#minderafval Update 2

IMG_2902

Om jullie een beetje op de hoogte te houden van ons #minderafval ‘project,’ maak ik de hele tijd fotootjes van dingen die ik tegenkom en waarvan ik denk dat het nuttig of leuk is om ze met jullie te delen. Ook vertel ik hoe het ervoor staat en hoe het minderen met afval ons bevalt. Let’s go!

IMG_2901

 

Op maandagochtend liep ik door de Jordaan en dit was wat ik op iedere straathoek zag. Op maandag wordt het huisvuil opgehaald in het centrum van Amsterdam. Super ouderwets natuurlijk, maar blijkbaar is het nog niet mogelijk om containereilanden te plaatsen? En dan te bedenken dat ‘groen en grijs’ ook al niet worden gescheiden. Hier zijn echt nog grote slagen te maken!

IMG_2896 IMG_2897 IMG_2898 IMG_2900

Gelukkig werd ik een stuk vrolijker toen ik naar Delicious Food in de Westerstraat ging. Delicious Food is een toffe biologische supermarkt met een heel mooi assortiment. Het allerleukste aan deze winkel vind ik de enorme rijen tapbakken die aan de muur hangen. Hier kan je zelf tappen wat je nodig hebt. Van granen tot nootjes en van snoep tot muesli. En echt álles er tussenin. Ik vind dit een geweldig systeem! Je koopt nooit meer teveel, want je pakt precies wat je nodig hebt. Ook kan je gewoon je eigen bakjes of zakjes meenemen, dat scheelt weer heel veel verpakkingsmateriaal. Trouwens, volgens mij is dit uiteindelijk ook nog super gunstig voor je budget. Ik vind het fantastisch! Ik had niet echt iets nodig en ook nog geen boodschappenlijstje gemaakt voor die dag (ik kwam hier een beetje spontaan terecht na een afspraak die ik in de buurt had,) dus ik nam alleen wat gedroogde mango mee. In mijn eigen papieren zakje, die ik nog in mijn tas had zitten. Hoezee!

IMG_2880

Hoe leuk is het dat je bij een absolúút niet-groene winkel toch zo goed terecht kan om je afval te scheiden? Good job, Mediamarkt! (oké, mag ook wel, als tegenhanger ;))

IMG_2955 IMG_2956

Ik liep toevallig langs de ‘Haak-In’ (jaja, Grannystyle!) in de Indsiche Buurt en zag deze kunstwerken van plastic hangen en liggen. Hoe creatief kan je zijn met restafval?! Een vlag van plastic zakjes en een mega XXL gehaakte bol ‘wol,’ ook van plastic zakjes. Grappig hoor!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Naast de tapbakken bij Delicious Food, vonden we dit toch wel de topper van de week: een Ecover Refillsysteem bij Eco-Logisch, een bouwmarkt waar we vanmorgen iets over schreven op De Groene Meisjes. Je kan hier dus met je lege verpakkingen Ecover reinigingsmiddelen terecht, om ze weer te vullen. Minder afval!

IMG_2978

 

Niet helemaal in de categorie ‘minder afval,’ maar wel lekker groen: een waterbespaarder! Kochten we ook bij Eco-Logisch. Het is een mini filtertje dat je in je kraan draait (het is echt in 1 minuut klaar) en dit dingetje zorgt ervoor dat er minder water door je kraan loopt. Met dit setje, dat we voor 2 euro kochten, kan je twee kranen en één douchekop van een filtertje voorzien. Je kan hiermee tot 50% water besparen, wat op jaarbasis neerkomt op 40 euro korting op je waterrekening. Nou, dat is toch ook nog mooi meegenomen voor je budget!

En hoe gaat het verder? Ik merk dat we ons er veel meer van bewust zijn waar allemaal plastic of ander verpakkingsmateriaal omheen zit. We beginnen ons er ook heel erg aan te ergeren! Als we iets met plastic kopen, zorgen we ervoor dat het ‘bio-plastic’ is, maar we voorkomen het liever. We hebben nog wel vrij veel groen afval, omdat we veel groente en fruit eten. Glas afval hebben we nog niet, maar we hebben wel 1 leeg blikje staan. Zondag zijn we pas een week bezig, maar ik durf nu al wel te zeggen dat we onze hoeveelheid afval van een week hebben gehalveerd. We doen het beter dan ik gedacht had!

Ik houd mijn ogen en oren open en blijf fotootjes maken van dingen die me opvallen of inspireren. Tot nu toe vinden we het nog steeds een erg leuk project en gaan we vrolijk door! 
Voor de mensen die meedoen; hoe gaat het bij jullie? En voor de anderen: vinden jullie het leuk om hierover te lezen? Zijn er misschien nog mensen geïnspireerd om mee te doen? We horen het graag! 

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

13 gedachten over “#minderafval Update 2

 1. Over restafval gesproken: ik ben ooit in NYC naar een musical geweest waar alle kostuums gemaakt waren van plasticzakken en dingen als politieafzetlint. De jurk in het finale nummer bestond uit afgedankte I ‘heart’ NY tasjes en was een fortuin waard omdat er maar eentje van was.

 2. In Groningen wordt het afval ook niet gescheiden opgehaald. Als het afval opgehaald is, wordt dat volgens mij alsnog (een beetje) gedaan. Ik las een keer ergens dat dat niet veel slechter is, en dat er bovendien minder vervoer nodig is, omdat er maar één afvalstroom is. Nouja, het klinkt mooi, maar het zal vast voornamelijk een financiële kwestie zijn dat het niet gescheiden opgehaald wordt. Ik ben wel blij dat ik het hier in een ondergrondse container kan gooien en niet op straat hoef te zetten, trouwens!

  1. Ja, dat is waar. Daar zit dan wel weer iets in! Het is denk ook qua wegen en grachten en bruggen in het centrum gewoon heel erg lastig allemaal. Oude stad, alles scheef. Maar goed, het fijne weet ik er ook niet van. Het stinkt wel, op straat. Bah!

 3. Ik houd van deze artikelen. En zo’n mooie a la Chesterfield stoel zet je toch niet aan de weg. Ik zou hem zo willen ophalen alleen woon ik niet in de buurt. Een waterbesparende douchekraan hebben we ook. Verder scheiden we zo goed als al ons afval! Wel handig om te weten dat je ook bij de Mediamarkt terecht kan voor veel spullen te recyclen! Dat wist ik nog niet.

 4. Hoi,
  Wat een leuke rubriek zeg! Ik ben zelf nog al verslaafd aan alles scheiden dus haal mijn hart hier op! Ik wil alleen 1 opmerking plaatsen(die zag je natuurlijk al aan komen) Als je dat plastic hebt wat heel erg kraakt dat composteerbaar is dan moet je dat dus wel weggooien bij het groene-afval. Als je dat bij het gewoon vuil doet heb je meer energie nodig om het te vernietigen. En het kan dus NIET verwerkt worden bij het plastic-afval. :-)

  1. Ok! :) maar helaas wordt hier geen groen van grijs gescheiden.. er is dus geen groen afval in Amsterdam :(

 5. Leuke rubriek! Die dingetjes voor de kraan zijn mega, vooral omdat je echt geen verschil in waterdruk merkt!
  Hier in Rotterdam wordt afval ook niet gescheiden opgehaald. Iemand die daar veel van af weet vertelde mij eens dat dat wel geprobeerd was maar dt het ’trainen’ van de inwoners te ingewikkeld en duur was, daarom is er na het ophalen een goed scheidingssysteem, al met al goedkoper en beter gescheiden. Hoe dat in Amsterdam zit weet ik niet.

  Was die linker stoel op de foto nog heel?!? Want daar staat voor mij op: hebben, schoonmaken, zitten, boek lezen!!!

 6. Wij scheiden heel veel afval.Gelukkig stimuleert onze gemeente dat ook. Plastic,papier,grijs en gft wordt allemaal apart opgehaald.In de tuin hebben we zelf een milieu-straatje: bakken voor glas en Metal(manlief is een groot fan). Het glas brengen we zelf weg en het metaal (blik en aluminium) sparen we op totdat m’n vader het ophaalt om weg te brengen naar een metaal-recycling,daar krijgt hij dan wat cash voor terug. En toevallig vandaag compost opgehaald bij de gemeente (van al het gft-afval),helemaal gratis,voor m’n moestuin.
  Het beste is natuurlijk om zo min mogelijk afval binnen te halen,we doen ons best.
  Zo’n winkel waar je alles zo kan scheppen of in een zakje kan storten, wow fantastisch,die hebben we hier (nog) niet.

 7. Afval thuis hergebruiken kan natuurlijk ook. Mijn pepertjes hebben totaal geen zin om te kiemen (vind ik niet gek, tis veel te koud voor ze, ook binnenshuis), dus heb ik transparante zakken die bij een bestelling zaten over de potten gedaan om zo een kas te maken. Hopelijk willen ze nu wel. De andere optie is natuurlijk de verwarming aan zetten, maar daar vind (zelfs) ik het te warm voor.

 8. Wat een geweldige tips weer! Past goed in mijn leef-bewust-en-sober-periode. Kun je ergens in Utrecht ook Ecover refillen dat jullie weten?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *