Money can’t buy us happiness.

Wie denkt dat de mensen die (tijdelijk) ‘on a budget’ leven gedoemd zijn tot een kluizenaarsbestaan, heeft het mis. Toegegeven, bijna alles wat men verstaat onder ‘iets leuks doen’ is best wel prijzig. Denk aan etentjes buiten de deur, een drankje op een terras, een bioscoopbezoek, een dagje pretpark of een stedentrip…noem het maar gerust loeiduur. Toch is het absoluut mogelijk om met weinig geld leuke dingen te doen, en niet alleen maar thuis. Ik dacht er zelf eens over na en kwam tot een paar ideeën, maar toen deed ik op de Groene Meisjes Facebookpagina een oproepje en zo kwamen er nog veel meer leuke suggesties. Dank voor jullie input! 

Mijn favoriet: een etentje organiseren en iedereen iets lekkers mee laten nemen. Ook wel een American Party genoemd. Heel geschikt op verjaardagen, met kerst of andere feestdagen. Laat iedereen iets lekkers koken of bakken en zet alles op tafel, als een buffet. Natuurlijk kleed je de tafel aan met je mooiste (kringloop-)servies en steek je er wat kaarsjes bij aan. Op deze manier heeft iedereen de kosten van maar één gerecht, maar is er genoeg lekkers voor iedereen en heb je toch een (luxe) etentje. Misschien wel lekkerder dan buiten de deur! Om je gasten een richtlijn te geven van wat voor gerechten er zoal op tafel kunnen komen zou je een thema kunnen kiezen. Bijvoorbeeld een bepaalde keuken (Mexicaans? Indiaas? Thais?) of: “kook je voorraadkast leeg”. Met andere woorden, een low-budget gerecht waarbij gebruik werd gemaakt van alles wat er nog in huis was. Kan ook voor heel verrassende gerechten zorgen! Verder kan je hier een diner van maken, maar het kan ook net zo goed om een high-tea, lunch, brunch of dessert-buffet gaan. Wees creatief! Vergeet geen confetti te strooien.

Iets wat we misschien te weinig doen: de natuur in. Een boswandeling maken kost niks. Een strandwandeling ook niet. Neem wat lekkers mee voor onderweg: een thermoskan met warme koffie bijvoorbeeld. Op deze manier hoef je niet neer te strijken bij die veel te dure strandtent en blijf je toch lekker warm! Als je zelf geen hond hebt, leen de hond van de buren eens voor een wandeling. Daar maak je iedereen blij mee! Ga je samen met je geliefde, of met vrienden? Neem je camera mee en maak eens mooie foto’s van elkaar. De omgeving leent zich er goed voor om mooie (of grappige) foto’s van elkaar te maken. Het levert iets leuks op en het is leuk om te doen!

Geen geld, maar toch uit eten? In Amsterdam zijn er een aantal opties om toch buiten de deur te kunnen eten, ook als je weinig geld hebt. Zo heb je restaurant Basis. Een restaurant waar je je eigen eten mee naartoe mag nemen en je dus alleen een drankje hoeft te bestellen. Supergezellig om op locatie het idee van een thema-etentje hier uit te voeren! Verder kan je bij de Peper lekker veganistisch eten tegen een vrijwillige bijdrage. En hetzelfde geldt voor Joe’s Garage, waar je op maandag en donderdag maar €4 voor een veganistische maaltijd hoeft te betalen. Te gekke initiatieven!

Organiseer een ouderwetse spelletjesavond. Laat je vrienden hun leukste spelletjes meenemen en kies welke er gespeeld gaan worden. Misschien ben je met zoveel vrienden dat je groepjes kan maken, of spelletjes in duo’s wil spelen. Oldskool spelletjes zijn de beste spelletjes: deze vind je bij je oma op zolder, of in de kringloopwinkel.

Ruil en leen (uit.) Organiseer een kledingruilfeestje of mail een bestand rond waarop je vrienden kunnen invullen wat ze in de aanbieding hebben om uit te lenen. Dit kan van alles zijn. Van DVD’s tot boeken en van keukenapparatuur tot verzorgingsproducten. Handig om te weten wie wat heeft, voor als je het nodig hebt. Hetzelfde zou je ook kunnen doen als je graag van spullen af wilt. Mail een bestand rond met dingen die jij in de aanbieding hebt en laat je vrienden hierop reagren. Het leukste is het natuurlijk om er meteen een get-together van te maken, zodat je de spullen kan uitwisselen/weggeven. Waarom elkaar alleen op verjaardagen cadeautjes geven?

Ga, samen met een vriend/vriend of je broer of zus, eens vrijwilligerswerk doen. Bij een dierenasiel bijvoorbeeld, of wat te denken van het helpen op een zorgboerderij (waar verstandelijk beperkte mensen werken.) Het kan ontzettend leuk en voldoeningschenkend zijn om iets voor een ander te doen. En daarbij komt, je gaat samen met een vriend of vriendin, dus het is nog gezellig ook! Van een van onze lezers kregen we de tip om eens te informeren naar vrijwilligerswerk bij een filmhuis. Haar ervaring was dat wanneer ze vrijwilligerswerk deed voor het filmhuis, ze zelf gratis naar de film mocht! Kijk…dat zijn leuke dingen. Een paar keer per jaar worden er ook evenementen georganiseerd waar je als veggie leuk je steentje kan bijdragen. Zo weet ik dat ze bij het Viva Las Vega’s foodfestival bijvoorbeeld ook altijd opzoek zijn naar vrijwilligers. Je hebt een te gekke dag, misschien ontmoet je aardige mensen en je houdt er altijd iets leuks aan over. Gewoon eens doen!

Voor een vriend organiseerden we eens een ‘blenderparty.’ Wat zoveel betekende als: we zetten een paar blenders op een rij, we zorgen voor een berg fruit en veggies en we blenden zoveel mogelijk verschillende smoothies en sapjes. Te gek om te doen (wel veel lawaai, dus waarschuw je buren) en ook nog eens heel gezond. Je kan je blenderfeestje natuurlijk zo duur maken als je zelf wilt. Zo kan je al het fruit bij de biologische winkel kopen, maar je kan ook naar de markt gaan en kijken waar je de goedkoopste ananas kan scoren. Vergeet niet te denken aan garnering, zoals verse munt en geraspte kokos, dingen die je misschien sowieso al wel in huis hebt. Neem alles mee, gooi het op een berg en blend away!

Zeker, naar de bioscoop gaan is leuk. Het wordt wat minder grappig als je met vier personen zo’n 40 euro moet neertellen om alleen maar de film te mogen zien. En dan hebben we nog geen popcorn gehad. Dit is nou typisch zo’n ding waarvan ik denk: jammer dan dat ik een tijdje niet naar de bioscoop kan, dit kan ook thuis.Kan je nog zoveel lawaai maken als je wilt ook. Huur een nieuwe DVD (want downloaden doen we natuurlijk niet -kuch-,) pop een berg popcorn en trek een flesje wijn open. Ben je voor een kwart van het geld klaar en heb je – volgens mij – een even leuke avond. Vroeger, als kind, deden we het zo vaak: pyjamafeestjes met filmmarathons. Waarom zou dat niet meer kunnen nu we volwassen zijn?!

Gelezen in de laatste Radar+ (sowieso een heel leerzaam en handig blad!): een gezin dat voor hun kinderen (en voor zichzelf) in plaats van cadeaus voor de verjaardagen, een belevenis vroeg. Theatervoorstellingen, concertkaartjes, een dagje naar een spa, stedentripjes (in Nederland)… Je kan aan van alles denken. Misschien is je omgeving er ook wel erg blij mee als ze niet meer na hoeven te denken over wat voor cadeautjes ze nu weer voor je moeten kopen, maar met z’n allen een bedrag in kunnen leggen voor een belevenis. Stel dat je dit afspreekt met je familie en vrienden, dan heb je in elk geval ieder jaar een bijzondere belevenis om naar uit te kijken. Ik vind het een te gek idee!

Zelf ben ik in het bezit van een Museumkaart. Dat kost €50 euro per jaar en ik mag hiermee gratis naar praktisch alle musea in Nederland. Als je bedenkt dat een toegangskaartje voor de Hermitage in Amsterdam alleen al €17,50 kost…dan heb je die museumkaart er snel uit! Er zijn alleen al in je eigen omgeving waarschijnlijk een aantal musea waar je nog nooit bent geweest, dus je hoeft ook geen (hoge) reiskosten te maken om van de Museumkaart gebruik te maken. Er is trouwens ook één keer per jaar een Museumweekend, dan mag je gratis naar het museum! Dit jaar valt dat op 6 en 7 april.

Ik kijk zo uit naar het voorjaar en de zomer…in het park kunnen eten, naar kleine gratis festivalletjes kunnen gaan en rommelmarkten onveilig kunnen maken (of zelf op een rommelmarkt kunnen gaan staan met onze huisraad.) In dit jaargetijde, de winter, trekken we wat meer naar binnen met. Ik vind het heerlijk, voor een tijdje, begrijp me niet verkeerd. Maar wat ben ik blij als we straks weer lekker naar buiten gaan met z’n allen!

Goedkoop naar het buitenland voor een vakantie? Via verschillende betrouwbare website, waaronder die van de ANWB, kan je uitzoeken hoe je goedkoop op de gewenste bestemming kunt komen. Lekker hippiestijl liften. Ik zelf heb het nog nooit gedaan en het lijkt me dan ook best wel een beetje spannend, maar vrienden hebben er alleen maar positieve ervaringen mee! Verblijven in het buitenland kan duur zijn, behalve als je op bezoek gaat bij vrienden en daar kan logeren, of als je aan couchsurfing doet. Wil je weten wat dat inhoudt? Kijk dan eens op deze website. Volgens mij is dit een te gekke manier om leuke mensen te leren kennen en om een stad in het buitenland écht te ontdekken, zonder toeristengids.

Goedkoper naar het theater? Gun jezelf een of twee keer per jaar een voorstelling via de Last Minute Ticket Shop op het Leidseplein. Hier kan je kaarten met 50% korting kopen, en echt voor de mooiste voorstellingen! Je kan het aanbod hier online bekijken. Ook kan je eens de wat kleinere theaters in de gaten houden. Soms zijn er try-outs, of afstudeervoorstellingen van de Toneelschool. Je hebt een superleuke avond, voor vaak veel minder geld dan wanneer je naar een groot theater gaat. Of wat denk je van een gratis dinsdagmiddag-lunchconcert in het Muziekgebouw in Amsterdam? De agenda vind je hier.

Netwerken, baby! Altijd handig: mensen kennen die ergens (voor) werken. Misschien mag je eens mee naar een opening van een expositie, een lancering van een of ander product of een feestje. Gastenlijstplekken zijn sowieso altijd +1. :)

Heb jij nog suggesties die er nog niet tussen staan? Ik lees het graag bij de comments! Ik hoop dat iedereen zich door dit artikel kan laten inspireren om leuke dingen te doen, die bijna, of geen, geld kosten.

Liefs,

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

45 gedachten over “Money can’t buy us happiness.

 1. Wat een fantastisch leuk artikel!! Zelf niet heel erg last van mijn budget met mijn baan nu, maar wil graag sparen voor een reis dus kan deze tips zeker goed toepassen. En een avond spelletjes spelen super gezellig ben ik echt gek op! Ga zo door en ik deel het artikel even met mijn nog studerende vrienden ;)

 2. Superleuk artikel weer. Heel handig in deze crisistijd. Niet alleen kost het bijna niets, het brengt mensen ook bij elkaar!

 3. Wat een geweldige post. Dit is precies waar ik nou altijd tegenaan loop! Het kost allemaal zoveel geld, alsof je een emmer leeggooit! Super bedankt voor je tips, hier kan ik zeker wat mee :-)

  1. heel graag gedaan Hilde! En inderdaad, die emmer met geld leeg gooien is totaal niet nodig.

 4. Leuk en inspirerend artikel! Zelf doe ik eigenlijk altijd wel low-budget dingen. Maar sommige van mijn vrienden ondernemen graag dure uitjes. Soms best wel lastig om ze te vertellen dat ik dat liever niet doe (ik eet liever thuis dan dat ik uit eten ga, ga niet zo graag naar de bios en theater maar bijvoorbeeld een wandeling vind ik heel leuk). Best wel een dilemma in zo’n geval.

  De blenderparty klinkt trouwens zo cool, dat ga ik een keer organiseren!

 5. Leuk artikel! Als student kan ik zelf ook niet al te veel geld uitgeven aan ieder weekend een bioscoopbezoekje of elke zondag uiteten naar de Chinees, dus ik heb wel wat aan je tips! Vind vooral het blenderfeestje een leuk idee, is gezellig én je leert verschillende soorten smoothies kennen.

  1. De blenderparty IS heel cool! het maakt alleen veel lawaai en afwas, haha!

 6. Voor goedkoop reizen: Ryanair! Mijn nicht weigert meer dan 12 euro voor een vliegticket te betalen en toch reist ze heel Europa rond. Een echte aanrader! Je kan wel maar 10 kg handbagage meenemen en de afmetingen zijn beperkt, maar op zich valt dat wel mee als je het goed aanpakt. :)

 7. Leuk deze tips! Aanvulling: cadeautje geven -> hoeft niet iets te zijn wat je geld kost. Tijd is ook geld. Voor iemand behangen/klussen, oppassen, foto’s inlijsten/boek maken voor personen die hier nooit aan toe komen…de lijst is oneindig. Tijd en moeite is ook van zo veel meer waarde dan geld.

  Met Kerst doen we altijd de grote kerstpakketten ruil. Alles wat in je kerstpakket zat en je niet wil hebben (vies, raar, onhandig, past niet etc) neemt iedereen mee en wordt uitgewisseld.

 8. Tip voor studenten in Utrecht: voor elke niet uitverkochte voorstelling in de schouwburg kun je een half uur voor aanvang een kaartje van 10 euro kopen. Zo kan het dus gebeuren dat je vanaf de vierde rij naar een musical zit te kijken waar ieder ander ruim 40 euro voor heeft neergeteld! En qua films kan je bij veel arthousebioscopen terecht, waar je als student vaak maar 6 euro voor een kaartje hoeft te betalen. Ideaal, haha :)

  1. Studenten in Amsterdam kunnen goedkoop naar het concertgebouw;
   – je kan lid worden van Entrée; €10/jaar en dan betalen jij en je eventuele introducé elk €10/kaartje + drankje. (niet voor elk concert bruikbaar)
   – 45 minuten voor aanvang van het concert kan je voor €12,50 een kaartje kopen (Sprintplaats). Je loopt het risico dat er niet genoeg plekken zijn, en bij concerten van zeer bekende pianisten etc. zal je op z’n minst 1,5 uur van te voren in de rij moeten staan, maar als je met een groepje bent is dat best te doen :)

 9. Leuk artikel! Budgettips zijn in deze tijden altijd handig.

  Zelf ben ik student zonder rijke ouders dus doe ik alles ook zo goedkoop mogelijk. Gelukkig is mijn vriendengroep gek op filmavonden. Dat doen we eigenlijk wel twee keer in de maand. Ook zijn we gek op spelletjes. Monopoly, Risk, Munchkin, Koehandel, Carcassonne en Machiavelli. Hartstikke gezellig =)

 10. In de gratis krant ‘De Betere Wereld’ (o.a verkrijgbaar bij EkoPlaza) zit een bon om met 2 personen gratis naar De Gezondheidsbeurs in de Jaarbeurs in Utrecht te gaan…

 11. Oeh, jaaa, filmavondjes! Dat moet ik echt weer vaker doen :D Of gewoon een serie-marathon! Ik ben enthousiast ^^

  1. een serie-marathon! Daar heb ik al zo lang zin in. Gewoon de hele dag, liefst in pyjama, 1 serie kijken. Achterelkaardoor, hihi :)

 12. GEOCACHE!

  Dit een app die je kunt downloaden en dan “schatten” kan zoeken in jouw omgeving!

  Met behulp van routebeschrijving of google maps kan je op zoek gaan naar een cache bij jou in de buurt! Heel goedkoop en toch een doel op zak waardoor je lekker buiten kunt wandelen!

  Downloaden en hup op zoek!

 13. Wat een super leuke tips, couchsurfen is echt geweldig! Ik heb het vorig jaar in Berlijn gedaan. Buiten dat het je niks kost is het een geweldige ervaring en heb ik de stad op een heel andere manier leren kennen dan wanneer ik ‘gewoon’ in een hotel of hostel gezeten had!

  1. cool dat je dit gedaan hebt! Je hebt er ook best een beetje lef voor nodig. Tof!

 14. Superleuk en inspirerend artikel! Ik heb zeer regelmatig met vrienden de bovengenoemde American Party! Iedereen neemt iets te eten en te drinken mee, en een heerlijke avond gegarandeerd! Wij doen dit ook wel eens in de zomer in de vorm van een picknick in het bos. Koelboxen mee met eten en drinken, boxjes met muziek, tekenspullen, camera’s en écht de hele dag feest!
  Wat voor mij ook een besparing is dat is de bibliotheek. Ik hou heel erg van lezen en boeken kopen is echt van de gekken, ten eerste heb ik geen plek meer vrij in de boekenkast, ten tweede boeken zijn zo duur! Ik heb een groot abonnement en kan bijna onbeperkt lenen, via internet reserveren en dan staan de boeken de volgende dag klaar! toch vind ik de bibliotheek ook een leuk uitje om in je eentje te doen. Ik lees graag kookboeken door en maak met mijn iphone foto’s van inspirerende recepten zodat ik ze kan onthouden. Ook zoek ik dingetjes op over tuinieren, mode, zelfmaakdingen, etc. etc.
  En dan nog vakantieveilingen.nl! hier kun je met een beetje geluk echt voor een prikkie allerlei dingen scoren. Tickets voor evenementen, hotels en andere luxe dingen. Ik heb er laatst een hotelticket voor een hotelovernachting op texel gescoord voor 12,50 mét ontbijt voor twee personen.
  Qua eten heb ik als kookgek ook nog wel wat tips. Kijk eens op internet of er kleine horecagroothandels in de buurt zijn, informeer eens want negen van de tien keer mag je als particulier ook langskomen als je het lief vraagt! Koop dingen als pasta en andere deegwaren, olijfolie, ingeblikte producten altijd groot in als je ze voor een goede prijs kunt krijgen. Koop nooit iets als je niet zeker weet of je hebt ooit gaat gebruiken in een recept. (ik spreek uit ervaring ;)
  Ons favoriete spel tijdens een American Party is trouwens ‘slabakken’ of beter bekend als ‘who’s the man’ je hebt er alleen pen, papier en een slabak voor nodig succes gegarandeerd! hier staan de spelregels! http://www.recensiekoning.nl/2011/12/51364/whos-the-man

  1. Who’s the man is heeel leuk ja! Wel maximaal 2x achter elkaar. Leuker is nog als je een bekende vriend/vriendin bent, vind ik altijd, dan een beroemdheid..

 15. Tof artikel! Die sla ik op :) leuk om over de zorgboerderij te lezen. Ik heb zelf stagegelopen op een zorgkwekerij (biologisch!), ool leuk voor rondleidingen enzo :)

 16. Je hebt duidelijk werk gemaakt van dit artikel, leuk!

  Tip voor de filmavond thuis: zoek een leuke DVD bij de bibliotheek! :) Dat is dan niet downloaden (fijn voor je schuldgevoel) en die bibliotheekpas is z’n geld echt waard.

  En oja, ik ben een Couchsurfer! CS is een superleuk initiatief, en naast reizen zijn er ook in elke stad (gratis) meetings, heel tof en gezellig! Overigens is de website nu helemaal omgegooid en wordt het een commercieel initiatief (jammer!), waardoor veel mensen afhaken. Bewelcome is een alternatief (heb ik zelf alleen nog geen ervaring mee).

  Naast de meetings van couchsurfing heb je ook dingen als breicafé, naaicafé enz. voor wie van handwerken houdt… heb ik alleen ook geen ervaring mee/te weinig tijd voor.

 17. Top artikel!
  – Leuk voor doordeweekse avonden; woon een gratis uitzending bij van Pauw & Witteman (of een ander programma).
  – Budget verwennerij à la oma na een intensieve leuke-dingen-dag; vul een teiltje met warm water, voeg wat zee/keukenzout toe en ga ongeveer 20 minuutjes met je voeten in de teil. Resultaat: zachte en minder vermoeiende voetjes.

 18. Leuk artikel, wij leven al jaren vrijwillig ‘low budget’ en nee hoor wij worden er niet ongelukkig of kluizenaars van. Het is een fijne en creatieve manier van leven. Ook met een gezin, want kinderen worden echt niet gelukkiger van dingen maar wel van veel aandacht. Dus hou vol en op een gegeven moment weet je niet beter en zijn sommige ‘luxe’ dingen dubbel zo leuk.

 19. Oh en voor de Belgen: thuisafgehaald.be
  Dat is een website, opgericht om de voedselverspilling tegen te gaan. Iedereen die teveel gekookt heeft, kan een portie aanbieden op die site voor weinig geld. Dubbel handig: kan je nog wat extra verdienen als je zelf gekookt hebt, of kan je aan makkelijk, lekker en goedkoop eten raken als je even geen tijd of zin hebt om te koken.

 20. Leuk artikel!

  Wij zijn met een eigen kookclub begonnen.

  We hebben wat mensen bij elkaar verzameld die dezelfde interesse hebben qua gezond en vega eten (en ook heel lekker kunnen koken ;-)
  Elke laatste zondag van de maand komen we bij elkaar en we wisselen steeds van organisator. Het is dan de bedoeling dat diegene een menu samen stelt, de boodschappen doet en de anderen gaan koken. Zo leren we meer van elkaar dan gewoon iedere maand bij een ander te eten.
  We splitten de kosten en je bent bij ons 1x in het half jaar a 8 maanden aan de beurt om te organiseren de rest van de tijd ben je dus echt aan het koken.
  Gezellig, je ziet elkaar iedere maand, lekker en je leert weer nieuwe dingen te bereiden. Zonder de echte kosten van een kookgroep die vaak ook op een ander doel gericht zijn.
  Echt een aanrader!

  Succes met jullie site, altijd leuk om te lezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *