Zoals we in onze #minderafval update nummer 3 al aangaven, zal deze update in het teken van voedselverspilling staan. Tijdens onze zoektocht naar mogelijkheden om te minderen met afval lopen we heel duidelijk tegen twee dingen aan. Het eerste is dat er echt ongelooflijk veel overbodig plastic in de wereld is. Echt waar, als je erop gaat letten word je er gek van. En het tweede punt is dat er echt veel en veel te veel eten wordt weggegooid. Voedselverspilling is echt een enorm probleem in onze maatschappij. We hebben het dan nog niet eens over de ongebruikte producten die bij supermarkten in de prullenbakken verdwijnen, of over de enorme hoeveelheden ‘restanten’ die restaurants op jaarbasis weg moeten werken. We hebben het nu echt even over wat wij, als consumenten, verspillen. Het is echt niet iets om trots op te zijn. Terwijl er elders in de wereld (en trouwens, ook in Nederland) nog zóveel mensen armoede lijden, gooien wij eten weg alsof het niks is. Kijk maar even mee naar de volgende gegevens:
- Van al het eten dat we kopen belandt zo’n 14 procent weer in de vuilnisbak.
- Nederlandse huishoudens verspillen op jaarbasis zo’n 74.000 vuilniswagens vol aan voedsel. (can you imagine?!)
- Producten die veel in de vuilnisbak belanden zijn pasta, rijst en brood. Ook groente en fruit worden veel weggegooid.
- Mensen die geen boodschappenlijstje maken voordat ze boodschappen gaan doen, blijken veertig procent meer eten weg te gooien dan mensen die wél altijd met een lijstje op pad gaan.
- Gemiddeld gooien we per persoon, per jaar, 48 kilo aan voedsel weg.
- Dat staat voor ongeveer 115 euro. Zonde van het geld en de grondstoffen die nodig waren om het eten te produceren!
Bron: Milieu Centraal.
Goed, harde gegevens. Dit moet anders. Nu we het zo opschrijven schamen we ons er gewoon voor dat we hier aan hebben meegewerkt. Gelukkig zijn er manieren om voedselverspilling te voorkomen, of in elk geval flink te verminderen. We hebben 10 basistips voor je op een rijtje gezet.
Boodschappen doen
Ga ALTIJD met een boodschappenlijstje naar de supermarkt, markt of biowinkel. Het klinkt misschien als een superoverbodige tip, maar ik weet wel zeker dat veel mensen (net als ik) het soms wel eens vergeten. Tegenwoordig probeer ik áltijd een lijstje te maken en me ook echt aan dat lijstje te houden. Hoe verleidelijk is het om nog wat andere dingen mee te nemen die je eigenlijk niet nodig hebt? Ik wil niet zeggen dat je dit niet mag doen, maar denk op z’n minst wel eventjes na voordat je het in je mandje gooit. Het zou toch zonde zijn als impulsaankopen over een maand in de prullenbak liggen? Trouwens, weet je wat ook helpt? Eet voordat je de deur uit gaat een stevige maaltijd, zodat je niet met honger in de supermarkt rondloopt en álles wilt kopen.
Ook een boodschappentip: ga eens naar de (biologische) markt en koop precies datgene dat je nodig hebt. Bijvoorbeeld: 80 gram cashewnoten, 2 uien, 5 bananen of 150 gram speltvlokken. We hebben vaak de neiging om alles in bulk te willen kopen, maar de ervaring leert dat bulk uiteindelijk in de afvalbak verdwijnt. Probeer eens te berekenen hoeveel havervlokken je nodig hebt om een week lang ’s ochtends havermoutpap te kunnen eten. Het is ook gewoon best wel interessant om te weten hoeveel je nou eigenlijk gebruikt!
Haal je boodschappen eens bij de biowinkel. De producten zijn over het algemeen wat duurder, waardoor je misschien zuiniger met je eten om zult gaan. Het is misschien een puur psychologisch trucje, maar voor ons werkt het. Biologische glutenvrije pasta die €4 voor een pak heeft gekost weggooien voelt toch anders dan een rest huismerkpasta van 80 cent weggooien. Eten is eten, absoluut waar. Maar biologisch boodschappen doen kan je echt helpen om beter na te denken over de waarde van ons voedsel. Daarbij komt dat het vaak ook lekkerder producten zijn, dus heb je minder nodig om ervan te genieten. Neem iets eenvoudigs als een tomaat. Een tomaat uit de biowinkel smaakt naar tomaat. Tomaten uit de supermarkt smaken vaak, sorry dat we het zeggen, naar water. Ik heb liever vier biologische tomaten waar ik écht iets lekkers mee ga maken, dan een heel net goedkope tomaatjes die eigenlijk nergens naar smaken. Dit geldt natuurlijk niet alleen voor groente en fruit, maar bijvoorbeeld ook voor koekjes, chocolade, nootjes, gedroogd fruit, enzovoorts. Wij vinden dat biologische producten vaak meer smaak hebben, waardoor je er meer van geniet en er zuiniger op bent.
Koken
Eet restjes de volgende dag op of vries het in voor een later moment. Kook bijvoorbeeld eens een grote pan soep (waar je allerlei groenten in kan ‘gooien’ die je nog over had) en eet er lekker van. De rest vries je in porties in, zodat je later een kant-en-klaar bakje soep uit de vriezer kan pakken. Even opwarmen en klaar is je maaltijd! Er zijn heel veel gerechten die makkelijk in grote porties te maken zijn. Denk aan pasta’s, nasi, chili sin carne…Ideaal en heel erg lekker! Heb je geen vriezer? Geen probleem. Kook dan gewoon standaard 1 portie teveel en neem de maaltijd de volgende dag mee naar je werk, als lunch. Niks lekkerder dan een restjeslunch!
Zoek meerdere recepten bij 1 product. Heb je in de aanbieding een zak aardappels gekocht? Bedenk wat je hier allemaal mee kan maken. Soep, taart, frietjes, gevulde aardappels, puree…Leef je uit op de aardappels totdat de zak leeg is! Als je er zo over nadenkt, is het eigenlijk een heel leuk project om te gaan proberen: hoeveel recepten kan ik bedenken bij 1 zak aardappels? Lekker low-budget ook nog!
Zorgvuldig koken wil ook helpen. Ga je uit de losse pols een maaltijd bereiden? Dus zonder recept? Weeg dan toch de pasta, rijst of granen die je wilt gaan gebruiken eventjes af voordat je begint. Op de verpakking staat meestal hoeveel gram er voor 1 persoon wordt aangeraden. Bijvoorbeeld: 75 gram couscous per persoon. Als je je hieraan houdt, zul je merken dat je eigenlijk nooit meer iets overhoudt. Want zeg nou zelf, hoe lullig is het om 5 eetlepels couscous weg te moeten gooien, omdat je iets teveel had gemaakt en het niet meer op kon?
Verpakken en bewaren
Bewaar je voedingswaren goed. Wij verpakken onze granen, gedroogde bonen, pasta, rijst, superfoods, enzovoorts, in weckpotten. Goed luchtdicht afsluiten zorgt ervoor dat je producten langer goed blijven. Check altijd de verpakking van een product. Wij wisten bijvoorbeeld niet dat je gebroken lijnzaad het beste in de koelkast kon bewaren. Nu we een nieuwe verpakking lijnzaad hebben, hebben we hem meteen in de koelkast gezet. We hopen nu veel langer plezier te kunnen hebben van deze verpakking! Het is ongelooflijk zonde om producten te laten bederven, omdat je ze niet goed hebt verpakt. Zorg dat je goede bakjes en potten in huis hebt en maak er een gewoonte van alles meteen zorgvuldig te verpakken. Nog een extra tipje: heb je bijvoorbeeld verschillende meelsoorten in weckpotten verpakt? Misschien kan je niet goed zien welk meel nou amandelmeel en welke nou rijstmeel is. Schrijf met een watervaste stift op de weckpot wat er precies in zit, dat voorkomt misverstanden.
Stel je koelkast in op 4 graden. Dit schijnt de temperatuur te zijn waarbij verse producten het langst houdbaar blijven.
Check regelmatig wat je nog in je voorraadkast en koelkast hebt liggen, voordat je naar de winkel rent voor nieuwe spullen. Sommige mensen zijn hier heel trouw mee, zoals bijvoorbeeld Lana (bekend van Kassa Groen.) We love her. Lana houdt op een lijstje in haar smartphone precies bij wat ze in de vriezer of in de koelkast heeft gezet en op welke datum. Zo weet ze altijd wat ze in huis heeft en hoe lang het nog goed blijft. Trek regelmatig je voorraadkasten leeg en bedenk wat je hier allemaal nog mee kan maken. Wij noemen dat ‘kook je voorraadkasten leeg-‘ maaltijden. Vaak komen er verrassend lekkere dingen uit!
Denk je dat een product al te lang in je koelkast of voorraadkast staat? Check eerst de datum. Er is een verschil tussen een THT- (tenminste houdbaar tot) datum en een TGT – (te gebruiken tot) datum. Producenten zijn verplicht om een THT datum op de verpakking te plaatsen. Tot deze datum is de kwaliteit van een product, zoals deze bedoeld is, gegarandeerd. Dat wil zeggen dat het product na deze datum een beetje achteruit kan gaan in knapperigheid, frisheid of smaak, maar dat wil niet zeggen dat het product helemaal niet meer goed is. We hebben het nu wel over houdbare producten, zoals conserven, frisdrank, snoep, koekjes en andere verpakte voedingswaren. Verse producten zoals groente, fruit – of als je dit gebruikt: zuivel, eieren, vlees en vis, – hebben natuurlijk niet het eeuwige leven. Check dan altijd de TGT- datum en houd je hier ook aan.
We hopen dat jullie onze tips nuttig vinden en er iets mee gaan doen :) Als jij ook nog tips hebt, dan horen we die natuurlijk graag van je. Hoe ga jij om voedselverspilling?
Soms sta ik er ook eens bij stil hoeveel er weggegooid wordt. Ik werk in een biowinkel en de fruit en groente gaan op een gegeven moment er ook niet zo mooi meer uitzien als het niet voldoende wordt verkocht. Dan werk ik nog in een kleine winkel, maar toch verbaast het me hoeveel we daar ook weg moeten gooien. Ik heb wel het geluk dat we alles wat over datum is (dus niet meer in de winkel verkocht mag worden) we over de werknemers mogen verdelen. Ieder neemt dan wat mee en zo gooien we uiteindelijk net iets minder weg en geven we de groente en fruit nog een nieuw leven in een smoothie of soep. Restjes eten gaan bij mij meestal naar de hond, lijkt mij ook een beter alternatief dan weggooien. Mijn hond is er dol op als ze wat restjes mensenvoer krijgt. (We letten wel op wat ze wel en wat ze niet mag natuurlijk :)) Verder vond ik dit een fijn artikel om te lezen en heb er ook echt wat tips uit kunnen halen. Let’s do this!
Een hond (of een konijn, voor ‘groenvoer’) is inderdaad een goede oplossing, haha!
Interessant om te lezen, onvoorstelbaar dat we met z’n allen zo veel verspillen he. Ik probeer hier wel bewust mee om te gaan, toevallig deze week begonnen met een ‘no spend’ week, waarin ik echt de voorraadkast moet gaan benutten en alleen naar de supermarkt mag voor het hoognodige, in mijn geval wat brood en yoghurt voor mee naar werk. Resultaat: de ingevroren soep uit de vriezer is al op, meer dan voldoende spullen in huis om een lekker bordje nasi te maken en andere simpele rijstgerechten:)
Ooooh, ik vind eten weggooien zo erg, ik doe het ook nooit. Het is ook helemaal niet nodig, eten dat over is kun je de volgende dag ook nog eten of gewoon invriezen. Ik zorg sowieso dat ik nooit eten over heb, door het gewoon te berekenen/af te wegen. En eten dat over de datum is kun je inderdaad gewoon nog eten! Zeker houdbare dingen.
Ik ben ontzettend zuinig (bijna een vrek ;-)), dus eten weg gooien doe ik bijna niet. Bedankt voor de bruikbare tips!
Handige tips!! Vooral die van het boodschappenlijstje naar de supermarkt. Wel is dit natuurlijk NOG groener als je het niet op papier schrijft, maar gewoon in je mobiel zet!
Dat doe ik sinds kort en het is toch wel weer een notitieblokje per maand minder ;) hihi
Doen we ook :) In de iPhone, zodat je geen papier hoeft te verspillen.
Af en toe is het inderdaad beschamend dat we weer even de koelkast leeg moeten ruimen, en daarbij zoveel weg moeten gooien omdat het al te lang open staat of niet meer lekker is.
Ik meot zeggen iets als pasta, rijst of havervlokken gooi ik niet zo snel weg. Dat is toch wel altijd erg lang houdbaar.
Wij koken sinds een tijd ook vaak inderdaad een grote portie van iets, zodat we er twee keer van kunnen eten. Ik hou de standaard regel dat het twee dagen in de koelkast houdbaar is dus dan eet je in drie dagen twee keer hetzelfde. Ook ideaal voor na het werk, want dan hebben we vaak neit zo’n zin om te koken dus dan kunnen we het gewoon opwarmen. Laatst kwamen we precies uit met de pasta en pastasaus, geen verspilling!
Wat ik altijd het lastigst vind is grotere verpakkingen groenten en fruit, dan eten we het toch niet snel genoeg op en kan je weer wat weggooien. Of dan blijkt er sowieso al een slecht stuk fruit tussen te zitten waardoor ik het al meteen kan weg gooien.
Als iets nog wel eetbaar is maar niet meer zo mooi is of knapperig genoeg om gewoon zo op te eten (heb dat vaak met aardbeien in de zomer) dan gooi ik in de blender.
Brood zit bij ons standaard in de vriezer en ik haal er alleen uit wat ik op dat moment ga eten, dan blijft er vaak nog wel iets over wat toch wat uidroogt en niet meer lekker is, maar minder dan als je het gewoon op kamertemperatuur bewaard.
tja het blijft lastig.
Precies, lekker in smoothies of soepen verwerken die restjes. Ideaal!
Hebben jullie gezien dat de Volkskrant afgelopen weken iedere zaterdag schrijft over de 10 geboden van eten en voedsel? Aanrader!
Verder vind ik voedselverspilling ook verschrikkelijk en probeer ik met zoveel mogelijk tupperware en bakjes alle restjes te bewaren, maar moet je ook goed kijken naar de cijfers die jullie noemen. Een groot deel is ook koffiedik (dat moet je nou eenmaal weggooien) en schillen van groente en fruit. Het blijft zonde en ik vind het super dat jullie hierover schrijven, maar deze cijfers liggen dus lager als het gaat om wat mensen in z’n geheel weggooien!
Nee? niet gezien! Leuk!
Koffiedik kun je ook drogen en gebruiken als mest voor je groene planten en aardbeitjes. Of als scrub voor je huid.
Wat een goede tips! Zelf zet ik alles wat ik over heb, ook die vijf eetlepels cousous, gewoon in de ijskast of de vriezer. Heel veel kleine restjes maken ook weer een gerecht. Wat ook helpt is om, als je veel spullen hebt die bijna over de datum zijn, de producten al te bereiden, dan kun je ze weer wat langer bewaren.
Ik probeer zo veel mogelijk te zorgen dat al mijn eten aan het eind van de week op is. En dan pas doe ik boodschappen. Soms schat ik het verkeerd in, en heb ik wat te veel in huis, maar dat komt niet vaak voor. Wat mij vooral geholpen heeft in om minder voedsel te verspillen is om zoveel mogelijk verse ingrediënten te eten en zo min mogelijk lange houdbaarheidsproducten die met een beetje pech achter in de kast verdwijnen. Dus lekker aan de salade ipv een boterham voor de lunch.
Ik kan me soms echt boos maken in de supermarkt. Bij de Jumbo krijg ik regelmatig gratis dingen mee naar huis die op de datum zijn. Een heel fijn systeem natuurlijk. Maar als je dan iets vindt dat over de datum is zijn ze verplicht het weg te gooien. En ik weet wel dat die meisjes achter de balie/kassa daar niks aan kunnen doen (behalve het regelmatig bij hun baas aankaarten)…maar ik kan wel huilen als ik dan bedenk dat stapels eten zomaar in de container verdwijnen. En hun container staat ook niet op een plek waar je gemakkeljk even kunt ‘dumpster diven’ ;)
Dat is wel een heel mooi initiatief! Bij EkoPlaza ligt altijd groente en fruit in een bak met 50% stickers erop. Vind ik ook een goede. Maar ja, het blijft problematisch.
Ja leuk bedacht van de Jumbo. Het jammere is dat als je iets vindt dat over datum is, je dat niet mee krijgt, maar wel hetzelfde product met een langere houdbaarheidsdatum. Oh en als je bedorven/niet vers fruit of groente op de gft afedeling vindt krijg je een grote papieren tas vol groente en fruit mee naar huis.
Jullie hebben helemaal gelijk. Vaak wil ik zoveel kopen in de supermarkt. En het is vaak teveel. En het vervolg: veel eten gooi ik dan weg, omdat het over de datum is. Handige tips! Dank! :)
Zonde he? Graag gedaan en succes!
Goed artikel! Erg he hoeveel voedsel er weggegooid wordt. Een boodschappenlijstje meenemen heeft mij veel geholpen om minder weg te gooien. Zonder lijstje neem ik toch nog wel eens wat extra dingen mee uit de winkel die dan vaak niet opgaan. Restjes gaan hier vaak mee als lunch en als ik veel restjes heb maak ik hier een nieuwe maaltijd mee. Makkelijk en meestal ook heel lekker.
Weet niet of jullie Zembla: Voedselverspilling al gezien hebben, zo niet.. aanrader! (Je kan hem terugkijken via uitzendinggemist.)
Goede tip, dankjewel!
Goede tip, dankjewel!
Gisterenavond liep ik bij een grote supermarket binnen vlak voor sluitingstijd. Ik schrok van de groet kratten die bij de groente en fruit stonden klaar om te worden weggegooid. Ik heb er een blik in geworpen en er lagen een heleboel dingen die goed eetbaar waren maar er niet meer mooi uitzagen of er zat dan één rotte aardappel of zo tussen. Het liefste had ik het krat mee naar huis genomen of weg willen geven aan de Voedselbank. Zo zonde dat dit nu in een container beland terwijl er nog goed van kan worden gegeten als die ene bedorven aardappel of wortel eruit wordt gehaald. Vorig jaar waren er twee dames uit Rotterdam die een maand van “afval” of weggooi-eten hebben gegeten. Geloof dat ze afspraken hadden gemaakt met restaurants en winkels dat ze aan het einde van de dag het overblijvende eten konden ophalen. Ik vond het een heel mooi en inspirerend initiatief.
Ja, vreselijk he? Ik hoop dat er wel degelijk producten wel naar de Voedselbank worden gebracht, maar lang niet alles natuurlijk. Dat soort initiatieven zijn te gek! In Amerika doen veel mensen aan ‘dumpsterdiven’ he? Na sluitingstijd naar de achteruitgang van de supermarkt, om bergen eten mee te nemen. Echt, je gelooft niet wat je ziet. Bergen eten echt.
Bij de V&D (in Utrecht iig) kan je op in ieder geval donderdag aan het eind van de avond brood dat anders weggegooid wordt met 50% korting kopen..
Laatst was ik bij een vriendin die zo een hele doos eieren weggooide omdat ze ‘over de datum’ waren. Ik schrok echt! Ik check het altijd even door ze in een glas water te leggen,en als ze op de bodem blijven zijn de eieren gewoon nog goed.Ik zag ook eens op tv een onderzoek naar rijst en pasta’s enzo die al jaren over datum waren, maar daar zaten minder bacteriën in dan in versere rijst!
Ik kan me daar altijd zó over verbazen hoeveel eten er weggegooid wordt! Ik vind dat zo zonde :-( Wat wij ook regelmatig doen: Als we met een groep vrienden gaan eten/samen koken, dan nemen we vaak groenten/fruit van thuis mee, om te voorkomen dat het anders weggegooid wordt. We kijken wat voor ingrediënten we dan allemaal hebben en op basis daarvan beslissen we wat we gaan maken. Het bespaart geld en je wordt er nog creatief/vindingrijk van ook :-)
veel goede tips, alleen het stukje bulk en bijvoorbeeld die havervlokken…dat soort gedroogde/droge producten zijn bij uitstek geschikt om op voorraad/in bulk te kopen
bewaar het in een flinke (weck)pot en je doet er weken mee terwijl je er geen gram van weg hoeft te gooien.
zelfde verhaal met Noten, droge pasta , droogbonen, allemaal producten die je , zolang je ze gewoon netjes bewaart, absoluut niets van hoeft te verspillen of je ze nu per pond, of per 10 kg koopt.
ik koop die zaken (bonen, pasta, havervlokken et cetera juist in het groot , scheelt best wat in de boodschappen qua geld.
fruit, groene en andere bederfelijke producten die koop ik idd zo afgepast mogelijk, restjes verwerken in soepen of stoofpotjes, en restjes van ene maaltijd de volgende dag gebruiken of invriezen .
Klopt helemaal, als je het maar goed verpakt. Maar de ervaring leert helaas dat veel mensen dit niet doen, waardoor er half uitgescheurde zakken havermout in de prullenbak belanden. Maar als je iemand bent die gewoon heel consequent alles netjes verpakt, dan is er niks mis met in bulk kopen!
Ik vind het ook erg belangrijk om bewust je voedsel te kopen, zowel wat je koopt als de hoeveelheid daarvan.
Er zijn helaas heel veel factoren van de verspilling van voedsel waar je weinig invloed op kan uitoefenen. Restaurants moeten bijvoorbeeld kilo’s voedsel per week weggooien, omdat iets niet op is gegaan voor de uiterste houdbaarheid datum, of omdat het niet is opgegeten door de gasten. Ook in de supermarkt worden producten die op datum zijn – denk aan hele kippen :( – uit de schappen gehaald en weggegooid in de containers. Dit terwijl het voedsel eigenlijk nog prima te consumeren is.
Desalniettemin blijf ik letten op mijn consumptie gedrag en hoop ik dat we door met z’n allen wat bewuster leven, toch een verschil kunnen maken op mondiale schaal.
Doge producten en vacuum verpakte producten kun je nog heeeeeeeel lang in de kast laten staan. Koffie, thee, blikken/potten groenten (zolang de deksel niet bol staan zijn ze over 100 jaar nog niet bedorven), gedroogde kruiden, you name it. Honing bederft ook haast niet, kijk maar naar de piramides in Egypte. Na 2000 jaar was de honing daar nog eetbaar. Hoe korter en minder specifiek de datum erop staat (bijv. 14-5-2014 tov 2017) hoe langer houdbaar na de datum.
Op het werk (in het magazijn) wordt ook veel weggegooid, bijvoorbeeld omdat de verpakking kapot/gebutst is. Heel jammer, maar de consument koopt dat gewoon niet. En in sommige gevallen is het ook gewoon niet meer hygienisch. Producten die over de uiterste verkoopdatum zijn, worden gedoneerd aan de voedselbank. Soms is alleen de omverpakking stuk of slechts een doosje/flesje/pakje, dan zetten we de rest van de verpakking bij een filiaal erbij.
Zolang er mensen omkomen van de honger, moet je vooral geen eten weggooien.
Je kan echt op heel creatieve manieren je restjes verwerken! April is ‘Aan de slag met de restjes’- maand op mijn blog. Want naast minder afval, bespaar je ook nog eens heel wat geld als je al je restjes kan verwerken. Soms zijn er echt super eenvoudige tips die je toch al meteen op weg zetten om minder weg te smijten.
Ik ben echt fel gekant tegen voedselverspilling. Mensen die alleen op de tht-datum afgaan missen zoveel. Je hebt toch niet voor niets zintuigen gekregen die je kunnen vertellen of iets nog goed is?! Het liefst maak ik no waste recepten. Bijvoorbeeld een salade waarbij je het loof van de radijsjes als sla gebruikt of champignons met een vulling van de verwijderde stelen. Dan gooi je ook gelijk een stuk minder weg.
Ik probeer ook echt het verspillen tegen te gaan. Ik heb iedere week een groente en fruittas en wat er op vrijdag nog over is (op vrijdag krijg ik een nieuwe tas) gaat in een soep of smoothies. Van brood maak ik paneermeel en alles wat ik teveel kook vries ik in of eten we als lunch. Maar ook ik heb weleens een verdwaald bakje eten in mijn koelkast staan, die ik dan met pijn in mijn hart moet weggooien, omdat ik gewoon niet meer weet hoelang het er al instaat. Ik moet veel meer etiketteren, ook omdat ik in mijn vriezer maaltijden met vlees, vegamaaltijden en veganmaaltijden heb staan.
Ik erger mij vooral aan het weggooien van goed voedsel.
mensen die teveel kijken naar het uiterlijk van groente/fruit of op tht data op verpakkingen.
Erg jammer, want vaak gooi je dan prima spul weg!
Op de markt kun je vaak goedkoop groente/fruit kopen die de supermarkt niet gehaald heeft. De bekende kromme komkommers en enge tomaten. Prima spul!
Zelf ben ik van van restjeslunch en invriezen.
Ik erger me altijd dood aan mensen die hun restjes weggooien. Dat eet je toch gewoon de volgende dag op, smaakt waarschijnlijk nog lekkerder ook. Had de eerste keer dat ik boekweit maakte genoeg gekookt voor een heel leger (dat spul zwèlt!), tja kijk, dan eet ik gewoon boekweit als lunch en avondeten tot dat spul op is :D Het enige dat ik me kan herinneren is dat ik enkele weken geleden een mandarijntje of twee heb moeten weggooien, maar heb het idee dat dat eerder aan de Russische kwaliteit mandarijntjes ligt dan aan mij. Belgische mandarijntjes staan niet na amper een dag al vol met schimmel.
Heel handig artikel trouwens, hier kom ik nog bij terug, voor verpakkingstips, wanneer ik eindelijk een eigen koelkast en voorraadkast heb :)
[…] kwamen er een hoop leuke reacties op #minderafval update nummer 4, die in het teken van voedselverspilling stond! Ontzettend goed om te lezen dat zoveel van jullie […]
[…] In Berlijn wordt de verpakkingsloze supermarkt ‘Original Unverpackt’ geopend. Alle producten in de winkel worden per gewicht verpakt. Zo bepaal je zelf dus heel precies hoeveel je wilt hebben. Stel dat je een recept wilt maken waarin 1 ui, 1 citroen en 200 gram rijst gaat. Dan koop je dus 1 ui, 1 citroen en 200 gram rijst. Je blijft niet met restjes zitten, waar je misschien vervolgens niks mee kan. Zo’n verpakkingsloze supermarkt is dus ook zeker een schakel in het oplossen van het grote voedselverspillingsprobleem. […]