Mindmappen

mindmappen1

Op de één of andere manier stond mindmappen mij altijd een beetje tegen. Toen ik studeerde had ik een docent die méga enthousiast was over het hele mindmapgebeuren en het ons maar wat graag wilde bijbrengen. Ze kwam met allerlei regels en dingen waar de mindmap aan moest voldoen. Ik volgde het netjes op, maar had terwijl ik er mee bezig was werkelijk geen idee waarom ik die mindmap aan het maken was.

Een jaar of acht later ben ik erachter dat een mindmap niet heel veel meer is dan het ordenen van je gedachten op papier, op een creatieve manier. Maar hoe creatief of  hoe uitgebreid je het wilt maken, dat mag je helemaal zelf weten. Ik weet dat er een heel goed doordachte theorie achter het mindmappen zit en dat dit ook de reden is voor de regels die er toch wel echt schijnen te gelden – maar daar heb ik persoonlijk niet zoveel mee. Als ik een vol hoofd heb wil ik gewoon een beetje ruimte creëren door van me af te schrijven.

Soms doe ik dat in de vorm van een verhaal, een blogpost of een lijstje. Maar soms wil je geen volzinnen schrijven en wil je gewoon even lekker creatief bezig zijn. Op zulke momenten pak ik mijn pennen en stiften en leef ik me gewoon even lekker uit. Ik vond het erg leuk om te zien dat zowel Marlous als Lianne onlangs een stuk over mindmaps (en hoe het werkt) hebben geschreven en toen ik op Instagram onder #mindmap keek, ging er ook weer een hele wereld voor me open. Het doet me een beetje denken aan de #studyspo trend, wat ik ook al zo leuk vond!

Je kunt voor ongeveer elk denkbaar onderwerp wel een mindmap maken. Heb je een eigen blog en zit je eventjes vast of heb je het overzicht niet meer en weet je niet waar je moet beginnen? Maak een mindmap over welke artikelen je zou willen maken. Heb je het erg druk op je werk en wil je meer rust en ontspanning zoeken? Maak een mindmap met manieren om meer tijd voor jezelf te creëren. Heb je het gevoel dat je te weinig stilstaat bij de dingen waar je dankbaar voor bent? Maak een ‘gratitude mindmap.’ Het kan allemaal, als je het ons vraagt.

mindmappen2

Mijn ‘gratitude mindmap’ (jep, inclusief regenboog stickers) 

Wat is dan eigenlijk het nut of het doel van mindmappen? Als je het ons vraagt, dan zijn er meerdere doelen. Ten eerste kan het ervoor zorgen dat je een ‘chaotisch hoofd’ op orde krijgt. Een mindmap maakt dingen overzichtelijk én inzichtelijk. Ook kan mindmappen je op goede ideeën brengen en nieuwe inspiratie bieden. Daarbij komt dat ik het persoonlijk een erg ontspannende bezigheid vind, zo met mijn gekleurde pennen. Als ik er helemaal zin in heb, komen er stickers en plakbandjes tevoorschijn – lekker volwassen, I know. Kortom: er zijn meerdere toepassingen en het is maar net waar jij behoefte aan hebt.

Mocht je geen zin hebben om met pennen en stiften in de weer te gaan: je kunt ook digitale mindmaps maken. Dit kan met programma als iMindmap en MindMeister. Zelf ben ik er geen heel grote fan van, omdat ik dan teveel moet nadenken. Maar het werkt wel en ik weet dat ze in het bedrijfsleven (en in het onderwijs trouwens ook,) dit soort programma’s graag gebruiken. Voor mijn persoonlijke mindmaps vind ik het prettiger om met pen en papier te werken.

Maak jij wel eens een mindmap of heb je na het lezen van dit artikeltje het plan om dit te gaan doen? Voor welke doeleinden zou jij een mindmap willen gebruiken? Ik ben erg benieuwd naar jullie ervaringen en natuurlijk zijn tips ook altijd welkom!

Ps: Misschien komen er vragen over waar ik mijn stiften, pennen en stickers vandaan heb. De Sharpies kun je bij Paperchase kopen. Daar vind je veel leuke stickers. Ook bij Hema en V&D (vooral in de ‘campustijd’) vind je erg leuke dingen op dit gebied.

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

40 gedachten over “Mindmappen

 1. Leuk zeg! Op school moesten we dit ook doen en ik vond het wel fijn om le studeren aan de hand van mindmaps omdat ik heel visueel ben ingesteld . Nu vind ik ze fijn om gedachten te ordenen en een raamwerk voor een tekst te maken !

 2. Wat zien die maps er leuk uit! A.s. zondag ga ik met een vriendinnetje brainstormen en bloggen. Ik ga dat minmindmappen dan ook eens uitproberen :)

 3. Ha, die van jullie ziet er ook nog eens geordend uit! Ik ben bang dat het bij mij zou uitmonden in één grote chaos, maar misschien is het juist daarom wel eens de moeite waard om te proberen ;).

  1. Maar dat is ook niet erg! Toch? Ik vind dat er geen regels zijn. hihi.

 4. Weer een heel leuk artikel!
  Voor mij ging het hetzelfde: op school zag ik de zin niet zo in van al die verplichte mindmaps, maar tegenwoordig gebruik ik ze juist veel. Vooral om mijn gedachten over papers die ik moet schrijven te clusteren.
  Jullie mindmaps zijn trouwens wel prachtig netjes, bij mij is het vaak nogal chaotisch en begrijp ik ze naderhand alleen zelf nog (maar dat geeft niet, want daar was het ook voor bedoeld).
  De inhoud van jullie eerste mindmap maakt me ook erg blij. Het lijkt me echt leuk als jullie een event zouden organiseren en meer vlogs zouden maken, en met de kwaliteit van jullie artikelen zit het zeker goed ;)
  Groetjes!

  1. hihi :) dankje! We hebben het niet voor niets opgeschreven ;)

 5. Op de school waar ik werk, werken we met denkbeelden. Dit zijn kort gezegd allerlei modellen, waaronder ook de mindmap, om gedachten te ordenen. Kinderen vinden het over het algemeen moeilijk om te mindmappen, maar sommige vinden het juist super fijn, omdat ze creatief bezig kunnen zijn en er alles mee mogen doen; tekenen, schrijven, etc. Ik zelf ben meer van de lijstjes e.d., maar zo nu en dan vind ik het super fijn en ook leuk om een mindmap te maken.

 6. Leuk! Ik maak wel eens mindmaps en dan met leuke tekeningetjes erbij om het visueel te maken (en staat ook nog een stuk gezelliger)

 7. Leuk dat je hier een artikel over schrijft, want ik zit er al een lange tijd aan te denken om dit ook is te proberen! Het ziet er ieder geval wel heel vrolijk uit met de regenboog stickers, gekleurde pennen en die hartjes! en ik ga is de hastag op instagram bekijken!

 8. Ik comment te weinig maar geniet onwijs van jullie artikelen at the moment ok thanks love you bye

 9. Mindmappen is fijn! Geeft je vaak een duidelijk overzicht en je onthoudt het beter. Ik ben er soms alleen te lui voor…

 10. Leuk aritkel! Ik maak vaak mindmaps om overzicht te krijgen als ik veel moet leren, bijvoorbeeld als ik over boeken moet vertellen, over de verschillende eigenschappen van karakters. Werkt heel goed!

 11. Ik ben gek op zulke leuke artikels. Op school leren wij onze aardrijkskunde en geschiedenislessen vaak door het maken van een mindmap. Ook bij spreekbeurten (noemen wij studies) maken de luisterende kinderen een mindmap. Voordeel 1: Je luistert extra goed Voordeel 2: Je schrijft alles op en hebt daarmee gelijk een samenvatting! Ik vind het erg handig, en ik had het op deze manier nog niet bedacht.

  1. Wat handig hè? Wij laten op school onze leerlingen er ook mee werken. Maar helaas zitten er dan vaak wel weer allemaal regeltjes aan vast, waar ik het dus niet helemaal mee eens ben .. hihihi

 12. Mindmappen heb ik inderdaad weleens voor mijn studie of werk moeten doen. Verschrikkelijk vind ik het. Ben dan veel meer bezig met het er mooi uit laten zien en vind het altijd erg chaotisch lijken.
  Laat mij maar lekker lijstjes maken ;)

 13. Jaa tof, ik doe het zelf ook regelmatig! Het helpt me inderdaad om bepaalde zaken beter te overzien en te ordenen :)

 14. Tof! Dit zou ik vaker moeten gaan proberen. Ik hou er heel erg van om de doelen die ik wil bereiken op papier te zetten. Met zo’n leuke creatieve manier, wordt het ook nog iets waar je graag naar gaat kijken.

  1. Absoluut! Works like a charm. Dingen inzichtelijk maken werkt altijd.

 15. Ja leuk! Ik heb het de laatste tijd gelukkig minder nodig, maar het is een fijne manier om orde in je hoofd te krijgen. Ik heb het heel veel gebruikt rond mijn 16e, toen had ik veel aan mijn hoofd en was ik natuurlijk ook een echte puber, haha. Die waren toen een stuk rommeliger, dat was altijd meer een kwestie van ‘uit het hoofd, op papier’.
  Tegenwoordig gebruik ik het meer om mijn gedachtes te ordenen.

  1. Ik ook inderdaad. Ik kende het nog niet toen ik een jaar of 16 was (dat is toch alweer 12 jaar geleden) maar ik weet zeker dat ik het toen goed had kunnen gebruiken!

 16. Wat een leuk onderwerp! Komt als geroepen voor mij, want ik zit momenteel druk te denken om video’s te maken maar loop nog wat vast in welke kant ik op wil. Een mindmap maken zorgt misschien voor goede ideeën en het belangrijkste, rust in mijn hoofd.

  1. Absoluut! Veel succes ermee :) (enneh, video’s maken is leuk!)

 17. Ik maak zelf onwijs veel to do lijstjes, maar een mindmap heb ik nooit écht voor mezelf gemaakt. Misschien wel een goed idee om zo wat meer structuur te krijgen in mijn dagelijkse bezigheden of wat ik nu echt belangrijk vind. Die van jullie ziet er netjes uit en stickers spreken toch wat meer. Ook leuk om cadeau te doen bedenk ik me nu, aan bijvoorbeeld een vriend en dan alles wat je bij die persoon kan bedenken (positief).

 18. Ik ben autistisch en mijn begeleidster maakt altijd mindmappen met mij om dingen die er zijn gebeurd op orde te krijgen. Na elke ‘paniek’-gedachte moet ik een ‘helpende gedachte’ er tegenover zetten. Doordat ik zo visueel ben ingesteld krijg ik ook mijn hoofd op orde.
  Ik gebruik mindmappen nu overal voor. Vaak om situaties beter te overzien. Maar ook mijn moeilijke dag een geluksdag van zien te maken. Eigenlijk is het een heel mindfulness begrip om dit te doen.

 19. Ik ben een groot fan van mindmapping op m’n werk. In plaats van een plan van aanpak maak ik liever een mindmap. In een oogopslag alles zichtbaar. De baas is bijna overtuigd…
  Ik zou ook graag meer met infographics doen maar daar moet ik nog mee gaan experimenteren (en het juiste programma voor vinden).
  Privé heb ik de mindmap eigenlijk nog nooit gemaakt maar na het lezen van jullie blog denk ik dat ik vanmiddag maar eens aan de slag ga!

 20. Wat een super leuk en handig artikel.
  Ik snapte het nut van dat hele mindmappen ook nooit echt, moest het op school ook tot in den treure doen.
  Maar nu na dit artikel is het wel wat duidelijker geworden, denk dat ik het ook maar eens moet proberen.

  Wel nog een vraag, waar hebben jullie dat notitieboekje zonder lijntjes weg?
  Overal waar ik kijk zijn ze alleen maar met lijntjes.

  1. Dank voor je compliment!
   Het notitieboek komt uit Lissabon, dus daar heb je ben ik bang vrij weinig aan. Je zou het beste bij een papier/kantoor boekhandel voor een schetsboek(je) kunnen kijken denk ik!

 21. Ik had nog nooit van dat woord “mindmappen” gehoord? wel leuk precies! Ik heb ook schriftjes waarin ik vanalles schrijf en prul en knip en plak. Super ontspannend en werkt inderdaad goed om m’n hoofd leeg te maken.

 22. Jouw mindmaps zien er heel leuk uit, ik vind dat je ziet dat het je deugd doet!

  Toen ik in het middelbaar zat moest ik dat ook doen, ik vond het echt maar niks. Maar nu gebruik ik het ook wel eens, om niet te zeggen vaak. Het geeft je overzicht en vooral ruimte in je hoofd voor andere dingen.

  Interessant artikel hoor! :-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *