Onthaasten the oldskool way

…en adem uit. Ik ben toe aan een cursusje ‘onthaasten anno 2014.’ Jullie ook? Doe dan maar gezellig mee! Genoeg van al die stress en het ‘snelle leven?’ Vandaag deel ik wat tips met jullie om het wat rustiger aan te doen. Ik heb vooral nagedacht over hoe mensen vroeger (bijvoorbeeld in de jaren 60 en 70) in het leven stonden. Het leven was toen natuurlijk een stukje minder geavanceerd dan nu, maar dat had ook wel voordelen. Ik heb het idee dat het leven destijds minder complex was en dat mensen daardoor meer tijd voor elkaar hadden, minder stress hadden en rustiger aan deden. Goed, we leven gewoon niet meer in die tijd. En nee, niet alles was beter vroeger. Maar er zijn wel manieren om een beetje terug te gaan naar die tijd. Hoe doe je dat dan?

32f55a867d27dc7e6280761ff39fa265

Bijvoorbeeld door platen te draaien, in plaats van eindeloos gratis cd’s te downloaden. Sinds de komst van de Crosley platenspeler, in het fijne roze koffertje, draai ik bijna alleen nog maar plaatjes. De hele beleving van het luisteren naar muziek is anders. Nu moet ik een beetje overgeven in mijn mond als ik zeg ‘de hele beleving,’ maar ik wist het gewoon niet anders uit te drukken. Het is het geluid, dat gekraak wanneer de naald net op de plaat terecht komt. En dan het hele gebeuren: de plaat om moeten draaien, op moeten staan van je stoel om een nieuwe plaat te pakken. Ik ben veel bewuster bezig met waar ik naar luister. Daarbij komt dat ik het leuk vind om te zoeken naar vinyl in kringloopwinkels of op internet. Kortom, naar muziek luisteren wordt op deze manier een hobby, in plaats van iets wat er gewoon bij hoort.

Ha?kan Dahlstro?m Photography

Ook lekker retro: analoge fotografie. Echt niet alleen hipsters hebben een hang naar alles wat analoog is. Heel veel mensen vinden het weer leuk om te moeten wachten op het resultaat van een fotoshoot, in plaats van op de achterkant van de camera te kunnen kijken. Hoe leuk is het om polaroids in een schoenendoos te stoppen en na een uur te kijken wat eruit is komen rollen? Een fotorolletje voor in de camera van je opa. En dat je dan 24 foto’s hebt. Vroeger, als ik met mijn ouders op vakantie ging, kreeg ik een rolletje van 36 foto’s. Ik kon mijn geluk niet op. Ik telde uit hoeveel foto’s dat per dag waren en was de hele vakantie bezig met bedenken: wat zal ik eens fotograferen? We lieten het rolletje dan meestal op het vakantieadres nog ontwikkelen (we gingen vaak 3 weken naar Terschelling,) zodat ik de foto’s mee naar huis kon nemen. Geweldig vond ik dat. Datzelfde effect heeft een Polaroid camera op mij. Altijd gehad ook, trouwens. Ik leende de Polaroid camera van mijn vriendinnetje Nora en was na 8 foto’s (zoveel zitten er op een film,) helemaal verkocht. Ik heb nu zelf een camera besteld, zodat ik straks de mooiste Polaroids kan maken van speciale gelegenheden. Aangezien een film, met 8 foto’s, rond de 20 euro kost, is het ook alleen voor speciale gelegenheden. Maar hoeveel leuker is dat dan eindeloos te kunnen schieten met je iPhone? Natuurlijk, voor het alledaagse gebruik ben ik heel blij met de uitvinding van de digitale fotografie. Kijk naar al het fotomateriaal op ons blog. Maar ik kijk er enorm naar uit om straks met een casette met 8 foto’s erop door Amsterdam te gaan wandelen. Amsterdam vastleggen in Polaroids. Ik omhels mijn innerlijke hipster.

77e5af7926b2dcc1b9700ee1cfaf5a41

Ik heb het idee dat mensen vroeger bijna altijd alles zelf maakten. Was er iemand jarig? Dan bakte je zelf een taart. Een appeltaart of mokka-schuimtaart, of een boerencake met vulling. Tegenwoordig rennen we naar Albert Heijn of de Hema, het liefste om een taart met foto-opdruk te bestellen. Noem me een oma, maar ik word van bijna niks blijer dan van het bakken van een taart. Ik vind het dus echt ontzettend leuk om een uur in de keuken te staan (om vervolgens de keuken als een ravage achter te laten, dit terzijde,) en dan een uur te moeten wachten op de oven en dan vervolgens als een kind zo blij te kijken wat het eindresultaat is. Bakken is echt iets magisch. Ik bedoel, denk even na: je stopt een X aantal ingrediënten in een oven en er komen gewoon koekjes uit! Nog even los van of je baksel lukt of niet, volgens mij werkt bakken heel therapeutisch. Voor mij in ieder geval wel. Het is mijn perfecte manier om te onthaasten. Oja, bij voorkeur bak ik terwijl het buiten heel hard regent, voor dat extra beetje nostalgie.

Om in de keukensfeer te blijven: misschien vind je het lastig om te ontspannen. Ik heb daar last van als ik stress heb of oververmoeid ben. Terwijl ik dan eigenlijk zou moeten ontspannen, lukt het me niet. Ik probeer dan wel eens een boek te lezen, maar zelfs daar heb ik moeite mee. Wat ik dan wel eens doe, is gewoon lekker bladeren door kookboeken. Hier en daar plak ik dan een post-it briefje bij een recept dat ik een keer, als ik daar zin in heb, wil uitproberen. Verder blader ik gewoon, kijk ik naar de foto’s en doe ik inspiratie op. Ik denk dat bijna iedereen wel een paar ongebruikte kookboeken in zijn kast heeft staan. Pak ze er eens bij, installeer jezelf ermee op de bank en droom lekker weg bij al die recepten die je nog eens kan gaan maken. Als je meer tijd en rust hebt gevonden.

Het is heel cliché om te zeggen, maar de uitvinding van de mobiele telefoon heeft ons niet echt goed gedaan. Nouja, tuurlijk, het is superhandig en we zouden er allemaal niet meer zonder kunnen, maar.. Is dat zo? Kunnen we er niet meer zonder? Is het niet een keer leuk om uit te proberen of we dat inderdaad nog kunnen? Waarom niet je telefoon een keer een dagje bewust thuis laten? Ik denk dan meteen: maar stel dat er iets gebeurt. Ik moet bereikbaar zijn! Hoe deden mensen dat vroeger? Ze gaven het nummer van hun werk (bijvoorbeeld) door aan de familie, zodat er altijd iemand te bereiken was. We kunnen het ons bijna niet meer voorstellen, omdat we eeuwig en altijd maar bereikbaar zijn. Soms ben ik het spuugzat. Dan kijk ik na een les (lessen duren anderhalf uur,) op mijn telefoon en dan word ik gewoon helemaal gestoord van alle meldingen die er binnenkomen. En nee, niet alleen van gemiste oproepen en whatsapp-berichten, maar ook van Instagram, Facebook en Twitter. Oh en Snapchat, wat ik zo nodig moest aanmaken, omdat iedereen het had. En natuurlijk, ik heb die meldingen allemaal uitgezet, anders zou ik de hele dag geluidjes horen. Maar ze poppen nog wel op als ik mijn telefoon ontgrendel. Het is toch niet te geloven? Waarom zouden we de hele dag maar alles moeten lezen? Ik ben echt benieuwd hoe het zou zijn om na een dag werken thuis te komen en dan pas op je telefoon te kijken. Of nog “extremer”: ik heb wel eens overwogen om weer een telefoon te nemen waarmee ik alleen maar kan bellen en smsen. Lekker goedkoop ook! Maar goed, ik zou bijvoorbeeld Instagram weer heel erg missen. Daar ga je al. Kortom: we zijn lekker vergroeid met onze telefoons. Dat moet toch af en toe, voor een dagje of een paar uur op zijn minst, wel anders kunnen?

05429e6370255c0edbfe0b9c63a56ba6

Hetzelfde geldt natuurlijk voor de computer. Bless the internet, ik ben er dolblij mee. Maar als je gaat bedenken hoeveel stress en spanning er uit deze machine komt? Dat is niet te geloven. We maken ons druk om dingen die we lezen, we praten met mensen over de hele wereld, we krijgen de hele dag door informatie naar ons hoofd geslingerd en onze ogen en oren draaien overuren om alles te verwerken. Ik heb me iets voorgenomen. Het is iets heel simpels, maar het is een begin: ik wil nog maar 1 venster open hebben in mijn browser. Dus geen Facebook, Twitter, Gmail, Google en blog-tabbladen tegelijkertijd meer. Ik moet maar eens proberen met 1 ding tegelijkertijd bezig te zijn. Dus niet bloggen, Facebooken en Twitteren tegelijkertijd. 1 voor 1. Op het moment dat ik dit schrijf heb ik alleen dit venster open. Pas als ik klaar ben met dit artikel mag ik weer naar Facebook.

Ook zo’n moderne ‘ziekte’: overal met de auto naartoe gaan. Of oké, met het openbaar vervoer. Als het nou heel hard regent en je kunt echt niet verregend op je afspraak aankomen, dan is het natuurlijk heerlijk om droog van A naar B te kunnen. Maar soms moet je toch wel eerlijk toegeven dat je net zo goed had kunnen gaan fietsen of wandelen. Ik ga graag lopend naar dingen toe. Fietsen in Amsterdam zal nooit mijn favoriet worden, schat ik zo in. Ik ga gewoon liever lopen. Lekker op mijn gemakje naar het centrum bijvoorbeeld. Nou, dan ben ik wel een ruim half uur onderweg hoor. Maar dat maakt me helemaal niets uit! Vooral op zaterdag is het heerlijk. Je beweegt je gemakkelijk door de drukte heen en je hebt nog eens de tijd om onderweg om je heen te kijken. Wandelend boodschappen doen is letterlijk het nuttige met het aangename combineren: het is ontspannend, maar ook lichamelijk inspannend. Goed voor de conditie dus! Wandelend ben je gewoon veel flexibeler dan op de fiets en zeker dan met de auto. Ik hou ervan!

90c2c7be1a6702ebf20888a50acc470b

Over wandelen gesproken: het toppunt van onthaasten is voor mij door te doen alsof ik op vakantie ben. Dat kan in mijn eigen stad zijn, maar nog beter werkt het in een stad of plaats waar ik nog niet eerder ben geweest. Al is het misschien maar een stadje op een halfuur afstand van je eigen woonplaats, het kan echt als een uitje voelen. Struinen door onbekende straatjes, windowshopping, de plaatselijke sojalatte uitchecken, een bezoekje brengen aan dat schattige museumpje dat eigenlijk toch wel heel weinig voorstelde. Al met al is het helemaal niet zo spannend, maar dat is misschien ook wel juist de bedoeling. Je kan alles even lekker loslaten en je neemt de tijd om om je heen te kijken. Dit doet me denken aan het feit dat mensen tegenwoordig allemaal naar heel spannende vakantiebestemmingen willen. Ik zelf trouwens ook hoor, want ik wil dolgraag naar San Francisco en Bali. Maar wat is er eigenlijk mis met ons eigen vertrouwde Nederland? Of bijvoorbeeld de Zuiderburen? Er is nog zoveel moois te ontdekken!

3b61c77e31d1cd5a476e5d0f980c35de

Ga je eens specialiseren in iets waarvan je nu misschien denkt: waarom is dat nuttig? Bijvoorbeeld het perfecte melkschuim maken op je koffie. Is het nuttig? Welnee. En daarom moet je het dus juist doen! Zorg dat het iets is waarover je je niet al te erg kan gaan frustreren. Het idee is dat het wel leuk moet blijven. Verwacht dus bijvoorbeeld niet van jezelf dat je binnen 2 weken vloeiend Koreaans spreekt. Gaat niet gebeuren. Zoek iets ogenschijnlijk kleins, waar je toch heel trots op gaat zijn. Ben je een beetje een crafty girl? Zoek eens naar ouderwetse handwerkbladen en probeer hier iets uit te maken. Hoe oldskool is dat?! Op Pinterest vind je ook een oneindige schat aan DIY-ideetjes. Hier kan je je de rest van je leven nog wel vermaken, schat ik zo in. Handwerken klinkt natuurlijk enorm tuttig, maar is eigenlijk weer heel erg hip. Kijk maar eens op internet (of bij de plaatselijke koffietent) hoeveel mensen er weer aan het breien en haken zijn. Mijn vriendinnetje Jildau komt iedere week enthousiast thuis van haar naaicursus. Dat dit soort trends weer terugkomen is niet voor niks!

En eigenlijk geldt dat voor heel veel trends van nu. Dat waren vroeger dingen die de normaalste zaak van de wereld waren. Zoals lp’s spelen, analoog fotograferen en taarten bakken. Het is allemaal hartstikke ouderwets en daarom juist ook zo ontspannend. Althans, dat is mijn idee erover. Ik zie een heel sterk verband tussen ouderwetse dingen en onthaasten. Hoe zit dat met jullie? Welke tips pas jij al toe, of wil je gaan toepassen? En heb je nog andere tips voor me? Ik lees ze graag bij de comments! (oh, de plaat is afgelopen. Ik ga hem even omdraaien!)

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

27 gedachten over “Onthaasten the oldskool way

 1. Wat een super leuke blog! Ben het helemaal met je eens. Ik ben vroeg wakker, kan niet meer slapen, heb 2 boeken naast me liggen maar pak toch mijn telefoon. Ik zag op fb net een foto voorbij komen met wachtende mensen op een station. Iedereen is met zijn telefoon bezig op één persoon na. Als bijschrift staat er iets bij in de zin van wat die ene persoon toch aan het doen is. Naar de wereld om zich heen kijken? Het is toch erg dat we zo vast zitten aan onze telefoon? Dus knip ik zo mijn bedlampje aan, pak een boek en ga lekker lezen. Verder ga ik me vandaag opgeven voor zangles. Ik stelde het telkens uit omdat ik geen rust in mijn hoofd heb, maar dat krijg ik met al die prikkels om me heen waarschijnlijk nooit… Fijne dag iedereen ♡

 2. jaaa goed idee :) ik bak altijd om tot rust te komen, en nu mijn vriend een nieuwe platenspeler heeft gekocht, vind ik het heerlijk om daar naar te luisteren. ook wandelen helpt mij altijd om tot rust te komen, even lekker aan niks denken (probeer ik dan..). ik wil vooral leren om eens wat vaker mijn telefoon & laptop weg te leggen, daar lijk ik soms wel aan vastgeplakt. en ook om iets creatiefs te gaan doen, vroeger nam ik tekenlessen in tijden van stress, zodat ik in ieder geval een uurtje per week niet aan alle andere dingen dacht en me volledig concentreerde op de les die ik volgde! wat een fijn artikel, ik ga eens nadenken over wat ik nog meer wil gaan doen :)
  xo, cheyenne

  1. tekenlessen werken volgens mij ook heel therapeutisch! Althans, ik lees er wel eens iet over in de Flow enzo. Misschien maar weer eens oppakken dan? :)

 3. Grappig die hang naar de jaren waarin ik ben geboren en opgegroeid. Ik ben geboren in 1960 en de 70-ties waren onze middelbare schooljaren.
  Toch ervoeren wij toen ook druk maar dat zal van alle tijden zijn. Waar je in leeft is wat IS om het zo te noemen maar als ik nu terugkijk is er idd wel veel veranderd!
  Niet alsmaar je smartphone checken maar af en toe een vriendin bellen, brieven schrijven en wachten op een brief terug, foto’s, sparen voor de nieuwste lp van Abba of Queen die je dus niet a la minute had. Cassettebandjes steeds opnieuw opnemen en afspelen en…..vooral ook terugspoelen!
  Zocht je info dan fietste je naar de bibliotheek en zocht daar naslagwerken op, niks niet ff googelen en dan zocht je meteen nog wat leesboeken uit waar je thuis met een beker thee mee ging zitten.
  Slow coffee, geen snelle espresso, een tv serie bleef je voor thuis en daar ging je voor zitten want opnemen was er niet bij laat staan dat je iets had als programma gemist.

  Als ik alles zo lees was het idd minder snel, rustiger en door het vaker moeten wachten denk ik ook bewuster van wat je wel had en deed.
  En ik ben nu 50 er en ik heb een smartphone, tablet en laptop. Ik google, download boeken en muziek, heb dus geen abo meer op de bieb, ik Facebook en Twitter en vlieg mee in de tijd.
  Maar ook ik heb een sterke hang naar de tijd van toen en vraag me wel eens af of het nu allemaal zoveel beter is?

  Wat ik leuk vind is dat er nu wel een beweging is van mensen die weer gaan handwerken, breien en haken vooral, dat er veel naar kringlopen wordt gegaan en dat er hele groepen aan het bakken zijn geslagen. Prachtige taarten en cupcakes zie ik langskomen maar ook steviger dingen zoals bananenbrood enz.
  Een beetje van toen en een beetje van nu, handig gebruik maken van de snelle dingen van nu zodat je tijd en rust hebt voor de dingen van toen, een goeie mix!

  1. Leuk om zo’n reactie te lezen van iemand die ‘de goeie ouwe tijd’ en de snelle moderne tijd uit eigen ervaring naast elkaar kan zetten!

 4. Ben toevallig ook onlangs (weer) aan het breien geslagen en het is heerlijk. Moet stiekem wel bekennen dat ik mijn tablet erbij houd voor instructiefilmpjes enzo, haha. Maar even helemaal alles vergeten en priegelen met de wol is heerlijk. Voor iedereen die ook aan de slag wil: ga advies vragen bij de zeer deskundige eigenaresse van Handmade Heaven op het Kastanjeplein en check VeryPink.com, een fanTAStische website waar je op een geweldige manier zelf kan leren breien, met filmpjes en FAQs en alles erop en eraan. Het is wel in het Engels, maar als je er niet uitkomt, kan ik je de vertalingen van de breitermen wel even geven :). Overigens staan haar instructiefilmpjes ook op Youtube, zoek op Very Pink Knits. Jammer dat ik hier geen foto kan plaatsen van de superhippe colsjaal die ik net af heb, haha.

 5. Goede tips meiden! En soms kan het onthaasten ook in hele kleine dingen zitten. Check de link eens en probeer te genieten zoals dit meisjes doet

  http://www.bloglovin.com/frame?post=2311499693&group=0&frame_type=a&blog=2063627&link=aHR0cDovL3d3dy5mcm9vdC5ubC9wb3N0dHlwZS9mcm9vdC9jdXRlLWtsZWluLW1laXNqZS1lcnZhYXJ0LXZvb3ItaGV0LWVlcnN0LXJlZ2VuLWVuLWlzLW9uZ2Vsb2ZlbGlqay1lbnRob3VzaWFzdC8&frame=1&click=0&user=0

  Chagrijnig door de regen lopen, kan altijd wel weer. Ik kreeg hier spontaan zin van om door de regen te gaan dansen…;-)

 6. Ik ben er ook achter gekomen dat dat ‘moeten moeten moeten’ totaal niet werkt voor mij. Dus ik wil niet elke dag op Facebook helemaal terugscrollen naar het berichtje dat ik de dag ervoor het laatst gelezen heb en vanaf daar weer verder scrollen om alle nieuwsupdates te lezen. (Dat deed ik echt) En dan nog: Mijn vrienden zijn allemaal superlief hoor, maar ik word overspoeld met niet zo boeiende facebookberichten. Dat ze nu net de nieuwe tafel in de kamer hebben neergezet bijvoorbeeld. Zoiets zie ik veel liever in het echt.
  Wij willen heel graag een LP-speler, maar hebben er nog geen aangeschaft. Het leuke is dat we al weten dat we er eentje willen hebben maar we gaan hem vragen voor onze bruiloft. Dat is pas in augustus maar zo hebben we nog iets leuks om naar uit te kijken. En vragen we ook echt iets dat we willen hebben als stel.

  Gisteren was ik op visite bij mijn vriendinnetje en zij hebben helemaal geen tv. Ik vind het zo heerlijk als ze dan nuchter en grappend zegt: “We zijn net hippies.” Ik heb zelf een oude tv gekregen en die staat nog wel eens aan, maar we gebruiken de tv vooral voor het kijken naar series met onze DVD-speler (ook gekregen). Scheelt ook een hoop in het drukke leven hoor. We luisteren muziek (nog steeds CD’s dat wel, maar geen 100 nummers achter elkaar op de iPod), kijken naar Wie is de Mol en series en we lezen.
  Ik denk dat het gaat om ook in rust om je heen te kijken. Wat wil je? Waar word jij rustig van? Ik ga enorm graag naar de bibliotheek. Ik word rustig van ‘aanrommelen’ in huis. Gewoon wat opruimen, wat schrijven, mediteren, wat lezen… en straks als het lekkerder weer wordt, ga ik weer in mijn tuin aan de slag. Het klinkt allemaal hopeloos oubollig maar ik word er vrolijk van.
  Ik probeer eens per week eens goed omhoog te kijken, om het kind in mij weer wakker te krijgen. Dat stond in mijn doelen voor dit jaar: http://mrsstilletto.blogspot.nl/2014/01/mijn-doelen-in-2014.html Dan kijk ik naar de wolken die langzaam voorbij drijven, iets wat ik vroeger ook deed. Dus waarom zou je niet wat dingen van vroeger oppakken waar je toen rustig en gelukkig van werd? Ook dat ontstresst heel erg!

  Er zijn veel dingen van ‘vroeger’ die mijn interesse ook hebben en ik begrijp best dat meer mensen een hang naar die tijd en dat rustige hebben. En ik vind het alleen maar een fijne ontwikkeling! Leuke tips van je en hopelijk heb je ook nog wat aan mijn comment ;)

  PS Ik heb ook maar één tabblad per keer open staan :)

 7. Nog een tip voor analoge fotografie: koop een wegwerpcamera bij de Hema of de Kruidva. Zitten 24 foto’s op en kosten vaak 5-6 euro. Doordat je allen bij speciale gelegenheden fotografeert doe je daar best een tijdje mee en het is heel leuk om na een x aantal maanden te kijken wat je allemaal verzameld hebt. Ik hang de mooiste foto’s daarna aan de muur :)

 8. Verhuis naar Italië of Zuid-Frankrijk !
  Ik denk dat mensen het toen net zo druk hadden als nu, alleen op een hele andere manier. Het is ook een kwestie van cultuur. Ik ben opgegroeid in zuid frankrijk, in een erg mediterraanse omgeving, en alles is daar een stuk rustiger. Voor praten (lees roddelen) met de buren, ETEN, en andere dingen nemen mensen de tijd. Imagine : in de zomer iedere avond tot laat eten, de volgende ochtend lekker uitslapen, ’s middags weer eten, en dan natuurlijk siësta om je weer voor te bereiden op het avondeten, zo leef je daar echt!
  Soms zou ik wel naar Nederland terug willen verhuizen, omdat alles wat sneller en “productiever” gaat, maar ik weet niet of ik het zou uithouden, ik zou mijn apéro echt missen :)

 9. Leuk stukje. Nu ik sinds een maand met een burn out thuis zit is mijn belevingswereld een stuk veranderd. Even snel, snel, iets doen zit er fysiek en mentaal gewoon echt niet in. Dus dat onthaasten lukt mij nu echt meer dan prima. Wat ik de laatste paar weken veel heb gedaan is in een leuk notitieboekje quotes, songteksten, lijstjes en foto’s zetten die ik mooi vind/ me ergens aan doen denken. Een soort van inspiratie/ herinneringen boekje zeg maar. Ik zit 1 middag/ avond per week heerlijk te knippen en te plakken. Niet alleen kom ik tot rust, maar ik kan ook mijn creativiteit kwijt en krijg inzichten in mezelf waar ik me voorheen niet bewust van was.

 10. Hoe heerlijk om dit te lezen. Onze hoofden zitten allemaal zo vol, we moeten blogs lezen en schrijven, twitteren, pientersten, facebooken, creatief zijn, alle tv programma’s kennen om op het werk mee te kunnen praten ( bweeeeek), lezen, sporten, gezond eten, presteren… Pffff
  En dan ontstaat er een soort tegenbeweging, die zo mooi is: moestuinieren, craften, genieten van plaatjes op een ouderwetse platenspeler, trouwens die van jullie is tof, polaroids fotootjes nemen, hier wordt ik blij van. Zelf ben ik een serieuze poging aan het doen om te gaan infominderen want mijn hoofd lijkt soms een bijenkorf

 11. Tja, ik ben voor veel mensen nog de enige die ze moeten sms-en omdat ik geen smartphone heb… en ja, natuurlijk is whatsapp, etc, etc wel handig, maar wat ben ik blij met een telefoon die alleen belt en smst.
  Al die andere dingen die ik wel op mijn computer als ik er tijd voor maak :)

 12. Geweldig blog, waarbij ik smakelijk gelachen heb over je idee omtrent bakken…Nou in de jaren 80 gingen we ook gewoon naar de Hema en kocht je daar een slagroomtaart of mokkataart met van die gekleurde kaarsjes…maar inderdaad was echt niet alles beter maar wel anders…
  Trouwens ik heb sinds vorig jaar geen mobile telefoon, en heb gewoon weer een knalrode huistelefoon, met haha een draaischijf..en geloof mij, dat is echt heerlijk rustig en heb geen enkel probleem met als er eventueel iets gebeurd…heb tenslotte altijd nog een mond en kan dingen vragen indien nodig…en dat werkt nog steeds prima!

  Ik heb genoten van dit blog,
  Groetjes Petra

  1. In de jaren 80 misschien wel inderdaad, maar in de jaren 50/60 volgens mij toch echt niet… In elk geval, ik houd me graag vast aan die gedachte ;)

 13. Ik haak me een ongeluk. Heel ouderwets, heel ontspannend, heel therapeutisch en je houdt er nog iets functioneels aan over.

  Dat mijn huis vol ligt met mutsen, sjaals en allerlei projecten die half af zijn, en dat ik Door mensen die mij niet zo goed kennen best botte reacties krijg, neem ik voor lief :)

  1. Lekker blijven haken Miek! Wat een ander er misschien ook over te zeggen heeft :)

 14. Heerlijk stuk, ikzelf ben opgegroeid in een creatief nest. Dus ik hou me bezig met verschillende handwerken, niet het ‘normale’ breien of haken. Wel breien op een breiring, punniken, tapijtjes knopen met smyrnatechniek. Of gewoon een linosnede maken. Alles wat ik doe is goed om mijn hoofd leger te krijgen en werkt zeer therapeutisch, want je hebt nooit onmiddellijk resultaat :D

 15. Ik had bakken eigenlijk nooit als oldskool gezien, waarschijnlijk omdat er bij mij thuis nooit een taart van de supermarkt binnen komt, alles bakken we zelf haha.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *