor wat verdieping – je denkt toch na over je afvalprobleem en dat is denk ik wat de bedoeling is. Minder afval? Het is duidelijk een mindset, waardoor je voorbereid boodschappen gaat doen. Dus van tevoren boodschappenlijstjes maken, assertief in de winkel zijn (anders wordt het automatisch al voor je ingepakt) en meer van dat soort dingen. Ik zag een tijdje terug weer wat over Zero Waste Home wat me aan het denken zette (volgens mij was het in een docu). En je zou ook eens naar het blog Trash is for Tossers kunnen kijken. Deze meid probeert op een heel naturelle manier haar afvalproductie te verminderen en heeft hier handige tips voor.
  Voor mij blijft het een struggle om minder afval te produceren, ik ben soms gewoon te lui of te makkelijk. Daar ben ik heel eerlijk in. Toch lukt het me redelijk om langzaamaan producten te kiezen met minder verpakkingsafval waardoor de grote hoop kleiner wordt. Ik hoop ooit in de toekomst grotendeels afvalvrij te kunnen leven.

  Succes!

  1. Same here. Te lui en te makkelijk, sommige periodes. Gelukkig doorbreken we het dan na een tijdje wel weer! Iets is altijd beter dan niets, denk ik dan maar :)

 47. zelf maken scheelt een hoop afval en sjouwen! Wij maken zelf wasmiddel, wc reiniger, wasverzachter en allesreiniger. Groen afval gaat naar de composthoop, cavia’s of naar de kipjes (die scharrelen lekker door de hele tuin heen). Zelf tasjes meenemen zoals al werd aangegeven. En een kleine tip die je gemakkelijk kan toepassen: de plastic zak van een supermarktbrood gebruiken wij voor in de kleine afvalcontainer, word het plastic in ieder geval meerdere keren gebruikt en daarna uiteraard bij het plastic afval. Hoef ik in elk geval geen afvalzakken aan te schaffen, scheelt afval en het idee dat het hergebruikt word vind ik fijn! Zelf brood bakken zal wel zorgen voor veel minder afval dan een supermarktbrood, maar dat zie ik niet zo zitten.

  Bovenstaande zijn voor ons heel gewoon geworden, maar ben naar zoveel meer tips opzoek die uiteindelijk dan gewoon moeten worden. Lees daarom heel graag jullie blog en alle reacties!

  1. zo leuk he, al die reacties! ik vind het heel inspirerend!

 48. Boodschappen doen op de fiets, met fietstassen, of lopend met een duurzame tas. De plastictasjes waar groente en fruit in kan, die gebruik ik altijd een paar keer. (de oude neem ik mee terug, indien nodig een nieuwe sticker over de oude en your good to go) En ja volgens mij verklaren ze me voor gek in de supermarkt..
  Ik scheid al mijn afval.
  Thee drinken zonder theezakje.
  Grootverpakkingen kopen
  Dopper gebruiken..

  Waarschijnlijk niks nieuws onder de zon, maar wel het delen waard;)

 49. Toevallig, een paar maanden geleden heb ik samen met een vriendin een ‘docu’ voor school gemaakt met als onderwerp pass plastic ook hebben we Emily Jane Lowe ( de schrijfster van leven zonder afval) ontmoet en geïnterviewd, als jullie het leuk vinden kan ik hem naar jullie doorsturen. Maar verwacht er niet te veel van haha

 50. Hoi hoi,

  Ik zal eerlijk toegeven dat ik niet alle reacties heb doorgelezen. Ik heb vorig jaar de docu ’the clean bin project’ gekocht. Die dvd mogen jullie lenen voor inspiratie! Ze hebben nog een docu gemaakt, ben de naam even kwijt, daarbij eten ze een half jaar alleen weggegooid voedsel. Die heb ik een tijdje terug op de tv gezien. Ook leuk!

  1. Just eat it. (Die heb ik niet op dvd maar is wel heel leuk om te kijken).

 51. Hoi, goed initiatief en veel goeie tips! Das echt inspirerend! Wel goed om te bedenken dat veel verpakkingsafval daarvoor echt een belangrijke functie heeft vervuld: namelijk het beschermen van al dat mooie voedsel! En als we er voor zorgen dat we het goed recyclen krijgt het vaak een heel erg nuttig tweede leven als nieuwe verpakking of een ander product! Helaas kun je ook niet stellen dat plastic altijd slechter is dan papier, een papieren tas verbruikt bijvoorbeeld veel meer grondstof dan de plastic variant, soms wel 10 x zoveel! een linnen variant die je gewoon heel vaak kunt gebruiken is natuurlijk veul beter!

 52. Heel fijn deze post! Het gekke is als je ermee bezig gaat je alleen nog maar plastic ziet….
  De docu bag it heeft mij aan het veranderen geslagen. En op de site vanleven zonder afval staan veel tips op hoe je dingen kan doen. Het is even nadenken voordat je boodschappen gaat doen maar het lukt wel.
  Op de markt is ook veel los te krijgen.
  Succes ermee!!

  1. dat kan ik me helemaal voorstellen ja, dat je op een gegeven moment alleen nog maar afval ziet overal.

 53. Gaan jullie nu van alle tips die jullie nu krijgen weer een overzichtje maken? :) Dat scheelt weer alles moeten doorbladeren ;) Mijn zwager zei laatst dat onze familie een soort recycle nazi’s zijn en daar schrok ik wel een beetje van. Ik weet dat ik heel erg van recyclen ben, maar dat het zo erg was, dat had ik niet door. Ik vind het heel erg dat ik soms om de week een zak plastic heb. Verschrikkelijk om dat te beseffen.

 54. Ik heb dit artikel weer even opgezocht om te zeggen dat ik sinds gisteren allerlei youtube filmpjes kijk over afval verminderen, en dat kwam ik even zeggen en nu heb ik nog meer ontdekt toen ik al die extra reacties ging lezen. Goed sneeuwbaleffect;-), en een heel goed artikel dus wat inderdaad veel losmaakt bij mensen.

  Dank jullie wel!

 55. Als jullie binnenkort naar de verpakkingsvrije winkel in Utrecht gaan (ik ben er net voor het eerst geweest); koop ook bananenchips, die vind ik heeerlijk;-). Ze verkopen nog geen fruit, maar dat komt waarschijnlijk wel. Dan wordt het wat meer een supermarkt, nu heb ik dus allerlei houdbaars ingeslagen.

  Ik vind het een leuke winkel, ik ben benieuwd wat jullie er van vinden.

 56. Voor mij is het een uitdaging om zo weinig mogelijk afval te hebben na het boodschappen doen. En dat lukt al aardig. Ik ga daarin elke keer een stapje verder.

  Ik deel mijn ervaringen op mijn blog (blijvenbloeien.wordpress.nl). ‘Boodschappen zonder verpakking’ en ‘Boodschappen in bulk’ zijn de blogs die ik hierover heb geschreven.

 57. Hallo Groene Meisjes

  Eigenlijk hadden we jullie al op onze perslijst gezet… maar nu jullie er zelf over beginnen..
  Doen jullie mee aan onze Use-Less Week? Een actieweek waarbij we gaan letten op oververpakte producten in de supermarkt.
  We organiseren vanuit stichting Verbeter de Wereld een actieweek om het huishoudelijk afval te verminderen.
  We zijn net een maand bezig en we hebben al een website, http://use-less.nu/blog/ en een FB https://www.facebook.com/uselesschallenge

  Ons doel is om in de eerste week van januari 1000 huishoudens te bereiken die 10 oververpakte producten vervangen door een milieubewustere variant.
  Natuurlijk mogen al jullie volgers ook mee doen. Het zou tof zijn als jullie mee helpen om ons initiatief bekender te maken.

 58. Hi! Ik volg het blog emmajohn.nl en zij vervangen langzaam maar zeker al hun plasic items door andere duurzamere items die langer meegaan. Door dit blog kan ik het erg goed vol houden om bijna afvalloos te leven:) en stoffen tasjes zijn echt een tip! Als je die altijd standaard in je tas hebt zitten dan heb je nooit meer plastic tasjes nodig. En ik werk met een voorraad 1 keer in de drie weken ga ik naar Deliciousfood in Amsterdam en haal ik mijn pasta, couscous, havermout etc. Ik ben hier vaak maar tien euro kwijt en zo heb ik altijd iets in huis en hoef ik alleen nog maar groenten te kopen. Bag&buy in Utrecht is echt een geweldige winkel, maar elke keer naar Utrecht op en neer voor mijn boodschappen is niet heel handig. Tip: ze hebben daar ook hagelslag dus neem een eigen pot daarvoor mee :p. Ik zou het heel leuk vinden om jullie reis naar minder afval te volgen!

 59. […] artikel waarin we schreven over onze nieuwe poging om minder verpakkingsmaterialen (en voeding) te verspillen, was een groot succes. Er kwamen meer dan 100 enorm behulpzame reacties en daar zijn we heel blij […]

 60. Ik vind het erg knap wanneer men afval kan verminderen. Zo veel voedingsmiddelen hebben verpakkingsmateriaal, je ontkomt er bijna niet aan. Toch probeer ik zoveel mogelijk bewuste keuzes te maken en mijn afval te scheiden. Naast plastic en groen, verzamel ik ook metaal wat ik wegbreng.

 61. Afval scheiden en minder verbruiken blijft een lastig onderwerp. Ook is het een thema waar men niet zo snel onderzoek naar doet. Ik denk dan ook dat boeken en blogs als deze goed bijdragen aan het bespreekbaar maken van dit thema. Zo kan je zelf ook bijdragen aan een betere wereld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *