Opgeruimd het nieuwe jaar in

-minimalism-pt2-make-up-3

Beeld: thatinspirationblog

Soms kan het me opeens aanvliegen hoe ontzettend veel spullen ik heb. En als ik dan naar mijn kleding- en schoenenkast kijk, kan ik bijna wel huilen. Om over de keukenkastjes nog maar te zwijgen. Oh en shit, ik heb ook nog een zolderverdieping. Ok, ik klink nu alsof ik klaar ben om ingeschreven te worden voor ‘Extreme Hoarders,’ maar zó erg is het nog niet met me gesteld. Alles staat en ligt nog wel in kasten en lades, maar ik zeg eerlijk dat ik niet graag in front of the camera al mijn kasten open zou trekken. En dat terwijl ik regelmatig door mijn huis ga en spullen naar de kringloop breng en ik laatst nog een hele koffer met spullen en kleding heb weggebracht naar een ruilfeestje – om vervolgens alleen met één sjaal terug te komen. Waar komen toch al die spullen vandaan? En: hoe kan ik opgeruimder het nieuwe jaar in? Ik ga je alles over mijn plan vertellen.

Waar komen al die spullen vandaan?

Daar kan ik vrij kort over zijn: de meeste spullen krijg ik. En dan heb ik het over pakketjes die ons worden opgestuurd, omdat we bloggers zijn. Wanneer je adresgegevens eenmaal bij een aantal PR bureaus liggen, dan volgt er het hele jaar door een stroom van post. Soms is dat heel leuk. Wanneer? Nou, bijvoorbeeld wanneer het producten zijn die ik goed kan gebruiken. Neem een fles shampoo of douchegel; dat heb je altijd nodig. Ook ben ik meestal heel blij met foodpost, zo lang het vegan producten zijn natuurlijk. (niet vegan producten schuif ik meteen door naar de buren) Maar ik moet eerlijk zeggen dat er ook regelmatig producten tussen zitten waarvan ik denk: wáárom? Denk bijvoorbeeld aan pakjes thee (dat is altijd welkom) met daarbij theeglazen met de opdruk van de merken (sorry, maar dat is gewoon niet nodig.) Kookboeken met overwegend niet-vega(n) recepten. En op een gegeven moment hadden we drie blenders in huis, tsja, zoveel heb je er gewoon niet nodig.
Het gevolg? Ik heb standaard een doos staan waarin ik ‘kringloopmeuk’ verzamel en wat dacht je van al dat oud papier en het verpakkingsmateriaal? (meestal plastic) En echt niet dat ik het heel erg vind om dat naar de kringloop en naar de oud papier- en plasticbakken te brengen, maar ik denk vaak wel: liever had ik het gewoon niet gekregen. Ik hoop niet dat ik nu heel ondankbaar overkom, want ik krijg ook heel veel pakketjes waar ik juist ontzettend blij mee ben en ik realiseer me heel goed dat dit een luxeprobleem is. Maar het oud papier en de spullen blijven zich maar opstapelen en dat is – zeker in Amsterdams huisje van 40m2 – best wel irritant.

Wat doe ik met al die spullen?

Ik zou natuurlijk gewoon alles op de stoep kunnen zetten, maarja, dat is ook weer zo’n ding. De meeste spullen geven we weg aan bekenden. En dan heb ik het niet alleen over de niet-vegan dingen, maar ook over de leuke dingen. We kunnen immers niet 12 flessen shampoo per jaar weg wassen, om maar een voorbeeld te noemen. Het is een kwestie van bijhouden, daar ben ik de laatste maanden wel achtergekomen. Als je dat niet doet, staat binnen no-time je hele woonkamer vol met rotzooi. Zo heb ik dus standaard een doos staan waarin ik dingen verzamel die weg kunnen – naar vriendinnen, naar de buren of naar de kringloop. Ook probeer ik één keer per twee weken met een enorme doos oud papier en plastic naar de afvalbakken te wandelen.

En dan heb je nog stééds zoveel?

Jep, ondanks het vele opruimen en weggeven, heb ik nog steeds veel te veel spullen. En ik word er heel kriebelig van. Het leidt me af, ik irriteer me eraan als dingen in de weg staan. ‘Een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd,’ dat is dus echt waar. Als ik naar mijn kledingkast – die uitpuilt – kijk, weet ik (heel cliché) alsnog nooit wat ik moet aantrekken. Sterker nog; ik draag continu hetzelfde en bepaalde items in mijn kast raak ik gewoon nooit aan. Zonde toch? Want waarom heb ik ze dan?

Wat gaan we eraan doen?

Ja, laten we het daarover hebben. Jullie hebben inmiddels wel een beeld denk ik. Ik kan niet wachten om straks jullie reacties te lezen, want ik ben ontzettend benieuwd of mensen zich hierin herkennen. Mariët heeft mij, zoals wel vaker, enorm geïnspireerd. Kennen jullie haar blog al? (zo niet, klik dan meteen even op haar naam, zodat je straks haar blog kan bekijken.) Een paar weken geleden is Mariët begonnen met een project dat je zoiets als een detox van haar huis zou kunnen noemen. Het project heet ‘Minimalism’ en er zijn inmiddels twee delen op haar blog verschenen. Het eerste deel gaat over het minimaliseren van je garderobe en het tweede deel gaat over het opruimen van je make-up stash. Ik kan er niet over uit hoe inspirerend ik het vind. Mijn handen jeuken om ermee aan de slag te gaan.

002 ColourPalette

Beeld: thatinspirationblog

Om je een voorproefje te geven: op de afbeeldingen hier boven zie je hoe Mariët haar garderobe-detox heeft aangepakt. Zoals je ziet heeft ze een moodboard gemaakt, om haar kledingstijl meer richting te geven. Ook heeft ze gekozen wat de basiskleuren van haar garderobe zouden moeten zijn. Vervolgens is ze gaan uitzoeken wat er weg kon en bij welke kledingstukken ze iets nodig had, om ze weer te kunnen dragen. Ze heeft wat kleding verkocht en van het geld dat ze hiermee verdiende, heeft ze een aantal mooie nieuwe items gekocht. Uiteraard waren dit items die helemaal in haar nieuwe, gesorteerde garderobe passen. Jullie merken denk ik wel hoe enthousiast ik hiervan word. Ik wil dit ook gaan doen. Zouden jullie het leuk vinden als ik jullie laat zien hoe dit bij mij te werk gaat?

Hoe begin je?

Er is zoveel op te ruimen in mijn huis. Mijn boekenkast. Mijn ‘losse van alles en nog wat’ spulletjes. Mijn make-up en cosmeticastash. En mijn kledingkast. Ik kan niet alles in één keer doen, want daarvoor is het echt teveel. Ik heb besloten om te beginnen met mijn kledingkast. Uit de volgende filmpjes heb ik de nodige inspiratie opgedaan:

http://youtu.be/_R-0a0xlyXQ

Waarom doe ik dit?

Ik heb meerdere redenen. Ten eerste: het irriteert me gewoon om zoveel onnodige spullen te bezitten. Het past niet bij mijn ideeën over het leven. Ik ben absoluut tegen verspilling, ik wil geen ‘fast fashion’ dragen en ik wil helemaal geen deel uitmaken van de wegwerpcultuur.
Ten tweede ben ik er op dit moment aan toe om wat meer duidelijkheid over mijn kledingstijl te krijgen. Ik heb bijna geen matchende items in mijn kast. Hartstikke gezellig zo’n bonte mix, maar niet altijd praktisch. En ten derde: ik weet al dat ik over een jaar moet gaan verhuizen (iets met een grootschalige renovatie hier in de buurt) en ik heb gewoon geen zin om tegen die tijd nog uit te moeten zoeken wat ik wel en niet moet inpakken. Tegen die tijd wil ik alleen maar spullen hebben die zeker weten in dozen moeten. En hopelijk is dat ongeveer de helft – of minder – van wat ik nu heb.

En jullie?

Ik ben ontzettend benieuwd naar jullie ideeën over dit onderwerp. Herkennen jullie je in mijn verhaal? En wie van jullie zegt er: ik doe met je mee? Hebben jullie tips voor me? Of ervaringen te vertellen? Ik ben ontzettend benieuwd, dus kom maar op!

liefs, 

Merel 

 

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

61 gedachten over “Opgeruimd het nieuwe jaar in

 1. Ja, heel herkenbaar! Niet alleen als blogger, maar gewoon ‘helemaal’. Wij hebben dan wel meer dan genoeg ruimte in huis, maar het moet wel overzichtelijk blijven.

  Ik ben al een tijdje met een soort najaarsschoonmaak bezig, steeds een stukje. Kleding vind ik lastig: ik verander enorm van gewicht, ben vanwege mijn gezondheid echt een jojo, een jaar geleden was ik bijna 10 kilo zwaarder bijvoorbeeld. Resultaat: twee kledingkasten vol kleding waarvan ik de helft niet pas…
  Anderhalf jaar geleden heb ik ook meegedaan aan de 100 things summer challenge, dat was super leuk om te doen! En ook bijzonder: als je het bijhoudt merk je pas hoeveel spullen er eigenlijk binnen komen.

  Ik ben benieuwd hoe jij het verder aan gaat pakken, vind het super leuk als je ons op de hoogte houdt!

  1. Ik kan me voorstellen dat het dan lastig is om keuzes te maken in je kledingkast! Je moet natuurlijk ook geen dingen weg doen waar je later spijt van krijgt. Ik ben echt blij met zoveel leuke reacties, dus ik ga jullie zeker op de hoogte houden!

 2. Je komt precies op het goede moment met dit artikel, ik herken dit heel erg! Gisteren heb ik mijn slaapkamer helemaal opgeruimd, wat goed gelukt is, en nu moet de kledingkast nog, die echt uitpuilt. Ik ben van plan om dit keer eens heel kritisch te zijn op wat ik wel en wat ik niet draag, anders wordt mijn kast maar voller en voller met o.a. kleding die ik één keer in de twee jaar aanheb. Ik denk dat ik volgende week ga beginnen, bedankt voor de inspi!

 3. Inspirerend! Ook ik heb een hekel aan veel te veel spullen. En ook ik als blogger krijg af en toe dingen opgestuurd waarvan ik denk wat moet ik hier in godsnaam mee?! Waarom stuur je dit naar mij……?

  Veel dingen zoals badkamer / make-up spullen zijn al behoorlijk geminimaliseerd (en zo veel mogelijk gif-vrij). Maar mijn kledingkast. Hmmm. Ik heb onlangs een selectie gemaakt van dingen die ik al een poos niet meer heb gedragen of die “op” zijn. Dat was best veel. Dat heb ik allemaal aan de kant gelegd.

  Ik heb besloten om nu alleen nog maar mooie, meer duurzame items te kopen. Zo’n moodboard kan daar perfect bij helpen. Ik ga doorlezen! Thanks!

  1. Wat een goed voornemen! Ja, hoe afgezaagd het ook mag klinken, zo’n moodboard helpt echt. Ik heb er vanmorgen eentje gemaakt (en ook een kleurenpallet samengesteld) en ik kan nu al merken dat ik anders naar mijn kledingkast keek, toen ik net aan het opruimen was!

 4. Heel erg herkenbaar! Het kriebelt hier ook al tijden, maar het komt er maar niet van. Ik vind jouw doos voor de kringloop alvast heel handig, die ga ik meteen introduceren hier. En het werkt aanstekelijk, zoals je zelf ook hebt ervaren, dus als jij erover, ruim je niet alleen je eigen huis op, maar indirect ook de huizen van een hoop lezers. Ga daar dus alsjeblieft vooral mee door :)

 5. Heel herkenbaar. Ben zelf sinds de zomer bezig met minimaliseren. Heb van mezelf toch wel de neiging van alles te bewaren want wie weet. Inmiddels zijn alle kleding die ik niet pas mijn kledingkast uit, heb ik een billy boekenkast minder en zijn er hele stapels tijdschriften weggegeven. Op mijn logeerbed staan verschillende dozen, een voor kleding, een voor de kringloop en een voor de dingen die via facebook wegmogen. Om de week neem ik een stukje van mijn huis onder handen en ga ik kritisch door mijn spullen heen. Van ieder boek of tijdschrift dat ik lees bepaal ik na afloop of deze in de kast mag of in de weggeefdoos. Twijfelgevallen gaan de weggeefdoos in! Verder gaat er voor alles wat ik aanschaf ook iets (en liefst meerdere dingen) in een van de dozen. Hoe langer ik bezig ben hoe kritischer ik word. Vorig weekend heb ik mijn derde rondje kledingkast gedaan en zijn er weer zaken weggegaan die de eerste twee rondes overleeft hadden en inmiddels ben ik bezig met het opruimen van herinneringen, dagboeken foto’s, cadeautjes en kaarten worden uitgezocht en weggedaan. Met al dat opruimen komt er meer rust in mijn hoofd en gek genoeg heb ik nog meer dan genoeg spul over!

  1. Dat is het he? Je denkt heel veel weg te doen, maar vervolgens merk je dat het nog altijd meer dan genoeg is!

 6. Heel herkenbaar! Ook ik moet volgend jaar uit mijn huis en wil alleen spullen meenemen die nodig zijn. Elke week ruim ik een ander stukje op en breng veel spullen naar vriendinnen en de kringloop. Mijn kledingkast, tijdschriften en nagellakjes zijn al aan de beurt geweest, nu de rest nog. Het opruimen geeft wel een heel fijn gevoel trouwens!

 7. Wat een goed project! Ik ga je zeker volgen en met je meedoen.
  Momenteel ben ik in Nederland en ik ga hier een tijdje blijven. In mijn ouderlijk huis, waar ik ben, staan nog heel veel verhuisdozen vol met mijn spullen (voor als ik terug zou komen van mijn reis, ahum). Tijd om die uit te gaan zoeken, verkopen en / of weg te gooien.

 8. Ook ik vind het heel herkenbaar, maar dan vooral bij vlagen…..want ik kan soms toch later ook wel spijt hebben van het wegdoen van sommige dingen. Blijft lastig. Wat ik zelf al een tijdje van plan ben, en nu ik vakantie heb ook maar eens ga doen is het volgende. Ik wil de kleding die ik heb in verschillende combinaties ophangen of uitleggen en daar foto’s van maken die ik vervolgens in een albumpje laat printen. Want ik heb aardig wat kleding maar als ik ’s morgens voor de kast sta niet altijd meteen inspiratie voor leuke combi’s. Ik bedenk me dan dat ik gewoon even door mijn albumpje kijk en voila! Daarmee kan ik ook combi’s maken waar ik normaliter niet meteen op kom. Goed plan?

  1. Ja, ik heb het ook met vlagen hoor. En ik moet het dan ook vol zien te houden, want voordat je het weet puilen alle kasten weer uit. Maar dit keer pak ik het wel anders aan. Ik heb er van tevoren over nagedacht, ik heb een moodboard gemaakt, een kleurenpallet en een lijst van artikelen die ik nodig heb om goede combinaties in mijn garderobe te kunnen maken. Met andere woorden: ik denk dat ik nu beter weet wat ik aan het doen ben en hopelijk helpt dat om het vol te houden!

 9. Dit is heel herkenbaar. 2014 stond voor mij in het teken van minder. Ik heb heel rigoreus opgeruimd en veel spullen verkocht. Ik heb dit in het verleden vaker gedaan, maar het werkt natuurlijk niet als je gewoon door gaat met kopen ;-). Dit heb ik eindelijk onder controle, er is veel weggegaan en heel weinig bijgekomen. Ik ben veel kritischer, vooral met tweedehands aankopen (mijn zwakke plek, ik hou van kringlopen). Mijn hoofd voelt opgeruimd en het heeft me ook een aardig zakcentje opgeleverd. Ik ben heel benieuwd naar hoe het opruimen bij jou gaat. Succes!

  1. Leuk om te lezen zeg! De kringloop is ook mijn zwakke plek en ik vind er altijd wel weer iets. Gelukkig maar dat ik er – nu ik geen auto meer heb – minder vaak kom ;)

 10. Leuke post en heel herkenbaar. Toen we nog een huis hadden had ik niet door hoeveel meuk we verzamelden, want ik zette alles op zolder, in de kelder, garage of schuur. Toen we gingen verhuizen ben ik twee weken fulltime bezig geweest met alles in te pakken. Le boyfriend zei ‘no more’ en toen we ons appartement kregen heeft hij met me afgesproken dat voor elk nieuw ding dat we kopen er ook een ding naar de kringloop moet. Werkt echt heel goed!

  Verder heb ik altijd een minimalistische klerenkast gehad. Heb liever drie truien van goede kwaliteit dan 15 stuks die na drie keer wassen vergelijkbaar zijn met mijn dweil.

  En op 9gag (of all places), kwam ik nog deze tip tegen die ik dit jaar ga toepassen, hoewel hij alleen werkt als het meeste in je klerenkast aan een hanger hangt. Het idee is dat je aan het begin van het jaar alle kleding aan haken ‘verkeerd om’ hangt, dus met de open kant van de haak naar je toe. Als je iets hebt gedragen dan hang je het weer terug, maar dan gewoon op de normale manier (met de dichte kant naar je toe). Alle kleding die aan het einde van het jaar nog verkeerd om hangt heb je een jaar niet gedragen en kan dus eigenlijk weg (uitzonderingen daar gelaten natuurlijk).

  1. Die tip heb ik ook wel eens voorbij zien komen, leuk is ie!

   Wat je zegt over liever kiezen voor kwaliteit, dat herken ik heel erg. Daar ben ik sinds een jaar ongeveer mee bezig. Alleen nog echt goede dingen kopen en niet meer die impulsaankopen die ik vroeger deed. Dan ging ik naar Forever21 of Primark en kocht ik rustig voor 100 euro. Dat heb ik al heel erg lang niet meer gedaan en dat wil ik ook echt niet meer. Ik koop dan liever 1 mooie trui, die dan misschien ook 100 euro kost, van een eerlijk en goed merk, dan dat ik bergen met zooi in huis sleep!

 11. Ik ben gelukkig een ster in opruimen, wegdoen en organiseren. Bij mij geen uitpuilende lades en toch woon ik maar op 30 m2 met echt een heleboel spullen waar de meeste mensen van denken: waar laat je het. Ik heb vorig jaar mijn huis rigoreus opgeruimd. Ruim 30 vuilniszakken met zooi heb ik weggegooid en dat schepte heel veel lucht en ruimte. Nu staan mijn nieuwe meubels erin (daarvoor moest ik plaats maken) en weet ik weer precies wat ik wel en niet heb. Qua kleding heb ik een: iets eruit en iets erin policy, waar ik me niet al te strak aan hou. Maar het houdt wel in dat ik gemiddeld 3 a 4 keer per jaar mijn hele kledingkast uitmest en er een zak naar het goed doel gaat. Mijn huis is alles behalve minimalistisch maar wel opgeruimd en netjes.

 12. Zoooo herkenbaar!
  Ik ben nu al ongeveer een half jaar bezig met het downsizen van het aantal spullen wat ik heb en nu tegen het einde van het jaar ben ik een soort eindspurt aan het maken.

  Sinds de herfst doe ik mee met Project333 (33 kledingitems voor 3 maanden) en het werkt echt heerlijk! Het lijk weinig, maar het is ruimschoots genoeg. Sterker nog: ik draag niet eens alle 33 items die ik in de kast heb hangen.

  Het is echt ZO fijn om minder spullen te hebben! Het geeft veel rust en ruimte in je huis en in je hoofd. Bovendien scheelt het een boel tijd. Maar het belangrijkste is dat ik minder gefocust ben op spullen en meer op dingen die echt belangrijk zijn in het leven.

  1. Hey, dat klinkt interessant! Is dat een beetje het capsule wardrobe idee? Ik ga er iets over opzoeken!

 13. Heel erg herkenbaar wat je schrijft! Ik ben hier de laatste maanden ook al mee bezig geweest en het geeft een heerlijk gevoel om minder spullen te hebben. De blogs van Mariët over dit onderwerp vind ik ook heel inspirerend om te lezen, net als LightbyCoco op Youtube. Ik ben iemand die helemaal niet van troep houdt en ook makkelijk dingen weggooit maar toch heb ik nog steeds veel te veel spullen haha. Binnenkort ga ik hier ook over schrijven en mijn proces delen. Bedankt voor de extra inspiratie en veel succes en plezier met de spullen-detox!

 14. Ik ga toevallig morgen weer beginnen met ontrommelen. Elke keer een kast opruimen zodat het te overzien blijft. Ik herken ook helemaal dat ik niet tegen rommel kan en dat het ondanks al het weggeven/gooien gewoon door gaat. Succes met je detox!

 15. Jaaa herkenbaar! :) Leuk om te lezen. Ik ga zelf vanaf 1 januari hier ook serieuzer mee aan de slag, ik ben al begonnen met mijn kleding en accessoires en ga vanaf 2015 ook mijn cosmetica, boeken, keukenspullen, oude spullen etc ordenen, weggooien of weggeven.

  Ik voorspel in 2015 nog heel veel minimalisme artikelen te lezen (en zelf ook te schrijven haha) op blogs zoals die van ons, leuk! :)

  1. :) wat goed zeg! En ja, ik voorspel ook een minimalism-golf in (bloggend) Nederland. Laat het maar komen! Ik ben er wel klaar voor :)

 16. Heel herkenbaar. Ik zit hier al een hele tijd mee in mijn hoofd. Ik doe kastje voor kastje. Ik zie wel een beetje op tegen mijn kledingkast. Wat een klus haha, maar als je een deel gedaan hebt voelt het zo fijn.

 17. Ahhh kijk, precies op het goede moment. Wij wonen met 7 mensen in een appartement met 3 slaapkamers en zijn allemaal creatieve mensen. In de praktijk houdt dat in dat we spullen hebben, heeeel veel spullen. En ik vind het genoeg. We willen volgend zomer wat dingen veranderen in indeling en omdat ik geen zin heb om alleen maar meuk heen en weer te schuiven heb ik besloten het aan te gaan pakken. En om het leuk te maken voor mijn kinderen (want die moeten ook opruimen) heb ik het zo gedaan: een grote glazen pot (gevonden bij glasbak) waarvan ik het deksel heb dichtgeplakt en waar ik een gat in heb gemaakt hebben we bestempeld tot “geldpot van verkochte spullen” en nu gaan er elke week een x aantal artikelen op Markplaats. Volgend zomer gaan we de pot open maken en er met zijn allen wat leuks van doen. Kennen jullie Bea Johnson van ZeroWasteHome ook al..? Eerst vond ik het niet zo bijzonder, vond het allemaal steriel en kaal.(Vind ik nog) Maar het zijn wel erg goede tips, waar je natuurlijk je eigen draai aan kunt geven. Maar thanks voor deze post!

  1. Wat een tof project! Echt heel goed bezig! Veel succes :)

 18. Heel herkenbaar en zoo heerlijk om te doen. ik ben een paar maanden terug begonnen met ontspullen van dingen die ik niet meer gebruik enz. Erg fijn dat mijn huis nu een stuk opgeruimder is en ik heel veel mensen blij heb kunnen maken met mijn oude meuk. Dubbel pleasure dus!!! Een vriendin van mij doet ook het volgende. Voor elk nieuw boek enz gaat een oud boek eruit. Zo blijf je rouleren en hou je het leuk.
  Ik ga het in ieder geval doorzetten in het nieuwe jaar. Jij ook veel succes!!!

  1. Ja, het ‘1 ding/boek/kleding erin, 1 eruit’ principe werkt erg goed. Maar helaas krijg ik zoveel dingen ,daar kan ik niet tegenop boksen. Maar het is absoluut mijn streven, want dat zorgt er in elk geval voor dat het te overzien blijft!

 19. ik zou het zeker leuk vinden om hier mee over te lezen :)! ik weet dat je vorig jaar een artikel schreef over het opruimen van je kledingkast en ik heb toen ook veel uitgezocht, maar uiteindelijk liggen sommige zakken met kleding nog steeds ergens te wachten totdat ik het naar de kringloop breng. al heb ik wel nog gekeken met welke kleding ik misschien nog een vriendin blij kon maken. de rest moet nu echt eens weg en het wordt ook wel weer tijd om nog eens mijn kledingkast onder handen te nemen.

 20. Begin 2013 ben ik begonnen op te ruimen, heb dat bijna het hele jaar gedaan, steeds weer een “projectje”. We hebben een atelier en daar zag ik nogal tegenop dus eerst maar klein begonnen, in de keuken, met de lades en zo steeds verder en het ging steeds makkeljker, dat verbaasde me nogal,maar je zit in zo´n flow hè.
  Wat me steeds tegen hield was dat er nogal wat spullen zijn die goed zijn en zonde om weg te gooien, 2 jaar daarvoor was ik ook al eens begonnen en die spullen had ik apart gezet met het idee die te verkopen, maar uiteindelijk bleek dat ik dat niet deed en daardoor het opruimen ook niet, dus heb ik een fb-pagina gemaakt en daar vriendinnen en vriendinnen van vriendinnen toegevoegd, dan alles wat ik steeds uitzocht en wat ik weg deed gefotografeerd en geposted. Als iemand iets wilde hebben, maakte ik een tasje, naamkaartje eraan en stond dan te wachten tot ik weer naar Ned reed (ik woon in Duitsland en ben daardoor niet zo vaak in de buurt) de rest ging in dozen en zakken en mijn ritje naar Ned. was altijd met een volle auto, wat niet naar anderen ging, leverde ik meteen af bij de kringloop.
  Dat fotograferen was trouwens erg confronterend, de foto´s zette ik in mappen om het vandaaruit te kunnen posten en die mappen geven aan hoeveel items erin staan en zo had ik een goed overzicht, in ongeveer een half jaar heb ik meer dan 500!! dngen weg gedaan! Terwijl het zo niet voelde, echt geweldig! En eerlijk, van maar 1 dingetje had ik later spijt, maar die ben ik inmiddels vergeten, dus zo erg is het blijkbaar niet geweest.
  Succes met ruimen en genieten van het resultaat, het is het waard :)
  groeten, Yvonne

 21. ik hoorde laatst nog een goed idee, iemand bij wie de maand januari in het teken van consuminderen staat. Op de eerste dag van januari doe je 1 ding weg, op de tweede dag 2, enzovoort, op de laatste dag van januari doe je dus afstand van 31 dingen (je kerstkaarten of zo ;-). Opgeruimd staat netjes!

  1. Dat is echt een toffe challenge! En moet je voorstellen hoe leuk het dan zou zijn om iedere dag een (telefoon-)foto te maken van wat je dan hebt weggedaan. Krijg je een heel leuk overzichtje!

 22. Ik ben hier de laatste tijd veel mee bezig. Denk nu ongeveer 2,5 maand. Mijn tip is, maak er een proces van ipv alles in een weekend te doen. IK heb namelijk gisteren dingen weggegooid die ik een maand geleden niet weg ‘durfde’ te doen. Maar omdat ik iedere week steeds meer weg durf te doen, gaat er ook meer weg. Heel veel plezier en succes met het opruimen. Ga je ons verder op de hoogte houden? =)

  xx

 23. Ik heb niet heel veel spullen maar het kan wel rommelig voelen. Dan weet ik dat er orde in moet komen en dan voelt het gelijk een stuk beter. Kleding kopen doe ik alleen als het echt moet en ruim tijdens de seizoenswisselingen mijn kast op en gooi/geef spullen weg die ik niet nodig heb. Sommige spullen blijven door het hele huis slingeren al weet ik ergens dat ik ze eigenlijk zou moeten opruimen. (Vaak hebben ze geen vaste plek dus dan is het ergens logisch)

 24. Op zoek naar meer tips om je huis en leven wat meer op orde te krijgen, Merel? Kijk dan zeker eens op mijn blog http://www.missfabuleus.be. Ik verzamel er heel handige tips om bijvoorbeeld je bureau op te ruimen in 7 stappen of de vragen die elke vrouw zich moet stellen bij het opruimen van haar kleerkast.

 25. Jaa, via haar site kwam ik op http://into-mind.com/ en ik krijg er gelijk zin in om met mijn kleding kasten/kamer aan de slag te gaan. Want ik besefte het me laatst hoe idioot het was dat ik wéér tien kledinghangers erbij moest kopen omdat ik er niet genoeg meer had. (helemaal nadat ik met kerst ook nog tien kledinghangers kreeg omdat ik een keer had laten vallen dat ik die nodig had). oh boy

 26. Heel herkenbaar zegt het meisje wat nu de hele kast heeft leeg getrokken en ‘even’ afgeleid is door de laptop om straks alles lekker te ordenen. Weg te kiepen of weg te geven wat er niet meer nodig is en een ander plekje te geven aan hetgeen nog wel nodig is. Je komt als geroepen, deze blogpost had ik zeker niet later moeten lezen en ben ontzettend benieuwd naar je vorderingen. Zou juist leuk zijn om er een filmpje van te zien! Voor mij gaat ‘ie zeker wel op – een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd ;). Het hoeft zeker niet klinisch schoon en opgeruimd zijn, er moet wel geleefd kunnen worden maar het is altijd fijn als de boel aan de kant is en je die bergen weer eens uitgezocht hebt. Heel veel succes!

 27. Iedere dag 1 dag wegdoen zorgt ervoor dat ik dit jaar al rum 350 dingen weg heb gedaan. Sommige gooi ik weg, andere geef ik weg en sommige dingen verkoop ik. Heerlijk!

 28. Echt wel heel erg goed en leuk om te lezen. Misschien vinden jullie de volgende dingen wel interessant;

  * Free fashion challenge. Het gaat erover een jaar lang geen nieuwe kleding te kopen. Heb er aan mee gedaan en me er niet helemaal aan gehouden, maar komen wel goede tips voorbij: http://freefashionchallenge.com/

  * Weten wat je goed staat. Dit klinkt echt supersuf, maar heb bijv. een keer een kleurenadvies gedaan en het is heel opvallend wat voor kleuren je wel en niet staan. Daarna krijg je ook zo’n kaartje met kleuren zodat als je gaat winkelen in de gaten kan houden of het wel binnen je kleurenpalet past. Of ook weten wat voor figuur je hebt en wat je weet wat je heel goed of juist beter niet kan dragen.

  Wat ik ook heel interessant vind is dat vroeger in damesbladen het vaak over een basis gardarobe ging. Welke basic items heb je sowieso nodig en maken het makkelijk om te combineren met bijv. een sjaal of een jasje of een vest of….

  * Kringloop/ruilmarkt/marktplaats/rommelmarkt. Heb pasgeleden eens Marktplaats geprobeerd maar dat was voor mij echt te veel gedoe. Eerst allemaal foto’s maken met de juiste belichting, dan passende beschrijving erbij bedenken, password uitgraven, communicatie met mensen die het dan toch niet willen, dan opsturen – gedoe gedoe gedoe. In 2015 wil ik eens op een rommelmarkt gaan staan – ben benieuwd…!

  En last but not least – waarom het allemaal zo belangrijk is, in the story of stuff wordt het in 20 minuten echt wel goed uitgelegd:
  https://www.youtube.com/watch?v=gLBE5QAYXp8

 29. Hi Merel,

  Wat een goed project! En zo herkenbaar. Ik heb al vele boeken over minimalisme verslonden maar ik zet de principes niet (genoeg) door. Ik vind het erg leuk om te volgen hoe jij dit gaat aanpakken.

  Doeg!

 30. Zo herkenbaar! Ik heb met een paar vriendinnen meegedaan aan de dutchminsgame op Instagram. Jelle Derckx schreef er een blog over op lijstje.info. Het loslaten van spullen is (soms) doorbijten maar daarna geeft het zo’n gevoel van vrijheid! Dat wens ik je toe!

 31. Goede trend en goed moment. Een hulpmiddel hierbij kan ook de organizing agenda 2015 zijn. Waarin je al je activiteiten (huishoudelijke en opruimklussen)kan plannen. Wat mij ook bijzonder aanspreekt, is dat je per week, dag haalbare doelen moet inplannen. Met al die kleine doelen bij elkaar, kom je ook tot een groot doel. Dus i.p.v. een hele kledingkast beginnen met een plank.

  Succes en een mooi opgeruimd en geminimaliseerd 2015 :-)
  Groetjes Leny

 32. Kun je voor make-up, shampoo en ongewenste theeglazen geen arm gezin adopteren met puberdochters, bv via de voedselbank? Ik denk dat je die heel blij kunt maken met wat je zelf niet gebruikt.

  1. Zeker, we doneren de spullen aan allerlei organisaties en doelen :)

 33. Deze post is wel een motivatie om weer eens grondig door mijn spullen te gaan, met name de kledingkast:) Ik heb laatst een keer zelf een soort challenge bedacht met vriendinnen: we deden allemaal elke dag iets weg. We hadden een eigen facebook pagina gemaakt waar iedereen dat poste. Om het een beetje leuk te maken hadden we nog categorieën bedacht zoals het meest nutteloze voorwerp, voorwerp langste in je bezit, grootste voorwerp, voorwerp die het meeste op heeft geleverd, voorwerp waar je iemand anders het meeste blij mee hebt gemaakt, voorwerp die je het beste hebt gerecycled. Was leuk om met een paar mensen te doen!

 34. Heel herkenbaar allemaal. Bij mij stond heel 2014 in het teken van consuminderen. Heb al heel wat spullen weggegeven, verkocht en weggedaan. En ik ben er nog steeds niet! Waar ik vooral nu tegenaan loop zijn de spullen van mijn vriend. Hij doet er zelf niets mee, maar hij wilt er ook nog geen afstand van doen :-) En het valt me ook op hoeveel spullen wij eigenlijk krijgen. Want er blijven maar spullen binnen komen, terwijl wij zelf vrijwel niets kopen. Je blijft er maar mee bezig :-)

 35. Haha ik herken mij hier totaal in… Mijn mam daarin tegen die bewaard liever alles, heel frustrerend soms als ik aan het schoonmaken ben ( lees weggooien) en hij zich ermee gaat bemoeien terwijl het niet persé iets van hem is anders overleg ik wel. Ik wil zelf dit jaar ook minder meuk in huis en ook een goed opbergsysteem vinden dus ben benieuwd hoe dit avontuur je verder af loopt en of ik nog meer tip eruit kan halen

 36. Ik liep ook al een tijdje rond met het idee om mijn spulletjes uit te gaan zoeken, want onbewust verzamel je toch een heleboel zooi! Ik ben een paar maanden geleden verhuisd, maar toch staat alles alweer vol. Goed idee om het maar eens goed uit te zoeken!

 37. Vreselijk herkenbaar! Ik word van volle kasten altijd vreselijk onrustig. En met een kleintje is het helemaal lastig om een beetje te ordenen in huis.
  Ik heb ooit eens een boek gelezen waarin stond dat spullen je in feite alleen maar tijd kosten. Hoe meer spullen, hoe meer tijd je kwijt bent aan materiële zaken en verliest aan (mooie) ervaringen.

  Poe, morgen maar weer eens gaan huishouden!

  Waarom is het eigenlijk zo lastig om afstand te doen van spullen? :) Hmm, bedankt voor de inspiratie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *