Muffins met fairtrade chocolade en koffie

aldimuffin1

Hoewel ik het belangrijk vind om het hele jaar door aandacht te besteden aan fairtrade producten, wordt het me twee keer per jaar extra gemakkelijk gemaakt. Dan is het namelijk Fairtradeweek! En laat dat nou precies deze week zijn :) Gedurende deze week worden er allerlei activiteiten georganiseerd om extra aandacht te vragen voor eerlijke, fairtrade producten en projecten. Ook dit jaar doet ALDI mee aan de week, met allemaal mooie fairtrade actieartikelen.

Deze actie-artikelen zijn het hele jaar door bij ALDI verkrijgbaar, maar tijdens de Fairtradeweek krijgen ze een beetje extra aandacht en spotlight. Ik vind het persoonlijk heel tof dat ALDI meedoet aan deze week, omdat de winkel hiermee laat zien dat er niet alleen basisartikelen te koop zijn, maar dat ook mensen die misschien wat bewuster met voeding bezig zijn, prima bij ALDI boodschappen kunnen doen.

aldimuffin7

Heel eerlijk? Zelf wist ik dat niet echt. Tot ik vorig jaar een keer naar ALDI ging omdat ik zoveel tips had gekregen van lezers die me vertelden dat er allerlei leuke biologische en veganistische producten te koop waren. Ik heb toen zoveel leuke producten gekocht, dat ik er een video over heb gemaakt! Ik weet nog hoe verbaasd ik was over de keuzemogelijkheden en dat ik het vooral zo fijn vind dat de prijs-kwaliteit verhouding erg goed is. ALDI is gewoon heel betaalbaar – en dat geldt ook voor de wat meer ‘bijzondere’ producten. Daarmee worden dingen als biologische, veganistisch en fairtrade boodschappen doen steeds haalbaarder en laagdrempeliger. Ik vind dat heel positief en het is precies wat ik met de Groene Meisjes ook wil laten zien – het hoeft allemaal niet moeilijk of duur.

ALDI stuurde ons een mooi pakket met fairtrade producten, met onder andere wijn, koffie, rijst, thee en chocolade. Allemaal producten die ik maar wat graag gebruik! Jamie maakte een lekker recept met onder andere de koffie en de chocolade en dat deelt ze hieronder met jullie!

aldimuffin3

Wat heb je nodig voor 4 grotere of 6-8 kleinere muffins?
2 eetlepels chiazaadjes
5 eetlepels water
100 gram gesmolten kokosolie (8 eetlepels)
6 eetlepels (90 ml)  (gezette) sterke koffie
140 gram rietsuiker
100 gram (spelt)bloem
anderhalve theelepel bakpoeder
1 theelepel vanillepoeder of extract
40 gram cacaopoeder

topping:
100 gram pure chocolade
handje pure hagelslag
handje gehakte hazelnoten

Wat ga je doen?
– Verwarm de oven voor op 180 graden –
1. Mix het chiazaad met het water en laat 5 minuutjes staan.
2. Doe de kokosolie, geweekt chiazaad, koffie en suiker in een kom en roer goed door.
3. Voeg alle andere ingrediënten (behalve topping) toe en roer door.
4. Vul 4-8 muffin vormpjes met het beslag en zet 15-20 minuten in de oven. Let op dat ze niet aanbranden aan de bovenkant. Laat ze goed afkoelen.
5. Smelt de chocolade in de magnetron of au-bain-marie. Smeer uit over de afgekoelde muffins en top af met hagelslag en hazelnoten. Eet gelijk op of laat eerst hard worden voor een knapperige top.

aldimuffin6 aldimuffin2 aldimuffin9 aldimuffin8

En jij? Welke fairtrade producten gebruik jij graag? En ga je tijdens de Fairtradeweek nog iets bijzonders doen? Houd je de aanbiedingen in de gaten om misschien tijdens deze week wat extra producten in huis te halen? Mocht je Jamie’s recept gaan maken, deel je dan een foto met ons via Instagram? (gelieve er #degroenemeisjes bij te zetten, zodat we de foto’s gemakkelijk kunnen terug vinden) Alvast bedankt en geniet ervan! 

– Deze blogpost is geschreven in samenwerking met ALDI  –

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

47 gedachten over “Muffins met fairtrade chocolade en koffie

 1. Klinkt heerlijk! Vraagje: zijn de chia- en lijnzaad inwisselbaar? Er staat eerst het één, en daarna het ander ;) liefs!

  1. Zo! Jij let goed op, zo op de vroege ochtend! ;) Aangepast. Moet chiazaad zijn. Thanks!

 2. I ♡ de aldi. Mijn redder in moeilijke tijden geweest. Recept ziet er weer verrukelijk uit.

 3. Wat zien die er lekker uit! Aldi wordt een steeds fijnere winkel. Niet alleen hebben ze veel fairtrade producten, ze krijgen ook steeds meer vegan-producten.

 4. Ja! Ik kom zo nu en dan bij de aldi voor de bio producten. Juist voor elke portemonnee fijn dat die keuze er is! Wat een heerlijk recept met koffie. Yum!!

 5. Goedemorgen! Het water loopt me gelijk in de mond, wat een heerlijk recept! Ga zeker deze week even extra op letten bij het boodschappen doen (waaronder deze ingrediënten) en ga wel opzoek naar wat leuke fairtrade producten :) X M.

 6. Ondanks dat ik niet van koffie hou ziet dit er super goed uit! Ik denk dat ik het een keer ga maken maar dan zonder de koffie :-)

 7. Ik was vandaag bij de Aldi omdat de vegetarische bitterballen en kroketten nu Vegan zijn geworden, dus die heb ik meegenomen en toen kwam ik tot de ontdekking dat ze ook kokosijs naturel en met chocola verkopen van Trader Joe en het ziet ernaar uit dat die vermoedelijk ook vegan is. Dus die heb ik ook meegenomen :) Dat was de mooiste verrassing van de dag! (Overigens ben ik geen veganist, maar een flexitarier die veel plantaardig en vegetarisch eet en maar minimaal vlees consumeert, dus voor het kokosijs zul je nog moeten navragen of de vetzuren ook plantaardig zijn)
  Ik neem aan dat het chiazaad hier als eivervanger geldt? zou ik dan inderdaad ook het chiazaad kunnen vervangen door lijnzaad of een banaan bv? Want de muffins zien er goed uit :) maar ik heb geen chiazaad in huis en al het andere wel :)

   1. Ja echt!! ik had het ook nog niet eerder gezien, ook niet op hun site, maar ik dacht de kaneelijs te pakken en toen zag ik kokosijs staan in naturel en in chocosmaak. In zon kartonnen bekervorm. Ik hoop dat je Aldi hem heeft :) en check nog even of ie echt vegan is voor jezelf :)

 8. Ziet er heerlijk uit!!! Helaas is bij onze Aldi het assortiment heel beperkt, binnenkort maar eens naar een grotere aldi fietsen.

 9. First of all: go Aldi! Second of all: ik heb alles in huis maar geen tijd. Toch: dit ga ik HEEL snel maken! Mijn oventje kan niet zo goed taarten maken maar dit moet toch kunnen? TOCH?!

 10. Dit recept komt als geroepen! Ik organiseer namelijk met nog andere leerlingen een fairtrade actie op school deze week. Vrijdag is het de bedoeling dat we vegan en fairtrade gebakjes gaan verkopen, dus deze zullen er zeker verkocht worden.

 11. Goh, die ALDI ^^ … Gelukkig ziet ie bij mij maar op 5 min fietsen en ik moet binnenkort weer boodschappen doen, dus dan ga ik er maar weer eens heen. Ben heel benieuwd!

 12. Oooh jaaa chocolaaa! Op de fiets naar ALDI dan maar! Enn wat ziet het er echt echt echt weer heerlijk uit! Dat zeg ik vaker op recept berichtjes van jullie, maar ik meen het echt!! :D

 13. Kun je de spelt meel inwisselen voor amandelmeel? Ziet er zo lekker uit!

 14. Ik ben al heeeeeeeeeel lang fan van de Aldi. Ik ben verslingerd aan de bio agavesiroop, de chocolade en de fairtrade honing. Maar ook de amandelmelk van Trader Joe vind ik oprecht lekkerder dan veel andere (en ik vind al gauw iets lekker!) Zo ook de havermelk. Een volle, romige smaak. Ik koop er ook altijd cacaonibs en als ik de muffins ga maken, met oerzoet, komen die bovenop. Ze hebben twee biologische lijnen, Mama Nature (altijd) en Gut Bio. In Duitsland is dat hét biologische product, ze hebben er ook zalige rode wijn van. Hier komt Gut Bio steeds meer. Wij halen bijna al onze maandelijkse grote boodschappen bij de Aldi. We zijn nog nooit teleurgesteld, ook niet in elektrische apparaten, overhemden, schoenen of een mobiele telefoon. We vinden het de fijnste winkel die er is, maar dat is inmiddels wel duidelijk denk ik. :-)

 15. Ik hou van artikelen met het Fairtrade label. Fijn idee dat je geniet van een artikel waarvan je weet dat er een eerlijk loon voor is betaald en dat er rekening is gehouden met de leefomstandigheden van de medewerkers. Fijn dat er inderdaad een Fairtrade Week is waarin deze artikelen nog eens extra onder de aandacht gebracht worden!

 16. O top! Zelf heb ik niet echt een Aldi in de buurt, maar wel die andere Duitse winkel :-) en daar hebben ze ook steeds meer ‘bijzondere’ producten. I ♥ it

 17. Kleintjes gemaakt met amandelmeel ipv bloem, agavesiroop. oerzoet (van allebei 3 eetlepels). Fairtrade chocolade en stukjes amandel erover. We hadden ze als toetje met aardbeien. Heel lekker. Een goed basisrecept!
  Koekjes hiervan maken lukt vast ook. Ik heb heel sterke koffie gebruikt. Zonder cacao proeft het als mokka muffins/koekjes.

 18. Holy guacamole, deze ga ik morgen bakken :o

  Ik ben ook fan van ALDI, al is het vegan/bio assortiment toch nog net iets groter in Nederland. Gelukkig wonen we vrij dicht bij de grens dus dan komen we gewoon lekker bij jullie winkelen ;-)

 19. Supergoed idee! Ik ben alleen totaal geen fan van koffiesmaak. Kun je de koffie met iets anders vervangen?

 20. Wat leuk! Wist niet dat zo’n fairtrade week bestond. Nu ik op kamers ga ben ik me al een beetje aan het voorbereiden op waar ik ga winkelen en wat. Leuk om te zien dat Aldi ook ‘gewoon’ goede producten heeft. Ga zeker als het zover is even een kijkje nemen bij hun. En oh jullie foto’s zo mooi! Kan ik echt nog wat van leren ?

 21. Ze staan in de oven! Al wat van het beslag geproefd ;), lekker! Alleen gebruik ik een volgende keer minder suiker, vind het wel erg zoet ;)

 22. […] eigenlijk is chocolade altijd goed. Ik maakte vegan koffie-chocolade muffins naar een recept van De Groene Meisjes met ingrediënten die ik gewoon in de voorraadkast had en ze smaakten heerlijk! Je maakt de muffins […]

 23. Gisteren dit recept gemaakt, en het viel bij iedereen in de smaak!
  Zelf heb ik de hoeveelheid suiker verlaagd met 40 gram, was alsnog zoet genoeg! Supernice recept, deze blijft in mn favo recepten!

  1. En vandaag opnieuw! dit maal met kokosrasp op de bovenkant en blokjes chocolade die er gedeeltelijk aan vast smelten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *