Opruimen met Marie Kondo en Merel

Beeld: Angélica Vis. 

Een tijdje geleden had ik een adviesgesprek (klik voor meer info) met een naamgenoot van me. Merel heeft het bedrijf ‘Net Thuis‘ opgericht en biedt begeleiding bij het op orde brengen van je leven. Dit doet ze volgens de opruimmethode van Marie Kondo. Merel is zelfs naar New York geweest om door Kondo herself opgeleid te worden – dat alleen al lijkt me fantastisch. En nu, een paar maanden later, begeleidt ze als KonMari consultant allerlei mensen op allerlei manieren (offline, online, 1 op 1 of in groepsverband) bij het opruimen en structureren van huizen en werkplekken. Ik werd erg enthousiast van het gesprek met Merel en omdat ik vind dat ze een inspirerend verhaal te vertellen heeft, wilde ik een blogpost aan haar en haar bedrijf wijden.

Als je een Groene Meisjes lezer van het eerste uur bent, dan weet je dat ik graag opruim. Ik heb – gelukkig – weinig moeite met spullen wegdoen. De afgelopen verhuizing van Rotterdam naar Utrecht heb ik dan ook weer eens met beide handen aangegrepen om grootschalig op te ruimen. Misschien is er wel weer een derde van al mijn spullen, boeken, meubels en kleding weggegaan. De Marie Kondo is mij niet onbekend, die gebruik ik al sinds Kondo’s eerste boek in Nederland uitkwam. Echter, ik moet toegeven: dat opruimen wil nog wel eens een beetje verslappen hier en daar. Waar ik eerder nog wel eens bij de wisseling van de seizoenen mijn huis en garderobe opruimde, wacht ik nu vaak tot het écht moet. Zoals wanneer mijn kledingkast uitpuilt, of tot ik iets belangrijks ben kwijtgeraakt…of tot ik ga verhuizen. Ik heb het idee dat dat anders kan, en dus heb ik besloten om binnenkort (we starten 17 augustus) deel te nemen aan de Instagramcursus van Merel. Gewoon om weer eens even een beginnetje te maken bij het herstructureren en ordenen van ons huis. Goed, voordat ik je wat meer over die cursus vertel: hier volgt eerst een interviewtje dat ik met Merel had!

Merel, vertel: hoe kwam je bij Marie Kondo en haar opruimmethode terecht?

Het leuke aan dat jij dit nu vraagt is dat ik Marie Kondo via jouw blogs heb leren kennen! Ik vond het toen – inmiddels alweer vijf jaar geleden – gelijk al interessant omdat ik altijd al wel van het opruimen ben geweest. Ook was ik al een tijdje bezig met minimalisme, dus het heeft me zeker geïnspireerd om kritischer te kijken tijdens het opruimen. Toch dacht ik dat de boeken van Marie Kondo niet echt iets voro mij zouden zijn, omdat ik dus al best wel een opgeruimd type was. De Netfllix serie, YouTube video’s en alle blogs over Marie Kondo die er verschenen volgde ik allemaal trouw en ondertussen paste ik de methode ook al deels toe. Toen we – mijn vriend en ik – vorig jaar besloten om de helft (!) kleiner te gaan wonen besloot ik tóch de boeken maar eens te gaan lezen. Dat was het moment waarop ik de methode voor het eerst in z’n geheel heb toegepast.

Wat en waar heeft de KonMari methode je gebracht?

Voordat ik de KonMari methode ging gebruiken was ik eigenlijk dus altijd bezig met opruimen. Iedere paar maanden ging ik weer door mijn huis en kasten en deed steeds meer en meer weg maar was achteraf nooit echt tevreden met het resultaat. Ik bleef hiermee doorgaan, op zoek naar een soort magisch moment wanneer het wel goed zou voelen. Dat moment kwam alleen helaas nooit.

Bij Kondo’s methode kijk je naar waar je blij van wordt, in plaats van wat en hoeveel je nodig hebt. Dat maakte voor mij een enorm verschil! Het opruimen zelf werd leuker, ik maakte betere keuzes en bleef uiteindelijk alleen over met de spullen waar ik écht blij van werd. Sindsdien heb ik geen opruimrondes meer hoeven houden. Ik voel me nu meer ontspannen in mijn huis. Ook heb ik meer rust in mijn leven én houd ik meer tijd over voor leuke dingen omdat ik minder met opruimen en schoonmaken bezig ben.

Dat klinkt geweldig! En hoe kwam je dan op het idee om hier je werk van te maken?

Doordat je bij de KonMari methode bij al je spullen kijkt waar je blij van wordt, ging ik me dat ook op andere vlakken in mijn leven afvragen. Ik besefte me dat ik niet meer blij werd van mijn baan op het laboratorium en dat ik dat in ieder geval niet mijn hele leven wilde doen. Toen ik ging bedenken waar ik dan wél blij van werd, wat ik belangrijk vond en wat goed aansloot bij mijn visie kwam ik uit op opruimcoach.

Eerlijk gezegd wist ik in eerste instantie niet eens dat het een beroep was. Later bedacht ik me dat Marie Kondo natuurlijk zelf ook opruimcoach was en zag ik op haar website dat ze mensen van over de hele wereld opleidt om KonMari consultant te worden. Ik kon het idee niet meer uit mijn hoofd zetten en heb me toen direct ingeschreven voor de course in New York.

Wow! Heb je opofferingen moeten plegen om deze droom achterna te gaan?

Ja, zeker. Ik had een goede baan van 32 uur per week in het laboratorium, die heb ik opgezegd omdat het voor mij zo duidelijk was dat ik daar niet meer blij van werd en ik vol voor het opruimen wilde gaan. Het was geen makkelijk beslissing om die zekerheid van een vaste baan te laten gaan. Maar doordat we rond diezelfde tijd de helft kleiner waren gaan wonen en hierdoor ook minder vaste lasten hadden, kon ik er helemaal voor gaan. Het was dus een tweeledige verandering: lasten verlagen en investeren in een compleet nieuwe carrière.

Echt heel tof dat je dit aangedurfd hebt. Nu vraag ik me af: wat hoop je je klanten te bieden?

Ik hoop om klanten meer rust in hun leven te bieden zodat ze meer tijd en ruimte hebben voor de dingen waar het écht om draait in het leven. Ik help je om het opruimen leuker en makkelijker te maken en ben een stok achter de deur en een persoonlijke cheerleader die ervoor zorgt dat je doorzet waar je normaal gesproken zou opgeven.

Het lastigste van opruimen is het keuzes maken over je spullen en dat is met name iets waar ik in ondersteun. Ik stel de juiste vragen op de juiste momenten zodat je zelf leert om goede en kritische keuzes te maken. Je leert daarbij om steeds meer op je gevoel te gaan vertrouwen. Dat is natuurlijk iets wat op andere vlakken in je leven ook erg goed van pas kan komen. Verder wil ik mijn klanten vooral rust en ruimte meegeven. Dat kan opruimen je namelijk écht bieden.

Kun je tot slot iets vertellen over de Instagramcursus die binnenkort van start gaat?

Met mijn Instagram cursus #sparkjoy leer je zelfstandig en makkelijk je huis opruimen met de KonMari methode. Ik leer je zowel de praktische kant (vouwen, opbergen, stappenplan) als de emotionele kant (moeilijke keuzes maken, loslaten, beperkende gedachtes) van het opruimproces. Binnen een week heb jij een visie van je ideale leven, een stappenplan en opruimplanning, een opgeruimde kledingkast en alles wat je nodig hebt om zelfstandig de rest van je huis op te ruimen!

De cursus volg je via een privé Instagramaccount waar ik tussen 17 en 21 augustus dagelijks zo’n 100 stories upload over een andere thema waarmee je zelf aan de slag kunt. Daarnaast krijg je ook aanvullende content in de vorm van IGTV video’s over vouwen en opbergen, een mini podcast over keuzes maken en je krijgt ook opdrachten om zelf mee aan de slag te gaan.

Alle content blijft tot 1 oktober beschikbaar waardoor je de cursus rustig op je eigen tempo wanneer het jou uitkomt kunt volgen. Na de cursus krijg je een ebook waarin je alles nog eens op je eigen moment terug kunt lezen. Het is echt een leuke en laagdrempelige cursus waarmee je in een week een tastbaar resultaat zult hebben.

Count me in! Ik doe mee! Wat kost het en waar kan ik me aanmelden?

Een kaartje kost €39,50 en je meldt je aan via deze link (klik!) of door naar mijn Instagam (klik!) te gaan en door te klikken naar de cursus. Je vindt de cursus in de highlights van mijn stories.

Mocht je bíjna overtuigd zijn om de cursus te gaan volgen, maar nog een zetje in de rug nodig hebben, luister dan vooral ook Merels podcast! Dit is Opgeruimd! De Podcast. Je vindt hem ook op Spotify. Merel is een ontzettend leuke, enthousiaste en lieve meid. Als je haar hoort vertellen krijg je écht zin om aan de slag te gaan.

Voor wie meedoet aan de cursus; ik zie je online vanaf 17 augstus! Lekker joy sparken met z’n allen ;) Ik heb er zin in! 

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

11 gedachten over “Opruimen met Marie Kondo en Merel

  1. Superleuk! Ik ga er naar kijken. Ik ben altijd al erg ‘opruimerig’ geweest. Ik kan heel makkelijk afscheid nemen van spullen en het moet allemaal wel goed opgeruimd en georganiseerd zijn. Doordat ik goed kan opruimen, blijven spullen nooit lang liggen en ga ik regelmatig naar de kringloop. :)

  2. Inspiratie! Ik ben zelf heel makkelijk in spullen weg doen en pas de methode al jaren toe. Echter woon ik nu met man én kind (en nog 1 onderweg) samen. Ik baal eigenlijk best wel vanal die extra spullen. Mijn lief verzamelt graag en voornamelijk ‘rotzooi’. We hadden een poosje ‘iets nieuws erin, iets ouds eruit’. Dat is verwaterd. Wordt weer tijd voor actie 💪🏻

  3. Nog steeds geen boeken etc gelezen of gezien (geen Netflix) maar door jouw eerdere blogs toch wat te weten gekomen. Misschien toch maar eens in verdiepen, is wel nodig inmiddels…

  4. Ah wat leuk, ik ga eens kijken of die cursus wat voor mij is. :) Ik vind zelf de ‘opruimvragen’ van Gretchen Rubin ook heel handig: ‘do I love it, do I need it, do I use it?’ Als het antwoord op alledrie de vragen nee is, mag het weg.

  5. Hee, lijkt me wel wat.. Maar kan ik ook deelnemen als ik geen Instagram heb? Of val ik dan buiten de boot? :( ben benieuwd!

  6. Wat een leuk interview! Succes Merel (en Merel), ik laat de cursus aan me voorbij gaan omdat ik even pauze neem van alle zelfontwikkeling en verbeteringen in m’n leven 😁

  7. Wat een leuk interview met Merel, Merel! Vooral heel mooi om te lezen dat je niet alleen rust in je huis hebt kunnen vinden, maar in je gehele leven. Veel succes met de Instagramcursus! Oh en ik houd ontzettend van opruimen, vooral van dingen weggooien. Ben zoveel blijer nu mijn huis echt ‘schoon’ is, zonder allerlei ruis waarvan je hoofd ook een chaos wordt.

  8. Wat een leuke cursus! Ik ben zelf bezig met een andere online cursus, dus daar ga ik me de komende tijd even op focussen. Maar ik vind het erg inspirerend en kan wel wat opruimtips gebruiken. Zelf vind ik het vaak best lastig om iets weg te gooien.

  9. Heel gaaf! Ik ben dol op de Konmari methode, mijn ervaring is wel dat ik blijf opruimen omdat er toch altijd nieuwe spullen mijn huis in komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *