#minder afval update 5 – balkon&tuin

IMG_3593

Afval verminderen gaat natuurlijk verder dan wat opruimen in je huis en het voorkomen van voedselverspilling. Ook buitenshuis produceren we een hoop afval: kijk maar eens naar je tuin of balkon. Ook hier stapelen de spullen (en dus ook het afval) zich op en zie je al gauw door de bomen het bos niet meer. Al een tijdje heb ik in mijn hoofd dat ik mijn balkon een opknapbeurt wil geven. Vorig jaar heb ik dit ook gedaan en toen heb ik er de hele lente en zomer plezier van gehad. Helaas heb ik het in de herfst en winter totaal laten verwaarlozen, dus het wordt wel weer eens tijd. Dit betekent dat ik eerst mijn balkon moest opruimen. Waar kom toch al die troep vandaan?! Lege bierflesjes als aandenken aan een huisfeestje, wat verdorde plantjes, een kapot gevallen plantenpot, een lege doos kattengrint en een oud paar verkleurde gympen. Geen idee hoe deze hier terecht zijn gekomen.

IMG_3506 IMG_3507

ik heb voor de grap wat voor-foto’s gemaakt. Het zag er echt niet uit. 

Anyhow, er moest weer een hoop weg, dus dat heb ik gedaan. Grofvuil, afval en een aantal dingetjes die naar de kringloop kunnen. Het resultaat was een kaal en ongezellig balkon. Tijd om hierin wat verandering aan te brengen. Er moesten plantjes komen en ook wat nieuwe potten. De retro tuinstoelen die ik een paar jaar geleden kocht bij de kringloop waren inmiddels compleet gaar (als je erop ging zitten, zakte je er meteen doorheen,) dus ook hiervoor moest ik een oplossing zoeken. De dingen die nog wél goed waren: het Lundia kastje dat ik tweedehands van mijn ouders heb gekregen toen ik uit huis ging, een plastic gevlochten tuinkleedje dat ik vorig jaar kocht, een rotan tafeltje met glasplaat (ook van de kringloop) en een paar potten en bakken, die ik eigenlijk niet meer mooi vind, maarja, we gaan niet alles nieuw kopen.

IMG_3500

Bij Hanneke in de tuin 

Sowieso: ik wilde niks nieuw-nieuw kopen. Het is heel verleidelijk om bij het tuincentrum van alles mee te slepen, maar ik hield het bij een Aloë Vera plantje voor in huis en een zak biologische potgrond. Nu denk je misschien: maar waar ga je dán je plantjes kopen? Nou, daar zijn allerlei oplossingen voor! Eén daarvan is Marktplaats. Wist je dat er op Marktplaats echt ongelooflijk veel planten worden aangeboden? Soms van oude mensen die verhuizen naar een bejaardencentrum en niet al hun plantjes mee kunnen nemen. Soms van mensen die uitgekeken zijn op hun planten, maar ze niet weg willen gooien (gelukkig!) en soms van mensen die gewoon heel erg gepassioneerd met tuinieren bezig zijn en dit graag met anderen willen delen. En zo kwam ik bij Hanneke terecht. Hanneke woont in de Watergraafsmeer en heeft een riante tuin. Heel bijzonder voor Amsterdamse begrippen! In haar tuin staan echt heel veel soorten bloemen en planten en tuinieren is echt haar passie en hobby. Wat ze heel leuk vindt, is om anderen – beginners, zoals ik – advies te geven. Daarnaast verkoopt ze plantjes en stekjes, zodat je in je eigen tuin of op je balkon aan de slag kan. Ik ging bij Hanneke langs en het was ontzettend gezellig. We zaten in de voortuin met een glaasje drinken en kletsten erop los. Hanneke heeft me heel goede adviezen gegeven en ik ging naar huis met een aantal leuke plantjes. Superleuk, nuttig, duurzaam én voordelig. Het tuincentrum is echt heel erg duur en zeker niet duurzaam. Waarom zou je alles nieuw moeten produceren, als het ook gewoon bij iemand in de tuin kan groeien? Als jij Hanneke’s advies ook zou willen en ook graag plantjes bij haar wilt kopen: laat het me weten, Hanneke geeft je dan graag haar contactgegevens.

IMG_3505

nieuwe tweedehands plantjes die ik van Hanneke overnam

Dit weekend ging ik naar de Hof van Twello (aanrader voor goedkope veggies en fruit!) en bracht ik een bezoekje aan Zutphen, het mooie stadje waar ik zo’n 10 jaar heb gewoond voordat ik naar het westen van het land verhuisde. Ik noem Zutphen al jaren ‘Ekotown,’ maar dat ís het ook echt. Alles wat we hier bijzonder en hip vinden (biologische bakkers, gehaakte katoenen tasjes en bietensap) is in Zutphen al tientallen jaren doodnormaal. Toen ik daar woonde irriteerde ik me er soms mateloos aan. Bij de biowinkel kwam ik wel eens met mijn moeder, maar je deed me er geen heel groot plezier mee. Hihi, de tijden veranderen. Het was fijn om weer even in Zutphen te zijn en te lunchen met een heerlijk broodje humus bij de plaatselijke biobakker: De Driekant. Maar goed, daar gaat dit bericht helemaal niet over. Bij de Hof van Twello verkopen ze naast heel goedkope groente en fruit ook heel veel plantjes. Heel mooie kruidenplantjes: 2 voor 5 euro. En bijvoorbeeld heel veel biologische slasoorten (10 plantjes voor 3 euro.) Te gek! Ik leefde me lekker uit en ging naar huis met een rozemarijn plantje, een muntplantje en allerlei soorten sla. Ik vond de plantjes erg betaalbaar en ik vind het fijn dat het op het terrein van de hof van Twello is verbouwd. Deze plantjes hebben niet ik weet niet hoeveel kilometers af hoeven leggen en ze zijn nog biologisch verbouwd ook.

IMG_3580

De niet-biologische sla was nóg goedkoper 

Ook dook ik nog even een kringloopwinkel in, waar ik vervolgens weer naar buiten kwam met twee nieuwe tuinstoelen met retro kussens (en dit keer wél stevige tuinstoelen,) een metalen emmer (waar ik de sla in wil gaan doen) en een leuk retro vaasje voor in huis. Dit alles kostte bij elkaar €14. Bedenk even wat het had gekost als ik naar het tuincentrum was gegaan voor 2 tuinstoelen, 2 kussens, een emmer en een vaasje. Misschien wel… 100 euro? Ik heb geen idee, maar voor €14 was ik niet ver gekomen ben ik bang. Daarbij komt: dan had ik allemaal weer nieuwe spullen gekocht, terwijl er al zoveel goede spullen in de wereld zijn. Soms moet je even wat meer moeite doen, maar dat vind ik persoonlijk alleen maar leuk.

IMG_3596

 

IMG_3598

De conclusie: je kan met heel weinig middelen je balkon of tuin een enorme upgrade geven. Je kan hiervoor Marktplaats en de tweedehands winkel gebruiken, of kijk anders bij een kleine, lokale leverancier van bloemen en planten. Ruim je tuin of balkon eerst goed op en zorg dat je overzicht hebt. Bepaal vervolgens wat je nodig hebt en koop alleen dié dingen. Less is more! Ik ben tot zover uiterst tevreden met mijn balkon. Nu ga ik nog op zoek naar leuke planten met bloemen, voor wat meer kleur. Heeft er iemand een suggestie? Wat voor planten kan ik dan het beste nemen en heb je ook een idee over hoe ik op een duurzame manier aan deze plantjes zou kunnen komen? Ik hoor het graag van je! 

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

13 gedachten over “#minder afval update 5 – balkon&tuin

 1. Ik ben dol op producten van de kringloop, wat een geweldige stoelkussens hebben jullie er gescoord zeg! Zien er in mijn ogen nog heel hip uit en zonde als ze anders elders weggegooid worden, mooi project!

 2. Ik ga altijd naar verkoopdagen bij een volkstuinvereniging bij mij in de buurt. Die kweken hun eigen kruiden, planten en bloemen en verkopen wat ze teveel hebben voor hele zachte prijsjes. Erg leuk.

 3. Wat jammer van die mooie stoel! Het is altijd handig om zo’n materiaal dat niet tegen weersomstandigheden kan, gewoon in de winter binnen te zetten. Da’s ook al minder afval! En dat kost je 2 minuten van je tijd :p het sier er nu wel veel beter uit :D

 4. Het resultaat mag er wezen! Heel erg leuk! Wij hebben zelf een hele mooie grijze tuinset via marktplaats gekocht. Daar hebben we nu al jaren veel plezier van. :)

 5. Koop kleurrijke en biologische plantjes die geschikt zijn voor bijen en vlinders, of zaai zelf: http://bit.ly/1fXzIE1 Met de bij gaat het immers niet zo goed, maar in de stad gaat het beter met ze omdat er o.a. meer variëteit aan bloemen is. Bovendien is het heel gezellig om bezoek te krijgen van vlinders en bijen. (Bijen prikken niet!)

 6. Zelf goudsbloemen en oost indische kers zaaien. Beiden geven zoveel zaad (zaaien zichzelf vaak al uit) na 1 seizoen dat je maar 1x zaad hoeft te kopen. Het zijn makkelijke planten en bloeien de hele zomer en herfst door. En ook nog heel leuk, je kunt ze eten :) Dus je geeft er niet alleen je balkon kleur mee, maak je salade…

 7. Hoe ik aan duurzame plantjes kom.. Uit de kas! Ze gooien vaak veel weg wat net niet mooi genoeg is voor de handel. krijg het vaak gratis :) de kwekerij waar ik stage liep, kreeg afval planten van grote tuinderijen. Daar werden gewoon nog dingen mee gekweekt :)

  Mehh, over 2 weken verhuis ik naar een huisje zonder balkon of tuin :(

 8. Ik vind het echt een geweldig idee om planten via mp aan te bieden. Ik weet soms van gekkigheid niet wat ik met de planten moet, sommige bereiden zich uit als onkruid en weggooien kan ik echt niet. Gelukkig kan ik er af en toe nog wat mensen in mijn omgevind blij mee maken. Thanx voor de tip dames, echt leuk!

 9. Wat geef je ons een geweldig goed voorbeeld! Het ziet er zo gezellig uit nu, schoon en netjes en voor zo weinig geld!
  Maar heb je die te gekke bloemenslinger ook weggedaan? Dat had je toch wat kleur gegeven tot je plantjes bloeien! :)

 10. mijn huidige tuinstoelen zijn van hout en verstelbaar ,wat hebben ze mij gekost? helemaal niets want ze stonden vorig jaar bij het grof vuil. het hout was een beetje lelijk ,maar met wat meubelolie wat ik nog had staan en met een paar gekregen tuinstoelkussens zien ze er weer keurig uit, helaas moet ik ze een tijdje missen ,want mijn dochter heeft net een flatje gekregen en er moet nog wat geklust worden en dan ga je natuurlijk nog geen mooie spulletjes neer zetten, dus doen de tuinstoelen tijdelijk dienst als zithoek

 11. Hoi, weggegeven plantjes uit kassen duurzaam? Dat is nog maar de vraag. Nu gebleken is dat deze plantjes vaak vol gif en pesticiden zitten. Tros radar/greenpeace onderzoek. Er zijn veel plantenruilbeurzen georganiseerd door afdelingen van Groei en Bloei… Daar kun je ook goedkoop plantjes kopen van liefhebbers. Voor .50 cent of een euro. Grote kans dat deze veel duurzamer zijn….

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.