Op de tweesprong van moeten en willen – winactie

op de tweesprong van moeten en willen

In september 2015 schreef ik over de Engelstalige versie van dit boek: “The crossroads of should and must gaat over het vinden van je passie. En het vinden van een middenweg tussen wat moet en wat je zou willen doen. Ook behandelt het allerlei drempels waar je tegenaan kunt lopen (‘maar hoe doe ik dat dan met geld?’ en ‘hoe doe ik dat als ik een gezin heb?’ en ‘hoe weet ik dan wat mijn passie is?’) en hoe je daarmee om kunt gaan. Ik ben enorm onder de indruk van dit boek. En als ik zeg enorm, dan bedoel ik eigenlijk ENORM en dan zou ik willen toevoegen dat iedereen dit boek zou moeten lezen!’

Nu het boek is vertaald naar het Nederlands – met als titel ‘Op de tweesprong van moeten en willen,’ kan ik mijn eigen quote alleen maar onderstrepen. Dit boek is hands down mijn favoriete zelfhulpboek over dit onderwerp. Ik laat het boek vandaag nog eens zien (maar nu de Nederlandse versie) én ik mag een leuk cadeautje weggeven!

op de tweesprong van moeten en willen

Dit boek gaat, zoals ik al schreef, over het vinden van je passie. Maar niet alleen dat, ook over het praktisch toepasbaar maken van het leven van je dromen. Ik weet nog goed dat ik dit boek uit had en dacht: ik weet precies wat ik wil, ik ga het nu doen ook. En zo geschiedde. We zijn nu een maand of negen verder en ik denk dat ik wel kan zeggen dat ik mijn passie heb gevonden én er mijn werk van heb gemaakt. Niet dat het lezen van zo’n boek alles oplost, maar het kan je wel extra motiveren en inspireren – neem dat maar van mij aan.

op de tweesprong van moeten en willen op de tweesprong van moeten en willen

Het boek staat bomvol met inspirerende quotes en gedachten, zonder dat het ooit corny wordt. Dat komt denk ik door de toffe stijl waarin het is vormgegeven. Dit is wat je noemt een ‘geïllustreerd zelfhulpboek’ en dat is sinds het lezen van dit boek één van mijn lievelings genres geworden. Het maakt dingen zo lekker visueel en daardoor soms echt inzichtelijker.

op de tweesprong van moeten en willen

Het boek is nuchter en oprecht. Het is geen ‘glorie Halleluja, doe waar je zin in hebt en zoek het verder lekker uit!’ boek. Het laat heel duidelijk zien dat we allemaal onze twijfels hebben en dat we allemaal met dezelfde zorgen rondlopen. Waar die zorgen vandaan komen? Grotendeels vanuit een perceptie die ons al van jong af aan wordt opgedrongen. We moeten van alles en we moeten vooral ook altijd maar verstandige keuzes maken. En het liefst doen we ook nog een beetje gewoon – zoals iedereen.

Well, fuck that. Ik doe lekker wat ík wil.
(en ja, ik betaal mijn rekeningen netjes op tijd ;))

op de tweesprong van moeten en willen op de tweesprong van moeten en willen

Op de tweesprong van moeten en willen geeft je nieuw energie en zin om ook écht aan de slag te gaan met dat wat je zo graag zou willen doen. Ik zou het daarom een activerend boek willen noemen, omdat je bijna wel moét overgaan tot concreter nadenken over – en misschien zelfs ook wel handelen naar. Ik kan niet genoeg benadrukken hoe ontzettend veel ik van dit boek houd.

Winactie – GESLOTEN

Van uitgeverij Lev. mag ik maar liefst vijf exemplaren van Op de tweesprong van moeten en willen verloten onder de lezers van mijn blog. Zo cool vind ik dat, want ik wil echt heel erg graag dat veel mensen iets aan dit boek gaan hebben. Wat je moet doen om kans te maken?

Laat een reactie achter onder deze blogpost, waarin je vertelt waarom jij dit boek goed kan gebruiken. Of misschien heb je een vriend, collega of familielid in gedachten die iets aan het boek zou kunnen hebben? Mag natuurlijk ook! Vertel in elk geval waarom het boek op dit moment zo toepasselijk is en wie weet ligt het volgende week bij jou in de brievenbus!

Boek kopen

Wil je niet wachten en meteen gaan lezen? Snap ik ook. The Crossroads of Should and Must kost €14,43 bij bol.com. Op de tweesprong van moeten en willen kost €19,99 bij bol.com. (dit zijn affiliaitelinks – dat betekent dat als je een boek via deze link besteld, ik een percentage van de opbrengst krijg.) Uiteraard zal het boek ook bij de betere boekhandel te koop zijn. En reken maar dat ook de Nederlandstalige versie een bestseller gaat worden!

Goed, brand maar los! Wie doet er mee aan de winactie? En waarom denk je dat jij of een vriend/vriendin/familielid het boek echt heel goed kunt gebruiken?  Ik ben heel benieuwd! Succes iedereen :) 

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

443 gedachten over “Op de tweesprong van moeten en willen – winactie

 1. Wát een gaaf boek. Ik ben nu ook al helemaal verliefd op de vormgeving!
  En dat is nou precies wat linkt aan waar ik mee bezig ben; gaan doen wat ik écht wil op creatief gebied.
  Dit boek springt er ontzettend uit, en ik ben erg benieuwd.

  Daarnaast heb ik best een clubje mensen om mij heen die ook op zoek zijn.
  Dit boek kan volgens mij ook ontzettend inspirerende gesprekken opleveren.

  Ik doe gráág mee!

 2. Die zou ik wel willen winnen, om te kijken of het lukt om van mijn zelfsabotage af te komen. Ik wil die studie doen, dat werkstuk maken, astroloog worden…. En toch zet ik niet door. Ik hoop dat dit boek me een steuntje in de rug kan geven om dit patroon te doorbreken.

 3. Ik zie op één van je foto’s staan: “wanneer begin ik met wat ik echt wil”, en dat is PRECIES zoals ik nu (op de mijlpaal van 30) vaak denk. Het is een thema wat al sinds de middelbare school bij me speelt, en waar ik dagelijks wel eens een gedachte aan kwijt ben. Kleine stapjes worden wel al gezet, maaaaaaar dit boek ziet er wel uit als iets wat een grote stap zou kunnen veroorzaken! <3

 4. Hoi,
  Oh JA! Dit boek is nu echt wel op mijn lijf geschreven. Ik ben sinds een jaar bezig om mij wat meer te focussen op mijn passie: gezondheid in al zijn facetten. Ik heb een fulltime job en het gevoel dat ik nog steeds niet genoeg tijd kan spenderen aan wat ik echt wil doen + ik weet ook niet goed hoe ik het moet gaan aanpakken.
  Dus pretty please 1 boekje voor een healthy girl met een grote droom. :)

 5. Heel mooi! Deze zou ik graag eerst aan mijn moeder willen uitlenen, omdat zij na 38 jaar werken uit het bedrijf is gezet. En vervolgens zou ik hem ook heel graag zelf lezen natuurlijk :)

 6. Vanaf dat ik begon met werken na mijn studie volg ik al mijn hart en voel dat ik heel erg op mijn plek zit met wat ik doe en waar ik op dit moment in mijn leven sta. Maar, ik ken absoluut wel iemand die ik heel erg zou inspireren met dit boek! En ik weet dat ze hard bezig is met keuzes maken en uit te vinden wat ze graag wil doen. Dit boek zou een geweldig kadootje voor haar zijn.

 7. Dit soort zelfhulpboeken vind ik sowieso echt heel fijn om te lezen. Of je ze nu om een specifieke reden nodig hebt of niet, ze zijn sowieso inspirerend. Waarom ik dit boek op dit moment goed kan gebruiken? Wel, ik verlaat de middelbare school over een week. Ik heb wel al een nieuwe studie gekozen die me oprecht interesseert en waar ik wel naar uit kijk, maar buiten die studie weet ik helemaal niet wat ik ga doen met mijn leven. Ik heb geen idee wat ik leuk vind, wat ik tijdens die studie (buiten het studeren om) graag wil doen of wat mijn dromen voor daarna zijn. Dat is een struggle waar ik tijdens de middelbare school ook altijd al mee zat. Ik deed vrij weinig omdat ik gewoon niet echt weet wat ik wil en als ik het weet durf ik het niet, wat jammer is. De afgelopen zes jaar vond ik dit persoonlijk nog niet zo’n drama. Ik zat tussen mensen die ik goed kende, in een veilige omgeving en het voelde niet als een drama als ik daarbuiten gewoon vaak thuis zat te dromen van dingen zonder ze te doen of me soms eens lichtjes te frustreren aan hoe stom het is dat ik niet echt iets interessants doe met mijn leven.
  Volgens mij is dit een boek dat me hierbij wel kan helpen. Daarbuiten is het leuk om te lezen in mijn vakantie, dus ik doe graag mee aan de winactie!

 8. Ik wil het boek graag aan mijn moeder geven, dus het zou leuk zijn om hem voor haar te winnen! Mijn moeder heeft een baan die haar veel zorgen en stress kosten, maar heeft ook veel passies (koken) waar ze wat meer mee zou willen. Het is alleen het durven en doen wat haar nog tegenstaat, en het loslaten van wat ze nu heeft. Ik denk dat het boek haar zou helpen de vragen te stellen die ze misschien nodig heeft om tot een keuze te komen.

 9. Wat een gave winactie!

  Ik wil dit boek graag winnen omdat ik op het punt sta af te studeren en me met de dag steeds meer en meer afvraag of ik wel als een young professional aan de slag wil gaan bij een multinational. Iedereen om me heen doet het en van mij wordt dat ook verwacht. Het is echter de vraag of ik er op lange termijn gelukkig van word. Dit boek zal mij ongetwijfeld een push in de juiste richting geven.

  Ik ben benieuwd! :)

 10. Dit is echt wat ik nu nodig heb! Ik twijfel al zo lang over wat ik nou echt wil en wat ik wil gaan doen. Ik hoop dat dit boek me extra kan motiveren om eindelijk de stap te nemen.

 11. Ik maak graag kans op dit boek! Na een periode waarin ik ziek en herstellende ben geweest sta ik op zo’n tweesprong, wat ga ik nu verder doen in mijn leven en hoe richt ik die verder in. Heel lastig en ik weet niet eens waar te beginnen, dit boek zou daar zeker bij kunnen helpen!

 12. Wauw wat lijkt me dit een fantastisch boek!!
  En wat een mooie vormgeving :)
  Ik wil hem graag winnen omdat ik sinds dit jaar echt voor mezelf heb gekozen!
  Maar ik kan nog wel een wat extra hulp gebruiken en dit boek lijkt me een goede uitkomst.
  Daarnaast heb ik ook veel mensen in mijn omgeving die wel wat extra inspiratie nodig hebben
  Het lijkt me erg leuk met dit boek (door het uit te lenen of mooie gesprekken te hebben) een inspiratiebron voor mijn omgeving te zijn.

 13. Oh wat lijkt mij dit een geweldig boek! Sinds ik drie jaar geleden een studierichting moest kiezen zit ik behoorlijk in de knoop met mezelf. Het feit dat je moet kiezen op de leeftijd waarin je compleet aan jezelf gaat twijfelen en niet meer precies weet wie jij bent, komt ook niet zo goed uit… ik heb anderhalf jaar een studie gedaan, die me heel goed afging en ik ook wel interessant vond, maar het was zeker niet iets waar ik later m’n geld mee wou verdienen. Na veel twijfelen ben ik toen gestopt en opzoek gegaan naar een andere opleiding. Nu doe ik iets wat ik erg leuk vind, maar ik weet totaal niet wat ik er mee wil doen. En aangezien we worden opgeleid tot zzp’ers en gepushed worden ons netwerk uittebreiden, wil ik graag mijn tijd en energie stoppen in iets wat ik leuk vind. Zodat ik me daar op kan richten… en nu mijn probleem :p Ik weet gewoon echt niet wat ik leuk vind, wat ik kan of wat mijn passie of talent is. Ik weet dat ik nog jong ben (21) maar ik denk dat ik hier best wel wat hulp hij kan gebruiken x:

 14. Zou dit dan mijn antwoord zijn? Ik ben 26 en typisch zo’n gevalletje die totaaaal niet weet wat ze wilt. Al 6 jaar lang is dit mijn grootste struggle, stel ik mezelf vragen als wat kan ik, wat wil ik? Mijn hersenen blijven maar ratelen maar er komt niks uit, ik loop vast. Om mij heen krijgen vrienden en vriendinnen goede banen, doen wat ze altijd al wilde doen, jaloers kan ik ervan worden.

  Misschien dat dit boek me een duwtje in de rug kan geven :-)

 15. Ik zou dit boek heeel graag winnen voor mijn lieve mama! Zij zit al een tijd in de knoop met haar werk. Ik zou heel graag haar een zacht schopte onder haar kont geven met dit inspirerende boekje. Zodat de krachtige, moedige en dappere vrouw die in haar zit weer naar buiten durft te komen :)
  Maaike

 16. Natuurlijk lijkt het mij leuk dit boek te krijgen en daarna weer door te geven, we MOETEN niks met z’n allen. Alleen is het moeilijk evenwicht te vinden en te zien wat je nu volgens het ‘model’ doet of wat je echt volgens jouw eigen pad doet.
  Op het moment ben ik met een yoga teacher training bezig – wat eigenlijk weer een yogini training is – het leren wat mijn pad is, wat ik doe in dit leven en wat ik wil. Op het moment voelt het nog soms of ik mij in twee werelden bevind. Mijn passie/pad (yoga, meditatie, bezinning) waar ik volledig in kan opgaan en mijn ‘gewone’ leven met al het ‘moeten’ om rond te komen en baanzekerheid te hebben.

  Op het moment leef ik vooral op vertrouwen, dat al doende dingen duidelijker worden en de keuzes zich aan mij voordoen. Maar het lijkt mij heel interessant om dit boek te lezen! Dus al win ik ‘m of niet, hij staat op mijn lijstje! Thnx!
  Liefs, L

 17. Oh, wat tof! Ik heb hier zaterdag bij de boekhandel nog mee in mijn handen gestaan en ‘m niet gekocht omdat ik al twee andere boeken had uitgekozen die ik graag mee naar huis wilde nemen. Maar hij blijft trekken…
  Doe ik nu wat ik echt graag wil? Privé lukt me dat prima, maar zakelijk knaagt het al een hele tijd aan me dat wat ik niet doe, niet is wat ik wil. Na jaren lijk ik eindelijk te weten welke kant(en) ik op wil, maar ik ben shit scared om te beginnen want “anderen kunnen het vast veel beter dan ik” en ik ben zo blij dat ik eindelijk mijn richting heb gevonden, dat ik bang ben dat het “het” alsnog niet is of dat het mislukt. En wat zou het fijn zijn wanneer dit boek me helpt om de “guts” te hebben om het gewoon te DOEN!

 18. Wat een super leuk boek. Ik ken een hele boel vriendjes die dit zouden willen lezen, maar stiekem kan ik hem zelf heel goed gebruiken op dit moment. Ik ben sinds 3 maanden een eigen bedrijf gestart (wat tot nu toe niet veel meer is dan naar de KVK gaan, en een eerste opdrachtgever binnenslepen hehe) en ben nu nog heel erg zoekend naar de balans tussen moeten en willen. Ik heb al vrij helder wat ik wil, maar er zijn natuurlijk ook een aantal praktische moet-zaken die niet vergeten kunnen worden (de rekeningen inderdaad). En ook meerdere opdrachtgevers vinden :D (en gevonden worden…). Ik heb het idee dat dit boek je alsnog motiveert om te gaan doen wat je leuk vindt en waar je energie van krijgt en daarnaast alle praktische zaken juist bekijkt vanuit mogelijkheden in plaats van belemmeringen. Dat kan ik nu – ondanks dit kleine bewustzijn – héél goed gebruiken:)

  In liefs! Lisa

 19. Ik heb twee studies volbracht, vrijetijdskunde en filmwetenschappen. Twee leuke studies, maar nog steeds weet ik niet precies welke kant ik op wil. Ik hoop dat dit boek mij kan helpen!

 20. Oh my! Wat ziet dit boek er super tof en ook inspirerend uit! Ik zou hem onwijs graag willen lezen, waarom?;
  Sinds mijn afstuderen 3 jaar geleden weet ik nog steeds niet goed wat mijn passies eigenlijk zijn en wat ik überhaupt eigenlijk met m’n leven wil (oke dit klinkt heel groots, is het eigenlijk ook haha) Anyway toen ik pas je bericht zag over je samenwerking met Rosanne met visie vierkant heb ik gelijk contact met haar opgenomen en momenteel ermee bezig (dikke yay) En dit helpt me en ben hier al zoooo blij mee dat ik deze stap heb gezet! Dit boek lijkt mij een mooie aanvulling aan dit proces en ook voor erna. Fijn om er regelmatig bij te pakken als reminder en ik merk dat zulke dingen (quotes en dingen op papier zien staan etc.) ook inspirerend werken voor mij en gelijk een boost geven om dingen echt uit te gaan voeren ipv blijven hangen in m’n hoofd.

  Mooie dag verder! Liefs

 21. Wauw het boek ziet er alleen al fantastisch uit en met jouw verhaal erbij krijg ik er helemaal zin in. Ik sta op het moment op een punt waarbij dit boek heel goed van pas zou komen. Nog niet zo lang geleden gestart met mijn bedrijf en het roze wolk idee begint nu een beetje op te klaren maar mijn hoofd zit bomvol fantastische dromen. Feedback en handvatten van buitenaf zijn fijn bij het in elkaar tetrissen van het leven zoals ik dat graag zou willen. So.. bring it on ;)

 22. Oh yes! Ik word echt gelijk helemaal enthousiast! Ik ben afgelopen jaar afgestudeerd en werk nu al bijna een jaar bij mijn (oude) studie om wat meer inzicht te krijgen in wat ik nu precies wil doen. Dat bleek wat lastiger dan ik dacht en ik heb nu iets meer een idee van wat ik vooral niet leuk vind, maar nog niet echt van wat ik nu echt zou willen doen! Na september loopt mijn contract af en ga ik voor 2 maanden op reis; om te genieten, maar ook om hopelijk wat meer inzicht te krijgen in wat ik nu echt leuk vind. En dit boek kan ik heel erg hard gebruiken om daar achter te komen!

 23. Dit is nu echt een boek voor mij! Ik moet altijd heel veel van mijzelf en hetgeen ik ‘wil’ komt dus met regelmaat in het geding. Dus….ik wil dit boek, ik wil dit boek, ik kan heel veel leren van dit boek!!

 24. dag meiden, mijn reden; ik zit in een tweestrijd..kinderen krijgen wordt lastig, samenwonen- wel niet / doen? ik krijg nu de ruimte op mijn werk om meer met mijn passie te doen, maar wat is die eigenlijk? kortom; een nogal verwarde periode. ondertussen word ik ook al weer 33 jaar..wat moet en wat wil ik?

  ik hoop dat dit boek mij wat meer op weg kan helpen en deze in alle rust lezen.

  liefs uit Rotterdam,
  Dahlia

 25. Wow, ik doe graag mee aan deze winactie!! Ik denk dat dit boek me kan inspireren om mijn praktijk (waarin ik met Engelen werk) naar het volgende niveau te tillen. Een goede bijdrage op mijn weg om in de toekomst mijn baan in loondienst op te kunnen zeggen en fulltime te doen waar ik blij van word :)

 26. Ik ben net terug van vakantie en mijn vakantiegevoel nu al kwijt. Ik wil graag weer over dromen wat ik wil. En tips krijgen over hoe ik dat realistisch in mijn eigen leven kan toepassen.

 27. Wat een prachtig boek! Ik zou dolgraag mijn lieve perfectionistische vriend, die zo druk is met z’n baan, dit boek cadeau willen doen. Hij krijgt ook een hangmat van me cadeau, dus dit zou er perfect voor zijn, lekker relaxed lezen en genieten van het leven!

 28. Ik ben bijna 30, en blijkbaar zit ik volledig in mijn quarterlife crisis. Ik weet niet of ik doe wat ik wil. Met dit boek zou ik kunnen zorgen dat ik mijn leven onder controle heb en alle dingen doe ik zou willen doen.

 29. Wow, ik zou heel graag dit boek willen winnen voor mijn man!
  We zijn nu al een tijdje bezig om onze weg te vinden in wat we nou echt zouden willen, ook omdat we in een vrij turbulente tijd zitten. Een hoop tegenslagen en confrontaties om een gezin te starten, en ondertussen een beetje verdrinken in werk en de dagelijkse dingen die ‘moeten’… We zijn nu zo aangewezen op ons pure zelf en wat wij zouden willen, i.p.v. wat verwacht wordt of zou moeten.
  Ik ben inmiddels een paar jaar geleden een eigen bedrijf gestart en dit loopt goed, heb mijn draai gevonden, maar mijn man is nog flink zoekende en voelt ook een hoop dingen als moeten. Ik denk en hoop dat dit boek hem een extra zetje kan geven om te durven doen wat hij écht wílt :)

 30. Dit boek voor mijn lief! Ja, dat klinkt als een supergoed idee. Hij is zo getalenteerd, weet wat hij belangrijk vindt in het leven en heeft de wereld zoveel te bieden. Maar hij zit als kostwinner vast in een carrière die hem niet interesseert en hem leegzuigt. Lieve Merel, als ik dit boek niet win, koop ik ‘m lekker zelf voor mijn man!

 31. Ik heb net 3,5 dag werk opgezet, om eindelijk eens ruimte te maken voor creativiteit, passie en het ontdekken van mijn dromen. Heel veel zin in alle ruimte die ik heb gecreëerd om hiermee aan de slag te gaan maar ik kan zeker inspiratie en begeleiding hierin gebruiken!
  Ik heb er onwijs veel zin in, over 2 weken is alle drukte voorbij en ga ik ervoor. Dit boek zou me ongetwijfeld ontzettend kunnen helpen bij deze ontdekkingsreis!
  Dag zekerheid, hallo ik.

 32. Whauw… 37 levensjaren en een liefdevolle jeugd, altijd te weinig geld, warrige puberjaren, geweldige reizen, verschillende studies, heftige -héél heftige- gebeurtenissen van naasten, stom maar gezellig werk, inspirerende vriendschappen, vrijwilligerswerk, coachingstrajecten, twee pittige kinderen, veganisme als levenstraject en de liefde van mijn leven later… ben ik nog steeds te onzeker en twijfel zoveel. Ga ik dat kinderboek schrijven of toch maar een ‘nuttige doch goedkope’ studie doen, wil ik nog op een rubberboot mee met Greenpeace of doe ik toch dat domme baantje waar in elk geval de rekeningen mee worden betaald en ik even niet tot over mij oren in kinderpoli zit… Jaaaaa dat boek kan ik goed gebruiken!

 33. Ooh gaaf! Ik heb haar (engelstalige) essay inderdaad ook al met veel plezier gelezen, ze schrijft echt leuk. Ik sta op dit moment op het randje om iets voor mezelf te beginnen en ik vind het zo spannend (ik ken ook eigenlijk niemand in mijn omgeving die dit doet, dus voel me nogal “alleen” en ik vraag me steeds af of ik niet gewoon een oen ben dat ik durf te denken dat ik het zou kunnen). Ik ben continu opzoek naar “duwtjes” om de sprong te wagen. Dit boek klinkt wel als iets wat me er bij zou kunnen helpen! Zou leuk zijn om het te kunnen lezen! :)

 34. Onwijs tof! Ik zou dit boek heel graag winnen aangezien ik aan het begin sta van een nieuwe onderneming! Onwijs spannend, maar o zo leuk!

 35. Hoi Merel,

  Wat word ik toch altijd enthousiast van jouw tips voor boeken! Ik moest bij dit boek meteen aan een goede vriendin van mij denken. Ze is erg zoekende wat ze wil gaan doen met haar toekomst, ze heeft ambities en een grote passie om een eigen winkeltje te starten, maar blijft toch twijfelen. Ik denk zelf dat zij dit echt geweldig kan doen, alleen moet ze dat zelf nog geloven!
  Hoe tof zou het zijn als zij het echt gaat doen naar aanleiding van dit boek en jouw post? Wooah ik word helemaal enthousiast haha!

  Liefs,

 36. Dit boek komt precies op het goede moment, ik doe dan ook graag mee! Ik ben aan het re-integreren na een jaar thuis te hebben gezeten door een, wat nu blijkt, bore-out. Heel kort door de bocht betekent dit dat mijn huidige baan niet bij mij past en ik te lang zonder voldoening heb gewerkt. Ik ben dus gedwongen om op zoek te gaan naar mijn passie. Alleen heb ik zelf geen idee van wat ik nou écht leuk vind, ik vind álles een béétje leuk. Een spannende zoektocht waarbij ik nu al, ben hem nog niet eens ‘echt’ begonnen, veel dingen herken die je in de omschrijving van het boekje noemt. Ik denk daarom dat het mij echt kan helpen!

 37. Kom maar door! Wat een prachtige vormgeving :) Alleen daardoor raak ik al geïnspireerd om creatief bezig te zijn. Ik kan dit boek erg goed gebruiken. Door ziekte en ander persoonlijk drama heb ik gevoel een hele tijd stil te hebben gestaan. Nu voelt of er eindelijk ruimte is om te kijken naar wat ik wil, in plaats van genezen en overleven. Lijkt me heerlijk om in mijn tuin wat beren van mijn pad af te lezen en stappen durven zetten naar het leven waarnaar ik eigenlijk verlang. Als het boek uit is weet ik nog wel wat vriendinnen die met dezelfde thema’s worstelen, dus het boek schuift gewoon door.

 38. Leuke actie! En het boek spreekt me aan. Ik sta al een poosje op de tweesprong. Zo omschrijf ik dat ook tegen vrienden….het lijkt me fijn, tijd en een opluchting om van het kruispunt af te komen en mijn weg verder te gaan bewandelen!

 39. Hoi!! Ik wil dit boek heel graag lezen! ik zit nu in een loopbaantraject en ik vind het erg moeilijk om min gedachten op een rij te zetten en altijd eerlijk tegen mezelf te blijven. Het lijkt me heel fijn om dit boek als steun en bron van inspiratie te gebruiken in mijn zoektocht! liefs, Sezi

 40. wat een ontzettend leuk boek, een mooie vormgeving om bij van te worden. ik zou dit boek heel graag willen geven aan mijn zusje – zij gaat op reis en denkt veel na over de titel van het boek!

 41. Wow dit boek zou perfect voor mij zijn! Ik zit nu vast tussen: wil ik mijn hele leuke baan verlaten en weer gaan reizen/iets anders doen/geen idee? Of blijf ik toch bij mijn hele leuke baan? Maar het kriebelt! En als ik zou gaan reizen, waar wil ik dan heen? En wat wil ik echt doen? En stel ik blijf in Nederland – wil ik dan niet gewoon een andere baan? Maar wat voor baan?

  Oftewel: alle hulp is welkom!

 42. Oeh ik ken dit boek nog helemaal niet! Ik lees graag dit soort boeken en omdat ik momenteel toch ook het idee heb dat ik een beetje vastloop door verschillende dingen zou ik er heel graag eentje willen ontvangen!
  Ik wil vaak zoveel, maar idd vaak blijven de risico’s zo groot dat je je dromen toch maar van je af zet…

  -X-

 43. Ik ken zo veel mensen die dit boek goed zouden kunnen gebruiken. Eén persoon in bijzonder schiet echter meteen door mijn hoofd. Deze persoon is mij heel, heel dierbaar en ik zie deze persoon met een (veel te) hoge frequentie worstelen met de vragen waarover dit boek gaat. Een ander zo zien worstelen, maakt verdrietig. Graag zou ik een helpende hand toesteken, maar er zijn zo veel vragen waarop ik het antwoord ook niet weet. Luisteren kan ik wel, maar ik zou zo graag veel meer willen doen. En soms? Dan weet ik het ook gewoon even niet. Dit boek heeft een (wat mij betreft) ultrablije uitstraling. Precies dié uitstraling die nodig is om zin te krijgen het boek erbij te pakken. Ik zou het dan ook heel graag aan die dierbare persoon willen geven. Met een mooi lintje erom en de boodschap erbij dat we er samen over door kunnen praten.
  Ik zou blij zijn! Heel blij!

 44. Wat een toeval… Ik heb juist deze ochtend gehoord dat ik mijn baan kwijt raak. En dit boek en deze actie komen nu voorbij. Is het een teken? Moet ik inderdaad eindelijk eens op zoek naar mijn echte passie? Gaat dit het steuntje in de goeie richting zijn? Komt nu dan het punt dat ik inderdaad kies voor mezelf?
  Als ik toch zo’n exemplaar zou winnen moet het toch wel gewoon zo bedoeld zijn! Gewoon eens durven om eens kritisch te zijn, ik denk dat het me mooie dingen kan opleveren!

 45. Klinkt als een heel gaaf boek! Ik wil graag gaan emigreren naar Ierland en behalve dat ik weet wat ik wil heb ik nog geen plannen over hoe ik dat moet gaan aanpakken en verdrink ik een beetje in de informatie.

 46. Hey wat een leuke actie en ik kan dit boek goed gebruiken. Ik ben van het lezen, notities maken, leren en schrijven… Maar doen is een hele uitdaging, met dit boek, als ik dat zo lees, moet dat eindelijk gaan lukken. Kom maar op ???

 47. Wauw, wat ziet dit boek er mooi en inspirerend uit! Ik ben zelf erg blij dat ik dit jaar het onderwijs heb mogen ontdekken, want dat vind ik heel leuk en ik wil er erg graag verder in! Tegelijkertijd houden dit soort thema’s mij zeker nog wel bezig. Er nog zoveel meer dingen die ik leuk vind…hoe houd ik daar ruimte voor? En zorg ik dat mijn werk echt leuk blijft (aangezien er zoveel mensen opbranden in het onderwijs)?

  Daarnaast heb ik zeker 4 mensen (mijn man, twee erg goede vriendinnen en mijn broertje) die ontzettend op zoek zijn naar wat ze nou echt willen (het lijkt wel een epidemie). Mijn man is ook geen lezer, en erg visueel ingesteld. Dit boek zal hem dus wel aanspreken denk ik! Als ik dit boek in mijn bezit heb lees ik het zelf als een razende uit en laat ik het vervolgens een rondje maken door mijn familie- en vriendenkring. Tussendoor zal ik er vast zelf nog wel eens ik kijken, want het lijkt me zo’n boek waar je vaak naar terug kunt komen. Hoe dan ook, er zal goed gebruik van worden gemaakt hier :)

 48. Ik zou dit boek ontzettend graag willen winnen voor mijn zusje,, ze is nu op een punt dat ze helemaal niet meer weet wat ze wil doen met haar leven, en ze is bang dat wat wél haar grote passie is nooit haar baan zou kunnen worden :( ik vind het ontzettend moeilijk om haar hier zo mee te zien worstelen en probeer te helpen waar ik kan, inclusief nachtelijke telefoongesprekken als ze er helemaal doorheen zit etc.. Maar ik zou zo graag iets extra’s voor haar willen doen en dit boek klinkt echt perfect voor haar, hoop dat het haar wat meer inzichten kan geven over hoe ze met haar grote passie aan de slag kan gaan!

 49. Klinkt als een mooi steuntje in de rug bij mijn huidige situatie! Ik heb na 17 jaar met plezier voor de klas te hebben gestaan mijn vaste baan en alle bijbehorende vastigheid opgezegd om te doen waar ik van droom: fulltime aan de slag in mijn eigen yogastudio! Mijn overwegingen kwamen ook op een punt waar ik dacht: is het zo, moet je altijd vasthouden aan je zekerheden? Is het belangrijk een vast inkomen te hebben? Of is doen wat je het liefste doet juist belangrijk?

 50. Ik wil de NL variant bestellen, maar het linkje doet het niet….

 51. Ik zou dit boek heel erg graag willen lezen! Ik wil heel graag mijn passie verduidelijken omdat ik in september mijn studierichting binnen mijn studie moet gaan kiezen. Dit is voor mij echt een levensbeslissing dus ik kan wel wat hulp gebruiken!

  Groetjes Melissa

 52. Ik ben nieuwsgierig wat het boek te bieden heeft en ik momenteel veel keuzes moet maken. Niet mijn beste eigenschap ;)

 53. Omdat het me erg aantrekt! En ik kan nog wel wat praktische down to earth tips en handvaten gebruiken op dit vlak. Ben er ondertussen wel ongeveer :-) achter wat ik nog wil gaan doen. Veel ingevingen die blijven terugkomen en waar ik innerlijk echt warm en enthousiast van wordt maar toch slaag ik er nog niet in om het effectief op te starten allemaal en het echt te doen. Wie weet met dit boek wel. Eén onderdeel van mijn plan is inspirerende boeken delen. Als deze zo goed werkt voor mij als voor jou dan weet k m’n eerste boek al :-) Tnx voor de actie!

 54. Wat een leuk boek! Ik zelf zou het graag lezen omdat ik momenteel voor een moeilijke keuze sta en alle hulp is natuurlijk welkom! Onlangs ben ik om medische redenen ontslagen. Ik was van beroep schoonheidsspecialiste en deed dit ook echt wel graag. Spijtig genoeg heb ik een contactallergie opgelopen en mag ik dit beroep nooit meer uitoefenen. Dit was eerst een serieuse klap voor me, maar ik krijg gelukkig de kans om mezelf te herscholen. Nu ben ik momenteel aan het zoeken naar een opleiding die ik wil doen, maar het is zooo moeilijk! Misschien kan dit boek me wel helpen om te weten te komen welke richting ik nu precies wil uitgaan. Xxx

 55. Ik zou dit boek graag willen winnen voor mijn moeder.

  Momenteel is ze herstellende van een burn-out en weet ze niet meer wat ze wil doen als ze ‘beter’ is. Ze weet niet of ze terug kan, moet of wil naar haar ‘huidige’ werk of dat ze iets anders wil gaan doen.
  Ze merkt dat er op haar werk, in de zorg, te veel veranderd is. Ze kan er niet meer ‘echt’ zijn voor ‘haar’ demente oudjes. Ze krijgt hier simpelweg niet genoeg tijd voor van haar baas.
  Ze is echt een mensenmens, daardoor vindt ze dit erg moeilijk. Ze denkt dat ze daarom wat anders moet gaan doen, echter weet ze niet wat ze wil doen of dat ze toch terug moet naar haar huidige baan.

  Ik zou het super fijn vinden als je mijn moeder dit boek gunt, zodat ze door het lezen van dit boek misschien toch een keuze kan maken tussen moeten en willen.

 56. Wat een heerlijke actie. Ik zou het boek eerst zelf verslinden, maar bovenal wil ik er een doorgeef-boek van maken moest ik het winnen. Zoveel vriendinnen, vrienden en familie zijn (nog niet) op zoek naar zichzelf en wat er dan bij hun past.
  Moest dat bovendien hun job kunnen worden, … Een doorgeef-boek ja, pay it forward!!

 57. Dit boek behandelt een onderwerp waar heel veel twintigers mee strugglen, en laat ik nu een van hen zijn! Na het afronden van een studie die je op je 18e maar ‘moet’ (daar heb je ‘m weer ;-)) kiezen, is voor mij nu dan eindelijk de tijd aangebroken om dat te doen wat ik. Maar hoe doe ik dat dan met geld, en de huur, en…? Precies de vragen die dagelijks door mijn hoofd spoken en me belemmeren om mijn eigen pad te gaan bewandelen, worden gewoon behandeld in dit boek! Daarom heb ik het idee dat ‘Op de tweesprong’ me zowel in mijn denken als praktisch kan helpen om stappen te gaan zetten die me dichter bij het leven brengen dat ik wil leiden. Ik zou het ook zo uitlenen aan vriendinnen die precies met dezelfde vraagstukken worstelen. Het lijkt me fantastisch om dit boek te mogen winnen.

 58. Oh precies het boek wat ik nu zou moeten lezen. Thuis met burn out klachten opzoek naar waar ik echt gelukkig van word. Stiekum weten waar ik wel gelukkig van word, maar nog geen stappen durven zetten. Mijn huidige sitiatie geeft mij het gevoel dat ik een nieuwe weg in kan slaan, maar hoe daar kan ik nog wel een steuntje bij gebruiken.
  Het boek ziet er ook nog eens practig uit!

 59. Wow, ziet er goed uit, en de inhoud klinkt minstens zo interessant! Na een aantal jaren als biologiedocent waren mijn energie en enthousiasme heel ver op, ik was waarschijnlijk net niet overspannen. Ik kreeg de kans om toa (practicum assistent) te worden, dus ben ik wel bezig met mijn passie voor biologie en natuur, maar niet op de werkplek die ik wil. Maar wat dan? Wachten op een vacature die me past (qua inhoud en praktische kanten)? Of voor mezelf beginnen? Lastige keuzes in een zee van mogelijkheden!.. Ook mijn vriend zit niet op een plek waar hij zijn talenten kan gebruiken (en hij heeft geen opleiding afgemaakt, dus geen diploma). We hebben “mazzel” met veilige vaste banen, maar hoe kunnen wij beiden aan de slag met onze passie voor biologie en duurzaamheid? Hopelijk kan dit boek voor ons een spiegel & stapsteen & (3e) sparring partner zijn!

 60. Het klinkt als een tof en inspirerend boek, dat ik graag aan mijn moeder zou willen geven. Ze heeft deze zomer de klassieke kunstacademie afgerond. Ze zit nog steeds in de knoop met doorgaan met werken, of minder gaan werken en meer gaan schilderen. Dit zou haar goed kunnen helpen met het doorhakken van de knoop :)

 61. Wow.. Ookal waarschuw je ervoor, je boek lijkt voor mij wel deglijk een ‘halleluja’ op te leveren! Ik ben net terug in Nederland na een tijd (bijna 2,5 jaar) in het buitenland, en sta nu op die tweesprong die je beschrijft. Zowel qua werk, maar ook qua integreren in de Nederlandse samenleving. de beoogde zekerheid van werk en inkomsten, vastigheid of toch je droom volgen, Nederland of het buitenland, wat zijn mijn krachten waarvan ik uit kan gaan… Vragenvragenvragen waar je soms een steuntje in de rug voor nodig hebt. Terugkeer in Nederland geeft mij het idee dat ik weer veel ‘moet’. Geweldig als ik kans maak op het boek, om weer de uitdaging aan te gaan en op ontdekkingsreis te gaan:)!!

  1. Ik bedoel natuurlijk ‘het boek’ en niet ‘je boek’. Te enthousiast:)

 62. Ik zou het boek heel graag willen lezen. Ik zit ziek thuis en moet iets heel anders gaan doen met mijn leven dan ik gepland had. Ik merk dat er zoveel stemmetjes zijn die me tegenhouden om plannen te maken of dingen te gaan doen en ik hoop dat ik met dit boek stappen kan gaan zetten naar een nieuwe toekomst.

 63. Dit zou de eerste keer zijn dat ik mee doe aan een wedstrijd (überhaupt) maar dit boek zou ik wel graag willen winnen.. Ben 28 jaar en kan nog STEEDS mijn passie niet vinden.. Qua werk niet, prive niet, hobbies niet.. :-(

 64. Voor mijzelf en de (middelbare) scholieren die ik les geef en poog mooi op tijd wat levenswijsheid mee te geven (wat ze natuurlijk vooral zelf moeten ontdekken) lijkt me dit een mooi en bruikbaar boek om van te leren en te genieten. Ik ding bij deze graag mee ?

 65. Jaaaa! Dit boek zou ik graaag winnen! Waarom?
  Omdat ik over minder dan een maand afgestudeerd autonoom kunstenaar ben en daarna alles open ligt.
  Als kunstenaar ben ik met kleine zachte bewegingen bezig de wereld te verbeteren.
  Ik denk dat ik met behulp van dit boek sneller concrete stappen kan maken en het zwarte -ik-ben-afgestudeerd-ojee-wat-nu- gat kan vermijden ;)

  Als ik het boek win ga ik het aan ieeeedereen uitlenen!

 66. Het gevoel op de tweesprong tussen moeten en willen te staan is ook voor mij zeer herkenbaar. Ik besef dat de goede beslissingen in mijn leven diegenen waren waarbij ik resoluut koos voor wat IK ECHT WOU, en toch blijft bij elke nieuwe beslissing dezelfde twijfel de kop opsteken, en kom ik nog te vaak tot de conclusie dat ik mij heb laten leiden daar wat ik dacht te MOETEN doen. Dit boek zou dus wel van pas komen, ik doe graag mee met de winactie.

 67. The task of the modern educator is not to cut down jungles, but to irrigate desserts. – C.S. Lewis

  Afgelopen jaar ben ik er achtergekomen dat ik zelf mijn grootste vijand ben. Als mensen kunnen we nog zoveel potentie hebben, maar als we er zelf niet in geloven en onszelf niet zien met alle mooie dingen die wij bezitten komen we nooit te bloei en worden we nooit die persoon die wij kunnen zijn. Vanuit de maatschappij wordt er veel van ons verwacht en er zoveel druk op ons gelegd dat het ons kan overrompelen. Er komt zoveel op ons af dat we maar gaan handelen uit plichtbesef of uit verwachtingen van anderen die op ons geprojecteerd worden. Daarom is het vaak niet makkelijk om te reflecteren en te kiezen voor wat jij wil. Want wat wil je eigenlijk? Wat wil ik eigenlijk? Vaak denken we in problemen en onmogelijkheden in plaats van kansen en mogelijkheden. Ook kunnen we onszelf dingen opleggen die wij van onszelf moeten doen. Wat nou als dat ‘moeten’ een willen zou zijn? Dan zou daar al zoveel vrijheid zijn! Toch is en blijft het voor mij zo’n uitdaging om te beseffen wat ik doe en wat ik wil. Ik heb de afgelopen tijd het gevoel dat ik ronddwaal in de woestijn, niet wetende waar ik naartoe ga. Het lijkt mij supermooi om een guide te hebben die mij kan helpen om te reflecteren van wat ik echt wil en wat ik doe of wil doen en om zo, de beste weg naar de oase te vinden en het leven te leven met alle potentie die het nu al heeft. Ik hoop dat ik die kans krijg!

  Liefs.

 68. Samen met mijn vriend ben ik anderhalf jaar op reis geweest. Dit was geweldig, en een heel goed voorbeeld van echt doen wat ik wil. Maar nu zijn we alweer een tijdje terug in Europa, en ik ben op zoek naar een nieuwe passie. En dat is wel moeilijk hoor in een tijd waar alles kan, maar tegelijkertijd veel ook niet zomaar mogelijk is. Word ik tekstschrijver? Ga ik een gezond cateringbedrijf beginnen? Of moet ik toch echt wat met mn studie gaan doen? Zucht.. Ik weet het niet. Misschien dat dit boek me kan helpen?

 69. Lijkt me op m’n lijf geschreven :zit in een fase,dst het me niet lukt een betaalde band te vinden,en ik deels mij genoodzaakt voel om zelfstandige te gaan worden. Deels,omdat, de richting,ook een vuur in me omhoog brengt,welke me energie geeft,om met mijn vuist op tafel te slaan ,al roepend; ik ben het waard! Komend weekend me al heel spontaan ingeschreven bij Business Bootcamp, om te kijken of ik gillend gek zal worden van zoveel ondernemers bij elkaar,of dat ik wellicht kansen en moed weet te creëren om in het diepe te springen. ..!

 70. Ik zit op een crossroad en weet niet zo goed welke kant ik op moet. Iets zegt me dat ene onbekende pad te gaan bewandelen. Maar hoe, wat, waar etc ga ik dan doen? Een pad met heel veel vragen en onzekerheden. Of kies ik toch voor de veilige optie en ga ik door met wat ik nu doe? Ik weet het niet!
  Dit boekje is misschien net die aansporing die ik nodig heb. Het komt dus zeer goed van pas. Daarnaast weet ik ook al meteen aan wie ik hem uit ga lenen. Een vriendin die thuis zit en niet weet wat ze nu moet. Terug naar het oude wil ze niet, maar ze weet niet wat dan wel.
  2 vliegen in 1 klap als we beide het boekje kunnen lezen door deze win actie.

 71. Dit boek lijkt me wel op mijn lijf geschreven, op het punt waar ik nu in mijn leven ben. Ik ben net afgestudeerd en neem een tussenjaar om ’te ontdekken wat ik wil’, maar dit is zo makkelijk nog niet. Ik merk dat ik worstel tussen wat ik ‘zou moeten’ en wat ik ‘zou willen’ doen en dat ik eigenlijk best bang ben om te kiezen voor wat ik wil – in mijn leven heb ik denk ik soms teveel gekozen voor wat ik dacht dat moest of wat verwacht werd. Op dit moment probeer ik erachter te komen wat ik wil, en echt naar mezelf te luisteren. Volgens mij zou ‘Op de Tweesprong van Moeten en Willen’ mij hier heel erg bij kunnen helpen.

 72. Hoi merel!

  Zelfhulpboeken zijn echt op m’n lijf geschreven.. Ik hou ervan! “Succes door groot denken” etc…

  Op dit moment zit ik in een lastige situatie met school.. Wat wil ik en wat is nou echt mijn passie?

  Dit boek zou mij hopelijk enorm helpen, ik wil er namelijk alles aan doen om die passie te vinden en er werk van te maken.

 73. Omdat dit precies is waar de laatste tijd heel erg mee bezig ben! Nog wel erg zoekende en daarom is dit boek heel erg welkom ter ondersteuning….

 74. Het eerste wat ik vandaag op social media zag, was deze post! Dat kan geen toeval zijn en vooral in mijn situatie… 28 jaar en al dik een jaar een fikse burn-out waar ik het eerste half jaar niet naar geluisterd heb, alleenstaand, zonder baan na augustus, op zoek naar een huisje wat betaalbaar is in combi met veel vervelende lichamelijke klachten… Maar na twee weken geleden met spoed een weekje in het ziekenhuis te hebben gelegen heb ik écht een dieptepunt bereikt… Qua lichaam en geest. Vanaf nu wil ik écht vooruit. Vroeger kon ik alles wat ik (van mezelf, omgeving, maatschappij) MOEST met gemak! Maar nu bedenk ik me steeds vaker of ik dat diep van binnen ook echt WILDE? Nu ik steeds minder en minder kon en dus moet, tot helemaal niets, ben ik heel erg op zoek naar wat ik nu echt (als eerst) wil als ik er weer klaar voor ben? Qua alle factoren in mijn leven, want allen zijn onzeker… Ik hoop dat dit boek me hierbij kan helpen en me vooral bij volledig herstel niet in oude patroon van moeten moeten moeten te laten vallen. Want dát WIL ik echt heel graag! X

 75. Leuk leuk ik doe zeker mee met de winactie!! Het lijkt me top om dit ’s ochtends voor werk steeds in een paar pagina’s te lezen en de dag bewust te beginnen.

 76. Oh dit is misschien wel interessant zeg! Heb momenteel ook een beetje het gevoel dat, áls ik wat anders wil, het nu kan en mag. Bijna 30, het huis is gekocht en verbouwd, ons kleine ukje is er, nu kan ik weer tijd aan mezelf besteden en die baan (of dagbesteding, ha ha) gaan zoeken die me echt gelukkig maakt. Maar waar te beginnen…. Dát is zo moeilijk. Ik ben vast niet de enige die daarmee worstelt. Heb natuurlijk wel ideeën, maar hoe geef je daar nou vorm aan?

 77. Ik zou dit boek heel graag willen winnen omdat ik momenteel ontzettend aan het “struggle-en” ben. Doe al bijna 20 jaar hetzelfde werk en ik ga het met de dag minder leuk vinden. Ik zou dolgraag iets anders willen, iets voor mezelf. Heb al een idee wat maar de grote vraag is “hoe?”. En durf ik het?? Da’s een nog grotere vraag. Elke dag met meer lood in mijn schoenen naar kantoor, er geen voldoening uithalen… Van de foto hierboven uit het boek met de tekst “Elke dag weer sta je voor de keus. Vandaag. Morgen. Steeds opnieuw. Wat wil je echt?” krijg ik de tranen in mijn ogen. Het is zó van toepassing… Ik hoop dat dit boek me kan helpen met beslissen wat ik wil, hoe ik het wil en vooral, wanneer ik het wil.

 78. Ooh dit boekt klinkt erg goed. Het lijkt me heel leuk om te gaan lezen. Ik zet hem op mijn lijstje. Het zou natuurlijk helemaal leuk zijn om hem te winnen!
  Waarom? Omdat ik hard mijn best doe om meer voor mijzelf te leven ipv voor anderen en daar wel hulp bij kan gebruiken. Ik heb afgelopen jaar voor mijzelf gekozen door te gaan sporten/afvallen en daarmee mijn conditie en gezondheid te verbeteren. Daarmee kwamen ook mentale dingen boven water waar ik mee aan de slag moest. Ik heb veel van mijzelf ontdekt het afgelopen jaar, maar hoe nu verder? Ik denk dat dit boek me daar bij kan helpen.

 79. Ik heb wat je noemt een Dertigersdip Deluxe. Zo mooi als 2015 was, zo miserabel is 2016 tot nu toe. Het overlijden van mijn laatste (en liefste) grootouder, evenals de oma van mijn lief, een burn-out op het werk, allerhande blessures door een veel te belastend sportschema en bovenal dag in dag uit véél te streng zijn voor mezelf. Ik moet namelijk nogal veel van mezelf, zonder echt te luisteren naar wat ik eigenlijk wíl… Inmiddels begin ik er weer langzaamaan bovenop te krabbelen, dankzij de psycholoog, luisterende oren & bergen begrip van alle lieve mensen om mij heen én – last but certainly not least – dankzij yoga (tot voor kort was ik enkel een krachthonk-meisje). Kortom: ik kom er wel! Wat nog rest? Uitvinden wat me op lange én korte termijn energie zal geven, in plaats van kosten… Een pittig onderwerp waar dit boek me volgens mij onwijs goed bij zou kunnen helpen!

 80. Fijne actie! Ik zou dit boek graag winnen omdat ik het gevoel heb steeds tegen een muur aan te lopen. En een heel aantal van die muren zijn zelfgebouwd… Ik zoek nog steeds naar mijn passie, maar werk mezelf intussen ook tegen. Wie weet dat ik met de hulp van dit boek wat dingen kan doorbreken!

 81. Wat een leuke actie! En dit boek lijkt me nu al super interessant, als ik het boek niet zou winnen zal ik hem alsnog kopen. Zoals jij het omschrijft, lijkt het mij een heel inspirerend en motiverend boek. Echt iets wat ik nodig heb. In september ga ik mijn laatste jaar in van mijn studie, maar ik weet echt niet wat ik na mijn studie moet gaan doen. Ik vind de studie super interessant, maar wat verder! Misschien dat ik mijn passie in wel iets heel anders kan vinden, en ik denk dat dit boek mij hierbij kan helpen. fingers crossed ;)

 82. Sinds vorig jaar zit ik in een periode dat ik aan het onderzoeken ben wat bij mij past en wat mij energie kost. Dit boek zou mij zeker op weg kunnen helpen. Ik heb genoeg vriendinnen die ook op zoek zijn naar zichzelf. Nadat ik dit boek heb gelezen, kan ik het aan hen lenen. Het zou mooi zijn als ik mijn levensdoel eindelijk in het vizier krijg. Ik wil meer bewust worden wat mijn pad is. En vooral dat ik genot en plezier kan blijven houden in mijn leven.

 83. Zou dit boek heel graag winnen, dan kan ik hem eerst zelf lezen en daarna doorgeven aan mijn zus! We zijn allebei op zoek naar wat we moeten met ons leven, werken beiden op dit moment ver onder ons niveau omdat we toch ergens geld vandaan moeten halen en zouden allebei graag voor onszelf beginnen. Dus ik zeg; dit zou toch wel een heel leuk cadeautje zijn!

 84. Dit komt precies op tijd. Ik ben op een punt in mijn leven aanbeland waar ik alles even onder de loep neem…zo ook mijn werk. Ik wil wat anders, maar hoe, wat en waar moet nog vom krijgen.
  Met wie is al duidelijk..ik ga samen met een lieve collega / vriendin iets opzetten.
  Ik zou daarom graag aan haar dit boek cadeau geven. En als ze het uit heeft kan ik er ook nog in lezen ;-)

 85. Gaaf. Dit zou echt perfect zijn. Ik zit na een heftige paar jaar sinds kort zonder werk. Momenteel weet ik niet zo goed welke richting ik op wil. Misschien kan dit boek hier wel bij helpen! :)

 86. Omdat ik helemaal vast zit in mijn huidige baan en door dit boek misschien eindelijk de stap durf te zetten om voor mezelf te beginnen…

 87. Hoi Merel!
  Ik dacht eerst, ik koop het boek wel even via je link, maar de link doet het niet! Dus dan toch maar even reageren om je dat te laten weten (zonde als je inkomsten misloopt) en meteen mijn verhaal te doen.

  Ik ga het doen. Mijn baan opzeggen, eind dit jaar. En dan hop, naar Azië. De plek in de wereld die het meeste aantrekkingskracht op mij heeft. Komende maanden ga ik daar hard voor sparen, maar die centen gaan opraken, dus ik zal een manier moeten vinden om daar (of hier, mocht het allemaal anders lopen, you never know) mijn brood (of veg fried rice) op de plank te krijgen. Nu heb ik wat skills ontwikkeld die me kunnen helpen (naast een kantoorbaan geef ik yogales en massages). Ik mis alleen nog wat vertrouwen om die sprong in het diepe te wagen. En ik ben heel benieuwd of dit boek mij dat vertrouwen kan geven om nu eens echt te doen wat ik wil.

  Omdat ik boeken niet mee kan nemen geef ik het daarna door aan een goede vriend die al jaren kampt met het thema ‘moeten’, ik hoop dat hij er ook wat aan heeft (en ik weet dat hij het ook weer door zal geven aan iemand die het boek kan gebruiken).

 88. Lieve Merel,

  Ik wil dat boek heel graag, omdat het mijn levensthema van dit jaar..Ik ben al goed op weg al kan ik dit boek goed gebruiken om door te blijven pakken.

  Groetjes,
  Liann

 89. Nou dat zo tof zijn! Omdat ik dan eindelijk durf om mijn eigen plan te gaan werken. Het opzetten van mijn eigen bedrijfje en dit combineren met het zorgen voor mijn elf&fee. Zoveel twijfels en angsten. Mijn man heeft tot eind december werk en hopelijk langer. Net hele onzekere tijd achter de rug en voor mij voelt het als een tweesprong. De kans om meteen een nieuw pad op te gaan of toch door blijven lopen en weer een moeilijke periode in gaan

 90. Ik zou dit boek dolgraag willen doorgeven aan een heleboel mensen: mijn schoonzus, mijn beste vriendin, mijn zus. Een soort roulatie-systeem eigenlijk, haha, want ik ken dus heel veel mensen die niet weten welke kant ze op moeten of waar hun passie ligt. Ik gun hun ook om hun passie te vinden, net als ik al heb gedaan. Zelfs van de tekst die jij hier hebt geschreven, wordt ik alweer enthousiast om aan het werk te gaan (en straks de tuin in). Dus: ik ga snel op ‘plaatsen’ drukken en het internet wegklikken! Aan het werk :-) !!

 91. Ik wil dit boek graag winnen voor mijn vriend. Hij staat momenteel zo anders in het leven dan een pakweg 2 jaar geleden, maar het lukt hem maar niet om hier iets mee te doen en ik voel me beperkt in mijn advies omdat ik nooit in zijn schoenen heb hoeven staan. In zijn jeugd heeft hij Guillain Barré opgelopen en is hierdoor verlamd geweest en heeft veel moeite revalideren en is hierdoor ook 80 tot 100% afgekeurd. Hij heeft al 10 jaar een Wajong uitkering en heeft die jaren gamend achter zijn pc doorgebracht en had weinig doel voor ogen. Nu wij inmiddels een jaar samen wonen wil hij hier graag vanaf, maar hij weet niet goed hoe omdat hij constant tegen obstakels oploopt. Hij heeft nooit hoeven solliciteren, heeft begeleid gewoond maar daar bar weinig begeleiding gehad waardoor hij nu moeite heeft met het hele traject. Zijn droom is om uiteindelijk een eigen bedrijf op te starten, maar durft dit niet goed aan en weet ook niet goed hoe te starten. Ik zou dit boek daarom graag willen winnen, zodat hij die motivatie om kan zetten naar daden, want in zijn verleden (door ouders, school en begeleiding) heeft hij dit nooit geleerd. Ik gun het hem zo om zijn plekje in de samenleving concreet te maken.

 92. Oh wow, dit boek is precies wat ik mezelf nu gun. Ik ben al tijden aan het worstelen met de vraag wat ik nou echt wil, en of en hoe ik dat in mijn huidige baan kan waarmaken. Keuzes maken is niet mijn sterkste punt, maar ‘niet kiezen is ook een keuze’, en dat wordt me steeds meer duidelijk. Kortom: dit boek komt op een soort sleutelmoment voor mij en ik zou het zeker goed gaan gebruiken.

 93. Ziet eruit als een mooi en nuttig boek! Ik ben laatst afgestudeerd, maar heb eigenlijk totaal geen passie voor mijn vakgebied. Ik heb eigenlijk m’n diploma gehaald omdat dat van mij verwacht werd, niet omdat ik nou zo graag hier de rest van m’n leven iets mee wil doen. Die tweesprong van moeten en willen herken ik dus zeker! Er zijn zeker wel dingen waarvan ik denk ‘ja, dat wil ik’, maar ja, twijfels… Is wat ik wil wel haalbaar? Wat als ik straks niet genoeg verdien en nog jaren bij m’n ouders moet blijven wonen? Ik denk dat dit boek erg goed van pas zou komen!

 94. graag zou ik dit boek willen winnen. Door ernstige gezondheidsproblemen heb ik alles wat ik dacht dat ik wilde los moeten laten\ op moeten geven . Nu zie ik dat een geschenk is geweest, want is er ruimte om opnieuw te kiezen. Dus heel graag een steuntje in de rug bij het luisteren naar wat ik echt wil…

 95. Na 7 jaar thuisblijfmama en zo’n 3 jaar ziek zijn (nog steeds herstellende), ben ik mezelf behoorlijk kwijt geraakt. Nu begin ik voorzichtig te onderzoeken wat ik wil, wat ik (nog) kan, wat mijn passie is en waar mijn hart ligt. Maar waar en hoe begin je daarmee? Dit boek zou daar een enorme hulp bij zijn denk ik…

 96. Ik zou het boek voor mezelf willen winnen. Ik ben bijna klaar met studeren en ik merk op dat ik erg op zoek ben naar wat ik wil. Ik zou graag een baan als maatschappelijk werker willen, maar ik merk dat die banen niet voor het oprapen liggen en er nog honderden zijn die dit willen. Dus ik ben eigenlijk op zoek naar andere mogelijkheden, omdat ik ook nog meer interesses heb. Ik durf niet te kiezen voor 1 interesse en daar volledig voor te gaan, want wat als het niks wordt? Misschien dat dit boek mij hierbij kan ondersteunen.

 97. Dat klinkt als een geweldig boek <3 Ik zit op dit moment in een moeilijke periode. Ik ben laatst gediagnosticeerd met een (chronische) aandoening en probeer hier zo goed en kwaad als het kan mee te leven. De ene dag gaat dit beter dan de andere dag. Mijn grote passie is het bakken en verkopen van vegan taartjes en hier wil ik het liefste mijn werk van maken. Ik ben vaak bang om aan de toekomst te denken en zou wel een boost kunnen gebruiken, een figuratieve schop onder m'n kont en een beetje inspiratie. Dit boek zou daar denk ik een heel goed aan mee kunnen werken :) Ik wil graag die girl boss zijn die op mijn beurt anderen weer inspireert en voor het eerst in haar leven heel gelukkig is met wat ze doet en volledig achter hetgeen staat waar ze haar geld mee verdient. Fingers crossed!

 98. Ik
  Sinds onze emigratie 3 jaar terug ben ik bewust thuisblijfmoeder. Werken in “mijn” genre is hier lastig vanwege de taalbarriere…..

  Wat wil ik dus? Blijven? Terug? Iets nieuws?
  Het boek is een mooi handvat hoe verder
  X

 99. Zo, dit komt eens even op het juiste moment! Ik bevind me midden in een warrige periode vol keuzes, mogelijkheden, onmogelijkheden (is dat wel zo?), dromen, passies, of toch geen passies? Na een jarenlang herstel van een burn-out met regelmatig weer overspannen raken is het moment zo ongeveer gekomen dat ik om ga schakelen van ‘ziek zijn en herstellen’ naar ‘koers bepalen’ voor mijn eigen fijne toekomst. Maar het is nogal veel, veel mogelijkheden en veel beren op de weg en dit hangt als een zware deken over me heen. Kortom, ik heb een zetje nodig, een duwtje in mijn rug.. dit boek misschien?

 100. Ik doe graag mee! Paar maanden geleden begonnen met een nieuwe baan. Ik had de verwachting dat het m’n droombaan zou zijn maar dat valt vies tegen. Nu in een lichte crisis beland – wat wil ik dan wel? Waar wil ik echt voor gaan? En hoe voorkom ik dat ik niet mezelf tegen houd omdat ik het gevoel heb dat ik bepaalde dingen moet en er verwachtingen zijn dat ik mijn huidige werk te gek vind (terwijl dat dus niet zo is)? Dit boek lijkt me super!!

 101. Hoi Merel!

  Als eerste vind ik je ‘persoonlijke’ blogs van de laatste tijd echt geweldig, ik leer echt veel bij en je inspireert me enorm.
  Toen je de engelse versie van dit boek op snapchat liet zien vorig jaar heb ik hem gescreenshot en hem op mijn verlanglijstje gezet. Maar zoals dat gaat met verlanglijstjes komt er nooit echt wat van, haha. Nu het Nederlandse boek uit is moet ik hem wel hebben! Ik zit de laatste tijd een beetje in een dipje dus ik hoop dat dit boek me een beetje kan helpen om eruit te komen, net zoals jouw artikelen dat doen.

  Ik vind je echt heel inspirerend, keep up the good work en geniet van je verhuizing en nieuwe huisje straks!

  Liefs Amber

 102. Oh dat klinkt echt als een superboek! Ik worstel al een tijdje en voel me moe. Moe van al die dingen die ‘moeten’. Ik zit nu even ziek thuis en vraag me af: maar wat wil ik dan wél? Waar krijg ik dan energie van? Eigenlijk weet ik dat niet zo goed. Dit boek komt dus als geroepen :)

 103. Oh ik ben heel benieuwd naar dit boek! Het zou superleuk zijn om deze te gaan lezen! Ik ben helaas onlangs ontslagen en ooo momenteel met zwangerschapsverlof. Dus sta op het punt om allemaal keuzes te gaan maken voor de toekomst. Wie weet dat ik met dit boek de juiste richting in geduwd word:)

 104. Ik wil graag meedoen. Vorige zomer werd ik 30, ik dacht altijd dat ik dan alles wel voor elkaar zou hebben. Not!
  Ik voel me leeg en vetgemest tegelijk, ik ben door mijn opvoeding van alles gaan moeten. Zoveel, dat zelfs nu niemand het meer tegen mij zegt, ik het blijkbaar nodig had om er zelf mee door te gaan. Soms zonder ik het door had en soms bewust. Zo ben ik allerlei kanten opgeduwd waar ik niet moest zijn, torenhoge studieschuld, geen studies afgemaakt, al anderhalf jaar thuis,(waar mijn vriend nu nog harder door werkt en dat geeft mij dan weer een schuldgevoel…) geen idee waar ik heen moet, wil en kan. Psychische hulp ingeschakeld omdat ik zoveel spanning moeilijk kan hebben. En dan is er die moeilijke cirkel waar ik nauwelijks uitkom. Ik zit in een put, klim omhoog, kijk over het randje en val weer terug. Super lastig. Dus ja. Ik wil zoveel… maar hoe moet ik dat aanpakken? Ik hoop dat het boek me helpt!

 105. Het lijkt voor de buitenwereld misschien wel alsof ik precies weet wat ik wil, maar ik geloof dat ik ook nog wel een zetje kan gebruiken. Dit boek lijkt me daar perfect voor.

 106. Jippie! Dit boek beschrijft exact het dilemma waar ik nu mee zit. Ik wil namelijk als afstuderende CMV-er (Jamie was mijn intro dag begeleider en later ook klasgenoot haha) mijn eigen bakery openen met een maatschappelijke twist. Waarbij ik werknemers wil aannemen met een afstand tot de arbeidsmarkt (2e generatie allochtone vrouwen). Zodat zij hun zelfbeeld en taalvaardigheid kunnen ontwikkelen en hiermee hun levensstandaard hopelijk kunnen verbeteren. Ik vind het alleen zo lastig om echt de knoop door te hakken.. wanneer ben ik er nou klaar voor en moet ik dit wel echt doen (het kost zoveel geld). Ik geloof dat dit boek mij erg kan helpen hierbij :) xEsra

 107. Wat een berichten trouwens! Ik leer veel van dingen delen, dat deed ik voorheen nooit. Ik gun dit boek en de motivatie om leuke dingen te doen, iedereen!

 108. Hi Merel,

  Leuke actie! Ik denk dat dit boek mij heel erg kan helpen. Ik studeer als het goed is af in September en ik wil dan voor het eerst in mijn leven echt kiezen wat ík wil, doen wat bij mij past en iets doen waar ik echt mijn steentje mee bij kan dragen. Het enige is: ik zit vast en ik ben bang. Ik heb allerlei ideeën in mijn hoofd van dingen die ik zou willen, alleen is dit een totaal ongeorganiseerde chaos en zie ik zoveel beren op de weg. Het lukt mij niet om te stoppen met twijfelen, knopen door te hakken, en echt stappen te ondernemen. Ik ben 20, sta aan het begin van mijn leven, de wereld ligt voor mij open, maar toch ook heel erg dicht.

  Ook zou ik dit boek zeker doorgeven aan mijn stiefmoeder (alleen al omdat ze gek is op vormgeving), weliswaar 56, maar met zoveel dingen die ze zou willen, en die ze niet doet omdat ze het gevoel heeft dat ze alleen maar moet, moet, moet. Ik denk dat vooral de ook praktische kant van dit boek haar zeer zal aanspreken.

  Misschien kan dit boek ons kan helpen om op praktische wijze dromen waar te maken?

 109. Hoi Merel,
  Sta je er ook over om een boek eventueel weg te geven aan iemand die bijna denkt aan opgeven omdat ze het hoofd niet bovenwater kan houden? Aan iemand die een behoorlijk moeilijk pad bewandeld maar nog steeds een droom achterna jaagt en er elke keer heel erg hard in gelooft? Maar zo vaak gepaard gaat met teleurstelling in jezelf omdat je toch net niet genoeg je best doet (althans dat denk ik)? Ja sorry klinkt allemaal erg demotiverend maar ik denk dat ik even een hulpje in mn rug nodig heb ;) Oke ik ga verder met ploeteren. X

 110. Oh eindelijk een fijn boek zonder Lappen tekst!
  Ik had hem al via snapchat voorbij zien komen maar es vergeten de titel op te schrijven. Hmm.
  Nu ben ik blij. Yay.
  Ik doe graag mee.
  In mijn leven, half 30, is het heel erg zoeken naar moeten en willen. De keuze tussen hoofd en hart.
  Ik duim voor een leuke uitslag.

 111. Dit boek heeft meteen mijn aandacht. Ik vind het lastig om echt goed bij mezelf te bijven en te denken wat ik wil en ben vooral bezig met wat willen anderen van mij. Ik ben nu bijna (eindelijk) klaar met mijn studie en heb geen idee welke kant ik op moet. Ik heb heel veel zin om aan de slag te gaan om dit uit te vinden en om echt voor mezelf te kiezen en te doen wat ik wil. Daar zou dit boek me enorm mee helpen!

 112. Dit boek is volgens mij het antwoord op de vraag die ik al een tijdje met mij mee draag: hoe kom ik af van het dingen ‘moeten’ voor anderen, en hoe pak ik dat aan? Nee zeggen is niet mijn sterkste punt en als ik niet oplet ga ik onderdoor aan de dingen die lijken te ‘moeten’. Ik denk dat ik door dit boek te lezen veel meer evenwicht en rust zal vinden in mn dagelijks leven. Fingers crossed!

 113. Ik zou het boek graag een vriendin willen geven. Ze is een paar weken geleden, na veel tegenslagen te hebben gehad, afgestudeerd aan de kunstacademie. Ondanks dat ze het ziet als een enorme bevrijding om na 5 jaar klaar te zijn daar, kan ze niet blij zijn. Door alles wat ze op de academie heeft meegemaakt, heeft ze weinig zelfvertrouwen meer en is ze haar passie verloren in het maken van kunst.
  Ik wil haar graag een duwtje in de rug geven met dit boek en hoop dat ze hierdoor haar passie weer terugvindt.

 114. Wat een interessant en gaaf vormgegeven boek! Het lijkt me een mooi cadeau voor mijn vriend die vol twijfels in het leven staat. Wat wil ik, wie ben ik, wat zijn mijn passies en waar en hoe vin dik plezier in dingen zijn zaken die hem dagelijks bezig houden. Dit boek kan een leuke en luchtige handboek voor hem zijn om komende zomer eens rustig op zijn gemakje te lezen. Hoop dat ik hem aan hem cadeau kan doen! Dank voor de tip in ieder geval!!

 115. Dit boek beschrijft precies de periode waarin ik nu zit. Na een jaar twijfelen ben ik gestopt met mijn studie en neem ik een tussenjaar om mij volledig te focussen op wie ik ben en wat ik eigenlijk wil. Ga ik doen wat society van mij wil of probeer ik de passie in mij te achtervolgen? Ik denk dat dit boek heel erg geschikt is en zou het heel graag gaan lezen!

 116. Hi Merel,

  Ik zou dit boek heel graag willen winnen omdat ik heel erg zoekende ben in wat ik aankan, met welke mate en hoeveel energie het van mij kost. Dit is en blijft heel moeilijk, omdat ik veel passies heb, maar niet weet met welke ik moet beginnen en dat kan uitbreiden tot iets groots. Dit boek zal mij leren inzichten geven, keuzes maken en ook leren met welke stappen ik moet beginnen. Op dit moment dwaal ik een beetje rond en standvastigheid zal erg fijn zijn.

 117. Waaw ik ben helemaal geinsipireerd, klinkt als een goed boek! Dit boek ga ik zeker kopen. Kan ik goed gebruiken aangezien ik net ben afgestudeerd en eigenlijk niet zo goed weet wat ik wil. Dit blijkt nog niet zo makkelijk uit te vinden te zijn. Ik hoop dat het boek me wat inzichten kan geven hierin en vooral me kan motiveren hiermee aan de slag te gaan! Leuk geschreven ook :) Liefs

 118. Ik zou graag één van de exemplaren willen winnen, omdat ik denk dat het boek me heel goed kan helpen met uitzoeken wat ik nou echt wil. Ik ben net afgestudeerd en neem nu een tussenjaar voordat ik aan mijn master begin. Ik zag het allemaal even niet meer zitten en heb besloten om een tussenjaar jaar te nemen, om in dat jaar uit te vinden wat ik wil, wat mijn talenten en passies zijn en waar ik mijn tijd en energie in wil steken. Ik denk dat het boek me hier goed bij kan helpen.

 119. Wat doe je en wat wil je écht? Iets wat ik mezelf de laatste tijd veelvuldig heb afgevraagd. Vooral op werkgebied ben ik echt zoekende, zal ik de stap om te gaan doe wat ik écht leuk vind nu eindelijk gaan nemen? Ik denk dat ik dit boek daarom zeker kan gebruiken om hopelijk daarna definitief knopen door te gaan hakken.

 120. Jaaaaaaaa! Dit is volgens mij precies wat ik nodig heb! Ik heb heel erg het gevoel dat ik een heleboel moet, maar niets meer doe wat ik écht wil. Ik ben bezig mijn eigen bedrijfje op te zetten in het maken van sieraden en tassen, maar hierbij komen veel twijfels naar boven en vragen over wat bij mij past! Mijn leeftijd en omgeving brengen ook een heleboel twijfels in mijn leven en soms weet ik gewoon niet meer wat ik nu wil! Het lijkt me super om dat nu eens goed duidelijk te maken voor mezelf zodat ik weer de goede kant op kan!

 121. Dit boek wil ik wel heel graag lezen, perfecte timing! Ik sta aan de vooravond van nieuwe stappen in mijn leven, een verhuizing naar een paar uur verderop staat gepland. Heel spannend maar heel leuk vooral! Ik zou zo graag ook mijn passie verder ontplooien en meerdere stappen in het diepe nemen. Weet je wat, ik ga dat boek gewoon alvast bestellen, ik wil nu eigenlijk niet nog een week wachten ;-)! Als ik nou win, ga ik er iemand in mijn omgeving heel blij mee maken!

 122. Ik wil het boek graag winnen, omdat ik recentelijk ben bedreigd op m’n werk bij de reclassering. Hier heb ik last van, nu ben ik een balans aan het zoeken. O.a. dit me aan het denken heeft gezet over wat ik nou echt wil?! Ik wil graag wat doen met m’n creativiteit, maar wat? En kan ik dat wel en hoe leef ik daarvan? Allemaal beren die ik graag terug het bos in wil jagen!

 123. Pfoe ja, net als veel van je lezers kan ik dit boek zo goed gebruiken!
  Na een zwaar jaar na de geboorte van onze tweede (niets ernstigs gewoon een jaar lang slecht slapen vergt veel van een mens) ben ik echt op zoek naar wat ik wil. Ik zit in een prima baan, maar niet mijn droombaan, en het lukt me ook niet bij die droombaan te komen. En ondertussen twijfel ik of ik ook wel in dit vak moet blijven. Maar wat moet ik anders? En ik heb mijn gezin om aan te denken, ik moet wel geld verdienen om ons huis en alles te kunnen betalen. Ondertussen heb ik ook gesprekken met een psycholoog om mezelf wat beter te leren kennen, dingen op een rijtje te zetten en meer vertrouwen in mezelf te krijgen. Alleen aan die gesprekken komt deze zomer wel een eind dus dan zou zo’n boek mij zeker wat helpen in hoe ik verder wil.
  Dus ja het zou zeker welkom zijn, en als ik het niet win koop ik hem vermoedelijk gewoon zelf :-)

 124. Ohhh wat een hoop reacties, ik ga dat boek natuurlijk NOOIT winnen. Dat was het eerste wat ik dacht.
  Want ja, anderen hebben altijd iets beters, mooiers of inspirerenders te zeggen dan ik.
  Maar dat is eigenlijk gewoon het monster onder mijn bed dat praat want ik weet ook heus wel dat ik wat te vertellen heb. Dat monster heet “Ik ben niet goed genoeg”, is er altijd al geweest en hij is er nog steeds. Soms schreeuwt ie om aandacht en soms krijg ik ‘m zover dat ie fluistert. Dat is ZO fijn.
  Ik ben erachter wat mijn passie is en die sinds januari aan het volgen. Ik heb een website en een hele berg creatieve ideeën en creaties. Maar het echte handelen, het vinden van de middenweg en het omgaan met al die drempels blijf ik superlastig vinden.
  Dit boek voelt alsof ik het zelf wil schrijven als je begrijpt wat ik bedoel. Dus ik wil het in elk geval ook heel graag zien, vasthouden en lezen. Dank Merel, voor het delen ervan!
  Liefs Marije

 125. Ohhhh ik wil dit boek echt mega graag hebben! Ik studeer nu twee jaar, maar merk dat ik er niet gelukkig van word en dat ik eigenlijk iets anders wil doen. Maar toch heb ik het gevoel dat ik het MOET afmaken. Ik weet niet goed of ik het van mezelf moet, of van de maatschappij, of dat m’n directe omgeving het van me verwacht, maar het gevoel van moeten overheerst nu m’n leven. Ik wil zo veel andere dingen doen (lekker vegan koken, kunst maken, reizen), maar ik word daarin zo tegengehouden doordat ik zo veel moet. Dit boek kan me denk ik heel veel inzichten geven die me hopelijk verder kunnen helpen in m’n dilemma! Dus heeeeeeeeeel graag!!! :)

 126. Oh ik vind dit zó stom altijd, maar komt ie: over een half jaar ben ik hopelijk klaar met mijn studie en ik begin me steeds meer te realiseren dat het werkveld wat daarbij hoort helemaal niet mijn ding is. Dus ja, straks heb ik een papiertje maar geen zicht op een baan waar ik echt mijn passie in kwijt kan. Wat dan wel mijn passie is? Geen idee, maar misschien kan dit boek mij daarbij helpen.

 127. Lijkt me een fantastisch boek! Sinds oktober vorig jaar begon ik met groener, bewuster, fijner, lichter, rustiger, vriendelijker leven. Ik volg DeGroeneMeisjes daarbij op de voet! Ik krijg ontzettend veel inspiratie (vooral door al je leestips) en heb dan ook bijna alle boeken al gelezen. Ik ben laaiend enthousiast over self-help-boeken en lees alles wat met psychologie, bewustzijn, mediteren, spiritualiteit én persoonlijke groei te maken heeft. Ik zou het boek graag willen lezen omdat ik sinds oktober in de periode zit dat ik probeer uit te vogelen wat ik wil in mijn leven. Ik ben erg tevreden, maar ik wil mijn dromen waarmaken en daar ga ik voor! Daarnaast denk ik dat het niet verkeerd is om het boek ook onder de neus van mijn lieve moeder te schuiven :-). Zij kan soms wel een zetje in d’r rug gebruiken wat betreft ‘kiezen voor jezelf’.

 128. Ik hou er van om mijn boekenkast met mooie boeken, uit te breiden met dit boek. Máár! Ook kan ik hem zeker goed gebruiken denk ik. Altijd al het gevoel gehad dat ik een beetje anders was dan anderen, impulsief, niet nadenkend, er even anders uitzien, niks aantrekken van wat anderen vinden.. Maar nu ik ouder wordt, een vriendje kreeg en ben gaan studeren kwam ik toch een beetje in het ‘gewone’ wereldje terecht. Terwijl mijn vriend en ik juist open staan voor ANDERS! Op dit moment zijn we allebei aan het afstuderen en natuurlijk in een wirwar van beslissingen, gaan we reizen, doorstuderen, gewoon iets heel anders doen wat ook maar niks te maken heeft met onze studies. Maar, kan en mag dat wel? Kunnen we dat wel doen als we in Nederland willen blijven.. Moeten we dan in Nederland blijven? Onze eerste stap is gezet. In December vliegen we in ieder geval voor 3 maand naar Nieuw – Zeeland om even helemaal weg te zijn…. Ik hoop echt dat ik dit boek tijdens deze reis mag en kan gaan lezen en dat het mij (ons) verder helpt in de beslissingen daarna…… weer reizen? waar wonen? echt aan het werk? Of nog doorsturen… wat zullen we doen!! Ik wil weer anders zijn :) :) :)

  Ik duim!

 129. Ik zou het boek heel graag willen winnen voor mijn lieve man vol ideeën. Inmiddels is hij boven de 50 en werkloos geraakt. De maatschappij zegt je bent te oud: we willen je niet meer. Ondertussen moet hij wel van alles. -Het willen en moeten van de maatschappij-
  En waar blijft hij? Hij zit boordevol gave ideeën en kan zoveel. En met die ideeën zou hij de wereld een stukje mooier, groener kunnen maken. Maar doe het maar eens. Er gewoon voor kiezen als je het gevoel hebt dat er geen ruimte is.
  Dit boek lijkt me prachtig om een weg te vinden tussen alle blokkades en drempels door. Want er zijn zoveel dingen te verzinnen om het niet te doen. En zoveel mensen die zeggen: Zou je dat nu wel doen?
  Dan ben ik het zo met je eens: Fuck that.

 130. Het kan bijna geen toeval zijn dat er nu een winactie is met dit boek. Gisteravond heb ik samen met een vriendin heel lang over dit onderwerp gesproken. Wat zijn we aan het doen? Wat willen we? Waarom doen we het niet? We hebben samen gestudeerd, gaan allebei richting de 30, hadden jaren geleden gedacht dat we ‘er nu wel zouden zijn’. Maar we staan nog steeds op dat kruispunt, die tweesprong. We hebben allebei dromen, en willen onze passie volgen, maar hoe dat blijft lastig. Natuurlijk moet je het uiteindelijk altijd zelf doen, maar dit boek klinkt als een goede steun in de rug. En de prachtige vormgeving en krachtige letters maken dat je vanzelf geïnspireerd raakt. Mocht ik dit boek winnen, dan deel ik het uiteraard met mijn vriendin. Dan kunnen we hopelijk allebei het kruispunt oversteken en onze passie volgen.

 131. Super gaaf! Mijn hoofd zit altijd vol, met een hoop gedachtes en twijfels. Wat vind ik leuk en wat past bij mij? Wat moet en wat mag? Inspirerende quotes hebben mij altijd al geholpen. Het is fijn om zo’n boek in huis te hebben! Dit boek zorgt vast voor verheldering. En hij komt goed van pas, want mijn vriend zal er ook baat bij hebben.

 132. Wow dit is het boek wat ik zoek! Ik ben op de goede weg na een therapie van 2,5 jaar zeg ik over 4 weken vaarwel tegen mijn therapeut. Toch blijft keuzes maken een moeilijk ding en ik loop dus dagelijks tegen de confrontatie van het onderwerp van dit boek aan. Hoe fijn zou het zijn dit boek te hebben als hulp. Want ook al kan ik het nu bijna zo goed als zelf een beetje extra hulp kan nooit kwaad. Ik ga duimpjes draaien!

 133. Zo dit boek komt als geroepen. Ik ben al een tijdje zoekende naar mezelf, wie ik eigenlijk ben en wie ik wil zijn, maar vooral waar mijn passie ligt. Ik was altijd een gedreven en gepassioneerd persoon, maar sinds ik klaar ben met mijn studie begin ik opeens aan alles te twijfelen en ben ik helemaal niet meer zeker van wat ik wil in het leven. Ik doe eigenlijk helemaal niets meer met gedrevenheid en passie. Hopelijk kan dit boek mij helpen om mezelf weer te vinden.

 134. Hoi!
  Ik volg je nog niet zo lang, maar ik vind het super inspirerend waar je allemaal over schrijft. Er gebeurt in mijn leven echt heel veel en ik probeer voor mijzelf te kiezen en negativiteit los te laten. Dit boek lijkt me onwijs gaaf en super handig om persoonlijk te groeien. Ik vind het heel belangrijk om een waardevol leven te leiden en altijd te blijven leren.

  Liefs,
  Tessa

 135. Lijkt mij een super boek.
  Toevallig (ik schrijf dit terwijl ik niet in toeval geloof!) schreef ik vanochtend een post over dat je toch altijd en overal een antwoord op moet hebben tegenwoordig, daarmee bedoel ik over wat je wilt studeren, je geld mee verdienen, waar je over 5 jaar staat etc. etc. Ik heb zelf ondervonden hoeveel je je ontwikkelt en hoeveel positiefs er op je afkomt als je durft te zeggen ‘Ik weet het niet.’ Of als je zegt ‘Ik werk nu even niet.’ Of ‘ Ik werk nu een tijd in de thuiszorg en dat bevalt me heel goed, terwijl ik ook advocate ben geweest.’ Of ‘Ik weet dat niet. Ik heb daar ook even geen mening over dus ik discussieer niet m jullie mee….’.
  Een zelfhulpboek zoals dit om verder stappen te zetten met al mijn kwaliteiten en daarmee te schitteren en bij te dragen aan anderen….dat zou super welkom zijn. Alle stapjes zetten om zover te komen kost tijd, gesprekken, boeken en stilte :)

  Heel fijn altijd deze blogs, Groen(e) Meisje(s)!
  Prachtig om mooie voorbeelden te hebben :)
  Hartelijke groet van Judith.

 136. Wat een mooie reacties! Waarom ik dit boek heel graag zou willen winnen;

  Vorig jaar augustus kreeg ik een flinke hersenschudding, waardoor ik drie maanden niets kon. Daarna ben ik gaan nadenken over mijn leven en de dingen die ik doe. Dit zorgde ervoor dat ik héél erg somber werd. Ik had geen eetlust meer en zag het helemaal niet meer zitten. Ik realiseerde me dat ik vooral dingen deed waar ik niet helemaal achter stond. Dit jaar ben ik daarom van Amsterdam naar Amersfoort verhuisd, vanwege de rust en de natuur. In diezelfde tijd heb ik het uitgemaak met mijn vriend. Inmiddels ben ik op zoek naar ander werk, maar om er achter te komen wat ik precies wil vind ik heel lastig. Helaas moet ik komend weekend werken, anders was ik graag naar de workshop gekomen!

  Inmiddels gaat het een heel stuk beter en doe ik veel meer dingen waar ik achter sta. Ik heb veel meer plezier, heb nieuwe hobby’s gevonden en breng meer tijd met mijn familie door. Ik merk dat ik het juist nu heel lastig vind om dingen te moeten die ik eigenlijk niet wil. Dit zorgt er voor dat ik mij niet prettig voel en bang ben om weer ongelukkig te worden.

  Ga zo door met je site, je doet het echt fantastich! :-)

 137. Oh wauw, hier was ik benieuwd naar, de Engelse versie leek me al leuk maar Nederlands is toch wel wat fijner en leest voor mij makkelijker weg. Ik zou dit boek wel graag willen winnen want ik heb naar mijn mening veel passies, zo’n beetje elk jaar denk ik anders over de toekomst en ik kom er maar niet aan uit. Tijd om na te denken heb ik genoeg omdat ik momenteel een fulltime kantoorbaan heb en alleen maar denk, ik wil iets anders, ik wil mezelf nuttig maken.. maar hoe..? Misschien dat dit boek me helpt de juiste keuze te maken en gewoon de stap te zetten naar een mooier leven.

 138. Wauw! Je hebt me nu echt wel mega nieuwsgierig gemaakt!

  In de achtbaan van mijn leven de laatste 10 jaar, met een aantal grote en kleine life-changing-moments (op mijzelf wonen, man van mn dromen ontmoeten, herseninfarct gehad, revalideren/opkrabbelen/terugvallen/opnieuw revalideren&opkrabbelen, reïntegreren, ontslagen worden, trouwen, 2 kids krijgen) ben ik nu op het punt beland dat de achtbaan vaart mindert, minder loopings maakt en mij de tijd geeft op adem te komen. Hoe fijn! Maar ook: hoe confronterend! In alle hectiek ben ik ergens mijzelf een beetje vergeten. Want wat wil en kan ik nu echt? Mijn energie is beperkt en ik merk dat dat mijn grootste struikelblok is. Maar hé, ook dan zou er nog genoeg mogelijk moeten zijn. Maar wat? En hoe dan? Wie ben ik nu, na al die jaren? Waar ligt mijn passie?

  Genoeg vragen en uitdagingen dus :) waarvan ik denk dat dit boek best eens een goed startpunt kan zijn om op onderzoek uit te gaan :D

 139. Wat een inspirerend boek! Ik zou deze graag voor mijzelf willen winnen. ;)
  Heb heel mijn leven het leven geleefd wat andere van mij verwachten. Totdat ik een burn-out kreeg. Sindsdien is het roer om, om steeds meer te ontdekken wie ik werkelijk ben. En wat mijn passie is en mij drijft in dit leven. Ik denk dat dit boek hier zeker aan kan bijdragen!

 140. Gaaf boek. Ik zou die heel graag willen hebben. Ik ben laatst mijn baan kwijtgeraakt op een hele vervelende manier. Ik ben daardoor ontzettend op zoek naar mezelf en proberen om niet de moed te verliezen na een vervelende situatie. Ik wil mij niet uit het veld laten slaan en ik ben op zoek naar een manier om voor mijzelf op te komen in dergelijke situaties. En daarnaast weer een nieuwe vlam zien te vinden om weer een passie voor iets te ontwikkelen, zonder het gevoel te hebben dat ik iets niet kan. Wie weet kan dit boek mij helpen.

 141. In een week dat ik echt even niet meer weten hoe ik de dingen aan moet pakken, komt dit boek ineens voorbij. Nog nooit van gehoord, nog nooit iets over gelezen, maar perfect voor mij! Want ik ben zo ontzettende zoekende… Ik denk wel te weten waar mijn passies liggen (oja??), maar hoe kan ik deze dan omzetten naar werk? En zijn deze passies wel écht mijn passies? Want op de één of andere manier krijg ik mezelf maar niet aan de slag. Angst voor het onbekende, onzekerheid, twijfel, ze houden me allemaal tegen. En ik ben het beu, heel erg beu. Ik wil zo graag in beweging komen, maar moet echt even met een goed boek om mijn oren geslagen worden!

 142. Dit is precies wat voor mij een heel groot struikelpunt is. Niet alleen tussen moeten en willen, maar kunnen komt er bij mij ook nog bij. Door mijn ziekte is het constant zoeken naar een balans. Soms ben ik zo erg bezig met wat ik allemaal moet dat ik vergeet of ik iets ook wel wil of niet! (En of ik het wel kan)

  Op de revalidatie werd me iets heel moois gezegd. Ik moest me het volgende afvragen: “moet ik dit wel willen?”.

  Ik heb zoveel wat ik nog wil! Een eigen winkeltje, heel veel moois maken. Dit boek zou voor mij een hele goede stok achter de deur zijn.

 143. Merel,
  allereerst bedankt voor al je inspirerende blogs, het helpt mij en velen met mij om het leven nog kleurrijker te leven. Naast groener, ook zeker zonniger geel.

  Met een vreugdedansje hoop ik het boek straks op mijn deurmat te vinden.
  Omdat ik vorig jaar nog in het vliegtuig naar Portugal zat om daar een lunchcafé te starten, op de weg naar Santiago. Omdat ik ooit een huiskamerrestaurant had om buurtbewoners bij elkaar te brengen.
  Omdat ik ooit een cabaretfestival leven in blies.
  Omdat ik ooit.
  Ooit.
  En nu ben ik deze maand minder gaan werken, om gericht na te denken en weer warm en blij van binnen te worden; van ideeën en verlangens om de wereld die zongele gloed te geven. Maar ik merk dat ik verstijf, in bed ga liggen, veel sigaretten opsteek en nog maar eens een was draai. Ik kan wel wat hulp gebruiken. Die schop onder mijn kont. Dat ik weer langzaam mij word, waar anderen ook blij van worden.
  Ik zit dus op de tweesprong en daarom ontvang ik graag het boek… om op te staan en te gaan.

 144. Een paar jaar terug verhuisd naar het buitenland, ik heb een vaste baan en een lieve vriend maar is dit het nou? Had ik niet toch beter kunnen gaan studeren of is het daar nog niet te laat voor? Wil ik op den duur niet terug naar Nl? Nu pas besef ik een aantal zaken meer, waarover ik van tevoren nooit nagedacht heb. Het is een beetje een wirwar in mijn hoofd. Waar doe ik goed aan en waar niet? Dit boek is op het moment meer dan welkom. Misschien helpt het om een aantal antwoorden te krijgen op al mijn vragen..

 145. Het zou gaaf zijn dit boek te winnen! Sinds kort ben ik gaan samenwonen met mijn vriend in een nieuwe stad. Ik ben bijna klaar met mijn studie en heb in ieder geval voor de rest van het jaar een nieuwe baan in de buurt gevonden. Maar als het gaat over mijn passie.. ik heb eigenlijk nooit één specifieke passie gehad en wil altijd zoveel dingen doen en zien van de wereld. Het lijkt me daarom misschien goed om dit boek te lezen, het klinkt goed!

 146. Wauw wat een leuk boek! Ik zou heel graag het boek winnen omdat ik op dit moment al een aantal maanden (of bijna jaren) worstel met mezelf en met wat ik wil in het leven. Ik ben nu 26 en heb net een carriereswitch trachten te maken die niet echt goed is afgelopen en dat heeft heel wat van mijn zelfvertrouwen weggekaapt.. Ik wil een frisse, nieuwe start maken in het leven en daarbij denk ik dat dit boek me al een heel eind op weg zou kunnen brengen!

 147. Ontzettend leuke winactie!

  Wat wil ik écht? Ik weet meestal wel dat ik níet wil wat ik wel aan het doen ben, maar wat wil ik dan wél? Die vraagt zingt al zo lang ik mij kan herinneren op de achtergrond door mijn hoofd, en vaak genoeg betwijfel ik of er überhaupt een antwoord op te geven is voor en door mij. Als dit boek mij kan inspireren en kan helpen ein-de-lijk eens een antwoord op die vraag te vinden, dan ben ik wellicht gelukkiger dan ooit tevoren.
  En als volgende stap hoop ik hiermee ook een vriendin gelukkiger te kunnen maken. Zij heeft al een beter beeld heeft van wat ze echt wil, maar ziet nog niet voor zich hoe ze dat kan verwezenlijken. Ik denk dat dit boek ook haar kan inspireren en praktisch verder op weg kan helpen.

  Kortom, ik doe heel graag mee aan deze winactie en ben erg benieuwd naar het boek!

 148. Hoi Merel, Ik zou dit boek echt heel erg graag willen winnen want ik heb het hard nodig. Al sinds m’n afstuderen vraag ik me af of ik wel de juiste weg ben ingeslagen wat werk en zelfs studiekeuze betreft. Dit gevoel heb ik ondertussen al bijna drie jaar en het laatste jaar lijkt het elke dag alleen maar sterker te worden en ik kom er maar gewoon niet meer uit wat nu wijsheid is om te doen. Of waar überhaupt het hele probleem ligt. Want misschien heb ik wel een prima studiekeuze gemaakt, maar weet ik gewoon niet hoe ik hier in verder moet om er gelukkig in te worden. Ik weet het gewoon niet! Dus ik hoop dat dit boek mij hier verder mee kan helpen. En dat ik zo ontdek waar mijn echte passies en talenten liggen en ik een weg weet te vinden in hoe ik dit allemaal in mijn leven kan passen en weer helemaal blij wordt. Het is nogal een druk die ik op een boek leg als ik het zo teruglees, haha. Maar ik heb nu echt meer handvatten nodig dan alleen maar goedbedoelde adviezen van vrienden en familie. Liefs, Marjolein

 149. Na jarenlang mezelf uithongeren en letterlijk wegcijferen, kan ik nu trots zeggen dat ik die vlucht niet meer nodig heb. Maar wat nu? Wie ben ik echt? Wat wil ik? En het schuldgevoel als ik voor mezelf kies en niet leef volgens de verwachtingen van mijn omgeving. Kiezen voor wat ik wil is nog geen evidentie voor mij. Maar wel iets waar ik iedere dag bewust bij probeer stil te staan en probeer naar te luisteren. Omdat ik er in geloof dat eens je al die ‘moetens’ kan loslaten, je zoveel échter leeft. Met vallen en opstaan. Dit boek lijkt me een prachtig duwtje in de rug op dagen waarop ik weer begin te twijfelen aan mezelf.

 150. Wauw, van deze reacties raak ik al geïnspireerd. Er zijn blijkbaar nog veel meer zoals ik die ook hard opzoek zijn naar hun 2e plekje. Ik heb ooit gelezen in de Flow dat iedereen 3 plekken heeft: thuis, je werk en je hobby’s / vrijetijdsbesteding. En als een van die plekken wegvalt of onstabiel is, dan voel je je niet in balans. Bij mij zijn de afgelopen 2,5 jaar alle 3 de plekken onstabiel geweest door een verhuizing naar Brussel. Mijn thuis werd omgegooid, ik heb nooit een vaste baan kunnen vinden en mijn hobby’s: creatief zijn, naaien, knutselen, dingen maken vielen in het water doordat ik hier geen tijd voor had.

  Nu, na weer 2 maanden terug te zijn in Nederland heb ik deze week besloten om mijn huidige baan op te zeggen. Een baan waar ik het 6 weken heb geprobeerd. Ik had weer eens te snel ja gezegd op een kans, zonder even stil te staan bij wat mijn hart me aangaf. En dit na 2 jaar lang van hot naar her te hebben gerend in mijn vorige woonplaats Brussel. Toen ik begon te merken dat het werk me niets interesseerde en mijn lichaam allerlei kwaaltjes kreeg, ben ik eindelijk, sinds zeker 2,5 jaar, eens écht gaan nadenken wat ik wil in mijn carrière of zelfs met mijn leven. En deze baan was het zeker weten niet. Maar wat dan wel? Dat ga ik de komende tijd, hopelijk onder andere door dit boek, ontdekken…

  Veel succes met jullie blog en alle andere mooie dingen die jullie doen.

  Groeten,
  Roxanne

 151. KNOOP? HAK! Ik heb mijn baan opgezegd, daar was heel wat moed voor nodig, hoera! maar nu? 31 en nog steeds aan het twijfelbakken welke passie ik moet volgen, tijd voor actie en daar kan ik wel wat groenemeisjes hulp bij gebruiken: dit boek is voor mij geschreven denk ik. Liefs Iris

 152. Wauw, ik zou dit boek graag willen hebben. Ik ben altijd veel bezig met dingen die moeten en horen. Ik denk dat dit boek mijn kan helpen met bedenken wat ik nou echt wil en daar voor te kiezen in plaats van voor de dingen die moeten of die van mij verwacht worden. Ik ben bijna klaar met mijn studie en dat lijkt me een goed moment om te kiezen voor wat ik echt zou willen.

 153. Dit is zeker een boek die nu goed past in mijn huidige levensfase.
  Na bijna 6 jaar afhekeurd thuis zitten en re-intergratie traject nr 3 zou ik graah willen leren mijn hart te volgen en durven doen wat ik wil ipv wat mij opgedrongen wordt.
  Graag wil ik mij productief voelen en iets doen waar ik blij van wordt. Vooral gericht op werken maar juist ook thuis in mijn privè.
  Wat doe je werkelijk voor jezelf en wat moeten we allemaal well niet tegenwoordig.
  Vindt het maar ingewikkeld allemaal.
  Dit boek is misschien wel een drukker in de juiste richting.
  En ook heb ik al eeen aantal mensen in gedachten aan wie ik dit boek graag zou willen uitlenen/geven.

  Warme groet,
  Kim

 154. Dit lijkt me een heel toepasselijk en zinvol boek voor me: aan het twijfelen om mijn job als leerkracht af te bouwen en opnieuw te studeren… Maar ja, die rekeningen moeten betaald worden ;o)

 155. Hoi Merel, wat een mooi boek. Na vorig jaar mijn kantoorbaan opgezegd te hebben en een sprong in het diepe (onderzoek in zelf ondernemen of iets totaal anders) te nemen, kreeg mijn leven ineens een andere wending. Ik werd zwanger! Inmiddels is mijn kindje geboren, maar tast ik als creatieve duizendpoot, die ‘alles’ kan, maar nergens echt briljant in is, in het duister. Dit boek zou top zijn om me op weg te helpen. X

 156. Na vier jaar niet erg gelukkig te zijn met mijn kantoorbaan, heb ik besloten dat ik te jong ben om mijn tijd uit te zitten op een kantoor en het roer helemaal om te gooien. Ik ben een studie gaan volgen tot gewichtsconsulente en fitnessinstructrice. Met beide ben ik in maart 2017 klaar. En dan nog de stap durven zetten om mijn goed betaalde fulltime kantoorbaan op te zeggen, voor heel veel onzekerheid.

 157. ik waag maar eens een kansje, zit sinds gisteren weer opgebrand thuis..voor de tweede keer binnen een paar jaar tijd..ik kan blijkbaar de weg echt niet vinden..de dingen die ik moet en daarna de energie nog vinden voor de dingen die voedend voor mij zijn of de dingen doen die me voeden en daarmee mijn rekeningen kunnen betalen..dus hulp is erg welkom…de distressed look van het boek spreekt me ook erg aan..bedankt voor de kans !

 158. Hemeltjelief, het is bijna eng hoe goed dit boek momenteel in mijn leven zou passen. Ten minste, dat dènk ik – ik heb het boek ten slotte nog niet gelezen :D. Ik kan duizenden woorden schrijven over hoe/wat/waarom, maar ik zal het proberen (een beetje) kort te houden.

  Mijn naam en fotootje komen de laatste tijd niet zo vaak langs in je reacties en dat komt door ‘het ekte leven’ dat alles opslokt het afgelopen jaar: een combinatie van mijn masterproject, een relatie èn gebroken hart (is bijna weer gelijmd!) en het belangrijkste: een beslissing die mijn leven gaat veranderen.

  Dat laatste heeft te maken met mijn studie: ik doe momenteel de master farmacie en ben 7e jaars student. Nooit heb ik gedacht “dit is het”, maar ook nooit heb ik gedacht “dit is het niet”. Tótdat ik wakker werd en besefte dat ik verder moest gaan kijken – ik zag zó op tegen het 6e jaar van de opleiding, dat kon toch niet goed zijn? Ik heb mijn studie altijd zwaar en moeilijk gevonden, maar nooit echt stom. Maar ook niet leuk. De laatste tijd is farmacie en het hele wereldje me steeds meer tegen gaan staan – het past niet bij mijn normen en waarden. [Vul in: enorme uitleg over hoe en waarom.] Lang verhaal kort: ik moest verder gaan kijken. Wat kan ik nog meer zonder dat ik járen langer moet studeren? En toen vond ik een nieuwe master: communicatie in de natuurwetenschappen. Bij alles dacht: JA, dit is het! Mijn creatieve kant (bloggen, schrijven, hersenspinselen, noem maar op) kan eindelijk meer aandacht krijgen en dat i.c.m. de wetenschap – iets dat ik fantastisch interessant vind. Stop er zowel onderzoek, journalistiek als onderwijs bij als mogelijkheden en BAM, ik heb het gevonden. Dit wil ik!

  Dit is alvast een perfect voorbeeld van de vraag “wat doe je en wat wil je echt?” en de eerste stappen zijn dus gezet. Een moeilijke beslissing want een enorm grote beslissing die me een groot financieel probleem oplevert, maar een makkelijke beslissing want: alles voelt goed. Dit is het. Aan de andere kant: dit is nog maar het begin.

  Ik ben iemand die niet goed is in doen wat ze wil, maar altijd eerst wil doen wat ze moet doen. Er staat altijd wel iets op dat to do lijstje – groot of klein – dat ik eerst ‘moet’ doen voordat ik iets leuks mag doen van mezelf. Daarnaast ben ik een procrastinator en een perfectionist. Dit alles samen zorgt ervoor dat ik mezelf teleurstel, keer op keer, elke dag weer. En dat werkt niet. Ik haal niet uit mezelf wat ik eruit kan halen en dat is heel frustrerend, deprimerend zelfs, op sommige momenten. Op dit moment ben ik dit soort eigenschappen aan het accepteren en ik wil leren hoe ik er zo goed mogelijk mee om kan gaan, al dan niet met therapie of iets dergelijks (of in ieder geval: zelfhulpboeken, haha). Kortom: wat moet er echt en wat wíl ik nu eigenlijk?

  Momenteel ben ik mijn masteronderzoek aan het afronden en dat is – als het goed is – over drie weken klaar. Iets wat me op dit moment een totaal onmogelijke missie lijkt, maar ik ga het doen. Ik zie dit als het laatste dat echt MOET en daarna mag ik gaan doen wat ik WIL. Áls ik weet hoe…

 159. Dit boek gaat sowieso op mijn te lezen lijstje! Momenteel ben ik heel erg bezig om mijn idealen waar het gaat om duurzaam ondernemen en ondernemen vanuit je idealen om te zetten in ‘iets’ waar andere ondernemers ook wat mee kunnen. In september start ik met een traject voor vrouwelijke ondernemers, dat zo mooi aansluit bij jouw verhaal, dat dit boek daar wel in moet passen.

 160. Hey Merel, ik lees regelmatig je blog, maar nog nooit gereageerd op een berichtje. Maar nu wel, want als werkzoekende lees ik de laatste tijd veel boeken over persoonlijke ontwikkeling. Ik ben erg bezig met het vinden van een balans tussen wat ik moet doen: werken om geld te verdienen en wat ik wil doen: van schrijven mijn beroep maken. Maar hoe? Dus inspiratie is welkom! En ondertussen blijf ik je volgen ;)

 161. Merel, wat heb je weer een gave winactie. Zo leuk?

  Ik zag dit boek op je Twitter voorbij komen en dacht meteen: dat past nu zo goed bij mij!

  Sinds een paar jaar realiseer ik me hoeveel we doen met ons verstand en ons daarbij vaak laten leiden door ‘wat er zouden moeten doen’.
  Ik zie dat bij mezelf, vrienden, cliënten. Eigenlijk overal. Toevallig schreef ik er vorige week nog een blogpost over.

  Ik denk dat het heel belangrijk is dat je leert je hart te volgen en uberhaupt te ontdekken wat die eigenlijk wil. En dat is soms nog best lastig! Dit boek lijkt me een geweldige aanvulling voor mijn persoonlijke ontwikkeling maar ik zou dit boek ook heel goed kunnen gebruiken bij cliënten en natuurlijk om inspiratie uit te halen voor blogposts.

  Kortom, ik doe dus graag mee met deze winactie!

 162. Ik vraag me de laatste periode af wat ik nou echt wil. Wat is nu echt mijn passie en hoe moet ik hiermee omgaan? Het lijkt me een goed boek voor mij :) ook omdat het zo’n mooie vormgeving heeft met al die vrolijke kleurtjes^^

 163. Ik zou dit boek heel graag willen winnen! Ik zou het cadeau geven aan een vriendin van mij. We zijn samen al 11 jaar onderweg en hebben veel lief en leed gedeeld. Ook nu zie ik haar worstelen met de vraag ; “wat wil ik?” “En kan ik dat wel.? ”
  En dan is er nog de druk uit haar sociale omgeving. Soms best beklemmend en iedereen geeft zijn of haar goedbedoelde (maar moet je zeker opvolgen!) adviezen. Nu wil ik haar in alles bij staan, maar in plaats van weer een goed bedoeld advies te geven zou ik haar dit boek willen geven. Dan mag ze ontdekken wat ze zelf wil! En niet dat wat anderen wijs vinden of het juiste achten.

 164. Omdat ik van alles moet van mijzelf, maar daarbij soms compleet voorbij ga aan wat ik echt wil.

 165. Dit lijkt me een super leuk en handig boek! Ik heb een aantal jaren een studie gedaan, omdat ik dacht dat ik hier later makkelijk een baan mee zou kunnen krijgen, maar echt geweldig heb ik het nooit gevonden. Een tijdje geleden heb ik de knoop doorgehakt en ben ermee gestopt om volgend jaar met een nieuwe studie te beginnen. Eén die ik heel interessant vind, maar die ook een stuk moeilijker is. Ik moet voordat ik daaraan kan beginnen dan ook nog heel wat leren om op het goede niveau te komen.

  Nu vraag ik me de laatste tijd steeds meer af of ik wel de juiste beslissing heb genomen en of het allemaal wel gaat lukken. Dit boek zou me op dit moment dus er goed te pas komen!

 166. Al jaren heb ik dezelfde baan en ik ben me steeds meer aan het afvragen of het nog wel bij me past. Doe ik het nog omdat ik het leuk vind, of omdat ik het gewoon niet aandurf om een andere richting op te gaan? Mijn beste vriendin en ik hebben het er al jaren over om samen iets op te starten in een voor ons beide nieuw vakgebied – maar kunnen we dit wel zomaar doen? Durf ik de vastigheid die ik nu heb op te geven voor een onzeker bestaan? Hoe ga ik dan mijn rekeningen betalen?
  Ik wíl de stap wel maken, maar kán ik het wel? Ik denk dat dit boek me wat mooie nieuwe inzichten zou geven… ik zou het dan ook graag winnen!

 167. Ik ben op een punt aanbeland in mijn leven waarin in het gevoel heb dat ik nu moet gaan beslissen hoe de rest van mijn leven eruit gaat zien (ik ben 24). Mijn BFF die ik al meer dan 20 jaar ken is 4 maanden geleden moeder geworden van een schitterende tweeling. Een hele mooie gebeurtenis natuurlijk maar het zet me wel weer nog meer aan het denken; wat wil ik met mijn leven? Hoe zie ik het allemaal voor me? Wil ik binnen nu en 3 jaar ook moeder worden? Wil ik carrière gaan maken? Hoe gaat mijn loopbaan eruit zien? Moet ik me nog verder ontwikkelen door door te studeren? Op het moment word ik van tijd tot tijd erg neerslachtig van al deze vragen die door mijn hoofd spoken. Het boek spreekt me erg aan, wellicht dat ik met behulp van de wijsheden uit het boek mijn gedachten op een rijtje kan krijgen en kan gaan voor die nog onbekende passie!

 168. Hoi Merel,

  Ik laat nooit reacties na op je blog, hoewel jouw (jullie) recepten me voor het eerst met vegan voeding in contact hebben gebracht, en na enkele maanden nog steeds een fijne bron van inspiratie zijn!

  Wat zou het fantastisch zijn om ook op niet-voedingvlak geïnspireerd te worden via je blog.
  Na mijn studies, buitenlandse stage én eerste job als jurist, besef ik steeds meer dat dit misschien niet mijn ware passie is. Sensibiliseren, mensen warm maken voor duurzame keuzes, sociaal contact in mijn werk, …dààr zou ik de nodige voldoening uithalen! Of…is dat wel zo? Altijd slinger ik tussen de éne en de andere impulsieve fantastische idee, om dan daarna weer uit te blussen met de grote vraag: “Wil ik dit écht, of wil ik gewoon dat ik het wil…omdat ik vind dat het moet?”

  Toevallig dat hier werkelijk een zelfhulpboek over bestaat. Een beetje hulp om het allemaal op een rijtje te zetten, is in elk geval welkom! Ik doe graag mee met de actie en hoop één van je 5 uitverkorenen te mogen zijn!

  Warme groetjes,

  Eva

 169. Mijn vriend werkt in loondienst, maar wil het allerliefst aan de slag als meubelmaker. Zelfstandig. Maar…. de hypotheek moet betaald worden, heeft hij wel een duidelijk product om aan te bieden, hoe regelen we het thuis zijn zo maar drie vragen die op komen. Dit boek gaat hem (en mij ook!) zeker helpen om over de twijfel heen te komen en duidelijk te hebben waar hij naartoe wil.

 170. Dit boek komt voor mij als geroepen. Na ruim een half jaar ziek te zijn geweest, ben ik kritisch gaan onderzoeken wat ik nu écht wil met mijn leven. Het starten met een master was de eerste grote stap. De volgende stap is ontdekken waar ik in mijn werk en tijdens mijn scriptie energie van krijg en hoenik mijn beste zelf kan worden. Dit boek zou me daar heeeeeel fijn bij kunnen helpen. De prachtige vormgeving is een inspiratie op zichzelf. Wanneer ik win zal ik het boek ook zeker doorgeven aan anderen die hier iets aan kunnen hebben!

 171. Dit boek zou ik echt zó graag willen winnen!!heb momenteel sterk het gevoel voor een tweesprong te staan, welke kant moet ik op?!!
  M’n werk, wat me zoveel bloed zweet en tranen heeft gekost breekt me nu op. Vanwege m’n gezin. Ik zal een keuze moeten maken. En dat gaat of al m’n zekerheid van een vast contract kosten of een gezin wat gebukt gaat onder m’n diensten…
  Hopelijk biedt dit boek wat tips en tops en leert het mij een juiste keuze te maken. *duim duim duim*

 172. Dit artikel komt voor mij als geroepen, dit boek lijkt me echt heel erg prettig! Het afgelopen jaar ben ik flink aan m’n studie gaan twijfelen en wat ik nou eigenlijk wil in het leven (klinkt lekker dramatisch, maar het is zo). Reizen? Een eigen bedrijfje beginnen? Moet ik m’n studie überhaupt wel vervolgen?
  Het boek ziet er trouwens ook heel mooi uit, die geïllustreerde manier van vormgeven spreekt me erg aan.
  Kortom, ik zou heel graag één van de gelukkigen zijn :)

 173. Ik wil dit boek héél graag winnen om aan mijn nichtje te geven. Omdat:
  – ze eigenlijk heel goed weet wat ze wil (bakker worden en dan de allerlekkerste broodjes bakken)
  – ze stoer genoeg is om het ook echt te gaan doen (en ze al heel veel beren van de weg af heeft gestuurd)
  – maar ze nog een heel klein beetje inspiratie en wat praktische oplossingen nodig heeft om het helemaal voor elkaar te krijgen

  Ik ga duimen voor mezelf! :)

 174. Ik open binnenkort mijn eigen zaak en denk dat dit boek erg van pas zou kunnen komen! Het is momenteel een leuke, maar ook erg stressvolle periode waar ik soms uit het oog verlies wat ik wil en wat ik moet :). Ik open in oktober maar werk nog tot eind september op mijn huidige job en het is soms zwaar! Ook denk ik dat het mij in de toekomst zal kunnen begeleiden om van mijn winkeltje een waar succes te maken! :)

  Spannend afwachten nu! Ik heb nog nooit een winactie gewonnen, maar wie weet is dit mijn lucky shot! :D

 175. Ahh wow dit klinkt zo tof! Je klinkt er zo enthousiast over, ik ben heel benieuwd. Het voelt ook alsof dit boek precies op het juiste moment komt – ik ben bijna klaar met m’n bachelor, mijn lange relatie is net uit, er staan dus allemaal nieuwe en spannende dingen te gebeuren en ik kan daar wel wat hulp bij gebruiken, om wat meer te ontdekken wat ik zelf nou eigenlijk wil. Ik heb wel interesses, maar vind het lastig om er actief mee aan de slag te gaan. Dus dan komt dit boek perfect uit!

 176. Jaaa Merel! Ik kan wel wat inzicht gebruiken! Ik worstel nu al een jaar met wat wil ik en vooral, hoe kom ik er dan? Na een burn-out, baanwissel en veel tijd voor mezelf lijk ik toch nog hardleers. Ik zit weer in de situatie waarin ik gekozen heb met verkeerde redenen. Al een inzicht op zich, nu wil ik graag verder met een dosis positiviteit! Jouw persoonlijke reis en verhaal helpen daarin al motiverend en inspirerend, dank daarvoor. En dit boek lijkt me super!

 177. Nu ik deze blog heb gelezen ben ik erg benieuwd geworden naar dit boek, aangezien ik al een tijdje aan het dubben ben over wat ik echt wil gaan doen. Aangezien ik al een tijdje niet lekker in mijn vel zit qua huidige baan wil ik het boek graag een keer lezen en kijken of ik hierdoor mezelf kan ontdekken en mijn passie zodat ik elke dag weer blij kan opstaan om vrolijk naar mijn werk te gaan!

 178. Wat goed! Worstel al een tijd met die grote vraag en ben echt heel erg benieuwd naar dit boek. ben er helemaal klaar voor! :)

 179. Vorig jaar hield het Engels me tegen om het boek te kopen na het lezen van je blogpost, maar nu heb ik geen seconde getwijfeld en heb het boek onmiddellijk besteld. Ik ben een krak in veel nadenken en twijfelen, maar kan moeilijk tot actie overgaan als het gaat om doen wat ik echt wil. Het moeten van alledag wint meestal de tweestrijd. Maar daar zal vanaf morgen, nadat het boek geleverd is, verandering in komen. ;) Ik doe toch mee aan de winactie, omdat ik een goede vriendin ook blij zou kunnen maken met dit boek.

 180. Ik zou dit boek heel graag willen winnen! Ik ben bijna klaar met mijn studie, maar naast mijn werk als verpleegkundige zou ik heel graag iets willen doen met mijn grote passie: konijnen. Ik ben al half bezig met wat dingen, maar hou mezelf ook wel tegen. Dus ik hoop dat dit boek me kan inspireren om het nu echt te gaan doen!

 181. In februari verloor ik mijn baan. Nu ben ik werkeloos en zoekende. Ga ik weer blind voor iets veiligs, of gooi ik het roer om en neem ik een gok? wat wil ik eigenlijk??? dit boek zou misschien een duwtje in de goede richting kunnen zijn enz iet er supertof uit!

 182. Na een leven lang moeten is er een fase in mijn aangebroken waarin ik écht kan gaan doen wat ik wil. Maar ik wil teveel en helemaal niks. Ben waarschijnlijk vergeten wat ik echt wil. Daar achterkomen is nú heel belangrijk voor mij. Nu kan het nog, het roer om. Ik heb deze inspiratie echt nodig, dit zetje de goede kant op. Daarom moet én wil ik dit boek.

 183. Wat een fantastisch boek!

  Ik als add’er ben erg gevoelig voor visueel interessante dingen. Ik probeer mijn boeken dan ook altijd visueel boeiender te maken met gekleurde pennen en post-it notes ?

  Dit boek lijkt me echt tof. Ik wil graag als kunstenaar professioneel worden en dus ook mijn geld daar mee verdienen.
  Maar hoe dan? Wat wil ik? Wat moet? Wat kan? Wat is het nou echt waar ik warm voor loop? Workshops? Schrijven?

  Veel vragen, en veel mogelijke antwoorden ??

  Hulp is nodig, haha. En soms kan één gedachte, of één quote je focus weer scherpstellen. Ja dit boek mag in mijn half lege (Marie Kondo ✔) kast!

 184. Vanaf 1 november sta ik na 10 jaar trouwe arbeid op straat.
  Ik heb nog geen idee wat ik daarna wil….
  Mij lijkt dat dit boek goed zou helpen.

 185. Haha jemig, zoveel reacties dat het me bijna ontmoedigt om nog mee te doen. Bijna, want ik denk dat ik wel heel veel aan dit boek kan hebben, die crossroad? Daar sta ik nu. Ik maakte een tijd terug de keuze om voor die fotografie te gaan maar sta nu alweer terug bij dat kruispunt. Wil ik dat wel écht dan? En zo gaat het steeds. Wie weet kan dit boek me inspireren om het juiste pad te kiezen. Maar dan écht.

 186. aaahh wat een gaaf boek. Ik lees de beschrijving op bol.com ‘iedereen kent de vraag: hoe kom ik erachter wat mijn ware roeping is? En als ik die gevonden heb, hoe blijf ik daar dan trouw aan?’ Vooral die laatste zin spreekt me aan^^ Want ik denk mijn ware roeping wel gevonden te hebben, namelijk tekenen (ik had jou en jamie ook eens nagetekend :)). Maar soms is het lastig hoe en wat, welke richting op, en hoe nu verder. Lijkt me een tof boek!! Mooie illustraties ook^^

 187. Hoi Merel,

  Ik ben van mening dat mijn beste vriendin dit boek heel goed kan gebruiken. Zij zit momenteel in een tweestrijd tussen studie en hobby. Ze is afgestudeerd psycholoog maar is verliefd op alles wat met gezonde voeding te maken heeft ( zo ook je blog). Ik denk dat ze dit boek heel goed kan gebruiken om haar passie te ontdekken en wellicht in te zien hoe ze beide interesses kan combineren tot iets unieks. Wie weet!

  Liefs,
  Marina

 188. Lijkt me een heel mooi en inspirerend boek.

  Ik sta op het moment niet op een tweesprong maar op een viersprong.
  Mijn medicatie is helemaal afgebouwd, mijn jongste woont sindskort blijvend in een pleeggezin, oudste gaat studeren. En ik heb geen idee welke kant ik op wil. Er veranderd zoveel in een korte tijd dat een beetje houvast, een leidraad van harte welkom is.

 189. Wauw, wat veel reacties! :-D Toch een goed onderwerp voor een boek. :-) Ik ga een poging wagen om dit boek te winnen, ik kan hem goed gebruiken. Ik word namelijk verscheurd door dingen die ik moet en dingen die mensen van me vragen en ik merk dat dat me steeds verder weg brengt van wat ik eigenlijk wil. Brengt veel verdriet en ik zit nu ook weer ziek op de bank. Ik hoop dat dit boek me op weg kan helpen.

 190. Ik zou hem heel graag winnen. Mijn man zit zonder werk en ik werk in het onderwijs (VO) met pubers die steeds moeilijker te motiveren zijn. Vaak denken we: hoe nu verder? Beide rond de 40 jaar, 3 kinderen en dan moeten inderdaad de rekeningen betaald worden. Levensgeluk is zo belangrijk. Een mooi boek om in de vakantie te lezen!

 191. Wat een super boek! Alleen de layout al, geweldig….!! Ik zou graag een poging wagen om één van de exemplaren te winnen.

  Sinds vorig jaar is er een chronische ziekte bij mij ontdekt, maar sinds de opdonder van april dit jaar weer iets in moeten leveren qua kunnen. En met deze gebeurtenissen sta je opeens heel anders in het leven. O, en je leven staat totaal op z’n kop! Wat kun je nog, maar bovenal wat wil ik nu eigenlijk uit mijn leven halen? Een grote, complexe zoektocht op dit moment! Daar kan ik wel wat hulp en inzicht bij gebruiken..

 192. Wat een reacties! .D Ook mij lijkt dit een geweldig boek! Ik woon natuurlijk niet in Nederland, maar ik doe wél mee! Eigenlijk worstel ik al jaren met wat ik eigenlijk wil, maar afgelopen jaar denk ik dat ik mijn passie heb gevonden. Maar die stap om er ook echt serieus werk van te maken is groot. Misschien gaat het me lukken met dit boek!

 193. Hoi!
  Ik ben zelf heel erg bezig met dit onderwerp en voel me zo veel beter de laatste tijd, daarom zou ik mijn vriend willen inspireren dmv dit boek.

  Doen wat je leuk vindt, of in ieder geval meer stilstaan bij dit moment en wat je eigenlijk doet geeft zo veel moois aan het leven :).

  Vrolijke groetjes,
  Annemiek

 194. Wauw oké. Ik denk dat dit boek precies beschrijft hoe het er elke dag in mijn hoofd aan toe gaat. Als creatief freelancer (underestimated job nr. 1), bijna 30-er (wanneer ga je een grote-mensen-leven beginnen?) en vrouw (je moet van alles van iedereen) denk ik dat ik hier veel aan kan hebben. Even met beide benen op de grond gezet worden en lezen dat het allemaal oké is (hoop ik) en dat het volgen van je droom, je liefde, je passie echt niet abnormaal is.

  Kennen jullie de documentaire ‘Alles wat we wilden’? (NPO). Sluit heel mooi bij aan bij dit onderwerp en deze kijk ik nog regelmatig even terug. Ik denk dat veel mensen zich hier wel in kunnen vinden, maar dat niemand het durft uit te spreken. De druk van buiten af is groot, de druk van jezelf is zo nodig nog groter.

  Ik denk dat ik na het lezen het boek zou doorgeven aan mensen om mij heen die dit ook herkennen en nodig hebben. Het lijkt mij een perfect boek om te delen met zo veel mogelijk mensen om het taboe te doorbreken en de discussie te openen. Dus JA! (en kijk die documentaire :-)

 195. Ik zit momenteel midden op een “crossroad” en kan alle hulp gebruiken om te vinden wat nou eigenlijk mijn passie is. Dus ik zou hem graag willen winnen ?

 196. Het klinkt echt als een heel interessant boek! Ik zo hem wel willen winnen omdat ik nooit zo goed weet wat ik nou wil en mijn keuzes (zoals mijn studiekeuze) toch wel voor een groot deel op gevoel maak. Dat heeft tot nu toe gelukkig goed uitgepakt, maar over een jaartje moet ik mijn master gekozen hebben en dat is toch wel een erg belangrijke keuze (al maak ik het waarschijnlijk groter dan het is, want je kunt altijd nog iets anders doen, maar toch).

  En dat ik mijn keuzes op gevoel maak, betekent waarschijnlijk dat ik het deep down wel weet maar het niet zo goed durf te dromen of zo, omdat ik bang ben dat het niet lukt of dat ik het niet kan. EN misschien kan dit boek me er wel bij helpen om erachter te komen wat er nou echt precies aan de hand is!

 197. Dit klinkt echt als een boek wat precies op dit punt in mijn leven bij mij hoort te zijn! Na net een jaar er tussenuit geweest te zijn van de kunstacademie, word ik al de hele tijd overspoeld met vragen ‘wanneer ga je weer beginnen?’ ‘wat wil je er eigenlijk mee worden of bereiken?’ en de eindeloze dilemma’s in mijn hoofd die gaan over werken, geld, studie, wonen, verschillende steden, weggaan of blijven, liefde of single en mezelf. Fantastische winactie! Xxxxxxx

 198. Zo! Ik hoop dat je de kracht hebt gevonden ook dit berichtje nog te lezen tussen alle mooie en vooral overweldigend veel verhalen haha. Eigenlijk twijfel ik elke dag een beetje of dit nu is wat ik wil.. Ik ben nu 30 en jawel.. Het 30ers dilemma loert. Wil ik kinderen? Wil ik reizen wil ik eigenlijk de komende jaren full-time werken? Wil ik stiekum niet gewoon de tijd vinden om te genieten van de kleine dingetjes, een bloem die bloeit, de geur van koffie of lekker even niks.. Ik probeer m’n tijd goed te plannen en te genieten maar ik heb het zo druk en ik weet niet goed hoe.. Het lijkt me fijn door het boek alles op een rijtje te krijgen met een frisse kijk de toekomst in! :) Liefs Sanne

 199. Wow is dit toeval?! Volgende week wordt ik 39 en ik ga mijn 40e levensjaar en paar dagen later beginnen met een kuurweekje in Portugal. Dat weekje zie ik als resetten. Ik heb veel meegemaakt en overwonnen. Dat is prima want ik ben er een mooi mens door geworden. Maar nu wil ik nog één keer naar binnen keren en bij terugkeer alle overbodige ballast achter hebben gelaten. Tegelijk heb ik al meer dan 20 jaar een droom en heb ik halfslachtige pogingen gedaan om aan mijn droom te beginnen, maar nooit doorgezet uit angst dat ik het niet blijk te kunnen en dat t uitloopt op een teleurstelling. Op de één of andere manier voelt t alsof dit boek mee wel eens over de streep kan duwen (ik weet dat t trekken hoort te zijn, maar ik heb een duwtje nodig) Dus ja ik zou t boek graag willen winnen. Wie weet.

 200. Wat een onwijs gaaf boek! En wat een perfecte timing!
  Ik ben nu bijna afgestudeerd en ik weet gewoon niet wat ik verder wil, verder als kunstzinnig therapeut. Een eigen bedrijf beginnen of in dienst? Een andere studie doen of doorstuderen? En hoe ga ik dat allemaal bolwerken? En wat wil ik eigenlijk? Waar liggen mijn krachten en wat is mijn passie? Waar loop ik nou echt warm voor?

  Al met al, dit boek wil ik heel graag lezen want ik denk echt dat het mij heel erg gaat helpen! =)

 201. Jaah ik doe graag mee! Al lange tijd overspannen en krijg steeds te horen dat dat komt omdat ik doe wat verstandig is maar niet waar mijn hart ligt.. Geloof er zelf ook steeds meer in dat dit inderdaad het geval is.. Maar hoe zet ik de stap om iets anders te gaan doen en wat zou ik dan wel willen doen?? Helemaal lastig in overspannen situatie, want alles is te veel en te zwaar en iets nieuws helpt je juist uit je veilige omgeving.. Maar uiteindelijk zou het toch tot meer tevredenheid en geluk moeten leiden als je kiest voor waar je hart ligt.. kan hier alle hulp bij gebruiken, dus ik doe heel graag mee met deze winactie!

 202. Ah ja dit boek lijkt me echt geweldig!! Ik wil heel graag meedoen. Ik word ontzettend enthousiast ook van het geïllustreerde in het boek en daarnaast wil ik graag mee doen omdat het heel erg past bij waar ik nu mee bezig ben. Ik ben heel erg aan het ontdekken wat ik nou eigenlijk zelf leuk vind en waar ik mijn grenzen aan moet geven. Toch is dit nog niet altijd even makkelijk en het lijkt me heel tof dit boek als motivatie te lezen. Hele toffe winactie!

 203. Hi Merel,
  Jaaaa..! Ik kom hééééél graag in aanmerking voor dit kleurrijk en happy boek..! Waarom? Omdat ik ontzented graag mijn creativiteit en passie verder wil aanboren en in wil zetten..voor mezelf en ook ter inspiratie voor anderen. Ik lees je graag!

 204. Hoi Merel
  Wat een leuk en inspirerend stuk. Ik zou het boek heel graag winnen. Ik wil zoveel, maar zet vaak niet door. Als ik jouw artikel zo lees is dit boek precies wat ik nodig heb. Dus eh…ik doe mee!

 205. Hai Merel,

  Echt heel tof om te lezen hoe jij dit ervaart en waar het je heeft gebracht. Geweldig!

  Hierbij doe ik dus zeker een poging om een van de boeken te winnen.

  Ik ben nu bezig met een verhuizing, een baan zoeken, heb een lief hondje en vriend die ik graag aandacht geef. Verder natuurlijk een baantje, afstuderen, familie en andere sociale activiteiten. Natuurlijk wil ik ook graag reizen maken, maar ook sparen. Keuzes, keuzes.. Zoveel dingen spelen er op hetzelfde moment! Wat heeft nu prioriteit? Wat wil ik nou precies met mijn studie? Allemaal vragen die ik nog niet kan beantwoorden.

  Ik ben echt een twijfelaar. Heel veel nadenken, maar niet tot actie (durven) overgaan. Ik ben heel benieuwd of dit boek mij kan activeren en in kan laten zien wat IK nou echt wil. Ik heb zoveel ideeën, bijvoorbeeld om een eigen bedrijf te beginnen. Maar dat is ook heel eng! Dan krabbel ik toch weer terug

  Soms weet ik ook niet meer of ik iets zelf wil of doe om anderen een plezier te doen..? Zelfhulpboeken ben ik wel al bekend mee, maar nog geen die zo leuk zijn vormgegeven als deze. Ik ben vooral heel benieuwd hoe dat leest. Ik merk verder in mijn omgeving dat zoveel mensen hiermee worstelen. Wanneer weet je nou eigenlijk wat je wil? Mijn vriend heeft van zijn passie zijn werk kunnen maken, die weet alleen weer op andere gebieden niet wat hij wil. Ik denk dat ook hij dit boek zou kunnen lezen door de leuke vormgeving (hij leest namelijk nooit boeken haha).

  Liefs, Brechje.

 206. 40 en terug op zoek naar het pad dat ik wil volgen. Na een aantal heftige jaren ben ik klaar voor een nieuwe start, maar hé, wat kan/wil/mag ik doen? De gezondheid is niet zo schitterend meer, de loopbaan onderbroken en ik ben op zoek naar een nieuwe uitdaging. Kan dit boek mij helpen???

 207. De 1e stap heb ik al gezet, ik ga starten met n kruidenopleiding in september. Super spannend en best pittig naast n bijna fulltime baan. Maar hoe verder? De moestuin is er sinds 3 jaar, dat was eigenlijk de eerste stap waarin ik na bijna 40 jaar iets ging doen waar mijn hart lag ipv alsmaar dingen doen voor anderen. In de tussentijd diverse cursussen gedaan over voeding, bodem, permacultuur etc. en nu dus een echte opleiding, maar dan? Hoe dan verder, hoe volg ik m’n hart, wat kan ik doen met die nieuwe kennis, wat past bij mij, hoe kan ik met mijn passie anderen inspireren, hoe kan ik de beren op de weg klein houden, hou blijf ik bij mezelf ongeacht wat anderen zeggen? Dit boek zou me daar zo maar eens bij kunnen helpen gok ik zo ?, dus t lijkt me tof om t te winnen.

 208. Om ‘m weg te kunnen geven aan de mensen rond mij. Heb het Engelse boek nu 3 dagen in mijn bezig, waarvan ik het in één dag zelf heb uitgelezen, het de dag erna aan iemand gaf die mij “toevallig” aansprak over een ‘crossroad’ waar ze aan stond. Cosmic Vibes going on!

 209. Ik zou heel graag dit boek willen winnen. Ik heb een jaar geleden te horen gekregen dat ik borstkanker had. Alle behandelingen zijn achter de rug en het lijkt erop dat de kanker weg is. Hierdoor sta ik nu echt op zo’n levenskruispunt. Alles staat in een heel ander daglicht. Dingen die ‘vroeger’ onbelangrijk leken, zijn nu ineens essentieel geworden. Ik heb allerlei vragen. Wil ik blijven doen wat ik voor mijn ziekte deed? Wil ik misschien iets heel anders? En wat dan? Misschien kan dit boek me helpen op mijn zoektocht. Zou mooi zijn! :-)

 210. Ik ben 25 jaar oud en ik zit nu thuis met een burn-out. Er is de afgelopen jaren veel op me af gekomen en daar pluk ik nu de “vruchten” van. Ik ben de weg in het leven op dit moment helemaal kwijt. Wat moet ik? Wat wil ik? Wat heeft het leven mij te bieden en wat heb ik het leven te bieden? wat wil ik nou eigenlijk en wie ben ik? wat wil ik graag bereiken?
  het is allemaal zo’n puzzel en zoektocht op dit moment, ik sta nog zo aan het begin van mijn leven dat ik wel wat hulp kan gebruiken, ook om uit mijn burn-out te komen en ik denk dat dit boek mij hier enorm bij kan gaan helpen. Ik kan wel wat hulp op mijn pad gebruiken en ik denk dat ik hier veel inspiratie en goede, bruikbare tips uit kan halen.
  Ik zou daarom heel graag dit boek willen winnen, omdat ik denk dat het mijn leven echt een stuk kan verrijken en dat het mij echt weer op weg kan helpen naar de goede dingen in het leven.

 211. Ooo wat zou dit boek heel graag willen winnen. Het past bij waar ik nu sta in mijn leven en je beschrijft het boek zo enthousiast dat ik ook heel enthousiast wordt. En door de foto’s erbij wordt het gevoel van ‘dit boek MOET ik lezen’ alleen maar meer. Dus heel graag ?

 212. De afgelopen jaar heb ik zelf een zoektocht gehad naar wat nou mijn passie is. Onderdeel was ook de zoektocht naar boeken en mensen die me daarbij konden helpen. Doordat ik daar de juiste boeken en mensen voor had gevonden, heb ik sinds kort weer een baan waar ik superblij van wordt en veel energie van krijg. Ik heb veel mensen in mijn omgeving die ook zo’n dubbele zoektocht hebben: wat wil ik en wie/wat kan mij daarbij helpen om uit te vinden wat dat is. Mijn vriend, mijn zus, m’n beste vriendin. Ik heb niet het antwoord wat hun passie is, maar misschien kan ik wel helpen bij de zoektocht wat hun daarbij kan helpen. Dit boek ken ik niet, maar als ik dit zo lees kan het best het boek zijn dat hen kan helpen!

 213. Ja ja ja! Wat leuk! Ik ben een ontzettende twijfelaar en kan nooit keuzes maken. Misschien kan dit boek mij helpen om knopen door te hakken. En dat zijn de stomste dingen, van welke tomaten ik door m’n pasta zal doen tot wat voor werk zou ik willen doen. Ik twijfelde zelfs of ik wel een reactie zou plaatsen ?.

 214. Wauw wat een gaaf boek om te zien al! En het gaat precies over de dingen waar ik al een lange tijd mee worstel. Volgend jaar geen baan meer en wil eigenlijk een nieuwe weg inslaan qua beroep. Dit boek komt dus op een super moment want ben een piekeraar en hoop m’n creatieve droombaan vorm te gaan geven maar hoe…en wat…en lukt dat wel…en wat als…etc. etc. Geloof dat dit boek mij echt kan inspireren en helpen m’n vragen te beantwoorden of uit m’n hoofd te krijgen ;-) Dus yes please, count me in!!!

 215. dit onderwerp houd me de laatste tijd veel bezig.. Wil ik echt naar dit feestje, of voel ik dat ik “moet”? Wil ik echt hier werken, of heb ik het gevoel dat dit moet omdat mijn omgeving niet genoegen zou nemen met een “kneuzenbaantje”.. Ben heel benieuwd naar dit boek en hoop dat het me wat meer kan leren waardoor ik geruster nee kan zeggen en meer doe wat ik echt wil!

 216. Ik ben 65 geworden en ga per oktober met AOW, en zit dus echt tussen moeten en willen! Vandaar dat ik het graag wil winnen. Kan altijd proberen toch!

 217. In m’n dromen zie ik mezelf wol spinnen op de veranda van een klein eenvoudig huisje van waaruit ik de zonsopgang én zonsondergang kan zien, omgeven door een bloemen- en kruidentuin, kortbij een riviertje temidden van de natuur. Hoe in ’s hemelsnaam geraak ik daar? ;-)

 218. Ik ben nu 18 en heel erg azn het twijfelen wat ik wil. Verder studeren en wat dan, een tussenjaar of op uitwisseling naar het buitenland? Ik ben op zo een moment gekomen dat ik heel enthousiast wordt van al de mogelijkheden die ik heb, maar tegelijkertijd vind ik het ook heel eng en blijf ik liefst nog een beetje hangen in mijn oude vertrouwde leventje op de middelbare school. Anyways, ik denk dat dit boek wel eens tot leuke inzichten kan leiden, dus daarom lijkt het me super om eens te lezen. Het klinkt alsof het wat minder zweverig is dan sommige andere gelijkaardige boeken en daar hou ik wel van. Zou ik dus graag winnen!

 219. Jaaaaaaaaaaaaaaa, die wil ik!
  Ken jij dat ook? Ik heb altijd zo’n stemmetje in mijn hoofd dat zegt wat ik nog allemaal MOET doen. Enorm vermoeiend… Ik wil ook graag meer bewust kiezen voor wat ik wil doen in plaats van voor wat ik met doen. Ik word graag geïnspireerd door dit mooie boek.

 220. Ik wil hwt boek winnen omdat ik soms zo onzeker kan zijn en daar wil ik graag iefs mee doen (het liefst gewoon vanaf maar zo werkt het helaas niet, uit ervaring ;)
  En gewoon omdat ik een keertje niet iets hoef tekopen en ik graag iets wil leren uit dit boek. Ziet er ook nog eens tof uit.

  Zsseeennnn (d) im eating praying loving now…

 221. Ohhh klinkt helemaal als het boek wat ik nu goed zou kunnen gebruiken. Ik voel dat ik echt op een kruispunt sta nu en dringend knopen moet doorhakken… Misschien kan dit boek me helpen?

 222. Lijkt me een supertof boek, helemaal omdat ik nu, wegens chronische ziekte, ‘gedwongen’ word om alles te herevalueren! Vooral met de balans ts ‘moeten’ & ‘willen’ zit ik nu heel erg te worstelen…dus ;)

 223. Wat een super leuke win actie!
  Dit boek is erg toepasselijk door de weg die ik heb weggelegd en mij heeft gevormd tot de persoon wie ik nu ben.
  Helaas heb ik wat minder prettige dingen mee gemaakt op juist belangrijke momenten in mijn leven.
  Hierdoor heb ik achtetaf gezien niet helemaal de juiste keuze gemaakt kwa opleidn

  1. Kwa opleiding. (Sorry ik drukte per ongeluk op verzenden)
   Ik ga met plezier naar mijn werk echter is het niet mijn passie.
   Op dit moment weet ik dat ik mensen wil gaan helpen die ook moeilijke tijden hebben meegemaakt door anders naar het leven te gaan kijken.
   Prive weet ik dat sport en gezondheid mijn grote passie is en hoe mij dit geholpen heeft om gelukkig te worden.
   Sinds ik de wim hof methode doe ben ik meer van

   1. Kwa opleiding. (Sorry ik drukte per ongeluk op verzenden)
    Ik ga met plezier naar mijn werk echter is het niet mijn passie.
    Op dit moment weet ik dat ik mensen wil gaan helpen die ook moeilijke tijden hebben meegemaakt door anders naar het leven te gaan kijken.
    Prive weet ik dat sport en gezondheid mijn grote passie is en hoe mij dit geholpen heeft om gelukkig te worden.
    Sinds ik de wim hof methode heb geleerd ben ik meer vanuit mijn hart gaan leven.
    Dit boek zal mij erg gaan helpen om er achter te komen welke puzzelstukjes er ontbreken om er achter te komen hoe ik mijn carrière wil gaan veranderen. Het eerste “stukje” ben ik al mee begonnen en dat is dus een boek schrijven. Mensen kunnen in de toekomst lezen hoe ik mijn leven heb opgepakt na zware tegenslagen.

 224. Oei er is een winactie en er zijn ineens veel meer reacties dan normaal haha.

  Ik voel me eigenlijk gelijk al een beetje schuldig wanneer ik een reactie post met de reden waarom ík dit boek graag zou willen hebben/verdien.

  Maar ik ben net een maand 19, aardig in de war, bang voor al het volwassenenzooi waar ik keuzes in moet gaan maken en ik heb zo’n voorgevoel dat dit boek me wellicht zou kunnen helpen. Laten we het een duwtje in de goede richting noemen :) + de tekeningen in het boek, maken het al een leuker boek!

  x

 225. Op dit moment ben ik beZig met het bewustworden worden van mijn grenzen…. Letterlijk en figuurlijk…. Wat is van mij wat wil ik en wat leg ik mezelf op….. Voor mijn gevoel levert dit boek mij de duidelijkheid op die ik nodig heb in dit proces…..

  Zo zijn er meerdere mensen waarvoor dit geldt. Wat maakt mij anders hierin? Eigenlijk niets, we zijn allemaal een, en kunnen veel van elkaar leren…. Dus het boek komt op die plek terecht waar die terecht mag komen…. Leuke actie. En heel veel reacties!!

  Succes met het kiezen van de gelukkige!

 226. Dit boek ziet er zo ontzettend mooi uit! Ik heb nog nooit een geïllustreerd zelfhulpboek gelezen, maar denk dat het voor mij echt super geschikt zou zijn als beelddenker. :p Waarom ik het heel graag zou willen: ik heb nog een halfjaar te gaan in mijn bachelor studie en dan valt er een groot gat… natuurlijk ben ik constant bezig met wat ik nou eigenlijk wil, maar dat is ontzettend moeilijk om helemaal zelf uit te vogelen! De laatste drie jaar ben ik op allerlei vlakken bezig geweest mezelf te ontwikkelen en te groeien en ik voel nu dat ik op een soort punt ben waar alles samen zou kunnen komen en ik een ‘groter doel’ kan stellen. Ik wil graag uitvogelen wat mijn passie is en waarom ik op deze wereld ben en ik denk dat dit boek een ontzettend goed hulpmiddel hier bij zal zijn!

 227. Hoewel er al 231 reacties zijn, ga ik toch zeker een poging wagen. Ik ben namelijk reuzebenieuwd naar dit boek! Op dit moment heb ik namelijk geen flauw idee van wat ik wil; ik heb nog net geen burnout en ik moet het dus heel rustig aan doen van de dokter. Al die vrije tijd zorgt ervoor dat ik ga nadenken over wat ik nou precies wil met m’n leven en m’n carrière, maar dat is nog verdomd (excusez-moi) lastig. Wie weet helpt dit boek bij het maken van keuzes!

 228. Ook ik zou dit boek graag willen winnen. Net als veel (jonge) mensen heb ik moeite mijn weg in het leven te vinden. Helaas maakt mijn angststoornis dat nog iets moeilijker. Boeken zoals deze maken me enthousiast. Zou het graag samen willen lezen met mijn vriend. Hij zou het ook heel goed kunnen gebruiken :)

 229. Wat ontzettend veel reacties elke keer op jouw winacties, ze zijn dan ook erg leuk.
  Ik ben, na 40 jaar werken in het onderwijs, onlangs gestopt, ben 61 jaar en wil nog ïets” gaan doen, maar weet niet goed hoe en wat.
  Dit boek geeft me vast een duwtje in de goede richting!

 230. Wauw dit boek ziet er gaaf uit! Ik zou het graag aan mijn moeder geven. Ze heeft het al tijden zo druk dat ze niet toekomt aan leuke dingen, en als ze eraan toekomt dat het haar niet meer de energie geeft die ze er vroeger van kreeg. Ik hoop dat dit boek haar kan helpen weer rust te krijgen, door die scheiding te vinden van wat ze nou moet en wat ze wilt. Als het haar daarnaast kan helpen met haar passies weer terug te vinden zou ik enorm blij voor haar zijn. Daarnaast is de vormgeving van het boek geweldig!

 231. Na het lezen van deze en je vorige blogpost over dit boek denk ik meteen aan 1 persoon: mijn zus.
  Al een te lange tijd hoor ik : “Ja maar ik weet niet wat ik wil, en al zou ik het wel weten, dan kan het toch niet, want ik moet dit en dat en zus. Wat dacht je van geen opleiding, geen ervaring, te oud, ik moet de huur betalen, er zijn geen banen te vinden, ik heb geen tijd.”

  Ik, als zusje die wel haar eigen weg volgt en uitdagingen aangaat en daar van geniet, vindt dit erg lastig, om mijn zus na jaren nog steeds met dezelfde struggle te zien. En ik weet ondertussen dat mijn goedbedoelde voorbeelden, woorden en acties haar niet overhalen te doen waar ze gelukkig van wordt. Toch komt het onderwerp nog vaak genoeg ter sprake, maar heb ik het opgegeven om haar nog te proberen in te laten zien dat het WEL anders kan.. naar mij gaat ze niet luisteren.

  Nu ik jou hoor over dit boek, krijg ik weer positieve gedachten en hoop, misschien dat dit als cadeautje voor mijn zus wel iets teweeg brengt! Ook zouden het kleine dingen zijn.

  x Nadieh (Free Your Mind Magazine, jaren geleden haha, weet je het nog?!)

 232. Klinkt als een boek waar ik veel aan kan hebben en van kan leren. Ik vind het erg moeilijk om lifechanging keuzes te maken; zie altijd beren op de weg. Dit maakt het lastig om vooruit te komen en echt ‘happy’ te zijn met mijn leven. Ik zou dit graag veranderen, maar hoe?! Misschien kan dit boek me hierbij op weg helpen.

 233. Ik zag je op snapchat ook met het boek, ging snel, dus zocht hier verder. Ik denk dat dat ik dit boek nodig heb om uit de enorme sleurdip te komen waar ik inzt, ik wil wel, maar heb nog niet helder hoe ik er ga kimen!
  Gr Anne-Marie

 234. Na een lange rugrevalidatie van ongeveer 7 jaar zie ik eindelijk wat verbetering en merk ik dat ik enorm veel zin en energie heb om weer nieuwe dingen te gaan doen. Maar waar te beginnen en hoe. Ik ben inmiddels een ander mens geworden. Ik wil zoveel. En ik wil niet altijd het gevoel hebben dat ik “iets in te halen heb”. Gewoon opnieuw beginnen. Nu. Het boek lijkt me een goede hulp om te starten, te focussen en te doen.

  XX

 235. Ik sta op werkgebied op dit moment op een tweesprong: ik wil graag heel wat anders gaan doen, maar het roept zoveel onzekerheid op: hoe pak ik het aan? Verdien ik dan wel genoeg om rond te komen? En wat als mijn overstap me niet goed bevalt? (om maar een paar voorbeelden te noemen). Je hebt me erg nieuwsgierig gemaakt naar dit boek. Ik zou me er ook graag door laten inspireren.

 236. OH MEN. Wat een berg reacties al – daar kan ik vast niet tegenop met mijn ode aan wat voor geweldigs ik allemaal van dit boek zou kunnen leren. Toch ga ik het maar proberen, want niet geschoten is altijd mis. (Al ben ik geen fan van schieten, though). Ik zit de laatste tijd echt in de vibe van het beste uit mijn leven halen, van positivity all the way en het waarmaken van dromen, maar tegelijkertijd niet te streng voor mezelf zijn. Ik denk dat iedereen zo’n boek wel kan gebruiken, want boy oh boy wat maken wij (en de maatschappij) het toch moeilijk voor onszelf soms. Ik vind het boek overigens prachtig weergegeven. Normaal ben ik een E-reader-kinda-girl (iets met bomen en zo – en het niet mee hoeven slepen van 20 kilo boeken in een koffer), maar dit boek lijkt me ZO fijn om echt in je handen te hebben! Ik heb ook veel vriendinnen die dit boek geweldig zouden vinden, dus misschien kunnen we er een soort ‘sisterhood of the travelling self-help book’ van maken, hihi. Who knows! Veel liefs!

 237. Ik ben erg nieuwsgierig naar dit boek en ik hoop dat het lezen van dit boek mij het laatste schopje onder mijn kont geeft. Ik heb nu een vast contract maar zou mijn dromen willen volgen. Ben nu nog te bang voor de financiele consequenties. Terwijl iets doen wat je leuk vindt duizend maal meer energie geeft natuurlijk. Daar kan geen geld tegenop

 238. Wow! Vandaag nog op weg naar huis, in de file dacht ik: ik.wil.dit.niet.meer. Niet meer een baan die zozo is, geen baan waarbij ik uitleef naar het weekend en in het weekend alweer baal dat het bijna maandag is. Ik sta op het punt om voor mijzelf te beginnen, maar ja, wie betaalt de rekeningen dan? Dit boek zou mij denk ik wel net dat steuntje in de rug kunnen geven om te gaan voor mijn droom: een eigen interieurbedrijf! Misschien een idee om, gezien het aantal reacties, het boek door te geven aan elkaar? Blijkbaar zijn er veel mensen die behoefte hebben aan een steuntje in de rug om hun dromen na te jagen :)

 239. Echt een hele leuke winactie. Ik zou graag meedoen, omdat ik graag wil weten wat ik nou ehct met mijn toekomst wil wat nou echt belangrijk is en ik denk dat dit boek mij daarbij kan helpen.

 240. Wauw. Gewoon wauw. Dit is precies wat ik nu nodig heb.

  Ik heb net mijn Propedeuse gehaald voor mijn nieuwe studie, Human Resource Management. En hoewel ik de studie erg interessant vind, kriebelt steeds meer het gevoel wat te gaan doen met mijn echte liefde.

  Al sinds mijn 9e rijd ik paard en in de afgelopen 10,5 jaar hebben mijn moeder en ik samen 4 paarden gekocht. Van deze lieve dieren word ik gelukkig. Al mijn hele leven droom ik over iets met deze liefde voor de dieren doen, maar omdat het wereldwijd bekend is dat dit niet echt leuk verdiend toch ‘verstandig’ gekozen voor een ander vakgebied. Nu is met name het afgelopen jaar toch de drang gekomen om er wel werk van te maken en naast mijn huidige studie mezelf verder te ontwikkelen in de paardenwereld.

  Ik heb geen idee hoe ik dit wil gaan aanpakken of waar te beginnen. Dit boek zou mij zo perfect kunnen helpen!

 241. dag meisjes, ik wil ook graag dit boek winnen. Ik heb ’t gevoel dat ik inderdaad nog steeds niet weet waar ik werkelijk heen wil of wat mijn passie is. Waar ik echt voor wil staan, wat ik durf. ” Wat ik doe wanneer ik eigenlijk iets anders zou moeten doen…” Dat zinnetje raakte me alvast…Ik heb genoeg van wegvluchten, maar durf ik het aan?
  Ik probeer graag dit boek!

 242. Dit boek klinkt als een goede ondersteuning hoe ik niet 1 (werken met kinderen) 2 (fotografie) maar liefst 3 (koken) passies kan uitdragen. Ik wil met dit boek in mijn hand structuur brengen in hoe ik verschillende leuke dingen kan plaatsen in mijn leven zonder dat het ten koste van mezelf gaat. Verdieping zoeken in 1 van 3 lijkt me ook een goede! Ik heb veel ideeën nu nog een hulpstuk om dit te kunnen uitvoeren. Ik hoop uiteindelijk voldoening te voelen en meer te leren! :-)

 243. Ik zou het boek graag zelf willen lezen en bezitten :) Ik wil al een tijdje me wat meer richten op persoonlijke ontwikkeling en groei, door middel van ‘leuke’ zelfhulpboeken. Ik vind het alleen best lastig om het juiste boek te kiezen en alles lijkt me vrij zwaar om te lezen. Dit boek lijkt me een heel fijn zelfhulpboek om mee te beginnen. Als ik je er zo over hoor, is het helemaal niet zwaarmoedig maar juist motiverend! Dat klinkt heel fijn natuurlijk. Ik vind het ook erg mooi vormgegeven en het ziet er uit als een doe-boek. Iets wat ik zoek in mijn eerste te-lezen zelfhulpboek :) Het lijkt me in elk geval een ontzettend gaaf boek en daarom zou ik deze winactie heel graag winnen! (:

 244. Wauw dat klinkt en ziet er tevens uit als een geweldig boek. Na en door een ernstig ongeval en bijkomende fysieke beperkingen heb ik mijn passies los moeten laten. Het vinden van een nieuwe passie en dus ook een stukje zingeving is ondanks de energie die ik erin heb gestopt (nog) niet gelukt. Ik zou het boek om die reden dan ook graag lezen én in praktijk brengen.

 245. Dit boek komt geroepen voor een lieve vriendin van mij. Ze helpt altijd anderen, maar is zelf op zoek naar haar passie en wil een switch maken in haar leven. Ik probeer haar te helpen met goede gesprekken, maar ik ben natuurlijk geen expert. Ik hoop dat dit boek haar helpt. Dat gun ik haar echt!

 246. Bedankt voor deze blog! Vorige week een Nlp cursus gedaan en toen ging ik al deze richting op. Maar wat mij steeds bezig houd is hoe doe je dat met een gezin en hoe doe je dat financieel, dus dit boek komt als geroepen. Ik hen het besteld via jou link dus kom je ook weer een stukje dichterbij jou dromen :)

 247. Wat inspirerend om te lezen! Ik zou dit boek heel graag willen lezen (en dus winnen ;)) omdat ik ontzettend veel ideeën en toekomstdromen heb, alleen niet veel verder kom dan dat: erover denken. Ik wil graag praktische tips en inspiratie om mijn plannen daadwerkelijk ten uitvoer te brengen! Volgend jaar is het laatste jaar van mijn bachelor, maar ik heb nog geen idee wat ik wil doen daarna. Misschien wel een eigen bedrijf beginnen? Ik weet één ding zeker: ik wil later geen 9-tot-5 baan. Nee, ik zou graag eigen baas zijn en dan het liefst als ‘baan’ mijn passie uitoefenen. Wat die passie precies is weet ik nog niet, maar ik weet wel dat ik iets wil doen om de wereld groener en duurzamer te maken. Ik wil iets doen waar ik voldoening uit haal, en waar zowel de aarde als haar bewoners (mens, dier en plant) beter van worden. Ik wil mensen inspireren. Dan moet ik natuurlijk wel concrete stappen zetten om die droom werkelijkheid te laten worden. Ik denk dat dit boek mij daar heel goed bij zou kunnen helpen :)

 248. Wat een supertoffe winactie! Ik heb vandaag mijn bachelor afgerond en eigenlijk weet ik totaal nog niet wat ik hierna zou willen doen. Ik heb een jaar om daar achter te komen en daarna ga ik hopelijk een master doen. Ik weet wel wat mijn grote passies zijn, maar eigenlijk durf ik die niet goed aan te pakken. Ik weet niet waar ik moet beginnen. Dit boek lijkt me een goede start km mijn dromen waar te maken!

 249. Een mooi boek, zo te zien, met een geweldig onderwerp. Een belangrijk thema voor mij is leren focussen op wat ik wil. Een moeilijk onderwerp waarbij ik zeker hulp kan gebruiken! Als dat zou kunnen via dit boek zou ik dat echt geweldig vinden! Groetjes, Manon.

 250. Al jaren heb ik een eetstoornis. Verschillende psychologen, diëtisten, therapeuten, acupunctuur,… Heb ik gedaan maar nu heb ik het gevoel eindelijk het te kunnen overwinnen! Dit boek lijkt me een perfecte extra steun.

 251. Hallo Groene meisjes,

  Dit boek komt als geroepen, al jaren zit ik op de tweesprong van moeten en willen. Het is nog steeds meer moeten dan willen. Graag wil ik dit boek winnen, toch weer een sprankje hoop, om van moeten naar meer willen te kunnen gaan.

  Hartelijke groene groetjes,

  Willeke Toes

 252. Wauw, wat een mooi boekje!

  Jeetje, waar ‘moet’ ik beginnen, waar wil ik beginnen? Ik wil altijd veels te veel, schoolprojecten, extra dagen werken en daarnaast altijd en overal klaarstaan voor iedereen. Ik heb het best een beetje druk, wat in combinatie met een sterk perfectionisme regelmatig leidt tot paniekaanvallen. Ik vind het alleen moeilijk om dingen te laten vallen, het is allemaal zo leuk! Misschien ook uit angst iets te missen. Het lijkt me een machtig interessant boek, dat misschien zou kunnen helpen mijn chaotische leventje wat meer op een rijtje te krijgen. En misschien helpen keuzes maken, want ik vergeet in mijn planning nogal eens wat me-time in te roosteren

  Liefs, Noes

  ps. Ik ben, en word steeds meer ,verliefd op je blog Merel. Ik vind het heel knap hoe jij dit toch maar mooi draaiende weet te houden. Je bent en blijft voor mij het paradepaardje van de Nederlandse veganisten, waar iedereen een voorbeeld aan zou mogen nemen.

 253. Noem het een dertigers dilemma, of noem het een ‘ik heb vroeg kinderen gekregen en wil eigenlijk ook nog wel wat meer bereiken in mijn leven’ of noem het wat je maar wilt! In ieder geval weet ik het niet zo goed op dit moment!! Dit boek zou mij hopelijk een steuntje in de rug kunnen geven, de goede richting op! Dus kom maar op, ik ben er klaar voor!!! ;-) Groetjes Mayke

 254. Sinds een maand heb ik de diagnose ongedefinieerde somatoforme stoornis en zware depressie gekregen. Door een grote financiele tegenslag 2 jaar geleden waren mijn vriend en ik genoodzaakt extra werk aan te nemen om het gat op te vangen. Dit kwam er op neer dat mijn vriend 2 banen had en ik 3 verschillende banen naast een fulltime studie, wat neer kwam op 70 uur per week werken en school. Ik heb dit een jaar volgehouden tot mijn vriend klaar was met school en een betere baan kreeg. Echter heeft dit zo’n impact op mij gemaakt dat ik nu als de dood ben ooit weer in zo’n situatie te belanden, waardoor ik nu nog steeds 35 uur werk naast een fulltime studie. Dit is allemaal gedreven door “moeten” en niet iets wat ik wil, wat mijn passie is.
  Ik ben nu onder behandeling bij een psycholoog om deze “leefregel” van mezelf om te zetten naar iets motiverends. Het eerste wat ze zei is “ga leuke dingen doen, iets waar je blij van wordt.”
  Het stomme is dat ik nu al zo lang dingen doe die moeten, dat ik niet meer goed kan benoemen wat ik leuk vind om te doen. Er zit altijd een stemmetje in mn hoofd die zegt “ja, maar…”

  Dit boek klinkt ontzettend interessant en ik ben benieuwd wat ik er voor mezelf uit kan halen. Mij gaat het om een gezonde balans tussen dingen die je “moet” en dingen die je echt leuk vindt. En ik denk dat samen met de therapie, dit boek een heel goed startpunt is op mijn tweesprong.

  Liefs Rowena

 255. Over 12wkn ben ik weer klaar met mijn nieuwe-oude baan. De baan die ik zes jaar geleden, na veel innerlijke strijd, heb los gelaten. De strijd toen ging over: ‘ ik heb tenminste een baan als ontwerper, dat kunnen veel studie genoten niet zeggen.’ En: ‘ik moet eerst iets nieuws hebben, maar wat wil ikdan eigenlijk?’. Uiteindelijk voelde ik zo dat het daar klaar was en dat het tijd was om door te gaan, dat ik zonder zekerheid toch heb opgezegd. En wat een goede keuze was dat! Direct begon mijn energie weer te stromen. En er kwam ook gelijk iets nieuws op mijn pad. Werken op een fantastische camping. Gastvrouw in de buitenlucht.
  Maar het seizoen liep af, ik maakte wat andere uitstapjes op zoek naar ‘mijn’ carrière… Raakte zwanger, gewenst en gepland, wat de volgende periode veel van mijn aandacht vroeg.
  En gaande weg zijn we zes jaar verder, ben ik weer terug bij mijn oude werk, tijdelijk om een zwangerschapsverlof te vervullen.
  Maar ik ben zeker niet terug bij af. Juist nu ik weer terug ben op de plek waar ik toen na zoveel innerlijke strijd ben weggegaan, voel ik: er is meer, ik wil meer, het borrelt en ik moet mijn hart volgen.
  Alleen ben ik mij ook zeer bewust van mijn vermogen om in drempels te denken en voel ik mij verantwoordelijk voor een kleine meid die ik een zekere basis wil geven. Kortom: genoeg om mij door dit boek, fantastisch vormgegeven!, te laten inspireren om nu juist de stappen te gaan nemen om mijn droom uit te gaan werken: een klein boetiek hotelletje met een gezellige bakkerij-cafe. Ingericht met alleen maar duurzame, gerecyclede bouwmaterialen en meubeltjes. Waar in de keuken een no waste, great taste, suikervrij en diervriendelijk keurmerk prijkt.
  Maar vooral waar ik mij thuis voel, waar mijn dochtertje na school (ja ze gaat al bijna naar school!) naar toe kan komen en waar ik mijn gasten het gevoel van thuiskomen kan geven.
  Die toekomst zie ik voor mijzelf. Mede mogelijk gemaakt door dit boek. Yes please.

 256. Dag groene meisjes, wat een mooi boek hebben jullie weer om weg te geven!

  Weten wat je wilt zodat je daarvoor kunt gaan. Ik hoop dat ‘op de tweesprong van moeten en willen’ helpt bij het (her) ontdekken van passies.

  Mijm vader heeft na zijn ontslag (mei 2016) tijd te over om na te denken over zijn volgende stap. Ik zou hem graag dit boek schenken. Het is nu zijn tijd om te ontdekken wat hij echt wil en kan.

  Groetjes Leonie

 257. Wat een mooi boek!
  Ik kan wel n steuntje gebruiken bij het maken van moeten/willen keuzes. Wil teveel, moet teveel, focus te weinig. Geen goede combi.

 258. Super! Ik heb vanmiddag geluncht met een vriendinnetje waarmee het contact was verwaterd. We spraken nu voor de tweede keer na elkaar 3 jaar niet gezien te hebben af en het voelt super fijn! Vanmiddag vertelde ze me ineens dat ze bij een loopbaancoach sessies heeft omdat ze veel moeite heeft met het achterhalen/definiëren wat ze nou echt wil in haar leven en waar haar passie ligt… Precies waar dit boek over gaat dus! Als ik ‘m zou winnen gaat hij regelrecht haar: een mooi gebaar!

 259. Wauw zeg wat een onwijs tof boek! Zag het op snapchat ook al voorbij komen, zo leuk! Er zijn al enorm veel reacties maar ik ga toch een gokje wagen..
  Ik ben momenteel een halfjaar in Australië (nog maar drie weken te gaan, boehoe!) en ik heb de afgelopen vijf maanden een droom geleefd. Dromen laten uitkomen. Dromen navolgen.
  Ik ben heel erg bang dat me dat op de één of andere manier niet (meer) gaat lukken in Nederland, dat ik terug in een oud standaard ritme val en alles wat ik hier gedaan en geleerd heb eigenlijk voor niets was.. Dus ik zou dit boek heel erg tof vinden.

  Liefs, van Lindy

 260. Ik ben nog steeds zoekende. Dat een boek de oplossing kan zijn voor alle problemen, daar geloof ik zeker niet in. Maar de inzichten zijn vast verhelderend.

 261. Wat zijn er al veel mooie reacties en goede redenen waarom mensen dit boek zouden willen winnen…weerhield me er bijna van om te reageren maar precies dát is juist waarom ik ‘m zou moeten lezen besefte ik toen..
  Ik ben iemand die veel te veel bezig is met ‘wat hoort’ en hoewel ik zeker al goede stappen gemaakt heb nadat ik een burn-out heb gehad ben ik er nog lang niet. Steeds maar weer trap ik in die valkuil, nu ben ik me er wel sneller van bewust en daar ben ik zeker blij om maar ik heb nog heel wat te leren dus dit boek zou echt van pas komen. Bijna zomervakantie dus alle tijd om er dan in te duiken en ermee aan het werk te gaan!
  Succes met kiezen, zal niet makkelijk zijn!

 262. Na jaren een hele moeilijke tijd op financieel gebied, heb ik sinds een paar maanden eindelijk de mogelijkheid om weer te mogen dromen en stappen te maken in mijn leven. Maar dat is eng want wie ben ik na de ellende en wat wil ik eigenlijk nu ik mij geen zorgen meer hoef te maken? Daarbij kan ik ael wat hulp gebruiken en klinkt dit als een ideaal boek om mee te beginnen.

 263. Aan de reacties te zien zitten er velen van ons in eenzelfde situatie: kies ik voor mijn hart of voor mijn hoofd? Wellicht doordat we al die tijd zo gestimuleerd zijn om steeds maar vanuit denken te leven, merk ik zelf dat ik veel barrieres tegenkom om zomaar voor mijn hart te kiezen. Dit prachtig vormgegeven boek kan me daarbij vast een stuk verder op weg helpen.

 264. Waw, wat een mooi inspirerend boek. Ik zou het heel graag winnen. Ik zit al tijdje met enorm veel twijfels met wat ik wil gaan doen. Heb bepaalde dromen, maar heb de durf te weinig om het effectief te doen. Ik denk na het lezen van jouw blog dat dit boek inzichten kan geven en tips om die twijfel wat langs de weg te schuiven. Nu heb ik teveel het gevoel dat ik ter plaatse blijf trappelen.
  Fingers crossed

 265. Dankzij de Groene Meisje heb ik al van alles ondernomen, zo ben ik voor mezelf begonnen (Met een plantaardig voeding bedrijf en kan ik daardoor bijna mijn mijn vaste baan gedag zeggen), doe ik iedere ochtend het miracle morning ritueel en ik maak natuurlijk geregeld jouw/jullie gerechten. Ook lees ik vrij vaak (lees bij alleen maar) de boeken uit jullie blogs, omdat ik zelf vaak geen tijd heb om op zoek te gaan en jullie suggesties zijn vrijwel altijd goed! Als ik hem win, ga ik hem eerst zelf lezen en daarna geef ik hem door aan mijn zusje met als opdracht om hem weer verder door te geven, zodat meer mensen geïnspireerd kunnen worden om te doen wat hun hart ingeeft! Soms heb je alleen even een duwtje nodig! In de vorm van een boek dus! Liefs Lotte

 266. Op dit moment bezig te ontdekken wat ik leuk vind om te doen en wat is mijn passie. Ik werk nu een paar jaar maar kom tot de conclusie dat ik nog steeds niet goed weet wat ik wil in het leven. In mijn zoektocht ontdek ik leuke en minder leuke eigenschappen van mijzelf. Dat is vaak goed en soms ook erg confronterend. Via verschillende manieren probeer ik antwoorden te vinden. Op dit moment luister ik de happiness project. Het zelfhulpboek Op de tweesprong van moeten en willen zou een mooi vervolg hierop zijn.

 267. Lieve Groene Meisjes, na 14 jaar werken in de zorg ben ik op mijn 46e begonnen aan een vegetarische koksopleiding. Mijn passie weet ik inmiddels wel: gezond en toch super smaakvol koken en bakken en anderen mensen blij maken daarmee :-) Mijn hele leven droom ik al van een eigen lunchroom, maar als alleenverdiener vraag ik me af of ik de stap wel durf te zetten, het risico durf te nemen. Zoveel beren op de weg. Maar een dag werken in de zorg put me meer uit dan uren achter elkaar op mijn benen staan in een keuken en doen wat ik het leukste vind. Zal dit boek me eindelijk over de streep trekken? :-) Lieve groetjes, Daantje

 268. Dat ziet er goed uit! Ik ben best blij met mijn baan, maar als ik denk dit nog 30 jaar te doen denk ik wel eens, is dit echt wat ik wil? Maar wat dan wel? Eigenlijk weet ik niet goed wat ik wil, en heb ik ook nog niet ontdekt waar ik echt goed in ben. Ik ben best goed in mijn vak hoor, maar ik wil me zelf meer uitdagen. En vanwege mijn gezin kies ik toch voor de veilige weg: mijn vaste baan=zekerheid van inkomsten. Je boek klinkt inspirerend, ben heel benieuwd…

 269. Geen lang verhaal voor mij. Ik sta op dit moment op een tweesprong. Wat is de juiste kruze? Hopelijk gaat fit boek mij hierin helpen ☀️

 270. Net ons tweede kindje gekregen én gehoord dat aan het eind van dit jaar mijn contract na 7 jaar verbroken zal worden, ik ben wel behoorlijk zoekende over wat ik nu eigenlijk wil en kan en hoe ik dat ga regelen de komende tijd. Het is niet dat ik me reuze zorgen maak maar ik heb wel zin in wat positiviteit en inspiratie, eerder de nadruk op wat er dan nu allemaal mogelijk is, en het boek ziet er in elk geval uit alsof dat de insteek is!

 271. Mijn hele leven heb ik me gevormd naar anderen; moeder, vriendjes, vriendinnen, collega’s. Ik leef naar wat ik denk dat anderen van mij verwachten. Als je dat doet dan leer je nooit jezelf goed kennen. Ik heb geen idee wie ik zelf ben, waar ik gelukkig van word. Ik weet wel wat ik allemaal moet van mezelf en poe wat word ik moe van de hoge eisen die ik stel aan mezelf. Na 2 jaar therapie is het eindelijk ME-TIME. Boek zou toffe leidraad zijn om kennis te maken.. Met mezelf

 272. Ik lees hier zoveel leuke reacties… allemaal mensen die super blij zouden zijn met dit boek. Wat kan ik hier nog aan toevoegen? Want ja, natuurlijk zou ik ook super blij zijn met dit boek. Dus dacht ik na, stel dat ik het zou winnen, hoe wil ik dit boek dan maximaal benutten? Natuurlijk! Ik zou dit kunnen gebruiken om andere mensen te inspireren. Ik ben vrijwillig moreel consulent en begeleid mensen die voor moeilijke keuzes staan in hun leven en moeten uitzoeken voor zichzelf wat ze echt willen (existentiële vragen dus, om het met een duur woord te zeggen). Dit boek kan mij zeker helpen om tot nieuwe inzichten te komen en deze door te geven aan de mensen die ik begeleid. Als dat geen maximale benutting is? ;-) Maar ik ga er niet om liegen, eerst ga ik het natuurlijk zelf verslinden. ;-)

 273. Oh wat een ontzettend interessant en inspirerend boek lijkt me dit! Ik zou deze graag willen winnen. Ik zit zo in een tweestrijd met wat ik nu zou willen in mijn leven. Sowieso het afmaken van m’n studie, maar ook wil ik meer gaan doen met mijn hobby koken en bakken. Wil ik daar nu mee verder of combineren met m’n social work studie. Het is soms zo lastig! Misschien kan dit boek mij meer inzicht geven in wat ik echt wil!

 274. Wow, wat een reacties. Op de één of andere manier doet het me enorm goed om te lezen dat ik niet de enige ben die met dit thema worstelt. Want aan de buitenkant lijkt bij mij alles prima; baan, huis, vriend, honden, vriendinnen, familie. Maar waarom voel ik me dan vaak niet gelukkig? Waarom heb ik ’s morgens geen zin om op te staan? En waarom doe ik niks leuks als ik eens tijd heb om dat te doen?..
  Hopelijk geeft het boek de nodige inzichten.

 275. Ooohhh jaaaaa dit boek komt echt PRECIES op het goede moment.. Ik ben vorig jaar afgestudeerd en ziek geworden. Na een jaar bijnieruitputting weet ik wie ik écht ben, wat ik écht wil maar…. Nog niet zo goed hoe ik dat ga (durven) neerzetten.
  Mijn vriendje leest dan mee, twee vliegen in één klap, dan kunnen we SAMEN onze droom laten uitkomen <3

 276. Wat een super leuke winactie! Na mijn studie ben ik (herkenbaar voor sommigen) fulltime gaan werken bij mijn bijbaantje. Ik raakte een beetje in een dip want na 5 jaar heel hard werken aan het halen van die studie wist ik helemaal niet zo goed wat voor baan nou bij mij zou passen. Toen kreeg ik de kans om op mijn werk door te groeien tot manager. Monenteel zit ik in een uitgebreid leertraject vol cursussen en vooral heel hard en heel veel werken. Een hele mooie kans natuurlijk maar absoluut niet binnen de sector waarvoor ik gestudeerd heb. Af en toe op een vrije dag sluipen de twijfels binnen. Wanneer ga ik nu eindelijk eens besluiten wat ik echt wil gaan doen? Wanneer ga ik eens voor mezelf kiezen? Mijn werk is momenteel alles omvattend en ik kan me niet herinneren wanneer ik voor het laatst iets heb gedaan waar ik oprecht voldoening uit haalde. Natuurlijk ben ik trots op wat ik heb mogen bereiken en blij dat ik gewoon een baan heb. Maar ik weet niet zo goed meer waar mijn persoonlijkheid is gebleven in dit verhaal. Ik hoop zo dat dit boek me zou kunnen helpen hiermee!

 277. Omdat ik zowel letterlijk als figuurlijk op deze 2 sprong sta! 55 jaar en bezig om voor mijn 56e verjaardag het roet om te gooien. Na een paar heftige zieke jaren door borstkanker heb ik de behoefte om weer te leven. Maar weet
  Ik soms niet zo goed hoe ik dat moet doen. Ik denk dat dit prachtige boek mij daarbij goed kan helpen! Liefs ❤️

 278. Ik zie dat ik de 285e ben…. maar toch wil ik graag meeloten. Beetje flauw om te zeggen want dat ligt nogal voor de hand maar ik kan dit boek nu écht heel goed gebruiken. (mijn leven moet anders, anders gaat het “fout”) en aangezien ik niet zo’n zeker typje bent en een boekenmens (ik zit ‘in het vak’ -ahum) denk ik (hoop ik) dat dit kan helpen.

 279. Dit boek lijkt me helemaal super om te lezen. Leuk vorm gegeven, leesbaar en lekker praktisch. Door ziekte nu ook op een crossroad en toe aan het vinden van mij passie! Om nu echt te gaan leven i.p.v. overleven. Zin in een nieuwe uitdaging en daar kan ik wel tips bij gebruiken!

 280. Jeetje, wat veel reacties! Toch waag ik het erop:) Hoewel ik het boek zelf goed zou kunnen gebruiken(ik word volgend jaar 40, mijn meiden worden zo groot en hebben mij steeds minder nodig, wat ga ik nu verder doen in mijn leven), doe ik mee voor mijn man. Hij heeft een knetterdrukke baan met veel verantwoordelijkheid en daardoor vaak te weinig tijd voor ontspanning. Hij stelt zichzelf de laatste tijd regelmatig de vraag of dit nu zijn leven is. ‘Moet ik dit zo nog 30 jaar doen’. Of wordt het tijd voor iets anders….?

 281. Hallo Merel, wat ziet dat boek er gaaf uit zeg! Ik denk dat vrijwel iedereen er wat aan zou hebben als ik jouw enthousiaste betoog zo lees.
  Zelf zou ik heel graag een exemplaar winnen om aan mijn vriend te geven. Hij is al een aantal jaar aan het tobben over wat hij nou wil qua werk, en hoe dat praktisch realiseerbaar is. Hij is zo’n type die de sprong niet durft te wagen. zeker nu er een eerste kindje op komst is. Terwijl ik zo graag zou zien dat hij zijn passie achterna gaat.
  Ik zou dus erg blij zijn met een exemplaar om aan mijn grote liefde te geven. (En natuurlijk om zelf ook te lezen).

  Liefs, Mounya

 282. Na een (zonder overdrijven) hels jaar te hebben gehad, besef ik me dat om dit om te buigen naar meer positiviteit ook aan mijn eigen keuzes wil werken om mijn leven wat meer richting te geven en voornamelijk meer te kunnen genieten en gelukkiger te zijn (dat zou eigen de grootste prioriteit moeten zijn toch?!). En WOW, zie ik in je foto’s wat keiharde waarheden geschreven in dit boek, hier wil ik meer over weten!
  Mijn goede voornemens beginnen voor deze zomer, en hopelijk de rest van mijn leven. Ik wil weer graag opkrabbelen, maar kan wel wat hulp gebruiken, dit boek lijkt me een bijzonder goede start! :)

 283. Mijn passie vinden en daarvan mijn werk maken staat hoog op mijn verlanglijst! (bij wie niet?)
  Al veel zelfhulpboeken en boeken over persoonlijke ontwikkeling gelezen.. maar wat je zegt: soms gaat het echt te ver boven mijn pet.. ben dus altijd op zoek naar no-nonsense / down-to-earth boeken (als nuchtigere Groninger).
  Deze lijkt me zo waardevol! En extra leuk dat het een illustratief boek is! Heerlijk doorbladeren lijkt me dat, maar dan wél zodat ik er iets aan heb. En daarna is het een tof boek om uit te wisselen met vriendinnen! Al staat zo’n boek ook gewoon mooi in mijn boekenkast!

 284. Wat een leuke winactie. Ik zal er niet teveel woorden aan vuil maken, maar dit boek zou zo goed bij me passen. Met mijn chaotische karakter en moeder van drie kleine kinders moet ik soms van alles en loop ik totaal voorbij aan wat ik wil. Toi toi toi!

 285. Dat klinkt als een interessant boek zeg! Voor mijn studie psychologie heb ik alweer ruim een jaar geleden een vak moeten volgen wat als doel had om jezelf beter te leren kennen… mijn grootste probleem was precies het onderscheid zien tussen moeten en willen. Nog steeds zit ik hier erg mee. Gedurende mijn studie heb ik altijd het gevoel gehad dat het nooit genoeg was wat ik deed en dat het altijd beter moest. Hierdoor heb ik last van faalangst en erg de neiging om te veel extra dingen te doen (extra vakken, extra studie, extra stage). Dit levert mij nog steeds veel stress op. Een gevolg hiervan is dat ik regelmatig ziek thuis zit. Dit patroon wil ik graag doorbreken voordat ik met mijn master ga beginnen in september en dit boek lijkt me een goed begin :)

 286. Ik zou het boek graag op mijn deurmat willen laten vallen, omdat ik net voor de zomervakantie (onderwijs) sta en ik twijfel of ik wel moet doorgaan met lesgeven. Het lesgeven is nog niet hetgeen dat me doet twijfelen. Lesgeven is heerlijk, zelfs nu ik toetsen nakijk en lach om en baal van sommige antwoorden, kan ik genieten van de leerlingen en hoe ze groeien, maar de eindeloze discussies, geroddel in de docentenkamer, ouders die geen zier lijken te geven om hun kinderen en ouders die teveel geven om hun kinderen en bij elk kik het kind doodknuffelen etc.. Dat staat me steeds meer tegen. Time to decide, but so much to consider.

 287. Woww! Kijk eens naar de hoeveelheid reacties, ik geloof dat heel veel mensen dit boek echt graag willen hebben. Ook al zou ik niet winnen, ik gun het anderen van harte! Ik vind het heel belangrijk dat mensen meer gaan doen waar ze goed in zijn en passie voor hebben. Ik vind het mooi om te lezen dat jij van je passie je werk hebt gemaakt Merel.

  Ik denk dat ik dit zelfhulpboek goed kan gebruiken. Deze zomer wil ik namelijk even echt bijkomen van het hectische jaar dat ik achter de rug heb: eetstoornis en eerste jaar van mijn dubbele opleiding. Ik wil deze vakantie echt even op mezelf focussen en dit awesome boek kan ik daarbij wel gebruiken.

  Daarnaast zou ik het boek ook heel graag aan mijn beste vriendin Hanna willen geven, zij is zo’n geweldig persoon en kan dit boek op dit moment ECHT heel hard gebruiken. Ze heeft vanalles meegemaakt en struggled nog met allerlei dingen (wie niet eigenlijk ;-) ). Ik hoop heel graag te winnen, dan kunnen zowel ik als mijn vriendin het goed gebruiken.

 288. Ik zit in een drukke periode, namelijk de afronding van mijn Master. Samen met mijn studiegenoten zie ik de berg opdrachten voor me en in de koffiepauzes hebben we het over ‘ik moet nog zoveel!’. Een meisje zei laatst: ja, we móeten, maar wat wíllen we?
  Dit linkt heel erg met een ontwikkeling die ik zelf aan het doormaken ben. Soms raak ik verstrengeld in dat schemergebied tussen willen en moeten; ik wil graag mensen blij maken, dus ik bied aan ze te helpen met dingen. Ineens worden die dingen ‘moetjes’. Help! Ik vind het nog steeds moeilijk daarmee om te gaan. Ik (en mijn studiegenootje) kan dit boek dus heel erg goed gebruiken, zeker nu ik morgen 27 word en ik de hele dag MOET studeren ( :( ) maar WIL relaxen/feesten. Boo!
  :)

 289. Ik vind dit een heel leuke boek! Het blijkt precies te zijn wat ik nu nodig heb. Ik ben 25 jaar, student en heb heel vaak het gevoel dat ik niet weet wat ik na mijn studie wil gaan doen. Er zijn zo veel mogelijkheden en ik vind het heel moeilijk om het onderscheid te maken tussen moeten en willen. Vooral vanuit mijn familie krijg ik heel veel druk van je moet dit en dat gaan doen en ik ben het een beetje kwijtgeraakt wat ik zelf wil gaan doen met mijn leven.

 290. ik zou dit boek graag winnen voor mezelf en een van mijn dochters ,we staan beide op een andere manier op een keerpunt in het leven omdat we spanningen etc moeten verminderen o.a door chronische gezondheidsklachten ,we zijn nu ook bezig met vegatarisch /veganistisch eten om bewuster om te gaan met voeding voor een gezonder lichaam en proberen door bewuster met alles om te gaan minder stressvol te leven ,ik denk dat dit boek een mooie aanvulling in ons bewustzijn zou kunnen zijn voor allebei en naar ons ook voor andere mensen in onze omgeving ,

 291. Hey Merel,
  Wat een gaaf en mooi vormgegeven boek! Het nodigt echt uit om ermee aan de slag te gaan. En dat heb ik wel nodig… ik heb al een hele grote knoop doorgehakt, zonder te weten wat ervoor in plaats gaat komen. Dit heb ik in eerste instantie gedaan om op te ruimen en meer ruimte in mijn leven te maken – voor iets nieuws, voor iets waar ik echt enthousiast van wordt. Om erachter te komen wat dat nu echt is, lijkt me dit boek fantastisch.
  Veel complimenten voor jouw mooie blog! Ik neus hier altijd met veel plezier rond en maak inspirerende ontdekkingen!
  Liefs, Judith

 292. Het zou echt geweldig zijn als dit boek me zou kunnen helpen.
  Ik weet nog totaal niet wat ik wil gaan doen en weet ook nog helemaal niet wat mijn passie is.
  Als ik het aan andere mensen vraag, hebben ze altijd wel iets waar ze goed in zijn of leuk vinden om te doen.
  Ik voel me echt als een verdwaald persoon in deze wereld, maar Ik hoop stiekem nog dat ik ooit mijn weg zal vinden!

 293. Wat een fijne post! Ik ben sinds een tijdje op zoek naar een boek dat mij wellicht verder kan helpen. Weten wat ik echt wil, dat doe ik nog niet. Flarden aan gevoelens en ideeën komen langs en dan volgt vaak een ‘ja maar ..’ en uiteraard ook wat paniek :). Ik wil dolgraag gaan beginnen met dat wat echt bij mij past en mij nog gelukkiger kan maken en kom er dus heel graag achter in welke richting ik moet zoeken. Ik ga het boek vandaag meteen aanschaffen, maar wilde even een bericht achterlaten. Bedankt!

 294. Alleen het lezen van al deze reacties geeft mij al het gevoel dat ik er niet alleen voor sta. Zoveel mensen zitten blijkbaar met vergelijkbare dilemma’s in hun leven. Ik ben zo blij met de mooie artikelen die je schrijft voor De Groene Meisjes waarin precies de goede onderwerpen worden aangesneden. De reacties op deze artikelen zijn mogelijk nog waardevoller!

  Net als alle anderen wil ik het boek ook heel graag winnen. Volgend jaar ben ik 27 en ga ik afstuderen. Nu moet ik keuzes maken die veel richting geven aan dit proces en aan mijn toekomst! Ik denk dat ik veel aan het boek zou hebben in deze periode en vooral als ik klaar ben en niet in een zwart gat wil vallen.

  Maar wie het boek ook zal winnen, ik weet zeker dat het goed terecht komt!

 295. Hoe tof is dat zo’n mooie inhoud en dan ook nog heel mooi geillustreerd! Ik ben al een tijdje voor mijzelf aan het uitvogelen wat ik nu eigenlijk wil: niet meer klakkeloos deze baan houden omdat het leuk en vertrouwd is, zal ik nu wel of niet nog een verre reis maken, en wat zijn eigenlijk mijn passies? Dat vind ik soms moeilijk door alle drukte en sleur van alledag. Dit boek zou mij heel blij maken!

 296. Wat ziet dat er prachtig uit! Alleen het binnenwerk nodigt al tot lezen uit. Ik zou heel graag willen winnen, omdat ik de laatste tijd met precies die vraag worstel. Ik ben net geslaagd voor mijn vwo (en ben op weg naar een tussenjaar) en heb eigenlijk een beetje te hard gewerkt. Ik kan niet goed nee zeggen en ik doe dan ook mee aan alles wat op mijn pad komt. De laatste paar weken ben ik mezelf echt tegengekomen en heb ik ‘verplicht’ al mijn vakantieplannen en ideeën moeten cancellen. Dat ging gepaard met huilbuien, vermoeidheid, besluiteloosheid etc. Omdat ik daar nu een oplossing voor zoek, was ik al een tijdje op zoek naar zo’n soort boek dus dit artikel komt op precies het juiste moment! Als ik niet win, ga ik het misschien wel alsnog kopen, omdat het me erg fijn lijkt.

 297. Wat een leuke win actie! Ik denk dat dit boek mij heel goed kan helpen omdat ik de laatste heel erg twijfel of het werk dat ik doe nou daadwerkelijk is wat ik wil doen. Het is een constante strijd in mijn hoofd omdat ik eigenlijk niet goed weet wát ik dan wél zou willen doen. Ik denk dat dit boek me heel goed kan helpen bij het vinden van een juiste balans en wie weet ook wel bij het op zoek gaan naar een nieuwe uitdaging.

 298. Lieve Merel,
  misschien is het het onstuimige weer wat onrust in hoofd en lichaam brengt, maar na het afronden van mijn studie sta ik op een punt in mijn leven waarbij ik voor het eerst echt moet gaan kiezen wat ik echt graag wil. Op dit moment worstel ik heel erg met wat ik wil en wat de maatschappij van mij verwacht en/of hoe dit te combineren. Als ik nu terug kijk op mijn leven heb ik nog nooit écht zelf een keuze gemaakt. Van de basisschool naar de middelbare school en daarna studeren omdat dit nu eenmaal was wat (ik dacht dat) er van me verwacht werd. Ik zit nu vast op dit punt, omdat ik de sprong in het diepe niet goed durf te nemen en ik weet ook niet in welke richting ik zou moeten springen. Gisterenavond na een lange wandeling langs prachtige weilanden zat ik er een beetje doorheen, toen ik daarna een bad nam kwam ik op jouw facebook dit artikel tegen, alsof het zo had moeten zijn. Deze winactie komt voor mij precies op het juiste moment.

 299. Wat een fijn boek lijkt me dit! Geïnspireerd door onder andere jouw blogpost over terug mogen komen op keuzes die je maakt ben ik heel erg aan het twijfelen over of ik volgend jaar wel doorga met mijn master (ik doe nu mijn pre-master en, het zou toch ‘zonde zijn’ om nu op te geven, en moet je immers niet altijd het hoogste papiertje hebben?). Ik merk echter dat ik krijg geen energie van wat ik nu doe; ik mis het dingen kunnen doen en organiseren! Maar ja: wat dan wel? Ik denk dat dit boek me daar zeker mee zou verder helpen. (Oh en uiteraard deel ik het boek daarna met liefde met alle andere mensen in mijn omgeving die met dezelfde struggles dealen. Maar mezelf voorop zetten mag ook weleens!).

 300. Wat een geweldig boek lijkt me dit! Ik ben drie maanden geleden voor het eerst moeder geworden en heb in totaal een half jaar verlof. Ik heb op zich een prima baan, maar ik haal er totaal geen energie uit. Voorafgaand aan mijn verlof dacht ik, dat ik in mijn verlof ook mooi kon gaan werken aan mijn toekomst. Wat wil ik nu eigenlijk, wat kan ik echt goed? Maar goed, een baby kost toch net wat meer tijd dan ik had gedacht, haha!
  En zo heb ik nu nog een kleine anderhalve maand over tot ik weer ga werken. Werk dat ok niet echt met tegenzin doe. Maar ik sta in de ochtend echt niet op met het gevoel ‘yes, een nieuwe dag vol met nieuwe uitdagingen ‘.
  Door het boek te lezen en toe te passen, hoop ik een stap in de juiste richting te zetten. En hopelijk kan ik in de toekomst mijn dochtertje ook helpen met het maken van de voor haar juiste keuzes.

 301. Oooh wat cool!! Met ons eerste kindje op komst is je weg vinden tussen moeten en willen soms best lastig. Hoe leef je een gepassioneerd leven en behoud je je aandacht voor de mensen om je heen :)

 302. Dit boek is precies wat ik nodig heb! Inmiddels zwanger van ons tweede kindje. Elke dag neem ik mijn rust moment waarop de vraag wat ik nu echt wil in mijn yoga studio bijna dagelijks terug komt. Natuurlijk mijn yoga lessen, maar er zit zo veel meer in mij. En hoe ga ik dat dan doen met twee kinderen en een hond? Kan dat wel, lukt dat wel?
  Vragen genoeg die wel wat sturing kunnen gebruiken.

 303. Wat fijn dat jij er zoveel aan hebt gehad Merel.
  Ik zou dit boek graag aan mijn moeder willen schenken. Zij heeft het momenteel heel erg druk op haar werk met allerlei projecten, ontslagen etc. Niet echt leuke dingen. Het liefst zou ze een nieuwe baan willen, maar je wordt tegenwoordig niet meer zo snel uitgenodigd als je al wat ouder bent terwijl we nog zo lang door moeten werken en zij zich nog heel graag verder wil ontwikkelen. Ze zou hier denk ik veel motivatie en rust uit kunnen halen, dat gun ik haar.

 304. Ik schreef eens een gedicht’:

  Frontaalbotsing

  Vuurwerk in mijn voorhoofdskwab
  Ik wenste dat het een sterretje was
  met een stokje, maar het zijn gillende
  keukenmeiden, fonteinen, duizendklappers;
  allemaal moetens en toestanden waar ik
  niets van wil weten.
  Als ik me niet druk maakte om het milieu
  liet ik een wensballon op en vroeg
  om een toverstokje. Dan zou ik
  willens, in allerlei kleuren,
  in mijn frontale cortex planten.

  Dit boek kan ik wel gebruiken bij deze frontaalbotsing ;)

 305. Ik ben niet zo van de zelf hulp boeken. Maar zoals jij het beschrijft trekt dit boek me wel. Juist omdat het zo nuchter is. Al jaren doe ik werk waar ik niet happy mee ben. Ben al lange tijd aan het bedenken wat ik dan echt wil. Krijg steeds beter een beeld daarvan. Maar ben er nog lang niet. Hoop dat dit boek me net nog meer mijn ogen laat openen.

 306. Over drie weken ben ik afgestudeerd en dan wil ik mijn passie en dromen gaan volgen.
  Nu is het moment. De wereld ligt aan mijn voeten. Ik zit nergens meer aan vast.
  Geen studie meer, nog geen baan, zeeën van tijd.
  Ergens ben ik heel bang in een groot zwart gat te vallen. Wat mijn passie is? Wat mijn dromen zijn? Ik heb een vaag idee, maar niet meer dan dat. Ik ben heel onzeker over wat ik kan en weet niet goed hoe ik het volgen van mijn dromen moet aanpakken. Ik heb eigenlijk nog nooit verder gedacht dan het moment van afstuderen en dat komt nu wel akelig dichtbij!
  Ik zou daarom graag dit boek willen winnen! (als ik niet win ga ik er naar op zoek in de bieb, ik MOET dit lezen).

 307. Hoi hoi!

  Super leuke actie! Het is voor mij de eerste keer dat ik aan zoiets als dit meedoe eigenlijk, maar ik vond dit boek zo leuk en inspirerend. Zo hoop ik het namelijk te winnen voor een vriendin. Ze is twee jaar jonger dan ik, ontzettend slim en heeft een hele hoop (mentale) hobbels achter de rug. Ze is ontzettend gefocust op haar toekomst, enorm geinteresseerd in alles, probeert er alles aan te doen om tienen te halen op school en schrijft prachtige columns en blogs. Haar doorzettingsvermogen inspireert mij enorm (en maakt mij soms ook een beetje bang, maar dat doet er nu even niet toe). Ik weet al precies wat ik wil studeren en wat ik later wil doen voor de maatschappij, maar door haar kennis en interesse liggen bij haar nog zoveel opties nog open dat ze eigenlijk niet goed weet wat haar doel is, waarvoor ze al haar energie in school en schrijven stopt en wat ze wérkelijk leuk vind om te doen. Ik gun haar dit boek om haar die zekerheid over de toekomst te geven, die zekerheid die mij zo veel rust, comfort en hoop geeft. Dat verdient ze.

  Groetjes, Iris :)

 308. Wow wat veel reacties! Ik hoop dat de mijne nog meegenomen kan worden.. Ik ben in mei afgestudeerd, na veel doorzetten en keihard werken. Nu is het tijd voor mij om te herstellen van een burn out waar ik al jaren mee worstel. Dit boek zou ik graag willen lezen. Ik heb veel dingen die ik leuk vind om te doen, maar het lukt me niet iets echt op te pakken. Ik zou graag mijn passie willen vinden en daar mijn werk van maken..

 309. Wat een superleuke winactie! Ik waag, uiteraard, ook graag een kansje.

  Ik wil je sowieso bedanken voor je mooie boekreviews. Dankzij jou is mijn interesse in mooie inspirerende (zelfhulp) boeken weer helemaal opnieuw geprikkelt. Hoewel de tentamens nog in volle gang zijn heb ik Opgeruimd! van marie kondo en Vegan for her al klaar liggen voor mijn vakantie en ik kan niet wachten om deze te gaan lezen onder de griekse zon!

  Ik zou graag mee willen doen voor een lief vriendinnetje die, zo verwacht ik, onwijs veel aan dit boek zou kunnen hebben. Waarom ik denk dat zij hier veel aan kan hebben plaats ik liever niet zo open en bloot op het internet, dat is niet aan mij. Ik hoop dat je dat snapt en ik alsnog een kans maak! ;)

 310. Ik sta op een cruciaal punt in mijn leven en als dit boek volgende week bij mij op de mat zou liggen, dan zou dat wel eens een grote verandering teweeg kunnen brenge. Mijn scriptie lever ik volgende week in en ik sta op het punt om aan een baan te beginnen waarvan ik nu al weet dat ik het alleen maar ga doen om het geld. Maarja, de rekeningen moeten wel gewoon betaald worden en soms moet je daarvoor dingen doen die niet je passie zijn. Maar wat is mijn passie dan wel? En de grootste vraag op dit moment: moet ik wel aan dit ‘werken voor geld ‘avontuur beginnen, kom ik er dan ooit nog uit?

 311. Dit boek zou een uitkomst zijn!

  Zo’n anderhalf jaar geleden begon ik namelijk bij mijn nieuwe baan en werd ik, in de deuropening bij het binnenkomen van het kantoor, opslag verliefd op mijn collega. Deze liefde bleek wederzijds en sinds diezelfde dag zijn we een ontzettend gelukkig koppel. In de tijd die volgde moest er gewerkt worden en hard ook. Er was geen inwerktraject, de stress was enorm en de vrouwonvriendelijke opmerkingen vlogen mij om de oren. Dit zorgde er voor dat ik na 5 maanden hals over kop ontslag heb genomen, omdat ik hard op weg was richting een burn-out. In de tijd dat ik thuis aan het bijkomen was, had mijn vriend het erg zwaar. Hij werkte er al 2,5 jaar, maar doordat hij gezien had hoe er met mij was omgegaan, met steeds minder plezier. Na de zoveelste aanvaring met de baas, heeft ook hij hals over kop ontslag genomen. Dit was welgeteld een maand later dan ik. En toen gingen de dingen heel erg snel. We moesten toch een inkomen hebben en daarom zijn we na een half jaar gaan samenwonen en samen een bedrijf begonnen. Onlangs hebben we het éénjarig bestaan van ons bedrijf gevierd. Het gaat goed en het is iedere dag een groot plezier dat ik dit samen met de liefde van mijn leven mag doen. Het probleem of de uitdaging zit hem er echter in dat ik, in tegenstelling tot mijn vriend, helemaal niet zo veel leuk werk heb. Nu ik me langzaamaan weer de oude begin te voelen, kom ik er steeds meer achter dat het beroep wat ik had en waar ik voor gestudeerd heb niet meer is wat ik leuk vind. Ik wil graag werkzaam blijven in mijn vakgebied, maar ik zou het graag over een andere boeg willen gooien. Maar het hoe en wat dat weet ik totaal niet. Iets waar dit boek mij bij zou kunnen helpen. Dus vandaar deze lange toelichting, omdat ik het boek graag zou willen winnen en omdat ik het leuk vind om dit verhaal eens met anderen te delen, daar we het vooral met zijn tweetjes hebben gedaan. Dankjewel voor het lezen!

 312. Ik zou het heel vet vinden als ik dit boek voor mijn huisgenootje kan winnen.
  Zij heeft gisteren te horen gekregen dat ze het eerste jaar van de IPABO niet gehaald heeft, omdat dit de 2e keer was mag ze dus de komende 4 jaar geen PABO of IPABO studie meer doen. Ze wou echt heel erg graag lerares worden maar ze wil niet 4 jaar moeten wachten totdat ze weer aan een studie kan beginnen.
  Ze vind het erg moeilijk om te verzinnen wat ze nou eigenlijk verder zou willen doen in het leven.
  Wij als huisgenoten proberen haar te helpen met motivatie en lieve woorden, maar daar kom je ook maar zover mee.
  Misschien dat dit boek haar kan helpen om andere passies te ontdekken en die verder te ontwikkelen.
  Dus ik hoop heel erg dat ik één van de vijf exemplaren aan haar mag overhandigen volgende week!!!!

 313. Aaaaaah! Wat gaaaaaf!!!!!
  Yes yes hij is in het Nederlands! (ik maakte van de week al snel stiekem een scherm afbeelding van je snapchat om hem te onthouden)
  Maar wat zou ik m graag willen winnen, een boek cadeau krijgen met allemaal cadeautjes erin in de vorm van quotes en verhalen. Dubbel cadeau toch dan?
  Ik ben benieuwd…. =D

 314. ja zo gaaf en ja ik doe zo graag mee. moet zoveel moeilijke keuze maken over en voor mijn studie.en dit boek zou me kunne helpen en ik hou van een goed boek dus dit is de idiaal boek.

 315. mijn oma zei altijd, moete staat op de wei!
  Vrij vertaald: moete is een Geit!
  Deze geit kan wat bijsturing gebruiken om minder op de wei te staan en meer bewust te kiezen.

 316. Ik sta heel duidelijk midden op de tweesprong, of misschien wel de vijfsprong:
  bijna vijftig, begin met een nieuwe studie, bezig met een ander huis kopen, sinds 3 weken gaan samenwonen na 10 jaar, kind bijna uit huis en op zoek naar een nieuwe baan (de reden van de nieuwe studie). En toch ben ik voornamelijk bezig met loslaten en proberen gezond en stressvrij te leven, hahaha. En het ís toch leuk!!!! Dit boek ligt echt op mij te wachten!

 317. Oeh, dit boek zou ik heel graag winnen voor een vriendin van mij. Marieke. Ze heeft een tijdlang een eigen massagepraktijk gehad maar is er inmiddels achter dat muziek en zang haar ware passie is. Alleen is het (nog) erg lastig hier haar boterham mee te verdienen. Dit dilemma verlamt haar enorm en zorgt voor een creatieve blokkade zoals ze het zelf noemt. Ze is erg op zoek naar inspiratie hoe ze hier uit moet komen. Ze is oa mensen aan het interviewen en boeken aan het lezen hierover om er uiteindelijk zelf een boek over te schrijven in de hoop hier uit te komen. Ik weet zeker dat ze dit boek nog niet gelezen heeft maar het haar enorm zou kunnen helpen. Dus ik doe mee voor haar! Duim duim duim!

 318. Oei, wat wil ik nu echt is een vraag die mij de laatste maanden behoorlijk wakker weet te houden. Net een jaar mijn tweede bachelor binnen en had altijd het idee van tegen de tijd dat ik afgestudeerd ben weet ik het wel. Mijn gedachten vliegen van hot naar her. Van noodhulpverlening doen ergens in de ‘rimboe’ (en oei hoe realistisch en haalbaar is dit?) tot mij braaf ergens settelen (ben immers bijna dertig). Ik kan gewoon niet kiezen. En van knopen doorhakken heb ik helemaal geen kaas gegeten.

  En met dit boek is dat natuurlijk allemaal binnen luttele seconde opgelost ;)

 319. Oeff… dit boek spreekt mij enorm aan. Het zal wel aan mijn leeftijd als 30 jarige liggen, of mijn altijd durende keuzestress, maar deze moet ik sowieso lezen! (Al hoop ik ‘m natuurlijk graag te winnen:))

 320. Dit boek is me serieus op het lijf geschreven! Ik ben inmiddels 24 en heb net mijn mbo diploma gehaald. Dit was de derde opleiding die ik deed (die andere 2 heb ik niet afgemaakt), maar uiteindelijk weet ik nog steeds niet wat ik wil. Ik zit mega klem en heb geen idee wat te doen. Zou het heel tof vinden om een boek te winnen, wie weet kom ik er dan eindelijk eens uit :)

 321. Ik zou dit boek heel graag willen winnen. Ik ben bijna klaar met de lerarenopleiding en ga dan naar twee studies hopelijk aan mijn passie beginnen mits er werk is. En toch.. zou ik het liefst naar Haiti vertrekken om ontwikkelingswerk te doen voor een aantal jaar. Maar toch doe ik het niet, want het is op mijn leeftijd (26) wel haast tijd om eens uit huis te gaan, geld te verdienen en de zaken op orde te hebben ofzo. Veel dingen waar ik dus over na denk en veel keuzes die gemaakt zullen gaan worden. Dit boek kan een mooie inspiratiebron zijn!

 322. Ik hou van dit soort boeken en van lezen! Nu al helemaal omdat ik vakantie heb en me eindelijk de tijd ga gunnen ervoor! Al zit ik in een 2 strijd.. Net afgestudeerd. Ga ik werken? Ga ik nog verder leren? Misschien kan dit boek me hier bij helpen. Want alle hulp is welkom!!!!

 323. Oeh wat leuk zeg! Ik had een tijd terug de Google Talk van haar gezien en vond haar verhaal heel interessant en inspirerend. Ik doe graag mee :) Ik wist trouwens nog niet dat er een NL’se versie van het boek was, wat chill! In ieder geval.. naast dat ik zelf natuurlijk het boek zou gaan lezen (duh), zou ik het boek ook doorgeven aan vrienden zodat we er allemaal wat wijsheid en motivatie uit kunnen halen. Go zelfontwikkeling & ontdekkingstocht!

 324. Wat cool! Ik doe graag mee. Op dit moment druk met afstuderen en… bijna klaar gelukkig want ik heb gemerkt dat dit niet is wat ik wil! Maar wat wil ik dan wel? Hoe kom ik daar achter en hoe ga ik het ook echt doen?! Heel leuk en spannend om daar over na te denken. Daar kan ik dit boek Goed bij gebruiken!

 325. Mijn vriend met wie ik 4 jaar samen ben en 3 jaar samen woon heeft afgelopen zaterdag meedegedeeld dat hij geen relatie meer wil. Zijn reden is dat hij wil focussen op zijn carrière, waarin ik hem vanaf begin enorm in heb gesupport. Zoveel dat ik alle kosten droeg, zodat hij zijn ding kan doen. Zoveel dat ik mijn leven op nummer 2 heb gezet, om hem gelukkig te maken. Nu moet ik uitvogelen wat ik wil en dat is eng en spannend, daarom kan ik dit boek goed gebruiken. Het is tijd om mijn leven op 1 te zetten.

 326. Hi!
  Ik ben heel erg benieuwd naar dit boek. Vooral omdat ik zelf middenop dat kruispunt sta. Wat wíl ik en wat móet ik doen? De eerste stap is al gemaakt, ik heb ontslag genomen omdat ik doodongelukkig werd van mijn baan. Maar hoe verder? Ik wil nog zoveel bereiken!
  Wellicht help dit boek mij wat verder.

 327. Wauw! Wat een enorm fijn boek lijkt mij dit! Ik doe daarom ook graag mee!
  Zelf ben ik net twee maanden terug van een hele mooie, inspirerende reis door Zuid-Afrika en Zambia! Sinds ik terug ben vind het ik zo lastig om mijn plek weer te vinden hier in Nederland, en gaan de gedachten door mijn hoofd: ”Wat wil ik nou echt?” en ”Waar word ik gelukkig van?”. Ik hoop dat dit boek mij een beetje in de juiste richting kan duwen en mij wellicht kan helpen om vorm te geven aan de dromen die ik heb.. Want dat is toch wat een mens gelukkig maakt? Gewoon doen wat je zelf wilt, een beetje egoïstisch zijn. En dat is vaak zo eng, maar ik hoop dat het boek mij hierin kan helpen :)

 328. Dit boek komt als geroepen. Na 8 jaar in de medische molen om onze kinderwens te vervullen blijkt dat we nu afscheid moeten nemen van deze intense wens. Dit rouwproces dwingt me om stil te staan bij zaken als passie en geluk.
  Hoe ga ik dit hervinden? Wat maakt mij gelukkig? Ik hoop dat dit boek daarbij kan helpen.

 329. Hier kan ik wel kort over zijn: ik MOET van mezelf meedoen aan deze winacte en ik WIL heel graag winnen en met mezelf aan de slag. Als ik het boek uit heb zal ik het (heel groen) uitlenen aan mijn hardwerkende zusje die dit boek op haar verlanglijstje heeft staan.

 330. Tof! Ik heb moeite met moeten loslaten en wil graag meer rust ervaren! Heb ambities en hoop dat ik meer mag genieten van dat wat lukt en op m’n pad komt. Dit boek zou mij vast helpen!!!

 331. Wat een reacties…
  Maar er is één ding wat ik tegen iedereen wil zeggen; doe het gewoon. Geen ‘maren’ en angsten. Wie houdt je tegen? Jijzelf. Wie bepaalt in dit leven wat je gaat doen? Jijzelf. Wie kiest er voor om toch te blijven hangen bij die vervelende baas? Jijzelf. Go for it girls!! Kies voor JOU!

 332. Wat een fijne uitleg over de inhoud van het boek:) ik word er helemaal enthousiast van! Ik ben aan het afstuderen en ben als het goed is over een paar weken geslaagd (jeej!). Ik heb een brede studie gevolgd (Toegepaste Psychologie) en wil graag doorstuderen, ik ben er alleen nog niet uit wat…twee jaar geleden had ik nog geen ‘passie’, en nu heb ik meerdere dingen die ik interessant vind en belangrijk in mijn leven..(voeding, duurzaamheid, persoonlijke ontwikkeling, energie balans, gezondheid). Het lijkt me ontzettend fijn om aan de hand van een boek mijn passie(s) beter te leren kennen en te onderzoeken hoe ik dit in mijn leven een plek kan geven. Zodat ik dagelijks dingen kan doen die mij energie geven:) en hopelijk een kleine bijdrage leveren aan een betere wereld. ❤️

 333. Ik doe niet vaak aan prijsvragen mee, omdat ik vaak denk dat anderen het beter kunnen gebruiken dan ik. Maar hier moet ik toch even op reageren. Het boek lijkt me precies wat ik nu nodig heb. Ik ben aan het recoveren van een burn out en ik weet een ding zeker: mijn oude baan (en hoge verwachtingen van mijzelf ;) nooit weer! Maar wat dan wel? Geen idee. Waar ik voor heb gestudeerd is geen werk in en er zijn zo veel verschillende functies. Ik weet het niet meer. Ik hoop dat dit boek mij hierbij kan helpen.

 334. Hoi Merel,
  Nou ik zie dat ik niet de enige ben met interesse in dit boek!
  Ik zou dit boek graag willen lezen, sowieso omdat ik heel nieuwsgierig ben geworden nadat je mijn vraag over favo zelfhulpboek beantwoordde.
  Daarnaast nog wel belangrijker, heb ik de afgelopen maanden overwerkt thuis gezeten, wat een moeilijke maar leerzame ervaring was. Nu werkloos, heb wel een grote wens voor hoe ik mijn werkende leven wil vervolgen, maar heb ik echt nog hulp nodig met dingen helderder maken, en hulp nodig met het feit dat ik ergens scared shitless (scuse my French) om daadwerkelijk mijn droom te volgen.
  Succes met het kiezen van een winnaar!

 335. Ik zou dit boek heel erg graag willen winnen. Ik zit op een punt in mijn leven dat ik eigenlijk een nieuwe start kan maken. Tussen een afgeronde studie en werk in, hard aan mijzelf en mijn beeld van de wereld gewerkt het afgelopen jaar. Maar wat is nu eigenlijk echt mijn passie? Hoe combineer ik mijn afgeronde studie met mijn creativiteit? Waar word ik nu echt gelukkig van en hoe kan ik dit toepassen in mijn “nieuwe” leven. Ik denk dat dit boek mij daar heel erg bij kan helpen en zou het ook graag met andere delen en zo misschien wel nieuwe inspirerende mensen ontmoeten. Met twee weken ga ik op vakantie naar Texel en ik zie mij dit boek daar al helemaal uitpluizen. Genieten!

 336. Wow, je maakt me enthousiast. Want ik ben nooit goed geweest in keuzes maken. En vooral niet in kiezen voor mezelf. Sinds vorig jaar ga ik de goede kant op, maar ik merk dat ik nog steeds eerder spijt heb van dingen die ik niet heb gedaan dan van dingen die ik wel heb gedaan (al ben ik er al lang achter dat dat niet goed voor me is), en toch houd ik nog steeds te veel rekening met anderen en te weinig met wat ik zelf wil.

 337. Hoi! Dit lijkt me oprecht een inspirerend boek. Ik denk dat iedereen wel eens op een bepaald punt in zijn of haar leven komt met de gedachte; wat wil ik nou eigenlijk? Ik geloof ik nu ook.

  Na het behalen van mijn VWO-diploma in 2013 ben ik een studie binnengevlogen, omdat ik moest kiezen, en ik dacht dat ik dat ook wel wilde. Iets meer dan een jaar later stopte ik ermee, want het was niet wat ik wilde. Toen ging ik vrijwilligerswerk doen in een ziekenhuis, en dat doe ik nu nog steeds met superveel plezier! Afgelopen september ben ik een nieuwe studie begonnen, nu moet ik door problemen met eten en de behandeling die ik daarvoor ga volgen stoppen. Het is de studie ik denk ik wil doen, maar de twijfels blijven of ik over een jaar of langer weer opnieuw begin. Het is in me opgekomen om geen studie te volgen, want misschien ben ik dat alleen gaan doen omdat dat van je ‘verwacht’ wordt na het VWO. Zoveel afwegingen. Het leukst vind gewoon in het zonnetje zitten met een schetsboek en tekenen maar :-) maar dat kan ik niet mijn hele leven doen. Misschien brengt dit boek me een beetje inspiratie of motivatie of nieuw inzicht, want nu blijf ik een beetje hangen in ‘wat als..’gedachten.

  Liefs Elena

 338. Ik zou dit boek heel erg nuttig vinden voor mezelf, want ik zit de laatste tijd in de knoop met mezelf. Eerst maak ik een planning en deel ik me dag goed in. Maar het werkelijk doen gebeurt dan niet. Ik blijf maar uitstellen en wachten en heb niet echt een doel. Ik zou dit willen veranderen en toch nog iets uit een dag halen. Zodat ik i.p.v teleurgesteld-niet tot weinig heb gedaan-,maar met een glimlach mijn bed in duik na een dag. Ik wil i.p.v moeten , willen taken uitvoeren, net zoals iedereen! :)

 339. Omdat ik mijn vorige baan heb opgezegd, wel weet wat ik wil, maar niet zo goed weet hoe ik daar dan moet komen.. Ik heb een beetje hulp nodig om stappen te kunnen zetten. En ik verhuis volgende maand naar Rotterdam, net als jouw! :) Leuk hé?

 340. Dit moet lukken, Merel! M’n examens zitten er net op en naar goeie gewoonte ben ik een van de beste boekenwinkels in Gent binnengestapt om mezelf te verwennen op een zalig boek om de zomer mee in te zetten. Omdat je dit boek een paar dagen geleden op insta postte, ging dit men aankoop worden, helaas hadden ze het niet in huis.. (het is nu ’the girls’ van Emma Celine geworden, ook niet slecht :)) Waarom je mij met het boek een enorm plezier zou doen? Zoals velen ben ik jong, zoekende en niet altijd tevreden met mezelf, hoewel ik niets tekort kom.. In een examenperiode, waarin je weinig tijd hebt voor jezelf, zit ik boordevol ideeën, dromen en voornemens die ik stuk voor stuk wil realiseren als de proeven erop zitten. Eens de tijd dan eenmaal daar is, weet ik niet goed waar te beginnen en waar ik wel degelijk 100% voor wil gaan. En dit boek kan me hopelijk een zetje geven in de juiste richting :) liefs, Astrid

 341. Na een rotjaar van overleven kom ik eindelijk weer helemaal terug bij mezelf. Nu ben ik op zoek naar dat laatste stukje inspiratie om echt te kunnen shinen. Dit boek geeft ongetwijfeld een duwtje in de juiste richting! En als ik niet win, doet je blog dat gelukkig ook :)

 342. Net mama geworden van derde kleine spruit. Ik geniet van elke dag met mn mooie gezinnetje. Alles staat nu in het teken van onze ondeugende,lieve en vooral energieke kids. Dit boek lijkt me geweldig om door te nemen met glaasje wijn wanneer ze allemaal in dromenland zijn….kwestie van ons zelf niet te vergeten…

 343. Lieve Merel, wat ben ik alwéér blij dat ik jou volg. Ik heb serieus nog nooit van dit boek gehoord, maar volgens mij gaat het over mij. Ik herontdekte onlangs een creatief stuk van mezelf dat al heel lang in een hoekje stof stond te vangen ☺️ En ik ben zo benieuwd naar meer. Ik ga het lezen. Vakantieliteratuur ❤️ Dank voor het delen! Xx

 344. Dit moet zo zijn.
  Ik zit al tijden op de wip dat wat ik doe (qua werk) me ongelukkig maakt. Ik voel me gevangen tussen verplichtingen, wat van me verwacht wordt en wat mijn gevoel, wat daar tegenin gaat, me zegt. Keuzes in mijn privé leven laat ik nu beïnvloeden door werk vanwege praktische redenen, en mijn eigen hoeveelheid energie die opgeslokt wordt door dat werk.
  Misschien dat dit boek me het zetje geef wat ik nodig heb om gewoon de knoop door te hakken en te stoppen met wat me ongelukkig maakt en in het diepe te springen!

 345. Dit boek zou ik echt heel graag willen winnen/lezen! Ik ben nu bezig om van mijn passie mijn beroep te maken, aangezien ik net mijn HBO propedeuse uitvoerende dans binnen heb. Maar misschien is toch een patisserieopleiding, een café beginnen of een foodtruck met koffie en (vegan) taart starten voor mij het goede levensplan… Danser is een beroep met een onzekere toekomst die maar voor weinigen weggelegd is, maar ik ben nog jong dus de wereld ligt aan mijn voeten! Dit boek zou denk ik mij nog wel een handje kunnen helpen!

 346. Dit lijkt mij een geweldig boek voor de laatste “duwtjes” in de goede richting! Ik heb voor een 1,5 jaar terug een zware burn-out gehad ten gevolge van een zwaar verleden. Na veel veel werk en tijd ben ik er weer bovenop, echter één van de puntjes is nog altijd het gevoel van “het moeten”. In mijn beleving moet ik nog steeds alles (gaat automatisch hoe hard je er ook tegen vecht) en zet mezelf dus altijd op de laatste plaats. Wellicht dat dit boek een duidelijke scheidingslijn kan laten zien zodat ik dat vervelende trekje kan afleren en mezelf steeds beter leer kennen en sterker kan worden. Mezelf duidelijk maken dat mijn wensen er ook toe doen.

 347. Ik ben pas boventallig verklaard bij een reorganisatie. Ik werkte er 12,5 jaar. Best een klap. Toch wil ik niet gaan zitten kniezen. Ik wil vooruit. Probleem is dat ik zoveel dingen leuk vind. Hoe te kiezen? Misschien helpt dit boek me.

 348. Het dertigersdillema….! Ik zit er alweer bijna 4 jaar in, de dertiger jaren. ? En de dilemma’s vliegen me zo langzamerhand om de oren! Dit boek lijkt mij écht zo’n fijn iets wat je kan helpen om deze dilemma’s te trotseren!
  Lukt mij dus geweldig om te mogen winnen en te gaan gebruiken! ?

 349. Klinkt echt super tof!

  Ik ben sinds een jaar aan het werk en heb een beetje last van de mid twenties crisis ;). Zoekend naar een balans tussen mijn ‘altijd op avontuur gaan’ en ‘een kantoorbaan met een gezamenlijke rekening’. Een beetje advies is dus niet misplaatst :)

 350. Poeh wat veel reacties! Doe toch graag mee :-) Het boek gaat dan naar iemand die ik steeds beter leer kennen, maar nog nooit in het echt ontmoet heb. Ze is volgens mij veel bezig met vraagstukken die in dit boek aan bod komen en ik wil haar heel graag verrassen.

 351. Het lijkt me een heel mooi en inspirerend boek en het komt voor mij precies op het goede moment op mijn pad. Mijn hoofd (moeten) en hart (willen) zitten elkaar geregeld ik de weg en het is daardoor soms net een hele drukke kermis in mijn hoofd ;-). Gelukkig ben ik er laatst achter gekomen waar dit door komt: prestatiedrang en daaronder: mezelf niet goed genoeg vinden. Heel positief, want nu kan ik er aan werken om mezelf wat leuker en liever te vinden (want dat verdien ik!). Eerlijk is eerlijk soms ook heel lastig en confronterend. Dit boek lijkt me heel goed om daar wat meer over te leren en de goede balans te vinden. Super als ik het zou winnen, als cadeautje aan mezelf :)

 352. Dit boek klinkt als iets dat mij op dit moment erg zou kunnen helpen. Ik ben net afgestudeerd en weet helemaal niet wat ik wil. Ik vind het moeilijk om te kiezen en nog moeilijker om ergens van te genieten of gewoon eens te ontspannen. Het lijkt me heel erg tof om dit boek te winnen!

 353. Ik bedenk net 3 redenen waarom ik het boek zou willen winnen en dan vergeet ik nog de belangrijkste: omdat ik het verdien ! ?

 354. Dit lijkt me echt een heel erg gaaf boek! En wat een herkenbare vraag, doen wat je moet of wat je wil. Nadat ik mijn studie had afgerond wist ik niet goed wat ik wilde. Na een paar maanden te hebben gereisd staat het idee van beginnen aan het leven wat ik ‘moet’ leven (een vaste baan, de alledaagse sleur) me erg tegen. Ik ben heel benieuwd wat er in dit boek wordt gezegd. Hoop heel erg dat ik hem win!

 355. Dit boek klinkt echt heel inspirerend, en ik zou het daarom ook graag winnen. Het leven gaat altijd maar door en er wordt zo veel van iedereen verwacht, dat ik het soms lastig vind om te bepalen wat ik nou wil en wat ik moet doen… Misschien dat het boek me soms in de goede richting kan helpen :)

 356. Hoihoi! Momenteel is er veel gaande in mijn leven, ik ga binnenkort uit huis, ga mijn nieuwe huisje dus inrichten, maar wil tegelijk hier nog heel veel dingen doen. Ik vind het soms moeilijk om te zien wat ik echt wil, en tegelijk heb ik de neiging in een sleur terecht te komen.
  Ik zou het boek graag willen lezen, en daarna doorgeven aan iemand anders die het kan gebruiken :)
  Dooegh

 357. Ik zat net even echt op instagram lucht te happen. Ik ben na een lastige pubertijd op m’n 18e moeder geworden en heb van elk moment genoten en ben daar helemaal voor gegaan maar nu m’n dochter haar eigen weg aan het vinden is in de pubertijd en moeders er niet zo toe doen realiseer ik me dat ik ook haar de ruimte moet geven (want het liefst wil ik betrokken zijn in elk detail van haar leven) en wat zou er mooier zijn dan een (andere) passie die ik tot leven laat komen.

 358. Wat zou ik dit boek graag winnen! Ik schrijf graag, ik lees graag, ik weet precies waar ik heen wil en toch en toch… kom ik daar maar niet… Terwijl rondom mij leventjes in de plooi vallen, blijf ik maar ploeteren. Ik zou je zo dankbaar zijn en zeker ‘het woord’ verder verspreiden ‘ :)

 359. Met een voet in de studiewereld en een voet in de ‘onbekende werk-wereld’. Het moment waarin nieuwe keuze gemaakt gaan worden, welke richting ga ik in? En hoe kan ik daarin de balans vinden tussen moeten en willen? Help jij me een stapje verder?

  -mooie beschrijving van het boek!
  Ik ben benieuwd!-

  Liefs,
  Eva

 360. Gaaf! Dit is precies mijn struggle op dit moment. Mijn burnout heeft mij inmiddels al zoveel over mij geleerd en langzamerhand komt er naar boven dat ik dacht dat ik altijd heel veel wilde, maar eigenlijk zitten daar een heel veel onbewuste moetens in. Onbewuste moetens omdat ik erachter kom dat mijn enthousiasme voor dingen eigenlijk deels gebaseerd is op presteren, zelfstandigheid door mijn eigen geld te verdienen, status misschien stiekem ook wel? Moetens omdat het zo hoort (laatst moest en zou ik blijven zitten tijdens de meditatie terwijl ik erg last had van mijn been, omdat het bij mindfulness hoort dat wat is er mag zijn; terwijl ik mezelf er gewoon ontzettend mee in de weg zat). Het punt waar ik mij op dit moment bevind, is er achter komen welke drives (willen) van mij echt zijn en authentiek en welke de wannabe’s zijn. Ik hoop dat het boek mij wat kan brengen.

 361. Na 26 jaar gezorgd te hebben voor mensen met Dementie, zit ik plotseling zonder baan. Werkgever failliet…
  Nu blijkt een baan vinden (met nog een groot deel van mijn 900 collega’s die ‘vissen in dezelfde vijver’) niet makkelijk.
  Ik ben uit mijn doen en in de war, omdat deze hele situatie mij zo uit mijn balans brengt…
  Wat nu? Wat vind ik leuk, is een lastige vraag waar ik maar moeilijk een antwoord op kan geven. Tijd voor iets nieuws? Of moet ik bij het zelfde blijven? Moet dat, of durf ik iets totaal anders..?
  *zucht*
  Een dikke brei met vragen in mijn hoofd. Tijd voor wat helderheid!

 362. Toffe winactie!
  Ik zou dit boek graag willen winnen! Ik zit op dit moment in therapie. En leer vanalles over mezelf en hoe ik ben leef en alles. Ik denk vrij zwart wit en wat ik wil en of dat kan en mag vind ik nog erg lastig. Zoals je dit boek beschrijft zou het mij goed kunnen helpen met meer leren en hopelijk ook er naar kunnen gaan handelen.
  Mijn focus lag op prestaties maar begint meer op mezelf te liggen en ik mag tegenwoordig van mezelf meer denken over wat ik wil.

 363. Zucht… Vandaag (oh nee; dit half uur) voel ik me: … Eenzaam / blij / gek / tevreden / in de war / gelukkig / ik weet het niet…
  Wat zal ik worden als ik later groot ben… (Ik ben nu 33, mama van 3, getrouwd met de meest begripvolle Lieftallige echtgenoot ooit, opgebrande juf ooit opgeleid tot directeur)…
  …. Hellup…. ☺️…!?!?!

 364. Wat een geweldige vormgeving allereerst!

  Ik wil dit boek heel graag winnen! Waarom? De tweesprong die je beschrijft is de kruising waar ik op sta. Mijn vaste baan na jaren opzeggen om weer voltijd hbo te gaan volgen….. Of beter gezegd mijn hart. Piekeren, denken, angst voor het onbekende, maar ook dromen, toekomst en passie. Zo lastig allemaal! Ik kan wel een helpende hand gebruiken want jeetje wat is dit allemaal ingewikkeld! Duimen dus.

 365. Er zijn zoveel dingen die ik leuk vind, maar ik kan bijna nooit iets echt lang doen. (Daarmee bedoel ik dat wanneer ik iets begin, het na een paar dagen of een week wel weer zat ben.) Daarnaast heb ik heel veel twijfels: studeer ik wel het juiste? Wat als ik dit of dat doe etc. Nooit zijn dingen goed genoeg ?

 366. Het is een onderwerp waar je over kan blijven praten. Dat doe ik vaak met mijn vriendinnen. Misschien wordt het tijd dat we er ook eens over gaan lezen:-)?! Het boek ziet er al super mooi uit. Kleurtjes zijn altijd goed!

 367. Wauw. Toen ik las over dit boek dacht ik: ik kamp daar al mee op het moment dat ik te horen kreeg dat ik niet naar de kunstacademie ging. Dat was toen ik 21 was. Meerdere pogingen om aangenomen te worden mislukte. Een droom viel in duigen en de zekerheid van wat ik wilde viel weg. Ik moest noodgedwongen iets anders kiezen. Ik ging naar Amsterdam om een studie te volgen die een creatief aspect had. Cultureel Erfgoed. Na die studie wist ik niet zo goed wat ik er mee wilde gaan doen, dus koos ik ervoor om nog een master te volgen op de universiteit, in het verlengde van mijn vorige studie. Als Mavo-leerling was het wel een ambitie om het hoogst mogelijke te behalen qua studie, dus daar was ik wel in geslaagd. En een mooie bijkomstigheid: Ik maakte mijn ouders en grootouders supertrots door als eerste van de familie een universitaire graad te halen. Vier jaar langer heb ik over mijn master gedaan, omdat ik opzag tegen het moment dat ik er wat mee moest gaan doen. Het is logisch dat mijn omgeving verwacht dat ik nu een baan zoek in de richting waarin ik heb gestudeerd, maar Ik weet, nu 31, dat ik eigenlijk veel liever praktischer en creatiever bezig ben dan de wetenschapper uit te hangen. Ik heb dromen om iets met mijn baksels te doen of een winkeltje te openen, maar ik weet niet hoe ik moet beginnen en ben bang om te falen. Er wordt in deze samenleving zo veel van je verwacht: een goede baan, een relatie, een druk sociaal leven, dat je op een gegeven moment niet meer weet of je het zelf wil of dat het puur de verwachtingen zijn die het van je verlangen en in je hoofd zijn gaan zitten. Daarom ben ik reuze benieuwd wat dit boek daar over te zeggen heeft! (Succes met het kiezen uit de reacties, zo veel!!)

 368. Wat een ontzettend gaaf boek lijkt me dit zeg, en zoo handig. Ik heb altijd al de druk van buitenaf gevoeld om de ‘normale’ route van het leven te volgen, de weg die iedereen neemt, maar dat wil ik helemaal niet. Het is zo lastig om je eigen keuzes te maken in een tijd dat iedereen van buitenaf druk op je probeert te leggen. Ik begin nu eindelijk een beetje tevreden te zijn met de keuzes die ik maak, maar best vaak voel ik alsnog dat ik beïnvloed wordt door wat anderen doen. Dit boek zou ik heel goed kunnen gebruiken, daarbij ben ik een sucker voor mooi design :P

 369. Hoi Merel, wat een leuke actie. Dit boek ziet eruit alsof het voor mij (op dit moment) geschreven is. Momenteel zit ik in een enorm ontwikkelproces, er gebeurd een hoop en het is een hele zoektocht. Het klinkt alsof dit boek mij kan inspireren om keuzes te maken zodat ik weer wat stapjes verder kom. Daarnaast spreekt de vormgeveing mij enorm aan. Ik gun natuurlijk iedereen dit boek te winnen, maar durf hierbij ook te zeggen dat ik het mezelf ook gun.
  Bedankt voor je inspirerende post!

 370. Ik woon samen met mijn dochtertje van 3.ik werk onregelmatig als persoonlijk begeleider én dit thema houd mij al een tijdje bezig,omdat ik eigenlijk voor mijzelf wil beginnen…maar nog veel beren op de weg zie. Dit boek gaat vast wat helderheid bieden.

 371. Heel graag!! Ik hou van dit soort boeken. Het boek ziet er prachtig uit en de inhoud lijkt me heel inspirerend. Wat wil ik echt, wie wil ik zijn.
  Lieve Merel je zou me heel blij maken met dit boek.

 372. Ik doe heel graag mee aan deze winactie! Ik ben een jaar geleden afgestudeerd en nu full-time aan het werk. Daarnaast ben ik ook nog eens pas verhuisd dus er is veel veranderd voor mij het afgelopen jaar. Ondertussen ben ik nog op zoek naar wat ik nu precies wil in de toekomst en welke projecten ik wil oppakken. Ik ben 23, dus ik zit vollop in die tijd dat je zoekende bent naar alles. Ik denk dat dit boek me goed op weg zou kunnen helpen en me kan inspireren om (nog) gelukkiger te worden.

 373. Mijn moeder wordt dit jaar 72 en MOET nog veel te veel van zichzelf. Ze wil nog wel van alles maar het zijn de dingen die moeten waardoor ze niet toekomt aan de dingen die ze wil. Ik zou het haar zo gunnen om op deze leeftijd te gaan voor willen en niet alleen meer voor moeten. Wellicht dat het boek haar hiermee kan helpen.

 374. Eergisteren deed ik een assessment voor een nieuwe job. Ik was niet op zoek, de recruiter vond me via LinkedIn. Super tof toch? Zo’n kans grijp ik met beide handen aan, alleen al uit dankbaarheid. De uitslag van het assessment schreeuwde: jij past niet bij je huidige baan en je huidige baan niet bij jou! Maar hoe zit het dan met de nieuwe baan? Voorlopig ben ik een ronde verder. Maar ik zou heel graag de inzichten uit het assessment toetsen aan het boek en zo ontdekken wat echt bij me past. … En ondertussen gelukkig zijn met het feit dat ik in elk geval al wel iets heb waar ik blijkbaar goed in ben :-)

 375. Dit klinkt misschien gek, maar het lezen van alle reacties doet mij goed… Ik zie ineens dat zoveel meer mensen met een zoektocht bezig zijn!
  Ik ben ook al een tijd zoekende en eindelijk echt besloten om met mijn zoektocht aan de slag te gaan. Ik ben ben net begonnen met een creatief loopbaantraject en ik doe 16 juli mee met de workshop van Merel en Rosanne. Dit boek zou een te gek hulpmiddel zijn!
  Dus fingers crossed… Ik hoop dat ik een boek win! :)

 376. 32 jaar: ‘moet’ ik nu over kinderen nadenken omdat het hoort? Ik wil 3 maanden in NYC wonen. Mijn droom is het runnen van een eigen zaak, maar hoe brei ik dat in hemelsnaam ooit financieel rond?
  Misschien helpt dit boek me eindelijk eens verder…al hak ik maar een knoop door op één van bovenstaande punten??

 377. Wat een tof boek zeg, kende het helemaal nog niet!
  Het ziet er zo mooi uit en daarnaast zou ik er veel aan hebben denk ik. Volgend jaar doe ik examen en daarna wil ik aan het werk. Maar het liefst wil ik iets voor mijzelf beginnen, een winkeltje met daarnaast een koffiebarretje. Maar er zijn veel twijfels over geld/doel etc… Dus aan dit boek te zien komt het als geroepen.
  Misschien dat ik dan een beetje meer durf heb :)

 378. Hoihoi!
  Ik zou heel erg graag dit boek ontvangen al verdien ik hem niet meer dan een ander. Ik denk dat dit boek mij helpt wat stress in mijn leven weg te nemen doordat ik denk ik beter keuzes zal kunnen maken en een hobby zal kunnen vinden waar ik me echt in kan verliezen. Ik heb erg last van stress, wat waarschijnlijk ook de reden is mijn ontregelde menstruatie cyclus. Ik hoop echt dit boek te mogen krijgen. Xx

 379. Hoi Merel, dit boek staat al een tijdje op mijn verlanglijstje maar Engelstalig vind ik geen ontspanning om te lezen. Ik ben ondertussen een eind op weg in mijn burn-out en heb al veel geleerd maar nu komt de tijd voor keuzes betreffende de toekomst, de tweesprong. Hoe beland ik nooit weer in een burn-out, hoe blijf ik in balans… Ik zou hem heel heel graag winnen, ik volg heel vaak je aanraders betreffende zelfhelpboeken op en ook je audioblogs vind ik heerlijk. Fijne dag

 380. Dit is precies wat ik nodig heb! Want oh..oh wat twijfel ik toch, al jaren; zal ik wel, zal ik niet. En toch laat ik me tegen houden, waarschijnlijk door angst, ik weet..een slechte raadgever. Maar toch kom ik er niet uit en blijft het aan me knagen. Dit boek is zeer welkom! X

 381. Het lijkt me heerlijk om dit boek te lezen en hier nu echt eens mee te gaan beginnen. Nu echt.

 382. Ik wil het boek graag winnen! Omdat ik nu iets meer dan een jaar aan het werk ben in de zorg en het allemaal heel leuk maar ook heel veel en overweldigend vind. Waar ligt precies mijn passie? Waar ben ik goed in? Ik heb ook journalistiek gestudeerd en mis dat! Hoe combineer ik dat met mijn baan in de zorg? En hoe kan ik ook vrijwilligerswerk doen? En hoe kan ik op mijn werk zo groen mogelijk zijn? Zo veel vragen! Hihi.

 383. Ik raakte mezelf kwijt in de drukke maatschappij en het vele moeten, maar een ongeluk dwong me om pas op de plaats te maken; minder te moeten, meer te voelen. Ik voel me steeds meer bij mezelf, nu ik aan het herstellen ben. Extra hulp en motivatie, in de vorm van een goed boek, kan ik daar zeker bij gebruiken.

 384. Dit boek zou voor mij zó op de juiste tijd komen. Ik zit op het moment heel erg tussen creativiteit en baankansen. Het liefst zou ik me vol storten in mijn creatieve schrijf-, teken- of zangcarrière, maar van thuis uit heb ik altijd meegekregen dat baankansen het belangrijkst zijn. Inmiddels ben ik een studie verder en ben ik erachter dat dit toch echt niet is wat ik met mijn leven wil gaan doen, maar toch ga ik in september beginnen aan mijn master voor dezelfde studie. Ik zit op het moment heel erg vast in wat ik nu precies wil en wat anderen van mij verwachten dat ik zou moeten doen. Ik zou dit boek zo graag willen winnen, want het klinkt alsof dit me al een stuk uit dit dilemma zou kunnen helpen en ik zou niets liever willen dan een keuze maken en doel voor mijn leven stellen en daarmee gelukkig worden!

 385. Hi! Wat lijkt dit boek mij tof zeg, ik ben momenteel namelijk heel veel aan het denken wat ik later wil gaan doen en wat ik echt leuk vind en welke keuzes nou wel en niet goed zijn….. Dus het boek kan mij er misschien een beetje bij helpen;)
  Liefs!

 386. Zou heel graag het boek willen winnen (net als iedereen hier) omdat het perfect aansluit op de veranderingen in het leven die staan te gebeuren. Gisteren heb ik mijn beeldend afstudeerwerk getoond en kan stellen dat ik afgestudeerd ben! Ik maakte een documentaire over mezelf, geen egodocument, maar juist over onzekerheden, verlangens mbt liefde, muziek, thuis. Het gaat over volwassen worden en je plek vinden. En ook al weet ik goed wat ik wil, probeer me niet zoveel van mensen aan te trekken, ik kan wel wat pepper gebruiken zodat het ook echt gebeurd en ik mijn dromen doe uitkomen.

 387. Hoi,

  Soms komen dingen langs precies op het juiste moment, dit artikel met winactie is zo’n puzzelstukje wat op zijn plek valt.

  Vorig jaar heb ik een tijdje thuis gezeten op het randje van een burn out. Ben er daardoor achtergekomen wat ik niet wil. Mijn baan heb ik inmiddels verlaten en werk nu in een zelfde soort functie maar in een stad op 2 uur rijden omdat ik hoop dat ik mij in deze stad beter op mijn plek zal voelen. Toch heb ik constant die twijfel, heb ik hier wel goed aan gedaan. Is deze stad de plek waar ik me thuis ga voelen, blijf ik straks in deze baan hangen omdat ik dit kan en blijf ik dan nog zoekende. Want ondanks dat ik goed ben in wat ik doe is dit niet wat ik wil maar de keuze aan dingen die ik wel zou willen doen is zo groot dat ik niet zeker weet wat het nu echt is waar ik gelukkig van wordt. Mijn vader heeft gezegd dat je moet doen waar je gelukkig van wordt en helaas kan ik hem niet meer om advies vragen. Daarom zou ik graag dit boek willen winnen, zodat ik hopelijk alsnog de antwoorden op mijn vragen vindt, op kan houden met doelloos zoeken en gewoon gelukkig kan zijn.
  En als ik dat heb bereikt ga ik dit boek zeker delen!

 388. wow wat een hoop comments! ik maak vast geen kans meer, maar ik zou het heel leuk vinden om wat leesvoer te hebben deze vakantie. Ik houd echt van dit soort non fictie boeken :)

 389. Getipt door iemand… Tis bij mij hollen of stil staan. Hollen met de leuke dingen, mijn eigen keuzes, wat mij inspireert en… stil staan/ik ga op pauze bij de moeilijke dingen:die ‘moeten’/die ‘horen’… Ik wil een eigen keuze maken maar lijk geprogrammeerd in het geijkte. Zou dit boek de balans brengen?

 390. Wauw, toen ik dit boek zag moest ik direct aan mijn beste vriendinnetje denken, die het heel moeilijk heeft de balans te vinden tussen werk & ontspanning. Nadat ze ontzettend hard heeft geknokt voor haar studie kon ze direct aan de slag met een full-time baan en dat klinkt natuurlijk fantastisch, maar is in werkelijkheid voor haar zó moeilijk. Ik zie hoe ze vecht om rust in zichzelf te vinden maar telkens weer een klap krijgt als ze merkt dat ze te obsessief bezig is met destructief gedrag. Ik gun haar dit boek heel erg om op een nuchtere manier de balans te kunnen vinden zodat ze eindelijk eens achterover kan leunen en kan genieten van alles wat zij maar mooi zelf heeft bereikt!

 391. Ooh dit lijkt me een heel fijn boek :D ik heb net mijn opleiding afgerond maar weet helemaal niet wat ik nu wil gaan doen en waar ik nou echt blij van word.
  Beetje inspirerende en motiverende literatuur is dan nooit weg natuurlijk :)

 392. ik heb mijn baan per 1 juni opgezegd, Ik had een stoere baan( ambulant persoonlijk begeleider binnen de psychiatrie), een goed salaris, vast contract, prachtige werktijden en een werkgebied binnen een straal van 5 km.
  overgegaan naar een niet stoere baan met veel minder salaris geen vast contract, wisselende diensten en veel verder weg
  omdat ik en voor onze dochter en voor mijn ouders mantelzorger ben veel papierwerk en zorg .Zo hoop ik op deze manier rust te vinden door na het werk ook vrij te zijn .ik ben gestopt omdat ik 1 ding zeker wist dat ik dit niet langer wilde of ik zou over 1 jaar overspannen zijn of 20 jaar blijven in een baan die me niet echt paste
  wat er zou komen ..geen idee en ik weet het nu nog steeds niet
  Daarom praat ik veel met mensen en zie nu (per toeval?) dit boek voorbij komen Op dit moment heb ik input nodig weer wat lucht en het zien van mogelijkheden.
  ik heb nog nooit zo bewust mijn baan opgezegd maar ook nog nooit heb ik zo bewust de consequenties gevoeld….

 393. Hoihoi!
  Ik kan het boek zelf ook goed gebruiken, maar eigenlijk wil ik het boek graag voor mijn moeder. Ze is op het moment heel ongelukkig met haar baan en heeft geen tijd/energie om nog creatieve dingen te doen na een werkdag. Ze houdt heel erg van schilderen en zou daar ook graag weer mee bezig zijn, maar ze zit nu gewoon erg in de knoop met zichzelf. Ik hoop dat jouw boek haar hierbij misschien zou kunnen helpen. Ik zie haar liever weer gelukkig en bezeg met waar ze het liefst mee bezig is.
  Groetjes, Roos!

 394. Dit boek zou ik op dit moment zo goed kunnen gebruiken! Ik volg een loopbaantraject omdat ik dolgraag iets anders zou willen doen. Maar WAT?! Zo lastig! Dit boek komt voor mij dus als geroepen.

 395. Mooi, ik kan nog net op tijd meedoen met de winactie. Van kantoorwerk, naar kantoorwerk en het volgen van een yoga docentenopleiding, naar kantoorwerk en het volgen van een yoga docentenopleiding en yogales geven naar…? Ik wil het werkende gedeelte van mijn leven anders invullen, zetten daarvoor allerlei stappen en experimenteer en dit boek lijkt mij daar heel mooi bij passen.

 396. Wat een prachtig boek! Heel mooi vormgegeven.
  Gelukkig ben ik net op tijd, want ik zou het boek graag hebben! Ik sta een beetje op een punt waarop ik voor mezelf keuzes moet maken om mijn eigen te behouden. Hier wil ik hard mijn best voor doen en ik denk dat het boek hierin een goede toevoeging zal zijn!

 397. Met een hoofd vol leuke ideeën maar zonder ze ooit in de werkelijkheid te brengen, dat schiet niet op.
  En daar ben ik klaar mee.
  Ik ben klaar om eindelijk mijn ideeën op papier te zetten en om kritisch te kijken om er wel of niet iets mee te doen.
  En als ik jou zo hoor (of lees :)), zou dit boek me daar perfect bij kunnen helpen.
  Want af en toe wat hulp heeft iedereen nodig, toch?
  Liefs, Dorien

 398. Dit boek zou perfect passen bij de quarter life crisis waar ik op dit moment in zit. Ik zou graag de manier vinden om mijn werkende leven met meer passie te beleven, in plaats van het saaie en niet bevredigende kantoor bestaan. En ik denk dat dit boek, na jou positieve recensie, daar zeker een zeer positieve bijdrage bij kan hebben.

  Plus dat ik het boek eigenlijk al een tijd aan wil schaffen.

 399. Wauw dat klinkt echt als een gaaf boek! Ik heb al een aantal zelfhulpboeken en vind het heerlijk om ze te lezen, maar om er daarna ook echt mee aan de slag te gaan is vaak wel lastig. Dit boek lijkt mij daarom het perfecte boek! Hopelijk kan ik hiermee weer een stapje verder komen in mijn leven….

 400. Kippenvel krijg ik hiervan. Het juiste boek op het juiste moment. Ik zie vragen voorbij komen waar ik nu al maanden (en in zekere maten al jaren) mee stoei en waarop ik dacht in mijn net afgelopen reis antwoorden te vinden. Helaas kwam ik niet verder dan meer vragen en bezwaren bedenken. Keuzes maken is eng, want wat als je die goedbetaalde baan achterlaat om er achter te komen dat je eigen bedrijf toch niet zo goed gaat als je dacht of dat je er toch niet de voldoening uit haalt die je zoekt? En inderdaad, hoe betaal ik de huur? Hoe voed ik m’n katten? Genoeg vragen dus waarop ik met behulp van dit boek wellicht, hopelijk, antwoorden kan vinden. En nou win ik nooit iets en zonder de andere comments te lezen weet ik zeker dat er genoeg anderen zijn die dit boek ook heel erg nodig hebben, dus ik zal onthouden dat ik jouw link gebruik als ik het boek ga kopen :) Bedankt voor het delen Merel, had ik even nodig!

 401. Wat een interessant boek! Ik heb hem gelijk op mijin verlanglijstje gezet. Ik ben de laatste tijd veel met persoonlijke ontwikkeling en uitvinden wat ik wil bezig en dit boek zou mooi in het rijtje passen. Ik doe dus graag mee aan de winactie! Mocht je nog andere tips nodig hebben voor boeken die je leven veranderen, dan hoor ik wel van je ;)

 402. Ik ga komend jaar afstuderen en ik zal dus een hoop dingen ‘moeten’ regelen en afronden… Maar daarnaast wordt het ook het jaar waarin ik heel erg op zoek ga naar hoe ik verder wil. Voor mijn gevoel sluit dit boek echt perfect aan op wat ik nodig ga hebben. Het lijkt me zo inspirerend!

 403. Ik heb een gezin, een baan, mn leven kabbelt voort.. Soms vragen mensen wel eens naar je hobbies of naar hoe je weekend was.. Hobbies en een bijzondere invulling van mn vrije tijd heb ik niet. Ik zou graag mn passies laten ontluiken. Ik denk dat iedereen die toch wel moet hebben…?

 404. Via via kwam ik jouw pagina tegen op facebook met het recept van een heerlijke taart!
  Toen ik las over het boek dacht ik: “Tjonge, wat herkenbaar”
  Ik zeg weleens tegen mijn kinderen dat ik eigenlijk nog heel veel beroepen zou willen ‘proberen’
  Ook zou ik regelmatig willen verhuizen: gewoon overal iets van mee pikken, cultuur en leefwijzen.
  Ik ben nu 54 jaar en vind het jammer dat je, als je eenmaal gekozen hebt voor een beroep of baan, niet zomaar meer kunt veranderen: ik ben te oud of mijn opleiding is te laag en zo zijn er nog wel meer factoren waardoor je niet meer in een bepaald profiel past.
  En natuurlijk is het een luxe probleem want ik ben heel blij en gelukkig met wat ik heb. Het gaat me ook niet om meer maar eigenlijk dat iedereen de kans moet krijgen om de dingen te doen die hij / zij leuk vindt.
  Helaas is dat financieel niet altijd haalbaar (ik heb het dan over mijn persoonlijke situatie) en dat vind ik best jammer. Dus eigenlijk weet ik nog steeds niet wat ik wil….

 405. Ah, dat boek zou mij nu precies van pas komen! Mijn jongste is bijna 4 en gaat dus binnenkort naar de basisschool. Dat betekent na jaren ‘bewust moederen’ dat ik weer meer ruimte voor mezelf krijg. Ik heb wel leuke ideeen om deze ruimte in te vullen, maar ik weet zeker dat ik met behulp van dit boek helemaal kan gaan doen waar ik blij van word! :-)

 406. Gaaf boek! Ik zou dit boek graag winnen, ik kan alle hulp gebruiken om te ontdekken wat ik nou écht wil en hoe ik dit kan waarmaken. Het liefst zou ik iets voor mijzelf beginnen, maar wat dan? Ik geloof dat het leven niet gemaakt is voor een kantoorbaan (zitten is het nieuwe roken) maar ik hier toch terecht in ben gekomen en ik niet het lef heb het roer om te gooien. Help me out ;)

  P.S Staat er al een tweede sessie op de agenda voor de ‘ontdekken wat je leuk vindt’ – workshop?

  Groetjes!

 407. Hi Merel, wat een fijn artikel!
  Ik vind dat mijn zusje Yeliz dit boek zou moeten winnen. Ik gun het het haar, omdat ze sinds 3 weken begonnen is met personal body plan én haar eet, denk en leefgewoonten daarbij stap voor stapje aan het veranderen en vergroenen is. Ze vind sporten niet leuk, at vrij ongezond en kon zichzelf onvoldoende motiveren. Daarom PBP, waarbij ze zichzelf énorm tegen komt, want hoe om te gaan met zoveel veranderingen tegelijkertijd? En hoe zorg je er dan ook nog eens voor om vlees en zuivel bewust te vervangen? Ze kan best wat extra steun gebruiken die ze niet graag van anderen aanneemt zoals haar grote zus (die het in haar ogen soms betweterig bedoeld). Ik ben meer dan trots op haar omdat ze pbp soms niet meer ziet zitten en wilt opgeven. Daarom zie ik haar zeker inspiratie opdoen en vast blijven houden uit dit mooie, krachtige boek! Liefs, Filiz

 408. He, dit boek komt echt als geroepen voor mij! Ik studeer bijna af en dat gaat gepaard met een enorme existentiële crisis en zelfs depressieve neigingen. Ik heb gewoon nog geen duidelijk idee van wat ik hierna ga doen. Ik zou enorm graag zelf een bedrijfje oprichten o.i.d. en iets doen dat ik écht leuk vind, iets dat me gelukkig maakt en passioneert, iets creatief, iets dat me toelaat mezelf te ontplooien. Maar dan komen de piekergedachten. Hoe begin je daaraan? Heb ik hier de capaciteiten voor? Wat als het allemaal mislukt? Etc, etc, etc. En bijkomend is er nog de externe druk van vrienden die wél al een duidelijk beeld hebben van waar ze heen willen en soms zelfs wat afkeurend reageren op mijn misschien-niet-zo-nuchtere toekomstdromen. Daarbij ook nog de druk van mijn ouders die me duidelijk liever in een veilige kantoorjob zien belanden, dan mijn risicovolle dromen na te jagen.. Ik pieker de laatste maanden zo enorm veel over mijn toekomst dat ik het me gewoon belemmerd om op een gezonde manier informatie erover te zoeken en concreter erover na te denken. In plaats van het probleem aan te pakken, negeer ik het beslissen dus gewoon voorlopig. Omdat ik zoveel schrik heb om de sprong in het diepe te wagen, denk ik dat dit boek misschien een duwtje in de rug zou kunnen zijn om er toch eens in te vliegen en me wellicht ook te wijzen op de positieve aspecten i.p.v. enkel de angst en onzekerheden die nu bij mij overheersen.

 409. Hier zit ik dan, de laatste avond van mijn vakantie, de afgelopen 3 weken ontzettend genoten van mijn Toscaanse reis met vriendlief. En nu ik aan het terugblikken ben komt tegelijk een wrang gevoel naar boven…pfff “morgen terug moeten gaan werken”. Terug naar die baan waar ik-al bijna 2 jaar- tegenaan hik om ’s morgens naar toe te gaan. Steeds meer moeite kost het me om telkens weer vriendelijk tegen klanten te zijn en een glimlach op mijn gezicht te toveren. Het voelt aan als een masker en ’s avonds kom ik doodop thuis van het toneelspelen. Mijn contract loop over een paar maanden af, maar het idee om van de ene uitzichtloze baan in de ander te rollen bezorgd me de laatste tijd z’n kopzorgen. Want ja, wat wil ik dan? Waar ben ik goed in? …? Vragen waar ik soms vage antwoorden op heb én tegelijktijd ook geen. Misschien dat dit boek me hierbij kan helpen xxx

 410. Dit lijkt me echt een geweldig boek. Ik heb heel lang gedacht dat ik wist wat ik wilde en wie ik was, maar kwam er achter dat dat meer iets was wat van mij werd verwacht door mijn omgeving en de maatschappij. Maar of ik daar nou echt gelukkig van word? Ik zou graag mezelf opnieuw willen ontdekken en erachter komen wat ik écht wil. Wellicht dat dit boek mij kan helpen hier over na te denken.
  Liefs

 411. Hoi Merel, graag maak ik kans op het boek, helemaal na de workshop van zaterdag en jouw verhalen erover. De tips en oefeningen hebben me heel veel stof tot nadenken gegeven op mijn 25e verjaardag – jawel ik was die zaterdag jarig – een ideaal moment om stil te staan bij al die vragen, om te kijken wat me nu echt drijft. Ik ga er mee aan de slag, hopelijk met dit boek. Keuzes over wonen, werken, doen ..

 412. Het 30-ers dilemma! Ik denk dat ik er midden in zit. Wat moet ik met mijn werk? Carrière? Een gezin stichten? Mijn creativiteit meer benutten? Misschien wel m’n werk ervan proberen te maken?
  Je snapt het wel. Ik kan wel wat inspiratie gebruiken hoe hiermee om te gaan. Daarom doe ik graag mee!

 413. Whoow wat bijzonder dat ik juist vandaag jullie artikel lees. Ik ben een tijd terug begonnen en heb een eerste stap genomen door een domeinnaam ‘geefaandacht’ te kopen.
  Alleen sindsdien blijf ik hangen in mijn belemmerende gedachten. Wie ben ik, heb ik wel wat te melden, wie weet leest niemand het’ etc. Dit boek kan mij hier volgens mij perfect bij helpen. Ik bruis van de ideeën, alleen mijn actie heeft nog wat nodig.
  Succes allemaal!

 414. Wat een leuke winactie! Ik wil het boek cadeau doen aan mezelf omdat ik nu in een periode van mijn leven zit, wat moet en wat wil ik? En dan, wat wil ik echt! Het antwoord op deze vraag nog niet gevonden en dit boek zal zeker een tool zijn met handvaten om mijn passie van binnenuit wel te vinden!

 415. Je hebt me heel enthousiast gemaakt over dit boek! Ik heb de afgelopen weken een beetje in een dipje gezeten. Ik voelde enorm onzeker over mezelf en wat ik doe. Twijfels over de studie die ik volg, mijn afstudeerrichting, over alleen op mezelf wonen, en zo’n beetje alles waar je aan kunt twijfelen haha. Het gaat ondertussen al stukken beter hoor, helemaal met de vakantie in zicht waarin ik eens rustig ga nadenken over alles, maar zo’n motiverend boek ik nog steeds wel gebruiken! Dus ik doe graag mee aan de winactie. :)

 416. Wauw wat een gaaf boek het ziet er super mooi uit. Het zou perfect zijn om mee te nemen op vakantie en zo eens na te denken over wat ik echt wil!

 417. Door ziekte is mijn energieniveau enorm beperkt, en dat betekent dat ik elke dag weer voor onmogelijke keuzes kom te staan: wat zal ik doen, dit of dat, welke activiteit zal ik vandaag schrappen? En als ik dan na veel wikken en wegen een keuze heb gemaakt, komt daar dat duiveltje om de hoek: zal ik van die activiteit niet zieker worden, zal het mijn lichamelijke conditie niet verslechteren en dan begin ik alweer te twijfelen. Ik hoop dat het met dit boek makkelijker wordt om keuzes te maken; dat ik wat meer zelfvertrouwen krijg!

 418. Ach wat mooi, die kleuren, de handgeschreven letter, de inhoud: het voelde meteen als een zusje van mijn eigen boek Kleur je zinnen, ook zo kleurrijk en inspirerend mensen op weg helpend naar waar hun hart echt van gaat zingen. En alhoewel ik erg graag anderen inspireer op deze boeiende route naar bezieling via kleur en creativiteit, ik blijf nieuwsgierig naar hoe anderen daar hun draai aan geven. Fijn om ook eens te ontvangen, ja heel graag!

 419. Een vriendinnetje van mij is heel erg lief. En ze kan heel veel. Dat ziet ze alleen zelf nog niet zo. ‘Toevallig’ waren we dit weekend samen op pad naar een yogafestival en op de terugweg, tijdens een prachtige boottocht, raakten we hierover in gesprek. Dit boek sluit naadloos aan op ons gesprek en ik wens haar niks liever toe dan ontdekken waar ze blij van wordt. Ik denk dat dit boek haar enorm zou helpen en bovendien wil ik haar graag laten weten dat ik haar heel veel geluk gun. Ik zou dus dubbel blij zijn als ik zou winnen. Een beetje voor mezelf, maar vooral heel veel voor haar.

 420. Hoi, graag zou ik aan de slag willen met dit boek en gaat het me wat opleveren over wat straks…ben full-time moeder en over een aantal maanden gaat mijn derde kindje naar de basisschool en krijg ik tijd. Tijd om met dat waar mijn hart ligt aan de gang te gaan, mijn passie, mijn kunnen, mijn kwaliteiten. Maar wat zijn die? Wat zijn mijn dromen? Waar kan ik iets betekenen? Welk pad sla ik in?? Veel vragen, weinig antwoorden, boek je bent van harte welkom in mijn huis!!!

 421. Oh ik kan echt niet tippen aan al die prachtige reacties hier!!
  Maar ga het toch proberen. Als kind een woeste liefde ontwikkeld voor muziek, hier uiteindelijk besloten ook voor te gaan studeren, om van de passie mijn beroep te maken. Maar dat klinkt allemaal veel gemakkelijker dan het uiteindelijk blijkt. Hoe ga je daar mee om? Als dat wat je leuk vindt, ook zakelijk bekeken moet worden? Er zijn nog elke dag veel dingen waar ik tegenaan loop en elke (zelf)hulp is hartstikke welkom.

 422. Ook ik ga een poging doen! Boeken winnen is namelijk altijd leuk ;-) In dit boek heb ik wel interesse: een balans vinden tussen ‘moeten’ en ‘willen’ lijkt me erg prettig. Ik wil namelijk vooral dingen doen die niet moeten en alles wat moet wil ik al per definitie niet doen. Daar word ik behoorlijk recalcitrant van, haha. Maar nu ik er toch aan moet geloven daar ik inmiddels echt al ruimschoots volwassen ben, en ik merk dat ik er steeds minder mee weg kom en daar word ik pissig van. Hoe blijf ik in hemelsnaam dingen doen die ik WIL doen en ga ik ook dingen die MOETEN meer waarderen? Tuurlijk betaal ik m’n rekeningen, maar steevast op de laatst mogelijke dag als een soort ‘fuck you’. Dus….ik duim voor mezelf :D

 423. ik ben momenteel een paar maanden thuis door een burn-out en ga binnenkort weer aan de slag op hetzelfde werk. Toch heb ik het gevoel dat ik op een kantelpunt in mijn leven zit. Het werk boeit niet meer, geeft geen voldoening meer, ik kan mijn passie niet meer kwijt. tijd voor iets anders, maar dat is niet zo eenvoudig. Gezin, iets over de 45… Toch zit er een stem in mijn hoofd die steeds luider begint te praten: ik wil het anders. maar hoe? Misschien moet ik op het kruispunt tussen willen en moeten de afslag “kunnen” nemen? Hopelijk kan ik een zetje halen uit het boek dat je aanprijst.

  1. Hoi Heidi, momenteel volg ik het CIRAN traject, dit zou evt ook bij jou kunnen passen?

 424. Al eerder las ik iets over dit boek, maar nu ik jou zo enthousiast hierover lees ben ik nog nieuwsgieriger geworden. Ik kan dit boek net als alle anderen die hebben gereageerd ook heel goed gebruiken. Ik zit vast in een situatie met werk-wonen-gezondheid die ik graag wil veranderen, maar daarvoor heb ik wat handvatten nodig (en een grote schop onder m’n kont). Op zoek zijnde naar een andere baan merk ik dat ik niet goed weet wat ik wil. Of eigenlijk weet ik wel wat ik wil, maar weet ik niet hoe ik daar moet komen. Hulp is welkom!

 425. Leuke blog Merel!
  Op dit moment ben ik aan het herstellen van een heftig auto ongeluk wat ik een aantal maanden geleden gehad heb. Ik volg een revalidatie traject waarbij ik aan mijn herstel, maar ook aan faal angst werk. Straks als ik weer helemaal de oude ben wil ik als een ‘nieuwe ik’ verder gaan, en loslaten wie ik denk te moeten zijn , mijn dromen achter na gaan om een eigen album op te nemen als singer-songwriter, en deze DIY uitbrengen, en deze nare gebeurtenis achter mij laten. Ik lees elke dag jullie blog en wordt er erg vrolijk van. Ik zou het boek graag willen lezen, het zou mij een steuntje in de rug geven. Veel succes Merel!

 426. Jeempie, dit klinkt echt als een heel erg gaaf boek. Ik ben net klaar met mijn vwo en neem nu een tussenjaar, en nu die ‘vakantie’ is begonnen word ik aan het denken gezet over wat ik echt wil doen met mijn leven. Over wat ik echt belangrijk vind. Over wat ik kan doen om mijn persoonlijke normen, waarden en ideeën over een mooiere aarde om kan zetten in concrete dingen waarmee ik anderen kan bereiken. Terwijl ik hier over na denk praat ik ook veel met mijn zus, die een baan heeft waar ze niet écht gepassioneerd voor is, en denkt dat het leven toch ergens anders voor bedoeld is. En mijn andere zus, die naast haar drukke studie meer wil doen met schrijven, met de wereld verbeteren. Wat lijkt het me tof om samen met mijn zussen aan de gang te gaan met dit boek, om zo geïnspireerd te worden om niet alleen maar te denken dát het anders moet, maar ook hoe we dat kunnen doen. Om dat vervolgens om te zetten in actie! Ik word helemaal excited van het idee! :) :)

 427. Mooi boekje. Ik heb een paar jaar geleden besloten dat ik toch voor mezelf zou kiezen. Te beginnen met een mbo opleiding in Alkmaar. Ondanks dat dit tegen de wens inging van mijn omgeving. Ik ben nog niet waar ik wil zijn maar ik weet goed waar ik naartoe gaan.

 428. Mevrouw Davalou Monica schreef:

  Ik ben een particuliere kredietverstrekker die gespecialiseerd is in het verstrekken van allerlei soorten financiering, waaronder persoonlijke leningen, zakelijke leningen, onroerendgoedleningen, gecombineerde leningen, consolidatie, woningkredieten, commerciële leningen en nog veel meer.
  E-mail: davalou_monica_loanf@yahoo.com

  Mevrouw Davalou Monica

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *