Opruimproject: je huis als happy place

IMG_1426

Man, man, man, wát een spullen heb ik weg gedaan de afgelopen weken. En het idiote is: ik heb nog steeds iedere week één of twee vuilniszakken én een doos vol met kleding, boeken en spullen die weg kunnen. Ik wist niet dat je op vijftig vierkante meter zoveel spullen kon verzamelen. Je zou nu denken dat mijn huis inmiddels in een soort smetteloze lege ruimte is veranderd, maar nee hoor, er staat nog genoeg. Toen ik gisteravond op de bank zat en om me heen keek dacht ik: nu begint mijn huis eigenlijk pas echt een gezellige plek te worden. Terwijl er minder in staat.

Misschien wil jij ook beginnen met een Groot Opruimproject, zoals wij dat sinds december aan het doen zijn. Wellicht doe je het omdat je je begint te irriteren aan de spullen in je huis, of aan je huis zelf. De kunst is dat je je niet níet moet irriteren, maar dat je moet kunnen genieten in en van je huis. Daarvoor heb je geen speciale spullen nodig en ook hoef je er geen interieurstylist voor aan te nemen. Van je huis je ‘happy place’ maken kan heel simpel zijn.

Een goed gevoel

In het prachtige nummer ‘Avond’ zingt Boudewijn de Groot: “Maar de dingen in de kamer zouden levenloze dingen zijn zonder jou.” Die ‘jou‘ kan je partner, je kind, je huisdier of een vriend of vriendin die regelmatig langskomt zijn. Het zijn de herinneringen aan de mensen of de mooie momenten die spullen je kunnen geven. Maar het zijn ook de avonden met vrienden aan de keukentafel, of de koppen koffie die je op de bank dronk, terwijl je een goed boek las. Het gaat niet om high design of om dure spullen, het gaat om het gevoel dat de spullen of de meubels je geven. Die spullen kunnen dan net zo goed van de kringloop komen.

Ik lees op dit moment het boek ‘Opgeruimd!’ door Marie Kondo. Marie is een wereldberoemd opruimspecialist uit Japan. Ik vind haar en haar boek briljant en ik zal, zodra het boek medio februari hier in de winkels ligt, een review over Opgeruimd! voor jullie schrijven. Wat ik je alvast kan vertellen is dat Marie een heel bijzondere methode hanteert bij het opruimen en selecteren van de spullen in haar huis en in de huizen van haar cliënten. In de basis komt het er op neer dat een ding, kledingstuk, boek of meubel je een goed gevoel moet geven. Doet dat het niet, dan is het niet de moeite waard om het te houden. Ik denk dat dit een heel belangrijke richtlijn kan zijn bij het opruimen en bij het (opnieuw) inrichten van je huis. Je huis zou de plek moeten zijn waar je je lekker en op je gemak voelt.

Alledaags

Veel mensen bewaren speciale spullen voor speciale gebeurtenissen. Denk maar aan het zondagse tafelkleed of het antieke servies voor de kerstdagen. Wat zonde! Waarom zou je je mooie spullen niet gewoon voor alledaagse momenten mogen gebruiken? Waarom mag je alleen op feestdagen uit een mooi kristallen glas drinken? En waarom gebruik je die speciale kandelaar die je van je oma hebt geërfd niet gewoon iedere dag? Poets hem eens op en koop een paar mooi ecofriendly kaarsen. Het zijn gebruiksvoorwerpen, vergeet dat niet. Nog los van het feit dat je de spullen dan de functie geeft die ze eigenlijk hebben, is het ook gewoon veel leuker om dagelijks te genieten van wat je hebt.

Op het prachtige blog Zilverblauw van Anki las ik ooit dat ze schreef: “In mijn studententijd heb ik me voorgenomen dat ik alleen maar mooie spullen om me heen wil verzamelen.” Geen afdankertjes, geen ‘net-nietjes,’ alleen maar spullen waar je echt blij van wordt. Ik kan me hier helemaal in vinden. Ik heb liever minder, maar wel mooie spullen, dan dat ik een huis vol heb staan met spullen waar ik niet blij van word. Overigens, ik vind het ook helemaal niet erg om wat meer geld uit te geven aan spullen die dat geld ook waard zijn. Aan de andere kant vind ik vaak de mooiste schatten bij de kringloopwinkel. Nogmaals: het gaat  dus niet om prijs, designer of merk.

IMG_3254

Sfeer

Misschien kies je voor een basic inrichting, een huis waar eigenlijk vrij weinig in staat. Mensen denken van ten onrechte dat zo’n huis niet gezellig kan zijn. Alsof je alleen sfeer in huis kunt creëren door het vol te proppen met fotolijstjes en waxinehoudertjes. Ik denk echt dat dat nergens voor nodig is. Sfeer zit namelijk ook in de verlichting in je huis. Zachte lampen of een kaars die mooi brandt. Een verse bos bloemen of een frisgroene plant. De kleuren op je muren, een warm kleed op de grond. Of wat dacht je van de muziek die je draait? Als mijn platenspeler draait, voelt het als kerstmis. Geen idee waarom ik die associatie erbij heb, maar het is zo. En vergeet niet hoe belangrijk geur in huis kan zijn. Een lekkere geurkaars of een huisparfum kan wonderen doen. Of wat te denken van de geur van een vers gebakken taart uit de oven? Daar kan dan weer geen geurkaars tegenop.

Zelf doe ik graag inspiratie op door naar Scandinavische interieurs te kijken. Dit zijn vaak vrij strakke, sobere inrichtingen en toch vind ik het er niet ongezellig uit zien. Een mooie deken op de bank, een stapel boeken op een plank, een brandende kaars… Ik vind het prachtig. Dat sfeer echt niets met de hoeveelheid spullen die je hebt te maken heeft, wordt regelmatig bewezen door huizen die ik op tv voorbij zie komen. Van die woonkamers volgepropt met nepbloemen en fotolijstjes van de Action en waar de hele familie dan gezellig onder tl-licht voor de televisie (die de hele dag aan staat) zit. Dat heeft voor mij dus echt niks met sfeer te maken.

Happy Place

Wat zou het zonde zijn als je huis níet je happy place zou zijn. Zelf vind ik het heel belangrijk om na een lange werkdag op school thuis te komen, op de bank neer te ploffen na het eten en te genieten van mijn gezellige, kleine huis. En ook al zie ik ook wel dat het verre van perfect is en heb ik duizend plannen voor een volgend huis, ik voel me er wel heel erg prettig en dat is voor mij het belangrijkste.

Heb jij bovenstaande gelezen en denk je: ik heb teveel spullen in huis die mij geen goed gevoel geven? Of; ik moet dringend dat mooie servies eens gaan gebruiken? Of; de kleuren op mijn muren vind ik eigenlijk maar helemaal niks? Misschien wordt het dan toch tijd om eens wat zaken aan te pakken. Waar zou jij willen beginnen? En wat zijn jouw manieren om van je huis je happy place te maken? Ik lees het graag bij de comments onder dit artikel. 

Meer weten over ons Opruimproject? Check dit artikel.

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

62 gedachten over “Opruimproject: je huis als happy place

 1. Ik ben aan het verhuizen momenteel en ik heb jullie blogjes als geweldige inspiratie gezien! mijn moeder kwam gisteren helpen met de laatste dozen en schrok van mijn enorme ‘grofvuil en kringloop’ stapel. ze probeerde me eronderuit te krijgen, boeken toch mee te nemen, etc. ‘AL DIE HERINNERINGEN, SARA!’ maar ik ben zo klaar met al dat spul. Ook na mijn verhuizing ga ik hier zeker mee door. :)

  1. hahaha, “AL DIE HERINNERINGEN SARA!!!” Je hebt geen idee hoe bekend dit klinkt. Een collega tipte mij eens om een foto te maken van de dingen waar je een herinnering aan hebt en die foto’s dan (digitaal) te bewaren. Zoals van oude knuffels, knutselwerkjes, speelgoed, kleding van vroeger, enz. Vond ik best een goed idee!

  2. Marie Kondo zegt daarover in haar boek dat je je eigen spullen ook alleen moet wegdoen, zelf de spullen wegbrengen en het liefst dat niemand anders het ziet. Anderen en zeker moeders vinden het vaak lastig als je veel spullen wegdoet. Haar theorie is dat moeders zich zorgen maken of je je wel red met de weinige spullen die over blijven en ze maken zich ook zorgen dat je geen spijt krijgt. Maar je huis moet niet een verzamelplek zijn van spullen die je ooit gebruikte of ooit leuk vond, of zelfs helemaal nooit leuk hebt gevonden. Het gaat erom hoe je nu wilt leven.
   En die foto doe ik inderdaad ook. Ik had bijvoorbeeld veel medailles van vroeger. Ik heb de foto’s opgezocht van toen ik ze had gewonnen samen met vrienden en familie en die foto’s zijn mij veel dierbaarder dan die medailles dus toen kon ik ze makkelijk loslaten (oke, het zijn geen olympische medailles, dan zou ik er anders over denken wellicht ;)).

  3. Oh ja, die herinneringen, herkenbaar! Mijn moeder, haar nichtje en ik hebben vorig jaar het huisje van een dementerende tante leeggehaald. Mijn moeder en ik zijn nogal makkelijk van het weggooien. Een stoel met een gat of een verkleurde vaas zijn voor mij echt weggooiend, maar het nichtje wilde alles bewaren. “Die vaas heeft ze nog van ome die gekregen.” “Op dat bed hebben wij vroeger nog gelogeerd.” Natuurlijk is het lastig om voor anderen te beslissen wat genoeg waarde heeft om te bewaren, maar is iets wat al 20 jaar (vaak kapot) in de kelder staat waardevol genoeg? Uiteindelijk hebben we een selectie kunnen maken en is het kleine kamertje in het verzorgingshuis met de belangrijkste herinneringen ingericht.

 2. Iedere keer als ik hier weer iets over lees, begint het alleen maar meer te kriebelen. Ik moet ook gewoon echt eens beginnen aan het grote opruimproject :) En dan niet alleen, zoals mijn vrouw doet, selecteren op praktische dingen maar juist ook of ik het mooi vind en het me een goed gevoel geeft. Ik heb me ook voorgenomen om als we – hopelijk binnenkort – gaan verhuizen, veel meer te kijken naar de kwaliteit van spullen dan de kwantiteit. :)

  1. Heel goed. Dat is voor mij de beste keuze van vorig jaar geweest: kiezen voor kwaliteit. Ik pas het ook toe op cosmetica, kleding, sieraden, schoenen, enzovoorts. Ik ben niet per se goedkoper uit, soms zelfs duurder, maar uiteindelijk is goedkoop ook maar duurkoop, heeft mijn oma mij altijd geleerd ;)

 3. Een aantal jaar geleden ben ik begonnen met het opruimproject Dat Rommet Op. Geinspireerd door een groep bloggers, ging ook ik aan de slag met elke dag 1 laatje/kastje/hoekje opruimen. Er is zoveel weggegaan, maar nu na een verhuizing zie ik dat niet meer. Ik mag weer overnieuw beginnen. De regel, alleen spul in huis wat ik mooi vind, hanteer ik al jaren. Zo ga ik graag op zoek naar lelijke mokken bij de kringloop, om deze vervolgens om te ruilen met een paar van mijn Action mokken XD Heerlijk die imperfectie. En ja, nu mijn vinylcollectie groeit, zorg ik dat er zoveel of nog meer weggaat. Ik merk aan alles dat mijn hoofd zoveel rustiger is als mijn huis leger is.

 4. Wat een interessant stuk! Met het stukje van het tafelkleed en het kerstservies ben ik het helemaal eens. Bij ons staat de kerstboom ook nog steeds: als hij er nog mooi uitziet, waarom ook niet? Scandinavische interieurs zijn inderdaad prachtig.
  Komende zomer hoop ik mijn eigen stekje te hebben als ik ga studeren, en ik ben nu ook erg bezig met het wegdoen van spullen, zodat ik ze niet allemaal hoef mee te zuilen. Het enige waar ik enigszins moeite mee heb is het wegdoen van boeken, haha.

  1. Ja, boeken weg doen is lastig, ik weet het. En ik wil ook nog steeds niet aan een e-reader geloven, daarvoor houd ik gewoon teveel van het gevoel van een boek in mijn hand. En sommige boeken staan zo mooi in de kast. Maar ik bewaar alleen nog de écht mooie boeken (zowel van buitenkant als binnenkant) en dat voelt wel goed.

   1. Het helpt mij enorm om mijn mooie boeken weg te geven aan goede vrienden, het is bevredigend te weten zij er plezier aan beleven en bij mij is het weer aan kant. mindere boeken laat ik achter bij de kringloop.

 5. Ben nogal een verzamelaar, zo op het oog is het huis goed in balans en opgeruimd maar in mijn kasten bewaar ik dan weer wel veel, net als op zolder. Dat wil ik de komende tijd gaan aanpakken, hoeveel vazen heb je nou echt nodig b.v. Hoeveel servies etc.
  Lijkt me heerlijk om alleen het nodige te hebben maar dan wel dingen die ik echt mooi vind.

 6. Zo inspirerend dit! Elke keer als ik weer een blog lees krijg ik opruim-kriebels. Ik heb al enorm veel weg gedaan, denk al 8 grote zakken in totaal, maar heb het gevoel dat er nog wel meer weg kan. Ook zijn mijn lades een stuk overzichtelijker geworden in plaats van volgepropt. Ik voel mij steeds beter in mijn omgeving zo en zelfs mijn moeder is alles aan het uitzoeken en opruimen. Zo fijn :D

  1. Lekker bezig! 8 zakken is waarschijnlijk nog maar het begin ;)

 7. Vroeger bewaarde ik ook veel spullen en producten voor speciale gelegenheden, maar sinds een paar maanden heb ik beseft wat een zonde dat is. Waarom zou je er nu niet van genieten? Het is een groot cliché, maar je leeft maar 1 keer…

 8. De laatste tijd ga ik ook steeds vaker voor kwaliteit ipv kwantiteit. Ik ben constant aan het kijken wat ik niet meer nodig heb en wil alles lekker opgeruimd hebben. Weg met al die spullen en daarvoor in de plaats wil in nieuwe ervaringen maken.

 9. Ik heb een iniemieniestudio waardoor het al snel heel erg rommelig wordt. Echte ‘mooie’ plekjes creëren gaat dan ook niet zo goed, maar er iets leuks van maken is niet onmogelijk! Door dit artikel raak ik toch ook weer gemotiveerder om dat meer te doen. Alleen door het rommelige valt het zo snel weg ofzo! Ik probeer eraan te denken om iedere dag even een kwartiertje op te ruimen, maar ik vergeet het gewoon ofzo. Maar goed, dan is dit toch weer motiverend!

 10. Zo waar en toch heb ik zoveel zooi in mijn huis verzameld de afgelopen jaren en echt rigoureus weggooien stel ik steeds uit omdat ik soms niet weet waar te beginnen. Ergens schuilt een hoarder in mij vrees ik :’) Maar nu ik mijn slaapkamer een opknapbeurt krijgt, ben ik ook aan het opruimen geslagen. Heel fijn om dingen weg te gooien en daardoor meer rust & ruimte te hebben! En die stelregel of spullen me een goed gevoel geven, ga ik onthouden!

  1. volgens mij schuilt er in de meesten van ons stiekem een hoarder ;)

 11. Weet je wat bij mij echt een enorm verschil maakte? De inrichting van mijn boekenkast. Ik had het altijd op alfabetisch volgorde staan. Heel handig natuurlijk en een overblijfsel van mijn bijbaan bij een bibliotheek: alles moest gespiegeld langs de voorste rand van de plank staan.

  Vorig jaar heb ik heel veel spullen weggedaan (eigenlijk waar jullie nu mee bezig zijn), waaronder 200 boeken. Ik heb een nieuwe boekenkast gekocht die meer bij het geheel pastte maar al snel bleek dat het aantal boeken wat ik over had gehouden er eigenlijk maar net in pastte. Nou moe!

  Toen zag ik op Youtube de boekenplanken van een aantal booktubers (ja dat is een dingetje kennelijk…) en toen dacht ik: ik ga het anders doen! In de zomervakantie heb ik al mijn boeken van hun planken gesjord en alle ‘leesboeken’ op kleur gesorteerd en daarna op grootte. De informatievere boeken heb ik op soort gehouden. En toen ben ik mijn kast opnieuw gaan inrichten.

  Alle zwarte boeken bij elkaar op een plank bijvoorbeeld en dan spelen met de verhoudingen. Alle boeken staan aan de achterkant van de plank waardoor het opties de ruimte wat meer open trekt. Daarnaast ben ik de boeken wat creatiever op hun plank gaan zetten: stapeltjes maken en die als boekensteun gebruiken bijvoorbeeld. Of boeken laten verspringen en als het niet allemaal achter op de plank pastte heb ik boeken bovenop en ervoor geplaatst.

  Het resultaat? Heel gezellig ogende boekenkasten waar nog ruimte in over is! n dus ruimte voor kaarten, plantjes en tijdschriften (die ik eerst nergens kwijt kon). Maar dus ook ruimte voor wat meer boeken. Het is wat minder praktisch als je NU dat ene boek nodig hebt, maar het is een stuk leuker om door mijn kast heen te struinen op zoek naar nieuw leesmateriaal.

  1. Wat een leuke tip, bedankt! Mijn boekenkast ziet er echt uit als een rommeltje en die van jou klinkt een stuk gezelliger.

 12. Tijdens onze verhuis hebben we heel veel spullen weggedaan die we niet (meer) gebruikten. We zijn ook kleiner gaan wonen dus moesten we wel veel wegdoen. Ik moet enkel nog mijn craftspullen, snailmails en memorybox organiseren zodat ik nog minder spullen heb. Tips daaromtrent zijn altijd welkom!

 13. Ik ben niet zo creatief en al helemaal niet netjes dus mijn huis is een bijeen geraapt zootje waar ik niet echt blij van word. Maar ik ben laatst mijn sleutels kwijtgeraakt dus moest noodgedwongen ergens anders slapen zonder spullen. Wat was ik blij toen ik de volgende middag weer in mijn eigen paleisje zat!

 14. Oh trouwens, die “speciale voorwerpen” zijn rituelen die mensen creëren en die zijn dan wel weer heel belangrijk om je thuis te voelen

 15. Heel mooi idee dat je je bij een voorwerp goed moet voelen.. zo heb ik er eigenlijk nog nooit over nagedacht! Mooie, andere kijk op dingen. Denk dat het ook zeker wel helpt in het verminderen van de spullen in m’n huis:-)

  1. Ja vind ik dus ook. Na het lezen van dat boek ben ik echt anders naar spullen gaan kijken. Er komt nog een review over het boek, misschien heb je er nog iets aan.

 16. Heel mooi geschreven! Het is inderdaad goed om te bedenken of je echt een fijn gevoel krijgt bij bepaalde spullen, anders kunnen ze beter een andere bestemming krijgen. Vorige week heb ik mijn boekenkast weer opnieuw uitgezocht, dat had ik rond november al eens gedaan en toch kon ik nu weer afscheid nemen van 57 boeken. Ruimt heerlijk op zo! Ik vind Scandinavische interieurs ook prachtig om te zien en heel sfeervol!

 17. Volgens mij heb ik het hier al eerder genoemd, maar ik ben ook flink bezig. In mijn ouderlijk huis staat één kamer bijna helemaal vol met mijn huisraad. Spullen die ik bewaarde voor als ik na mijn 8 maanden durende reis terug zou komen.
  Daar gaat nu zó véél van weg en het geeft zo’n goed gevoel!

 18. Leven als in een vakantiehuisje. Van servies alles maar 6 stuks. Romans weggeven of verkopen, alleen kookboeken en naslagwerken houden. Als je toch iets wil verzamelen, verzamel dan blikken, koffers of mandjes. Daar kan je je meuk in sorteren. Of schilderijen verzamelen. Aan de muur staat het ook niet in de weg. :-)

  1. Wat grappig dat je dit zegt. Mijn moeder en ik fantaseerden vroeger altijd na onze vakanties op Terschelling, in een huisje met alleen het hoognodige, over wat een mens nou eigenlijk nodig heeft en of je niet toe zou kunnen met een vakantiehuisje. Het antwoord: natuurlijk kan dat. Hier en daar een toevoeging zou alles wel een beetje comfortabeler maken, maar als het echt gaat om wat je nodig hebt, ja dan kan het.

 19. Jullie project is heel herkenbaar. Ik ben nu al bijna een maand met één (dan wel onze rommel-)kamer bezig. Hij is bijna leeg nu, maar een stuk gezelliger dan eerst;-). Groetjes!

 20. Heel herkenbaar: dat het gezelliger wordt met minder. Het is bij mij ook een grote tijdbespaarder, het ontrommelen. Als je eens bij elkaar optelt hoeveel tijd ik in een jaar kwijt ben met het zoeken naar dingen die ergens tussen de andere spullen moeten liggen: shocking.

  Alles in huis en schuur is gedaan, maar de moeilijkste blijft: de atelier/werk-kamer. Ik las laatst een inspirerende blog van iemand die haar naai-studio heeft opgeruimd. Eerdere opruimsessies werkte niet. Maar nu is ze uitgegaan van het principe ‘dit wil ik houden’ in plaats van ‘dit kan weg’. Een ware make-over.
  Dat boek van Marie Kondo lijkt daar goed bij aan te sluiten. Benieuwd naar je review.

  1. Wat grappig zeg. Marie Kondo gaat ook veel meer uit van dingen houden dan van dingen weg doen. Ze vindt het wel nodig om heel veel weg te doen, maar ze wil inderdaad dat je je spullen eerst selecteert op: dit geeft mij een goed gevoel, dus dit wil ik houden. Vond ik wel mooi!

 21. Jullie opruimreeks gecombineerd met mijn doel van de maand om elke dag iets weg te gooien, zorgen ervoor dat het zoveel makkelijker gaat! Straks hou ik geen spullen meer over ;)

 22. Wij zijn gelukkig van de grote opruiming af. Toen wij gingen samenwonen hadden wij beide onze spullen en de hele familie doneerde spullen aan ons. Daar zitten heel veel dingen bij dat je denkt; ‘Hmmm, wat moet ik hier precies mee?’. Dat verdwijnt in dozen op de zolder en vervolgens heb je geen idee waar alles te vinden is. In de herfst vakantie zijn we twee volle dagen bezig geweest. Alles wat we dit jaar niet meer hebben gebruikt hebben we gedoneerd aan de kringloop, verkocht op marktplaats of weggegooid. Wat een heerlijk gevoel is dat!

 23. Ik herken mij helemaal in jullie project! Ben zelf al een hele lange periode bezig met opruimen. Als echte kringloopliefhebber neem je toch al snel onnodig veel spulletjes mee naar huis. Soms is afstand doen moeilijk, dan stop ik het in een doos en kijk ik er na 3 maanden niet meer in gaat het weg. Heel soms haal ik er dan nog iets uit. De echt mooie spulletjes zet in te koop via marktplaats en dat gaat tot nu toe prima! Kleding is ook echt een drama, maar als het eenmaal weg is mis ik het totaal niet.

 24. Wat een leuk artikel weer! Ik ben al een tijd bezig om met minder spullen te leven, ik heb veel inspiratie gekregen door het YouTube-kanaal van Light by Coco. Less is more is nu al een tijdje mijn nieuwe levensmotto!

 25. Goed project meiden, ik herken het ook helemaal. Ik ben de laatste periode ook helemaal klaar met al die kleine, onboeiende action(achtige) prulletjes. Liever minder, maar wel écht waar ik happy van word of kwaliteit, ook al is het dan duurder, dan spaar ik er liever voor. Ook met kleding idem dito. Ik heb nu als experiment een wintergarderobe samengesteld bestaande uit 33 items. Heel verhelderend :) veel liefs

 26. Ik vind het een interessante benadering: alleen houden waar je een goed gevoel van krijgt. Toch denk ik dat dit niet voor iedereen werkt. Ik zelf krijg van een heleboel spullen een goed gevoel, omdat ik ze mooi vind of er bepaalde herinneringen aan heb. Toch heb ik jarenlang véél te veel spullen in huis gehad. Een jaar geleden heb ik heel drastisch opgeruimd en zo’n drie kwart van mijn spullen weggedaan. Mijn richtlijn was: heb ik het artikel het afgelopen jaar nodig gehad? Zo nee, weg ermee! Voor mij werkt deze rationele benadering beter.

  Ik ben wel erg benieuwd naar het boek van de Japanse opruimcoach trouwens!

 27. Ja echt, ik heb ook teveel spullen. En ik begin altijd met opruimen om dan weer ergens te stranden. Soms is het ook zo moeilijk om te beslissen of je het nu echt weg wilt doen of toch echt wilt houden…

 28. Vorig jaar ben ik getrouwd en wij wilden graag een mooi verzilverd bestek hebben. Van ie-de-reen kreeg ik te horen dat we het niet moesten doen want, zo waren ze allemaal eens: Dat gebruik je nooit.
  Ja en daar gaat het mis. Ik ben niet het type dat spullen niet gebruikt omdat het te mooi is, voor een speciale dag moet zijn of iets dergelijks. Ik wil iets moois om er elke dag gelukkig van te worden. Dus dat bestek schaften we aan en we gebruiken het nu al bijna een half jaar lang elke dag. Er zitten al krasjes op en waarschijnlijk heeft het bestek al meer krasjes dan de mensen die het mij afraadden om een bestekset te kopen, maar ja… die halen het bestek alleen tevoorschijn als ze eters met de kerst krijgen.
  Zo zonde!

  1. En daar komt nog bij: waarom zou je alleen met de kerst je tafel mooi dekken? Natuurlijk doe je het niet elke dag, maar waarom zou je het niet wat vaker gezellig maken? Gewoon, zonder reden. Hier gaat regelmatig het gourmetstel op tafel (waarom koop je zo’n ding voor 2keer per jaar) en sta ik soms urenlang in de keuken amuses te maken. Anders staat die amuseset ook maar zo in de kast te staan :P

 29. Ik ben nog maar net begonnen aan mijn eigen opruimproject maar ik heb nu al geen zin meer haha. Dus ik ben nu lekker door jullie opruimblogjes aan het scrollen en dat motiveert echt! Ik heb er gelijk weer meer zin in. Dankjewel daarvoor! Oké ik ga weer verder. Vandaag is de woonkamer aan de beurt!

 30. Erg inspirerend om dit te lezen en goede tips! Al een paar jaar ben ik bezig om beetje bij beetje spullen weg te doen, maar volgend jaar wil ik gaan verhuizen dus ik moet nu nog meer aan de slag. Tot nu toe heb ik al 3 vuilniszakken met kleding en 1 vuilniszak met spullen weggegeven, maar het lijkt echt alsof er geen einde aan komt.

 31. […] de Japanse schrijfster en opruimguru lazen, zijn wij verkocht. We hebben je al veel over ons eigen opruimproject verteld, en ook is het boek van Marie Kondo al een paar keer voorbij gekomen. Maar vandaag zullen […]

 32. Goed hoor, om dit nog eens in de herhaling te doen. Want voor ik het weet staat mijn huis toch weer te vol…..ben nu eenmaal best gehecht aan veel spulletjes maar goed, het zijn maar spulletjes. Wat me nu op valt is het stukje over de Scandinavische stijl (die ik ook erg mooi vind) maar hoe komt het dan dat ik toch teveel troepjes verzamel? Maar ik heb het licht gezien ha ha. Volgens mij komt het doordat wij ons huis nooit helemaal echt goed ‘af’ gemaakt hebben. Zo hebben we nog een muur met granol die ik heel lelijk vind (maar ja, ’t was zo’n gedoe om glad te maken) waardoor ik er bijvoorbeeld van alles aan ga hangen om het niet teveel te zien. En bijvoorbeeld nog een vensterbank van nephout terwijl ik zo graag een echt houten wil en hem daarom nu maar vol zet met plantjes etc. Dat soort dingen.
  Dus behalve opruimen moeten wij toch maar eens aan het klussen!

 33. herkenbaar! Ik ben eigenlijk sinds mijn lief bij mij is komen wonen (zo’n 2,5 jaar geleden) echt omgeslagen van heel veel troepjes naar heeeel clean, zwart-wit en rustig. Zeker nu ik ook thuis werk en eigenlijk hele dagen thuis kan zitten vind ik het fijn dat het rustig is. Ik had echt nooit gedacht dat ik dat zou zeggen :). En dan krijgen inderdaad de spullen die je hebt meer aandacht. Scandinavische interieurs zijn ook echt mijn favo, zoooo mooi! Het liefst zou ik een witte vloer willen maar dat zit er helaas niet in met mijn lange donkere haren en 2 fluffy poezels hihi maar wie weet ooit!

 34. Heel herkenbaar. Ik ben enkele maanden ook gestart en elke week doe ik nog steeds een volle doos met boeken, kleren en andere spullen weg. In het begin vond ik het moeilijk, maar nu denk ik rationeler na en heb ik er niet zo’n moeite mee. Ik koop ook gewoon veel minder dan vroeger. Vroeger ging ik wel wekelijks shoppen. Nu koop ik enkel iets als ik het nodig heb en hou ik me bij tijdloze basisstukken (vintage en liefst ecologisch, geen fast fashion uit winkelketens die ik toch maar één keer zou dragen). Dankzij jullie groene adresjes besef ik dat er echt andere opties zijn. :)

  Het maakt me ook echt gelukkiger om minder spullen te hebben. Ik vind mijn appartement veel gezelliger omdat ik me omring met de dingen die ik leuk vindt, heb minder keuzestress als ik ’s ochtends mijn outfit kies,… Hiervoor besefte ik echt niet dat veel spullen je stress kunnen bezorgen en je een benauwd gevoel kunnen bezorgen.

  Nog een goed boek is trouwens ‘Essentialism’ van Greg McKeown

 35. Ik ben nogal veel verhuisd en dat heeft ertoe geleid dat ik niet veel meer doe aan een huis als ik erin kom. Vaak als mensen verhuizen, richten ze alles leuk in, schilderen, etc. Ik niet. Ik maak het schoon, misschien doe ik een paar kleine dingen, maar meer niet. Ik ben nu al een jaar geleden verhuisd en heb nog steeds niet gewit, geen lampen aan het plafond in de woonkamer, niet eens gordijnen in mijn slaapkamer maar kranten voor het raam. Aan de ene kant vind ik dat vervelend, al de andere kant zit er nogal diep in dat ik overal kort woon en vind ik het dan zonde om er veel tijd en geld in te steken, dus doe ik dan maar weer niks. Ook mijn meubelen kies ik uit op verhuizen. Het eerste criterium is: kan het snel in en uit elkaar? Daarna denk ik: past dit in ieder huis en kan het over een smalle trap? Dus een groot luxe bankstel doe ik niet, terwijl ik het best zou willen.

  Ontspullen kan ik wel: met iedere verhuizing krijg je een grotere hekel aan de dingen die je nooit gebruikt. En laatste keer had ik per ongeluk een doos die mee moest naar de kringloop gebracht, met mijn mixer en al mijn saladeschalen – ik heb één nieuwe houten saladeschaal gekocht en de rest kon ik eigenlijk best missen. Wat moest ik eigenlijk met een handmixer, terwijl ik een keukenmachine heb?

  Verder heb ik bepaalde kleuren en materialen met mezelf afgesproken, andere dingen ‘mogen’ niet (ik maak een enkele keer wel een uitzondering). Voor mijn huis is dat wit, groen, hout en koper, met veel planten. Voor mijn garderobe zwart, groen en koningsblauw.

  Ik heb geen reden om snel te verhuizen nu, maar ik ben het inmiddels zo gewend, heb nooit het gevoel dat iets echt een thuis is. Bij mij is geld uitgeven aan mijn huis dus echt een hoge drempel geworden, zeker aan dingen die je niet makkelijk kunt meenemen en opnieuw gebruiken, zoals gordijnen. Ik vind het lastig om daarmee om te gaan en mezelf niet constant te zien als ‘onderweg’.

 36. Wij zijn nu 4 weken bezig in ons huis, 85vierkante meter met 2 volwassen 2 kinderen en een kat vergt veel opruimen! Nu we alles weg gedaan hebben en alleen nog de hoognodige meubels hebben staan is het weer een heerlijk en ruim huis! (Oke niet de inbouwkasten opentrekken, daar zijn we nog niet aan toegekomen). Het voelt zoveel vrijer aan zoveel makkelijker schoon te houden en op te ruimen!

 37. lieve groene meisjes,
  wij wonen met twee volwassenen en twee greyhounds in een huisje van 54 m2. dit gaat hartstikke goed, alles heeft een vaste plek en we houden het bij, bijvoorbeeld 1 jas erin? gaat er 1 jas uit…..
  minder is meer, en dat is onze echte ervaring…liefs marion

 38. Oh babe, je hebt mijn huis gezien. Mini mini mini! Maar toch zooooveel ruimte als je het vergelijkt met 9 jaar geleden toen ik erin trok met al mijn frutseltjes en dingetjes. Vind het heerlijk om te zien hoe mijn huisje met mij mee veranderde al die jaren (van single lady met halve hippie invloeden tot bosslady die meer zoekt naar rust en ruimte). Mijn beste tip is echt om minstens 1x per maand 1 la/hoekje/kastje nog eens uit te zoeken. Het is bizar hoe je soms met beetje schuiven dingen veel handiger in kan delen terwijl je eigenlijk al denkt dat er echt geen andere manier voor is. Ohja en de besta kastjes van Ikea, daar kan gewoon niks aan tippen (aan de muur hangen = oogt ruimer en oh ze zijn zo fijn). Anyway, ik kom snel eens bij jou spieken hoor!

 39. Lieve groene meisjes en groene meisjes fans,
  Van jongsaf aan ben ik al verslaafd aan opruimen. (in de goede zin van het woord) M’n moeder noemde me zelfs Klaartje Helderder (bekend uit het kinderboek Pluk van de Petteflat) Marie Kondo’s boeken heb ik net als Merel “verslonden” en nog steeds vind ik het heel erg leuk om bij mensen op te ruimen, te sorteren en te helpen om een huis supergezellig en netjes te maken. Dus mocht er iemand hulp willen bij een dag gezellig opruimen of Mariekondo’en, stuur me een berichtje via facebook! Lijkt me te gek! Liefs Iris van der Ros

 40. Wij zijn net verhuisd en ik had in verband met de verkoop van ons vorige huis een paar maanden van tevoren alvast een stuk of 10 (!) dozen ingepakt en tijdelijk bij mijn ouders op zolder gezet… wat een eye-opener; 90% heb ik helemaal niet gemist en na twee maanden was ik bijna vergeten wat er ook alweer in die dozen zat! Dit heeft me enorm geholpen om alles wat we niet gebruiken of nodig hebben weg te geven en inderdaad alleen die dingen waar we blij van worden mee te nemen. Heerlijk!!!

 41. Ik merk ook dat ik door de jaren heen veel spullen heb bewaard die ik bijzonder vond. Toch gebruik ik deze niet veel en staan ze soms in de weg. Ik ga binnenkort mijn woning grondig opruimen voordat ik ga verhuizen. Wellicht bewaar ik deze spullen op een andere plek zodat ze niet zo veel ruimte in beslag nemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *