#minderafval Update 1

IMG_2871
Naar aanleiding van de documentaire No Impact Man, hebben wij besloten dat we wel eens wat minder afval mogen gaan produceren. Je zou denken: maar jullie zijn toch de Groene Meisjes? Jullie deden toch altijd al alles groen? Het klopt dat we best wel veel dingen groen doen, maar het kan natuurlijk altijd beter. Om eerlijk te zijn is afval een onderwerp waar we nooit heel veel aandacht aan hebben besteed. Dat klopt natuurlijk niet, dus daar gaan we mee aan de slag! Hoe we dat doen, dan gaan we jullie nu uitleggen.

IMG_2848

Zondagochtend begon ik, zoals eigenlijk altijd, met een grote smoothie. Maar dit keer zónder rietje. Ik ben het zo gewend, drinken uit een rietje… ik doe het al jaren. Maar goed, rietjes zorgen alleen maar voor afval, dus we het doen gewoon zonder voorlopig! Het is een kleine opoffering en gewoon een kwestie van wennen.

IMG_2850

We begonnen met het ‘uitmesten’ van ons huis. Eerst zochten we alle spullen uit die we konden verkopen of naar de kringloopwinkel konden brengen. We hielden een blogsale en verkochten binnen no-time een heleboel spulletjes! Superleuk, dus nu gaan we alles inpakken en klaarmaken voor verzending. Het inpakken doen we natuurlijk in doosjes die we hergebruiken. Jamie bracht wat doosjes mee van haar werk (WAAR) en verder gebruikten we doosjes waar producten in hebben gezeten die ons zijn opgestuurd. Zijn al die pakjes toch nog ergens goed voor!

Vervolgens was het tijd voor een goede ronde langs de voorraadkasten, inbouwkasten en de keuken. Het is tamelijk beschamend om te zeggen, maar er moest echt heel veel afval naar buiten. Dan hebben we het over een paar vuilniszakken, een tas vol met glas en een doos met karton. Pijnlijk. Dit moet anders!

IMG_2851

Even langs de glasbak…Natuurlijk hebben we eerst thuis bekeken welke glazen flessen of potten we nog konden gebruiken voor het verpakken van dingen of andere doeleinden. De rest brachten we weg.

IMG_2853

En de plastic-inzamelmachine. Supersonisch ding zeg!

IMG_2855

Even boodschappen doen bij de Lidl, voor een low-budget recept. Ik verbaasde me over de mogelijkheden: tomaten in netjes, tomaten in plastic, tomaten in bakjes EN plastic en losse tomaten.

IMG_2857

Bij Lidl verkopen ze bij de kassa fairtrade boodschappentassen. Goed bezig!

IMG_2858

Ik had mijn eigen tasje mee, zoals altijd, en ging naar huis met tomaten en een aubergine. No waste!

IMG_2876

Bij BagelsBeans haalde ik een gratis sticker voor op de brievenbus, om te voorkomen dat we nog van die bergen folders ontvangen. Helaas waren de NEE/NEE stickers op, dus hier moeten we het eerst even mee doen. Je kan zo’n sticker ook op het gemeentehuis/stadsdeelkantoor halen.

IMG_2877

In Amsterdam wordt ‘grijs’ afval helaas niet van groen afval gescheiden. Dat betekent dat alles op een grote berg komt. Natuurlijk wordt er wel glas, oud papier en plastic gescheiden. Maar je groenafval gooi je dus gewoon in dezelfde container als waar de rest in komt. Om dit nog een béétje goed te maken, kocht ik deze superdure, maar wel biologisch afbreekbare zakken gemaakt van maïsmeel. €5,25 voor 25 zakjes. Nou goed, het is voor het goede doel, zullen we maar zeggen!

Tot nu toe gaat het allemaal prima! Vanmiddag haalde ik boodschappen voor een low-budget recept voor op de site. Ik moest wel om mezelf lachen. Eerst fietste ik naar Bagels&Beans voor een sticker. Toen naar Estafette voor het eerste deel van de boodschappen en daarna nog naar de ‘gewone’ supermarkt voor twee losse dingen. Lowbudget, less waste én vegan. HOE verantwoord ;) We merken dat we het heel leuk vinden om ermee bezig te zijn en dat het ons weer laat inzien dat je écht een verandering kan brengen in de wereld. Hoe klein die misschien ook is!

Als je een beetje in de gaten wilt houden wat wij zoal aan het ontdekken zijn, dan kan je ons volgen op Twitter via #minderafval. Ook zullen we hier op De Groene Meisjes regelmatig verslag uitbrengen. We denken erover om dit project 30 dagen te doen en dan een balans op te maken in een groot artikel hier op de site. Tussendoor zullen we dan dit soort verslagen met jullie delen. We hopen dat jullie het interessant vinden!

Wie van jullie doet er mee met ons ‘minder afval project?’ Dat zouden we natuurlijk heel erg tof en motiverend vinden! 

Liefs, 

De Groene Meisjes 

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

52 gedachten over “#minderafval Update 1

  1. Goed bezig! Ik herbruik zelf wel altijd mijn boterhamzakjes die nog schoon zijn, waar bijvoorbeeld alleen maar een appel in heeft gezeten. Voor de rest woon ik gewoon nog thuis, dus echt iets heel anders doen lijkt me lastig, maar het is wel een goed initiatief!

    1. thuiswonend kun je nog heel veel bereiken hoor.
      Goede voorbeeld geven, de rest volgt vanzelf :D

  2. Goed bezig! Eigenlijk moet ik ook zo’n nee/nee sticker hebben. Ik laat de folders altijd maar bezorgen hier, kijk de helft door en gooi het dan weer weg. Zonde!

    1. Ja ik vind folders echt 1 van de ergste dingen. Hele pakken, met plastic eromheen en eigenlijk niemand doet er echt iets mee. Je hebt ook apps voor op je smartphone waarmee je alle folders kan bekijken en op iedere website van de winkels staan ze ook digitaal. Folders zijn echt overbodig, vind ik!

  3. Goed bezig, en leuk om te lezen. Het drinken zonder rietje went, en anders zijn er altijd nog herbruikbare soorten.

    1. Thanks! Ik heb wel eens van die herbruikbare rietjes geprobeerd, maar vond ze uiteindelijk toch heel erg lastig schoon te krijgen. Dus niet echt mijn ding :) Drinken zonder rietje moet gewoon even wennen denk ik :)

      1. Als je een vaatwasser hebt… Ik heb glazen rietjes die prima schoon worden daarin! :)

        1. hi Emmelien,

          Ik ben zeer benieuwd waar je die glazen rietjes vandaan hebt gehaald. Care to share?

          -xo
          Kim

  4. Goed bezig! Ik doe ook mee, ben daar al een klein halfjaar mee bezig eigenlijk. En ja, je staat verbaasd!!! Vooral het plastic, heb een ” vuilniszak ” per week vol! Zelf heb ik altijd een katoenen tasje van de Bodyshop in m’n handtas zitten en 2 katoenige De Tuinen tassen bij, die exact in m’n fietstassen passen. Want al die flut tasjes in allerlei winkels, je wordt er niet goed van! Ga zo door en je voelt je een stuk groener bezig ! ;)

  5. ‘Lowbudget, less waste én vegan. HOE verantwoord’ Én, niet te vergeten: goed voor je conditie! Goed bezig dames

  6. wij zijn ook vrij extreem in afvalscheiding, we doen alles héél nauwkeurig opgesplitst in oud papier, plastic, pakken van sap en melk, glas, grijze container. Sinds een paar jaar kost het ophalen van de groene container niets in onze gemeente (wij hebben een grote tuin, dus erg fijn), en de grijze container 7,50. We hebben nu al 2 jaar op rij de grijze container maar 2 (!!) keer aan de weg gezet! In een heel jaar! Elke week hebben we een hele vuilniszak vol met plastic folies en plastic potjes etc. Ik houd niet van restjes eten weggooien, maar gelukkig hebben wij, behalve een vriezer, een hond en een konijn. Die laatste is ideaal voor groen van de bloemkool en appelschillen etc :). We doen 1x in de week boodschappen en dan brengen we meteen alles naar de inzamelbakken.

  7. Hier al jaren groente/fruit/tuinafval apart van normaal huisafval. En papier en plastic én sinds kort hier ook blik gescheiden!

    Wij hebben een nee-ja sticker omdat ik natuurlijk wél in de plaatselijke krantjes wil lezen over rommelmarktjes etc! Maar de kranten gaan daarna vaak in onze buitenkachel.

    Ik lees weer graag mee over jullie goede plannen en succes!

    1. Kijk, dat is nog eens een goede reden om de krantjes te lezen! Ik lees die krantjes eerlijk gezegd nooit.. dus ik wil uiteindelijk wel echt een NEE NEE sticker hebben. De rest doe ik online :)

  8. Thumbs up voor de Groene Meisjes!! Dit is een onderwerp dat mij ook al even bezig houdt sinds het lezen van No Impact Man. Ik ga jullie journey dan ook zeker volgen, leuk!! Ik kan jullie Béa Johnson’s Zero Waste Home dan ook erg aanbevelen! Haar systeem: Refuse – reduce – reuse – recycle- rot, and only in that order! Op haar blog vind je hier uitleg over en veel tips, maar vond haar boek echt de moeite van het lezen waard. Ik grijp er steeds naar terug. Tip: kijk eerst of je het van iemand / in de bieb kunt lenen, voordat je koopt! Wat ik nu zoal doe: altijd zelf een katoenen tas meenemen! Niet alleen voor de boodschappen maar bv ook als ik ergens een kledingstuk (tweedehands) haal. Ik probeer zoveel mogelijk onverpakt te kopen en breng bv m’n eigen kruidenpotjes en grotere dille en kamille potten mee naar de winkel (Ekoplaza biobulk, Droom van Utrecht of Dille en Kamille of Erica voor kruiden en thee) of de markt om spulletjes daar direct in te doen. Groente en fruit krijg je op de markt zonder plastic en vaak ook zonder prijsstickertje! Ik heb uiteraard een nee/nee sticker op de bus maar krijg zo nu en dan nog steeds ongewenste Ziggo/KPN/you name it reclame, of aan mij persoonlijk gericht, of ‘Aan de bewoners van dit adres’. Dit tackle ik dan meteen: ik stuur het retour afzender met een vriendelijk briefje dat ik die post niet meer wens te ontvangen, want zonde vind van grondstoffen energie en menselijke inspanning en de vraag of ze mijn gegevens uit de database willen verwijderen. Nog geen reacties gehad so far, maar ook geen Ziggo en KPN reclamemateriaal yayy!! Iets wat ik nu ook heel leuk vind om mee te experimenteren en behoorlijk groen is zonder poen (want Ecover is duuuuur) is zelf afwasmiddel, wasmiddel, allesreiniger en zelfs tandpasta en deodorant maken! Online kun je een heel arsenaal aan recepten vinden hiervoor, het is makkelijk en leuk (lekker functioneel creatief – daar hou ik van!) om te dienen je hebt vaak maar een paar multifunctionele en goedkope ingrediënten nodig, zoals Marseille zeep, natuurazijn en (baking)soda :-) tot nu toe heb ik recepten verzameld op de websites van Zero Waste Home, Green Evelien, Crunchy Betty (supergaaf home made deo recept!) en Leven Zonder Afval (blogspot). Haha sorry voor de overload Groene Meisjes, maar ik ben er ZO enthousiast over!! Succes en veel plezier vooral op jullie reis & keep us posted :-) Happy healthy waste free day! Liefs Tamara

    1. Wow, dat is een lang verhaal! haha. Je bent erg goed bezig Tamara!

    2. Ik ben inderdaad net als Tamara geinspireerd geraakt door Bea Johnson van Zero Waste Home. Het gaat verder dan alleen recyclen en begint met het niet in huis halen van troep/verpakkingen. Wij doen het gros van de boodschappen op de markt (ook flessen melk/yoghurt die we weer terugbrengen, brengen ons eigen theeblik mee naar de theewinkel etc.). Eigen tasje mee, eigen waterfles en zelf handzeep maken (in de Westerstraat in Amsterdam heb je ook een winkel waar je je Ecover flessen kunt hervullen – wasmiddel en afwasmiddel etc.). In het begin kostte het veel energie om aanpassingen te maken, maar het went en ik shop veel meer bij de “lokale” winkeliers en niet bij de supermarkten en dat maakt het een stuk gezelliger. En de reacties van winkeliers en anderen zijn heel positief als je met je eigen (was)zakjes rijst en havermout uit de bulk schappen haalt. Veel succes!

      1. Wat leuk Noor! Zou je je Amsterdamse adresjes willen delen? :-) (Ik heb nu bv Béa’s Bulk app geïnstalleerd en probeer aan te vullen met goede bulkadresjes die ik tegen kom).

  9. Oh ja en als we toch plastic zakjes hebben ‘aangenomen’ doen we die in een grote plastic zak die in de voorraadkast hangt, waar je er gauw één uit kunt pakken om iets in te verpakken of weg te geven of de leesmap mee aan de weg te zetten. Als je het toch over afvalbesparing hebt: een leesmap!!! Ik heb er één met de Viva, Flair en VT Wonen. Ik lees alles ‘kapot’ en toch geen oud papier :)

    1. Doen wij ook inderdaad! Daarvoor hebben we een katoenen tasje (daar hebben we er heel veel van ;)) aan de knop van de radiator hangen en daar stoppen we alle plastic zakjes die zich toch ‘per ongeluk’ verzamelen in.

  10. Ik heb ook een wormenbak. Ideaal! Heel geschikt om in een klein huishouden het GFT perfect te verwerken. Kant-en-klare systemen (http://www.dewiltfang.nl/composteren) zijn best duur, maar met 22 rollen van die plastic vuilniszakken heb je het eruit ;-) De wormen doen hun werk goed. Je krijgt perfecte compostaarde en natuurlijke Pokon terug. Mijn planten hebben het nog nooit zo goed gedaan.

  11. yeaah, afval mijn favoriete onderwerp :D

    Hier thuis scheiden we ook zoveel mogelijk:
    grijs, groen, plastic, glas, oud vet, oud papier en alles wat naar de chemokar gaat.

    Plasticzakken van winkels hergebruiken wij heel fanatiek. Die dunne plastic tasjes van de supermarkt gaan bijvoorbeeld in de prullebak van de badkamer, afval erin en dan hupsakee hele tasje eruit en meteen in de grijze container. En soms als ik er ect teveel heb dan breng k ze naar een plasticzakjesbak bij de Jumbo supermarkt (erg handig zo kan iedereen gezellig de tasjes hergebruiken.

    Ik heb wel zelf nog een nieuwe canvastas nodig, heb er 1 die ik nog wat te groot vind dus nu opzoek naar een leuke kleine… mét print natuurlijk :D

    vervelend dat ze in meerdere grote steden geen groen/grijs afval scheiding hebben, heel wat familie/vrienden van mij kunnen daardoor niet scheiden. Jammer maar hopelijk zal dat veranderen. Ik ga deze challenge van jullie volgen.

  12. Oh die nee-nee sticker had ik ook, die is leuk! Door verhuizing helaas niet meer en krijg nu al een tijdje folders. Inderdaad heel onzinnig! Bij de Bagels & Beans hier hebben ze die stickers niet meer.. Vind die gewone zo saai, maar misschien toch maar ’s zo’n andere ophalen. Dacht dat die stickers nergens meer waren, maar blijkbaar wel :)

    Goed bezig verder! Ik denk er ook altijd wel bewust over na, maar soms vergeet ik dan weer m’n eigen tasje mee te nemen bijv..

  13. Super goed bezig en iedereen bewust maken. Leef al jaren zo no waste mogelijk. Wat eigenlijk ook wel belangrijk is, en wat ik mis bij jullie, zoveel mogelijk biologisch te kopen, ook daarmee spaar je het milieu, denk eens aan alle gifstoffen die in het gewone circuit gebruikt worden, wat weer in de bodem en grondwater terecht komt. Daar kan geen katoenen tas tegen op:)
    Is lastig om dan low budget te doen, maar je moet dan gewoon creatief zijn met boodschappen. Verder heel fijn dat er steeds meer site`s en blogs zijn die mensen bewust van hun afval maken.

    1. doen we hoor :) We kopen ongeveer 70 procent van onze boodschappen biologisch :)

  14. helemaal gelijk. Toevallig zondag een blogje geschreven over plastic (afval) en die handige tasjes/ fairtrade tas van de Lidl :)

  15. Leuk artikel!
    Een tip voor op het werk: wij drukken zo veel mogelijk dubbelzijdig af, maar af en toe moet er toch iets (voor de directie ofzo) enkelzijdig. Wij gooien alle papieren die enkelzijdig zijn afgedrukt en die we niet meer nodig hebben niet weg, maar houden ze bij in een apart bakje. Als we een heel pak bij elkaar hebben gespaard, laten we de papieren “inbinden” (ze worden aan elkaar gelijmd) en eventueel versneden, zodat we grote of kleine notitieblokjes krijgen. Heel handig en toch beter dan gewoon weggooien.
    Groetjes uit België!

  16. hier hebben we een restafval en een gft container, maar de gft copntainer gebruik ik misschien 4 keer per jaar , de rest gaat hier in de compostbak en als dat gecomposteerd is, de moestuin in (moet je wel die luxe hebben natuurlijk) maar ook als je geen moestuin hebt kun je ook goed een compostbak/wormenbak wegzetten, hetgeen wat je over houd kan bloem en plantenbakken in
    boodschappen doe ik idd met zelf meegebrachte tassen , papier , plastic, lege pakken, blikken en glas word hier gescheiden ingeleverd bij de afvalstations in de dorpskern

    ik lees hier wel weer een aantal goede sites , die ga ik op mijn gemak eens bekijken \

  17. Ik ben ook groot voorstander van hergebruik. Oude enveloppen gaan op een stapel en die gebruik ik als boodschappen/to-do-lijstjes, plastic groentenzakjes van de super en andere plastic tassen gaan in een grote zak en worden hergebruikt als bijv vuilniszak. Ook heb een hele voorraad Bonne Mamman-jampotten die ik gebruik om zelfgemaakte jam of ander eten in te bewaren, zodat ik zelf geen voorraadpotjes hoefde te kopen. Kleren en andere spullen die niet meer gebruikt worden gaan naar de kringloop, ik koop recycleerde toners voor de printer, liever niet printen of anders dubbelzijdig, oude lappen gebruiken om mee schoon te maken. En in mijn tas/zak zit standaard een extra vouwbare tas van Susan Bijl om te gebruiken voor de boodschappen en als ik ga winkelen.

  18. En wat ik ook vind helpen: in winkels niet om een bonnetje vragen (vaak printen ze die speciaal voor jou) en geen bankafschriften laten komen, maar ze online bekijken en opslaan!

  19. De rietjes die ik gebruik voor de smoothies spoelt mijn vader elke keer weer netjes voor me om. Misschien is dat een tip om te proberen? Een manier vinden om je rietjes goed kunt omspoelen zonder dat er teveel water gebruikt wordt?

  20. Ik ben nog steeds dol op jullie handige tasje ik ben een groen meisje.. heb er al veel vragen en complimenten over gehad! (sommige mensen dachten dat ik voor groenlinks was :)). Maar ik ben ook dol op recyclen en zo! Goed bezig dames!! Kben trots op jullie!!

  21. Superleuk dat jullie zo geïnspireerd geraakt zijn van No Impact Man en nu met een minder afval estafette beginnen, supergoed! Ik zag trouwens dat jullie afbreekbare zakjes kopen, die kan je ook kopen bij de Albert Heijn en ik geloof dat ze daar goedkoper zijn. Scheelt ook weer in de portemonnee! Ik ben benieuwd naar de rest van jullie project, ik doe het ook al een tijdje: Goed opletten waar extra verpakkingsmateriaal omheen zit. Ik zei het laatst nog: Ineens valt het je op hoeveel spullen apart verpakt worden (zoals die tomaten, hoe belachelijk!) Keep up the good work!

  22. Superhandig is dit! Bij sommige dingen sta ik gewoon niets stil, maar dat ga ik dus in het vervolg wel doen!

  23. Wat leuk om te lezen dat jullie allemaal zo goed bezig zijn! Inspirerend, hoor. Wij scheiden ook al ons afval en ik zeg in winkels altijd dat ik geen tasje wil en verbaas me dan hoe vaak het personeel er dan toch een pakt. En dan zeg ik het nog een keer ;-) ik hoop echt dat die vanzelfsprekendheid alles maar in plastic tasjes te stoppen een keer verdwijnt en wat mij betreft is de tasjestax welkom. Iedereen aan de ouderwetsche boodschappentas! Gelukkig zijn er tegenwoordig veel leuke linnen of katoenen tasjes waardoor het allemaal een stuk vrolijker wordt. Ga zo door allemaal!

  24. Heerlijk om al die tips te lezen. Sommige tips zijn zo voor de hand liggend dat ik me haast schaam dat ik er zelf niet aan heb gedacht. Wij hebben bijvoorbeeld geen groenafval bak in de flat, maar mijn ouders wonen aan de overkant van de straat en die hebben er wel een… zo’n biozakje is dan een uitkomst.

    Wat ik wel zelf doe: Op de markt neem ik nog wel eens een plastic tasje aan, anders heb ik geen tasjes voor het plastic afval of voor de drankkartonnetjes. Eenzijdige printjes, enveloppen en thee envelopjes gebruik ik altijd voor notities en boodschappenlijstjes. Koffiedik en losse thee laat ik drogen, die kan ik gebruiken als mest (en soms laat ik echtgenoot in de gieter een plasje doen, ook errug voedzaam voor sla, bietjes en spinazie). Ik denk dat zelf groente of fruit telen ook goed is (zelfs op een balkonnetje of dakterras) Zelf een beker meenemen voor thee op het werk is een goed idee, moet ik binnenkort maar eens doen.

    1. Je moet je absoluut niet schamen Josee! Je doet al heel veel andere goede dingen wél :)

  25. Goed bezig!
    Ik scheid het afval al jaren, maar wij hebben ook een groene, grijze en papier container, daarnaast wordt ook plasatic opgehaald.
    Sinds dit jaar moeten we per keer betalen dat we de grijze container aan de straat zetten, dat motiveert ons wel om nog extra goed te scheiden.

    Ik wil ook nog van de re-sack zakjes aanschaffen, maar op een of andere manier vergeet ik die altijd aan te schaffen. Jullie laten me er iig wel aan denken!

    Ik merk wel dat het lastig is als de gene met wie je samenwoont het niet altijd zo nauw neemt. Ik neemt altijd tasjes mee met boodschappen, maar toch verschijnen er weer plastic tasjes omdat manlief iets gekocht had en geen tas mee had.. zucht.. 1 step at a time..

    een vriendin van me heeft een blog, zij probeert plastic uit haar leven te bannen en is erg goed bezig: plasticminimalism.blogspot.nl

  26. Wat goed dat jullie hier nu zo actief mee bezig zijn! Wij proberen ook zoveel mogelijk te scheiden en hergebruiken. Deze week ga ik het hele huis doornemen om te kijken wat we nog aan verpakkingsmaterialen kunnen weggooien, dat worden denk ik aardig wat rondjes lopen naar de papier, plastic en glasbak! :)

  27. Leuk artikel! Als je bewust bezig bent zie je pas echt hoeveel je eigenlijk weggooit.
    wij hebben een vrij krap budget en daarom probeer ik zo veel mogelijk te hergebruik. Lege flessen leuk pimpen als vaas of voorraadpotje, oude shirts die kapot gaan worden kussen hoezen of schoonmaak doekjes. Mocht ik echt iets van textiel moeten weg doen lever ik het in bij h&m. Als t goed is kan je bij de meeste winkels van h&m nu kleding inleveren en dan krijg je een kortingsbon. Goed voor het milieu en voor mijn portemonnee ;).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *