Morning Pages / The Artist’s Way

Foto’s: Aline Bouma 

De afgelopen maanden dacht ik alsmaar: ‘ik wil weer eens een leuke cursus doen… maar welke?!’ Ik kwam er niet echt uit, want alles leek me leuk – en tegelijkertijd leek ook niks leuk genoeg. Ken je dat gevoel? Normaal ben ik niet zo besluiteloos, ik ken dat niet van mezelf. Ik geloof dat ik het gevoel had dat ik een beetje in een sleur zat. Een creativiteitssleur, misschien kunnen we het zo noemen. En toen was daar opeens het boek ‘The Artist’s Way‘ van Julia Cameron. Ik kreeg het cursusboek opgestuurd door de uitgeverij, dus ik heb het niet zelf uitgekozen. Zo gaan die dingen soms. Inmiddels ben ik in week vijf van de cursus aangekomen en schrijf ik trouw iedere morgen mijn ‘morning pages.’ In deze blogpost zal ik jullie er wat meer over vertellen.

The Artist’s Way

Laat ik je eerst iets over het boek, of over de methode moet ik eigenlijk zeggen, vertellen. Op de cover staat: ‘De wereldwijde bestseller over het herontdekken van je creatieve vuur.’ Al gauw werd me duidelijk dat dit boek, dat dit jaar is uitgegeven, een herziene editie is van een boek van een boek dat 25 jaar geleden uitkwam. Camerons methode bleek door de jaren heen razend populair te zijn én te blijven: wereldwijd werden er meer dan vier miljoen exemplaren van The Artist’s Way verkocht. Dat is toch ongelooflijk? Of misschien is het vooral ongelooflijk dat ik er nog niet van had gehoord.

Het boekt biedt een cursus op papier en je kunt het thuis en in je eentje doen. Dat leek me een fijne en laagdrempelige manier om mijn creativiteit weer eens af te stoffen. De cursus beslaat twaalf weken en iedere week doe je drie dingen:
1. je leest de theorie (iedere week heeft een eigen hoofdstuk)
2. je maakt een paar korte schrijfopdrachten
3. je schrijft iedere ochtend je morning pages (hier kom ik zo nog uitgebreid op terug)

Ieder hoofdstuk heeft als titel ‘een gevoel van ….. herstellen.‘ Daarbij moet je bedenken dat het erom gaat dat jij jezelf als kunstenaar ziet. Dus als de titel is ‘een gevoel van identeiteit herstellen,’ dan gaat het om jouw identiteit als kunstenaar. Andere hoofdstukken gaan bijvoorbeeld over veiligheid, autonomie, vertrouwen, mogelijkheden, integriteit en overvloed. Ik vind het allemaal erg herkenbare onderwerpen en ik heb veel aan het lezen van de theorie.

Dan even over die Morning Pages

Laat ik meteen maar zeggen: die zijn volgens Julia heilig, en ik luister daarna, dus ik schrijf ze trouw iedere ochtend. Morning Pages schrijven betekent zoveel als dat je iedere ochtend, voordat je begint aan je werk, eventjes gaat zitten met je notitieboek (ik gebruik deze en zweer erbij) en drie pagina’s – absoluut niet minder – vol schrijft.

Misschien denk je dat je niet weet waarover je drie pagina’s moet vol schrijven, maar geloof me, daar wen je aan. En geloof me ook als ik zeg dat er iedere dag echt weer iets te schrijven is. Het mag namelijk alles zijn. Je zou het kunnen zien als een braindump, je zou over je dromen kunnen schrijven, of over je plannen voor de dag. Misschien wil je reflecteren op de dag ervoor, misschien wil je lijstjes maken van dingen die je de komende dagen wilt doen… Het maakt niet uit, zo lang je maar schrijft.

En, heel belangrijk: zo lang je maar niet terug leest. De morning pages zijn niet bedoeld om te lezen en ze mogen al helemaal niet door iemand anders gelezen worden. Door het niet terug te lezen of aan iemand anders te laten lezen voorkom je dat je per se ‘mooi’ wilt schrijven. Daar zijn je morning pages namelijk niet voor, want daar word je vervolgens weer veel te kritisch van. De morning pages zijn er om je op gang te helpen, om je creativiteit te starten en te laten flowen. En ook daar houd ik me netjes aan: ik heb letterlijk nog geen pagina’ terug gelezen van de afgelopen weken en ik moet eerlijk zeggen dat ik die behoefte ook helemaal niet voel.

Wat brengen die ochtendpagina’s mij?

Het schrijven van de morning pages vind ik iedere dag weer leuk om te doen. Ik zie het als een moment voor mezelf, nog voordat ik mijn mail open, of voordat ik bereikbaar ben voor anderen. Los van dat ik het fijn vind om te doen, heb ik echt het idee dat de morning pages me van alles brengen. Ik heb al verschillende ideetjes verder uitgewerkt, inzichten gehad en ook heb ik me geïnspireerd gevoeld om nieuwe projecten op te pakken. Ik heb mezelf uitgedaagd en doelen gesteld en ik heb mezelf verbaasd met antwoorden op vragen die ik al langer gehad. Misschien vind je dit allemaal vaag klinken – ik geef toe, dat is het ook wel een beetje – maar dit is hoe het voelt.

In de methode legt Cameron uit dat je ’s avonds een vraag kunt stellen (of noem het een wens of een verzoek) en dat je er de volgende ochtend antwoord op kunt krijgen in je morning pages. Dit heb ik letterlijk al een paar keer ervaren de afgelopen weken. Dan zie ik dingen opeens veel helderder in dan de dag ervoor. Ook heb ik gemerkt dat ik door de dag heen meer ‘open’ sta, voor van alles. Zo schreef ik vorige week maandag dat ik behoefte had aan verdieping, maar ook aan plezier. De volgende dag kwam ik een reclame voor een podcastfestival tegen, waar ik meteen een kaartje voor kocht, en later op de dag zag ik een toneelcursus voorbij komen. Daar heb ik iets langer over nagedacht, maar de dag erna heb ik me daar alsnog voor ingeschreven. Het is alsof ik mezelf permissie geef, of dat de morning pages – en de hele methode – me een duwtje in de rug geven.

Wie kan ik deze methode aanraden?

Ik denk dat The Artist’s Way voor iedereen geschikt is. Heus niet alleen voor mensen die zichzelf al artiest of kunstenaar zullen noemen. Zo noem ik mezelf trouwens ook niet. Het is voor iedereen met creatieve verlangens of artistieke aspiraties. Het is voor mensen die al een tijdje het gevoel hebben vast te zitten in een sleur en die graag willen doorbreken, maar daar wel een zetje in de rug bij nodig hebben. Het is voor iedereen die het moeilijk vindt om tijd voor zichzelf vrij te maken. Het is voor mensen met een goed idee dat al te lang op de plank blijft liggen. Ik kan nog lang doorgaan, maar je merkt het denk ik al wel: ik denk écht dat iedereen iets aan deze methode kan hebben.

Vanmorgen ben ik aan week vijf begonnen, dus ik heb nog een week of zeven te gaan. Ik ben heel benieuwd naar welke keuzes ik tegen die tijd heb gemaakt, of aan welke projecten ik ben begonnen. Misschien kan ik aan het einde van de cursus nog eens met jullie delen wat mijn ervaring is geweest. In de tussentijd zou ik zeggen; kijk gewoon eens naar het boek en of het je aanspreekt. Laat het me gerust weten (in de comments) als je vragen hebt!

Disclaimer: de linkjes in deze blogpost gaan naar bol.com. Natuurlijk moedig ik je óók aan om vooral je lokale boekhandel te supporten (wat is er nou leuker dan lekker rondneuzen in een fysieke winkel?) of om het boek te lenen bij de bieb of van een vriend. 

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

14 gedachten over “Morning Pages / The Artist’s Way

 1. Jaaa deze ‘review’ komt precies op tijd. Heb het boek al een tijdje in de kast staan omdat ik graag vanaf September, nu ik fulltime ben gaan ondernemen, hiermee aan de slag. Nou is het er nog niet van gekomen maar ik wilde er eigenlijk morgen mee gaan beginnen :) Klinkt goed! Ben ook erg benieuwd naar de morning pages, ben helemaal geen schrijver (althans niet analoog) dus ik denk dat ik snel verkrampte handen ga krijgen haha. Maar dat is natuurlijk gewoon gewenning.

  Heb ook wel zin om wat meer in de verdieping te gaan, ben benieuwd :)

 2. Wat een interessant idee! Die morning pages zijn dus een soort manier om jezelf te dwingen om stil te staan bij wat er in je omgaat in plaats van maar door te leven en die dingen te negeren. Ik kan me voorstellen dat daardoor ook die ‘antwoorden’ komen: puur doordat je weet wat de vraag is, sta je ook open voor antwoorden op de vraag. Ik weet nog niet of ik het ga proberen, want ik moet al zoveel van mezelf. :) Maar het lijkt me wel heel fijn, ik houd het in mijn hoofd!

 3. Wat interessant! Ik herken dat gevoel van een sleur zeker. Denk dat het ook met Corona te maken heeft.
  Knap dat je elke ochtend de tijd neemt om je morning pages te schrijven.
  Het lijkt me best een uitdaging, vooral wanneer je vroeg de deur uit moet. Wel een erg fijne manier om de dag rustig op te starten. :)

 4. Klinkt enorm interessant om eens te doen! Ik ben aan het experimenteren met een ochtendroutine sinds het college jaar weer is begonnen en dit klinkt ook als iets wat een fijne routine kan zijn

 5. Twee jaar geleden kreeg ik het advies om morning pages te gaan schrijven van m’n huisarts. Ik was gestopt met m’n baan en behoorlijk zoekend en onrustig. Omdat hoge bloeddruk in mijn familie zit , had ik een afspraak gemaakt. Al pratende met m’n huisarts was morning pages te gaan schrijven haar advies. Ik was verbaasd wat er iedere ochtend uit m’n pen rolde en heb twee maanden lang braaf iedere ochtend geschreven. Wat mij vooral verbaasde was de helderheid die ik er van kreeg. Ik schreef en dacht: “ tuurlijk, dat is er aan de hand”. Mijn bloeddruk was inderdaad hoog en is in die 2 maanden met 30 ! punten gezakt. (Leve huisartsen die niet direct naar medicijnen grijpen). Sindsdien schrijf ik regelmatig: ik heb geleerd dat die braindump veel helderheid oplevert. Wanneer ik het trouwens vertel aan mensen is bijna altijd de reactie: 3 pagina’s, hoe krijg je die vol? Nou geloof me dat is ongelooflijk makkelijk: het vraagt alleen luisteren naar je gedachtenstroom en dat kan dus ook zijn: ik moet de prullenbak nog legen. De Artist way, het cursusboek ligt in m’n kast . Daar ga ik nog eens aan beginnen.

 6. Leuk dat je hierover schrijft!

  Toevallig ben ik via jou bij The artist’s way van Hade terecht gekomen en bij haar heb ik in juni 30 days of morning pages gevolgd. Best confronterend af en toe, maar ik heb er wel heel veel inzichten door gekregen. Als ik er tijd voor neem, voelt het ook als een heel fijn moment voor mezelf.

  Het boek van Julia Cameron moet ik nog lezen, ik word er nu wel nieuwsgieriger naar. Zou leuk zijn als jij je ervaringen nog deelt als je klaar bent met de cursus!

 7. Wat een fijn artikel! ‘The Artist’s Way’ staat ook al heel lang op mijn to-dolijstje, nu ben ik er extra nieuwsgierig naar. Je disclaimer vind ik ook supersympathiek, omdat boekhandels nu in zwaar weer verkeren, maar wist je dat Libris ook een (affiliate) partnerprogramma heeft? Misschien heb je daar wat aan :)

 8. Goeiemorgen Merel, Na het schrijven van mijn ochtendpages dacht ik, ik dank Merel even om hier een stukje over te schrijven. Ik heb het boek nog niet gelezen maar je artikel zette me sinds 4 dagen wel aan tot ochtendschrijven. En wat een fijne ervaring! Dus dankjewel hiervoor! Liefs, Steph

  1. Wat lief! En wat leuk dat je ook morninng pages schrijft! :) Dankjewel voor je berichtje xx

 9. Ik ben nu in mijn 3e maand van schrijven van morning pages. Kost mij geen 15 minuten en het is zo fijn. De woorden rollen zo uit mijn pen. Ik heb wel een pen gevonden dat soepel schrijft. Van de week ging ik over aan een soort bericht voor mezelf als 90 plusser, die misschien niet meer kan schrijven. Dat gebeurde zo uit het niets. Was erg leuk. Mijn dag begint erg goed en ik bereik meer.
  Mooi geschreven, Merel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *