Op excursie naar RoadsMaakt (inclusief winactie!)

roadsmaakt

Deze blogpost is geschreven in samenwerking met RoadsMaakt / Foto’s: Aline Bouma

Wat ik het leukste aan mijn werk vind? Zonder enige twijfel: alle bijzondere plekken die ik mag bezoeken en waar ik een kijkje achter de schermen mag nemen. Ik blijf het leuk vinden, al bijna tien jaar lang. Een paar weken geleden was het op een herfstige maandagochtend weer zover: Aline en ik reisden af naar Amsterdam voor wat wij noemen ‘een schoolreisje.’ Dit keer bezochten we twee creatieve werkplaatsen van RoadsMaakt in Amsterdam Oud-West.

Over RoadsMaakt

roadsmaakt

Werken is voor velen van ons iets heel vanzelfsprekends, maar als je daar even wat langer over nadenkt is dat het natuurlijk eigenlijk helemaal niet. Heb je bijvoorbeeld een psychiatrische kwetsbaarheid, een verslavings- of justitiële achtergrond, dan is de kans best wel groot dat je een afstand tot de arbeidsmarkt hebt. En wanneer je die afstand eenmaal hebt, dan kan het knap lastig worden om je plekje in de maatschappij nog te veroveren. RoadsMaakt is een sociale organisatie die de mensen die tot deze groep behoren aan werk helpt. Dit gebeurt in creatieve ateliers en binnen sociale firma’s. Hier maken de deelnemers van RoadsMaakt onder begeleiding van enthousiaste werkbegeleiders de mooiste producten. RoadsMaakt maakt het proces van je plek vinden en weer egens bijhoren een stukje gemakkelijker én aangenamer.

Want werken is niet alleen een manier om je nuttig* te voelen; je werk kan ook een plek zijn waar je betekenisvolle contacten opdoet en waar er een beetje op je gelet wordt. Onderschat de sociale controle op de werkvloer niet. Werken draagt bij aan een sociale samenleving – eentje waarin niemand wordt buitengesloten. En daarom vind ik het belangrijk om een organisatie al RoadsMaakt eens uitgebreid in het zonnetje te zetten; omdat ze ontzettend belangrijk werk doen!

*eigenlijk is het alleen al erg hè, dat het kapitalistische systeem ervoor heeft gezorgd dat we ons altijd maar nuttig, nodig en productief willen voelen? Ik wil nog maar eens benadrukken: als jij (momenteel) niet werk, dan zegt dat niks over je waarde. Je bent niet meer waard als je vandaag erg productief bent geweest óf als je een overvolle agenda hebt. <3

Creatieve ateliers en sociale firma’s

Die maandagochtend bezochten Aline en ik twee van de creatieve ateliers waarmee RoadsMaakt samenwerkt. Dat wil zeggen: de werkplaatsen waar RoadsMaakt’s deelnemers werken. Eén daarvan is De Zeefdrukmakers, in een prachtig oud schoolgebouw in Oud-West, en de andere is de fietsenwinkel Recycle in De Hallen. Twee plekken waar ik, eerlijk gezegd, niet eerder van had gehoord.

roadsmaakt

Bij de Zeefdrukmakers kregen we gedemonstreerd hoe het zeefdrukken in z’n werk gaat. Ik had dit nog nooit van dichtbij bekeken en was onder de indruk van uit hoeveel stappen zo’n zeefdrukproces bestaat. Het drukken alleen al gaat in twee of drie stappen, en dan moet het nog een paar keer door de droogmachine… zo’n t-shirt of babyrompertje is niet zomaar klaar! Hier boven zie je op de foto hoe het drukken van een rompertje met kattenprint wordt voorbereid. (ze hebben er ook eentje met een olifant erop, ook héél leuk.)

Maar het is niet alleen textiel dat bij de Zeefdrukmakers wordt bedrukt. Op de foto’s hierboven zie je hoe er houten krukjes worden bedrukt met een leuke print. Ik wist helemaal niet dat dat kon met deze techniek! Weer iets geleerd :)

roadsmaakt

Nadat we bij de Zeefdrukmakers weggingen en ik me bedacht ik dat eigenlijk wel eens een workshop zeefdrukken zou willen doen, was het tijd om naar Recycle te rijden. Bij Recycle kun je je fiets laten repareren, je kunt er tweedehands opgeknapte fietsen kopen én ze verkopen er de toffe producten die de deelnemers van RoadsMaakt maken. Denk hierbij aan bureaulampen van oude fietslampen, sieraden van fietskettingen (ja, echt níks wordt verspild!) en handbeschilderde tegeltjes met schattige ‘Amsterdamse’ fietsjes erop.

Bewust x 3

roadsmaakt

De producten die worden gemaakt door de werknemers van RoadsMaakt zijn stuk voor handgemaakte artikelen met een goed verhaal. Ze worden zoveel mogelijk gemaakt van gercyclede materialen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan knuffels of kookschorten van oude jeans en (écht stylish!) tassen van oude fietsbanden. Maar ook: prachtig keramiek (ik gebruik het voor foto’s in mijn kookboek!) en kleurrijke notitieboeken. Er is voor elk wat wils.

Dit is wel echt bewust winkelen in het kwadraat: lokaal, sociaal én duurzaam! Bovendien zijn het stuk voor stuk originele producten die je in de reguliere winkels minder snel zult tegenkomen. De komende weken gaan veel mensen op zoek naar fijne Sint- en kerstcadeaus voor familie en vrienden. Je voelt hem aankomen hè? Ik zou je willen aanraden om eens een kijkje te nemen in de webshop van RoadsMaakt om te kijken of daar misschien een geschikt cadeautje voor je tussen zit. Ik weet zeker dat we allemaal iemand kennen die een cadeau met een goed verhaal kan waarderen.

Winactie!

roadsmaakt

Om jullie nog een beetje enthousiaster te maken over het geweldige werk dat RoadsMaakt doet en de mooie producten die ze verkopen, heb ik een leuke winactie voor jullie geregeld. Je kunt een fijn keramiekpakketje winnen, met hetzelfde keramiek als ik gebruik voor mijn kookboek.

Om kans te maken op deze prijs hoef je maar twee dingen te doen. Het eerste is een reactie achterlaten onder deze blogpost, waarin je vertelt waarom jij een leuk pakketje van RoadsMaakt zou willen winnen. Heb je het zelf heel erg verdiend, of is er misschien iemand in je omgeving die je hier héél blij mee gaat maken? Het tweede wat ik je vraag is om RoadsMaakt te volgen op Instagram. Show them some love!

Naast dat ik hoop dat deze blogpost je enthousiast maakt om de webshop van RoadsMaakt te checken voor een origineel decembercadeau, hoop ik óók heel erg dat het een inkijkje geeft bij de bijzondere onderneming die RoadsMaakt is. Hoera voor sociale én duurzame organisaties als deze! 

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

39 gedachten over “Op excursie naar RoadsMaakt (inclusief winactie!)

 1. Oh wat een mooie organisatie en wat een creatieve ideeën. Ik vind de krukjes op de webshop echt geweldig, het is dat ik echt niets nodig heb (en mag kopen van mezelf ;-)) anders zou ik waarschijnlijk helemaal los gaan..

  1. Wat een leuk artikel! Vind de foto met de prent van de fiets echt prachtig.

   Ik doe graag mee met de winactie: na vandaag op de SEH beland te zijn als gevolg van operatie complicaties, heb ik toevallig besloten om echt alléén nog maar items in huis te halen die ik prachtig vind (lang verhaal in een zo klein mogelijk notendopje gepropt). En dit keramiek vind ik dan ook ontzettend mooi

 2. Wat mooi dat je aandacht aan deze initiatieven besteedt. En een leuk pakketje winnen is natuurlijk altijd fijn, helemaal als het om zulke mooie producten gaat.

 3. Wow, super mooie spullejes! Ik zou supergraag willen winnen. Ik zit al een tijdje erover te na te denken welk nieuwe servies ik wil kopen, maar ik kan de knoop gewoon niet doorhakken. Mooi en duurzaam moet het wel zijn. Met elke nieuwe aanschaf denk ik tegenwoordig “Heb ik het wel écht nodig?” Dit servies is handgemaakt en komt vanuit een project met missie, een heel mooi initiatief. Ik zou het heel leuk vinden om te winnen :)

  1. Hi Karoline! Gefeliciteerd! Jij wint het pakketje van RoadsMaakt!
   Ik ga je een mailtje sturen :)

   groetjes,
   Merel

 4. Wat een mooi initiatief! En wat een gave spullen maken ze! Echte eyecatchers! Zo n mooie eyecatcher met ook nog eens zo mooi verhaal zou ik graag krijgen om hier al mijn creaties in op te dienen!

 5. Dit soort initiatieven verrijken de wereld echt enorm! Mijn moeder doet soortgelijk werk en als ik haar verhalen hoor geeft dat zoveel voldoening vanuit de mensen, heel dierbaar om je medemens zo te mogen helpen!

  Ik ga binnenkort samenwonen met mijn vriend, wat natuurlijk super spannend is (!), en dit keramiek zou echt perfect in ons plaatje passen, we zoeken alles waar een mooi dierbaar verhaal achter zit heel bewust uit. En dit keramiek pakket zou daar echt perfect op aansluiten :-)

 6. Wauw wat een prachtig initiatief en ontwerpen! Ik zou heel graag mee willen doen aan de winactie. Ik kook graag voor andere en hoop na corona dit weer vaak te mogen doen. Mooi servies zou zeker leuk daar bij zijn

 7. Wauw wat een mooi servies! Ik zou het graag winnen om de thuisblijfdagen wat extra op te vrolijken :) Omdat je nu in Utrecht woont is het misschien een tip om Kapitaal op te zoeken? Daar kun je een super leuke workshop zeefdrukken doen (pre corona in elk geval), ik vond het echt een aanrader! Hoewel het inderdaad echt veel werk is, maar dat heb je nu al gezien, haha.

 8. wanneer sociale warmte en creativiteit samengaan zeg ik voluit YES! Meer van zulke initiatieven! Graag doe ik voor mijn foodie dochter mee met de winactie

 9. Wat een leuke schaaltjes! Die komen echt van pas, er sneuvelt hier veel met een puber in huis :)

 10. Wat ontzettend leuk! Ik zou het keramiekpakketje willen winnen om zondagse ontbijtjes in te serveren, voor een extra bewust momentje. Daar vind ik het verhaal achter de producten wel bij passen :). Ik ben RoadsMaakt gaan volgen!

 11. Wauw! Wat een mooi concept! Ik zou graag een pakketje willen winnen, maakt niet zoveel uit wat, voor mijn lieve schoonmoeder die er veel voor mij is! Ze staat zoveel klaar voor anderen dat ik graag eens iets terug doe voor haar!

 12. Heeeel tof dit! Ik heb helaas geen Instagram, maar het keramiek lijkt me heel tof voor foodfotografie. Daarin zet ik langzaam stappen, maar mooi servies helpt altijd!

 13. Hoi!
  Ik doe graag mee aan de winactie. Het keramiek servies zou goed van pas komen omdat we binnenkort starten met bouwen en nog op zoek zijn naar een leuk en mooi servies.
  Groetjes,
  Nina

 14. Wat een mooi initiatief! Dat wil ik hoe dan ook wel volgens op Instagram. Goed ook om weer even met de neus op de feiten te worden gedrukt met hoezeer wij het hebben (of gemakkelijk kunnen krijgen) van een baan soms voor lief nemen. Het servies ziet er prachtig uit, net als de andere spullen :)

 15. Super leuk zulke initiatieven! Ik doe heel graag mee met de winactie :)

 16. Wat een goed initiatief, dat steun ik graag. Ik heb zelf ervaring met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt (vader en broer zijn lichamelijk beperkt, en werken respectievelijk niet en deels) en zie van dichtbij hoeveel pijn dit ook kan doen, om niet te behoren tot de werkende bevolking. Het is inderdaad absoluut niet vanzelfsprekend dat je kan werken. Des te fijner dat er dan creatieve oplossingen worden bedacht, in dit geval RoadsMaakt, waardoor ook de mensen die niet kunnen maar wel dolgraag willen werken aan de slag kunnen, mét goede resultaten. Het keramiekpakketje vind ik erg mooi, en zou ik sowieso aanschaffen – maar des te leuker om het te winnen ;)

 17. Wat tof! I-did in Utrecht is ook een aanrader. Supermooie producten van gerycled vilt gemaakt door mensen die lang werkeloos zijn geweest.

 18. Heel mooi! Ik ben te verlegen voor een bijzonder verhaal, maar loot graag mee! :))

 19. Ik iets winnen ? Nou nee wel voor mijn dochter graag zit haar erg tegen namelijk zoals velen nu…maar toch een beetje mazzel kan ze wel gebruiken !

 20. Wat een mooi initiatief en wat een mooie producten worden er gemaakt bij Roads Maakt.
  Zou heel graag voor mezelf willen winnen. Omdat ik na heel veel ziekenhuisopnames, eindelijk weer fijn thuis ben. Heb mijn vriend en dochter van 11 maanden dit jaar veel moeten missen, en helaas was bezoek meestal niet toegestaan op de oncologie afdeling.
  Ben zo blij in mijn eigen huis. En vooral ook omdat ik eindelijk weer lekker, gezond en duurzaam kan eten. En mijn eigen menu kan samenstellen. En dan zou zo’n mooi servies heel leuk zijn. Zodat we dan de lekkerste ontbijtjes ook mooi kunnen serveren.

 21. Wat een inspirerend artikel! Roads maakt symboliseert eigenlijk alles waar ik voor sta: duurzame producten die ook nog eens heel mooi zijn, gemaakt door creatieve mensen in een kwetsbare positie.

 22. Wat een fijn artikel! Ik klikte namelijk door naar de webshop met stiekem de verwachting dat het allemaal vast behoorlijk prijzig zou zijn, of met name spullen die vooral mooi zijn door het verhaal. Maar ik ben blij verrast! Ze verkopen ècht mooie spullen voor hele betaalbare prijzen. Ik ga deze webshop zeker onthouden (en zo’n mooie ontbijtkom zou een goed geheugensteuntje zijn natuurlijk ;)).

 23. Jeetje wat mooi. Je opmerking over ‘ertoe’ doen en druk zijn, raken me. Ik twijfel al een tijdje aan mijn drukke baan, waarvan ik effect niet direct terug zie. Een dergelijke organisatie als Roadsmaakt, heeft zoveel meer directe waarde en lijkt me zoveel meer energie te geven (dan te nemen). Stof tot nadenken dus. Dank voor dit inzicht. 😘

 24. Wat zou het geweldig zijn als Nederland haar cadeaus wat meer bij dit soort fijne initiatieven uitzoekt. Bedankt dat je hier aandacht aan besteedt! Ik vind het servies prachtig en doe graag mee aan de winactie ❤️ na 3x gebroken Dille servies uit de afwasmachine gehaald te hebben (wat een pech 😢), beloof ik dat dit servies met de hand afgewassen gaat worden!

 25. Heel leuke blog en fijn om via jou kennis te maken met RoadsMaakt! Het lijkt me super leuk een keramiekpakketje te winnen, zodat ik als je kookboek er straks is, de gerechten én opmaak na kan doen 😍 zo mooi fotograferen lukt me vast nog niet, maar van prachtig servies geniet iedereen.

 26. Wat gaaf! Ik word hier echt heel erg blij van. Zo fijn dat je hier aandacht aan besteedt. Ga ze meteen volgen. Fijn weekend!

 27. Wat een mooie spullen en mooie keramiek! Ik woon nu een tijdje in een studio en heb mijn borden en komen uit de kringloop verzameld. Superleuk! Alleen.. er zijn de laatste tijd een aantal gesneuveld.. Kan de aanvulling dus wel gebruiken!

 28. Ik wil het zelf houden, want ik ben al een tijdje op zoek naar mooi keramiek. Probeer langzaam te verduurzamen in huis, maar het is een uitdaging, want je wil ook dat het mooi is (je wil niet over een paar jaar alles weer vervangen omdat je het beu bent) en het kost natuurlijk wat. Mooie winactie en dank je voor het delen van deze tip!

 29. Ik volg RoadsMaakt natuurlijk al sinds je post over je duurzame garderobe :) want wát is die tas van fietsbanden geweldig! En de volgende keer ga ik met m’n fiets (of voor een nieuwe ‘oude’ fiets) naar Recycle – bedankt voor de tip, ik kende het nog niet!

  Ik zou heel graag de keramieken kommetjes winnen voor m’n vriend en mij, want ik ben echt al een eeuwigheid op zoek naar de perfecte (duurzame) kom voor ramen noodlesoep en beter dan dit wordt het niet!

  Groetjes Dewi & Gertjan

 30. Wat een mooie winactie! Ik doe graag mee omdat we over een tijdje eindelijk gaan verhuizen, naar een groot (!) huis, waar allerlei zorgvuldig uitgekozen spulletjes eindelijk tot hun recht mogen komen.
  En dan ga ik nu naar de RoadsMaakt site, ik.zoek nog een mooi cadeau en hoop daar te slagen!

 31. Wat een mooi artikel Merel! Ik zou heel graag het mooie keramiek pakketje winnen. Ik ga binnenkort verhuizen naar Amsterdam en wil alleen nog maar natuurlijke producten kopen en gebruiken. Ik heb nu van al m’n servies ook maar twee van alles en kijk er na jaren alleen in het buitenland naar uit om eindelijk diners voor m’n vrienden te kunnen organiseren. Ben zeker van plan ze te blijven volgen en er ooit eens langs te gaan (als dat allemaal weer mag en kan).

 32. Jaaa wat leuk dit! Het lijkt mij ook heel tof om eens een zeefdrukworkshop te volgen. En wat een prachtige foto’s van Aline trouwens! Als foodfotograaf zou ik dat keramiekpakketje heel goed kunnen gebruiken! Het lijkt me geweldig om mijn vegan gerechten te kunnen vastleggen in een kommetje met zo’n mooi verhaal!

 33. Vriendlief en ik gaan samenwonen in januari.. We zijn al een jaar bezig met het beetje bij beetje verzamelen van spullen die wij mooi vinden.. En deze zou ik er mega graag bij hebben!

 34. Oooow ik ben zo gek op servies en aardewerk… kan het bijna niet meer kwijt 🙈 maar hoe te gek is het pakketje? Dat maakt eten een nog groter feestje!

 35. Prachtig Keramiek! Na twee keer een HG zwangerschap (kort samengevat: spugen tot je er bij neervalt en weer uitgedroogd word opgenomen in het ziekenhuis) kan ik mijn eigen servies waar ik uit MOEST eten niet meer aanzien! Nu ik ben bevallen van ons dochtertje mag elke maaltijd weer een feestje zijn!

 36. Ik heb net mijn pasgeboren dochtertje verloren en heb besloten alles te gaan doen waar ik gelukkig van wordt. In januari start ik met een pottenbak cursus. Tot die tijd wil ik graag inspiratie opdoen als ik mijn gekokkerelde voedsel uit dit servies kan eten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *