#minderafval update 3

Inmiddels zijn we twee weken onderweg met ons #minderafval project en we moeten zeggen: het gaat steeds beter. En eigenlijk wordt het ook steeds normaler om te minderen met afval. Om een paar simpele voorbeelden te noemen: we drinken onze smoothies nu altijd zonder rietje, we kopen zoveel mogelijk producten ‘los,’ dus zonder verpakkingsmateriaal, en we verpakken zoveel mogelijk in papier in plaats van in plastic. Ook recyclen we verpakkingen, hebben we veel minder ‘groen’ afval doordat we minder voedsel verspillen en hoeven we dus ook veel minder vaak naar de containers te sjouwen met zakken afval. Kortom: we gaan best lekker. Natuurlijk lopen we ook tegen dingen aan. We hebben dit keer wat minder foto’s, omdat de afgelopen week enorm druk was en we niet heel veel tijd hebben gehad om bewust foto’s te maken. Maar de foto’s die we hebben, delen we nu met je.

IMG_3098

Misschien denk je er niet heel vaak over na, maar bedenk eens hoeveel papier er in het riool belandt! Toiletpapier is echt een enorme boosdoener, dus dan kan je het maar beter wat groener aanpakken. Dit toiletpapier kochten we bij Ekoplaza. Het is erg duur: €4,95 voor 6 rollen met 3 lagen. Maarja, dan ga je er ook wat zuiniger mee om. The glam life of a green girl.

IMG_3099

Dit boodschappennetje wordt overal mee naartoe gesleept. Er kan zoveel in! Echt, het is een enorm stevig ding.

IMG_3124

Kijk, dit is nou jammer. Eigenlijk hebben we hier ook niet echt over nagedacht van tevoren. We dachten: hey, een nieuwe smaak Provamel! En voordat we het wisten lag er een kartonnen verpakking met 4 plastic bakjes  in ons karretje. Thuisgekomen dachten we: ojee, afval. Kortom, #minderafval zit nog niet helemaal in ons systeem, anders hadden we dit product waarschijnlijk niet gekocht.

IMG_3254

We mochten wat spulletjes op komen halen bij Lush. Superleuk natuurlijk, maar voordat ik het wist, liep ik met twee papieren tasjes de winkel uit. Tsja.. nogmaals: #minderafval moet nog een beetje inslijten. Zo zie je maar, wij zijn echt geen heilige groene boontjes.

IMG_3336

Op zaterdag gingen we naar de biomarkt en kochten we veel groente en fruit (hoppa, in het boodschappennetje) en bij deze kraam gingen we ons te buiten aan ‘losse’ producten als speltvlokken, havervlokken, zaden, noten en bonen. Echt, dit is ideaal. Je neemt precies dat wat je nodig hebt mee en verpakt het in papier. Spaart een heleboel plastic verpakkingen uit!

Dan volgen hier nog een aantal overwegingen: 

  • Huisdieren zijn best wel ongunstig voor het minderen van afval. Stel dat je een kat hebt. Denk aan het grint en eventueel de kranten onderin de kattenbak. Tel daar de verpakkingen van het voer bovenop. There you go. Dat is best wel wat afval op jaarbasis. Oke, de oneindige hoeveelheid liefde die je ervoor terug krijgt moeten we niet vergeten. Een idee kan zijn om grint en voer in grotere verpakkingen te kopen, zodat je in elk geval minder verpakkingsmateriaal hebt.
  • Er is zoveel meer plastic in de wereld dan je misschien in eerste instantie denkt. Echt, als je erop gaat letten is het óveral. Om gek van te worden. Alle winkels liggen er mee vol en het irriteert ons inmiddels mateloos!
  • In Canada hebben ze het goed begrepen. Hier hebben ze winkels waar je alleen maar losse producten kan kopen. Dat betekent dat je je eigen tasjes, zakjes en bakjes mee moet nemen, zodat je deze daar kan vullen. Hoe geweldig zou het zijn als we hier in Nederland ook zulke winkels zouden hebben?Dat was het weer voor dit moment. De komende tijd gaan we de focus leggen op voedselverspilling, want de berichten die we hierover hebben gelezen zijn werkelijk om verdrietig van te worden. Er wordt per jaar zo ongelooflijk veel voedsel weggegooid, daar mogen we ons wel heel erg voor schamen. Je leest er meer over in aflevering 4 van de #minderafval updates.

Wie van jullie doet er mee met ons #minderafval project? Je kan ons volgen via Twitter (@degroenemeisjes en #minderafval) of via ons blog, waarop we regelmatig een nieuwe update zullen plaatsen. Tot de volgende keer! 

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

49 gedachten over “#minderafval update 3

  1. Ik laat m’n kat altijd uit! ;-). Scheelt wel veel grit. Zo’n winkel lijkt me geweldig! Hier in Nederland zijn ze wat dat betreft helaas niet zo bij de tijd.

  2. Ik las onlangs ergens de tip om de wc-rol plat te drukken zodat het wc-papier minder gemakkelijk rondglijdt en je op die manier al snel minder papiertjes gebruikt.

    1. ohja! haha! dat is echt zo’n ‘gouwe ouwe’ truc die hartstikke goed werkt. Leuk!

  3. Tof!

    Wat ik me afvraag… Laten jullie je dieren ook vega/vegan eten?

      1. Bijn katten kan dit naar wat ik erover gelezen heb ook niet. Zij hebben echt vlees nodig. Bij honden zou het wel kunnen naar het schijnt.

    1. Eten ze wel biologisch?
      Ik heb idd wel eens gehoord van een hond die vega eet. Van een kat niet. Biologisch dierenvoer vind je steeds vaker in de winkels!

      1. Ja, ze eten biologisch :) Klopt, honden kan je vrij gemakkelijk vega opvoeden. Dat doet mijn moeder ook met haar twee beagles. Maar met katten schijnt het lastiger te zijn, omdat ze dan bepaalde stoffen missen die een kat heel moeilijk uit andere producten kan halen.

        1. Interessant onderwerp! :) diervoeding naar je eigen leefwijzen :) Nu heb ik het voordeel dat konijntjes geen vlees eten! Dus ik niet op zoek hoef naar biologisch vleesvoer of vega dierenvoer.

  4. Geweldig om te lezen, en inderdaad we verspillen wat af met zijn allen! Hier op het werk kregen we onlangs een mailtje omdat er een lunch was geboekt maar een hoop mensen niet op kwamen dagen. Alle broodjes die over zijn werden weggegooid omdat zelfs de voedselbank het niet wil/mag/kan hebben omdat het niet is verpakt… zo zonde! Mensen genoeg die het graag zouden eten.

    En dan zo’n winkel als in Canada? Ik ga er voor. Met dat idee heb ik ooit flink wat tupperware aangeschaft. Helaas komt het in Nederland “nog niet binnen”. En eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat ik ook echt niet altijd overal op let. Maar vanaf nu ga ik zeker meedoen met het #afvalminderen! You go girls!

  5. Ik heb voor mijn kat grit dat helemaal biologisch afbreekbaar is (en ook gewoon door de wc gespoeld mag worden) en wat gewoon tot 6 weken in de bak kan blijven zitten. De verpakking ervan is ook compleet van papier. En het is niet eens veel duurder (Cat’s Best Eco Plus)
    En heel ideaal: geen luchtjes!

    Zo dat was mijn “verkooppraatje”

    Verder scheid ik netjes mijn afval, zo ver dat kan (momenteel kan ik GFT afval nog niet apart weggooien, maar binnenkort wel geloof ik)
    En ik heb sinds vorige week een Nee-Nee sticker op de brievenbus zitten (kleine stapjes;))

    1. Ik heb het grint meteen besteld bij ZooPlus! Ook superhandig dat je dan meteen grote verpakkingen kan kopen. Nu maar hopen dat Beppie eraan kan wennen, want die is nog wel eens moeilijk met dit soort dingen, haha.

      1. Ik bestel daar ook gelijk de grootverpakking.
        Motor (mijn kat) is ook een beetje kritisch, maar dit vindt hij helemaal ok:)

        1. ik ben heel erg benieuwd! Ik heb ook meteen maar een grote verpakking gekocht. als je het dan toch doet.. ;)

  6. Dat laatste feitje over de Canadese winkels zonder afval deed ineens een belletje rinkelen bij mij! Ik heb ooit op de Belgische tv een aflevering van Login gezien waarin Bea Johnson toonde hoe zij een afvalarm bestaan leidt. Het was echt ongelooflijk: op een jaar tijd had haar gezin (ja, meerdere personen) één potje (ongeveer ter grootte van een pedaalemmertje in het toilet) aan niet-recycleerbaar afval! Als ik het filmpje terugvind, zal ik het eens doorsturen :)

  7. Net gezien dat ze een eigen blog heeft: zerowastehome.blogspot.com
    Hopelijk hebben jullie er wat aan.

  8. hoi merel en jamie

    is papier en glas , beter dan plastic en melk pakken en yoghurt waar doen je die in hemelsnaam bij

    gr natanja

  9. Jaja, ook ik raakte geinspireerd door jullie project. Op het werk heb ik een mok staan voor de thee. Manlief zoekt ook nog een geschikte mok. Ik denk niet dat ik erg veel navolgers krijg op het werk, maar de reacties waren positief. Wie weet …. Transparante plastic zakjes van de notenboer ben ik gaan gebruiken om een soort van kasje om mijn plantenpotten te maken. Ik heb (eindelijk) bio-afbreekbare afvalzakken gekocht. Daar doe ik dan de groenafval in en die mik ik dan weer weg bij mijn ouders. Oh, en we zijn al vaker met de fiets naar het werk gegaan. Het mooie weer helpt ook erg goed mee…
    Meer tips, iemand??

    1. Wat een leuk idee! Op mijn werk heeft mijn manager voor iedereen een beker met zijn of haar naam laten bedrukken, zodat we minder plastic bekertjes zouden verspillen. Er wordt goed gebruik van gemaakt!

      1. Ik zal het eens voorstellen… Kijken of er iets mee gedaan wordt.

  10. Die plastic bakjes van je yoghurt kun je gebruiken om kruiden of plantjes in te kweken. ;)

    1. Dat is een goed idee! En kijk, zo ver ben ik dus nog niet, dat ik dat zelf bedenk.. dank voor de tip!

  11. Er zijn ook herbruikbare rietjes. Ik heb ze zelf nog niet geprobeerd. Maar ik zie de YouTubers van itsjudyslife en essiebuttonvlogs regelmatig drinken uit een roestvrijstalen rietje. Ik heb ze tot nu toe alleen bij de kudzuwebsite tegengekomen. Er zullen vast meer winkels en webshops zijn die ze verkopen.
    Dank voor de vele tips. Het is een extra stimulans om bewuster te consumeren en leven. De laatste tijd heb ik teveel gekozen voor het gemak.
    Groetjes,
    Lies

  12. Zelfs de verpakking van de “groene” wc rollen kan je hergebruiken. Ik gebruik de zak, als het nog enigszins kan, in mijn pedaalemmer.
    Ik ben best erg, als ik sommige mensen moet geloven.
    In de gemeente waar ik woon, kan ik de verschillende soorten afval gescheiden inleveren; zoals tetrapakken bij enkele supermarkten.
    Oud ijzer bij de buurman op de aanhanger. Hij verdient er ook een centje aan.
    Plastic wordt in onze gemeente apart ingezameld, naast groente-/fruit- en tuinafval.
    Ik heb vorig jaar een compostvat gemaakt van oude schuttingplanken.
    Verder scheid ik glas, papier.
    Frituurvet (misschien niet helemaal verantwoord) wordt ingezameld door de scouting.
    Wat ik wel hééééééél moeilijk vind, is het zuinig gebruik maken van wc papier. Ik ben namelijk geen vouwer, maar een frotter.
    Bedankt voor de tip; ik zal mijn rolletje gaan vouwen!

  13. Konijnen zijn ideale huisdieren! Die eten al je groen afval op! Lief en ook nog eens goed voor het mileu dus!

  14. Honden zijn ook best groen hoor :-) Wij hebben laatst een mega zak biologische brokjes gekocht. Uitlaten doe je gewoon buiten dus dat scheelt ook weer (wij hebben speciale uitlaat gebieden, alleen in opruim gebieden kost het je een poepzakje..).
    Alleen koekjes en snacks dat zit in een verpakking, laatst op de markt werden kauwstokjes in een plasticzakje gedaan voordat ik dat zelf doorhad.. tja daar ook een beetje op letten.

    Ik gebruik nu wel een tip uit een vorige blog, koop geen wattenschijfjes meer maar gebruik een hydrofiele luier om make-up eraf te halen. ideaal!

    en je kan ook voor al die losse peulvruchten e.d. zelf bakjes meenemen? Want dat scheelt dan weer papieren zakjes wat weer bomen scheelt ;-)

  15. Hoi meisjes,
    Super goed bezig! Ik heb ook dat kattengrit. De kat uitlaten lijkt me ook ideaal zeg! Maar daar hoef ik bij onze oude taarten (16,5 en 17,5) echt niet meer mee aan te komen.
    In New York (de staat) hebben ze ook winkels waar je zelf je bakje kunt vullen met rijst ed. Super handig. Ik weet dat ze z’n systeem ook bij Ekoplaza in Utrecht (twijnstraat) hebben, maar dan alleen voor noten, muesli enzo.
    Ik heb laatst siliconen smoothierietjes gekocht bij greenjump.nl, bevalt heel goed!
    Mijn groente en fruit doe ik in herbruikbare zakjes (in New York gekocht, maar ik heb hier ook al een aantal types gezien) en de stickers plak ik op een papiertje (elke keer de nieuwe stickers over de oude). De kassameisjes worden er niet altijd gelukkig van, maar ik krijg ook veel complimenten.

  16. Wat goed dat jullie minder afval verbruiken! Handig, zo’n markt!! Maar in papier verpakken is ook niet zo milieuvriendelijk toch?
    Je kan ook bakjes meenemen die je hergebruikt(helaas zijn die vaak van plastic).

    1. precies, dan moet je dus wel verantwoorde plastic bakjes hebben. En die hebben we niet ,dus die zouden we dan moeten aanschaffen. We proberen de papieren zakjes zo vaak mogelijk opnieuw te gebruiken :)

      1. Van de week ga ik het eens proberen op de markt, nootjes in een meegebracht bakje… kijken wat er gebeurt.

          1. Barst… ik kan deze week niet naar de markt. Volgende week dan maar. Ik kan wel naar de notenboer in het winkelcentrum… eens kijken wat die ermee doet.

      2. Ja aanschaffen kost ook weer plastic. ‘Gelukkig’ heb ik al plastic bakjes. Ik hoop dat er nog veel afvalupdates komen van jullie!

  17. Goh wat leuk om te lezen. Ik kan me ontzettend irriteren aan al het plastic in supermarkten. Als ik bij de Lidl tomaten wil kopen dan zijn ze verpakt in een netje, plastic zakje, plastic bakje, plastic beker of een combinatie daarvan. Als ik brood koop, dan hergebruik ik de plastic zak waar het in komt. Die gebruik ik voor in de kleine pedaalemmer.

    Verder zijn een compostton,wormenbak,bokashi emmer, knaagdieren en kipjes leuke initiatieven om groen afval te minderen. Zeker gezien voedselverspilling. Je kan gekookt voedsel omzetten in (vloeibare) mest/compost voor je plantjes door middel van een wormenbak, bokashi emmer en kipjes. Konijntjes en cavia’s eten graag rauwe groente en schillen en wat zij niet op krijgen gaat in de compostton. Bij ons gaat het zo: we eten groentes uit ons moestuintje, bijvoorbeeld broccoli. De stronk die niet gebruikt word voor het consumeren, gaat naar de cavia’s. De keutels van de cavia’s gaan in de compostton. Als dat eenmaal is omgezet in compost, gaat dat weer bij de groentes in de moestuin. Als we nog wat gekookte broccoli over hebben en we verwerken dit niet tot een kliekjesmaaltijd, dan gaat het naar de kipjes. Die leggen vervolgens een eitje en de kippenmest word vermengt met aarde en gaat weer naar de moestuin. En dan begint het weer opnieuw :-)

  18. Wat een handige tips weer! Ik ga dat kattengrint ook bestellen. Handig!

    Tip voor de plastic provamelbakjes: deze kan je gebruiken als ijsbakjes voor in de vriezer! Lekker smaakje kiezen, stokje erin en invriezen maar.

  19. Hallo groene meisjes,
    super leuk jullie minderafval project. Ik lees de updates en reacties met veel plezier. Iedereen die een beetje bewust consumeert worstelt met dezelfde vragen. Wat is duurzaam? Wat kan ik beter doen? En iedereen heeft zo zijn eigen maniertjes en dingetjes.

    Nu zie ik in deze update opeens twee foto’s met tassen langskomen en jullie begrijpen, als initiatiefnemer van http://www.voorkomverspillingtassen.nl, is dat de kat op het spek binden. Laat ik kort zijn, de meest duurzame wijze om met tassen om te gaan is:

    GEEN plastic of papieren wegwerptasjes meer te gebruiken

    Waarom?
    a) iets wat gemaakt is om na 20 minuten weer weggegooid te worden, is niet duurzaam.
    b) wegwerptassen zijn een enorme verspilling (elk jaar gebruiken we voor alle plastic draagtasjes die in Nederland nodig zijn zo’n 25 miljoen kilo plastic)
    c) wegwerptassen vervuilen ons milieu (honderden duizend plastic tasjes eindigen elk jaar als zwerfafval en doden dieren en vissen; plastic tassen komen we overal tegen: in landschappen, stranden, rivieren, in de plastic soep en uiteindelijk weer op ons bord).

    De beste keuze is dus een duurzame tas (zoals jullie boodschapennetje).

    De twee papieren tasjes (die jullie van Lush meekregen) hadden jullie natuurlijk beter niet kunnen accepteren. Creëert toch weer (onnodig) afval. Want wat gaan jullie met de twee papieren tasjes doen (of wat hebben jullie ermee gedaan)?. Papieren tasjes worden vaak als ‘onschuldig’ gezien (beter alternatief voor plastic), maar zijn ze niet. De productie van papier is immers meer milieubelastend dan van plastic.

    Afsluitend nog iets belangrijks: met de aanschaf van jullie boodschapennetje leg je beslag op een grotere ecologische voetafdruk dan met een simpel wegwerptasje. Het is dus in wezen nog geen duurzame tas, maar wordt het naar gelang jullie hem steeds vaker gebruiken. Maximale duurzaamheid betekent maximaal gebruik. Jullie zitten er dus nog een hele tijd aan vast, denk hierbij aan honderden en misschien wel duizenden gebruiksmomenten :). Is dat schrikken? Tel dan eens je winst uit aan uitgespaarde wegwerptasjes. Bovendien zijn er heeeeel veel leuke en trendy tassen die (als je ze maximaal gebruikt) een beter alternatief zijn dan wegwerptassen.

    Nog een tip. Vanavond – 2/4/2014 om 16:50 op Nederland 3 – debatteren kinderen over plastic tasjes en zwerfafval.

  20. Wauw heel inspirerend! Dit zou ik ook wel graag willen doen. Maar lijkt me erg lastig, inderdaad plastic is OVERAL :|.
    Wij eten graag Griekse yoghurt en ik bewaar de emmertjes altijd om eten mee in te vriezen. We hebben nu tig van die emmertjes in een kastje staan, het is echt niet normaal. Normaal gesproken merk je dat niet omdat je de verpakking weggooit zodra het op is.
    Ik vind dat wij zelf veel afval hebben, en zou dat ook graag willen verminderen.
    Ik neem zo weinig mogelijk nog plastic of papieren tasjes aan in winkels trouwens, zorg altijd dat ik zelf een tas bij me heb. Een shopper en soms een plastic tas erbij (want als ik ze bij uitzondering wel aanneem bewaar ik ze voor hergebruik). Het lijkt alsof mensen dat vaak een beetje gek vinden, vaak stoppen ze dingen al in een tas bij de kassa en dan moet ik roepen ”ik hoef geen tas hoor!”.

    Ohja, nog een ding. Ik gebruik dus geen tampons en maandverband meer, dat scheelt ook wel een hoop denk ik. Ik heb zo’n Diva Cup of zoiets. Ideaal.
    Nou in ieder geval ga ik jullie blog meer lezen, en kijken wat ik zelf nog kan doen :)

    1. Hey Guusje, Ja vanwege die yoghurt kwam ik dus hier. Ik zag dat je ook een machientje kan kopen dat zelf yoghurt maakt, maar wel na 11 uur, dus dan denk ik “dat kost toch ook energie..”. En je kan er zelf melk in doen maar al die melk komt weer in een pak. Ik eet echt eke dag yoghurt en wou dat er gewoon een grootverpakking of een statiegeld verpakking was dat je kon retourneren. Daar wil ik echt wel wat meer voor betalen!

      Vroeger kwam de melk ook gewoon in een glazen fles, daarna een plastic statiegeld fles en nu alleen maar afval drinkkarton..

      Sind een half jaar geleden ben ik een zero waste lifestyle aan het ambieren, het is pittig lastig. Nu heb ik vandaag weer netjes boodschappen gedaan, de schade: melkverpakking, muesli verpakking, een statiegeldfles en verder blikje/papiertje van de ansjovis, oh en de wrapper van de biologische bananan, zonde…. En dan aubergine/courgette/paprika/granaatappel/knoflook.zoete aardappel/brood. Ik heb ook die textielen zakjes elke keer als ik boodschappen ga doen en bij de AH kan je hele ongesneden broden kopen!

  21. Ohja, en ik gebruik rietjes maar van hard plastic. Ook niet super duurzaam misschien, maar die hoef je niet weg te gooien na gebruik maar kan je altijd door blijven gebruiken.

  22. Ik heb herbruikbare rietjes van Greenjump. Die zijn echt heel fijn!

  23. Ik wil het alleen even zeggen maar als we uiteindelijk alleen maar papieren verpakkingen gaan gebruiken gaat het allemaal van de bomen af en dat is ook niet de bedoeling.

    PS. Ik weet dat het moeilijk is om er überhaupt een oplossing voor te vinden, en papier is in de eerste instantie ook wel de beste oplossing.

  24. Over het kattengrind. Ik gebruik grind van het merk dat ze bij de Ekoplaza (Yarrah ofzo?) verkopen gecombineerd met houten korrels van de AH. Die houten korrels kunnen ook in een knaagdierenkooi. Super handig! Het kan allebei bij het GFT en door het hout ruikt het naar ikea ipv naar kattenpoep :)

  25. onze kat heeft hennep in zijn kattenbak,mag gewoon in de groencontainer en is ook nog eens lekker licht wat heel handig is als je alleen een fiets hebt om boodschappen mee te doen, het is wel wat duurder in aanschaf als grit ,maar oke je moet wat over hebben voor het milieu, jammer is ook dat het in plastic zit ,maar dat gebruik ik dan maar om mijn plastic in te doen wat helaas nog steeds niet helemaal uit te bannen is wel lever ik het gscheiden in

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *