#minderafval update 5 – Voedselverspilling deel 2

Wat kwamen er een hoop leuke reacties op #minderafval update nummer 4, die in het teken van voedselverspilling stond! Ontzettend goed om te lezen dat zoveel van jullie al heel bewust bezig zijn met het voorkomen van voedselverspilling. Als je naar de cijfers van MilieuCentraal kijkt, geldt dat niet voor iedereen. Er is dus nog genoeg werk te verzetten, maar dat kunnen wij met z’n allen! Vandaag weer een paar praktische en leuke tips om voedselverspilling te verminderen of helemaal te voorkomen. Ook tippen we een aantal toffe initiatieven die zich op professioneel niveau hard maken voor een wereld zonder foodwaste. Te gek!

how-to-freeze-herbs

Een leuke tip die ik tegenkwam op Pinterest: kruiden invriezen (eventueel met olijfolie of kokosolie) om later zo te kunnen pakken en in de pan te kunnen gooien. Het is mij al zo vaak overkomen dat ik in mijn enthousiasme een bieslookplantje kocht en dat ik na een week dacht: oja, ik had nog een half bieslookplantje over. Dat had ik kunnen voorkomen door alvast een deel in te vriezen, zodat ik de kruiden op een later moment nog kon gebruiken. Ik ga dit zelf zeker uitproberen!

Regelmatig krijgen wij producten opgestuurd door bedrijven, met als bedoeling dat we deze producten gaan uittesten. Als het vegan producten zijn, doen we dat met liefde. Maar als de producten niet vegan zijn (en dat gebeurt helaas best wel regelmatig,) dan natuurlijk niet. We sparen deze producten op in een doos en geven ze weg. Bijvoorbeeld aan een kennis of iemand uit de buurt. In elk geval aan iemand van wie we weten dat hij of zij het goed gaat gebruiken. We geven het natuurlijk altijd aan bij de bedrijven dat het producten zijn waar wij als veggies niets mee kunnen, maar helaas voorkomen we daarmee niet altijd dat het al naar ons is opgestuurd. Misschien krijg jij ook wel eens gratis producten, of doe je mee aan de Vegan Challenge en heb je nu producten in de kast staan waarvan je denkt: wat moet ik ermee? Er is echt altijd wel iemand die je er blij mee kan maken. Je kan producten aanleveren bij de Voedselbank of je kan in je vrienden-en kennissenkring rondvragen wie er behoefte heeft aan wat spulletjes. Wat ik ook wel eens heb gedaan is artikelen mee naar mijn werk nemen en ze op een tafel in de kantine of vergaderruimte zetten. Met een briefje erbij: ‘alsjeblieft!’ Binnen tien minuten was alles weg :)

Hoewel het natuurlijk heel goed is om in de gaten te houden of fruit en groenten nog vers is, hoef je niet bang te zijn dat je met een banaan die al wat bruin wordt niks meer kan. Ook aardbeien die er niet meer zo fantastisch uitzien, kunnen nog wel fantastisch smaken. Dit soort rijp fruit verwerken we graag in smoothies of in een bananenbrood. Ook kan je fruit en groente combineren in een smoothie, zodat je eigenlijk in één handomdraai de halve koelakst ‘leegpblendert.’ Echt de makkelijkste én lekkerste manier!

Zorg dat je altijd een goede basis in huis hebt. Denk aan een basis van uien, knoflook en kruiden. Of een plantaardige melk en havervlokken. Of tomatensaus en pasta. Op deze manier hoef je vaak alleen nog maar fruit of groente toe te voegen en je hebt al een lekkere maaltijd. Doordat je weet dat deze producten standaard in de voorraadkast staan, zal je ook sneller geneigd zijn er iets mee te willen maken. Immers, het scheelt een hoop boodschappen halen en betalen!

kromkommer

De dames van Kromkommer hebben het goed begrepen. Zij vinden dat het onzin is dat er in de supermarkten alleen maar perfecte groenten mogen liggen. Dit zorgt ervoor dat ‘lelijke’ groenten in de afvalbak verdwijnen, wat natuurlijk waanzinnig zonde en ook behoorlijk belachelijk is. Kromkommer komt op voor deze groenten en geeft ze een nieuwe kans door er houdbare producten, zoal soep en sap, van te maken. Want zeg nou zelf: waarom zou een kromme komkommer minder lekker smaken dan een rechte? Consumenten zijn echt té kritisch geworden en dat moet maar eens afgelopen zijn. Op die manier kunnen we voedselverspilling aan banden leggen.

Als aanvulling op de tip om áltijd een boodschappenlijstje (in je smartphone) mee te nemen als je naar de winkel gaat: probeer eens een week-eetprogramma te maken. Ik zelf vind dat best wel lastig, want ik kan zaterdag wel denken dat ik maandag pasta wil eten, maar als het dan eenmaal maandag is, is de kans heel groot dat ik opeens heel veel zin in Pad Thai heb. Nou maakt dat niet heel veel uit, want het idee is: je maakt een eetprogramma met een bijbehorende boodschappenlijst en je zorgt dat alles in huis is. Vervolgens kan je natuurlijk zelf bepalen of je die pasta nou op maandag of op donderdag wilt eten. Denk van tevoren ongeveer zo na: “ik koop een zak wortels voor het recept van maandagavond. Als ik nou op woensdag en zaterdag ook iets met wortel eet, dan is de zak leeg.” Op veel sites (onder andere op die van ons) kan je in de zoekfunctie een ingrediënt invoeren en dan worden er vanzelf recepten naar voren gehaald. Probeer het maar eens met ‘wortel’ in onze zoekfunctie! Ik vond: Wortelsalade a la Maoz, Wortelpulpmuffins, Vegan Sushibowl (sowieso een ideaal gerecht om restjes op te maken) en een Oosterse pompoensoep. Vier heel verschillende gerechten met wortel, dus je hoeft niet bang te zijn dat je aan het einde van de week denkt: die wortels komen me de neus uit.

Dit weekend zitten genieten veel mensen van een Paasontbijt of een uitgebreide brunch. Heerlijk natuurlijk! Toch blijft het altijd lastig om in te schatten hoeveel je nou moet maken om voor iedereen genoeg te hebben. De ervaring leert dat je juist meestal teveel maakt. Maar dat is helemaal niet erg, want dat betekent dat je de dagen na Pasen gewoon lekker restjes eet! De meeste winkels zijn toch dicht dus dat komt goed: alle tijd om de koelkast leeg te eten.

We hopen dat jullie weer iets aan onze tips hebben gehad. Zoals jullie weten geloven wij heel erg in het ‘alle beetjes helpen’ principe en dat geldt zeker ook voor  het voorkomen van voedselverspilling. Heel veel succes!

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

10 gedachten over “#minderafval update 5 – Voedselverspilling deel 2

 1. Wauw wat een slim idee! Ik heb zelf vaak dat mijn kruiden na een paar dagen weer zielig in een potje staan en ik ze dan weg moet gooien, ik zal deze tip eens gaan gebruiken ;)

 2. Hihi wat een goed idee om kruiden in te vriezen, het gebeurt bij mij inderdaad ook te vaak dat ik het vergeet.

 3. Wat ik ook altijd zo erg vind is het vlees dat weg wordt gegooid. Ik ben vegetariër, dieren doden voor eten vind ik al niet normaal, maar als het dan ook nog weg wordt gegooid zijn de beestjes helemaal voor niets gestorven.

 4. Kruidenplantjes kun je vaak ook uitplanten in de tuin of in een buitenpot. Laatst heb ik dat gedaan met bieslook. Ik heb toen de plant ook nog gescheurd in 6 stukken, dus nu heb ik zelfs 6 bieslookplantjes in plaats van 1, en ze zijn weer lekker aan de groei, dus nu kan ik er nogmaals van oogsten.

 5. Zo nu en dan koop ik ingevroren kruiden in de supermarkt, ideaal.
  Wij plannen onze maaltijden ook vooruit, wanneer ik een leuk recept zie zet ik
  meteen in de agenda, zo plan ik wel drie weken vooruit!

 6. Kruiden invriezen goede tip!! Was ik zelf echt niet op gekomen. Als ik te veel heb gekookt ( ik kook voor 2 dagen en nog blijft het soms over) dan deel ik dat graag met mijn buurtjes. We hebben het allemaal niet zo breed en zo helpen we elkaar. Onze buurvrouw werkt in een tomaten kas en neemt soms een mandje tomaten mee, die niet supermarkt waardig zijn door de plekjes, en die zijn heerlijk!

 7. Goeie tips! Ik ben zelf geen vegan maar lees jullie berichten met veel plezier en promoot de vegan challenge via duurzame student .nl. Welk gebruik ik om mijn eigen verspilling tegen te gaan de app spooonsfor1, waar je ook zo’n weekmenu krijgt en alles aan het einde op is, maar waar je wel onwijs gevarieerd en vaak vegetarisch eet. Bovendien zijn de makers hele leuke mensen, ik heb ze mogen interviewen :). http://www.duurzamestudent.nl/2013/12/22/spooons-for-1-lekker-geregeld/

 8. what a greeeeaat idea!! i can`t wait until my herbs on the balcony will be grown !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *